Minden napra egy pong: háztáji tv foci

A tucatgépek után jöjjön egy igazi ritkaság, egy házi építésű tv foci. Nevezzük így, hiszen magyar játékról van szó, helyesebb, mint a pong megnevezés.

Az már ránézésre látszik, hogy ügyes kezű barkácsmester építette, ugyanis nagyon szép, igényes kivitelezésű. Formailag felismerhető a Videoton tv foci hatása, legfőképpen a burkolatban kialakított kontroller tartón.

Ahhoz képest, hogy nem sorozattermékről van szó jelen esetben, szerintem kijelenthető, hogy ilyen gépet szívesen megvásároltunk volna annak idején a boltban. (Ide kívánkozik egy rövid kis sztori: a nemrégiben bemutatott szovjet tv focihoz 2.5-ös jack dugót vásároltam az elektronikai boltban. (Ez persze csak ott a helyszínen derült ki, hogy 2.5-ös dugesz kell bele, ruszkiknál sose lehet tudni ;-).) Na szóval leraktam a pultra a gépet, eladó hölgy(!, teszem hozzá, hogy profi, tényleg ért hozzá!) megáll, nézi mi ez. Elmondom, hogy mi. Elgondolkozik egy pillanatra, majd: "Ilyet mi is építettünk a nyolcvanas években! De szerették a gyerekek!)

Számomra a legmeglepőbb, hogy a feliratok is milyen igényesen vannak megtervezve, kivitelezve, mintha nem is matricázott, kézzel készült munka lenne, hanem profi, gépen készült szitázás. Az előlap alsó részén olvasható bizonyos USA Order No, illetve Product 706 felirat, de gyanítom ez csak a "menőzés" maitt. (Gondolom nem kell megmagyarázni, aki akkor ért sejti mire gondolok.)

A játék szerencsére működik, bár gondolom nem lenne nagy dolog a javítása, ugyanis valószínűleg a jól ismert AY-3-8500 chip dolgozik benne. Nem volt szívem szétszedni, annyira szép állapotban van, tisztítást is alig igényelt, úgyhogy valószínűleg így marad már a jövőben is, nem fogom megbontani.

A készítő szerencsére gondolt a biztonságra is, ugyanis a beépített tápegység mellé biztosíték is jár, valljuk be egy átlag magyar fuserában nem biztos hogy lenne ilyen.

És ha már a hátlapnál tartunk, jöjjön az, ami nekem igazi áll leesést okozott: a játék ugyanis vezeték nélkül kapcsolódik a tv készülékhez, mindössze két antennára van szükség, majd a behangolás után tökéletes minőségű képet jelenik meg. Én kb. 3 méterről próbáltam ki, ott még hibátlan volt az "adás".

Egy apró részlet van még hátra, ez a hangszóró nyílása, ami felületes ránézésre akár hűtőventillátor nyilása is lehetne, de jelen esetben erről szó sincs :-D.

Galéria itt található.

Hozzászólások

Pont ezt nem nezhetjuk meg belulrol? Gonosz vagy! :) Siman kiderulhetne, hogy valami kesz termek volt ez, csak at lett hazilag dobozolva. Ha meg nem, annal erdekesebb... :)

Az antennánál lehidaltam. Megelőzte korát!

Gondolom alfaset készlettel lett rávakarva a feliratozás. Az előlap csúcsos kialakítása nagyon designos.
A hangszórót először simán ventinek néztem én is.
De az UHF adó a legvagányabb benne. Kíváncsi lennék az építőre, megérne egy interjút a csóka. Már ha nem egy átdobozolt kütyüről van szó.
Könyörgöm, nyisd ki a dobozt! :D