Egyes, leülhet...

Nice! (nem hiába járok angolra:) :P)

Van a kedvenc cégem ahol már hét éve vagyok gazda és megpedzettem, hogy migrálnunk kéne winxp pro-ról win7-re, ennek kapcsán csináltam költségvetést, leírtam mi az ami kell és mi az ami ajánlott. (csak szoftver és hardver árak, a migráció irányomban nem okoz neki költséget)

Tulajdonos szalajsztott valami okostojást ismerőst valahonnan, akivel véleményezteti azt amit írtam. ("megbízik benne" "fejlesztő" "felesztős cége van")

No azóta sikeresen levelezgetünk egymásnak a tulajon keresztül:

* Legelőször megírta, hogy tök feleslegesen akarom vele megvetetni a windows7 prokat, mikor a home tökéletesen megfelel és az mennyivel olcsóbb. ....hááát igen, a tartományba majd meg belépteti Julinéni.

* Aztán minek akarok 3-4 gigára bővíteni memóriát, mikor egy giga is elég. (17 gépről beszélünk egyébként és khmmmm szóval nincs pénzhiány...)

...és most jön a mai gyöngyszem, ezt inkább beidézem majd. Javasoltam ugyanis, hogy a winyókat cseréljük ki új hibrid winyóra (nekem is ez ketyeg már itthon, szerintem tök jó) 18+áfa/db ötszáz giga + 4 Gb SSD egyben. (ez nem a kötelező szekcióban volt, hanem az ajánlottban)

No és erre ezt bírta írni:

"Biztosan gyorsulást eredményez, de nem látom indokoltnak miért kellene egy könyvelőirodának
SSD-s hibrid winchestereket használni. Olyan helyekre érdemes ilyen eszközöket betenni, ahol
számításigényes feladatokat végeznek a számítógépek, nálatok ez szerintem nem áll fenn.
(Megjegyzés: a fejlesztőgépeimben sincsenek ilyen típusú winchesterek, pedig a programfejlesztés
számításigényes feladat)
Teljesen felesleges kiadásnak tartom."

Én eddig azt hittem a számításokat a processzor végzi, nem a merevlemez... Most tényleg írjam vissza, hogy egyes, leülhetsz?
Nem sok türelmem van már ehhez a vitához az előzményekkel együtt... ...de sajna kénytelen vagyok. :(

Hozzászólások

Megérdemelné a „szakértő”, hogy név szerint dicsérd. Kár, hogy ezt kis hazánkban nem lehet, mert az mindenféle agyalágyult jogszabályba ütközik. A szomorú az, hogy máshol ez a pofa a hidegvízre valót sem keresné meg.

Annak idején kénytelen voltam bevezetni a „0”-ás osztályzatot kb. erre az esetre. Vagyis aki meggyőző határozottsággal állította a minősíthetetlen hülyeségeit, és amikor ezért megszóltam, még fel volt háborodva. Ez még ezt a szintet is csak óvatosan érné el. Mert hogy ez nemcsak a szakértelem teljes hiánya, hanem egyenes károkozás...

----------
Registered Linux user #46079

Sajnos nálunk egy ilyen dolgozik, így nagyon megértem Muszashi problémáját. Ilyen esetben a főnököt kell meggyőzni, nem azt az arcot.
Lassanként nekem is sikerült, pl. amikor egy nyilvánvaló 100E forintos kiesésre mutattam rá az arc miatt. Ahogy itt alább nézem, lassabb, rosszabb gépekre migrálni egy jólmenő cégnél kicsit nonszensz dolog lenne, és nagyon úgy tűnik a szakértőnek fogalma sincs Muszashi milliós nagyságrendű spórolási akciójáról az iskolájának.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Na igen...
Nem vagyok egy Slapic vagy Atya szintű szakértő (és még jópár embert tudnék sorolni, akikre őszinte tisztelettel felnézek a szakmából), de azért ez már számomra is bosszantó.
A gond az, hogy ebben a családi ismerősben bízik a tulaj (maga mondta ezt) ellenben én már 7 éve üzemeltetem gyakorlatilag hibamentesen (volt egyszer egy szerver alaplap elszállás) a rendszert amit annó kiépítettem (egy korábbi hasonló zseni egyenrangú hálózatából a mai rendszerré)
Igyekszem folyamatosan feljesztgetni azért a gépeket is, tehát azt gondolom amennyire szükséges mind hardver mind szoftver szinten igyekeztem napjainknak is megfelelően tartani a rendszert. Volt valami irány. Ez most valami más irány, ami szerintem nem jó.
Úgy tűnik, hogy 7 év ennyit ér, hogy ha megjön egy bérprogram frissítés azt már éjjel felrakom és másnap mindenki dolgozhat, szerver distup csak hétvégén éjjel stb. Gykorlatilag tényleg minden ok az userek felől az elmúlt években.
Ha megtehetném azt hiszem most kéne felállnom, mert ezt a fajta bizalmatlanságot sértőnek érzem...

Most tényleg kezdjek el arcoskodni, hogy én milyen rohadt nagy szakértő vagyok és mekkora marhaságokat ír az ismerőse? Assszem veszek egy lottószelvényt. :)

Rózsár Gábor (muszashi)

Igyekszem elsajátítani ezt a mentalítást, csak sajnos mindig mindent a képességeim alapján legjobban akarok megcsinálni. Az végül is eldőlt, hogy lesz win7 migráció, de a többi kapcsán most belefutottam egy olyan helyzetbe, amiből csak rosszul tudok kijönni.

Ram bővítés, hibrid winyó, használt gép

* de igen valóban gyorsít és igen javaslom és marhaság az hogy a számításigényes feladatokhoz kéne a winyó, mert azt processzornak hívjuk ami ahhoz kell és dilettáns a kedves ismerős és jó lesz a kitudja hány éves gép is.
(Nos eddig ezt finoman már jeleztem, erre kaptam a de bizik benne mert fejlesztőcége van, balala) Úgy tűnik hiába mondom.

* azt mondom jó, legyen ahogy kolléga mondja. Egy részről beismerem, hogy át akartam verni vagy tudjafene hiszen íme megtörtem az érvek alatt és mégiscsak a nagytudású kolléga akart neki jót én meg kifosztani a drága cuccokkal. ...vagy ha leírom, hogy szerintem marhaság, de akár ezekre is felrakhatom ha akarja, nos még akkor is én fogok szívni, hiszen adott esetben ha elszáll egy gép nekem kell azonnal bemennem és megoldani (miközben az általány fix) és persze nekem fognak nyavalyogni az userek, hogy lassú. (és tök jogosan)

Tehát olybá tűnik mindenképp én sz*p*k. :P

Hááát az tény, szeretnék nálamnál okosabbakal dolgozni, hogy tanuljak. Ezt nézhetjük, úgy hogy szeretem a kihívást. Itt a suliban is szörnyű rossz érzés, hogy nincs senki akitől tanulhatnék -ez szarul fog hangzani- hogy én vagyok itt a "legokosabb". ---miközben tudom, hogy egyébként mennyire kevés tudással rendelkezem a szakmából, szóval nem azért mert én annyira marha okos vagyok, hanem mert: Vakok közt félszemű az Isten...

Rózsár Gábor (muszashi)

Ird meg oszinten, hogy mivel nem a nagytudasu ismeros fogja uzemeltetni, igy nem ertesz vele egyet. Ha benne jobban biznak, akkor viszont vigye az egeszet o.
Nezd, ha a het ev nem eleg biztositek, akkor mit varsz?

--
"Biztos én vagyok a béna, de csak azt sikerül elérnem, hogy kikapcsol a monitor."

nézd, ne csinálj ebből "lelkiismereti" kérdést.
írd le értelmesen, logikusan, érvekkel alátámasztva, de TÖMÖREN, hogy miért nem értesz egyet a kollegával.
ha nekem, mint főnöknek egy ilyet tesznek az asztaomra, amiben látom világosan, hogy mik az adott beruházás előnyei, mér lenne indokolt, akkor igencsak elgondolkoznék rajta.
azt az ismerőst pedig ne becsméreld, ne sározd, az rád vet rossz fényt, illetve szakmai féltékenységnek is lehet értelmezni.
légy rpofi, mondd el/írd le, hogy márpedig miért indokolt, s miért javaslod a váltást/upgrade-t.
ha gondolod, küldd el előbb nekem, megnézem, hogy mint főnök mit szólnék hozzá, s aztán még tudod finomítani.

Nem sározni én sem akarom, nincs is értelme azonban igen nehéz mondjuk egy olyan kijelentést cáfolni - a nélkül, hogy rámutatnék szakmailag totál hülyeség, amit ír- hogy számításigényes feladatokhoz kell csak a gyorsabb winyó.
Erre bármit írok sározásnak tűnik...

Most egyelőre ott pattog a labda, lehet lesz egy személyes beszélgetés is (amire már most sajnálom az időt, mert hülyeségről szót fosni, kidobott idő...) ha azonban ezt meg kell írásban válaszolnom, akkor lehet, hogy előtte bedobom ide és akkor köszönettel elfogadok javaslatokat. ...de igazából bosszantó az egész, hogy a tényleges és értelmes munka helyett ezzel megy el a sok energia.

Rózsár Gábor (muszashi)

hogy ne tudjanak beledkotni:
http://www.hwsw.hu/hirek/49925/mirosoft-office-2013-licenc-hordozhatosa…

es az OEM eddig se volt "mozgathato", uj gepre vehetsz, komponenshez nem (ha jol tudom), marad a mennyisegi licenc*, vagy a dobozos(ez utobbi mar mozgathato)..de ezek dragak gondolom nem igy tervezed.

*.:ezt perpill nem tudom hogy mozgathato e, utana kell nezni, ill ha jo ltudom min 5db-os pakk a legkisebb.

Pedig feltekenyseg aztan nincs benne, maximum duhos vagyok mert bosszant az ontudatos butasag.
A hibrid resznel max az utolso mondat szemelyeskedes hogy ne rugaszkodjunk el a valosagtol azt szivesen kiveszem de a tobbi resze az teny, szamitasi teljesitmenynek koze nincs hozza. Mondjuk onnan meg kiszedheto hogy ez nagy hiba de aztan a tobbi resze az mar teny...
sztem
Rózsár Gábor (muszashi)

Szerintem:
Ez a rész: "a kolléga szerint felesleges" nem kell.
Egyrészt ezt, és az ehhez hasonló mondatrészeket teljes egészében kihagynám. Mindent simán, tényszerűen, tárgyilagosan írnék le. Megszólításon kívül senkit nem megnevezve, még csak nem is utalva senkire. A többi még talán ok, de így kívülről nézve engem sem győznél meg vele. Még akkor sem, ha amúgy igazad van. A hét év felhozása is ugyanolyan tökönlövés, mint a vita. Vitába nem szabad belemenni. Az SSD-ről végülis le lehet írni hogy ki lehet hagyni, de mindenképp érdemes újakat venni, akár hagyományos lemezeseket, mert ezek már régiek, akármikor tönkremehetnek. Kész. Esetleg - amit bele is írtál - eddig véleményed szerint megérné azt a minimális többletköltséget az SSD-vel hozott gyorsulás, de akár ki is hagyható. Viszont ezt amolyan levél végi megjegyzésként szúrnám csak be.
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

No kivettem az elejét, átírtam pár dolgot, finomítottam pár kifejezést, most eléggé száraz és tárgyszerű lett. Egyébként eddig kb ebben a tényszerű stílusban leveleztünk, de továbbra is jött a hülyeség, ezért gondoltam hogy kissé közvetlenebb hangot megütve emlékeztetem, hogy 7 éve minden jól megy ez tán többet kéne nyomjon a latban...

No szóval akkor ez itt van:
https://docs.google.com/file/d/0B0xD0LhjP8lfekpxUXNycTZDTlk/edit

Rózsár Gábor (muszashi)

Előtte szólok, én nem vagyok cégvezető, viszont számos akadékoskodó cégvezető volt már az ügyfeleim között.

Így valamivel jobb. A vitába a hét év felemlegetésénél mentél bele, ilyesmi mindig okot adhat a visszavágásra.
Van pár mondatban fogalmazási hiba, igaz ez nem annyira zavaró. Ilyesmi:
"...a gép adataiból tippelve 4-5 éves konfigurációkról van szó, ennyi idő alatt a gépek háttértára erősen elhasználódhatott, valószínűleg hosszabb távon már nem megbízható, lévén ez egy mech..."
Utána van egy zárójel. Ez egy fórumon, egy barátibb hangvételű cikkben, mintegy nem fontos megjegyzés mint az áthúzott szöveg akár hasznos is lehet, de egy levélben nem. Ki kell emelni egy normális mondatba.
Malmozik helyett -> nem tudja elvégezni a munkáját.
Az "amennyiben úgy gondolja ez belefér" sértő. Helyette körülbelül így kellene: Természetesen a régi, használt gépekkel is ugyanúgy folytatódhat a munka, azonban hosszabb távon mindenképp megtérülő befektetés az új alkatrészek..háttértár..akármi.. beszerzése. Így az említett példák előfordulásának esélye minimálisra csökkenthető.
Az "azért azt jelzem, hogy" részt törölném a mondatból. A többi pont jó, és elég.
Aztán; "...a migrációnál azonban ezt a meg..."
A többi jónak tűnik, talán az utolsó mondatban; "...ha úgy érzi, akkor akár egy személyes találkozás alkalmával részletesebben is tájékoztatom.
Egyébként tapasztalat, - ha sor kerülne rá - a legtuskóbb ügyfél is visszafogja magát személyes tárgyalás közben. Főleg, ha nem idegesen közeledünk hozzájuk, hanem mintegy rég nem látott barát, lazán viselkedünk velük.

Most megyek szomorkodni, mert Poli feladta ;)
--
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Köszönöm a tippeket, megfogadtam őket és kicsit átkalapáltam, most már el is küldöm!

A hét évben egyébként nehezen tudtak volna bármi visszavágásra okot adót találni, mert tényleg ki van nyalva a seggük, elvben 24 óra a reakció idő, de ha hívnak hogy kell valami pár percen belül megcsinálom, bármit kell telepíteni legkésőbb este távolról megcsinálom, hogy másnap már mindenki használhassa, soha semmi gond nem volt, semmi leállás, adatvesztés, többször kellett már visszaállítani régi cuccokat, akár 2005-öst is, mindig megvolt. Jó kis linux szerver, csoportmunkával, mindennel évek óta csak distupkor történő leállással vagy mikor vasat cseréltem alatta . Mikor beállítottunk egy új vasat a könyvelőszervernek, dec 24-én mentem be megcsinálni, hogy jan 1 már indulhasson az új rendszer. stb stb.
Ezek után tényleg rosszul esik ez a fajta bizalmatlanság és hogy ilyen triviális dolgokban kell a hülyeségről vitatkozni (itt most beleszámítva a korábbi mél és telefon váltást, hogy de mé nem jó a home mikor az olcsóbb)és hát ez a mi lenne ha néha karbantartanám a gépeket,ez meg aztán viszi a csúcsot...

ÓÓÓÓ, szerintem lesz még itt Poli, ne szomorkodj! :)

Rózsár Gábor (muszashi)

Hülyékkel nem érdemes vitatkozni, ne fáraszd magadat vele! :)

Szerintem egyébként nem a megfelelő irányból közelítettél a témához: mérleget kellett volna csinálnod. Egyik oldalon költségeknek fölvezetni ezeket, a másik oldalon meg egy elméleti számítást, hogy mi történik, ha nem lesz upgrade, a Windows XP supportja leáll (vagy már leállt, nem tudom), és beüt valami malware. Kiesett munkaórák, szorozva a könyvelők számával, mindez mondjuk a január 20-i határidő előtt. :)

Átérzem a helyzetedet, voltam én is ilyenben, amikor egy mérnökiroda külsős rendszergazdája voltam. Az ügyvezető igazgató hihetetlenül szarrágó módon állt a gépbeszerzésekhez, sok-sok szívás után sem jutott el a tudatáig, hogy a komputer egy tervezőmérnöknek munkaeszköz, ha kiesik, akkor nem tud dolgozni, nincs bevétel.

--
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!”

Kénytelen vagyok, mindenhol nem mondhatok fel, mert éhenhalok. :D
2014 áprilisban jár le, addig akarok végezni a munkával, szépen gépenként ahogy időm engedi.

Ó, leírtam én mennyi időt spórolna meg a hardver upgraddel felszorozva évre, az hány munkaóra.
Hiába. Most itt ez az okos tanácsadója aki valami családi barát...

Ráadásul mivel ugye egy win oem licenc olyan 36.000 most valami használt gépeket ajánlgat neki 80-as winyóval licencel együtt ennyiért. Az ugye legalább 6-7 évet futott lehet. :( Ennél a mostani gépek 90%-a jobb, 40 %-a sokkal jobb.
Meg külön gép nélkül valami matricás használt licencet 9600+Áfa áron?!

Rózsár Gábor (muszashi)

??? Van valami használt licences történet, de az gépekkel együtt van, tehát az pont OEM (reOEM). Viszont amit magyaráz, hogy géphez kapcsolódik a matrica az alapján, pont OEM szerűnek tűnik.
Tulajdonképp ha valóban tud ennyiért a rendes ár helyett, nekem nem probléma ha azt vesszük, csak a többi "szaktudása" kapcsán hmmm kissé bizonytalan vagyok ebben is már, meg hogy a használt szutykait akarja lepasszolni... Értelmes ember rakna egy ki tudja hány évet futott winyóra rendszert? Áhhhh...

Rózsár Gábor (muszashi)

Ha jól tudom már ez év elejétől a refurbished/hasznát gépekhez se mértékesíthető kedvezményes OEM WinXP licenc.

Marad a használt licenc, amiről hogy jogtiszta legyen külön adás-vételi szerződés kell (már ha nem tévedek), de biztos van itt a jogban jobban járatos nálam, hogy pontosan hogyis van ez az egész eula és a jogszabályok szerint.

Valószínűleg 99%-ban neked van igazad, de ssd/hdd hibridet sima egyszerű íróasztalra rakott Julcsinéni számítógépébe nem tennék, mert felesleges. Semmit nem nyer vele a cég hogy reggel 45 helyett 10 másodpercen belül felbootol, a pasziánsz meg az excel meg elvan a sima vinyóval.

--
http://neurogadget.com/

A dolog onnan indult, hogy most ugye minden gépen minden újra lesz rakva. Márpedig van azért ott pár gép, amibe szintén 7-6 éves winyók vannak van amiben 4-5 és van amiben 2-3.
Arra gondoltam, hogy ha már telepítünk akkor mégse 4-5-6-7 éves winyókra, ha lehet (persze ha kell hát kell) részint azért az újabbak gyorsabbak, részint azért azok futnak évek óta, így valószínűbb hogy 1-2 éven belül akad közöttük halott, mint ha új winyókat raknánk be (van olyan gép ahol még az eredeti winyón megy a 2005-ben felrakott XP, igaz azon kívül minden ki lett már cserélve körülötte). Ezt továbbgondoltam, hogy innen meg már csak pár ezer forint és a winyó helyett berakhatnánk hibrid winyót is, így nem csak új de tényleg jóval gyorsabb is lesz. Ezért írtam ezt ajánlottnak.
Persze lehet ezzel nem egyet éreteni, de arra hivatkozni hogy számításigényes helyen kell ilyen, nos az kimeríti a gyalázat fogalmát. Nem tudom milyen programot fejleszthet valaki így...
A használt gép meg a 160-as winyóval ugyan az a kategória, amit szeretnék elkerülni, annyi különbséggel hogy még az előéletét sem tudom a winyónak... Ki szeret winyóhiba miatt fél év múlva újratelepíteni...

Egyébként nem csak passziánsz van ott és nem csak a boot gyorsul, hanem maga az excel indulás is, meg az xls betöltése :)

Ha csak 30 másodpercet nyerünk, amint írtad, nos az mondjuk 300 munkanappal 150 perc, ami mondjukl 15 emberrel 2250 perc perc azaz 37,5 munkaóra per év. :) ...és még nem tettük hozzá az userek boldogságszintjének növekedését amiért gyors a gépük. :)

No szóval nem vitatom én, hogy lehet kritizálni a dolgot, de ne ekkor orbitális indokkal, mint a T kolléga tette...

Rózsár Gábor (muszashi)

Éppen zárom be a céget, részben az ilyenek miatt is.
Versenyezzen a megrendelő félhülye unokaöccsével az, akinek nincs jobb dolga.

A RAM es a domainba leptetes (fogalmanak teljes ismeretlensege) valoban gaz.

Viszont a hibrid merevlemez uzleti kornyezetben valo hasznalataban nem vagyok biztos. Ez lenyegeben 2 tipusu lemez egyberakva, a kettobol barmelyik elromlik, akkor az egesz lemez + a rajta levo adat kuka. Desktopon tok mind1 mennyi ido alatt bootol. Ha Win7 alatt van 4G RAM (fejlesztonek 8-16) , akkor a munkanap folyaman ugyis minden gyakran hasznalt program/adat a RAM cache-bol jon. A RAM novelese olcso es megbizhato, az ilyen hibrid SSD-rol meg nem lehet tudni, hogy 2-3 ev mulva nem kezdenek e pusztulni.

Na latod ez mar egy normalis erv! :-)

Elmeletileg az ssd halalakor hagyomanyos winyokent hasznalhato marad, persze majd ha egyszer igy alakul kiderul tenyleg igaz-e.
jelen helyzetben itt ugye nem uj winyokhoz kell hasonlitani hanem par evet futottakhoz akikben ki tudja mennyi uzemora van meg. Itt talan tobbre van esely az uj eszkozben mint a hasznaltban. De persze ez puszta spekulacio a ki miben hisz alapon.
Rózsár Gábor (muszashi)

Nos szerencsére elbúcsúzunk ettől a régi gépek vásárlása projekttől és marad a RAM bővítés és winyó csere, illetve az egy két gépnél új gép beszerzése. Most beszéltem a tulajjal telefonon. :):):)

A szerencse egy másik szakértőtől, a fiától jött aki mondta neki hogy ne vegyen használt gépeket. Igaz viszont azt is mondta, hogy minek akarok office-t vetetni vele, mikor az benne van a windows7-be. ...hááát semmi nem lehet tökéletes. :)

Mondjuk így újabb dolgok is bekerültek a közbeszédbe, például miért nem rakjuk fel az egész könyvelő irodát a felhőbe, mert a fiának szlovákiai cégénél így van. No meg nem lehet bemenni a szerver szobába (nem csoda, 2 négyzetméter és van benn elég sok minden) és nagy por van ott, mutassam meg a takarítónak hogyan és mit takaríthat. :)

Közben persze még ez-meg az előkerült, amit sorban cáfoltam a végén maga mondta, ha vadászatról lenne szó akkor tudná, de így sok szakértő mond neki ezt meg azt és már maga sem tudja kinek higgyen. Erre csak annyit mondtam, hogy ja szakértőből Dunát lehet rekeszteni. :)

Például ha erősebb lenne a szerver akkor nem kéne erősebb gép, mert nem a gépeken lennének a dolgok hanem a szerveren / ezzel ellentétben valójában minden adat a szerveren van a gépeken csak a programok.
Ha karbantartanám a gépeket (ez kiderült azt jelenti, hogy leszedni a felesleges dolgait a felhasználóknak) akkor gyorsabbak lennének a gépek/valójában a roaming profil miatt tart tovább a bejelentkezés, főleg mikor telinyomják az asztalt mindennel, ami viszont szükséges hiszen akkor másik géphez átülve nem éri meglepetés, ráadásul a felhasználóknak pedig milyen mél vagy dokumentum kell vagy nem kell azt én nem tudhatom, csak Ők maguk -bár néha ők sem, mert nemrég pl egy 2005-ös mélt kellett kiszedni a mentésből, mert annó törölte, így vicces volna ha én törölgetném a dolgaikat.

No szóval összességében úgy tűnik elkezdődhet a migráció és megszabadultam az idiótától is! Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Rózsár Gábor (muszashi)

Pedig igazan szivesen olvastuk volna a torteneteket a felhobe rakott konyvelesrol, meg az elore gondosan kioktatott takaritonenirol, aki a porszivo hosszu csorevel a szerver belsejet kiporszivozza, bo vizes ronggyal a tetejet is lemossa, majd a porszivot kihuzza a konektorbol es visszadugja a szervert...

....hááát még megtörténhet ám, mivel ezt a felhő dolgot nagyon szeretné majd, lévén a fia kinti cégének minden cucca valami felhőbe van. (az is valami könyvelő cég) Egyébként nem csak könyvelés, hanem könyvvizsgálat is folyik.
Írtam neki, hogy szívesen mesélek az előnyeiről és hátrányairól személyesen, hogy tudjon mérlegelni a döntés előtt...
Na ha így lesz, arról lesz külön blogposzt :)

Valószínű inkább én fogok ott kiporszívózni mikor megyek migrálni, nem is értem hogy évekig nem volt gond, most miért hisztizett ezen neki a titkárnő, mert ő sípolt. Ritkán járnak arra, kb egy évben kétszer.

No meg ugye nem lehet beférni ez is hiszti tárgya volt, de hát kb 1,5*1,5 méter, lecsapott mennyezettel (ja és befelé nyílik az ajtó is)és van benn egy rack szekrény ala patch panellel, egy switch 3 darab szerver és 3 db szünetmentes és még a telefonközponti is. Ekkora helyre ennyi fér, ha valami miatt hátra kell nyúlni az szép kihívás, olyankor rátérdelek az IBM X szerverre :) Pld múltkor ki kellett vennem a SUA1500-at, mert akksit kellett cserélni, persze szét nem lehet szedni semmit hiszen minden megy folyamatban, így redundáns táp->egyik csati sima konnektorba a másikról lehúz a szünetmentes és kiemel. Na most tessék elképzelni, hogy félig a szerverre térelve, kb vízszintesen előrehajolva karizomból kellett kiemelnem és a végén ugyan így visszarakni egy ilyen szünetmentest. :) Szép edzés volt, tököm leszakadt. :) Na szóval ekkora a hely, ezt megnövelni nem tudom.

Viszont úgy tűnik a dolgozók is felülnek a szopórollerre, mivel el kellett neki küldenem milyen címen éri el a sarg statisztikát. Utoljára kb 4-5 éve nézte meg, gondolom kicsit azok közt is szét akar csapni.

Rózsár Gábor (muszashi)

A saját megoldásomat irom le amivel nem kell senkinek egyetérteni.
Több mint 20 éve van céges könyvelőirodája a páromnak.
Soha az életben nem voltak azok a gépek netre kötve amin az ügyfélállományok voltak így sokkal kisebb erő forrással is kiválóan lehet dolgozni és nem kell aggódni a külső behatolás adatlopás illetéktelen felhasználás stb miatt.
Nincs szükség Win7 re, sem Ms Officre ahhoz, hogy valaki Win alapú könyvelő programot használjon, a Libo ingyenes és mindent tud amire szükség van.
Lehet szerverre is dolgozni de a szervernek sem kell neten lennie.
Akinek szüksége van mégis internetes információra annak egy külön gép áll a rendelkezésre korlátozott jogosultságokkal.

* No de például abevet hogy használnak net nélkül? (tizeniksz ember mégsem állhat sorban egy gépnél)
* office nélkül mit csinálnak a táblázatokkal és dokumentumokkal?
* könyvvizsgálói jelentéseket mibe írnak? Hogy küldenek el?
* Napi többszáz mega ki-be menő levél net nélkül?

...és tudnék még egy csomó kérdést.

Vasárnap este van teljes mentés. Pénteken mostanában már 8 giga fölött van a különbözeti mentés mérete. Ebben persze benne a levelek, dokuk, csoportmunka, mindenféle könyvelő és bárszámfejtő program adatbázisa ami változott az elmúlt egy hétben, stb stb. Ha nem lenne központosítva a rendszer kezelhetetlen lenne már ennyi adat. ( Főleg mikor jön egy kérés, hogy hirtelen kell valami levél 2006-ból, akinek senki nem tudja a címzettjét, tárgyát, szövegét csak kitől jött. :) ) ..és persze azt sem tudják mikor törölték. :)

Nem sajnos a Libo nem alkalmas sok dologra... Itt is van és lesz az új rendszerben is LO a gépeken, de bizony nem tud minden bejövő doc és xls-es dokumentumot korrektül megnyitni. Ez tény. Ezért aztán 4-6 gépre legalább kell MS Office is. ...és még így is gond lesz, ha túl sok problémás doku jön, mert akkor ríni fognak az userek... (most office 2003+az importere van a LO mellett minden gépen) ...és ha valaki nem az MS bérence az én vagyok, mint szintén nálam nagyobb LO barátot nehéz találni, de ez van...

Rózsár Gábor (muszashi)

Nem olyan rossz azért, most leszámítva ezt a helyzetet ami volt. Nem kell sajnálni.
Fényévekkel jobb mint egy iskolai rendszergazdaság! Ott tényleg a legutolsó szar vagy semmi pénzért, simán 100-nál több géppel egymagad és mindenféle bürokratikus idióták között egy csomó lelki nyomorult társaságában és a takarítónál kisebb megbecsültség mellett, miközben minden egyéb munkát is rád akarnak lőcsölni ha szerepel benne a számítógép szó. :)

Hááát nem tudom mivel érdemeltem meg, de ha egyszer úgy hozza köszönettel elfogadom!

Rózsár Gábor (muszashi)

Pénteken az első gép meg is lett. Olyan 08-17-ig elszórakoztattam magam vele, mindent visszaraktam, beüzemeletem, beállítottam úgy, mint ahogy korábban ment.
Volt egy kis gond a hálózatos nyomatóval, de inkább a scanner részel, de leginkább tényleg a sok kacat visszarakásával, beállításával ment az idő meg ugye az XP-s profilból minden felmásolni a saját könyvtárba majd onnan vissza a Win7-es profil alá. A DOS-os könyvelőprogi VS fullscreen dologba is belefutottam egy bő fél óra google túrás és pár módszer kipróbálása után inkább maradtunk abba, hogy nagyobb ablakot csináltam neki (alapból az is parányi)és futtatja ablakban.
Most még valamely nap beugrom, mert google utótúrás kapcsán vettem észre hogy le kell majd tiltani a machine password change-t, ha nem akarom hogy 30 nap múlva ne tudjon belépni. :) ...egyben beállítom a gép távoli elérését is mert az már kimaradt és akkor ha eszembe jut valami nem kell ezért arra kerülnöm.

Ja igen az office2013-al van egy kis gond. Akitől vettük a gépet felrakta rá a Win7-et és fel akarta tenni az office-t is, de rosszul adta meg a mélcímem a webes felületen. Így aztán hozzám nem jött levél, viszont a termékszámot nem lehet már többször felhasználni. Volt már mél, telefon, stb de gyakorlatilag egy hét alatt nem sikerült ezt a kérdést az MS-el megoldani. Könnyebb kalózt szerezni, mint az OM-et. :) Így egyelőre csak a LO van a gépén.

Rózsár Gábor (muszashi)

* MS még még nem jelzett vissza, így az office2013 már lassan két hete nem letölthető.

* Sikerült nyerni egy logbejegyzést:
Apr 2 08:09:19 mail smbd[16666]: [2013/04/02 08:09:19.369261, 0] rpc_server/srv_netlog_nt.c:714(_netr_ServerAuthenticate3)
Apr 2 08:09:19 mail smbd[16666]: _netr_ServerAuthenticate3: netlogon_creds_server_check failed. Rejecting auth request from client W7PC-02 machine account W7PC-02$

A gép egyébként tökéletesen működik, csak épp ez megjelenik a logban. Másoknál is volt ilyen, kb nem nagyon találtam eddig rá megoldást, volt aki a ki-be léptetést írta, de az se sikerült mindenkinél. Mondjuk tele a google ezzel a hibaüzenettel, de az esetek nagy részében azoknak, akiknek be se lép a gép, de az egy másik szitu, engem csak a tiszta log náculásomban zavar. :)

Rózsár Gábor (muszashi)