Kocogóknak, futóknak

Sajnos utolért engem is az IT munka hátulütője, mégpedig a testtömeg gyarapodás. 2 éve, amikor munkába álltam olyan 83-85 kg voltam (185 cm). Ez alkatra teljesen normális volt, mondhatni erős a csontozatom, nem voltam testes). Azóta felszaladt pár kiló, legalábbis azt éreztem, hogy pár... Nemrég szűrőkamion érkezett az irodához, elmentem, afféle miért ne alapon. Tudjátok van rajta hyper-super mérleg két elektródával, ami megbecsüli a testsúly összetételedet. A mérleg nyelve 96 kg-ot mutatott, és szerinte ebből 30 kg zsír. Ideális testsúlynak 76 kg-ot jelölt meg. Jelzem, ha akarnék se lennék 76 kg. Körvonalazódott bennem a fogyás szükségességének a gondolata korábban is, ezért "kocogtam" amikor rám jött. A cél a korábbi testsúlyom elérése, tehát 10-12 kg leadása.

A mérlegelés után komolyabban vettem a témát. Az első "futásom" 5 percig és 600 méterig tartott. Ez annak volt betudható, hogy utoljára középiskola 9.-ben futottam tesiórán, utána eü. okok miatt teljes felmentésem lett. Kifulladtam na... Sok fórumot elolvastam a helyes technikáról és légzésről. A következő alkalommal már sikerült 1,5 km-megtétele olyan 10 perc alatt. Később már 15 perc és 2 km volt az "adag". Ez volt kb 1 hónapja. Aztán ráálltam arra nemrégiben, hogy 1 perc kocogás (~7 kmh), 1 perc séta (~5kmh). így sikerült minden gond nélkül kitolni a kezdeti 13-15 perc időtartamot 25 percre és 2,5 km-re. Az elmúlt héten már magam is meglepődtem, 3,25 km volt a 24 perces etap. Legutóbb már váltottam és 2 perc futás 1 perc séta lett a széria és ez is 24 perc / 3,25 km lett. Tehát lényegesen többet futottam mint korábban.

Sajnos nem tudok normális futópályára kijutni, igy marad a városi környezet. Kertvárosi részen szoktam kocogni (autó forgalom szinte nulla, igy a szmog is kevesebb), de sajnos betonon (ahol lehet/elérhető ott a füvön futok).

Kérdésem az, hogy a beton mennyi idő alatt teszi tönkre érzékelhetőleg az ízületeket? Elsősorban térdet.

Update:

Kitaláltam, hogy ide fogom vezetni a testsúly csökkenést.

Kiindulási alap: március 25: 96 kg

Időközben rájöttem, hogy a ruha miatt 96 az a 96, de ugyanabban a cuccban mértem a mostani mérést. Ruha nélkül 90 alatt vagyok :D

Május 4: 93 kg

Hozzászólások

Betonon futás nem tesz jót. Főleg nem annak, aki nem sportolt előtte rendszeresen. Helyette -> kerékpár.

--
trey @ gépház

Az úszással egy a gond, mégpedig az ára. Ha hozzászámolom a BKV jegy árát is, akkor már teljes csőd.

Azért esett a kocogásra a választásom, mivel az volt a legköltséghatékonyabb.

Nyáron tervbe van véve egy bicikli beszerzése is.
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Gyere a ix. keruletbe. Ha szavalykoveto vagy, a 400m utat legalabb 2km alatt teszed meg. Kozben persze folyton forgatja az ember a fejet, hogy most eppen merre egyiranyu...es ha ott befordul, akkor hol tud visszajonni, stb. Plusz en Kelenfoldrol jartam at Ferencvarosba bicajjal es a Petofi-hidon tilos lenne biciklizni, szoval ha szabalykoveto vagyok, kerulok a Szabadsag-hid fele (plusz egy km kb.)

--
http://www.micros~1

Rosszul fogalmaztam. Vagy nem. Nem tudom. Kijelolt bicikliut nincs es (lehet, hoyg rosszul emlekszem) ennek hianyaban a hidon nem szabad biciklivel athajtani. Mondjuk, en a gyalogos reszen szoktam atmenni,
ott elvileg tolni kellene, de atkerekezek. Mondjuk, en a "lassu" biciklis vagyok, szoval kepes vagyok barki setalo mogott biciklizni vagy megallni, nem sietek sehova.

--
http://www.micros~1

Attól függ mennyit kell tekernie. 2-4 km-en az ember nem izzad meg, illetve nem jobban, mint a BKV-n. Persze megfelelő tempó kell hozzá, de 4 km 12 km-es átlagsebességgel is csak 20 perc (és ez már tényleg a cruise kategória). Én 12 km-t tekerek (fogok tekerni újra, ha itt a jó idő), az befele 25 perc, visszafele 45 (lejtő vs. emelkedő).

Nekem már tényleg szükséges a zuhanyás, mivel értelmes időben akarok beérni, ezért hajtok keményen. Plusz nem elvetendő, hogy nagyobb sebesség esetén jobb az edzésfaktor. Ha max 16 km/h-val hajtanék mindenhol, akkor ugyan kevésbé izzadnék, de valószínüleg érezhetően megnőne az idő (mondjuk lehet egyszer letesztelem).

Ami nekem nagyon bevállt, az a Dechában kapható bringás izzadságelvezetős póló. Ezt egy rendes hátizsákkal kombinálva, ami tényleg nem fekszik fel az ember hátára és rendesen szellőzik tőle, elmúlt az izzadtságszag, pillanatok alatt megszáradok és sokkal kellemesebb az egész. Természetesen ettől függetlenül nem árt a tusolás/mosakodás.

Kocogás _jó_ aszfaltra tervezett cipőben + ha szükséges, személyre (lábhoz) készített talpbetéttel, hétvégeken meg irány a természet, és 20-30km-es túrák - rendszeresen. Ha a térded érzékeny, akkor túrabottal (a testsúly alapján erősen javasolt) - ez utóbbinak a használata majd kialakul, a lényeg, hogy meglegyen a saját ritmusod, amivel rakod előre a lábaidat meg a botokat, amikkel tolod/emeled is magad, hogy a karod is részt vegyen a haladásban.

Jó cipőt/zoknit lehet, hogy nem fogsz elsőre találni, erre azért lélekben készülj fel - hozzáértő boltban viszont tudnak segíteni, hogy hamar sikerüljön.

A futással szemben. A futás cardio edzés. A gyors gyaloglás ana-aerob edzés. Zsírégetéshez 130-150es pulzusra van szükség, aminek motorikus mozgásból kell fakadnia. A futás 180+ra is felpörgeti fizikailag elpilledt emberünket. Ezen terhelés mellett a szervezetnek nincs ideje a zsírsejteket lebontani és a véráramba juttatni energia felhasználásra, ezért az izomsejteket kezdi el égetni.

Ez így már egy elavult nézet. Magasabb terhelésen több energia ég el, aminek ugyan nem 100%-a megy zsírból, de az a 60% is több, mint a lassú kocogás 100% energiaigénye. Az izomsejteket nem használja el amíg van közte glikogén, márpedig annyit úgysem bír a szíve/tüdeje egy kezdőnek, hogy a glikogénraktárakat kimerítse egy edzéssel.

--
Ahol a telefontöltőd, ott az otthonod.

Izomsejteknek tápanyag kell, gyorsan felszívódó szénhidrát és aztán aminosavak, ha nem kapnak eleget és elég gyorsan akkor bizony csökken az izomtömeg.
Kemény futás, magas pulzus nem éget zsírt, legalábbis nem hatékonyan, nem izomkímélően, mert cardio edzés, fogyáshoz meg aerob mozgásforma kell, kocogás, gyors séta/hegyi-menet, bicaj stb. ki lehet számolni az ideális pulzusszámot, a 140-150-es pluzust szokták emlegetni, de ez csak egy kb. szám átlagos emberre saccolva, lehet valakinél ez 130 vagy 160 stb. mondom ki lehet számolni, van rá valami képlet.

Sóval ez nem érdekes nézet, hanem így van, aki jobban beleássa magát a sportba az tudja mitől lehet zsírt égetni, mi jó az izmoknak és mi árt nekik, ennyi. Vannak vitás témák elismerem, de ez pont nem az, ez ilyen elfogadott sport "dogma".

________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

eloszor is a zsir nem eg, max. ha felteszed a rezsora egy labosban. Az izomszovet detto nem eg. Olyan van, hogy a szervezet leepit valamit, pl. izmot, ha nincs ra szuksege, mert tunya vagy. Vagy zsirt, ha kell az eltarolt energia. Vagy eppen elraktaroz szemetet, merget, stb. ha zabalsz. Ez a zsiregetes azert is urban legend, mert fogyni ugy is lehet, hogy az ember nem sportol (aka "egeti a zsirt"), de nagyon odafigyel a kajalasra.

A cardio edzes es az aerob edzes pedig nem egymast kizaro fogalmak. A futas (a kozep- es hosszutavfutas, ami a topikinditonal meg ugy a hobbi futok 98+%-anal megfigyelheto) - a KnK nevu felkegyelmu allitasaval ellentetben - _aerob_ mozgasforma. De a sprinteles pl. nem, mert a ~100m-t kb. alig par levegovetellel (azaz oxigenhianyosan) teszed meg.

Egyaltalan: mi az, hogy "kemeny" futas? Ha valaki gyorsan fut, de nem oxygenhianyos allapotban, azaz nem fogy a levegoje, akkor az bizony aerob mozgas.

A futas, uszas es a kerekparozas a 3 klasszikus aerob mozgasforma. Es barmilyen hihetetlen, ezek is jol megdolgoztatjak a szivet es a tudot. Ha valaki probalt mar futni, talan igazolhatja is ezeket.

Diktatorok kezikonyve

> A futás 180+ra is felpörgeti fizikailag elpilledt emberünket

Nem fogja, nem is birja megcsinalni. Kocogas alatt epp hogy az altalad belott tartomany lesz. Gyors gyaloglas alatt sik terepen sosem fogja elerni ez huzamosabb ideig.

A tobbire megmondtak mar a tobbiek a maguket. Az izomsejtegetos buli kulon teccik:)

t

A terepnek megfelelo cipo kell es nem annyira para.

Ezen kivul meg kiemelten fontos a bemelegites, nekem akkor szokott elkezdeni fajni a terdem (az egyiket tobbszor mutottek, a masik meg csak ugy szar gyerekkorom ota), amikor nem melegitek be elegsegesen. Egyebkent javareszt betonon futok.

A bringaval ugyanugy szet lehet barmolni a terdet, ha nem megfeleloen teker (eroltet) az ember.

tompos

Azt mondtam, hogy ezt nem nevezném jelentős túlsúlynak. Feltéve, hogy 10 kg nem jelentős.

A látható jele, a kis "pocak", de azért még tükör nélkül látom a szerszámot :D
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Hidd el, hogy az jelentős. Pontosan ugyanaz a kategória vagyok. Jelenleg 83 kg a testtömegem. Hosszú évekig voltam 94-99 kg. Kb. egy éve folyamatosan tartom a 82-83-at. Iszonyatos a különbség. Főleg a térdeim tehermentesültek. Síelés miatt az én térdeim sem jók, szóval tudom. A házunk mögött van egy profi, gumitalajos futópálya. Még azon is kényelmetlen volt a futás 96 kilóval, rendes futócipővel.

A kerékpár nekem bejött. Nem akarom az ízületeim széttoszni. Persze, alkat kérdése, hogy kinek mi jön be.

--
trey @ gépház

A bal térdem/csípőm már nekem is 2/1 műtétnél tart. A térdkalácsom hátulja ki van kopva, de meglepődve tapasztaltam, hogy nem okoz panaszt a futásnál. Legalábbis nem többet mint általában.
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

„A bringaval ugyanugy szet lehet barmolni a terdet, ha nem megfeleloen teker (eroltet) az ember.”

Bringánál tekerés közben a testsúlyod jelentős része nem a térdedre nehezedik, hanem az ülés felfogja. Nem mindegy.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

„Mindenesetre nemcsak az a lenyeg, hanem a terheles iranya.”

Így van. Ezért is javasolják a kerékpárt a térdsérülteknek, mert kerékpározáskor a lábad egy függőleges sík mentén mozog. Nem lépsz félre, nem kapnak a lábizületek oldalsó terhelést, nem csapod le a lábad a földhöz stb.

Nyilván a megfelelő kerékpárt kell választani és be kell állítani a testméretnek megfelelően, hogy ne okozzon sérülést. A kerékpározás sem csodaszer, azt sem szabad túlerőltetni vagy bemelegítés nélkül használni.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Ha mar szoba kerult a kerekpar: hol lehetne kerekpar orakat venni?

Tobbmillio evvel ezelott ultem mar kerekparon, tehat nem annyira idegen tolem a dolog, de peldaul valtohoz sosem volt kozom, nem tudom, hogy kell hasznalni, illetve a kerekpar karbantartasa szamomra teljesen szuz terulet.

Eroteljesen gondolkodok egy kerekparban, de nem merek ugy venni, hogy nincs modom kiprobalni magamat egy igazi kerekparon. Illetve hat az ismereteim is hianyosak.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Egy kicsit tulspillazod, nem? Vegyel egyet es tekerj, a tobbi majd jon.. :)

Semmi olyan karbantartast nem igenyel, aminek hijjan gyorsan tonkremenne. Ha torodni kell vele, eszre fogod venni: nyikorog/csorog/kattog/nyulik/nemmukodik/stb - es trivialis lesz a megoldas. Kell majd nehany specialis szerszam (pl monoblokkhoz), de semmi ordongosseg nincs benne.

A lenyeg az, hogy a hasznalatnak megfelelot vegyel.

Nekem azert ez annyira nem tunik trivialisnak. Inkabb gyakorolnek egy kicsit kotetlenul, mielott penzt adnek ki ra. Ha csak egy huszasert is veszek gepet, az is kidobott penz, ha a vegen nem tudom hasznalni.

Vannak itt fel nem sorolt indokok is, amik miatt jobban szeretnek inkabb valami tesztelos tortenetbe belemenni.

Valamint a sebvaltora a vegen senki nem reagalt.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Sebességváltóra reagálva:

Elöl van a nagytányér, hátul a fogaskoszorú. Átlagos bringán elől 3 fogaskerék van, hátul 6-9, attól függ. A "21 sebességes", "24 sebességes", stb, azok a fentiek szorzatából adódik, tehát elöl van 3, hátul 7 fogaskerék, az névlegesen 21 sebesség. Sajnos ezeket nem lehet mind kihasználni, ezért írtam névleges sebességet, mert a láncot nem szabad keresztbe váltani, erről később.

A nagytányéron belülről (a váz felől) kifele haladva kicsi, közepes és nagy fogaskerék van. Hátul fordítva, ott a nagytól megy a kicsi felé. Ha elöl a kicsi, hátul a nagy van összekötve a lánccal, akkor könnyű tekerni, viszont nincs nagy végsebesség. Ha elöl a nagy van, hátul a kicsi, akkor nehéz tekerni, viszont nagy a végsebesség.

Az embernek is megvan a maga fordulatszáma, ami kényelmes és nem károsít, ahogy az autó motorjának is. Embernél ez 60 fordulat/perc fölött adódik, tehát ahhoz, hogy hatékonyan és nem erőltetve tudj haladni, ahhoz a lábadnak másodpercenként legalább egy fordulatot meg kell tennie. A váltóval, ahogy az autón is, a sebesség függvényében a fordulatszámot próbálod a megfelelő tartományban tartani.

A váltás irányának elneevzésénél van egy kis inkonzisztenia az alapvetően gyalogos és az alapvetően gépierős emberek közt. A gyalogos hátterű emberek általában a fogaskerékhez mérik a váltás irányát, tehát náluk a "felváltani" az azt jelenti, hogy a kisebb fogaskerékről átváltassz egy nagyobb fogaskerékre. A géperősök ezzel szemben a "felváltást" azt a magasabb sebességfokozatra használják, mint ahogy autónál is van, tehát felfele váltásnál esik a pedálfordulat, vissza(-, le)váltásnál pedig nő a pedálfordulat. Ez hátul tudja megkavarni az embert, mert ott a tekerés nehézsége fordítottan arányos a fogaskerék méretével. Én mellesleg az autós szóhasználatot szeretem jobban, tehát felváltásnál magasabb sebességfokozatba kapcsolunk, pedálfordulat visszaesik, nehezebb tekerni, de nagyobb végsebességet tesz lehetővé. Vissza/leváltásnál ugyanez, csak fordítva.

Keresztbe váltás az azt jelenti, ha elöl is a legkisebb, hátul is a legkisebb fogaskeréken van a lánc, tehát elöl a váz felé, míg hátul a külvilág felé esik a lánc és fordítva. Ilyenkor a tengelyre kívánatosan merőlegesen eső láncvonal viszonylag nagy szögben eltér ettől, így láncleesés, láncugrás lehet a vége, nem mellesleg a hajtásláncnak se tesz jót.

Alapvetően úgy kell váltani, hogy elől legkisebben, akkor hátul max a belső 3, elöl középen, akkor hátul a középső 4-5, ha elöl a nagyon, akkor hátul csak a külső 2-3. Pici átfedés lehet a határoknál. Emiatt a ténylegesen kihasználható áttételek mondjuk 21-es váltónál (hasracsapok) 15.

Kezdetnek remélem érthető volt :)

Ha abban se vagy biztos, hogy tudsz biciklizni, hogy akarod tesztelni a bringakat?

Szerintem itt az van, hogy a tett halala az okoskodas. Ha rajossz, hogy mennyi szempont alapjan lehet bringat valasztani, sose fogsz venni. Egy dolgot donts el: trekking vagy mountain bike. Elobi varosi-, utobbi offroad bringa, de egyik sem kizarolagosan csak az, emiatt nagyon nem foghatsz melle. Ha eldontotted, akkor fapofaval vegyel egy alapfelszereltsegu olcsobb darabot es ha kiderul, hogy nem tudsz biciklizni, akkor majd megtanulsz.

De ugy is fogalmazhatnek, hogy egy ferfi ne ertetlenkedjen egy biciklin. Soha. Kifogas nincs. Tabu. :)

A Mammut2-ben lévő Hervisben múltkor elég kellemes meglepetésben volt részem. Február végén néztem spd-cipőt a bringához, kb 30 másodperce nézelődtem, amikor jött az eladó, segített, tanácsokat adott, stb. Mivel felírta rá, gondolom a kódszámát, ezért sejtem, hogy jutalékot kap az eladott áruból, de jó érzés volt, hogy törődnek velem, mint vevővel.

(Persze hozzátartozik, hogy elég kevesen voltak akkor épp az üzletben, lehet, hogy máskor nem lett volna idejük).

Esetleg criticalmass.hu-n érdeklődj körbe, biztos lesznek hasznos tanácsok (akár felajánlások egy-egy próbakörre).
http://criticalmass.hu

De lehet, hogy érdemes lenne várnod egy évet, akkor jön a BuBi (elvileg):
http://www.bkk.hu/bubi/

Később, ha már picit gyakorlottabb leszel bringakezelés terén, akkor a forgalomra szoktatás következik:
http://kerekparosklub.hu/bebiciklizes

Vegre hasznos infok, koszonom.

A CM mar nekem is eszembe jutott, csak tiprodtam, hogy idegenkent milyen lenne ilyet kerni...

Foleg az egyensulyozast kellene ujra tanulnom, mert amennyire vissza tudok emlekezni, nagyon keveset mentem "potkerek" nelkul (minek hivjak azt a megoldast, amikor egy bicikli hatso kereke mellett ket oldalt van ket kisebb "tamaszto" kerek?), es azota valtoztak is a dolgok...
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

A CM nagyjából olyan, mint a HUP; ha értelmesen/normálisan kérdezel, akkor értelmesen/normálisan válaszolnak :) Azt nem tudom garantálni, hogy lesz, aki oktat, de hogy tanácsokat fogsz kapni, az biztos :)

Egyébként szerintem a támasztó kerék, támkerék jó elnevezés. Amúgy hülyén fog hangzani, de szerintem az egyensúlyozást talán a legegyszerűbb úgy megtanulni, mint a gyerekek (talán anno javasolták is CM-en és ezért maradt meg bennem?). Vannak azok a "biciklik" gyerekeknek, amik nem a 3 kerekű műanyag motor, hanem (gyors gugli után:) futóbicikli. Ilyet tudsz csinálni egy rendes bringából, amiről leszereled a pedált/hajtókart, az ülést megfelelően alacsonyra állítod, majd usgyi neki. Amikor már megfelelőnek érzed az egyensúlyodat, akkor vissza lehet tenni a pedálokat és szinte kész is vagy.

Ha nem ész nélkül csinálja az ember és nem sajnálja a pénzt évente egy új, minőségi futócipőre, akkor a rendszeres futás inkább jót tesz az ízületeknek. Legalábbis ezt olvastam legutóbb valahol. Szóval biztosan igaz :) Persze a túlsúly az biztosan kedvezőtlenül esik a latba, szóval amíg fennáll, addig szigorú fokozatosság!

Szerk.: http://www.futanet.hu/cikk/a-futas-egy-ortoped-orvos-szemevel

feliratkozás
--
Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

a mozgas az csak egy resze az egyenletnek, a masik (es nagyobb) az eves. Az ember nem azert hizik el, mert az IT-ben dolgozik, hanem mert sokat/nem jot kajal, es ehhez kepest keveset mozog.

Szoval a helyzet az, ha a kajalason nem valtoztatsz, az kb. lenullazhatja a mozgasod hatasat, es sportolhatsz, mint a zallat, a sulyod megis valtozatlan lesz. Szoval a mozgas szep es jo, de figyelj a kajalasra is.

Es allitolag az alvashiany is koverit, mert megzavarja a fogyashoz is szukseges hormonok vilagat.

Diktatorok kezikonyve

Amiket már írtak:
- talajhoz választott futócipő (NEM márkát kell választani, hanem elmenni egy valódi sport/futóboltba, és ott hozzáértő tanácsát kérni, valamint helyben a lehető legjobban leteszteni a cipőt; nekem pl. egy 10000 HUF-os Saucony cipő vált be betonon futásra, egy 20000 HUF-os Nike pedig futópadon/füvön futáshoz, tehát még az ár sem meghatározó ebből a szempontból)
- figyeld a tested, főleg az izületeid visszajelzését, ha fáj/szúr, akkor le kell állni az edzéssel. A fokozatosság betartása különösen fontos
- alternatív megoldásnak a bicaj valóban jó megoldás, másképp terheli az izületeket
- a bemelegítés és a levezetés is fontos, ezek hatása a teljesítményben is megmutatkozik, nem is kicsit, hanem nagyon. Egyszerűen jobban pörög az ember lába :-) A nyújtó gyakorlatok fontosak, de nagyon oda kell figyelni, mert húzódás is lehet belőle!

Hosszú távon a csontozat is erősödik, alkalaszkodik a terheléshez, azonban sokkal lassabban, mint a lágy szövetek. Kb. hónapokban/években mérhető időtartamra kell gondolni. Valamint figyelni kell a kálcium bevitelre. A fogorvosom a mákos dolgok fogyasztását javasolta - ami nekem jó, mert szeretem (itt csak arra kell figyelni, hogy az üzletekben "hamis" mákos dolgokat is árulnak).

Ami azt illeti én épp visszaszokóban vagyok a futás tekintetében, januárban le kellett állnom, mert (nem futás közben) jó alaposan megrándítottam a bokámat, mázli, hogy szakadás/törés nem volt. Ez majdnem olyan, mintha most kezdeném a sportszerű futást, annyi különbséggel, hogy mivel már rendszeres futó voltam, plusz 1-2 félmaratont is futottam, ezért a szervezet "emlékezik" a már átélt terhelésekre, így gyorsabban alkalmazkodik.

Mindenesetre sok sikert a futáshoz/mozgáshoz!

Ha nagyon nincs idod, kiprobalhatod a Flabelos nevezetu testvibracios cuccot, eleg szepen atmozgatja a teljes izomzatot, csak arra figyelj, hogy olyan helyet valassz, ahol foglalkoznak is veled, segitenek beallitani a testtartast. A legtobb helyen van lehetoseg kiprobalni, van berlet is, egyetlen alkalom kulonben sem fog csodat muvelni. Nem izzaszt, nem kell atoltozni stb.

http://www.mediwel.hu/FLABeLOS_vibracios_edzogep/FLABeLOS-szal_szolgalt…

Hajrá, csak így tovább!
De hogy mennyi idő alatt teszi tönkre a beton a térdedet? Inkább ne kísérletezz - pláne, ha túlsúlyod van.
Ha futni akarsz, akkor futócipőre is szükséged van; persze nem kell a "leglegleg"...
én két márkát próbáltam, ha érdekel, akkor írj, és magánban szívesen összefoglalom a saját tapasztalataimat.
Fontold meg az úszást (is), az izmoknak és a szívednek is jót tesz.

Nekem is van túlsúlyom. Kettlebellt kezdtem el a télen, de most hogy végre jó idő van szeretnék futni is. Tud valaki az Örs Vezér tere környékén futópályát? Ha bringával gyorsan elérhető lenne, az lenne az ideális.

Futopalyat nem tudok, viszont a Furedi lakotelepen van egy egesz helyre kis park, plusz a Mora suli elott vannak kis szankodombok is, szoval lehet terepfutni is, ha az embernek arra van gusztusa.

82-es trolival 1 megallo az Orsrol, a dombos resz viszonylag kozel van (kijossz es a suli keritesenel balra) a park pedig a suli korul van.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Napi 6-8km betonhoz hozzá tud erősödni a test. Ha nem kardioztál korábban, akkor kb abban az ütemben fog erősödni mindened ahogy a keringésed, emiatt most nem kell visszafognod magad.

Nagyon fontos a megfelelő cipő, ebben ne köss kompromisszumot. Emellet tudatosan figyelj arra, hogy ne verd oda a sarkad - odavert sarokkal könnyebb (gyorsabb) futni, mert kevesebb izommunka kell a csillapításhoz, de edzésnél nem jó. A bemelegítés fontos, hogy az izmaid ne legyen merevek, mert a merev izom több terhelést ró az a többi "alkatrészre". (A bemelegítés lehet kocogás is, de csakis laza tempóba.)

Szerintem. (Napi 10km -et szoktam tolni, ebből a 6 beton, 11kg-ot adtam le tavaly nyáron.)

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat. Amint az anyagiak engedik, beszerzek egy biciklit a lábam mellé.
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

A mozgás amúgy fontos, de önmagában kevés lesz, megfelelő étrendet is be kellene iktatni. Semmi cukor, semmi péksüti, és okosan összeállított étkezések.
Sok hal, csirke, párolt zöldség, de persze ehetsz mindent csak nem mindegy mikor. Nyilván a marhapörkölt vagy a szalonnás tojás nem a legjobb választás késő délutánra vagy estére.

Én régen 10 kilót fogytam 1 hónap alatt gyümölcskúrával, de az bizony izomvesztéssel is járt, és nem biztos, hogy orvosi szempontból egészségesnek számít.
Kérdés mit akarsz bevállalni/feláldozni a fogyásért, és mennyire vagy elszánt, kitartó.

________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

A megfelelő étrend kialakitása folyamatban van. Sok zöldség, kevés CH, cukor. Leszoktam a nassolásról, de sajnos a rossz szokásom megmaradt, hogy a főétkezés nálam este van 20:00 körül és átlag kb 1 óráig még ébren vagyok.
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Sajnos este 18:00 után nem tanácsos enni ha fogyózol, de igazából én ezt mindig az alvás kezdetéhez kapcsoltam, szóval nyilván a szervezet pihenésre kapcsolásával függ össze, és feltételezi, hogy az ember 21:00-22:00-kor már alszik. Hát ez nálad (de elég sok embernél még) nem játszik. Nálam a lefekvés sosem történik meg 2:00 előtt legfeljebb jobb esetben 1:00-kor sikerül mint neked. Ehhez mérten a 20:00-ás étkezés még szerintem nem gáz, de akkor csak kímélő ételt kellene fogyasztani, de úgyis tervezed ahogy olvaslak.
Menni fog ez csak okosan, a jó hozzáállás már megvan.. :)

________________________________
blog: http://horvathjanos.wordpress.com

Régebben nagyon sok tésztát ettünk, heti 3x minimum. Most meg itt a tavasz, jöhetnek a saláták, csirke/pulykamell, teljes kiörlésű kenyér, rostos gyümölcslevek. Próbálok arra rászokni, hogy este letolok egy jó nagy levest.
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Hm. Én ~100-ról 82-re lefogytam, futottam is, végül egész rendszeresen, akár 6km-etket is, majd végül tavaly arthroscopiával műtötték a térdem, bár az összefüggést cáfolták/nem erősítették meg/közvetlen sérülésre gyanakodtak.

Mindenhol azt lehet olvasni, hogy mielőtt bármibe belekezdesz, konzultálj ezzel-azzal-orvossal-sportorvossal-atlétával-tanárral. Kérlek, szánd rá az időt és tégy így. És ha egy pillanatra is felmerülne benned, hogy 17.000Ft alatt, vagy ritkábban mint másfél évente vásárolj új futócipőt, akkor már most jelentsd be a családodnak hogy az életed végéig tartó bénulást választottad ;-)

Szóval csak okosan.

Ha porcsérülés miatt műtöttek, akkor azt szerintem se a rendszeres egyenes irányú futás okozta, hanem nagy valószínűséggel valamilyen hirtelen csavaró mozdulat. Tipikusan a labdajátékoknál a gyors irányváltoztatás közben fordul elő, hogy letapad a láb, miközben a test már fordulna a másik irányba.

Igazából porc..."becsípődés" volt, kivágták a felét aztán szevasz. De fogalmuk sem volt, hogy mi van, végül a magánnyomozók láncolatán át az országban egy emberre szűkítették a kört, aki talán tud valamit kezdeni velem, hát elég szar pár hónap volt :-)

Nade a topikra visszatérve a fenti tanácsok ettől függetlenül állnak. Majd most nem zabálja halálra magát a tag, hanem a fennmaradó pénzét a cipőre, pályabérletre, stb. költi. Ha nem, akkor nembiztos, hogy előrébb lesz, max pár kilóval könnyebb. Csak ezt tényleg sokan nem gondolják át.

Igazából épp szakorvos javasolta a futást, amikor legutóbb voltam éves ellenőrzésen. Ekkor csípő CT és térd MRI is volt.

Az én problémám egész összetett, sajnos egymást gerjesztik.

Kezdődött egy combcsonti daganattal, amiből kifolyólag ki van kopva a csípőm, 30 éves korom előtt esedékes lesz a protézis (futás ide vagy oda).

Aztán egyszer elestem és utána fájt a térdem, kattogott. Arthroscoppal megműtötték, le volt törve egy porcdarab. Rá 2 évre ismét panaszaim lettek, ismét arthroscopia, ami azt hozta (másfél óra műtét... átlag 15-30 perc egy efféle beavatkozás), hogy egy lágy szövet - feltehetőleg a korábbi műtét hozományaként - betokozódott és a térdkalácsom alá csúszott, ahol a térdkalácsom izületi oldalát barázdáltan 1/3 mélységig kikoptatta. Sajnos ez a porc nem nő vissza.
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Ha gondolod PM-ben beszélhetünk róla....

Elvileg már MO-n is épitenek be olyan csipőprotkót, amit nem kell 5 évente cserélni és a 6 hónap helyett 6 hét a felépülés.
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Az elúlt 4 évben 3 orthopéd szakorvosnál jártam (1 pesti sport kórházas főorvos, 1 szegedi osztályvezető processzor, 1 szegedi szakorvos), mindenki mást mondott.
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Ne magyarázz ilyeneket, még a végén megkapod hogy túlliheged...

Amúgy mondjuk ki bátran, ha más fórumokon is kimondják. Abkarovics Fehérváron, Budapesten Knoll, Hehl, illetve Bartha. Én utóbbi kettőnél jártam (meg előtte még vagy háromnál) és függetlenül attól, hogy a legprofibbak, ők voltak a legemberségesebb, legkorrektebb hozzáállással (végignézték teljes kórelőzményt, _MINDENT_ végigolvasva, kozultálva, stb.)

Hehlnél voltam, nekem nem volt igazából szimpi, amig az első röntgent meglátta, addig kifejezetten bunkó és lehezelő volt, miszerint "Mi a f*szért hozzá mentem és nem a területileg illetékes kórházba". Szegeden Mészáros volt, ő az orthopédiai klinika osztályvezető professzora, docense. A másik szegedire nem emlékszem.

És msot jut eszembe 4 orvosnál voltam, 3 műtött, 1 véleményezett.
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Én évekig voltam hosszútávfutó - atlétikáztam és kellett az állóképesség sok mindenhez - és szerintem ez a betonon való futás félelem kicsit túl van feszengve. (A hozzátartozó diatetikus és über fitnesz tanácsok szintén.)

Legyen jó futócipőd és fokozatosan/rendszeresen terheld magad de előtte rendesen bemelegítve (nyújts sokat). Ha bokasüllyedésed van - vagy hasonló probléma - akkor érdemes szétnézni/gondoskodni rendes talpbetétről, fásliról is***.

Egyébként szerintem akinek szétcseszi az aszfalt a térdét annak a salakpálya is szétfogja csak kicsivel később - ***nem minden embernek való a futás mint rendszeres testedzés, akinek (sok) problémája van vele az váltson inkább másra (pl. úszás).

Ha már futsz, fokozatosan tűzz ki magad elé célokat és _soha_ne_állj_meg. Ha elfáradsz akkor sétálj, de ne hagyd magad pihenni. Futásnál a táv a lényeg és nem az idő vagy a futás sebessége - én a helyedben távokat tűznék ki, ezt növelném addig amig séta nélkül nem megy. Érdemes esetleg majd csuklósúlyt viselni, hogy a felső test is rendesen igénybe legyen véve. (Főleg hosszabb távon hasznos.)

Sokan szeretnek zenére futni, edzeni - szerintem nem jó ötlet kezdőknek mert elvonja a figyelmüket és nem a saját ritmusokban fognak mozogni.

Ha rendszeresen sokat mozogsz nem lesz sok gondod a kajával - főleg ha csinálsz naponta pár felülést is :P - mert nem fogsz tudni egyszerre sokat enni. A fogyáshoz az egy jó kinduló alap ha inni csak is kizárólag vízet iszol semmilyen más folyadékot nem.

Sok sikert.

No rainbow, no sugar

+1. Annyi még, hogy ha a futásból adódó terhelést a térde nem bírja, akkor gyaloglás, túrázás is nagyon jó lehet - egy pár túrabottal megspékelve a dolgot a felsőtest is dolgozik, és a négy végtag együtt mozogva adja az ütemet. A zenére futással/kocogással/sétával kapcsolatban is egy nagy +1, majd ha kialakul, természetessé válik a saját ritmusa, akkor kereshet hozzá zenét, ha szükségét érzi. Én mondjuk túrázok, és a természet "csendje" a legjobb zene hozzá.

> Érdemes esetleg majd csuklósúlyt viselni, hogy a felső test is rendesen igénybe legyen véve.

Voltam a hetvegen a spuri futocipoboltban es megkerdeztem ott az egyik sracot errol. Azt valaszolta, h mint aki egyben futoedzo is, nagyon nem ajanlja, plane tulsulyosoknak, mivel jelentosen megterheli a gerincet, ami veszelyes, lehet belole serv is.

tompos

Azert egy katona, es egy kanapekrumpli kozott nagy kulonbseg van. Egy katonat napi szinten edzenek, es egyebkent sem folyamatosan fegyverrel futnak, van amikor csak ugy nekiindulnak es futnak a kikepzesen.

Szerintem a donto tenyezo a fokozatossag. Eloszor induljon el, fusson ugy poren, utana lehet ezt cizellalni, ha van ra igenye, de amig a "korbefutom ketszer a hazat" is gondot okoz, addig nem biztos, hogy rogton mindenfelevel kell kiserletezgetni.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Tenyleg katonakat hasonlitasz ossze kocafutokkal?

Az egyszer kiprobalos dolgot nem ertem. Ha servet kapsz tole, nem egy alkalom utan kapod (bar azzal is epp ugy faszan lennel), hanem mondjuk fel ev mulva. Vagy akkor, amikor mar nem is futsz es 2 ev utan kijon teljessegeben.

Egyebkent en sem allitottam semmit, csak tovabbitottam egy nalunk (feltetelezem, nalad is) tapasztaltabb ember velemenyet. Azt kezd vele mindenki, aki olvassa, amit akar. Engedd meg neki es ne csinalj viccet belole:)

Mindemellett igen, ez nem tobb, mint mondjuk amikor vizet cipelek futas kozben a kezemben.

tompos

Alkalmanként járok tájfutásra, érdemes kipróbálni. Ott tanultam, hogy a legjobb, ha megtalálod az egyenletes tempót, amit még bírsz. Nem az a lényeg, hogy mennyire tudsz rohanni, ha ötven méter után majd' kiesik a tüdőd és meg kell állnod. Nyugodtan kocogj lassan, ha neked az a kényelmes és ha azzal a tempóval egyenletesen végig tudod futni az általad választott távot. Ezért lehet problémás a zene is az elején, szerintem sokkal jobb, ha helyette a szervezeted visszajelzéseire figyelsz, az egyenletes légzésre és tempóra.
Egy jó tanács még, ha nem természetben futsz: Az ilyen helyeken elég sima a futófelület, használd ki. Elég sokan magasra emelik a térdüket, majd lecsapják a sarkukat a talajhoz. Ez teljesen felesleges energiapocsékolás és a vázrendszered is jobban igényben veszi. A csoszogás sem jó, érezni fogod majd, hogy mi az a magasság, aminél még nem ugrál a felsőtested és amivel ruganyosan tudod letenni a lábad. Érdemes ezt amúgy gyakorolni séta közben is, a helyes lépés- és futástechnika nem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre sokan gondolják.

Lehet, hogy ez így teljesen hülyeség, nekem ennek egy részét tanították, más részét pedig a táj- és távfutásban tapasztaltam ki.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Ezzel egyetertek, csupan annyit, h ha neki az a celja, h minel jobban elfaradjon, akkor nem biztos, h az egyenletes futas a legcelravezetobb.

Igy az "energiapocsékolás" kifejezesnek sincs ertelme ebben a kontextusban, kvazi az a celja, attol fuggetlenul, h nem a "leghatekonyabb" modja a pocsekolasnak (megfordul az elojel:).

tompos

A képet elnézve ugyanolyan formátlan "teleszart búvárruha" alkat maradt, csak kisebb. A hosszútávfutás nem sok jót tesz, persze a semminél talán jobb.

http://www.dangerouslyhardcore.com/5343/why-women-should-not-run/

Persze nem csak a nőkre érvényes.

--
Ahol a telefontöltőd, ott az otthonod.

Azt a kajálásra odafigyeléssel is el lehet érni. És még a térdét sem veri szét.
Félre ne érts, tök jó, hogy sportol, százszor egészségesebben él, mint előtte és így tovább, de ha a fogyás miatt kezd valaki futni, hát annál van sokkal jobb módszer is. Az izomnövelő súlyzós edzés pl.

--
Ahol a telefontöltőd, ott az otthonod.

Meg a metabolizmust is lecsökkenti. Meg az izomtömeget is. Nézz meg egy rövidtávfutót, meg egy maratonistát egymás mellett. Melyiknek arányosabb, mondhatni irigylésre méltóbb a testalkata?
Pl.:
http://www.crossfitoakland.com/old_site/marathoner_sprinter2.jpg :D

A csontritkulás megelőzésére is jobb a súlyzós edzés.

--
Ahol a telefontöltőd, ott az otthonod.

a betonon futas tenyleg halal, de. Miert jobb egy 'izomnovelo sulyzos edzes', mint a futas? Az meg egy picit varosi legenda, hogy a sprinter egeszsegesebb, mint a masik oldalon lathato, melle montazsolt nyugdijas ceruzaember (mar az osszevetes is meglehetosen korrekt...).

Azt meg mar csak halkan kerdezem, hogy hany 50 feletti sprintert lattal mar (sprintelni), ill. lsd-t futni...

Diktatorok kezikonyve

Hogy miért jobb? Nincs az ízületeket érő, folyamatos, ütésszerű terhelés (boka, térd, csípő, gerinc). Sokkal kiegyensúlyozottabban veszi igénybe az egész testet. A testzsírszázalék csökkentésére igen pozitív hatása van annak, ha nagyobb az izomtömeg, mert a nagyobb izomzat nyugalmi állapotban is több energiát használ el.
Az izomzat mellett az ínak, szalagok, ízületek is erősödnek. Szabadsúlyos (tehát nem gépen végzett) gyakorlatokkal a vázizomzat, az egyensúlyt biztosító egyéb izmok is fejlődnek, sokkal kisebb az esélye mondjuk az időskori eleséseknek (a csípő és a törzs izmainak óriási szerepe van mondjuk egy jégen elcsúszás kivédésében). De a csontritkulást is megállítja/késlelteti.

--
Ahol a telefontöltőd, ott az otthonod.

jogos, az izuleti terheles valoban kockazat, foleg ha rossz minosegu felszerelesben nyomod, foleg ha mindez betonnal van kombinalva, raadasul bemelegites nelkul.

Viszont azt tovabbra is tartom, hogy mig 60 evesen is lenyomhatsz egy maratont, addig mar 50 evesek kozott sem igazan a sprinteles a jellemzo.

Btw. en inkabb az alabbit linkeltem volna be a hosszutavfutokhoz:

http://img.koreatimes.co.kr/upload/news/080822_p17_murakami.jpg

Vegul arrol is beszelni kene par szot, hogy vajon az izmokon tul pl. a sziv es keringesi rendszerre + tudore milyen hatasa van az izmokra gyurasnak (+sprinteles) vs. hosszutavfutasnak. Mert jo is, ha az ember felemel egy kispolszkit bal kezzel, de ahogy telik az ido, egyre kevesbe lesz ez a virtus alapja...

Diktatorok kezikonyve

„Viszont azt tovabbra is tartom, hogy mig 60 evesen is lenyomhatsz egy maratont, addig mar 50 evesek kozott sem igazan a sprinteles a jellemzo.”

Kapcsolódó olvasmány: http://sport365.hu/egyeni-sportok,hirek,visszavonult-turbanos-tornado-a…

Majd ha mutat valaki egy 101 éves aktív sprintert, akkor elhiszem, hogy az jobb. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Minden sportnak megvannak a kiemelkedő öregjei, persze a 101 év tényleg rendkívüli.
Apám 66 éves és 140 kilóval guggol, nagyon nem maratonista alkat. (van pl válla meg karja). Köszöni, jól van :) A szív és a tüdő vajon mit csinál egy másfél órás edzőtermi edzés során? Edződik.

--
Ahol a telefontöltőd, ott az otthonod.

Csakhogy így is bőven fele a testsúlya és bizony akkora tempónál és távnál amit maratonon tolnak az élmezőnyben ez nagyon is számít.

Egyébként pont a fenti példa mutatja, hogy nem kell ilyen alkatodnak lenni, hogy lebírj futni egy maratont csak hát ez már nem jut el a te hup-on szocializálódott, tukó agyadig azért veszed a bátorságot, hogy benyomj ilyen ótvaros edzőtermes argót és utána boldogan verhesd ki magadnak vmelyik random youtube-os ghetto workoutra mert igazából szereted az izmos négereket.

No rainbow, no sugar

+1 ennyi, a teleszart búvárruhával nekem is felkúrta az agyam. A topkinyitónak meg azt tanácsolom, hogy a saját edzőjén kívül rohadtul ne hallgasson senkire. Én nem futottam maratont csak félmaratonokat (10+ éve), amatőr szinten és akkoriban voltam a legjobb formában. Legjobb táv. Fel lehet rá készülni úgy, hogy lefut valaki 5-10km-ert egy héten háromszor, és azzal még nem fogja kiizzadni az izmait. Súlyzós edzés is jó sőt ajánlott. A kettő nem zárja ki egymást. A bokszolók is futnak, na ehhez mit szólsz? A korizás, deszkázás, jéghokizás a legjobb, persze ahhoz társaság is kell. De akinek mondjuk a néptánc jön be, az néptáncoljon. Ennyi.

„De akinek mondjuk a néptánc jön be, az néptáncoljon. Ennyi.”

Ezzel teljesen egyetértek. Az egészséges mozgás a lényeg. Ezt pedig akkor lehet kellő kitartással és lelkesedéssel csinálni, ha az ember nem szenvedésnek éli meg, hanem megtalálja benne önmagát és a mozgás örömét.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)