Hogyan frissítettem Csilpcsalp Füzikéről Vörös Kányafára

 ( Zahy | 2012. április 30., hétfő - 16:43 )

A mostani LOK-on az előtérben, "kiállítóként" ülve volt bőséggel időm, volt ingyen wifi, így kihasználtam, és 9.0-ra frissítettem a gépet. Gyakorlatilag eseménytelenül lezajlott a dolog, egyedüli izgalmat az elején az jelentett, hogy miket szedjek le az évek során felgyülemlett (fölösleges) csomagokból ahhoz, hogy legyen kb 1 GB szabad hely a diszken. Ugyan sehol nincs leírva - de legalábbis nem találtam -, hogy mennyi hely is kell a frissítéshez, de abban bíztam, ennyi elég is lesz. (Elég volt.)

(Némi csalás volt a dologban, mert a kezdeti letöltést inkább dróton oldottuk meg, de az Óbudai Egyetem drótos hálózata is hozta :-) a szükséges sávszélességet.)

Szóval freebsd-update upgrade, meg néhány install / reboot, és máris 9.0 futott a gépen. Egy apróságtól eltekintve (az XFCE-féle Terminal elindult és megállt azonnal, helyette lehetett xterm-mel játszani) a grafikus felület is szépen működött, úgyhogy amíg ott voltunk, felváltva ment a böngészgetés, meg a konzol turkálása (ez utóbbiról sikerült is egy gyönyörű fotót készítenie a főszervező Muszashinak).

Itthon aztán befejeztem a dolgot egy jól irányzott portmaster -a -f -PP -B segítségével. Ez persze eltartott egy darabig.

A rendszer szépen muzsikál. Ami meglepetést okozott: kiderült, hogy a laptopban levő kártyaolvasó röhögve kezeli az SDHC-kártyákat (4,8 és 16 GB-osokat próbáltam). Ez csak azért érdekes, mert a gyárilag hozzáadott WXP a HP saját driverével bármilyen 2 GB-nál nagyobb kártyára semmit nem reagál, így egészen eddig naívan abban a hitben voltam, hogy csak sima SD-t kezel a hardver. Még a konfon teszt közben LeGa kártyáját vissza is adtam, mihelyt megláttam a méretet, mondván a gép csak SD-t kezel, SDHC-t nem. (Kipróbáltam egy friss OpenSuse livecd-vel is ma, Linux alatt is megy a nagy kártyák olvasása. Szar a windowsos driver, no.)

Eddig 3.x-es VirtualBox volt a gépemen, ehhez a verzióhoz már 4.x van - számomra nagy előnye, hogy oda lehet adni az USB-s eszközöket a virtuális gépnek. (Teszteltem is gyorsan, egy VM-ben futó XUbuntu alól gtkam-mal láttam a fényképezőgép tartalmát.)

Ami viszont elkeserítő: FreeBSD alatt a gThumb valamikor (kb 2 éve?) elveszítette a libgphoto2-n keresztüli (PTP-s) kép áttöltési tulajdonságát, így az elmúlt pár órában valami alternatívát kerestem. Fenti GTKam is így jött képbe. Hát katasztrófa.

Shotwell - viszonylag kevés (eddig fenn nem levő) függőséggel - csak épp nem lehet belőle kierőszakolni a fényképek importját. Doksija szerint megy az, csak dugjam be a gépet, és ő majd azonnal ugrik. Hát nem ugrik, és menüből nem tudom kierőszakolni az áttültést. (Benne volt a libgphoto2 támogatás.)

F-Spot: a Mono miatt nálam kiesik. (Az még a Javat igénylő progiknál is rosszabb pont.)

Digikam: fél KDE-t hozta volna, ha hagytam volna.

Szóval maradt a kb halott gtkam (aminek pl. a kép megnézése funkciója nekem nem megy: szépen kiválasztom, letölti, ablakot nyit - az meg fekete).

Illetve nyilván az is egy lehetőség, hogy kiderítem, hogy mi baja van a gThumbnak.

Akinek van tippe valami egyszerű képáttöltést és bambulást lehetővé tevő, lehetőleg GTK (vagy csak szimpla Qt) igényű appra, ne tartsa magában (remélem, az XFCE saját Ristrettoja - amelyik szerintem amúgy buta, mint a tök - hamarosan megkapja ezt a nagy előrelépést jelentő funkciót, így már lesz értelme azt feltelepíteni)!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"F-Spot: a Mono miatt nálam kiesik. (Az még a Javat igénylő progiknál is rosszabb pont.)"

:))

Nekem az egyetlen ami bosszantóan rossz alatta, az a bwn-es wifi driver, egy idő után elkezd ilyen 10-50%-os packet lossokat csinálni. Ahogy szétnéztem fórumokon meg levlistákon nem egyedi eset

Helyette bwi? Egyik ismerosom szinten morgolodott egy Dell laptopban levo Broadcom-os wifi miatt, de mar nem emlekszem bwi-t vagy bwn-t hasznal.

"Szóval maradt a kb halott gtkam (aminek pl. a kép megnézése funkciója nekem nem megy: szépen kiválasztom, letölti, ablakot nyit - az meg fekete)."

ldd-vel nezd meg, hogy minden so-t fel tud-e oldani, esetleg devd.conf-os usb-s mokolas kell neki

szerk.:
.xsession-errors-ba is nezzel bele, hogy mi kell neki, hatha irja
___
info

ldd szerint OK (szerintem el se indulna, ha hianyozna valami).
.xsession-errors-ban sincs semmi. Egyszeruen valami nem OK.

De azt a devd-t nem ertem. Nekem nem az a lenyeg, hogy induljon automatikusan, hanem hogy lehessen latni a kepeket :-)

Ma jártunk a GCNAPL + GCTAJV kombót megnézni, és ennek örömére a nem túl réginek tűnő (minden tábla hibátlan állapotban megvan) tanösvényt bejárni. Az egyiken ott virított a csilpcsalp füzikéről egy fotó :-)

Bejegyzés címe: Ilyen, amikor zaphodb találkozik trey-jel. :-)

Nekem opensuse 12.1 alatt a shotwell tud importolni, sot, ott az f-spot helyett az lett a default.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

No most megnéztem én is. 11.4-es openSUSE LiveCD-n F-Spot indult el amikor bedugtam a fényképezőgépet - aztán amikor drótot kapott és hagytam frissíteni, meg feltettem a Shotwell-t, onnantól ő indult. A 12.1 -en pedig már Shotwell volt alapból, ahogy írtad.

Linux alatt az F-spot és a Shotwell is tud importálni a fényképezőgépről (bár szerintem elég lassan). Ellenben sehol nem találom a lehetőséget, hogy kézzel kierőszakoljak egy fényképezőgépről induló importot (olyasmire gondolok, mint a gThumb-ban a parancssori --import-photos, illetve a menüből az "Import from removable device"). Ha futott a Shotwell, felismerte, hogy jött fényképezőgép, és felkínálta az importot. Ha nem futott, akkor meg ugye lehet használni az automatikusan felugró ablakot, és onnan kiválasztani ezt a lehetőséget. De FreeBSD-s XFCE alatt nincs ilyen eszköz. Az a furcsa, hogy a parancssori gphoto2 -p is látja az eszközt, a gtkam is látja az eszközt, kommunikálnak is, de a kicsit intelligensebb grafikus eszközök már nem tudnak kommunikálni ugyanazon a libgphoton keresztül ugyanazzal az eszközzel.

Hat, en az opensuse 12.1-esrol tudok nyilatkozni, ott az volt asszem, hogy ra kellett mennem a (mar bedugott) fenykepezogepre, kijeloltem az osszes kepet, amit latott rajta, majd megnyomtam az IMPORT gombot. De az en fenykepezogepem sima SD meghajtokent latszik, lehet ez a trukk, nem tudom.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Igen, nálam ez egy lényeges különbség, hogy van ugyan olyan gépem ami tud mass-storage módot *is*, de mindegyik PTP-t.

Akit erdekel, a fuzike egy madar, rola van amugy szo
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Én speciel az elmúlt hónpban ismertem meg egy Füzikét, hát hogy madár-e, az nem tudom, de a jó kis dög kategóriába tartozik.

Hahó!

De mintha a vörös kányafa egy film lenne, nem?

http://www.tutifilmek.hu/voros_kanyafa-film-10910

illetve egy könyv címe:

http://moly.hu/konyvek/vaszilij-suksin-voros-kanyafa

G.
============================================
"Share what you know. Learn what you don't."

Hát tehetek én arról, hogy a béna FreeBSD-fejlesztők már kinőttek az óvodáskorból, és egy normális nevet se tudnak adni a verzióiknak, csak hülye számokat?! Pedig milyen isteni lenne, ha én is mondhatnám elfúló hangon a villamoson havernak, hogy
- "Te figyi, már alig bírok aludni úgy várom, hogy Alvó Alabástromról frissíthessek Cirregő Cirmosra"
mire ő - "miért a Beléndekszagú Belzebúbot kihagytad?"
- "Ki és a Dögrovásonlevő Durbincsot is ki fogom. Tudod, .0-s verzió mindig szar. Mint Bubuntunál a Long Time Szopás verziók"
- "Ja, de vajon mi lesz a következő? Erektált Egérke? vagy Erodált Elefánt esetleg Elaggott Egerészölyv?"
- "Tudja 'szom, de utána tutira Fitymaszűkületes Fingóbéka lesz. Ez olyan kúl."

(Szóval ezek itt a címben kb 2 perc gondolkodás után az én agyszüleményeim, és mind a két névről tudtam, hogy mit takar.)

:-D Napszúrás, mi...?

Ja, tegnapi sárga 18. De csak asszonynál. (Ne kérdezd miért mentünk gyerek nélkül gyerektúrára! Mert megtehettük.)

Én csak 50-et mentem - Hűvösvölgynél azt mondtam, hogy elég volt a jóból, pedig Budaörsig be voltam fizetve :-D A Törökugrató a végén hogy tetszett? A főrendező a rajtban szólt, hogy figyeljek a végén, mert tavaly panaszkodtak páran, hogy a végén sok az aszfalt, úgyhogy beleraktak még egy hegyet >:->

Jelen voltunk, amikor előtte 24ökrösön valaki hörögve kereste azt az embert, aki a Törökugratót beletette :-) Az kifejezetten ocsmány megoldás volt, de mivel mi sétálni mentünk, nekünk annyira azért nem volt vészes. És igen, tényleg sok a végén az aszfalt. Főleg, hogy még a buszmegállóig is el kellett sétálni. (De legalább jó volt a zsíroskenyér.)

Ezt megmutatom neki :-D A rajtban, amikor mondta Szötske, hogy mi a változás, akkor csak a jólneveltségemen múlt, hogy nem vágtam a képébe azt, hogy szadista vadállat :-)
A zsírospapi mindkét "alkatrésze" príma volt, de szörpben is jól választottak szerintem.
Szombaton Nagybörzsönyben rendeznek túrát (Nagybörzsönyi [1-4]levelű), Nagyirtáspusztán leszek pontot őrizni :) Némi aszfalt minden "levélben" van, viszont ízlés szerint annyit megy mindenki, amennyi tetszik, illetve amennyit bír :)