Fűtés fával

 ( wpeople | 2011. december 12., hétfő - 11:37 )

Sziasztok fával fűtők!

Idén elkezdtünk mi is fával fűteni (öntvény kazánnal). Mivel eddig panelban laktunk, érdekelne, hogyan lehet a leggazdaságosabban fűteni fával, hogyan érdemes beállítani a "szelelő nyílásokat" (kémény nyílás, alsó és első ajtó).
Érdemes-e elvenni a levegőt és "sokáig lassan" égetni a gyorsan nagyon helyett (puffertároló van).

Ki milyen házban, kazánban mennyi fát tüzel el, etc. Melegvíz-gyártással kapcsolatos ötletek is jöhetnek!

Köszönöm előre is az ötleteket, hozzászólásokat!

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Véleményem szerint, először jól be kell durrantani a kazánt, hogy legyen parázs. Ehhez kell a levegő és a légáramlat egyaránt. Utána már lehet elzárni a súbert, valamint a beáramló levegő nyílást.
A lényeg, hogy sose füstöljön a kazántérben a fa, hanem lánggal égjen.
Nagyon megrakni sem szabad, hanem inkább többször, keveset pakolni rá.

a többször keveset értem.
ha (fokozatosan) elzárom a súbert (kéménynyílás, ami elvileg nem tud 100%-ban zárva lenni, h ne füstöljön vissza) akkor elvileg kevesebb meleg távozik a kéményen (azaz több kerül a rendszerbe).
A légáramlatot (bejövő) elvileg termoszelep szabályozza, ami most ~85fokra van állítva (és ott majdnem teljesen zárva a láncos ajtó) - azaz, ha hűl a víz akkor jobban nyit.

Azt értem, h nem szabad nagyon megrakni, de akkor hogy' lehet összehozni, hogy reggelre maradjon annyi parázs, amivel nem kell újra gyujtóst rakni?

nagy kerek fadarabok, tuskók és szén :) ezek nem égnek el olyan gyorsan, ha kellően le van fojtva a kazán

Na, pont itt jön a köv. kérdés: kevés nagyobbat, v több kisebbet tegyek bele?
(gyanítom a több kisebb gyorsabban leég, és gyorsabban adja le a hőt)

Mivel a fűtésrendszer gyorsan sok hőt is fel tud venni (puffertároló) ezért úgyérzem, hogy kb mindegy, hogy az adott hőenergia 30 perc vagy 2 óra alatt jön ki a kazánból.

annyiban nem mindegy, hogy közben mennyi hő megy ki a kéményen
amúgy meg ugye az se mindegy milyen hőmérsékletű a visszatérő, mert a hidegebb alacsonyabb fűtési intenzitás mellett is nagyobb energiát képes felvenni, míg a 60fokos visszatérőt, már magas hőmérsékleten tudod tovább fűteni, ezért intenzívebben kell pakolni.
de szerintem neked kell kitapasztalni, hogy hány fokra akarod a puffert felnyomni, és ehhez kísérletezgetsz. megpróbálod így is, úgy is. legrosszabb esetben rájössz, hogy mik a legrosszabb eredményt felmutató módszerek, de 2-4 hét alatt valószínűleg kitapasztalod hogyan tüzelj és utána már maximum a légnyomás változása miatt kell kicsit több v kevesebb levegőt adnod

nem akarok nekromanta lenne, szóval ha új thread kéne, szóljatok!

Mivel megint kell beszerezni fűtőanyagot télire, lassan időszerű megint a téma.
Tapasztalatként annyit leírok, ha már van tisztes mennyiségű parázs (~bő 5cm magasan), akkor az előremenőt fixen ~80C-n tartani úgy tűnik költséghatékonynak, ha ~félóránként kb 5-8kg fát adunk neki (nem egy nagy rönköt, hanem több kisebb darabot).
Ha telirakjuk a kazánt, akkor az égéstér már "kicsi lesz" a lángoknak, és sok megy ki a kéményen. Annyiban nem komfortos, h sűrű interakciót igényel. Cserébe a "többször telirakom"-nál kb 30-50%-al kevesebb fával beéri.

Jaja, a nagy rönkök (bár a "nagy" szubjektív fogalom) valóban nem igazán nyerők, legalábbis egy "mezei" vegyes tüzelésű kazánnál.

Nekem " nagy tűzterű " kazánom van max 70 cm hosszú fa fér bele és 2-3 óránként rakok bele vastag rönköket . A felesleges hő tárolására nagy térfogatú puffertárolót ajánlanak most már, anno sajnos ezt senki nem mondta.
puffertartaly.com

Az szép :) És milyen vastag rönköket raksz bele?

Az első nagy ajtón jó nagyot , mivel teljesen nyitható.
Az ajtón levő kis ajtón már csak vékonyakat, de ez elég a folyamatos tápláláshoz.

És azok a vastag rönkök égnek is rendesen?

Attól függ mennyi levegőt adsz hozzá és mennyire száraz a fa, 60-70 fokos vízzel fűtünk.

Aha. Csak olyan fura (szokatlan, hihetetlen), hogy a vastag (20 cm átmérő fölött) fák is úgy égnek.

Végül is, az erdők is leégnek :)

Igen, ez nekem is eszembe jutott :)

És az erdőket előtte nem hasogatják 4 felé :D

Arról van szó, h a fának minél nagyobb a felülete, annál jobban tud égni (és száradni).
Mivel egy 70cm hosszú 20cm átmérőjű rönknek az egészhez képest kicsi a felülete (pl ahhoz viszonyítva, h 4be van hasítva), lassabban fog égni. De fog.

Én pl úgy szoktam etetni a kazánt, hogy hasogatott fát kap amíg van kedvem pakolni, majd (ha még nincsen "tele" a puffer) lefekvés előtt kap 1-2 nagyobb darabot, amivel elvan pár órát.

A kisebb darabok gyorsabban adják le a hőt (így gyorsabban fel is fűtik a tartályt).

Ezzel tisztában vagyok, csak az egyszeri kazánhoz képest nehéz elképzelnem. De majd keresek pár videót, ahol erdő ég, és akkor el fogom tudni képzelni :)
Nagyobb darabokat én is szoktam rá rakni, el is pötyörögnek szép lassan, nincs azzal gond (őszi/tavaszi időszakban még szinte jobb is). De hogy azzal tüzeljek mindig...

Miután nem van megadva a lakhelyed... de ha mégis Buda határában járnál megnézheted a kazánt.

tyűha, milyen kazán az, amibe 70cm hosszú rönk belefér?
nekem Viadrus U22D5 van (5 tagos, nagyajtós) ebbe kb 40 (talán 50)cm hosszú fa fér, kb 30-35cm max átmérővel.
A puffernek az alábbi előnyei vannak:
- az azonnal fel nem használt hő betárolható
- ezen okból a kazánt folyamatosan optimális hőfokon tudod tartani (optimális égés, kevesebb fogyasztás)
- a betárolt hőt "irányítottan" ki tudod venni, azaz úgy tudod vezérelni a pufferből a melegvizet, mintha gázfűtésed lenne.

Nálam pl a nagyon nagy hideget leszámítva elég kétnaponta begyújtani.

calor2000.eu/nagytt.html
calor2000.unas.hu

"A láncos ajtó" tisztességes neve huzatszabályzó. :)

puffertároló azért bekavar ha kellően nagy, mert ugye itt nem közvetlenül megy a radiátorra a víz, hanem a puffertárolóban lévőt melegítik, ahonnan megy a ténylegesen a lakás fűtés.
de a puffertárolót meg ugye valószínűleg lehet kicsit másképp kell fűteni, ebben nincs tapasztalatom, meg függ annak méretétől is

Viadrus öntvény, puffertároló nélkül:
Befűteni teljesen nyitott levegőnyílással apró fával szoktam, esetleg fakéreggel, erre teszek vékonyra hasogatott darabokat, mikor már valamennyire ég. Kb. 10 percig hagyom égni, ekkora már képződik valamennyi parázs is, valamint eljut odáig a dolog, hogy vastagabb fadarabokkal sem tudom eloltani. Ekkor megpakolom vastag darabokkal és teljesen lezárom. A kémény felé lévő "szelep" végig teljesen nyitva van.
Nem tudom, ez így mennyire hatékony vagy optimális, de nálunk ez a 110 m^2-es házat tökéletesen kifűti, 25-26 fok van. Egy nap még kétszer meg kell rakni, mondjuk ha reggel 7-kor volt befűtve, akkor délután kettőkor meg este lefekvés előtt.

Neked mennyi fa szokott fogyni egy szeezonban? Nekem csak kályhám van /messze rosszabb hatásfok/, 50 m2-re, félig fa félig kő ház, egy augusztus vége->május eleje szenzon 60 mázsa szokott lenni. ...idén most jobb a helyzet -eddig- :)

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

Én csak így pótlási hét meg ünnepek környékét töltöm itthon, csak ilyenkor vagyok én a fűtésfelelős, de megkérdeztem: 80-90 q megy el egy szezon alatt. Persze ehhez hozzátartozik, hogy rommá van szigetelve a ház, felülről nád, agyag, üveggyapot, deszkázás, körben "lyukastégla" fal két sorból + 8cm hungarocell.

Szintén Viadrus öntvény (25kW, 5 tagos, nagyajtós). A befűtés stimmel (azt vettem észre, h a hullámpapírral kényelmesebben lehet begyújtani mint sima újsággal).
A kéményszelep begyújtáskor teljesen nyitva van (kivéve, ha nagy szél van, mert volt már olyan, h kiszippantotta a lángot) - majd, ha már frankón ég, akkor legalább félig bezárom de inkább jobban. (azt olvastam több helyen, hogyha teljesen nyitva van, akkor sok hasznos meleg megy ott ki - amit igazolni látszik, hogy teljesen nyitott állapotban max 65 fokig sikerült felfűteni az elmenőt, 2/3-3/4 állásban meg volt már majdnem 80fok is - persze azonos fával ami most tölgy).
A 25-26fok az ultrabrutálnak hangzik. Nálunk a 20-21 fok a cél. 1m3 a tartály, a kazán előremenője kb 3/4-nél van bekötve, a keringető szivattyúkat (jelenleg) termosztáttal állítjuk (azaz amikor van melegvíz benne - és nem akarunk begyújtani, akkor keringetünk illetve van, amikor begyújtunk, de nem akarunk fűteni, akkor nem megy a keringető és betároljuk a meleget)

Irigylem azokat, akik 25-26 fokot tudnak tartani a lakásban. Nálunk a 20 a teteje, de inkább 18...
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

tudni lehet, de minek? inkább vagyok hosszú ujjúban otthon (is) 20fokban, mint pólóban, gatyában 25fokban.
(persze gyerekszoba más kérdés, de egy szobát lehet külön paraméterezni)

Régen ezért hordtak házikabátot, házicipőt :-)

Nézd, ha mozogsz, akkor elég a trikó/póló+hosszú ujjú. Ha meg befekszel a tv elé, akkor magadra kapsz egy vékony plédet. Inkább ez, mint kifizetek +10-20e HUF-t havonta és pólóban rohangálok és ablaknyitással szabályozom a hőt (mint a panelban ahol laktunk).

Budán az albérletben nálam sincs több 20-nál. Nem is szeretem, ha több van, rosszul alszok, de az itthoniak fázós fajták. Fa viszont van bőven, eladni nem érdemes, mert úgyis hülyére adóztatnak a végére, akkor meg már mégiscsak kényelmesebb rövidgatyában rohangászni...

Nálam 23-00 óra felé van a csúcs, olyan 30 fok /feltéve ha időben hazaértem, mondjuk 19-20 óra felé, akkor olyan 11-12 fok van a házban/, akkor megrakom a kályhát, leveszem a huzatot minimumra épp csak égjen és reggel 5-6 felé mikor kelek 22 fok van. Persze most hogy ilyen jó az idő jobb a helyzet 15 alá nem nagyon hűl. Ha nem rakom meg este, akkor rendes télen (értsd -15 - -23)óránként 2-3 fokot hűl a ház fűtés nélkül, ilyenkor csak 1-2-t. Igaz ebben az időben nagyon nehéz úgy fűteni, hogy ne aludjon ki de ne is menjen 30 fölé. (volt 34 is már idén:) Az elmúlt hónapokban való folyamatos fojtott tüzelésnek hála már 2 X kellett kéményt pucolnom, pedig egy szezont meg szoktam úszni összesen 2-3 pucolásból, hacsak nem szenezek, mert azt telinyomja trutyival. /kivéve a német brikett, mert az egy csodálatos fűtőanyag, meleg, sokáig parázslik, szinte zérus hamu, kéményből enni lehet, csak ugye 8.000+ mázsája.../

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

Miből van a ház, hogy óránkét 2-3 fokot tud hűlni?

Fele tégla, fele fa. Már sokat javítottam a helyzeten, első télen még 6 fokra esett le, azóta ez 11-12. A téglafalat bevakoltam kívülről a fa ház felét /belül lambéria majd osb ->salakgyapot->osb volt, na erre jött egy külső lambéria réteg rá/ egy külső lambériázással tovább szigeteltem, tető oldalát befedtem. /ott átfújt a szél a tető alatt/ A legnagyobb veszteség már felfelé van, de mivel nincs padlástér, így csak a tető elbontásával lehet hozzáférni a mennyezethez. /ugyanis a plafon gerendái felett csak 10 centi salakgyapot van (amit már keresztül-kasul fúrtak az egér hordák), felette ott a tető/ ...a tetőt meg már nem bontom el, mert egyrészt örülök, hogy megtoldoztamfoldoztam, hogy ne ázzak be, másrészt a rendes tető annyiba kerülne ha magam csinálom is, hogy annyit a házra nem szabad költeni, mivel rendes alap sincs. 10 év alatt össze kéne raknom egy másik házravalót és felhúzni a földön, utána ez meg jó lesz fészernek. :)

ilyen egyébként, illetve azóta már sokkal jobb kívülről is, hiszen 2 izé 3 éve költöztem ide:
http://195.199.157.113/haz/

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

egy réteg lambéria ér bármit is szigetelés szempontjából? gyanítom a tetőn is nagyon sok meleg távozik, talán érdemes volna pár sor cserepen átverekedve magad lerakni 1 réteg "egérálló" szigetelést...
megnéztem a képeket (bár a felbontás miatt elég lassan jön) nagyon jópofa. tudom, a födém látványán sokat rontana, de a látszó gerendák közé simán lehetne rakni szigetelést - csak figyelj arra, hogy a pára el tudjon távozni

ps: mi most a pincében lakunk (amíg a földszintet burkolják) ennek a fele földben van, a másik fele kb 1/3-ig.
30cm beton+8cm szigetelés = reggel 20 fokban megyünk el (és lekapcsoljuk a keringető szivattyút) este is 18-20 fokba érkezünk.

Ér bizony, mert közte és a mögötte levő osb között marad a levegő. ...és optikai tunningnak sem utolsó, avagy ugrás a putri szintről a ház szintre. :)
A tető sajna nem cserép, hanem bitumenes hullámlemez és mivel kellet javítanom mert áztam, így láttam mi van alatta. A gond az, hogy nem csak hozzá nemértéssel építették, de leszarással is, a kettő együtt meg gond. Én sem értettem hozzá, de mondjuk utánanéztem, google vagy valami. pl a tetőszöghöz való papíron rajta van, hogyan kellett volna felrakni rendesen a lemezt. Csak a tető lejtése, a lemezek áthidalása és a lécek távolsága /dupla, néha 3X-os távra vannak/ nem stimmel. Beférni alá csak középtájt lehet, utána kúszva, aztán sehogy, szóval le kéne szedni mindet. Ha leszedem erre a szerkezetre visszarakni ezt már nem nagyon lehet, újat tenni meg pénzkidobás, mert szar lesz, tehát a fa szerkezetet is cserélni kéne... ...és innentől nem éri meg a dolog.

Hmmm jó kis pinyó az, szúrnám!!!!! -izé, kéne :) Mondjuk itt télen repkednek a mínuszok és a szél is, eddig minden télen benéztem párszor -20 alá, de a -15 természetes.

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

arra figyelj, hogy a párazárás az belül legyen, és kifelé inkább eressze át a párát (az OSB párazáró!), hogy ne rekedjen bent a falak között.
állítólag északon olyan a szabályozás, hogy kell (v ajánlott?) egy szigetelési "átlag"érték. Azaz, ha a falakat nem tudod jól leszigetelni, akkor a tetőt kell sokkal jobban mint az átlag - vagy fordítva.
van egy isocell-nek nevezett szigetelés, amit kompresszorral fújnak be egy vastag csövön át - ha az ember be tud feküdni és be tudja tolni a csövet - akkor le tudja szigetelni. Bórral át van itatva, szóval az egerek se fogják komálni. (persze azt nem tudom, h ennek mi az ára...) www.pezocell.hu

Sok, túl sok. :)
Már viccelődtem azzal, hogy kéne egy szippantós autónyi púrhab, azt benyomni alá. :)

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

Jól sikerült ez a napló, köszi!

Esetleg próbálhatnál bevinni valami hőtároló tömeget a házba, talán kevésbé ingadozna a hőmérséklet.

Köszi és nincs mit. :)
Gondolkodtam cserépkályhán, de a rendes építése drága, a hordozható olcsóbb, de nem tudom javulna-e annyit a helyzet, ami miatt mondjuk 2-3 e áldozzak a dologra, illetve térülne-e meg annyi a tüzelőfelhasználáson, mert a lefojtott tüzelésben már nagyon profi vagyok. ;) ...esetleg vízteres kályha, de akkor meg csövezés és radiátor, de olyan kevés víznél nem hiszem h lenne érdemi különbség. Ha lenne mondjuk 1-2 m3, az már igen :)
Szóval egyelőre azt hiszem marad változatlan.

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

felmerül bennem opciónak a Jotul kályha. Ez (elvileg) hasonlóan hosszú ideig fűt, mint a cserépkályha. Nem felfűtöd, és sokáig sugározza a meleget, hanem megrakod, és egy "tömést" 8-12 óráig éget.
- 200-300e
- nem tudod "felrobbantani"
- vihető (kvázi mobil a 100-200kg súlyával - mindenesetre nem rögzített)
- a kétszeres égés miatt minimális hamu képződik (a füstgázt is elégeti)

ps: lassan az ide elköltött pénz vetekszik a tetőfelújítás árával, nem?

Attól függ mekkora a tető. Fűteni mindenképp kell. Általában véve, ha nem túl jó a szigetelés akkor hosszú távon a fűtés viszi a pénzt. Ha szigetelsz, akkor az elején beleteszed a pénzt rendesen és spórolsz a későbbiekben a fűtésen.

De házban lakni már csak ilyen. Mindig kell valamit újítani, javítani, viszi a pénzt. Egy új ház talán egy ideig nem (annyira), de ebbe a szerencse is belejátszik. Na meg a ház mérete :)

Tipp: ha kisebb méretűek a szobák, érdemes infrapanelt is megfontolni.

Eddig aug vége->május eleje szezon olyan 6 kaloda vagy 60 mázsa volt, de elég hideg telek voltak, eddig idén jó vagyok. :)
Infrapanelt nem hagynék napközben magára, ha meg hazaérek, akkor a fa a legolcsóbb.
...az áram amúgy is...izé érdekesen hozták le... Kb 300 métert jön az órától a földben, de 4 db 2,5-ös MTK kábelen, azaz 2 MTK 6 szálát összekötötték, abban jön a fázis, 2 mtk 6 szálán a nulla. 32 A bizti van, szóval azért van veszteség. :) Ha bekapcsol a szivattyú látni a lámpákon. :) Nem mértem, de gondolom 200 V-nál nagyobb feszültség nincs nálam ha megy a mosógép meg a villanytűzhely. :)

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

A tetőre olyan 6-800 pénzt számoltam (2 éve)+kéne egy két segéderő, mert hetekig nem szeretnék tető nélkül lenni.

Jotult már néztem, de én akkor húzósabb árakra emlékeztem /8 kw a kályhám, kisebbet nem vennék/ most meg az árlista fejlesztés alatt, de az felmerült bennem h egyszer cserélem, bár a tömegben jobban hiszek.
...bár az éppen 4 méteres kéményem nem tudom elég lenne-e neki. (a füstcsőtől még négy sincs...)

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

Nem is a tüzelőn tudnál vele spórolni, hanem a komforton. Ez a nagy hőingadozás sok probléma forrása lehet, pl. páralecsapódás, penészedés (akár a nem látható helyeken is).

Szerintem nem kell cserépkályhának lennie, bármi jó, ami nagy tömegű, és át tudod melegíteni (elvileg :) ).

azért lássuk be: a cserépkályhát begyújtod, és felmelegszik a samott - majd a csempével növelt hőleadó felületen sokáig fűt. Értem én, hogy egy nagy darab beton is lehetne a nappali közepén tűzrakóhellyel kiegészítve, de hogy nézne az ki?

Néztem a tömegkályhát is, az is elég húzós, ebbe a házba nem fektetnék már annyit. ...és az alapbeton sem tudom, h megbírná-e a tonnás kályhát.

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

Jol emlekszem, hogy te vagy az aki egy "tarlon/mezogazdasagi teruleten" vett hazat?
Ha ige akkor nagyon korrekt. :)

mármint ki? én?

Nem te. Hanem muszashi-nak szantam. Csak valahogy elteved a hozzaszolasom. ;)
( pedig ide szoltam hozza http://hup.hu/node/109668#comment-1388059 )

Igen, én, köszönöm!

Sajnos most kukoricát ültettek mellém /5 méterre van a szántó/, száraz is az idő, szóval folyamatos harcot vívok az egerekkel. Tavaly napraforgó volt meg sok eső, egy darab egerem sem volt.

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

hát öö ezért hatalmas riszpekt, de ugye ezt nem mind gugliból tanultad?? :D

u.i.: kicsit hasonlítasz kevin spacey-re :D


[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

...hááát, ezt se mondták még, de talán messziről, nagyon messziről. :)

Köszi és egyébként nagyjából de.

Villanyszerelés kapcsán mázlim volt, mivel annó elvégeztem egy 3 éves elektroműszerész szakmunkást, igaz egy percet sem dolgoztam így az azt követő 20 évben, de arra jó volt tudjam mi a fázis. Hálózatépítés kapcsán csatornáztam már, szóval ennyi alapom volt a dologhoz. Alapvetően csak egy kis gondolkodást igényel, nagy ügyességet nem.

Vízszerelésre semmi előképzettségem nem volt, bementem az áruházba azt néztem mi van, mit mivel és hogyan lehet összetekerni. A legtöbbet a vízzel szívtam, mert pár kötést 2-3X is meg kellett csinálnom, hogy ne csöpögjön. Konklúzió: kicsi átmérőre, pl fél col tökéletes a teflon szalag, de nagyon csöveknél pl 1" nem olyan jó, ott bizony szilikonzsír és hagyományos kóc! Amint azzal csináltam a nagy csövek sem csepegtek, izzadtak. A vízszerelés az kb teljes kútfőből ment, józan parasztival. Pl a bojlernél sejtettem, hogy a házi vízmű majd fel tudja nyomni a melegvizet ha lerakom a pinyóba, de azért kicsit izgultam, amikor először nyitottam ki a csapot, hogy vajh az is tudja-e a fizikát. :)

Burkolás volt leginkább google, mit kell alárakni, hogyan mi a különbség a flexibilis és a sima fagyálló és a sima csemperagi közt, mégis hogy kéne lerakni. A laminált parkett sima ügy volt, ellenben a konyhai járólapnál a környék szarvasai összefosták magukat, olyan hangosan és ordenálé mód káromkodtam. /kb mint hajnali 4 kor dist upgrade után, mikor még mindig nem megy valami, pedig már nagyon kéne :)/ ...meg is fogadtam, soha többé nem járó lapozom, laminált parett vagy folyékony burkolat mindenhová. ;)

Lambériázás még google se volt, megvettem, felszórtam a léceket ahogy gondoltam jó, azt szépen elkezdtem felrakni a lambériát rá. A harmadik falnál már egész gyorsan ment. Ha az ember rá van kényszerítve sokkal több dolgot meg tud csinálni mint gondolná.

Adódnak egyébként vicces dolgok, pl alapvakolást az északi téglafalra raktam már tavaly, de rendes fedő és színt még nem. Na idén lementem a festékboltba mutattak mintákat a színre és persze textúrára is. Kérdezte az eladó melyik lesz /simított meg dörzsölt fal minta volt/, mire nézett csak mikor mondtam, hogy fogalmam sincs, majd ami sikerül, de szerintem a kettő között lesz. :P :D No hát nem is lett tökéletes, de azért nem ferde, pár méterről már nem mondod meg, hogy barkács. :)

...igaz hiába próbáltam felszórni fánglival, mint a nagyok, a nagyja visszajött, azt fogtam a kartecsnit ráraktam arra és azt nyomtam fel a falra. (...pedig be volt nedvesítve, stb elvben maradnia kellett volna, tavaly az alapvakolatnál sikerült is.) Az eredmény szempontjából tökéletes, max 3 órámmal többe került. ...szóval azért ilyen kis gixerek előfordulnak. :)

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

Ez egyen fuggo, en peldaul a laminalt parkettat utaltam csinalni, ellenben a burkolas a kedvencem volt. Mondjuk amikor mashoz mestert hivtunk, meg is kerdezte, hogy ki csinalta a burkolast, mert szep es munakerot keres. Nem hitte el a valaszt. :D

kemény :D még egyszer grat a kéróhoz egyébként, mikor megnéztem az első sorozatot, úgy voltam vele, hogy ebből jó már nem sül ki, de nagyon fasza lett :)

szép dolog a mesterszakma egyébként :)


[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

egy CO szenzort szerintem szerezz be, ha még nem lenne!

A fatüzelés annyival jobb, mint a gáz, hogy ha CO van, akkor füst is van. ...nem nagyon tud füst nélkül kimászni a CO. A füstérzékelő meg olcsóbb. :) Van egyébként 3 füstérzékelő és egy CO érzékelő szétdobva a házba.

...szoktak is sípolni, mikor 1-2 havonta eltömődik a füstcső, azt próbálok begyújtani. :)
Na akkor dől a füst rendesen, előveszem a kéményseprő rucim, azt végignyomom a kéményben is meg a füstcsőben is a cuclit. A füstcső ilyen 4-5 centisre is be tud szűkülni. Éppen ma lesz mindjárt egy pucolás, mert már halódik a huzat, azt nincs kedvem holnap vagy holnapután telifüstölni a házat. Most csak 2 hét telt el, de 3 napig szeneztem, a szén mindig telibenyomja 2 nap alatt. Minden évben bepróbálom és minden évben megszívom :) A német brikett az jó, de annak 8-9 ezer mázsája, első évben használtam, azóta minden évben próbálkozom olcsóbb szenekkel /idén már a 4800-as kategóriáig kúsztam fel/ de mindig beszívom, úgyhogy jövőre már hagyom a szenet, de tényleg. :)

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

"....mikor 1-2 havonta eltömődik a füstcső, ..."

Akkor nálad nagyon nincs rendben a kémény!

Kitérő:
~2 éve történt... szomszédomban(fogorvos)
épített szép kandallót....
de a kivitelezők jól kitoltak vele. :)

A kéménybe valahol bemme volt a szarufa vagy szelemen?
Lényeg, hogy befűtött(nemtomhányadszor) és füstölt a tető! :D

Amit a tűzoltók műveltek..., az felért egy katasztrófa csapással.
Összetörték a cserepeket, tetőléceket, jól belocsolták
(nehogymá' újra tűz legyen!) és tovább álltak.
Kitérő end.

Fával fűtök és 2 évente talán negyed vödörnyi
hamu/korom rakódik le a kéményben.

Sűrgősen nézesd meg valami hozzáértővel!
Ha "hozzáértő" csinálta, javaslom hogy érzéstelenítés nélkül ivartalanítsd! Megfelel egy acélbetétes bakancs is erre a célra. :)
Csak azért hogy ne szaporodjon a barma!

Kéményt még az előző tulaj építette. :)
A kémény sima kisméretű téglából van rakva, semmi bélelés és ilyenek, tehát eléggé letud benne hülni a cucc, így meg aztán kirakódni.
A minimum kémény magasság asszem valami 4 méter körül van, annyi meg is van, de a földtől. Ellenben a fűstcső bekötése kb -1,5m , tehát rövid is.
...de igazából a dzsuva nagy része nem a kéményben van /azért ott is akad/ hanem a füstcsőbe. Mondjuk szerintem az is hosszabb amennyinek kéne lennie van ugye 2 kanyar és közte egy bő méter egyenes és a talajjal kb 45 fokos szöget zár be, valószínű ennek sem így kéne lennie, de ezt direkt nem cseréltem ki egy rövid bekötésre meredeken fel, mert a hosszabb cső többet fűt itt benn. :)
...no és éjjel nálam eléggé fojtva megy kevés levegővel, hogy kitartson reggelig, na az sem a tiszta "légutaknak" kedvez.

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

Az alsó ajtó szabályozásra nyit/zár, a középsőt csak akkor nyitni, ha teszel rá, a felsőt csak kormozás esetén, amikor nincs begyújtva. A kémény felé lévőt érdemes minél kisebbre venni, hogy ne röppenjen ki a meleg levegő a kéményen, de annyit kell neki adni, hogy épp meginduljon a huzat begyújtáskor, amikor az alsó ajtó teljesen nyitva a gyufa begyújtásakor. Ezt egyszer érdemes beállítani, utána meg minél kevesebbet piszkálni. Persze érdemes néha ellenőrizni, mert időjárásfüggő a dolog. Mennyire fúj a szél, mekkora a légnyomás.

A fa begyulladásáig érdemes "pörgetni", utána közepesen amíg eléri a 30-40 fokot, majd kazántól függően:
Ha az oldalaiban is melegíti a vizet, akkor nagyon visszavenni a levegőt az alsó ajtóval.
Ha csak felül megy a víz az öntvényben, akkor kicsit több, de nem túl sok huzatot adva.

Milyen a radiátor? Öntöttvas esetén nem érdemes hagyni kihűlni a vizet. Melóba menet előtt érdemes tenni rá egy keveset és jól visszavenni az alsó ajtót.

Ha úgy jön ki, akkor a bennmaradt parazsat hagyd benne begyújtáskor, csak a hamut húzd ki.

A légtelenítésre is érdemes odafigyelni. Megnézni, hogy a radiátorban ne akadjon meg buborék, hanem ki tudjon futni a felső légtelenítő tartály felé. Ha van vízmérték, érdemes rátenni. Persze a víz feltöltésére is érdemes odafigyelni. Amikor jól oda van durrantva, még épp ne folyjon ki a légtelenítő tartály túlfolyóján. Ettől is függ, hogy a keringés jól megy-e. Érdemes arra is odafigyelni, hogy a szobákat igénynek megfelelően fűtse. A radiátor csapokkal érdemes beállítani, majd nem piszkálni, csak ha nagyon muszáj. Volt rá példa, amikor azért fogyott sok tüzelő, mert annak a szobának a csapja le volt véve, ahová kellett a meleg.

nálunk van vmi 3utas szelep, ami a fűtéskört 60 felett nyitja meg (ezalatt kb a kazánban lévő víz melegszik), valamint a kazán vs tartály keringető szivattyú is ilyenkor indul.

Radiátor: normál alu (ill. padlófűtés). Mivel van tároló, célszerű 60fokos kimenő fölé hajtani szerintem.

Légtelenítés: vannak a fűtéskörben automata légtelenítő szelepek, ezek elvileg megoldják a dolgot (az installer állítása szerint csak leengedés-feltöltés esetén kell használni a radiátor (ill. padlófűtés-osztó) légtelenítőjét.

A 30-40 foknál a visszábbvételre gondoltam. Esetedben a szelep és a keringető egész jól beosztja a hőt és a keringést. Viszont a 60 fok fenntartása mindenképp kell, mert csak a kazánházat fűti ellenkező esetben. A kazánon nincs szabályozó az alsó ajtóba beépítve? Pl.: alsó ajtón egy kis lemez a felső élénél tengelyezve, kilóg belőle egy vékony fémszál, amit egy lánc emel/enged a víz hőfokától függően.

Az alu radiátor hamarabb dobja le a hőt, amiatt nem, de a padlófűtés miatt viszont annál is inkább érdemes nem hagyni a kihűlést. A padlózat felfűtése kicsit hasonlít a geotermikus fűtési rendszerre. Oda elraktározódik a hő, kevésbé veszik el, mint az, ami a falakba kerül pl.: radiátor mögött.

Ha a szaki átnézte, akkor a légtelenítés valószínűleg jó, nem szoktak rossz munkát kiadni a kezükből. Vízcsere után érdemes nézni, hogy a radiátor végig melegszik-e. Ha nem, az jelzi a légtelenítő használatának szükségességét.

Nyilván, a 60fokot értem, annál alacsonyabb ki sem megy a kazánból, mert ott nyit a szivattyú termosztátja
(ha van benne komoly parázs, akkor simán megy a szivattyú - szóval 60+ fokos a víz a kazánban)

van benne vmi termoszelep ami láncon nyitja/csukja a levegőztető ajtót.

Padlófűtés: ez csak a földszinten van, ahol még szárad az aljzatbeton. 20fokos előremenő van beállítva, ezzel ~18 fokos a levegő a földszinten, úgy is, h csak éjszaka meg a fűtés.

Jól összerakott rendszer. Szerintem esetedben arra érdemes figyelni, hogy ne pörögjön ki sok hő a kéményen. A termoszelep valószínűleg jól be van állítva. Esetleg érdemes megnézni, hogy van-e rajta utánállítási lehetőség.

Azt hiszem pihentetem a témát, két éve az otthonom megépítésén voltam, de most se otthon, se asszony :(

Hello

Annal rosszabb nincs mikor sokszor keveset. Sokmindentol fugg pl.:mennyire hul vissza a viz/lakas, milyen faval?
Szerintem a jo futesi modszer /sokev tapasztalat :p/ puffer nincs.
Begyujtas utan full levego, minnel hamarab melegitse fel a rendszerbe a vizet +lakast,ha ez megvan teljesen megpakolni es "elvenni" a levegot de ugy, hogy parazsoljon. Uttana mar csak hon kell tartani a vizet. Sokkal olcsobb mint allandoan felmelegiteni. En ugy csinalom, megpakolas utan kiakasztom a huzatszabalyzot de kb 1mm res van ahol tud egy kis levegot szivni. Olyan jo parazslik ha 23 ora korul megpakolom reggel arrol gyujtok be. Figyelj ne katranyosodjon le a kazan.
Kb 140 nm futok, nincs szigetelve nyilaszarok ujak, kisbabanal 150 mazsa szaraz akac. Ennel meg csak kevesebb! Most keszul az ocsu egeto rendszer, sokkal olcsobb vele futeni es automatizalhato. Ha kesz leszek felteszem.

Remelem tudtam segiteni. Udv

Igen, pont ez a különbség a puffer használatában. Ha nincsen puffer - és folyamatosan szeretnél fűteni - akkor érdemes levenni a levegőt, valamint nagyobb fákkal fűteni, hogy sokáig égjen - esetleg valamivel alacsonyabb hőfokon.

A huzatszabályzód az termikus v manuális? (azaz a vízhőfok alapján nyit/zár?)
Igen, ha jól megrakom a kazánt (lehetőleg nagy darabokkal) akkor reggel még be tudok gyújtani róla.
(eddig az a tapasztalat, hogyha este befűtünk pl 19h-kor, és lefekvésig pótoljuk a "veszteséget" akkor lesz annyi meleg a tartályban ami másnap estig simán elég)

Igen termikus, mekkora a pufferetek?

1m3, lásd fentebb :-)

(1) Más-más fafaj fájával másképp kell fűteni.
(2) Másképp kell fűteni a nedvességtartalomtól függően.
(3) Másképp kell fűteni a más-más rendszerméretezésnél.
(4) Másképpe kell fűteni a függően víz keringésisebességétől.

STB, stb.

Ki kell tapasztalni. Túlzott takarékosságra nem érdemes
törekedni, mert lekátrányosodik a rendszer. Az a jó, ha
minusz 10 fokban 60 fokos vízzel tartani tudod a lakás
hőmérsékletét. Ekkor ugyanis van még tartalék, és lesz
hidegebb -10-nél, ebben biztosak lehetünk.

Sok szerencsét!

> Sol omnibus lucet.

1) azaz? (úgyértem, melyikkel hogyan? tölgyet hasogatni, akác egészben ahogy befér,erre gondolsz?)
2) igen, célszerű 20%-os nedvesség alatt maradni, ha 1 mód van rá
4) ez miért függ a keringési sebességtől (mondjuk tároló nélkül el tudom képzelni)

A rendszer (ha jól tudom) akkor kátrányosodhat, ha nem tökéletes az égés (pl nedves fa).

Az a jó, ha minusz 10 fokban 60 fokos vízzel tartani tudod a lakás hőmérsékletét. Ekkor ugyanis van még tartalék, és lesz hidegebb -10-nél, ebben biztosak lehetünk.
Ezt teljesen nem értem. A 60fokos előremenő, ez érthető. Miaz, h tudom tartani a lakás hőmérsékletét? (ugyan kicsit kötözködök, de nem a szigetélésnek kéne tartania a hőt :-)
Pótolni kell a kieső hőmennyiséget. Azt értem, hogy most ideális a 60fokos víz (amin még tudhatok emelni) de ha 60fokos víz megy a radiátorba ami 50%-ra van nyitva, vagy ennél melegebb (és kevésbé van nyitva) - az nem mindegy?

Lentre 1/4 gurigákból: akác, tölgy, bükk, gyertyán. Ebből 1 max 2 sor.
Erre könnyen gyulladó fadarabok: korhadt fa, kéreg, vékony fadarabok.
Faforgács majd erre őszi/tavaszi metszésből megmaradt elszáradt gally törmelék.
Fentről lefele gyönyörűen leég és nem kell piszkálni állandóan.
Ha leégett, az izzó parázsra ismét a negyedelt/nyolcadolt gurigák és már csak az.

ez a felső gyujtás, nem?

Nem tudom a hivatalos nevét az eljárásnak (ha van neki egyáltalán), de mi mindig így csináljuk:)
Fentről begyújtjuk, aztán teszi a dolgát:)
Annyiból logikus az eljárás, hogy a "bedurrantás" során keletkező heves láng nem a vaskos fákat égeti szénné. Előbb a hevesek ellobbannak, felfűti a vizet. Az ebből keletkező izzó törmelék meg begyújtja majd a lentieket amik nyugisabb tempóban elégnek.

igen, van alsó és felső gyújtás, Te az utóbbit írtad le (és pont ezért gazdaságosabb - amíg nem teszel rá többet, mert akkor már egyenértékű lesz)

A felső gyújtásnál a legtökéletesebb az égés. jól csinálod.

igen az. csak kevésbé komfortos megvárni amíg leég és újrarakod (mintha fát teszel a parázsra)

Ezt sem merném egyértelműen kijelenteni.
Pl. az én békebeli Orosz kazánomban (öntöttvas) mindenhol áramlik a víz. Aljában, oldalában és a tetejében is, valamint elől, hátul is.
No mármost ha ebbe fölülről gyújtanék be, mikor fog majd melegedni az alja?
Ezért mondtam, hogy gyakran és keveset kell rátenni.
Persze ahogy leírtad a saját rendszereredet,már én is más tanácsot adnék.

szubszkrájb

Durva. Nálam egy 20-25 éve van gázfűtés, de jól emléxem az azelőtti időszakokra. Szénnel fűtöttem. Mielőtt központi fűtés lett meg olajkályhával.

Utáltam, hogy mire felébredtem csontra kihűlt a lakás. Hú de szar volt. Tudom hogy drága a gáz és vannak, akik nem engedhetik meg maguknak, de én inkább nem eszek csak legyen gázra való, egyszerűen annyira szar a fa vagy szén tüzelés. :/

--
GPLv3-as hozzászólás.

puffertároló megoldja ezt a problémát

Meg egy munkás, akit napi 24 órában fizetsz, hogy fűtsön :D

dehogy. mint írtam, este begyújt, és ha folyamatosan van benne fa (azaz kb óránként 2 nagyobb darabot ráteszel)
lefekvésig, akkor majd' reggelig parázslik. ekkor a tartályban lévő melegvíz simán kibírja késő estig (úgy, h csak reggel ill. este 5-6 után keringetem). De volt már arra is példa, h lusták voltunk és csak másnap este gyújtottunk be.

ps: a pellet kb megegyezik a gáz kényelmével, annál valamivel olcsóbb (maga az anyag kb 25-35% itthon vásárolva, .ro állítólag még olcsóbb), és bárhol installálható. A földhő is kompetitív a gázzal szemben, szóval a gázos fűtésre nem vágnék fel...

Jól sejtem, hogy napkollektorokat is tervezel majd hozzá?

idővel (és lehetőleg pályázattal) mindenképpen.

a megoldas nagyon egyszeru: cserepkalyha
nalam is az van, beleepitve egy patkoval, rakotve 3 radiator
a 100 nm-es hazat folyamatosan melegen tartja, begyujtani egyszer kell, aztan reggel siman van meg annyi parazs, hogy radobva a fat eg tovabb, soha nem hul ki. imadom :D
raadasul baromi gazdasagos, 90ezerbol megvan az egesz teli tuzelo (meg marad is bogracsozashoz, szalonnasuteshez)
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

A hamut nem kell idonkent kihordani?
Mert a cserepkalyha hatranya az, hogy a lakas kozepen vagy muszaj porolni, mig a kulonfele kazanok akar mellekepuletben (vagy egyeb kevesbe tiszta szobaban) is uzemelhetnek.

de igen, de nem veszelyes, esszel kell kivinni :)
az meg a legjobb, hogy ott a kalyha a haz kozepen, melletolom a fotelt, mmm.... :)
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

csak tippelek - hamuporszívó?

szintén be van tervezve :-)
(bár szerintem a rákötött patkó pont a lényegét veszi el - inkább átviszem a meleg levegőt máshova a padláson át)

En is imadom a cserepkalyha patkot! Nagy tapasztalatom meg nincs az uzemelteteseben, mert friss a dolog. 6 radiator van rajta, nyilt rendszeru, hocserelo, keringeto, es ossze van hozva a cirkoval. Cserephalyha uzemben a cserepkalyhaval egy legterben levo radiatorok el vannak zarva. Az atkapcsolasokat egyelore kezzel vegzem, mert meg nem keszult el a szoftver:) Nem tudok meg pontos statot mondani, de kb. 5-6 hasab akaccal 8-9 ora hosszan tudom mellozni a foldgazt 23-24 fokos stabil belso homerseklet mellett, mikozben kint kb. 0 fok van (2011 nov-dec jellemzo idojarasa) Alapterulet 110nm, szigeteles 10-es nikecell.

Nalad hogy van? A patkora direkt vannak rakotve a radiatorok? Keringeto szivattyu? Hogy tuzelsz? Nekem azt mondta a kalyhas mester, hogy minel nagyobb intenzitassal el kell durrantani a fat, az a jo a cserepkalyhanak. Nyitott szellozo es resnyire nyitott ajto. Ha lefojtom, akkor bekatranyosodik. Csak akkor szabad lezarni teljesen, amikor mar csak parazslik.

begyujtasz faval.
aztan ha van eleg parazs akkor tozeg.
lehet kapni ilyen teglaformaban foliazva.
ejszakara tozeget teszel ra, hajnalban van meg parazs.
egyebkent is sokkal kevesebb hamu marad a vegen.
csók

OpenBSD 5.0/i386 theo for the prezident:D

Viadrus ontottvas eddig, Simplex lemez lesz az uj. Kemenynek brutalis huzata van, igy a termo szelepet le kelett szerelni, mert siman kikuldte a kemenyen a langot. Fel futesi ideny alatt szetegett a gyari konyok es a toldocsove. Azota huzat csak begyujtaskor, ha lehet felulrol lefele, amint a hevesek elegtek, lezarni. Optimalisan 45-70 fok kozott fut, de ha be kell zorrenteni a tulnyomas miatt 130 ig nem forr fel. Idonkent ranezni, kinyitni az ajtajat, tenni ra par hasabot es visszacsukni. 180 nm2 szigeteles minimalis, ha apam fut akkor napi 2 mazsa, de also hangon 28 fok van a lakasban, ha eppe otthon vagyok akkor max. 1 es 22-24 fok korul.

A viadrus kazan imadja a "szemetet" vagyis a muanyag csomagoloanyagokat. Butikos ismerosok kulon orulnek ha el van hozva, egy zsaknyi csomagoloval es kartonpapirral fel lehet futeni a hazat 30 perc alatt.

Tobb helyen lattam atalakitva olajegore a viadrust, amit autoszervizekbol hozott faradt olajjal etettek. Ott is szinte megkoszontek az elhozatalt.

Egyebkent a viadrus nagyon jo kazan, ha jol hasznalod, akkor egy idenyben egyszer kell begyujtani, mindig marad benne parazs es csak pakolni kell.

-1
A kutya meg megdoglik odakinn a fekete szmogtol...

raadasul baromi kornyezetbarat
aztan majd nem tudja miert utaljak haromutcanyi tavolsagon belul egyhanguan :D
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

Jo kazan es jo kemeny eseten nem tudod megmondani, csak ha valami jellegzetes szagu vackot dobsz ra. Autogumi pvc linoleum etc... Ezeket termeszetesen nem lefojtva kell hasznalni, es hidd el, hogy az amikor a szomszed autogumival, kukoricaval es hasonlokkal fut az inkabb fustol. Btw a szen sokkal durvabb, fust es szag szempontjabol, mint a csomagolo hulladek. A kutya meg a kocsog szomszedtol doglik, mert hobbibol mergezi oket, de senki nem tudja bizonyitani.

De mar legalabb tudjuk az okat (hogy miert mergezik a kutyat).

Mienket ugyan nem, mert megbeszeltem vele. Attol az utcaban meg mindenhol hullanak a joszagok, sokan kitaposnak a belet, de csak pampognak. Idiotaval nem tudsz mit kezdeni, ahogy veled sem lehet mit kezdeni.

-1

Mostanában, hogy egyre nagyobb a válság egyre többen égetnek el mindent, nálunk egyes utcákban fűtési szezonban már nem lehetséges kimenni akkora a füst.

+

Nagyapámék cserépkályhában fával fűtenek, amellett egyszerűen nem lehet fázni.

Nálunk központi fűtés van, olyan 13 és 17 fok között tartja a hőmérsékletet, azt sem költséghatékonyan az elégtelen szigetelés miatt.

Hideg téli hónapokban vastag pulcsi, takaró, meg 100 ezer Ft-hoz közeli gázszámla, az.

Nálunk egy ilyesmi vegyes tüzelésű, illetve egy gázkazán van, bár ez utóbbit nem használjuk.
Mint valamelyik fenti hozzászólásból kiderült felső gyújtással fűtünk: kazán aljában a két szélére nagyobb darabok, nagyjából a a középső ajtó szintjéig, középre újság és kartonpapír, majd erre vékonyabb fa, kéreg, fa-törmelék, fa zöldségesláda (kiváló gyújtós, ajánlom!), fentebbre egy picit vastagabb fák. Először a teteje ég le, aztán teszünk rá, majd szép lassan az alsó nagyobb darabok is elégnek. Az alsó huzatszabályzós ajtót vásárláskor apám legányolta, és a régi kazán alsó ajtaját műtötte rá fel, ami olyan mint a legfelső ajtó, van rajta egy ilyen félkör ami nyitható, meg persze az egész ajtó is nyitható.

A fűtést olyan 4 óra környékén kezdjük, általában nem marad parázs tegnapról, szóval a nulláról. Körülbelül 8-ig 9-ig fűtünk, ahogy adja. A víz a kazán szerint általában 60-65fok környékén van. Miután elzárjuk rohamosan esik a hőmérséklet, a termosztát este 11re már ki is kapcsol. Így van a szobákba 18-21 fok, de reggelre lehűl 15-17re. Negyedre-félre vágott tölgyet és akácot használunk, meg ha van pl. kartonpapírt, papírszemetet, néha rossz ruhát is:) Ilyen puffer amiről írtatok na szerintem olyanunk nincs. A radiátorok relatíve régiek, de légtelenítve vannak saját kezűleg minden szezon elején. Ezenkívül van a házba pár cserépkályha, ha meleget szeretnénk abba fűtünk be, mert pl. az enyém két napig ontja a meleget, de nincs radiátorra kötve egyik sem.

Esetleg ha van valakinek tippje hogy változtassak a fűtési szokásomon ne tartsa magában:)

Több forrásból azt mondták, hogy inkább öntöttvas mint lemezkazán (sokkal tartósabb). A Celsius nincsen a toppon műszakilag (pl Totya állítólag sokkal tovább bírja).

Pont ilyen esetekre van kitalálva a puffertároló. A melegvíz a kazánból nem a fűtéskörbe megy, hanem a tartályba, ahonnan egyenletesen tudod kivenni (azaz nincsen túlmeleg és túlhideg, hanem folyamatosan 20fok). Pl tegnap esti begyújtásnál reggelre éppen pislákolt csak a parázs, a tartály 3/4-én még 60 fokos volt a víz, a közepén 30, az alján 25 - és a keringető szivattyú kb reggel 8kor állt meg (akkor esett le a kimenő kör hője 60 fok alá)

Én is fával fűtök, és két tél ráment a tapasztalatokra... :)
A begyújtás függ az időjárástól (páratartalom, légnyomás).
Többen említették helyesen, hogy begyújtáskor jól bedurrantani, aztán csak parázson tartani.

A vízhőfokra figyelj!
Nálam öreg nagy öntvény radiátorok vannak, vastag csövekkel és ~3-400 liter vízzel a rendszerben.
Ilyenkor 40-50 fok az ideális hatásfok.

Ha vékony csövek vannak, vékony lapradiátorok, és "kevés" víz a rendszerben, akkor a 70-80 fok az ideális.

A fakazánban a víz hőmérsékletét két módon szabályozhatod:
1.) levegővel: több levegő, nagyobb meleg, de a nagy láng főleg a kéményt fogja fűteni, tehát nem gazdaságos.
2.) a fa méretével: sok kisebb fa az melegebb víz, kevés nagy tuskó az "hidegebb" víz.

Javaslom, hogy válassz egy féle fát amit használni akarsz, mert a "homogén" tüzelővel könnyebben és gyorsabban tapasztalod ki a kazán tulajdonságait. Válassz kemény fát, az olcsó cser, vagy egyéb lomfa lesz a legdrágább a végén...
Használj akác, kőris, bükk, esetleg tölgyfát. Lehetőség szerint ne vegyesen.
A fát vedd meg nyár elején. Egyrészt akkor a legolcsóbb, másrészt tudod hogy szárad télig.
Ha nem bánod hogy dolgozni kell vele, akkor méterfát vegyél. A hasított fáról nem tudod mennyi, mert azt ömlesztve hozzák. Másrészt sok helyen locsolják hogy nehezebb legyen. A méterfa (erdei) köbméterben érkezik, amit ott az autón lemérhetsz mielőtt átveszed.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

lapradiátorok vannak (a pincében) és padlófűtés (fsz). persze 2 körön, és külön szabályozható az előremenő.
Csak ősszel tudtam megvenni (akkor volt hová tenni) és tölgyet - de késő tavasszal már beszerzem a köv. télre :-)

A méterfa alatt hosszú rönköt értesz (amit utána fel kell "szelni") vagy már felszelt, de erdei köbre mért (súly helyett) fát?
A locsolják, h nehezebb legyen - éppen úton van a nedvességmérő kézi készülék (amivel egy pillanat alatt meg lehet mondani, hogy 25 v 75% nedvességtartalma van-e a fának).

Méterfa alatt a hosszú rönköt értem, amit fel kell vágni kuglikra, majd fel kell hasogatni.
Meló van vele, de sokkal olcsóbb (ha nem hívsz fűrészes szakit, hanem nakad/sógornak/szomszédnak van egy jó Sthil amivel fölkuglizzátok).

A locsolt fát ha megméred, és nem veszed át az mindenkinek kellemetlen.
Sok macerát spórolsz meg azzal, hogy nem is kéred. ;)

Másik téma: a fa tárolására figyelj oda: amint megérkezett, kazánkészre kell hoznod (vágni, hasogatni), így jobban szárad.
Ha van lehetőséged akkor _ne_ a pincében tartsd, mert ha nem elég száraz akkor bedohosodik.

Azt írja az okosság, hogy hosszabb távon csak a 10% alatti víztartalmú fát szabad pincében tartani.

Tárold jól szellőző helyen. A talaj fontosabb mint a tető (bár a tető sem jelentéktelen). A fa ugyanis elsősorban nem az esőtől lesz vizes, hanem a vizes talajról "szívja" fel. Tehát hiába takarod le, ha a puszta földön van ami vizes.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

locsolt fa: nyilván kimegyek a telepre, és megnézem mit veszek, amit előttem pakolnak fel a platósra.
jobb esetben üresen és tele is mázsálják.

hosszabb távon csak 10% alattit szabad pincében tartani? 12-18% alá csak műszárítva megy a fa tudtommal. gyanítom, a tüzifánál erre nem költenek, csak a bútor ill építőfánál.
(az más kérdés persze, ha van fa-tárolód amit meleg levegővel fűtesz...)

Utánanéztem, tényleg rossz számra emlékeztem.
De a lényeg az volt, hogy száraz fa mehet csak a pincébe. A nedves/vizes befülled. :)

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Mi meg köbméterre veszünk fát nem súlyra... ;)

igen, van ahol így árulják, van ahol úgy. Átlagos tűzifa esetén szerintem mindegy, mivel súlyra is köbre is kb uannyiba kerül.

ps: a köbmétert hogyan ellenőrzöd? leméred a teherautót, vagy otthon egységnyi tárolód van? (avagy szigorúan kalodásat veszel?)

És a fa súlyát (izé, tömegét) hogy ellenőrzöd? A térfogatot még könnyebb talán megbecsülni: kb. gúla alakba ömlik le, egyik alap, másik alap, magasság, összeszorzod, osztasz hárommal, meg valamennyire megbecsülöd, hogy a gúlának hanyadrésze levegő és hanyadrésze fa.
Ha tízszer annyit számolsz, mint amennyinek lennie kéne, akkor.... elszámoltad...

Vagy ha van otthon medencéd, megtöltöd vízzel, belehajigálod az összes fát és megnézed, hogy mennyi vizet szorít ki :D

persze. és annak függvényében, hogy éppen milyen fát vásároltál, számolsz sűrűséget is, h mennyire úszik a vizen :-)

Hopp, a legtöbb fa tényleg úszik a vízen :) De ha már számoltunk sűrűséget ezzel, akkor a tömege is menni fog. Szóval mindenre jó ez a medencés módszer :)

De ha más nem, akkor követ is lehet a fadarabokra kötni, majd az lehúzza.

Valahogy igy kell kinezni ma meterfat veszel, es lehet kobolni. :D

http://hirdetesi.net/kepek/27598.jpg

Szomszédomban fatelep van. Romániából szállítják hasonló módon a fát, kb. 1100-1300Ft/q.
Kit-hogy tudnak becsapni. Egyetlen "pici" probléma, hogy csak 100q fölött szállítanak.

az ár nem hangzik rosszul, ha tényleg annyi amennyi. a 100q az kb éves tüzelő mennyiség. nem egy ismerős van, aki 1-2 évre vásárol be előre (és akkor tuti száraz lesz).

Nem szegényedik a szomszédom, mióta ezt a tevékenységet űzi. :)

mázsálóról hallottál-e? jobb helyeken lemérik a kocsit (futót, bármit) üresen és tele, majd a különbséget számlázzák.

Rosszabb helyeken meg rámondják, hogy 10 mázsa. Jobb helyeken megnézheted, ahogy mérik.

Nem vettél még méterfát... :)
Sorba rakott erdei köbmétert (1m x 1m x 1,7m) veszek.
Igen, megméred az autón. Jobb fuvaros erre meg is kér.

A méterfa köbméterre olcsóbb mint a hasított mázsára.
Számoljunk: mifelénk most 2000Ft egy mázsa hasított akác ömlesztve.
A sorba rakott méterfa köbmétere (akác) 18-19000Ft.
Egy erdei köbméter ~10-13mázsa, fafajtól és nedvességtartalomtól függően.
Így tfh: 12mázsa akác = 1erdei köb => hasítva a köbmétere 24000, méterfában 18000.
Ami logikus, mert a hasítással dolgozni kell. Azt szeretetből csinálják? ;)

És akkor ott van az is, hogy a szállító érdekelt abban hogy a mázsára adott fa minél nehezebb legyen.
Az egyszerű vásárló nem tudja ellenőrizni sem a tényleges mennyiséget, sem annak nedvességtartalmát.

A köbméterre vásárolt fa tömege a szállítónak érdektelen, tehát minek locsolná?
A köbmétert pedig egy mérőszalaggal azonnal mérheted.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

amit itt tüzéptelepen láttam (tudom, nyáron már ilyet fogok keresni) erdei köbméter az kalodás volt, és hasított.

Jogos, h olcsóbb a méterfa, mint a hasított, csak az a kérdés, h mennyivel (és neked mennyibe kerül felfűrészelni)

tüzéptelepen nem okoz gondot a mázsálás jellemzően. nyilván, ahol méterfával foglalkoznak, ott meg nem kérdés a mázsálás, hiszen köbölnek.

"és neked mennyibe kerül felfűrészelni"

A sógoromnak van klasz kis láncfűrésze. Idén a 6 erdei köb fát 4 liter benzinből (akkortájt ez ~1500Ft) egy délelőtt alatt felcsaptuk kuglira.
Utána meg néhány délután alatt felhasogattam, és elpakoltam.

A pénzügyi csavar abban van, hogy amennyi sört megittunk a fűrészelés alatt, plusz amennyit megittam a hasogatás során... :D

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

:-)

múltkorjába anyóséknál szalagfűrészeltek 1-2 fát, talán 5e/óra volt (nyilvás kicsit hatékonyabban ment mint láncfűrésszel)

"amit itt tüzéptelepen láttam (tudom, nyáron már ilyet fogok keresni) erdei köbméter az kalodás volt, és hasított."
A legdrágább amit választhatsz. De ha van pénzed, és nincs időd/energiád/képességed/eszközöd, akkor tényleg ez a praktikus.

"tüzéptelepen nem okoz gondot a mázsálás jellemzően"
ott nem. Sőt, valami mérleges papírt is adnak. DE!
Ez itten Magyarország. Nem csak a tüzép a szűk keresztmetszet. A fuvaros elindul 30mázsa hasított akáccal a célállomás felé.
Természetesen a saját udvara felé sokkal rövidebb, ahol is leesik a szállítmányból 0,5-1 mázsa.
Ha ezt a nyári hónapokban végig így csinálja, akkor június elejétől augusztus végéig összeszedte a téli tüzelőt.

Te a célállomáson nem szúrod ki az ömlesztett fában a 2-3%-os hiányt, csak egy papírt látsz hogy annyi amennyi.
Mázsálód meg gondolom nincs az udvarodban. De mérőszalag van.
És még mindig képben van a locsolás...

Természetesen nem szeretnék általánosítani.
De Magyarország az Magyarország...

Az az idő és energia amit abba fektetsz hogy a hasított fával ne tudjanak átverni,
az közel annyi (ha nem több) mint a méterfa kazánkész állapotra hozása.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

félreértettél (bár lehet, h én fogalmaztam rosszul). nálunk kalodás volt a tüzéptelepen, de méterfát fogok keresni. tényleg praktikus, de kb 20-30%-al volt drágább a kalodás fa, mint a kuglis. (lemázsáltuk a kalodát is)

nyilván beülök a fuvaros mellé (és más viszi vissza a kocsimat) - és segítek megtalálni a legrövidebb utat a fatárolóm felé :-)

Nos, berakom a helyre, oszt lemérem a befoglaló méreteit. S már meg is van... ;)

pl 6 erdei köb fát helyre bepakolni egy fél nap, vagy egy nap.
Kiderül, hogy nem annyi.
Mit teszel másnap?
Felhívod a szállítót, és közlöd hogy a te sufnid (saját saccod szerint) 6köb. A fával meg nem lett tele. Mit mond a szállító? "Leszarom a nyomorod, pénztártól való távozás.... Különben is, a fa annyi, és valahova eldugtad a difit."

Remélem irónia volt a hsz-ed. :)

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

A szállító pakolja a hasogatott fát. A fűtési helytől 140km-re élek és dolgozom, a fa mellett lakók egészségügyileg alkalmatlanok a fadarabolásra és pakolásra. A helyet nyilván előtte mérem amúgy, és kijelöltem a földön a kiterjedését, a falon meg a magasságát.

Anyukámnak csak ezeket kell figyelnie, hogy tele legyen fával... Sajnos nincs időm leugrani néha hasogatni/fűrészelni (eszközök sincsenek már hozzá), kénytelen vagyok lóvét virítani a dologhoz.

Augusztus végén 350eFt, (150m3 -> (höhö :D, 150q ekvivalenst próbáltam kérni :D)) 25m3 hasogatott tavalyi akác (tényleg nem túl vizes, elég magas a fűtőértéke), helyrerakva. Megjegyzem, hogy ~3m3-el többet hozott, mint amennyi (kellett ->) hely volt, felhívott és egy pakolás nélküli árban megegyeztünk 3eFt, otthagyta. És utaltam a zsozsót. Ennyi a történet, ami...

...Onnan indult, hogy tavaly a környékbeli fások irgalmatlanul lehúzták anyut. Állítólag 200q fát tüzelt el a télen... Borzasztó rosszvizeskorhadt fákat láttam akkoriban ott lent - és messze nem 200q mennyiséget normális anyagból...

nálunk az 1m×1m×2m -es kaloda 25.000Ft, kalodástul. Lehet akác, tölgy, gyertyán, meg még egykét fajta, mi akácot meg tölgyet szoktunk rendelni. Az árban benne van a kaloda, ami jó száraz fenyődeszka, másfél hónapig kiváló gyújtós.

Neked puffered van, így a legjobb hatásfokkal akkor tudsz tözelni, ha nagy lángon égeted el a fát.
A fatüzelésnél az az egyik legfontosabb szempont, hogy a fa két fázisban ég el:

1. a magas hőmérséklet lebontja a lignint, melynek egy része az adott hőmérsékleten gáznemű anyagokra bomlik, tehát gáz alakban ég el, mint a gáztűzhelyen a földgáz, ez a láng, ez az égés energiájának 50-60%-át adja

2. a maradék faanyag elszenesedik, ez a faszén, és elparázslik. Ez 40-50% energiát ad.

A főgond a fatüzelésnél az, hogy a lángnak elegendő levegőre van szüksége, mert ha nem kap, akkor az energia nagy része úgy megy ki a kéményen, hogy el sem égett! Elvileg csak akkor szabad lezárni a légszelepet, ha már csak kis kékes lángot látsz a parázs felett.
Az igaz, hogy nagy lánggal sokszor a kéményt fűtöd, de ha nincs láng, akkor a fagáz nem ég el, és ugyanúgy pocsékolsz, csak nem veszed észre.

Ha puffered van, akkor a legjobb amit tehetsz, hogy bő levegővel égetsz, és töltöd fel a puffert, amelynek a hideg vize képes felvenni a meleg nagy részét.

a nagy nyílás lent (légszelep) és kis nyílás fent a kéménynél (suber?) megoldás lehet erre?

Én inkább a cserépkályhához értek, de azt tudom, hogy egyes kazánokban van utóégető kamra, ami azt csinálja, hogy a már félig elégett égéstermékhez friss levegőt ad, azt megkeveri, hogy a fagáz teljesen ki tudjon égni. Így a kazán hatásfoka elérheti a 80%-ot is, ami egy igen jó érték, szemben a hagyományos kazánok max 70%-os fatüzelésével, ezek csak szénből tudnak 80-at.

Nem tudom, hogy a suber szeleped a közvetlen a kémény előtt van-e, vagy a fő tűztér után ad levegőt még a hőcserélő előtt.
Ha ez utóbbi, akkor láng esetén érdemes nyitva hagyni, mert valószínűleg az utóégető kamrát táplálja.

Amúgy a legmodernebb cserépkályhákon is van másodlevegő szelep, főleg, ha vízteresek is. A hagyományok cserépkályhák esetén ha már átforrósodtak, az áthevült több méteres légjáratokban ki tud égni a fagáz. Egy kazán esetében erre nincs hely, csak a másodlevegős útóégetőkamrával lehet hasonló hatásfokot elérni.

Ültess akácost. Egyszer elülteted, sose lesz többet gondod fára.

10 év múlva...
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

5

Szerintem olcsóbb ha megveszi a fát a tüzépen...
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

ha van egy telek a közelben a családban, amit már nem használnak, akkor azért egy 20x30as területre 70ezerböl ültet 600 akácfát. Azzal utána már majd el tud tüzelni. Kíváló befektetés.

Vagy majd "mások" eltüzelik helyette, hogy ne legyen gondja, baja vele... :D
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Ez már más tészta. :)

Jo viccnek tunik, csak a valosagban is megtortenik veled akkor nem vicces. A szomszed szepen kivagta az osszes fat a telkunkrol, meg a gyumolcs es diofat is es azzal tuzelt. Nagysagrendileg ugy 30-40 farol volt szo. Termeszetesen mint "hatranyos helyzetu" igy a vege az lett, hogy hatarozatban szolitottak fel a fa visszaadasara. Athordta a hamut.... es meg o volt felhaborodva itt van nesze felkialtassal....

félholtra verni/veretni, és _NEM_ azért mert roma, hanem azért mert egy koszos tolvaj!

utóbbit ma magyarországon gyakorlatilag esélytelen bebizonyítani :) bővebben itt.


[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Ezt az uszito szart, le lehetett adni orszagos fedettsegu, bar nem nezett csatornan ? Erdekes, ezt kelett volna cenzura hivatalnak vastagon buntetnie, nem a valovilagot :)

Reszeleteiben azert van igazsag, a pozitiv diszkriminacio nem jo, nagyon nem, egyik oldalnak sem. Ellenben ezt nem ilyen modon kell kommunikalni, ez szerintem kimeriti a gyuloletbeszed fogalmat.
Nemtetszik. Lehet liberalis vagyok ?

Ami azert furcsa mert sokak szerint egy nemzetiszocialista (naci) szemleltu egyen lennek.

„náci liberális” – OMG! :)
Ennyit a színvonalról…

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

1 percig néztem. nem akarlak megbántani, de ez egy ordenáré faszság. mi az hogy az a sorsunk hogy adósrabszolgák legyünk? én úgy nőttem fel, hogy szüleim NEM hitelből vették az autót, a házat, meg a telefont, hanem megvárták, míg összejön rá a zseton, és akkor. Nagyszüleim dettó. Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér!
Az lesz adósrabszolga, aki hülye ahhoz, hogy normális, és reális életvitelt éljen. Mert az nem normális hogy minimálbérre veszed a LED-TV-t.

Még egyszer leírom: nem azzal van a gond, hogy roma, zsidó, magyar, etc hanem hogy bűnözik. És azt remélem te sem gondolod komolyan, hogy ebben az országban csak a romák meg a zsidók bűnöznek.

„Ha táncolsz az ördöggel, téged a saját képére formál, ő pedig ugyanaz marad.” – ezt most nyilván nem bervire értettem.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

szerintem 1-2 dologgal nagyon nem vagy tisztában. nem TE veszed fel a hitelt, hanem a "honatyák" veszik fel évtizedek óta az egész ország nevében.

szerk: egyébként nem mondtam, hogy a videó egészével egyetértek, csak arra reagáltam, hogy miért is leszel rasszista, ha egy ujjal is cigányhoz érsz, hiába tettenérésről van szó. igen, cigányt írtam, mivel ez a "becsületes nevük", a roma pedig cigányul jelent embert, szóval én nem vagyok hajlandó használni ezt a szót.


[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

mégse érzem, hogy a ház amiben élek a zájemefé. ha majd nagyon borul a talaj, és a hitelezők pl. átveszik az irányítást a közüzemek felett, akkor majd jól hazaárulunk, és ezzel együtt felhatalmazzuk az itt maradt nagymagyarokat, hogy megoldják a problémát:)

hát végül is ez is egy hozzáállás, ha mehetünk kukában lakni, mint az argentínok, majd ráérünk izgulni, igazad van.


[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

figyu, nem miattam tart itt ez az ország, sem a szüleim miatt, sem a nagyszüleim miatt. ezek után miért maradnék itt szopni?
neked sem kell kukában laknod, csak egy keress egy helyet, ahol megbecsülnek.

he? ki mondta, hogy miattad, vagy a felmenőid miatt tart itt az ország? ki mondta, hogy maradj itt? ki mondta, hogy én itt akarok maradni? :D


[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Akkor most mi van??? A normálisaknak/tisztességeseknek kell körbemenekülniük a Földön??? Ne már!

sajnos itt ez így működik :)

bár már nem sokáig, mert 100 éven belül úgyis mindenhol kínaiak, indiaiak és arabok lesznek :) (kivéve, ha hamarabb kiirtjuk egymást)


[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Ez bizony kurvára rossz példa, mert ők kimásztak a sz*rból és nem engedtek a zájemefnek:
http://www.indexmundi.com/g/g.aspx?c=ar&v=66
És ott a "Pár év múlva jobban élünk" mantrát nem 30 évig ismételgették.
Csak egyszer(!!!) látnék példát már arra, hogy valaki követte a zájemef vagy a világf*sz tanácsait és nem szívta meg. Az nem kell, hogy jól is járjon!

Ui: hány év egyetem kell ahhoz (lehetőleg a Panama Állami Egyetemen), hogy bármilyen kérdésre azt tudjam válaszolni: Megszorítás?

az az érzésem, hogy nem tekinted őket embernek, márpedig ez csúnya nagy általánosítás, amellett hogy durván rasszista is.

sok magyar okos, és sok magyar egy koszos tolvaj, mégse mondjuk általánosan az egész nemzetünkre egyiket sem.

engem nem igazán érdekel, hogy milyen érzelmi töltetet képvisel számodra ez a poszt, most kurvára nem erről megy a diskurzus.


[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Dosika, találomra válassz egy magyart: mennyi a valószínűsége, hogy tolvajt választasz? Aztán válassz valakit az általad ajnározottak közül. A kérdés ugyanaz.

ahaha. ne zavard őt össze a tényekkel :)


[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Sajnos most nem találom meg a tanulmányt (ha gondolod, keresd meg), hogy egy bizonyos életszínvonal alatt az elkövetett bűncselekmények száma nem függ össze az etnikai hovatartozással. Vagyis „magyar” vagy „cigány”, ugyanannyit lop. Viszont az előbbiről kevesebbet hallani, mivel nem jellemzők a hangulat- (és gyűlölet) keltő csoportok, nem rendelkeznek radikális hírportálokkal, nincsenek bértrolljaik, stb.
Érdekes, hogy a kuruc.info soha nem tudósít „magyarbűnözésről”, pedig lenne miről beszámolni.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

:))))) te hol is laksz, ha szabad tudni?


[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Teljesen mindegy, de talán közelebb hozzád, mint Gondolnád. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

egyáltalán nem mindegy.


[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Szabolcs-Szatmár-Bereg, van némi személyes rálátásom a témára.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

némi van, csak nem sok :) bár a városra lettem volna kíváncsi, nem a megyére, mert ez így semmit nem mond :)


[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Engem is érdekelne. Milyenek ott az ingatlanárak? Munkalehetőség van? (Segély nem játszik) :-)

Bizony, bizony. Nehéz egy komomsötét szobában megtalálni egy fekete macskát. Főleg, ha nincs ott....

Nem nehéz, ha van rá akarat. De nincs, pláne nem negyed egykor. Adtam kulcsszavakat, ha érdekel, akkor keresd meg. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Be lehetne számolni igen. Kikkel is vannak teli a börtönök? Beszélgess el pár e körben dolgozó emberrel. Bár a válasz így is kitalálható.

á, ők is csak az elnyomó náci kormány áldozatai!!!44


[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

nem az a gond hogy mennyi tolvaj meg rendes ember van, az a probléma az én szememben, hogy egy teljes etnikai csoportot leír tolvajként, mert néhány (több kevesebb, nem ez a lényeg) tagja éppen az.

Akkor menj be bátran egy oroszlánbarlangba! Ugye nem lesznek előítéleteid, hogy az oroszlánok embert esznek meg ragadozók? Persze, biztos van, amelyikre ez igaz, de Te nem fogod az összes oroszlánt ezért megbélyegezni!

Az előítéletnek, sztereotípiának sokszor életmentő haszna van.
Akár az üzleti életben, akár az említett problémakörnek.
Elég csak egy rém hétköznapi példát nézni. Kullancs került beléd. Nem okoz mindegyik Lyme kórt, azért még is csak óvakodunk tőle, stb...

"néhány (több kevesebb, nem ez a lényeg) tagja éppen az"

már hogyne lenne lényeg ?! nem több-kevesebb, hanem a többsége ilyen, amelyik meg véletlenül nem rabol abban a pillanatban, hogy lehetősége adódik rá, az csak simán rosszindulatú, hangos, büdös, bunkó, agresszív, dolgozni nem akaró állat.

van egy éles-horváth kazettám, még a rendszerváltás utánról. van benne egy olyan paródia, amikor a tájszólása alapján jellemzően cigány származású betelefonálóval beszélget a jós:

- jó hírem van! munkát fog találni!
- jáj! tessík már mundani, jobb hír nincse?

azóta a cigányság nem változott meg egy csapásra (így x száz/ezer év után miért is pont most változott volna meg???). ami változott, hogy kb. kétszer annyian vannak már, mint 20 éve (hála a "jóindulatú" segélyezési-családi pótlékos rendszernek), illetve hogy ma már nem lehet ilyen poénokat elereszteni, mert egyből ott terem egy ilyen szemellenős, cigányimádó magyar, aki szerint nem rosszak ők, csak a geci magyarok nyomják el őket, illetve bélyegzik meg, aztán még a magyarokat támadják inkább. hát a belem kifordul.

ahogy attól is kifordul a belem, hogy ma magyarországon a hazaszeretők nácik. aki a magyarokat élteti, az biztos azért csinálja, mert utálja a többi népet. hát persze, hogy a magyar ember a magyar embert szereti jobban, nem a másikat. legalábbis normális esetben ez így működik, nem úgy, hogy mindenki mást imádunk, a magyarokat meg üldözzük a saját hazájában is. ez lenne a "nemzeti tudat", de ez itthon már teljesen kihalt kb. akiben nemzeti tudat van, az fajgyűlölő, az náci, tűzzel-vassal irtani kell.

egyébként hofinak is voltak cigányos viccei. bár igazából kb. mindenkinek voltak. anno még lehetett. anno még nem ment ez a képmutatás. hogy dehát ők igazából nagyon jó emberek, csak MI, magyarok elrontjuk, elnyomjuk őket. gondolom hofi is náci volt.

a szüleim háza előtt is megy mindig a vonulás nyaranta, valamiért a magyarok mindig el tudnak menni a ház előtt úgy, hogy ne törjék le a fák ágait, és ne lopják le róla folyamatosan a gyümölcsöt. ez az attrakció a cigányoknak nem szokott menni. próbálkoztak vele, hogy mondták nekik, nem haragszanak érte, csak szóljanak és *kérjenek*. ugyanúgy ment tovább a suttyomban lelopás és ágak törése minden figyelem nélkül. de mellesleg tanárok is a helyi középiskolában, ott is gyönyörűen szétválik a magyar-cigány vonal, ami annyiban nyilvánul meg, hogy a cigányok nem képesek ember módjára viselkedni. bár igazából kezd a vonal eltűnni, hála a heves integrációs törekvéseknek. a baj csak ott van, hogy az eredeti elképzelés az volt, hogy a magyarok majd felhúzzák a cigányokat, ezzel szemben a valóság az, hogy a cigányok húzzák le a magyarokat is, szóval kiválóságos :))

én elhiszem, hogy a képviselő urak borzasztó toleránsak tudnak lenni velük, hiszen vidéki cigánnyal sosem volt dolguk. én is kurvára toleráns vagyok az arab terroristákkal. mivel közöm nincs hozzájuk semmi az égvilágon. így könnyű... az összes ilyen nagyokos politikust (meg igazából bárki más, hasonló gondolkodásút) úgy beköltöztetném az egyik vidéki "gettóba" pár hónapra, bár szerintem egy nap is elég lenne, hogy összeomoljon, vagy hogy megkéseljék, kifosszák, stb. az egyik *cigány* vajda is beszélt erről a problémáról, ami már csak azért is nagyszerű, mert az ilyen "fejlett nyugati gondolkodók" nem tudják rákenni a dolgot a fajgyűlöletre. ő is elmondta a dolgait bizottság előtt, orbán meg nagyokat hümmögött rá, hát ennyi lett belőle.

tudom, ezek mind elszigetelt jelenségek, és valahol vannak emberként viselkedni tudó cigányok (a te, és a hozzád hasonlók képzeletében leginkább). aztán örömmel kenegethetitek hájjal magatokat, hogy hát ti milyen magasabbrendű kultúrát tettetek magatokévá, mert nincs bennetek előítélet, hiszen csukott szemmel és füllel jártok. de semmi gond, ugyanis ma már 10-ből 6 újszülött cigány magyarországon, úgyhogy ne aggódj, nemsoká csak velük lehetsz, és szeretheted őket szarásig. a magyar nép meg szépen kivándorol, amelyik tud, egy olyan országba, ahol nem a bűnözést, a 6 gyerekes munkanélkülieket és a 20 éves rokkantnyugdíjasokat támogatják, ahol nem a kisebbség érdekeit helyezik előtérbe az őshonos lakosságéval szemben. a többi elátkozott. pesszimista becslések szerint 200 év múlva születik meg az utolsó magyar... szép új világ.


[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Még mindig: http://hirszerzo.hu/velemeny/2011/5/23/20110523_tokfalvi_gyongyospata

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

én a te szaroddal voltam így;)

innentől számodra is él az /ignore


[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Oké, ettől kezdve viszont nincs miről beszélgetünk. Sajnálom.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

hint: az nem beszélgetés, ha belinkelsz nekem egy 10 oldalas szarságot, szóval valóban nincs értelme veled foglalkoznom.


[ NeoCalc - Earnings Calculator for NeoBux ]

Sajnos abszolút igazad van.

egy dolog tart vissza attól, h erdőt vegyek: más aratja le előttem (ill. idő előtt).
(ja, és kb lehetetlen ez ellen tenni valamit - jogilag)

Jogilag. Gyakorlatilag viszont ha jó nagy terület, még ha keresik is a rendőrök sem túl sok az esélyük.
Mifelénk meg külön jó a helyzet, az az utasítás, hogy "mondjátok meg hova kapartátok, ott nem keressük".

Még ha keresik is...
Hát itt tartunk:-(

Nagyon sok fatüzelés topicot látok itt mostanság. Tudom, a hivatalos álláspont az, hogy "fújj, az autósok ölik meg az embereket a PM10-zel", meg hideg van és megreked a szenny, de érdekelne, hogy mennyien fűtenek fával nagyvárosokban, akár azoknak a kertvárosi részében (a füst nem áll meg kerülethatárnál).

Tény hogy fűteni kell, de azt nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy a hideg idő beköszöntekori megnövekedett légszennyezést az autósokra fogják.

Ott a pont. Ahogy hidegebb van, a levegő szaga jellegzetesen megváltozik még itt, Bp.-en is - fatüzelés szaga lesz. Nézd meg az időkép légszennyezettség térképét, először nem értettem, telente miért lesz piros az egész ország - hát ezért. Aki tehette, leállt a gáztüzeléssel, levált a távhőről, és fűt fával.

A nyomott ködös, nyirkos, párás idő is szépen rásegít erre.
Amúgy a_jó_fatüzelés során nem sok füst hagyja el a kéményt.

konkréten mit jelent a "jó fatüzelés" és a "nem sok füst" ?
Az mondjuk biztos, hogy jelentősen kevesebb füstöt látok a fatüzeléses kazánunkra kötött kéményből, mint máshol gáz esetén.

Nem tudok definícióval szolgálni, csak címszavakban: tökéletes égés vs. tökéletlen égés. Fát égetsz vs. minden vackot, levelet, gumit, műanyagot, rossz ruhát.:)

Én is látom itt a kéményeket. Egyik másik csúnyán szokta okádni a füstöt. A nyomott ködös idő van, rögtön lenyomja méter magasságba. Az utcai világítás szépen megvilágítja még este is, hogy mi merre áramlik.

hát gázfűtésnél a kéményből biztosan nem jön füst... (hanem vízgőz, nitrogén, szén-dioxid meg némi oxigén)

értem. és a füst micsoda? :-)

Hello

Jól fedi amire én is utaltam:

"A füst fizikai megközelítésben diszperz rendszer, azaz azon jelenség, melynek során a levegőben vagy más gáz halmazállapotú diszperz közegben égéstermékként keletkezett gázok és porlasztott szilárd anyagi részek oszlanak el. Tökéletes égés esetén szén-dioxid, nitrogén és nemesgázok szabadulnak fel, ez esetben a füst szilárd részeket alig tartalmaz, tulajdonképpen láthatatlan füstgáz. Tökéletlen égéskor (fa‑, szén‑, olajtüzelés, benzinégés stb. esetén) a felszabaduló gázokkal együtt számottevő szilárd anyag is kerül a levegőbe, s e diszperz részecskék révén a füst láthatóvá válik." - http://hu.wikipedia.org/wiki/Füst

A kazán nem cserépkályha!
Kazánban a szükséges vízhőfokkot kell biztosítani, amivel
radiátoraid jól fűtenek.
Általában 60-65 foknál érdemes minimumot tartani, ha fűteni is akarsz
és nem csak elfüstölgetni a fát. :)
Őntvény kazánban nekem az nem tetszett, hogy a tűztér feletti bordáknál
azonnal ott a füstcső kimenete. Semmi több huzamszerű nincs benne.
Legalább is amiket néztem mikor kazán választás volt.

Végül erre esett a választás.
http://www.ulrichkazan.hu/u2

Mivel nem volt elgázosító kazánra keret. :)

"Érdemes-e elvenni a levegőt és "sokáig lassan" égetni a gyorsan nagyon helyett (puffertároló van)."

Szvsz jobb ha automata huzatszabályzóval látod el, így a beállított
vízhőmérséklet szerint ég.
Nem beszélve arról hogy az ember feledékeny és baj is származthat
feledékenységből.

Van beépítve egy szelep a tároló felé?
Automa kütyükkel sokat lehet javítani a rendszeren.
Csak aranyárban adják.

a kazán (Viadrus öntvény, 5tagos) manuáljában az ajánlott előremenő 80C.
Azt értem, h a tűztér feletti bordáknál egyből ott a füstő - ez csak öntvénynél van így, lemezkazánnál nem?
(Az Ulrich az lemezkazán, nem öntvény)

Automata huzatszabályzó természetesen van.
Szelep a tároló felé? milyen szelepre gondolsz?

Automata kütyük: keringető szivattyú van 3db (1 kazán-tartály, 1 tartály radiátor-kör, 1 tartály-padlófűtés kör) ezeket (jelenleg) termosztát kapcsolja.

alakulnak a tapasztalatok. pl olyat is sikerült felismerni, hogyha a kazán lekapcsol, de a kazán-puffer keringető nem, akkor a felfűtött pufferből kikeringeti a melegvizet (azaz lehűti a kazánnal...). Ismertek esetleg olyan termosztátot amin két hőmérő van, és be lehetne állítani, hogy a keringető szivattyú csak akkor menjen, ha az előremenő melegebb mint a visszatérő?

Hali.
Látom leült kicsit a topic. Mi idén kezdtünk el átállni fatüzelésre. Kazán mindig is volt, csak em használtuk sosem. Ez egy ezer éves öntöttvas kazán. Ha van valakinek ilyenje, akkor azt szeretném kérdezni, hogy a kéménynél lévő csappal(ilyen elfordítható S alakú) szokott-e valaki szabályozni? Csak azért kérdezem, mert ami nekünk van elég nehezen mozog, és nem akarom bántani, ha nincs számottevő hatása. Elzárt állapotban meg a füst is visszajöhet, szóval akár veszélyes is lehet.
Másik dolog: idén ki mennyiért vett fát szerte az országban?
Jómagam 2200/qért vettem hasgatott bükköt, meg olyat ami m3-re volt, szárított, bükk,gyertyán, tölgy 3m3-t 55e-ért(na ezt nem kellett volna).

T

Azt a kart a kéménynél (huzatszabályzó?) szoktam használni. Ha teljesen elzárod, akkor sincs teljesen elzárva :) Márhogy ha a kart függőlegesre állítod, akkor is van némi szellőzés, épp a füst miatt, hogy ne jöjjön vissza (illetve hogy elmenjen, ne pedig maradjon a kazántérbe). Ezzel is lehet az égést szabályozni, mennyire sok levegőt kapjon. Ha nehezen mozog, lehet, hogy olajozni kell vagy hasonló.

2000-2100 ft/q, de nem hasogatottat, mert azt még úgyis tovább kellene hasítani (tavaly vettünk olyat is, de némelyik akkora nagy darab volt, hogy még szinte a kazánba se fért be). Szóval "fűrészeltet" vagy "tönköltet" vettünk (tüzépje válogatja, hogy hívják), tehát kb. 20-30 centi magas rönköket. Ezt egy hasítófejszével szétcsapdostuk, 15 mázsát kb. egy nap alatt kényelmesen meglehet, bepakolással együtt. Ja, tölgy, bükk, gyertyán.
Valamint még nyárfa-szelezéket is, egy nagy kaloda 2500 Ft (hát, 3-4 mázsa biztos van, ha nem több). Ezt még egy kicsit fűrészelni kell (még mindig van, 4 kaloda lett).

Hát akkor én vagyok teljesen eltévedve. Azt hittem a huzatszabályzó az, ami alul van, ahol adom neki a levegőt. Mondjuk nem vagyok valami nagy profi ebben a fatüzelés témában.
Szal a mi kazánunk úgy néz ki, hogy 3 ajtaja van, alul van a kihamuzós/begyújtós rész, középen lehet bepakolni a fát, felül meg van cső, meg a kémény előtti csappantyú. Este lövök fel képet.

Azaz, azért írtam kérdőjellel. Azt a csappantyút meg hogy hogy hívják, passzolom. Hirtelen a huzatszabályzó jutott eszembe, de valóban az a kazánon van rajta elöl.

Kéményhuzat-szabályzó a böcsületös neve :)

A kéménynél lévő csappal elvileg az tudod szabályozni, hogy milyen a huzat. Nagy huzatnál jobb az égés, cserébe ha nem tudod a fűtéskörben "levenni" a felszabadult energiát, akkor kimegy a kéményen a meleg.
(ezért is jó a puffertároló - amellett, hogy sokkal szabályozhatóbb a fűtés)
Éppen a hétvégén tisztítottam a kazánt, és megnéztem, teljesen zárt állapotban is a nyílás ~10%-a szabadon van. Azaz ha jó a huzata a kéményednek, akkor nem tud visszajönni a füst.
Én begyújtásnál teljesen kinyitom (kivéve, ha nagy szél van kint), majd kb 2/3-ig visszazárom.

Én még aug-ban vettem vegyes keményfát (bükk, tölgy, gyertyán) 2200Ft/q áron kuglizva, ill. 2400Ft/q áron hasítva. Mielőtt megalkuszok rá, megmérem a nedvességtartalmat egy ilyen készülékkel, ha 30% fölött van, akkor felejtős. A tavalyról maradt fa az ~12-18%.

Az volt a jó, amikor a tüzépen 15q fát kértünk. Aszondja a csaj, hogy nem tudnak annyit kivinni a multicarral, mivel nagyon száraz a fa. Amikor kihozták, valóban eléggé púposan volt a kocsi :)

az volt a jópofa, amikor a tüzép telepen a tulaj mesélte, hogy "piackutatás" képpen a szomszéd házhoz rendelt 20 mázsa fát, és meghozták egy olyan teherautóval amire 15q is neccesen fért fel. Természetesen nem akartak ráállni a mázsára sem...

Az még hagyján. Nekem azt ajnározták mindenhol, hogy m3 fát kell venni. Na találtam is egy helyet, ráadásul nem szárított, szuper.
Csak mikor kipakoltuk a fát láttam, hogy ez közel sincs 3m3. A szárított fájuk meg idei vágás. Fel is hívtam, miután összepakoltuk és meg tudtam mérni, hogy akkor a többit mikor hozzák, vagy mi legyen? Ja, hogy ennyi, miért nem mértem meg meg így meg úgy. Egyébként meg ők ennyiért adják és kész.
Rákérdeztem, hogy és mit szólnak, ha gyorsba vagy 4-5 honlapot összedobok amin leírom mekkora férgek, a guglit meg odaszokatom, nem az ő honlapjukra. Hogy én fenyegetem őket stb. Mondtam, h dögöljenek meg és kész.
Igazából nem lehet velük mit kezdeni, mert azt mondják, hogy már elpakoltam belőle máshova stb. De az tuti, hogy így mégegyszer nem veszek fát.

Hozzá kell szoknia a szemnek, hogy lássa, melyik mennyi. Főleg ha ömlesztve hozzák. Az idei 5 adagnyi vágás után már látom, melyik kb. hány mázsa. Persze nyilván a nedvességtartalom miatt lehet tévedni valamennyit, de saccra megfelel. Egy multicar egy kicsit púpozva 15 mázsa :)
Nem tudom, ez a m3-es játék mennyire megy. Én is mindenhol azt olvasom, hogy úgy érdemes, de amennyi a m3 ára, annyiból már sok mázsa fa kijön, talán még több is, mint m3-re (márhogy sűrűséggel felszorozva kapott tömeg). Meg talán érdemes május-június-júliusban venni a fát, mert akkor még kevesen vesznek, már egy pár hónapja ott a készlet, tehát száradt valamennyit. Persze helyfüggő is :)

Én inkább a mázsálást választom - a nedvességmérővel kombinálva.
nem vagyok egy matekzseni, hogy ránézésre kiszámoljam egy ömlesztett kúpnyi fa űrtartalmát - persze, lehet az is opció, hogy a platós kocsi rakterét köbölöm, nem tudom ehhez mit szólnának...

Azzal mindenképpen egyetértek, hogy inkább nyáron kell venni, mint ősszel, mert ősszel nincs ideje a kereskedő udvarán megszáradni a fának...

A köbre vett fának a fenti a hátránya. (meg az, hogy van különbség a m3 és az erdei köbméter között, mégpedig 1 erdei m3= 1.7m3)
A mázsás fánál meg nem érdeke a tüzépnek, hogy száraz legyen. Tavaly néztük a kalodát, ami 1 erdei m3, és nem volt teljesen száraz. Na, az teljesen kiszáradva ~8q. mivel ~25e áron adták (volna) így kb 20%-al drágább, mint a hasított (de cserébe "konyhakész" és könnyű bánni vele, ill. helytakarékos).

Árban a legolcsóbb, ha kamionnal veszed a méterfát, DE ezt tárolnod kell (friss vágás utána 1-2 évet is, hogy használni tudd) valamint szalagfűrésszel kuglizni, majd hasogatni. Számításom szerint kb 1000-1500 Ft/q, az ára, ha kamionnal veszed. Ez friss vágás, ~50-60% nedvességtartalommal.
Mázsánként ~200Ft a szalagfűrészelés, és kb uennyi a hasítás.
10-20%-al olcsóbban jössz ki (mintha tisztességes helyen vásárolod) cserébe előre 1-2-3 évre kifizetted a fát. Ezt nem mindenki teheti meg.

Idézet:
Na, az teljesen kiszáradva ~8q. mivel ~25e áron adták (volna)

Tehát mázsája kb. 3ezer forint. Azért ez kicsit sok, inkább megveszem 2000-2100-ért mázsáját, az valamennyit szárad, de nem 50%-ot. Felhasigatom én azt, jó kis meló (szeretem csinálni, tényleg), barnul az ember, tiszta haszon. Aztán a júliusban megvett fa fűtésszezonig szárad még egész sokat.

+1
pont ezért mázsáltattuk le a tüzéptelepen.
Persze, van olyan ahol megéri (pl étterem, ahol kandallóval is fűtenek) ahol nincsen ember pluszban a hasogatásra, takarításra.
Én is szeretem hasogatni, de a kuglizást azért meghagyom (legalábbis jelenleg) annak akinek van rá célszerszáma. Nem hiszem, hogy 1 napra kibérelni egy traktoros szalagfűrészt túl jó üzlet volna.

Jaja, én is így vagyok vele. Gondolkodtam egy időben, hogy méteres fát venni, de mi a fenének. Nem ér annyit az egész - kézzel nincs kedvem fűrészelgetni, láncfűrész meg nincs, bérelni ill. felvágatni meg minek, ha úgyis ugyanannyiba jön ki, mintha már rögtön kuglizva vettem volna.

Tényleg: mivel szoktad hasigatni? Ha a fenének se akar a rönk szétesni, mit csinálsz? Vagy már a vérprofiknál nem fordul elő? :)

mérni nem mértem, de a benzines láncfűrész is megeszik pár litert óránként, ezért ha sok méterfa van, akkor célszerű a szalagfűrész - de tegye alá az 1-2 mázsás rönköket akinek két anyja van...
(tavaly vettünk a tüzelő mellé 4 felvágatlan, kb 1m-es rönköt, hogy faragok belőle vmi kerti vackot... 3.5q volt összesen...)

Én perpill Fiskars X27-él megyek neki első körben. és másodikban. Azokat a nagyon csomós rönköket amiket nem tudok szétszedni, és nem férnek be egészbe a nagyajtós Viadrus kazánba, azokat félrerakom, és ha már van jó sok, akkor falusi fénykarddal (láncfűrész) felezem/negyedelem.

Szóval Fiskars. Sokat nézegettem, de nagyon nem bízom abban, hogy van olyan jó, mint amilyen jó az ára (20 körül van, ha jól láttam). Akkor azért az se képes csodákra, meg ahogy itt-ott láttam, hajlamos beszorulni is.
Akkor azt hiszem, maradok a jó kis 2,5kg-os fejszénél vagy majd jövőre beruházok egy 4kg-osra (kb. 6ezer körül lehet venni - csak nem 20).

Nem vagyok nagy fanyûvô, ezért csak a saját tapasztalatomat írom. Após klasszikus fanyalû hasítófejszéje ehhez képest nem szerszám. Ami nekem leginkább bejön az az, h nincse kb semmi "visszarúgás" az üvegszálas nyélnek köszönhetõen, valamint a fej sem tud bemozgósodni. Tartós, minõségi anyag, szerint megèri az árát.

Nekem is X27 van, az egyik barátom annyira szereti, hogy felvágta a fele fánkat vele sörözés közben. :)

Szerintem az ilyen nagyobb daraboknál hasítóéket is venni, egy kicsit bevágni a fát hosszában, oda beverni az éket és végighasítani vele. Mi a hétvégén kb. méteres darabokat hasítottunk így szét, voltak benne durván csomósak is.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

igen, az lesz a következő.
btw, ha használ valaki gépi rönkhasítót, az árulja már el, hogy mivel jobb, mint a hasítófejsze?
az ok, h nem kell "csapkodni" de cserébe magasabbra kell tenni a kuglit, és villanyt is fogyaszt.
(generálisan könnyebb vele dolgozni???)

Nekem egy ilyen van: http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/?id=222624
A nagy átmérőjű rönköket is szétviszi? Mennyi a súlya (izé tömege)?

itt a leírása.
a rönknél nem azzal van probléma, mai nagy, hanem ami csomós.

Hát, tényleg kíváncsi vagyok rá, de annyira nem, hogy 20ezret elköltsek rá :)
Egyszer tényleg kipróbálnám, jó nagy rönkökre (nem akkorákra, mint ami a videóban van), aztán ha tényleg annyival jobb, mint ami most van (vagy amit kinéztem), akkor rászánnám a pénzt. De így eléggé sokba fájna, főleg ha annyival nem is jobb...

Szerk. van egy másik fejsze is itthon, az is hasító, de pl. annak a feje nem szélesedik olyan gyorsan. Így ha jól belevágod, beleszorul, mert annyira nem megy mélyen bele, hogy igazán szét tudja hasítani. Amit leginkább használunk, az gyorsan szélesedik, és ha már beleszorulna, akkor már annyira belemenne, hogy már szét is feszítené. Viszont a kevésbé szélesedőt fenyőre nagyon jól lehet használni, a szélesedő meg... belevágtam, nagy vájatokat készített, de nem hasította. A fiskars nem szokott beszorulni? Youtube-on pár videón azért eléggé erőlködött a csóka, hogy kirángassa, mert úgy belevágta :)

A görcsös fákat én is nagyon szeretem, főleg ha nem látja az ember kívülről :)

nézd, előtted a lehetőség. Kecskemét szélén lakok, a fejszét és idei és tavalyi vágású rönköt is tudok biztosítani :-) (tavalyi tölgy, akác, idei: bükk, tölgy, gyertyán, akác amit szeretnél)
beszorulni nem szokott annyira, h gondot okozzon. Vagy átmegy, vagy pár centi mélyen áll meg, és ha rálépek a rönkre, 1-2 fel-le mozdítás után simán ki tudom húzni. (na ide viszont már be lehetne verni a hasítóéket)

Mivel nincsen túl nagy gyakorlatom, azt veszem észre, ha nem sikerül pont szálirányt eltalálni, akkor szokott elakadni, v "elszaladni".

Ha érdekes, megmutatom a házilag okosított fűtésrendszert is :-)

Na, akkor majd egyszer húgomnak mondom, hogy hozza el egy-két napra, ha kölcsönadod :) Ők úgyis Kecskeméten laknak ;)

Okosított fűtésrendszer? Na, mesélj...

szerintem inkább gyere és látogasd meg őket valamikor, még a szezon elején - hátha beruházol egy ilyen jóságba.
Okosított fűtésrendszer - ház az annyi, hogy Via Epia pc mér mindenfélét, és ez alapján avatkozik be. Ki-be kapcsolja a padlófűtést, grafikont rajzol, így szépen lehet látni, hogy melyik szobát mennyire fűti fel a nap, etc.

+ láncolaj + lánc élezése

Rózsár Gábor (muszashi)

Nem könnyű sem mázsára, sem köbméterre. Én most biobrikettel próbálkozok, aminél nem nagyon tudnak átverni, mert előre ki van csomagolva x kg-onként, meg a nedvességtartalma is nagyjából állandó, és igen alacsony. Cserébe legalább 2x annyiba kerül mázsája.

Az se rossz anyag :) Ha sikerül valahol elkapni egy akciót, érdemes belőle nagyobb tételt is venni.

1) mennyi az annyi (már amennyiért érdemes) ?
2) tényleg annyira jó, hogy érdemes érte +50%-t fizetni? (azaz van 40-50%-al nagyobb fűtőértéke, mint a száraz fának?)

Olvasmányélményeim alapján kb. 50%-kal nagyobb a fűtőértéke (mármint tömegegységenként), mint a fának. Én még ilyet sose mértem, de azért nem rossz meleget adott, mikor jó hideg volt kinn a szabadban.
Nem sokat vettünk belőle, csak pár kis zsákkal, de nem bántuk meg. Most is van már pár zsák, aztán majd valamikor még veszünk.
Mennyi az annyi, amennyiért megéri? A fene tudja. Amikor már olyan olcsó, hogy már nem is hiszed el, akkor megéri :) De talán normál árban kb. annyiba vagy, mint a fával - viszont azt hasigatni, fűrészelni, tárolni kell kb. másfélszer akkora helyen. Hőt elvileg annyival többet le is ad, amennyivel többe kerül. Szerintem vegyél pár zsákkal belőle, az nem olyan nagy pénz, aztán majd jó hidegben próbáld ki.

izgalmas az összehasonlítás. Az 1m3 puffertároló felfűtéséhez jelenleg ~0.4q fa kell (~1000-1100Ft). Végülis simán megoldható venni 1000-ért ilyen tömörfa brikettet és csak ezzel befűteni egyszer, amikor teljesen ki van hűlve a tartály.

Feltétlen várom az eredményt! :)

Úgy néz ki, külföldön közel feleannyi, mint itthon:

http://www.ekominko.co.uk/o,1,Pini_Kay_Wood_Briquettes.html

Nem kizárt, hogy megérné behozni nagy tételben.

Szerk:

Találtam egy magyar hirdetést is, 120 eur/tonna, őket meg kéne keresni.

http://www.alibaba.com/product-free/124439911/PROMETHEUS_bio_wood_briquettes.html

...meg jófélét.
Mert fabrikettből is van jobb és rosszabb. Én már szinte mindent kipróbáltam amivel be lehet gyújtani, többek között fabrikettel is. Van olyan ami nagyon hamar szétesik, az rosszabb mint a fa. Tapasztalat: aminek kicsit égett színe van, na azt rendesen brikettálták, az talán nem esik szét. A hamu kevés, szépen ég, meleget is ad, de a fához képest drága. Nem elég fele annyi, legalábbis nálam.
Szalma brikett: Hááát neeeeeeeee!!! Igaz olcsóbb, de annyi, de annyi hamu keletkezik, hogy a szoba közepére hullott akár milyen óvatosan próbáltam kiszedni. (nagy kupacokba marad)
Szén: Olcsó 2-3 ezer/mázsa libnicei szén, nos az koszol mint állat, kb 1 hét és kéménypucolás, rosszabb esetben 2 nap. (amúgy 1,5-2,5 havonta kell pucolnom, azalatt leszűkül a füstcső annyira, hogy nem lehet begyújtani) Sok a salak is a végén, tán kicsivel olcsóbbra jön ki mint a fa, de a többi ezt bőven "kompenzálja". Német brikett. Hmmmm, na az tuti anyag. Szépen ég, meleget ad, szinte nincs hamu még a fabrikettnél is kevesebb, mondhatni a tökéletes fűtőanyag. Imádom. ...de már régóta mégsem használom. Mert rohadt drága!
Fa: Nos mégiscsak a fa a legjobb ár/teljesítmény arányban. Feltéve, ha száraz. Tüzeltem akáccal, tölggyel, bükkel, gyümölcsfákkal, puhafákkal. Az akác szemfényvesztés. Max akkor jobb a többinél ha vizes, mert könnyebben gyullad vizesen mint a többi. Na, de a fa legyen száraz. Szerintem bükk a királyság. Szépen ég, meleget ad, nem oly sok a hamu sem. Esetleg bükkel befűteni, majd éjjelre tölgyet rakni, mert az lassan ég.

Legalábbis ezek az én tapasztalataim.

Rózsár Gábor (muszashi)

Gyertyán? Sokan arra esküsznek, most mi is vettünk 30 mázsát. Az akácot én se bírom, még az irodalmi értékei is rosszabbak, mint a tölgy/bükk/gyertyán/cser/... variációknak. Vizesen könnyebben gyullad, az tény, de inkább megveszem pár hónappal korábban, ne később kelljen vacakolni vele - ár/érték arányban meg még nagyobb veszteség a vizes akác.

Na azt még nem próbáltam.
Viszont raklapról, mint tüzelőanyagról be tudok számolni. :):D Volt vagy 15 raklapom az udvaron, van ami friss van ami már félig elkorhadt. Nos ma már kéményt és füstcsövet kellett pucolnom. :):P Pedig csak 2-2,5 hete fűtögetek vele esténként, amúgy kb 2 havonta szűkül le a kémény/füstcső annyira, hogy nem lehet begyújtani mert dől a füst be. ...és még csak le se fojtottam éjjelre, ahogy télen szoktam.:P (hamar kihűl különben a faház) Feltehetően azért, mert fenyő+az esők miatt még nedves is és korhadt+gombás+szuvas. :) Viszont ingyen van! Kb a fele ment el, november közepéig szerintem elleszek ezekkel, aztán kezdem a rendes tűzifám. :)Válság van. ;) ...viszont finom puha, de tapadós lerakódása volt, ezt szeretjük. Amikor kemény kátrányos, na azt marha nehéz pucolni.
Szerencse, hogy errefelé nem járnak kéményseprők, mert már felrobbantották volna a kéményem, a házam ledózerolták volna, engem meg az ország négy részébe, négy darabba kiraktak volna. :)

Rózsár Gábor (muszashi)

gondolom akkor ez nem a betétes fajta...
fenyőt biztosan jó dolog tüzelni? annak elég sok a gyanta tartalma...
ps: ez a kémény bedugulás érdekesen hangzik. mekkora kéményed van? (magasság/átmérő)

Hát nem...
PErsze, hogy jó, ingyen van. :) Ha elfogy ezért külön nem veszek raklapot, de inkább eltüzelem mint rohadjon tovább az udvaron.

Hmmmm, nos a 4 méter megvan, igaz csak talajszinttől, a füstcső olyan 1,40-nél csatlakozik be, szóval onnan nincs meg a 4 méter. :) Amúgy szabvány téglából rakott kémény, szóval ami abból kijön átmérőnek akkora. Egyébként a kémény is koszosul, de főleg a füstcső szokott nálam leszűkülni, akár annyira hogy 5-6 centi átmérő marad.

Rózsár Gábor (muszashi)

Ha sok benne a vízszintes rész, akkor történik ilyesmi. Mindig kicsit emelkedjen a füstáramlás irányába, és akkor lényegesen tovább kéne bírnia egy tisztítással.

Emelkedik ez, olyan 60 fokba. :)

Rózsár Gábor (muszashi)

Attól tartok, itt valami más gond lesz. Nekem már a 2 hónap is gyanús (mi kb. évente szoktuk), a 2 hét pedig nagyon kevés. Még akármilyen nedves fával sem dugulhat be ilyen gyorsan, ha tüzelsz szenet is, az némileg több lerakódással jár.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Ó már négy éve így nyomom, rutinos pucoló vagyok, fél óra a szintidő takarítással együtt. :):):):)
Igazából a kémény szerintem rövid. A 4 méternek a bekötési ponttól kéne lennie felfelé és szerintem derékszögű csővel is jobb lenne a huzat /most kb 60 fokban emelkedik a füstcső/. Ezek együtt szerintem odatosznak. Ehhez jön, hogy azért éjjelente télen lefojtom, különben leég egy óra alatt azt reggel hideg van, fojtva meg 3-4 órát is elpöfög és reggel még 22 fok van, ha éjfélkor megrakom /és 28 fok van/.

Rózsár Gábor (muszashi)

És akkora költség/időráfordítás lenne rárakni a kéményre még 5 sor téglát?

-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Mivel itt az alappal bajok vannak és a hajszálrepedések alapján látható, hogy külön mozog a ház és a kémény, nos inkább nem erőltetném. :) Teljesen úgysem tudnám megszüntetni a lerakódás képződést, mert azért a fojtott mód odatosz neki, szerintem max 4 helyett 2 pucolás lenne/szezon.

Rózsár Gábor (muszashi)

Ja értem. Akkor tavasszal kezd egy alárakással :D
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Ezt a műveletet csak csinos fiatal lányokkal vállalom, kéménnyel nem. :)
Pár évig jó lesz így, aztán reményeim szerint külön kémény lesz egy kazánnak hogy ne bent kelljen mocskolni meg vagy 1 köbméter víz ami melegítek. ...de majd csak 3-4-5-6 év múlva.

Rózsár Gábor (muszashi)

mostanában láttam (helyi lapban) apróban, 1m3 szigetelt puffertároló, 150k huf.
De nálad már az is sokat dobna (ha jól gondolom) ha keresnél egy rossz bojlert (150+ literest) és bekötnéd puffertárolónak.

A mostani vaskályhánál felesleges :)
Ha majd lesz kazán+központi nos akkor kell majd a puffer. +az új kémény. :) No akkor nem vagyok nagyon hülye, mert a bojler nekem is eszembe jutott. Csak rögtön úgy, hogy szereznék több rossz bojlert és azokat használnám puffernek.

Rózsár Gábor (muszashi)

Nálunk debrecenben egyik tüzépen 4200ft a szénbrikett. Azt be fogom próbálni.
Meg csináltam ilyen házi papír/egyéb éghető brikettálót, bár nem sok készült vele, mert idő kell a száradáshoz. De jövőre már lényegesen több lesz. Azóta minden ismerős gyűjti nekem a papírt:D

A kazánról nem tudtam képet lőni, mert a fényképező kölcsön van adva, de pótolom nemsokára.

..az nagyon olcsónak tűnik. Én 8000 alatt még nem láttam német brikettet.
Ez az:
http://www.kochtuzep.hu/sites/default/files/galeriak/1477/dscf2510.jpg

Ha van ennyiért pár tonnát én is kérek!

Rózsár Gábor (muszashi)

Nos nem úgy néz ki mint a tied, de hasonló, csak igénytelenebb az alakja. Nagyon el nem ájultam tőle, bár az is igaz, h max 2-t merek tenni mióta beijesztettek, hogy megolvaszthatja a kazánt.
A farakásom szélei meg faszául megáztak most a nagy esőben :(.
Szerintem ezt a brikettet porból nyomják, valamilyen kötőanyaggal, azért ennyi.
De az igazi a házi brikett lesz jövőre.
(Kép még mindig nincs, majd később... :))

hát, ha vegyes kazán, akkor annak igazán el kéne viselnie a 100 fokos égést is, nem?

Sajnos nem az enyém, nekem most nincs dágaság .:D:D:D:D
Nos nekem nem csak a széle ázott el, kint van az egész az udvaron....

Rózsár Gábor (muszashi)

Ez a papír brikkettáló, hogy megy? Leírás, fénykép?
--
üdv: virtualm

Gondolom like this: http://www.youtube.com/watch?v=cQE9NaZjxRU
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

Hú bakker, ez nagyon jó, de mennyire lehet gazdaságos?
--
üdv: virtualm

ugye óránként 20-25kg a kapacitás, ~1kW áram felhasználásával = 4-5*50Ft azaz 200-250Ft /q
ha a fűrészpor ingyen van (vagy keletkezik és fel is kell dolgozni) akkor hasznos. Ha a fűrészport meg kell venni akkor már kérdéses (bár nem tudom, h annak mi az ár)

Egy gyors google után ahogy nézem zsákonként (40-50 kg) 700-1000 Ft a fűrészpor.
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1
AMD Athlon X2 245E@3,1 GHz OC, MSI Radeon 6770 1 Gb GDDR5, Seagate Barracuda, Windows 7 Enterprise

akkor ha jól számolom, kb uannyi mint a fa. na jó, picit olcsóbb. (2000Ft/q)
a szerkezet fogyasztása 200-250Ft/q

Mivel a brikettált fűrészpor ára minimum 4000Ft/q, így van értelme abban az esetben
ha akár a gép, akár a fűrészpor rendelkezésre áll (mondjuk asztalos v fűrészüzemed van).
Avagy főiskolán irányítástechnikát tanítasz és a tanszéket fűteni is kéne amellett, hogy a diákok összerakják a gépet.

IMHO, házilag nem annyira éri meg egy ilyen gépet összebarkácsolni, hogy utána a hasított fa helyett ilyennel fűtsél. (persze, mivel még nem volt meg a hasított/brikettált fa összehasonlító teszt, lehet, hogy megváltozik a véleményem)

Ahol ezt megcsinálják a vásárlóval - ahelyett, hogy örülnének, hogy még van, aki vásárol - ott megtesznek egyebet is, ezért ha él benned egy kis bosszúvágy, a NAV meg fogja köszönni a tippet, ha már az eladó nem köszöni meg a vásárlást.

ööö, mi?

Az, hogy akárhányszor csak fenyegetőzöl, és nem teszel ténylegesen lépéseket, annyiszor megerősíted az ilyen mocskokat abban a hitükben, hogy megúszhatják ezeket a bulikat, és továbbra is meg fognak szívatni téged is, meg a hozzád hasonlókat is. Nálam ez elvi kérdés: ha valaki tisztességtelen/pofátlan velem szemben, akkor még ha sok energiámba kerül, akkor is a végére járok a dolognak, hogy ha már a lelkiismerete nem elég, legalább a büntetéstől való félelem miatt ne verjen át mégegyszer. Nem bosszúvágyból, hanem mert ez a saját érdekem. A maradék meg siránkozzon a magyar mentalitásról. Azt mindig könnyebb, minbt tenni valamit.

A huzat fékezésekor az ökölszabályok kialakításához fontos (volna - kevesen teszik) figyelembe venni a kémény állapotát, vagy hogy egyáltalán ismerjük-e az állapotát, ill. a fa nedvességtartalmát.

A füsttel távozó gőz ui. príma kén-/kénes-,salétromsavképző (savharmat), amit ha nem visz ki a kellően meleg levegő, letapad a kényén falán ill. visszahullik. Ez az, ami drámai tempóban megzabálja a kéményt és a kazánlemezt. Ha bizonytalan a kémény állapota, vagy biztosan tudjuk, hogy nem a legjobb, de egyelőre nincs kapacitás a javítására, a környezet pazarlóbb fűtése elfogadható ideiglenes kompromisszum lehet.

Thread-nekromantázok kicsit.

Megtörtént a kazáncsere a Viadrus U22D5 kazánról Attack DPX Profi (25kW) kazánra.
Csak ajánlani tudom mindenkinek, aki teheti.
1) a fűtési idő jelentősen rövidebb (mármint a kazán rövidebb idő alatt fűti fel az 1000 liter vizet 20C-ról 80C-ra)
2) jelentősene kevesebb interakciót igényel (egy kis tüzet kell rakni, ha az már ég, akkor megtölteni a 125 literes rakteret. Nekünk egy telerakással a puffert és a padlófűtést is felfűtötte.
3) jelentősen kevesebb égéstermék keletkezik. (szinte 0 hamu - szerintem kb 5-10 begyújtásra lesz annyi hamu, mint a Viadrussal egy befűtés alatt, valamint sok (látható) füst a régivel sem volt, de ezzel szinte nincs is)

Hátrány: muszáj a (tényleg) száraz fa,és a puffer.

A "kis tűzrakás" helyett a felső begyújtás nem játszik?
1. megrakod fával a kazánt
1. a rakat tetején tüzetraksz
3. ha már pattog a fa, vagyis ég, mehetsz dolgodra.
Nem kell fűstötnyelve megpakolnod a kazánt! :)

A puffer szvsz minden vegyeskazán tartozéka kellene hogy legyen.

............
Tegnap nem csináltam semmit, ma folytatom, mert nem lettem kész vele! :)

szerintem a felső tűzrakás nem optimális, éppen az a lényeg, hogy csak az égjen, ami alul van, az is lefelé a kényszerített levegő miatt.
Nincs füstötnyelés, mert a venti működik, ill. van valami leffentyű, ami kinyílik amikor nyitom az ajtót, ezzel befolyásolva a füst irányát.