jogositvany szerzese svajcban

 ( NagyZ | 2013. március 6., szerda - 15:17 )

mielott veglegesen kikoltoztunk nem fejeztem be otthon a jogsit. ennek van jo, es rossz oldala is. a rossz az, hogy ujra kell kezdenem a nullarol itt, a jo, hogy kevesebb veszodseg.

de mi is itt az ugymenet?

elosszor is elmegy az ember, es megcsinalja az elsosegelyt. ez _nagyon mas_, mint otthon, osszessegeben masfel nap, es mindenfele helyszineken vannak szimulaciok, ahol a csoportbol mindig par ember eljatszik egy adott helyzetet, paran figyelnek, Neked es aki veled van (altalaban 3an vagytok) pedig cselekedni kell. berendezett helyszinek, videos visszanezes, es lehet angolul is.

a kovetkezo lepes, hogy el kell menni egy szemeszhez, aki egy formanyomtatvany egyik reszet kitolti.

ha ez megvan, akkor bemegy az ember az aktualis Strassenverkehrsamtba (STVA; ebbol kantononkent van egy, kb a kozlekedesi hatosag), ahol leadja az elsosegelynyujto igazolvanyat es ezt a formot, majd par het mulva postan kikuldik a netes foglalasi rendszerhez a loginunkat.

a netes rendszerben be kell jelentkezni kresz vizsgara (nekem ma reggel jott meg a login, hetfore mar tudok jelentkezni vagy 6 idopontra, reggel 8tol delutan 6ig kb).

ez utan elvileg megjon rogton a Lerhnfahrausweis, ami egy probajogsi. (a dolog furcsasaga, hogy a rendszer szerint nekem mar van ilyenem, pedig meg nem csinaltam meg a kreszt, raadasul a STVA-s levellel egyutt jott egy ajanlott level is, szinten az STVA-tol).

a probajogsi egyetlen korlatozasa, hogy valakinek ulnie kell melletted, amikor vezetsz (persze ervenyes jogositvannyal), es mar lehet is menni gyakorolni. a legtobb ember a csaladjaval/barataival tanul meg vezetni, es mivel zurich belvaros elegge nyugis (ha nem tartod be a sebessegkorlatozast, akar el is veszik a jogsidat), igy nem egy hatar uti forgalomra kell gondolni.

a kreszt le lehet tenni az osszes hivatalos nyelven (nemet, francia, olasz) illetve angolul.

ha az sikerul, es megvan az embernek a probajogsi, akkor nincs mast tenni, mint vezetni, vezetni, vezetni. autot szerezni konnyi, a helyi car sharing-es cegnek (mobility) van direkt tanuloknak szolo ajanlata (49 frank/felev), es kb 7 fajta autobol lehet valasztani a C1-tol a Vitoig :-)
a berleti dijban benne van a tankolas is, a mobilityt smartcardot elfogadjak a svajci benzinkutakon.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Arra milyen korlátozás van, hogy ki ülhet a tanuló mellett? (Olyasmire gondolok, hogy elég, ha van rendes jogsija, vagy valaminél régebbi kell, vagy svájci jogsija kell legyen, stb.)

23. eletevet betoltott, es ha jol emlekszem legalabb ket eve korlatlan* jogositvannyal kell rendelkeznie; nem muszaj, hogy svajci legyen.

*: a forgalmi vizsga utan az ember nem kap normalis jogositvanyt, csupan egy 3 evest, ami alatt el kell vegezni meg 2 tovabbkepzest (csuszos uton vezetes, ilyesmi), es nem szabad pontokat gyujtenie; ha ez letelt, akkor kap korlatlan jogsit (ami viszont ekkor mar elete vegig szol)

Ilyen kene itthonra is...

A 95 éves bácsi biztos megbízhatóan vezet, mert 20 évesen vezetett csúszós úton LOL :)
Nagyon is jó, hogy van felülvizsgálás, engem olyan 80-90%-ban idősek (70+) sodornak bajba, én 70 év felett elvenném a jogsit, azt jónapot...
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

UK-ban is kb. ez van/volt, sokkal kenyelmesebb es rugalmasabb mint az otthoni szisztema :S

az ilyen faszlámáknebulók miatt kell 80-nal szüttyögni lakott területen kívül, és 120-szal autópályán? vagy a felnőtt emberekből sem nézik ki a többet?

ez a szabaly, betartod, betartod, nem tartod, nem tartod, engem nem izgat.

Mennyivel értelmesebb mint az itteni maffia ami kiépült az egész körül.

na, online be is jelentkeztem szerda reggelre kreszvizsgara. ha az megvan, jon a probajogsi, meg a berelheto autok a varostol :-)