Fogyasztás

 ( bigfoot | 2013. december 28., szombat - 16:43 )

Sziasztok

Szeretnék otthonra egy tesztrendszert mahinálni.
Most van lehetőségem vásárolni olcsón kacatokat.

kb 4-5 hónapig fog menni online /// többen dolgoznánk rajta

Meg tudná mondani nekem valaki pl egy ilyen batárna mennyi a fogyasztása?

HP ProLiant DL380 G5 | 2x Xeon QuadCore X5365 | 8x 3,0 GHz | 16 GB RAM (ECC)

Ebből lenne 3-rom is. :) Kevés a költségvetés és félek hogy ez fájni fog. :)

A Választ előre is köszönöm

Üdv

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Itt egy power calculator g5-ös szerverekhez.

Alsó hangon 300w-al számolhatsz, de csak tippelek. A három ilyen gép sztem havi 30-40eFt vellany szlát csinálna. :) Viszont annyival kevesebbet kell fűtened télen.

Nagyon sokat!

Bovebben: http://ark.intel.com/products/30702/Intel-Xeon-Processor-X5365-8M-Cache-3_00-GHz-1333-MHz-FSB
Ez a proci onmagaban 150W-os, ez annyit tesz hogy a 2 proci egyutt csucson 300W + a vinyo(k) alaplap, memo, tap veszteseg.
Szerintem saccra egy ilyen gep 400-450W korul eszik.

Ezenkivul nem art a proci "teljesitmenyet" is megnezni: http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=Intel+Xeon+X5365+%40+3.00GHz
Mondjuk a regi procik kozott vannak gyengebb modellek is 2000-2200 koruli benchmarkkal, de amennyit ez a proci fogyaszt igy ez nem tul kifizetodo.
Atom sok lesz a villanyszamlad az egyszer biztos, viszont befuti a szobat az tuti. :)

Aludni nem fog tudni mellettük, az tuti.

Aludni?!? Meglenni se lehet ezek mellett, nemhogy aludni vagy dolgozni.

A G5-ben FB-DIMM memória van. Szóval itt nem is a processzor lesz a fő fogyasztó, hanem a ram. Modulonként kb 20W (igen, én sem akartam elhinni, amíg saját szememmel nem láttam ilyet). Várhatóan lesz 8 modul, azaz 160W és ez kb terhelésfüggetlenül konstans fogyasztás csak a memóriára.

A CPU legalább csak akkor fogyaszt sokat, ha terheled, ezekben a Xeonokban már viszonylag jó power save state-ek vannak. Bár ahogy elnézem ez ráadásul még 65nm-es fajta, kb Core2Quad QX6800.

Hát igen, nem véletlen, hogy olcsón kiszórják ezt a gépet.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Vedd hozzá hogy a felvette áram jórészt hővé alakul, azaz fűtened nem nagyon kell majd.
De amekkora hangjuk ezeknek van, élni se tudsz mellette, nemhogy aludni.

Hasonló tapasztalatból mondom olyan 10-15e Ft havonta.

Alapból kb. 150 wattra becsülöm az alapfogyasztását. Terhelve 350 wattig elvihető.
200 wattal (csak szerényebb terheléssel) számolva havonta legalább 7000 Ft/gép villanyszámlát csinál. Azaz fél év alatt legalább 40.000 Ft villanyszámla gépenként folyamatos üzem esetén.

Számítási teljesítményben egy i3-3xxx processzorral vetekszik a fenti processzor. Ellenben egy ilyen sima asztali PC-s konfiguráció 50 ezer + áfából összerakható. Így viszont villanyszámlát 30 .. 80 watt körüli fogysztással csinál. 50 wattal számolva fél év alatt 10.000 Ft villanyszámlával megvan gépenként. Így ha 20.000 Ft-nál drágább a fenti x5365 procis szerver darabja, akkor már eleve drágább, mint egy ilyen i3 asztali komponensekből összerakott zsírúj tesztkonfiguráció.

A kérdés megfontolandó. Tuti az utóbbival szemeznék, ha későbbre bármikor is kellene a tesztkörnyezet. Ráadásul csendes zsírúj konfiggal.
Persze télen családi ház esetén fele árat lehet számolni, hiszen fűthetjük a lakást ... bár zajos szerverrel kevésbé életszerű.

DL380G5-ben rosszabb esetben is 10k-s SFF SAS mencseszterek laknak (P400/P410 kartyakkal), ez azert joval combosabb, mint egy akarmilyen desktop SATA borzalom.
Nem derult ki mi lesz a tesztrendszeren, de azert a disk io sosem art (erdemes kiserletezni a WD Velociraptorokkal, tesztet nem csinaltam, de erzesre nem marad alul a (rendelkezesemre allo) 3.5"-os 15k SAS cuccokkal szemben (Ultrastar 15k300 es 15k600), sot... viszont egesz olcso, es kevesebbet eszik, mint egy 7200-es desktop meghajto:)

A fene :
"Persze hogy tudtam, csak nem sejtettem!" :)
http://www.youtube.com/watch?v=x1xLqIZGQ-U

Hát ez a nagy csóró valóság grrrr.
Köszönöm a gyors reakciókat, hát igen ez almás lesz, a gépek olcsók de üzemeltetni egy életveszély. Bár a pincébe elfért volna jó hideg is lett volna nekik meg hangjukat se halottam volna. De egy Paksi reaktort nem akarok bérelni azért mellé. Kár pedig jópofa lehetett volna a téma. :(
Na sebaj ...
Még egyszer viele dank allen .