HUP(ni) vagy nem HUP(ni)

Fórumok

http://hup.hu/cikkek/20121128/azonositotta_a_microsoft_a_windows_phone_…

Idézem is, az egyszerűség kedvéért:

"<Csani> Nos, attól még lehetek csalódott, hogy valaki más mit gondol az oldalról (főleg, hogy Google mit). Ez az oldal nagyon nem ilyennek indult de sajnos ide jutott...
Érdemes elolvasni az eredeti HUP célkitűzéseket, amit trey írt, majd később módosított.
Az oldal még sok helyen viseli magán a nyomait azon "békebeli" időknek, lásd például Történelem mindjárt itt a baloldalon, vagy hát maga a baloldali menüsor, nem beszélve a Weekly News-ekről és a Journal-okról baloldalt lent... nem lepődnék meg rajta, ha kiegészülne Windblow$ szekciókkal, vagy C:\, D:\ és egyéb "nyalánkságokkal"...
Nem értem, hogy miért akar a H*U*P egy HWSW klón lenni...
Azt még természetesen megértem, hogy trey érdeklődési köre bővült és az visszaköszön az oldal története során, ám mivelhogy nem látom módját annak, hogy az innen áradó információ-dömpingből csak az jusson el hozzám, ami érdekel (UNIX), nagy kár érte: RIP H*U*P.
Tud-e valaki ajánlani egy másik, ténylegesen csak UN*X témákkal foglalkozó portált (akár lehet angol is)?
Ahol minden cikknek legalább valami kis köze van a UN*X világához?
A javaslatokat előre is megköszönve, tisztelettel."

és végül amiért ezt az Offtopic-ot nyitottam:

"<trey> Hosszan vitatkozhatnék minden szavaddal, tételesen cáfolva amiket írsz, de se kedvem, se időm nincs rá. Ezért csak FYI jelleggel engedd meg hogy arra reagáljak, hogy "ám mivelhogy nem látom módját annak, hogy az innen áradó információ-dömpingből csak az jusson el hozzám, ami érdekel":

http://hup.hu/hircsatornak

Hátha segít. (...) ;)"

Tehát kíváncsian várom és megköszönöm a válaszodat, a véleményedet én, mint egyszerű olvasód, aki pusztán visszajelzés gyanánt ment el addig, hogy off-oljon egy hírben (amely hír viszont az olvasó szerint volt off a HUP-on... :P)

PS: a /hircsatornak -hoz pedig csak annyi, hogy sajnos nem enged egy "!win" szűrőt, másrészt rengeteg csatornát kéne figyelnem egyszerre, hogy elérjem a célom, meghát nem értesülnék egy új csatorna megjelenéséről sem. Ugyanez igaz a Facebook-os hírekre is, talán hatványozottan is, mert ott viszont még /hircsatornak sincs.

Hozzászólások

Közben kicsit beleolvasgatva, látom, hogy igazából Linux-orientált az oldal. Nem hiszem, hogy egyéb UN*X frontokon nem történik semmi.
Olyan oldalt keresek, ahol csak UN*X domain és az azzal kapcsolatos hírek vannak (persze, hogy van olyan win-nel is kapcsolatos hír, aminek UN*X domainben is lehet hírértéke...), vagy itt is jó lenne hozzá egy !(win-only) hírszűrő - akár segítenék is bevezetni egy ilyen opciót a hup-on/fb-n.
Egyúttal kérem trey-t, hogy fontolja meg az oldal átnevezését, tehát találjon ki valamit a "Unix" helyett, mert így nagyon félrevezető és írtó disszonáns. "Universal"? "UniOS"? "U" (mint "You")? :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Unix-like

Köszi a figyelmet és a véleményeteket, keep'em comin'.

"Napi hírek a Linux, *BSD, HP-UX, IRIX, MacOSX, Solaris és egyéb unix és unix- jellegű rendszerek világából."

google://hup.hu elso talalat.
Ezen is modosithatna valaki.
Facebook oldalon is atlehetne irni. No meg a hivatalos youtube csatorna is felrevezeto akkor...

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."

Csak nem tudom megállni szó nélkül :)

Én sem szeretem a Win-es híreket, de sajnos olyannyira része még az életünknek, hogy nem árt tudni, hol is tartanak a dolgok Redmondban. Hozzá tartozik az általános műveltséghez.

Sokszor kell véleményt formálni, szaktanácsot adni, nagyon jó, hogy trey informál minket az ilyen dolgokról. Van mihez viszonyítani.

Enélkül fogalma sem lenne az embernek, hogy miről marad le ;)

---
Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions...

Szamomra a HUP a mindenapi informatikai betevo, egy olyan forras, ahol az M$ nem tudja megvenni a szerzoket. Ha elofordul is erre fele ilyen cikk, egyutt rohogunk rajta. Mondj meg egy olyan oldalt, ahol a Windows -zal vagy M$ -tal kapcsolatos velemenyek mervadoak, illetve szakmaiak.

Egyutt tudok elni a telefonos es W$ -os hirekkel, mar csak azert is, mert ezek a temak engem is erintenek. Sok olyan ember jar ide, aki ezekhez a temakhoz joban ert mint en, es lehet tanulni a hozzaszolasaibol. Vagy legalabb tagitja a latoteremet.

A Linux jo fegyver a M$ pofatlan es tisztessegtelen lepesei, modszerei ellen. Ugyanakkor ertekes eszkoz es jo jatek is egyben. Ugyanakkor szegenyebb lenne az informatika vilaga M$ termekek nelkul. Ha a microsoft nem tenne nehezebbe az eletem, a profitmaximalizalas erdekeben, semmi bajom sem lenne veluk.

"ahol az M$ nem tudja megvenni a szerzoket. "

Valaki keresse már elő azt az idézetet, ahol trey épp kifejti, hogy jelenleg Windows Serverek telepítgetésével tengeti a napjai nagy részét :)

"M$"

Bírom ezeket a seggfájós hitvitákat. Mint az oviban.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Én nem értem az elvakult embereket, akik szerint csak a Windows vagy csak a Linux jó. Mindkettő jó, csak mindkettő másra.
Amúgy is, most az Apple a gonosz cég, nem a Microsoft (csak vicceltem).

-----------
"640GB sokmindenre elég"

Egyrészt félreolvastam, tetra barátunkat trey-nek olvastam, szóval:

<tetra> Akkor nagyon eltévedtek. Csaninak meg... nem is értem, mit rinyál. Ilyen módon rühellnni a Windowst már betegség, kb Poli fanatizmusával van egy szinten.

Jó, hogy egy darab ontopic hozzászólás sincs még :D

Talán pont az kéne, hogy elgondolkoztassa trey-t, hogy miért van az, hogy 1 darab ontopic hozzászólás sincs ehhez (sem)? :P

De még egyszer: azért rinyálok, mert le kell nyelnem trey win-only híreit. Én lennék a legboldogabb, ha ki tudnám szűrni őket itt is és FB-n is. Készen állok segíteni bevezetni ilyen feature-t, vagy nemtom. Mi legyen? :)

(Poli wth?)

És mégis mozog a föld!

http://hup.hu/cikkek/20121128/azonositotta_a_microsoft_a_windows_phone_…

Hát persze, de fogadókészség is kell hozzá trey oldaláról. Fölöslegesen nem érdemes csinálni semmit sem, és ha igen, akkor meg adott koncepció alapján érdemes, amely koncepciót nyilván trey-nek kell átgondolni, kigondolni és a döntés is az övé. De segítek abban is, ha szükséges... ha lát rá módot, ha nyitott rá.
Kápiss?

Jómagam leírtam neki, hogy a Hupper megfelelő a céljaira itt a HUP-on. A hírcsatornákon azóta lovagol, hogy trey felhívta rá a figyelmét, előtte elég lett volna neki a HUP és a Facebook tartalmának megregulázása. Ez a szál is a HUP + Facebook kombóval indult, és akkor lettek ebbe a szálfolyamba keverve a hírcsatornák, amikor már tudta, hogy a Hupper megfelelő megoldás a HUP adott kategóriájú cikkeinek eltüntetésére.

Nekem amúgy az is magas, miért nem rakja az összes hírcsatornát a neki nem tetszőkön kívül a hírolvasójába. A hírcsatornák weboldalának változását pedig figyelhetné valamivel, biztos vannak erre kitalált megoldások, de egy scriptet sem lehet nagy nehézség összeütni, úgyhogy az új csatornákról is értesülne, esetleg automatikusan be is kerülhetne minden új csatorna a hírolvasójába (stb., csak a fantázia szab határt). Ha fontos lenne neki, meg tudná csinálni.

Egyetértek azzal, hogy a HUP-on lehetne változásokat eszközölni, de az itt kialakult hangulatot valahogy méltatlannak érzem magunkhoz. Rossz show. Szerintem ennek a párbeszédnek nem ilyen körülmények között kellene lezajlania, még akkor sem ha esetleg így is eléri a célját.

:)

-1

A /hírcsatornak arra jó, hogy ha egy adott pillanatban egy szűkebb rálátást szeretnél egyetlen adott hircsatornára. Ráadásul külső reader-ekkel kellene használnom hozzá - minek?

Habár nagyon köszönöm a segítő szándékotokat és a javaslataitokat, de ugye nem gondoltátok komolyan, hogy a jelenlegi 196 (százkilencvenhat) hírcsatornából próbáljak magamnak egy hírolvasót eszkábálni, aztán meg kerüljem széles ívben a HUP híroldalait csak azért, hogy egyetlen egy hírcsatornát kiköszöböljek?
:)

Amúgy, milyen hangulat? Zavar, hogy csalódottságomnak adtam hangot? Miért is zavar?
Mint írtam, ez is egy visszajelzés az oldal tulajának, semmi más.

Honnan a bánatos fittyfenéből tudjam?! Te kívánod a hírolvasó rész manipulálhatóságát per fő.

Normális hírolvasóval semmit nem kell eszkábálni (de valószínűleg a legalja hírolvasóval sem). Csak ~nyolcvan cikk-hírcsatorna van. A HUP híroldalait nem kell kerülni, mivel túl elégszer elmondtuk, hogy a Hupperrel el tudod tüntetni a nemkívánatos cikkeket. Már ha alkalmas böngészőt használsz, nem pl. Internet Explorert.

Nézz körül. Nem.

:)

Szerintem amíg nem támogatják még jó néhányan, addig nem fog belekezdeni, mert
a. egyetlen ember miatt nem fognak üzleti modellt és oldalt módosítani (remélem, nem veszed személyeskedésnek, mert nem az)
b. nincs rá ideje
c. mindenki vérszemet kapna (még az is, akinek az lett mondva, hogy ha majd piros hó esik, ha esetleg valaki kérné, hogy télre való tekintettel hóesés animáció legyen az oldalon és legyen mondjuk piros :) )

-----------
"640GB sokmindenre elég"

Egyáltalán nem veszem személyeskedésnek, sőt, köszi a visszajelzést ;)
(és ám belátom, hogy picit a hirtelen felindulás visszaköszön az első hozzászólásaimban ;))

Van még egy lehetőség amellett, hogy kelljen egy adott nagyságű érdeklődés az új feature iránt: amennyiben maga trey látja értelmét és hasznát egy ilyen új feature-nek.

...és természetesen egy "nem érdekel" sima rövid üzenet trey-től is megfelelő trigger lenne a továbblépéshez, de kell rá az ő válasza.
Főleg, hogy ígérte, hogy majd válaszol. Részemről türelmesen várom, a feature request szerintem nagyjából megvan.

Jaa, értem, tehát az a kérdése, hogy (átfogalmazva) "ha a Microsoft hírcsatornát akarom kiküszöbölni itt, akkor azt hogyan tenném meg a Facebook-on"?
Na, szóval erről már írtam: eredetileg megvolt a Like, sőt, külön "Interest List"-be is tettem, ám rollback-elnem kellett, miután kezdtem rosszul lenni a sok win-es hírtől. !win híreknek viszont nagyon örültem és remélem, hogy egyszer majd ismét Like-olhatom és be is tehetem egy Interest List-be :)
A feature requestem kétoldalú: egyrészt itt szűrném magamnak a híreket, másrészt örülnék, ha a szűrési beállításaim a FB-n is visszaköszönnének automatikusan. De az már csak hab lenne a tortán :)

Take 2:
Sőt, a feature request-emmel (checkbox-okkal bejelölni az érdekes hírcsatornákat) a Facebook híreket is ki fogja szűrni magának.
Vagy még mindig nem értem? :D Ha nem, bocs.

Microsoft: nagy gonosz multi, nem szabad szoftver, stbstbstb...
Facebook: detto...

Én nem értem (s valószínűsítem, pacm4n sem), hogy milyen okból utálod a Microsoftot (tessék megnevezni, nyugodtan :-D) ilyen elvakultan, miközben ez az ok nem zárja ki látókörödből a Facebookot.
--
blogom

Ízlések és pofonok... ez megfelelő válasz-e? :)

Célszoftverként/eszközként tekintve reájuk pedig: FB-nek nincsen számomra használható alternatívája, M$-nek van.
Az is érdekes, hogy FB (még ha kényszerből is) jobbára nyílt szabványokra kénytelen építeni működését, ellenben M$-tal (az arányokat és a kényszer terhét nézd).

Köszönöm a kérdést amúgy, felettébb érdekes volt belegondolnom a miért-be. :)

Ez az egyik, a másik meg az, hogy a Facebookban van a Microsoftnak 1,6 százalékos tulajdonrésze, van egy tisztességes partneri kötelék is közöttük, példának okáért gondolom ismerős a Skype és a FB esete, a harmadik az, hogy a Facebookon a Microsofton keresztül keres az ember, azt meg nem tudom elképzelni, hogy Csani fogja magát, felmegy a Google-re, beírja, hogy "kulcsszó site:facebook.com". Ráadásul, ha ezt csinálja, akkor meg egy másik "csúnyamultin" keresztül keres.

=Λ=

...de ha már ennyire lovagoltok a "nagy csúnya multi" témán, már én is nagyon kíváncsi lettem arra, és hadd ragadjam meg az alkamlat, hogy rákérdezzek: mi a bajotok a multikkal? Vagy csak a "nagy" és "csúnya" multikkal van bajotok? És ha az igaz, akkor egészen konkrétan mi a bajotok velük? Mitől "csúnyák" nektek? Esetleg tisztességtelenek? Avagy...? :)
És hogyan tekintenétek egy olyan "csúnyanagymulti"ra, akik adott esetben 100% nyílt forráskódú szoftverre építi működését? Nem tudom, hogy van-e ilyen, de a kérdés arra vonatkozik, hogy kiderítsem, hogy Ti mit problémáztok ezen :) :)

Szép, gratulálok! :)

Bizonytalan vagyok, hogy végül sikerült-e válaszolnom a kérdésedre? Mert szerettem volna.
Ha nem is közvetlen neked a kérdésedre címezve, de talán a "rejtély" egy-két további vetülete a következő hozzászólásaimból is kiderül:

http://hup.hu/node/119807#comment-1538702
http://hup.hu/node/119807#comment-1538672

Nos? :)

Az, hogy a FB számodra elkerülhetetlen, bármi történjék, vállalható válasznak tűnik. Ez viszont magával vonzza azon kérdésem, hogyha már úgyis használod magát az oldalt, azon keresztül a Binget és még talán a Skype-ot is, akkor nem belefér pár Microsoftos cikk? Ne érts félre, nem vagyok Microsoft fan. Bár én nem szelektálom a cikkeket, hülye is lennék, mert akkor rengeteg jó flame-ről lemaradnék, de ha olyan hangulatom van, hogy nem egy, hanem több, de nem az összes kategóriára vagyok kíváncsi, akkor úgy görgetem a cikkeket, hogy mindig nézem hova tartozik, ha nem érdekel, akkor továbbállok és később valószínűleg elolvasom.

=Λ=

Szerintem nem értelek félre.

Hogyha "pár" az tényleg alig néhány lenne, akkor nem lettem volna rosszul. Nem tudom, lehet, hogy simán pechem volt és pont aznap jött az átlagosnál is több M$ hír töményen az arcomba és az válthatta ki a reakciót belőlem...
Viszont (és "de még akkor is") egy beépített (vagy majd ha oda jutunk, jobb híján (*) hupper) szűrő tényleg jó lenne. Ha flame-re vágyom, bekapcsolnám arra a néhány percre, ha meg nem (esetek legalább 90%-a), akkor meg hadd választhassam, hogy ne választhassam. :)

(*) a "jobb híján"-t nem kell félreérteni: legfőképpen az FB miatt. Bár akár lehetne egy hupper-fb is majd (ha egyáltalán lehetséges)... :))

Nem kötekedni akarok, de mi alapján szűrnéd ki a Microsoftos hozzászólásokat? Kulcsszavak? Vagy lenne topic nyitásnál és kommentelésnél egy checkbox, hogy Microsoft related? :)
De osztom tetra véleményét, ne állj ennyire ellenségesen a Microsofthoz, utálni értelemszerűen lehet, sokan meg is teszik, de így kicsit olyan, mintha szemellenzőt vennél fel, olyat, mint amilyen a lovaknak van. De nem akarlak meggyőzni, nem célom, de a hozzád hasonló makacs embereket nem is lehet afaik :)
Alternatív lehetőség a huop.hu (Hungarian Unix-Only Portal) megalapítása :)

-----------
"640GB sokmindenre elég"

Ezt a csatornát: http://hup.hu/Microsoft úgy, ahogy van, eltüntetném az én "view"-mben.
Tehát minden más csatornát látni szeretnék, kivéve ezt.
Úgy tudnám elképzelni, hogy a /hircsatornák oldalon lenne minden csatorna mellett egy checkbox, amit letárolok magamnak és a HUP azt figyelembe véve jeleníti meg (vagy nem) a híreket. És akkor már csak össze kell kötni valahogyan a hup.hu és fb.com beállításokat és tádámmm... :)

Ha pedig majd bejönnek a tag-ek, mint feature, akkor minden olyan hírt, ami csak Microsoft vagy Windows tag-et kap, azt szintén mellőzni szeretném.

Poliverzum tanait követed? Tiltja a vallásod, hogy láss mást is, mint az LUG-ban előírt kötelező tananyag? Belehalsz?

Nem tudom miért okoz neked ennyire nagy megterhelést, hogy kikerüld. Engem sem érdekel pl. a Fedora heti bejelentése, hogy csúsztatják egy újabb héttel, mégse kezdek el hisztizni amiatt, hogy szedjék le, mert nem érdekel.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem, csak vannak dolgok, amik nem érdeklik. De arra meg ott a delete gomb. De, ha ennyire irritálja a Microsoft szó, akkor itt egy vicc, hogy amikor meglátja, ne bosszankodjon:
"Bill Gates felesége a nászéjszakán tudta meg, hogy mi az a micro és mi az a soft." :)

Szerk.: Btw szerintem is elég gyerekes viselkedés. Én sem szeretem pl az agresszív autósokat, mégsem lőhetem le őket.

-----------
"640GB sokmindenre elég"

Nem követem én senki tanait, legalábbis nem tudatosan, és ha úgy is tűnik néha, az csupán a véletlen egybeesések miatt van.
Szemezgetni szeretek és megpróbálni (csak) arra koncentrálni, ami érdekel. A többi zaj, próbálom szűrni.
Ez baj lenne?
Vagy gyerekes?
Hm...
Jogod van bármit gondolni róla(m), köszönöm, hogy megosztottad velem.

De még egyszer: azért rinyálok, mert le kell nyelnem trey win-only híreit. Én lennék a legboldogabb, ha ki tudnám szűrni őket itt is és FB-n is. Készen állok segíteni bevezetni ilyen feature-t, vagy nemtom. Mi legyen? :)

Pl. használd a szemed...?

  1. Menj a főoldalra.
  2. Minden írás mellett (cikk, fórumtéma) szerepel, hogy microsoftos, windowsos-e.
  3. Tádámm.

Vagy: Ajnasz cucca, azaz a Hupper, a _cikkeket_ el tudja rejteni.

Facebookra nincs szalonképes ötletem.

:)

Például én szívesen láttam volna múlt héten a Microsoft Magyarország által támogatott hírben a Windows (, Windows Phone 8 és Surface bemutatását.
Vagy mondjuk 1-1 telefon esetén valamely magyarországi forgalmazó támogatott cikkben, hivatalosan is írhatna az eszközről.
Szerintem ez a fajta reklámozási forma senkit nem zavarna.

via
Szóval ízlések, és pofonok. Neked sok, nekik kevés.

--
blogom

Értem, köszi. Bevallom, az őszintét, pár évet kihagytam és mikor nemrég visszanéztem és most megpróbálnék befészkelődni, nem megy, mert sok benne a k@ki :D Most keresem a módját, hogy hogyan tudnám tisztán tartani a saját hup fészkemet. Nem baj és nem érdekel, hogy más szereti a k@kit, de én tisztán tartanám magamnak, ha lehetséges. Ha nagyon nem, akkor persze továbbállok, nem gond, ám nem adnám fel ilyen könnyen és ahogy csak lehet, minden segítséget megadnék részemről egy jó takarítógépért... ;)

(Ezekről a fejleményekről időközben ugyan lemaradtam, de a /faq -ból is szintúgy lemaradtak ezek az infok, pedig...)

Nézd, lehet hápogni a dolog ellen (bár szerintem értelmetlen, vagy legalábbis ha az ember informatikával foglalkozik, akkor legyen széles látókörű, néha hasznos tudni, mi van az MS háza táján, és amíg a számodra érdekes hírek nem korcsosulnak, addig kit zavar az), de azért lássuk be, az "MS-bérenc" "winfos-trollok" nem akartak még megölni senkit sem. A "binugz-fanboiok" közt sajnos már akadt ilyen is.

Miért kell ebből hitvitát csinálni? Van egy olyan elvakultsági szint, ami fölé nagyon nem lenne érdemes menni.

Éppenséggel TE akarnál "hitvitát" csinálni belőle ezen megjegyzéseddel, én csupán csak és nagyon egyszerűen szűrni akarok: ki akarom szűrni, ami nem érdekel, miközben tiszteletben tartom azokat, akiknek az az igénye, hogy minden típusú hírhez hozzájussanak. ;)
Természetesen valahol azt is elvárom, hogy viszonozzák a tiszteletemet és tiszteljék bennem azt, hogy mások az igényeim. Ennyi.
Pecae, love, make lov, not war, (Y) stb

Off: igen, vannak, és NEM Windblow$ :P

Off: A házadon vannak ablakok? :D

On: Én nagyjából pártatlan vagyok, lehet, ezért nem tudom megérteni a hozzáállásodat, a téríthetnék by default maradt meg bennem. De a jó hadvezér is mindig kitudakolta, hogy éppen hogy áll az ellensége szerintem :)

-----------
"640GB sokmindenre elég"

Elég sűrű hetem van. De ígérem, ha előbb nem is, akkor válaszolok.

--
trey @ gépház

"Engedd közel a barátaidat, de még közelebb az ellenségeidet!” :)

Hozzászólok már, hogy meglegyen, köszi! :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)