Közösségi oldalhoz segítség

 ( szz | 2012. augusztus 7., kedd - 12:14 )

Van egy öttagú csapat, aki újabb csapattagot keres egy olyan programozó személyében, aki szívesen beállna egy közösségi oldal Drupal alapú fejlesztésébe. Magam vagyok egyelőre az egyetlen webprogramozó a csapatban, és a tudásomban tapasztalható fehér foltok begyógyításra szorulnak. A részletek itt: http://web2.osb.hu/faliujsag?ttt3

A "csapatmagba" való beállás előnyeiről és kötelezettségeiről szóban is szívesen beszámolok, de álljon itt a filozófiánk lényege, amiből minden érzékelhető; ilyen honlapot szeretnénk csinálni és menedzselni:

Borért webdesign-t, mareketingtervért mondjuk egyedi szoknyát — ez a kereskedelmi módszer ősrégi és pofonegyszerű, mégis ritkán használjuk. Talán azért, mert kicsi az ismeretségi körünk és egyébként sem tudjuk, hogyan kezdjünk hozzá. Erre a kölcsönös előnyökön alapuló, a pénzt kiiktató üzleti formára építünk most fel egy innovációs gazdasági közösséget, ahol a tagok nyitottak a barterkereskedelemre és persze egymás felé is. Segítik egymást tapasztalataik és ötleteik megosztásával.
Ha csatlakozol a nyitott térhez, lehetőséged lesz könnyedén felvenni a kapcsolatot másokkal, akik szívesen bartereznek.
Barátokra és hasznos információkra tehetsz szert, tanácsokat kaphatsz, bemutathatod és reklámozhatod tevékenységedet, megoszthatod gondolataidat, véleményedet, hírt adhatsz azokról a rendezvényekről, ahol termékeid vagy szolgáltatásaid is megjelennek, és nem utolsósorban te is alakíthatsz, építhetsz egy önszerveződő, demokratikus közösséget, amely tenni akar egy fenntartható, élhetőbb világ megteremtéséért.

(A fenti toborzót a drupal.hu-n is elhelyeztem.)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Mindamellett, hogy támogatom az elgondolásotokat, tudjatok róla, hogy az APEH vadászik a barter legkisebb gyanújára is (járulék és egyéb forgalmi jutalékok befizetését kerülitek). Se kaláka, se barter. Lassan azért is harapnak, ha túl jutányos áron vállalunk munkát, most csúszott be egy kollégánál egy kapcsolatépítő munkánál egy kis problémázás.

Amúgy csatlakoznék, cask drupal-al nincs tapasztalatom, nem is biztos hogy tervezem.

Köszi az infót!

kivancsi vagyok, honnan tudja az apech, hogy en pusziert adtam neked valamit, te meg hasonlo arban valami mast?

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Hát onnan tudhatja, hogy pl. az egyéni vállalkozói folyószámlámon (amit kifejezetten azért kellett létrehoznom, hogy oda fussanak be a vállalkozói bevételeim) nincs nyoma az adott számlához tartozó pénzmozgásnak. (Így aztán pl. tranzakciós adót sem fizetek ezzel kapcsolatban.)

Ez aztán számos egyéb kérdést felvet, hogy "az én személyiségi jogaimba hogy mernek beletiporni", de legyünk reálisak. Minden elektronikus pénzmozgást láthatnak és látnak is.

ooo ize, barternel milyen penzmozgas van?

Miert kell nekem sajnalnom a Klubradiot?

Épp az a lényeg, hogy ott nincs pénzmozgás, és ezt a tényt nehezményezheti az APEH.

Ha készpénzben fizetnek ki, akkor sem fizetsz tranzakciós adót és ha neked osztrák bankszámlád van akkor sem. A tranzakciós adó kötelezővé tételét, tehát hogy mindent csak és kizárólag banki utalással rendezhet egy vállalkozás, nem túl életszerű bevezetni. :)

Pedig a barter ügyletek tényleg elég bevett dolgok és összeértékben valszin a milliárdos nagyságrendet se nagyon érik el. ÁFA fizetés egyébként se keletkezne, mert X átad 100e+áfa értékű lódobogást (kedvenc szállítmány gyakorlat tanárunk kedvence) Y-nak, aki viszont ad cserébe 100e+áfa értékű fapapucsot (a másik kedvenc...). Ha ezt számlásan utalgatással intézik, akkor X-nek keletkezik 27e forint áfa fizetési kötelezettsége, amit Y visszaigényelhet és ugyanez fordítva.

Sima árucserénél nem tudom még milyen "járulék és egyéb forgalmi jutalék" keletkezik, mert elvileg nem kéne neki. Természetesen nem eshet jövedéki adó hatálya alá az ügyletben érintett cucc, mert nincs az a könyvelő, aki rendesen visszaszámolja, hogy mi mennyi.

Új értelmet nyer majd a „Miért dolgozol? Húgyért, szarért!” mondás. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

(látom a smiley-t, remélem ironizáltál, de ez kicsit durva is volt, szerintem.)

Ironizáltam, nem állt szándékomban megsérteni a témaindítót, a drupal.hu-ról ismerem. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

:-) Eszembe juttattad egykori fizikatanárom mondását, amiben egy történetet mesélt el; a nehéz időkben is felhasználható (kiszáradt) tehéntrágya fűtőértékét a következőképp helyzetképpel illusztrálta: "Eridj, fiam, hozz egy kis szart, hadd főzzek vacsorát apádnak!"

Kaptam egy ilyen visszajelzést is:
A barter egy teljesen szabályos forma, mind jogilag, mind adózás-ügyileg. A lényeg, hogy álljon a háttérben számla. Pl. vki ad nekem ruhát, én ezért ékszert. Én adok neki számlát az ékszerről, ő a ruháról és minden rendben van.

Bár el tudom képzelni, hogy ezzel kapcsolatban lehet kötözködni: pl. a vállalkozáshoz kapcsolódó bankszámlára nem fut be pénz (ami párhuzamban állna a bevétellel), és a tranzakciós adó is megúszódik.

Mindenesetre erre tényleg vannak megfelelő jogszabályok: http://www.framekonyveles.hu/adoaknak/tudastar/a-barter-es-a-csereugyletek-altalanos-adojogi-szabalyai

1
Az említett új adok, tranzakciós adók kapcsán érdemes kérdezősködni, hogy áll-e még ez az álláspont.

2
Számlaadással értékegyeztetési problémák lesznek, lásd nem lesz lehetőség egy hosszabb távú, "majd meghálálod" alapú, több részletben kiegyenlítésre, és a "szokásostól" eltérő árazásra sem lesz néhol lehetőség (kiskereknél mintha lenne egy olyan, hogy a polcártól eltérni csak úgy nem lehet, meg kell jelölnöm az akciót).