Li-ion akksik töltése (telefon)

Fórumok

Hali!

Sok helyen (itt is) lehet olvasni arról, hogy a Li-ion akksik töltése két fázisban történik, mindkettő percízen szabályozva. Van, ahol írják, hogy ezred V-os pontosság szükséges hozzá, illetve úgy tudom, telefonok esetén a töltő (-fej) csak adapter, a töltőelektronika a telefonban van.

Mindennek ellentmondani látszik az a tapasztalatom, hogy különböző töltők különböző sebességgel töltik fel a készüléket.Pl. SE Xperia X10 Mini Pro-t számítógép USB-jéről 90 perc alatt lehet 20 %-ról 90 %-ra tölteni, a saját töltőjével gyorsabban (megmérem, ha érdekel valakit), egy másik töltővel meg most mértem, 40 perc. Ez már durva. Ezenkívül a gyorstöltővel töltött állapotból hamarabb lemerül. Ezenkívül egy régebbi Nokiám, amikor már gyengült az akksi, egy ugyanilyen gyorstöltéstől (utángyártott töltő) még rosszabb állapotba került, ergó arra is tippelek, hogy az akksi élettartamára is hatással van a töltések sebessége.

Kérdések:
- Tud-e valaki magyarázatot ezekre?
- Tud-e valaki olyan USB-s töltőt, amelyik lassan tölt?

Köszi!

Hozzászólások

Az USB szabványok specifikálják a fogyasztó által felvehető áramor. De úgy hallottam, hogy az USB kábelen van valami jelzésrendszer is, és egyes gyártók (pl Apple) meg tudják emelni a maximális áramot (és esetleg a tápfeszültséget), ha összetalálkoznak az egymást ismerő eszközök.

Ehhez hasonló, de immáron szabványosított (AFAIK) rendszer működhet USB 3.0-n is.

Másik oldalról nézve megfelelő elektronikával ha nem ad elég teljesítményt az USB táp forrás, akkor a töltő elektronika csepptöltő üzemmódra válthat például, rövid impulzusokkal töltve az akksit. Így az akksi összességében kevésbé melegszik fel például, és ettől kevésbé öregszik. Ez a bekezdés teljes mértékben találgatás alapján íródott :-).

Nagyjából egy hónapja cseréltem egy kézi rádióamatőr készülék akkumulátorát, két sorba kötött telefon akkumulátorra (ugyan olyanok, mint ami a telefonomba való.) Egy akksi feszültsége 3.7V, amit töltőről való lehúzás után a telefon szerint kereken 4200mV. A két sorba kötött akksi feszültsége, a rádió saját töltőjével töltve, töltés után kereken 8400mV, ilyenkor elalszik a töltőn a töltés LED, amit az eredeti akkumulátorával soha sem történt meg. Amikor ezt elmeséltem, egy elektronikában jártasabbnak, elég ferde szemekkel nézett rám, hogy szerintem abba a vékony valamiben még töltésvezérlő is van.

Szóval nem csak neked vannak elméleteid a telefon akksikról. :)

Tapasztalataim :
Az eszköz ráenged mindent az akksira. Tehát, ha a töltőn 3A jön lehet 20 perc alatt feltöltöd, igaz az akksi 1 évet öregszik vele. Sztem költségcsökkentés és az akksik forgalmából származó nyereség az oka az egésznek. De, hogy ne lehessen rajtuk fogást találni odaírják, hogy mindent a saját töltőjével töltsünk. Persze az sosincs kéznél.

Amiket írtál, az mind igaz. Valóban két lépcsős a töltés, bár az ezred V pontosságban kételkedem. A lényeg, hogy a kapacitás kb 80%-át ami a csövön kifér jelleggel, de konstans árammal töltik, a maradékot pedig exponenciális jelleggel csökkenő árammal.
Az esetek 99%-ban igaz az is, hogy a töltő a telefonban van, bár láttam már olyat is, hogy az akkuval volt egybeépítve.
Ami miatt mégis különbséget látsz: a tápok nem ugyan akkora áramot képesek leadni, márpedig szinte mindig ezzel az árammal töltődik az akku kapacitásának 80%-a.
A legtöbb gyári töltő 7-800mA-es, de pl tabletekhez általában 2A körüli jár. A számítógép kicsivel bonyolultabb, elvileg max 100mA, vagy 500mA, de erre engedélyt kell kérni (ma már igazából felesleges, minden usb tud alapból 500mA-t). A modernebb gépeken pont a töltés miatt nagyobb áramot is tudnak, a korábbi thinkpad-emen dedikált port volt pl erre, ami tudott 1A-t.
A gyors(abb) töltés két dolog miatt lehet esetleg káros: nehezebb megtalálni a két fázis közötti pontot, illetve jobban melegíti az akksit, ami általában nem tesz jót. De én a helyedben nem kímélném különösebben, egy mai telefon úgyse nagyon bír 2 évnél többet, annyit meg az akksi is bír.

" Tud-e valaki olyan USB-s töltőt, amelyik lassan tölt?"

usb szabvány 500mA, ennél kevesebb áramú töltőt nem igen találsz.
ha barkácsolós vagy, építs egyet! :)
neten találsz kapcsolási rajzot. modellezők(Én is) hajlamosak ilyet tenni,
mivel a gyári töltők aranyárban vannak.

The USB Battery Charging Specification of 2007 defines new types of USB ports, e.g., charging ports.[51] As compared to standard downstream ports, where a portable device can only draw more than 100 mA current after digital negotiation with the host or hub, charging ports can supply currents above 500 mA without digital negotiation. A charging port supplies up to 500 mA at 5 V, up to the rated current at 3.6 V or more, and drop its output voltage if the portable device attempts to draw more than the rated current. The charger port may shut down if the load is too high.
Charging ports exist in two flavors: charging downstream ports (CDP), supporting data transfers as well, and dedicated charging ports (DCP), without data support. A portable device can recognize the type of USB port from the way the D+ and D- pins are connected. For example, on a dedicated charging port, the D+ and D- pins are shorted. With charging downstream ports, current passing through the thin ground wire may interfere with high-speed data signals. Therefore, current draw may not exceed 900 mA during high-speed data transfer. A dedicated charge port may have a rated current between 500 and 1500 mA. There is no upper limit for the rated current of a charging downstream port, as long as the connector can handle the current (standard USB 2.0 A-connectors are rated at 1500 mA).

http://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Serial_Bus#Charging_ports_and_ac…