Mivel érdemes kezdeni?

Fórumok

Mivel érdemes kezdeni?

Hozzászólások

nem rossz, lehetne csinálni ilyen featuret, hogy a profilt úgy változtatod meg, hogy feltöltesz egy diffet :D

extract:
"Nekem UHU alatt a Half-Life elindult, de ha bármire rányomtam a menüben szétfagyott ( ) az egész rendszer."

Half-Life probléma nélkül megy nálam, Diablót 2 is sikerült felerőlködni,
UT is megy stb. Homeworld2-t is felhúzom valahogy. Klasszikusok :D
Nem használok netet játékra, ezért még nem is próbáltam belőni rajtuk.
Amúgy sztem minden megy ha akarod.
Ja Gentoo rulez.
BY
ssava

[quote:7514f7af94="extract"]Huhh hihetetlen milyen gyorsan válaszoltok, ritka az ilyen fórum! :)

pláne ha 1 kis flém is lehet belőle :D

egyébként még 1 voks az uhu mellé.
érvek:
+ jó
+ magyar
+ sok felhasználó nyelvi korlátok nélkül
+ ők ált. segítőkészek
+ magyar support (ha megveszed)
+ szvsz összecsiszoltabb, mint a fedora core1 volt
- nem könnyebb semmivel mint bármely más disztrib
- egy pár egyedi megoldás kifejezetten idegesítő
- supermountot használ (sux) subfs rulé
- ha nem fizetős vagy, akkor sz@rnak a fejedre az uhu listán :(

persze minden szvsz

Valamikor régen fennvolt nekem a SuSE 7.3, egész szimpatikus volt mert az akkori 500-as celeron gépemen akadás nélkül futott.

De persze nettel szórakozott, hangkártyát nem volt hajlandó felismerni, a GeForce2-t meg TNT2-nek érzékelte és 60Hz fölé nem ment a monitor..

Ezeket biztos lehetett volna orvosolni, de akkor inkább a Win98-at választottam helyette, ha hajlandó lettem volna szenvedni vele, valószínűleg azt használnám.

Windows XP természetesen fennmarad játékra, mert megszoktam és semmi kedvem emulátorokkal meg terminálablakokkal eltölteni hosszú éjszakákat mire összeállítok egy alapjátékot (ráadásul a Win-es teljesítmény 50%-át sem hozza Linux alatt egyik játék sem).

Hát igen...az biztos, hogy az "első" suse-k elég bugosok voltak, de én spec a 8.2-essel nem sokat szívtam, a 9.0-ás is szépen felment (bár az nem akarta megszólaltani a sb live-omat 5.1-en keresztül...következetesen csak két hangszorót használt) de ez a 9.1-es már minden további nélkül megy, semmi gondom nem volt vele.

Kicsit kellett küzdeni az ati driverrel, meg vannak még finomhangolni valók, de ha belevágsz, érezni fogod, hogy végre egy igazi "oprendszer" dorombol a vas alatt...

és érdekes módon, a linux "hülyeségei" nem zavarnak annyira, mint a win "a program leáll...ok?" dolgai. Itt tudom, hogy ha valami nem megy, akkor biztos én cs*sztem el valamit :)

Köszönöm mindenkinek a válaszát, valószínűleg a Gentoo vagy a Debian mellett fogok dönteni.
Azért nem az UHU mellett, mert azzal már szenvedtem eleget, és tudom hogy visszatérnék Windows-ra ha még1x megpróbálnám.

Láttam sok külföldi oldalon, hogy működésre bírtak Steam-et Debian alatt.. Hát nemtom, szenvedek vele egy sort és meglátom, hogy van-e értelme Linux alól játszani. Félek, hogy nincs.

Kb 1 hét múlva nagy format lesz a gépen és akkor csinálok egy Linux Test partíciót, hogy megtanuljam valamelyiket.

Még1x köszi!

esetleg megpróbálhatsz valami LIVE CD-t, ha nem akarod elveetni a sulykot. Első lépésnek jó, csak a beállításaid nem menthetők (valaki tud olyan live cdről, aminél ez megy?)

www.gnoppix.org
www.knoppix.org

A megírt CD-t később biztonsági mentőlemeznek is használhatod, ha valami összebugzódna

a suse live eval csinál egy nagy file-t a wines partición, (a gyökérben) és oda menti az összes beállítást, és a home könyvtárat, ha nem tévedek. De egyébként a knoppixnál is lehet menteni a beállításokat (ha nem tévedek kislemezre vagy usb-s pendrive-ra)

[quote:1cd66be841="fricci"]a suse live eval csinál egy nagy file-t a wines partición, (a gyökérben) és oda menti az összes beállítást, és a home könyvtárat, ha nem tévedek. De egyébként a knoppixnál is lehet menteni a beállításokat (ha nem tévedek kislemezre vagy usb-s pendrive-ra)

A Knoppix képes virtuális home könyvtár létrehozására. Lehet, hogy nem így hívja, de a lényeg, hogy a home könyvtár megmarad és ezzel együtt az összes beállításod.

Üdv.: Tomyellow

akkor már fejlesztettek a srácok, mikor én utoljára néztem a knoppixot, akkor még csak a beállításokat tárolta (netes jelszó, ilyesmi...)

én is a te cipődben jártam, megúntam a windows hülyeségeit, és elhatároztam hogy linuxot fogok használni.

Én Suse-t használok, mást még nem próbáltam (csak az uhu-t és a debiant, de azt nagyon futólag) így összehasonlítási alapom nincs, de leírom, mi az ami a suse-ban jó...(ettől lehet hogy ugyanez a többiben is megvan)

a telepítés könnyebb, viszonylag (tényleg csak viszonylag, számíts itt is szívásra, ha spec hardvered van) könnyen felismeri a hardvert. szerintem kiindulási alapnak tökéletes.

nekem uhu nem jött be, de ez csak SZVSZ...

de szégyen-nem szégyen én játszani továbbra is winen fogok, a linux megmarad minden másra...

Sziasztok!

A minap elhatároztam, hogy megtanulok használni valamilyen Linux rendszert. Mivel ahogy látom elég sok szakértő van a fórumon, remélem tudtok majd hasznos tanácsokat adni.

A számítógépes "életem" egy igen fontos részét teszi ki az online játék és az IRC használata, tehát ezekre feltétlenül szükségem van, legalább annyira mint a könnyen átlátható és egyszerűen kezelhető kezelőfelületre.

Arra kérlek titeket, hogy javasoljatok rendszereket, hogy mivel lenne érdemes elkezdenem a Linux-szal való ismerkedést.

Remélem, még nem volt ilyen témájú topic. Amennyiben igen, egy moderátor törölje ki please.

Köszi, hogy végigolvastátok és várom a mielőbbi reakciókat.

Szerintem az UHU Linux egy klassz terjesztés, és magyar. De mielőtt döntenél, várd meg a többi hozzászólót is.

Online játékok közűl csak azok fognak menni, amelyeknek van linuxos verziója, vagy esetleg Windows emulátorral a windows-os változatok. Meg esetleg VMware, amit ki lehet próbálni, bár akkor már jó nagy sebességesésre számíthatsz.

IRC nem lehet probléma Linux alatt.

valszeg mindenki hirdetni fogja most a kedvenc disztróját, először sztem valamelyik általános célú disztrót tanuld meg. ha igazán felhasználóbarát rendszert szeretnél, akkor valszeg egy suséval vagy fedorával érdemes. aztán neked kell eldöntened, hogy mi a fontos, pl sok alkalmazás (debian), egyszerűség (slackware), stb.
ha nem tudsz angolul, akkor mindenképpen az uhut ajánlom
irc kliens is van több, az xchatet ajánlanám kezdésnek

Hi!

Linux alatt iRC klienssel gyakorlatilag Dunat lehet rekeszteni. En is az X-Chat-et ajanlom. Viszont online jatek alatt pontosan mit ertesz? Ha a Flash-esekre gondolsz, akkor azzal nem hiszem, hogy sok gondod lesz, bar a legfrissebb Flashplayer mar eleg regi. Ha viszont windows-os 3D-s jatekokkal akarsz jatszani, akkor eleg sok gondod lesz vele (szerintem). Erdemes megnezni a http://www.jatekport.linuxuser.hu/ oldalt.

En egyebkent kezdetnek UHU Linux-ot ajanlok, ha az mar megy, es melyebben is erdekel a dolog, akkor Debiant.

By(t)e
TBS::Antiemes

Üdv!

Tényleg ez az egyik fontos kérdés, milyen onlány játékokat játszol ?

Én csak és kizárólag mudozok, esetleg starcraft/broodwar, ez még ok. De ha vmi spéci netes játékra vagy beállva, akkor kérdezz körül a játékostársak közül, hogy használ-e egyáltalán valaki linuxot, megy-e a játékod. Ugyanis szerintem ez a ,,gyenge láncszem'' :)

Bár debiant használok, én is az uhu-t ajánlom :)

Laja

Én nem ajánlom a Fedorát. Kezdetektől RedHatet használtam, és valami görcs hiba mindig előjött. Aztán a Fedoránál elegem lett, nem vártam meg az Core 2-t, hanem váltottam Gentoora. Hú, mintha eddig kőágyon aludtam volna...

Persze elsőnek nem ajánlom a Gentoot (hanem utolsónak és véglegesnek :wink: )

Huhh hihetetlen milyen gyorsan válaszoltok, ritka az ilyen fórum! :)

UHU-t már próbáltam, de annak nekem elég beta feelingje volt. Például rengeteg beépített cucc nem (vagy hibásan) indult el rajta.
Online szeretnék játszani Couner-Strikeot, mégpedig Steam-en. A www.transgaming.com -on láttam screenshotot, hogy valakinek sikerült beüzemelnie.

Nekem UHU alatt a Half-Life elindult, de ha bármire rányomtam a menüben szétfagyott ( :!: ) az egész rendszer.

Szóval valami stabilabbra és fejlettebbre lenne szükségem. A Debian-ról sok jót hallottam már, de azt is mondják róla hogy azt nagyon komolyan kell ismerni hogy rendesen tudd használni.

Találtam az oldalon egy iszonyat hosszú leírást hozzá, és szerintem a negyedénél feladnám a dolgot. Szóval nekem csak egy segítőkész ember kéne, akinek van tapasztalata a dologban.

[quote:46a6d684e7="extract"]Huhh hihetetlen milyen gyorsan válaszoltok, ritka az ilyen fórum! :)

Itt nem;-)

[quote:46a6d684e7="extract"]
Szóval valami stabilabbra és fejlettebbre lenne szükségem. A Debian-ról sok jót hallottam már, de azt is mondják róla hogy azt nagyon komolyan kell ismerni hogy rendesen tudd használni.

Ez mar szerintem nem igaz. A telepites kornyeken, jo ha van meletted/kozeledben valaki akitol tudsz gyorsan kerdezni, de ha masik geprol benn vagy pl a debian.hu irc-n, az is eleg.
Debian alatt minden problema megoldhato, legfeljebb neha konfigfilekat kell editalni. (de ez igaz a Gentoo-ra is;-))
Itt is erdemes morulnezned:
http://linuxgames.com/

Én elsőnek Mandrake 9.2-t hasznátam, és meg vagyok vele elégedve, nemrégiben kipróbáltam a 9-es SUSE-t is , és vhogy nem igazán vagyok vele kibékülve, sőt nekem 1általán nem jön be. sztem nagyon sz*rul kezeli a függőségeket az rpm csomagok felrakásánál/leszedésénél (túl előkonfigurált, de végül is egy kezdőnek nem árt... csak azt nem értettem h miért rántotta magával függőségként a fél KDE-t, úgy h következő indulásnál el se indult a grafikus felület, amikor csak a cdíró/film és zenelejátszókat meg egyéb ilyen szükségtelem dolgokat távolítottam el... de mind1) 1ébként próbálj ki néhányat és ami +tetszik azt használd

[quote:fdc3d00f96="anr"]
_________________
Anr

mi az, szép lassan mergelsz Andrejtől Anrre?

[quote:e5727fafbe="vmiklos"][quote:e5727fafbe="anr"]
_________________
Anr

mi az, szép lassan mergelsz Andrejtől Anrre?

Gyorsan hatekonyan, csak meg kellett patch-elnem a settings-et.;-)

[quote:d3624cb401="mkbla"]Én elsőnek Mandrake 9.2-t hasznátam, és meg vagyok vele elégedve, nemrégiben kipróbáltam a 9-es SUSE-t is , és vhogy nem igazán vagyok vele kibékülve, sőt nekem 1általán nem jön be. sztem nagyon sz*rul kezeli a függőségeket az rpm csomagok felrakásánál/leszedésénél (túl előkonfigurált, de végül is egy kezdőnek nem árt... csak azt nem értettem h miért rántotta magával függőségként a fél KDE-t, úgy h következő indulásnál el se indult a grafikus felület, amikor csak a cdíró/film és zenelejátszókat meg egyéb ilyen szükségtelem dolgokat távolítottam el... de mind1) 1ébként próbálj ki néhányat és ami +tetszik azt használd

mkbla...első sorban tőled kérdezem...a mandrake linux magyar nyelvű? azt tudom hogy franciák csinálják vagy kik, de be lehet állítani a magyar nyelvet?

annak most mi a legutolsó verziója, és az milyen rendszermaggal van?

[quote:560badc09b="Genialis"]
Többnyire magyar nyelvű. A mandrake igyekszik a saját dolgait (konfig eszközök) magyarul is adni, de a válogatásban benne lévő programok többsége nem magyarított. A legutolsó kiadott és letölthető verzió a 10.0 community edition. Ez úgymond egy 10.0 release candidate. Kint van már a 10 public is, de csak a mandrake klubtagok érhetik el. Mandrake telepítéssel megvárnám a 10.0 publikussá tételét. Ez bármikor várható a következő hetekben.
Kernelnek a 10.0ce a 2.6.3-at használja, amit a mandrake foltozgat egyfolytában, szóval nem a hivalos kernel, hanem valami más.

no problem, én se tudtam volna szebben mondani. próbáld ki, aztán majd eldöntöd h tetszik-e...

[quote:4d67b2011e="fricci"]mkbla...első sorban tőled kérdezem...a mandrake linux magyar nyelvű? azt tudom hogy franciák csinálják vagy kik, de be lehet állítani a magyar nyelvet?
annak most mi a legutolsó verziója, és az milyen rendszermaggal van?

Remélem nem baj, de megválaszolom.
Többnyire magyar nyelvű. A mandrake igyekszik a saját dolgait (konfig eszközök) magyarul is adni, de a válogatásban benne lévő programok többsége nem magyarított. (szvsz ez nem zavaró, én legalábbis észre sem veszem, pedig a legutóbbi hivatalos álláspont szerint se angolul nem tudok, se a számítógéphez nem értek)
A legutolsó kiadott és letölthető verzió a 10.0 community edition. Ez úgymond egy 10.0 release candidate. Kint van már a 10 public is, de csak a mandrake klubtagok érhetik el. Mandrake telepítéssel megvárnám a 10.0 publikussá tételét. Ez bármikor várható a következő hetekben.
Kernelnek a 10.0ce a 2.6.3-at használja, amit a mandrake foltozgat egyfolytában, szóval nem a hivalos kernel, hanem valami más.

[quote:2e213ffb5a="Genialis"]pedig a legutóbbi hivatalos álláspont szerint se angolul nem tudok, se a számítógéphez nem értek

nem sikerült a nyelvvizsád?
a másik nemtom mi lehet. ecdlről csak nem vágtak ki... :?

[quote:0d7106f049="vmiklos"][quote:0d7106f049="Genialis"]pedig a legutóbbi hivatalos álláspont szerint se angolul nem tudok, se a számítógéphez nem értek

nem sikerült a nyelvvizsád?
a másik nemtom mi lehet. ecdlről csak nem vágtak ki... :?

Hát ez elég off, meg nem is szívesen feszegetem. Csak annyit róla, hogy főiskoláról kitettek, nyelvvizsgát meg meg se próbáltam.