SD kártya tartalmának ID alapján történő másolásvédelme

Tisztelt Fórumozó Urak

Végső kétségbeesésemben fordulok hozzátok,pedig szoktam olvasni az oldalt de eszembe se jutott tanácsot kérni.
Már Karácsony óta azzal szenvedek hogy egy SD kártyára(Mini SD,csak adapterben van/kell hozzá) ugy tegyek fel 1(2)filet(egy könyvtárba)hogy azt olvasni lehessen de másolni ne.
3 hete túrom a netet,unlock-ra 5+millió találatot kapok,de a lock kereséskor is unlock oldalakat ad ki.
Valami olyasmi kellene amit például a Garmin-Navi Guide alkalmaz az SD kártyán árult térkép szofvereinél,vagyis hogy az SD kártya egyedi 10 jegyű ID-éhez rendelik aZ IMG file-t,adva hozzá egy unl filet,amit az SD card ID-jéből képeznek és oldja a kódot.
Próbáltam ext2-re formázni Debian alatt de sajnos Fat/Fat32 fájlrendszer jó csak rá.
Vagy 25+ lock programot próbáltam már ki de vagy elrejtik a fáljt(a könyvtárral együtt),igy máshol nem olvasható vagy TrueCrypt szerűen átnevezik a fájlt ami szintén nem jó.
Csak azt nem értem hogy akkor miért Secure Digital a neve ha semmilyen védelmet nem tartalmaz(nem alkalmazható rá(alapból.Azt olvastam hogy van az adat területén kívül egy rejtett területe is ami a formázáskor nem változik.
Megjegyzem,többször csak Linux alatt sikerült ujraformáznom,törölnöm a Win alatt "írásvédetté" vált SD kártyát(nem a Lock kapcsoló váltott át a másik állásba).

Előre is köszönöm a segítséget

Hozzászólások

Kiegészítés:
A Copy Protect se jó mert exe fájlt állít elő a névből

Az SD kártya támogatja a DRM-et, arra van a 10% plusz hely - amit említettél navigációs cucc -, viszont ez extra feature, amit meg kell venni, gyártani, licencelni, stb.

Meg ha nem is SD kártya, akkor is talán a DRM ami neked kell.

OT: a Garmin esetében nem az történik, amit a kérdező szeretne. Ugyanis ott simán másolhatod a a kártyán levő GMAPSUPP.IMG fájt, legfeljebb a fájlban levő adatot feldolgozó szoftver keresztbe tesz neked, ha a mellette levő unlock kód nem illeszkedik a konkrét kártya példányhoz. Az első "GMXT-törés" pontosan így készült, hogy a szoftverből kiiktatták ezt az ellenőrző rutint. Ma pedig ha ki tudod nyerni a kártya egyedi azonosítóját (tipikusan a Garmin saját szoftverével), akkor a megfelelő szoftver birtokában bármikor generálhatsz adott kártyához és az eredetileg másik kártyán levő GMAPSUPP.IMG-hez való unlock kódot. (Amúgy tudtommal a PDA-khoz való, SD-kártyás iGO is ugyanígy működött, csak mintha ahhoz nem lenne kulcsgenerátor; persze lehet, hogy csak nem vagyok képben.) /OT
Azaz úgy gondolom, hogy itt is a szoftver oldaláról kell megkeresni a dolgot, azaz az adott fájlt feldolgozó program dolga, hogy ellenőrizze azt a kódot, ami valahogy a konkrét kártyapéldányhoz tartozik. De sajnos nem ismerem azokat a szoftvereket, amik ezt neked lehetővé teszik, pedig nyilván jó pár cég éldegél ilyesmi forgalmazásából.

Zahy neked is köszönöm a választ
Igen a Mapsource-val kilehet nyerni a nüvi készülék és a(ha benne van)SD kártya ID-jét.
De a Garmin szervíz menüje is muatatja.
Csak épp ez az általad emlitett unlock szoftver 1 irányű,csak unlockolni tud,lockolni nem(vagy én vagyok béna)
A cgpsmapper is tud elvileg de nem tudom elérni a parancssorát

Zahy köszi,próbáltam a GmapToolt is,mert van egy nüvim de feloldott térképet nem tudtam vissza lockolni(lehet én vagyok a béna),pedig megadtam neki a Join menüben az Add new unlock code-ot amit a Garmin unlock generátorral csináltam a készülék Unit ID-je alapján.
Vagy a Selekt Map Product és a 4 jegyű kódja alpján kell az alsó generate gomban legenerálni?

köszi a segítséget ily késői órán

No itt félreértések vannak minden oldalról (az enyimről is). Ha már feloldott térképpel játszol, akkor attól, hogy teszel benne unlock kódot, nem lesz lockos - mert valahol, valaki, valamilyen biteket/bájtokat már átírt benne. Ellenben ha egy lockos IMG-ben kicseréled az unlock kódot (vagy hozzáteszel egy/két/sok) másikat, akkor jó lesz máshol (is).
De ez itt már erőteljesen nem támogatott témakör, mert kezd nagyon sötétszürkévé váli a tartalom.

(Szerk: még egy: magában a Nüviben is, a szervízmenüben is lekérdezhető az SDID. Én legalábbis eddig kb 4-fél Nüvi és 2-féle Zümo esetén is megtaláltam.)

Zahy kösz

Igazad van ,hülye vagyok másik unlock kód is unlockol:)
De nem ezt akarom,hiszen a net tele van feloldott térképekkel.
Én leoldani akarom:)Az nem illegális ha levédeni akarom.
Csak ezzel is próbbálkozom,mivel ezt a technologiát használja(másolásvédelem SD ID alapján)
Egyébként a GmapTool-nak Garmin unlocker által az unit ID alapján generált unlock kódot direkt átírtam,megváltoztattam benne 2 számot hogy hibás kódot illesszen bele de a nüvi igy is felismerte,ezt se értem.

Köszi azt sejtem de nem valamilyen szoftverrel teszik rá az adott médiára?
Linux fórumokon találtam a 4C Entity-re amit az IBM,Intel,Toshiba,Panasonic hozott létre.
A fórumozó is másolásvédeni akarta az adatát(programját)de úgy néz ki egy fizetős/nem puplikus technológia.
Viszont arra a rossz memóriám ellenére is emlékszem hogy 8+év a Sonytól lelehetett tölteni valami kb 450kB-os kis programot?,amit a CD/DVD gyártáskor vihetttek fel a gyártók a Master lemezre igy védve DRM el a tartalmat.
De már olvastam CPRM,CPPM és ARccOS technológiáról is de nemvagyok jó angolból és kevés infót találtam
Még 1X kösz a segitséget

Köszi azt sejtem de nem valamilyen szoftverrel teszik rá az adott médiára?

Nem. Nem a "médiára teszik rá".
Az adatot felhasználó alkalmazásba kell beépíteni.
Úgy működik, hogy az adatfájl tartalmát titkosítva rakják fel, és csak az alkalmazás tudja dekódolni. Arra való, hogy az alkalmazáson kívül más így nem fér hozzá az adatokhoz, az alkalmazásba meg be tudnak építeni mindenféle védelmeket. Apró probléma a koncepcióval, hogy az alkalmazásokból ki lehet nyerni azt a tudást, hogy hogyan kell dekódolni az adatfájlt...

a Sonytól lelehetett tölteni valami kb 450kB-os kis programot?,amit a CD/DVD gyártáskor vihetttek fel a gyártók a Master lemezre igy védve DRM el a tartalmat.

Az nem DRM volt
Nem is védett semmit se, csak átbaszta a buta felhasználót. Mégpedig azzal, hogy ha Windowsba rakta be a CD-t a felhasználó, akkor mielőtt bármit csinálhatott volna, előtte az autorun.ini nevű világbajnok Windows technológia segítségével beindított egy programot a felhasználó gépén, ami aztán már nem engedett bizonyos dolgokat. És azért nem védett ez semmit se, mert csak Windows-on van ilyen autorun.ini-s hülyeség, másfelől pedig értelmes emberek a Windows-ban is kikapcsolják/kikapcsolták ezt az autorun.ini-s agyatlanságot, és innentől kezdve a "szuper" védelmi megoldás semmire se volt jó (más operációs rendszereken meg sose volt ilyen).

TS7300 boarddal volt hasonló problémánk: az alkalmazást kellett másolásvédetté tenni. A board tudott másolásvédett SD kártyáról bootolni, ez azt jelentette, hogy az SD kártyát le lehetett lockolni, ilyenkor viszont teljesen olvashatatlan volt az egész kártya más gépben, sőt, teljesen használhatatlan volt. Az unlock kódot viszont előtte bele kellett menteni a TS7300 eepromjába, amivel a board bootloadere bootnál unlockolta a kártyát.

A gond csak az volt, hogy elméletileg ez szép volt, de gyakorlatilag sok SD kártya nem tudta ezt a fícsört, vagy nem volt megbízható.

Aztán a másolásvédelmet úgy oldottam meg, hogy egyedi futtathatót fordítottam minden kártyához, az SD kártya egyedi azonosítóját felhasználva ehhez.

Elvből sem lehet megcsinálni, hogy olvasni lehessen a fájlt, de másolni ne...

Te is belefutottál abba, hogy nem érted a kérdést. Szerintem ugyanis arról van szó, hogy másolhassa nyugodtan bárki az ott levő fájlt, de ne tudjon vele mit kezdeni, ugyanis egy másik SD-kártyának más az azonosítója, és a program azt valahogy fel akarja használni védelemként. (Kicsit leegyszerűsítve: kiolvasom az SDID-t, majd az adatfájl 1234. bájtjától kezdve összehasonlítom az ott található adatokkal. Ha megegyeznek, az eredeti kártyán az eredeti adatfájl van. Ha különböznek, másolt adat. Nyilván fenti megoldás elég könnyedén ellenőrizhető, de ha nem teszel bele másmilyen védelmet, akkor pillanatok alatt lehet írni olyan crack-et, ami felülírja a szükséges adatterületet az éppen ott levő SDID-vel. Tehát innentől bele kéne tenni pl. teljes fájl hashszámítást is, amikor is nyilván azt is módosítani kellene, és í. t.

Zahy nagyon jól látja/érti a probléma lényegét.
Tehát igaz hogy másolható de ez az ID ből generált 25 vagy akárhány legyű vékletjel betű/számsor bekerül az eredeti adatfájlba(az lenne jó tudni hogy hogyan),majd használatkor ellenőrzésre kerül és ha nem stimmel akkor másolva van.
Azt tudja valaki hogy hogyan,milyen szoftverrel lehetne az adatfájlban elhelyezni ezt a lock kódot?Tudom DRP vagy CPRM de hivtam az IBM Magyarországot de nem is hallottak róla.
Pedig a www.4centity.com oldalon találtam erről leirást,4 cég,IBM,Intel,Panasonic és Toshiba van benne és SD Flashra is alkalmazható.De a Download request form-on céget is bekell jelölni,lehet hogy csak cégek számára hozzáférhető,lehet hogy borsos áron.És lehet hogy csak audio/video tartalmat lehet vele levédeni.

Azt hiszem félreértettem a helyzetedet.
Úgy véltem, van egy softwared, aminek van egy adatbázisa az SDkártyán, ebben az esetben a softwarednek kell indításkor leellenőriznie a hash-t hogy egyezik-e. Ilyenkor a filet le tudod másolni, de másik kártyára áthelyezéskor nem fog egyezni a számolt hash, úgyhogy a programod megtagadhatja az indulást.
Ebben az esetben a saját kedvenc programnyelved funkcióival kell hasht számoltatni, és azt a softwarebe beépíteni.

Ha egy képet vagy bármi egyéb filet akarsz megvédeni, azt nem lehetséges így, csak olyan filet aminek te magad írod meg a nézegetőjét.

Üdv

Közben találtam a Panasonicnál 3fajta ilyen SD kártyát,de csak úgy hogy a keresőbe beírtam hogy CPRM:
RP-SDR02G ,RP-SDR04G és RP-SDR08G ,a végük a kapacitást jelöli.A színük is kék és nem fekete mint általában a többi kapható üres kártyának.És a Naviguide eredeti szoftvere is érdekes módon kék SD kártyán van.
De se a specifikácio se a kezelési utasitás link nem működik.Érdekes egy ekkora cégtől.
VideoParts-nál meg nem kapható,az informatikus meg már hazament:)

"The DRM scheme embedded in the SD cards is the Content Protection for Recordable Media (CPRM or CPPM) specification of the 4C Entity, which features the Cryptomeria cipher (also termed C2). The specification is kept secret and is accessible only to licensees. The scheme has not been broken or hacked, but this feature of SD cards is rarely used to protect content. DVD-Audio uses the same DRM scheme."

Ezek alapján nem hiszem, hogy működni fog a "beépített" megoldás a megfelelő mennyiségű pénz kifizetése nélkül.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.