Betűtípus délelőttre

Ilyen volt:
http://grafit.netpositive.hu/?p=2266
Amikor megláttam, rögtön megörültem!
Na, bele is vetem magam.

Ilyen lett:
Amikor megláttam, rögtön megörültem! Na, bele is vetem magam.

Hozzászólások

Ne haragudj, de te beszélsz itt igényességről, a munka iránti alázatról, amikor egy 2 soros blogbejegyzést sem tudsz / akarsz rendesen megformázni?

Hogy néz ki ez a 3 sor? Mint a hányás... Mit szeretnél te segíteni? Komolyan. Mutasd meg. Próbálj megfelelő szintű, tagolt, formázott bejegyzést összetenni.

--
trey @ gépház

Egyébként te a saját trágyadombodat mikor rakod rendbe? Csak mert itt promótálod, linkelgeted azt a szart ész nélkül, néha még le is kattintom, de meglátom azt a förtelmes összevisszaságot és be is zárom az ablakot. Ebből kifolyólag el se olvasom. Komolyan mondom, ha egy kicsit összeszedettebb lenne, talán még a célját (szardobálás) elérné. De így? Kapd már össze magad.

(építő jellegű komment volt)

--
trey @ gépház

Tipp: erdemes lenne a honlapot szetszedni es ujraalkotni HTML5 + CSS segitsegevel, ezzel ugyanis demozhatnad a fontot is (igaz, ehhez ki kellene exportalni TTF es WOFF formatumba is). Igy tenyleg egy igenyes, WYSIWYG szemleletu oldala lenne a fontnak, nem csak egy kep, ami - amennyi kiderul belole - akar photoshop is lehetne.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Eléggé ronda. Attól, hogy egy betűkészlet olyan hatást kelt, mintha régi, elkopott nyomóformákból mintázták volna, még nem lesz szép, csak régies hatású. Sok régi könyv betűi eldeformálódtak az eredeti formától, mert nem bírta a betű a használatot. A digitális betű viszont "kopásálló", így eléggé tájidegen az elkopott hatású betű.
Persze, plakátbetűnek megfelelő, de folyószöveget ilyennel szedni manapság bűn. Árt az olvashatóságnak.

Teny, hogy a kisse lelogo kis L betu pottyet zavarolag hat, az onteshibas t betu pedig kicsit necces, es van benne meg itt-ott aprobb hiba, egyebkent azonban ez a fajta betutipus pont folyoszovegben jobb. Szerintem peldaul a plakaton levo KisMiklos.otf csak nempicit randa, de nyilvan demooldal, el lehet neki nezni, meg rovid. Folyoszovegben viszont az ember egy ido utan nem veszi eszre a deformitast, mert megszokja, ahogy a randa kezirast is meg lehet szokni ugy a huszadik es a huszonnyolcadik oldal kozott valahol.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Arról nem is beszélve, hogy a régi betűformáknál minden egyes betűforma máshogy kopott, tehát az azonos oldalon lévő "a" betűk közül nem volt pontosan két egyforma. Ha az apró hibákat átveszi a digitalizált változat, akkor rettentő bénán néz ki, amikor az oldal összes "a"-ja ugyanúgy van megnyomódva. Olyan "gagyi" hatást kelt, mint az a márványt formázó padlólap, amelyiknél egyetlen vagy csak néhány nyomóforma váltakozik a természetes kő mintázatát utánozva.

Ezen kívül minden egyes méret más vágással készült, a 12-es betű az nem a 10-es betű mértanilag pontos felnagyított mása, hanem egy másik betű, más relatív vastagsággal, egyes részletek, sarkok apróbb módosításával készült hasonló betű, pl a vonalakat megvastagítják. Ezt a digitális megint nem tudja visszaadni. Legfeljebb annyira, hogy az igényes betűkészletekből van címbetű és kenyérbetű külön: a linkelt példában a captiont csak pici betűméretben szabad használni, a displayt meg csak nagyobban.

Szerintem a nagybetűk után az alávágás (ha így hívják) nem minden esetben megfelelő. Például a T és az M betűk utáni o és a betűk esetén nagyon feltűnő.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.