A telekomnál nem tudják mi az a reverse és mx.

 ( molgab | 2013. február 1., péntek - 15:15 )

Sziasztok,

Gondoltam leírom a tapasztalatomat a fentebb említett szolgáltatóval kapcsolatban, hátha van ott olyan kolléga akinek esetleg égő a fentebbi megállapítás és utánanéz a kollégák szakmai felkészültségének...

Történt még 2012-ben, hogy főnök kitalálta költözztessük haza (iroádba) a levelezést, ezért annak rendje módja szerint kértünk fix-ipt meg is kaptuk bő 2-3 hétre a kérelemtől... Ezután kértük, hogy állítsák már be a reverse-t. Elsőre levélben, amire mai napig sem kaptunk választ. Oké eltelt 3-4 nap, majd telefonon próbákoztunk. Itt pár kapcsolgatás után azt az informácót kaptuk, hogy oké de nincs smtp szerver a megadott ip címen (?) Hát mondom semmi köze hozzá, hogy van-e smtp vagy sincs, de mind1 félkész állapotban kinyitottam a portokat minden szabványosat ami kell.

Oké látszott bemutatkozott az smtp szépen, majd újra telefon. Ekkor ismét pár kapcsolgatás után a kollégát tájékoztatták hogy előbb a domain név szolgáltatómnál kell ugyanazt a zónát beállítani, mx megadással stb... Na itt már azért kezdte kiveri a biztosítékot mert elsőre gondoltam valamiféle belső policy hogy legyen smtp de ez?? Lőjjem le az éles smtp szervert hogy legyen majd pár nap (hét) múlva az irodában reverse-em???? (közben ismét 2,5 hét telt el)

Ma ismét beszéltem egy kollégával a Téből, és próbáltam felvilágosítani, hogy mi is az a reverse mi az az mx... Talán megértette de nem biztos, csak anynit mondott hogy ezt benézte...

Remélhetőleg levelemet olvassák T-s valódi szakemberek is, mert ez kissé felháborító hogy több mint 1 hónap kevés egy fix ip + reverse combo megoldásához a t-nél...

ÉGŐ!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nálunk annyi kérésük volt, hogy a kért reverz A rekordja mutasson valóban arra a címre előbb, de ez pár tizperces dolog volt, igaz ez nem fix ip-s DSL hanem szerverhosting, de szintén T.

Az nem ugyanaz a bagázs, hiába egy cég.

A nagyobb szolgáltatóknál többszintű ügyfélszolgálat van. (Level 1 - 2 - 3)

Normális esetben az ügyfél csak az L1 supporttal találkozik, aki általában egyszerű betanított munkás. Ha az L1 support olyan problémával találkozik, amire nincsen felkészítve, akkor továbbdobja az L2 supportnak. Ha az L2 support nem kompetens, ugyanígy továbbdobja az L3 supportnak.

Az, hogy az L1 support nem tudja, hogy mi az a reverse DNS, az teljesen normális. (az L1 support tipikusa hatásköre az "indítsa újra a modemet" és a "kapcsolja ki a tűzfalat".)

A baj ott van, hogy hatáskörét meghaladó probléma esetén az L1 nem közvetít normálisan az L2 illetve az L3 support irányába. Ez viszont sajnos egy tipikus jelenség.

Az általános fejtegetésed teljesen rendben van. Sajnos a mögötte leírt tapasztalati analízis. A jelen esetben szerintem a probléma az, hogy az ügyfélnek nem sikerült meggyőznie az ügyfélszolgálatost, hogy valójában most nem a mail szerver áthelyezését intézi, csak egyszerűen reverse dns bejegyzést akar a fix IP címéhez. Így félreértette az ügyfélszolgálatos kötelező (forward zóna beállításra vonatkozó) kérését, valamint a talán túl buzgó MX erőforrás rekord átírási kérését. Mindig legalább két személy van az ügyfélszolgálaton, az ügyfél és a szolgáltató megbízottja. Sok esetben az ügyfélszolgálatos bármilyen talpraesett lehet nem tudja megoldani a technológiai vagy egyszerűen az előítéletből fakadó szakadék áthidalását.

Ehez képest én a hét elején kértem egy fix IP-t egy ügyfélnek.
Másnap meg is kaptam.

Ez kicsit készületlenül ért ez a villámgyors reakció, így hát úgy gondoltam, majd a hét végén nyugiban átállunk fix IP-re, erre fel rákövetkező napra megállt a net.

Első körben nem akartam a titkárnők gyöngyét távirányítva ppp-t konfigurálni, hogy hátha a fix ip-vel elindul, ezért support felhív.

Azzal nyitottam, hogy kézcsókolom, kaptam fix IP-t, de még nem álltam át rá. Nem lehet, hogy az a gond?
Supportos hümmögött valamit, majd biztos-ami biztos végigmentünk gyorsan a szokásos "ég -e a lámpa, és újraindította -e" tipusú kérdéseken.

Pár percig még esküdözött, hogy szerinte jó a modem, és távolról látja, majd kínomban megkértem, hogy ha tényleg látja, akkor árulja már el az IP címet amit kapott.
Erre a faszi bediktálja a 2 napja kapott fix ip-t.... óbazz, ha nem ezzel kezdtem volna az érdeklődést.

Ezek után már felüdülés volt az ügyfélnél ülő majdnem szőke hölgyeményt távolról irányítani a Mikrotik konfigjában....

A reverse-t ma kértem meg. Kezdjek rettegni?

EHHEZ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

köszönöm az építő jellegű hozzászólást, igaz, csak kb. harmadik olvasásra jöttem rá, hogy mi a faszt akarsz.
Sima typo volt, mert kicsit ragad a h betű a billentyűzetemen, de azért kívánok neked további sok, ehhez hasonló sikerélményt.

nem sikerélmény, hanem sajnos...... és ne káromkodjál kisfiú:)

bocs, de herótom van a fajtádtól.

még magyarázod is:)

A magyar helyesírás szabályai/A kis és a nagy kezdőbetűk

Idézet:
A nagy kezdőbetűk
148. Írásunknak világossá és áttekinthetővé tétele végett a közszavakat is nagybetűvel kezdjük minden szöveg, valamint – pont, kérdőjel, felkiáltójel és bizonyos esetekben kettőspont után – minden új mondat élén: Háromórai idő volt engedve a kitiltottaknak, hogy motyóikat összeszedjék… Ez a háromórai idő pedig éppen elég volt arra, hogy a város népessége mindent megtudjon… Mi volt a diákok vétsége? Hogyan védelmezték magukat? Milyen nagy dolgokat vágott oda a vaskalaposoknak Jenőy? Hát Barkó hogy replikázott nekik tatárul, törökül, perzsául! Hát még a sánta Biróczy hogy tréfálta meg őket víg ötleteivel! S most ezeket mind kicsapták. Az iskola szeme fényeit!
Az általános szabályoktól – stilisztikai okokból – csak a szépírók szoktak olykor eltérni.

A magyar helyesírás szabályai/Az írásjelek

Idézet:
A mondatokat záró írásjelek
240. Az egyszerű mondatok végére a közlés szándékának megfelelő írásjelet teszünk.
a) Az egyszerű kijelentő mondat végén pont van: Jóból is megárt a sok. Pipacsot éget a kövér határra / A lángoló magyar nyár tűzvarázsa. Stb.

Idézet:
Az írás tagolásában fontos szerep jut a szóköznek is. Szóközt hagyunk a szavak, valamint az írásjellel lezárt mondatok és tagmondatok között, a zárójelek és az idézőjelek közé foglalt közlési egységek előtt és után, a gondolatjel előtt és után stb. Nincs viszont szóköz a pont, a kérdőjel, a felkiáltójel, a vessző, a kettőspont, a pontosvessző előtt, továbbá a kötőjel és a nagykötőjel két oldalán; a kezdő zárójel és idézőjel hozzátapad az utána következő, a berekesztő zárójel és idézőjel pedig az előtte álló szóhoz stb. (Hogy mikor kell szóközöket hagyni, annak részletkérdéseit gépírási szabványok és tipográfiai előírások tartalmazzák.)

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

:)
tetszett

n EmTudtam hOgy eZ tti eGy helesIíÍrási fórum. ŐőőőŐő. izé. ezUtáN Jobban víí Gíyázok, ne Hogy boszancsialak fel tÉgedeT keeedVes vaskAlAp. Itten. mostaN. máma.

:P
Fuss neki kérlek még egyszer a szálnak!

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Még mindig jobb, ha nem a helyesírás !jelenlegi! szabályainak megfelelően ír valaki, mint ha büdös_bunkó_paraszt módjára beszól (bocs).

Mint most te, ugye?:)

Ezz eggy IT fourumm ehez kepest te csakk ezel a huje kotozkodesel tucc foglalkozni ,?!. Komojan ezel foglalatoskocc itten, ere pazarllod a draga idodet, kisfilyu.

Ilyenkor erzed, ahogyan a tokeletesseg csorgedezik az ereidben? Megmozdult az a bizonyos valami odalent? :D

az álami hejesírási felűgyelet mérv és ado ügyi fő munkatársa:)

Hat akkor a gyakorik***esek.hu-n tobb munkat talal, ha ott vegzett, akkor ... :D

"Lőjjem le az éles smtp szervert hogy legyen majd pár nap (hét) múlva az irodában reverse-em???? (közben ismét 2,5 hét telt el)"
a szolgáltatók a reverse beállítása előtt általában azt kérik, hogy az A rekord a megadott címre mutasson. Hogy ez miért érinti a meglévő szolgáltatásod, azt sejtem, de ha picit lenézel a lóról, és
-beállítod, hogy az ujszerver.pistike.hu a megadott címre mutasson
-és felveszed az ujszerver.pistike.hu-t alacsonyabb prioritással az mx-ek közé
akkor megmarad a káposzta, meg a kecske, meg minden.

Hogy mx minek kell nekik, azt ebben a kontextusban nem értem, lehet félreértés, de az A rekordot azért kérik, hogy ellenőrizhessék valóban tied a domain és nem trükközéshez kell.

-szobi.

Üzleti ügyfélnél, ahol tudják nagyanyám születési helyét is? hagyjuk már...

Ezt most mihez szántad?

valszeg.: "de az A rekordot azért kérik, hogy ellenőrizhessék valóban tied a domain és nem trükközéshez kell."

Azaz hülyeséget kérdez? Miért tudná a szolgáltatód hogy a máshol hostolt domainedhez van e kezelési jogod?

Sztem nem annyira égő.
Egyrészt reverse dns rr-t nem állítunk úgy be hogy nincs előtte a forward zónában ugyanazon rr az IP címre felkonfigurálva.
Ez feladat hogy ellenőrizze aki ezt csinálja neked.
Másrészről, ahogy el is kezdted te nem fix IP címet kértél hanem fix IP címet kértél a levelezési szolgáltatás áthelyezése miatt.
Mivel sajnálatos módon az ügyfélszolgálaton legtöbbször olyanokkal beszélnek(ügyfél) akiknek halvány lila fingja nincs arról amit kérnek, az ügyfélszolgálatosnak az a dolga, hogy megértse mit szeretne az ügyfél és ez alapján kielégítő megoldást adjon aminek az ügyfél örül. E mellett másodlagos feladat az hogy a terhelést csökkentse az ügyfélszolgálaton. Mivel tudta te mit szeretnél, ezért abban próbált segíteni, hogy ez megoldódjon. Ezért a kötelező lépést (forward zóna helyes beállítása) és az általa feltételezetten jó MX beállítási kérést feszegette nálad. Gyanítom a beszélgetés során nem sikerült meggyőznöd róla, hogy nem azt szeretnéd amit ő kigondolt. Te pedig nem vetted ezt észre, mert úgy álltál hozzá hogy fel sem tételezted, hogy segíteni akar (ne haragudj ez persze csak következtetés, és csak a mostani hozzáállásodból vezettem le)

miért nem állítsák be azt amit az ügyfél kér? Ha én veszek egy fix IP-t, amihez van ilyen funkció, akkor ha kérem - max elmondja, hogy szerinte nem jó ötlet - állítsa azt be amit kérek (ha technikailag megvalósítható persze).

ez az, ha en a HUP szerverenek az IP cimet kerem, akkor azt is adjak nekem... En vagyok az ugyfel, miert ne routolnak felem az oldal forgalmat?

Komolyra forditva: azert, hogy ne lehessen visszaelni vele

egy PTR rekord milyen visszaélésre ad okot?

De még ha ez a céljuk is, akkor miért kell az A rekordot oda állítanom? Nem ismerek olyan RFC-t ami ezt megköveteli. Miért nem egy TXT rekordban elhelyezett kódot kérnek, mint mindenki más akkor?

Mi lenne ha az ilyen posztok előtt a zsigeri kérdést valami tépelődési folyamat váltaná fel?
Simán beállíthat akkor olyan reverse dns rr-tm hogy valami.csardij.hu (már ha van ilyen domain, persze lehet nagyon kreatív pl.: nav.gov.hu )
Nincs rfc? De van. RFC1912.
De elég csak arra gondolni, hogy megfelelő tcp wrapper beállítással ki is zárod magadat a szolgáltatásokból ha rossza rev. dns.

Az legyen már az Én gondom ha kizárom magamat valamiből. Miért ne állíthassa be? Kinek fáj az?

Az előbb még csak az volt a bajod nincs rfc. De van. Most meg kit zavar hogy a (akár rosszul) beállított szolgáltatásokon a nevedben tesznek csúnya dolgokat. (itt értsd nem feltétlenül van nyoma egy kizárólag névfeloldással megőrzött (rossz beállítás) naplófileban ha 10 percre a te domained volt ennek az ipnek a rev dns rr-je)
Hamisításra ad okot. Ellenjavallat is van. Végső ok (itt értsd azoknak akik szarnak a szabályokra): IP címet bérled, tehát a szolgáltató dönti el milyen feltételek mellett adja ki neked a rev dns rr beállítását.

dupla