Acer Travelmate 5760 - szívás

Melóhelyen frissült a géppark, pályázaton nyertünk Acer Travelmate 5760 laptopokat. Gondoltam, kicserélem a "régi" gépemet. Nosza, felraktam egy Ubuntu 10-et. Ja, legális Win7 volt rajta, de maradni akartam megszokott rendszeremen, ezért azt letúrtam...
Szóval az Ubuntu 10 telepítése után kezdődött a hercehurca, amit megpróbálok összefoglalni.

Első nekifutásra nem működött az eth csatoló (Atheros AR8152), magyarán a drótos net. Ez azért is volt furcsa, mert a wlan (Atheros Communications Inc. AR9287) igen... Kis turkálás után ráakadtam a megoldásra (http://pingvinfo.web4.hu/cikk/ubuntu-segedlet-atheros-ar8151), ami nem volt persze tökéletes, csak a kernel csere után működött végre a vezetékes kapcsolat.

A következő bug a wifi használata közben adódott, először nem is a gépre gyanakodtam, hanem az otthoni routerre. Iszonyat módon lelassult a kapcsolat a gépen, mint kiderült, nem router probléma miatt (még először arra is gondoltam, hogy biztos a havazás miatt tojt be maga a netszolgáltatás).

Ismét turkesztán a neten, de megnyugtató megoldást nem sikerült találnom, vagy én voltam béna, vagy nem jó leírás alapján dolgoztam, de többször előfordul a wifi kapcsolat lassulása a gépemen (értsd jól!). Kipróbáltam ndiswrapperral, egy Wicd nevű programmal (https://launchpad.net/wicd), de nem az igazi.

Bug#3: bedugom a hangkimenetre a hangfalat, de nem történik semmi, nem kapcsol át a rendszer, továbbra is a belső hangszóró szól. Ismét kutakodás, átkapcsolás most már működik, viszont újabb hiba adódott. A Skype indulásakor a bejelentkező hang recseg-ropog. Egyébként minden más hanglejátszás jó (eddig).

De hogy fokozzam a dolgokat, jelentkeztek még hibák:
Váratlanul kijelentkezik a rendszer, úgy tapasztaltam, hogy csak akkor, amikor wifit használok. Meghülyül az egér, felugrik a kurzor a bal felső sarokba, és csak a touchpad használható. Ezen nem segít a kibe dugdosás sem.

És ami a legdurvább! Gondoltam megnézek egy Linux Mint-et (merthogy az ubi 11-et ki nem állom. Próbáltam vboxban modellezni a helyzetet, leszedni a unityt és gnome-t használni, de nem sikerült a problémát megoldanom, nem lett tökéletes a dolog. Biztos meg kell találnom a tökélesen működő leírást.), abból az utolsó verzió mégis csak frissebb, mint az ubi10. Szóval letöltöttem az iso-t pendrive-ra kiírtam unetbootinnal, boot. Visszaszámol a telepítő az elején, 7. másodpercnél leáll az egész gép. ??? Próba újra, ugyanez. Közben nem tudok menüpontot változtatni, nem reagál a billentyűzetre. Kiírtam CD-re, ugyanez a hiba...

Na, itt már sok minden nem volt hátra, telepítem az ubi11-et. Elindul, telepítődik. HÁÁÁÁT?!!

Na, még egy kíváncsiság: Arch Linux telepítés: tökugyanez.

Végszó nincs, megoldáson töprengek...

Hozzászólások

én anno az asztali gépen egy olyan hibába futottam bele, hogy szektorhibás vinyóra ugyan felment nagy nehezen az Arch, de utána teljes zűrzavar, egyszer nem indult el normálisan. fosta az I/O hibákat, meg mindent amit csak talált. szóval egy hardverellenőrzést ejtsél meg szerintem!

Ha az Ubuntu a megszokott, és az nem megy (Unity), akkor úgy sincs nagyon megoldás. Próbálkozhatsz pár PPA felvételével (bleeding edge hang, kernel), vagy a beta használatával. (Ami ugye kilőve.)

Szerintem kérd el valahogyan a keyt/restore lemezt. Csak be tudják szerezni...

Persze, ha tudom, hogy elesek, előtte eülök... (lásd win7 nem letörlése)

Az, hogy szívások vannak még nem is basz fel annyira, csak az, hogy miért nem tudom telepíteni pölö a linuxmintet?

Serialom szerencsére van, telepítőm is, de inkább lementem a másik gépről az egész rendszert, ha minden szakad.
Ja, fejlemény. felhajítottam egy Xubuntu 11-et, mindent felismert, minden műxik. Szép :-D

----
www.retrocomputer.tux.hu
www.sfveteran.hu

hát rendesen megszopattad magadat :D

elsőnek esetleg meg kellett volna nézni live mode-ban hogy hogyan működik

ez a tipikus, új géped van, és fröcsögő nyállal törlöd le a windowst a gépről, hogy mindenkinek megmutasd te mekkora über kocka vagy hogy LINUKSZOT használsz, aztán a vége egy nagy büdös fail lesz, mert nem tudod használni a gépet semmire se mivel a windowst is szétbasztad. :)

Szeretem az ilyen hozzászólásokat. Miből gondolod, hogy fröcsögő nyállal töröltem le a windowst? Miből gondolod, hogy a kockaságomat akartam villogtatni?

Egyszerűen csak a megszokott rendszeren akartam maradni, nem akartam azzal vacakolni, hogy keressek újra minden programot, amit használni szeretnék.

Kurvára nem érdekel, más mit gondol a linukszról, főleg egy olyan melóhelyen, ahol örülnek, ha az ixpét tudják használni...
----
www.retrocomputer.tux.hu
www.sfveteran.hu