ekönyv olvasó, magyar nyelvű könyvekkel?

 ( keriati | 2011. november 27., vasárnap - 18:25 )

Sokat utazom jelenleg, és úgy néz ki, hogy a jövőben még többet fogok (ausztria-magyarország között), ezért gondoltam egy ekönyv olvasó beszerzésére. Szóba jöhet a kindle is illetve az iPad is (vagy ha ajánlotok mást akár az is), a kérdés inkább az, hogy melyikre tudok magyar nyelvű könyveket is szerezni, illetve melyiken nagyobb a választék magyar angol vagy német nyelven. iPad-re elvileg az iBookból lehet könyveket venni, illetve van rá Kobo is. Kindleről nem tudok szinte semmit, de magyar nyelvű könyvet nem nagyon találok azon ugye?

Ha valakinek van tapasztalata vagy tanácsa, azt várom.

(A könyveket a készüléken szeretném megvenni, nem egyéb forrásból beszerzett pdf-eket olvasgatni rajta.)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A pdf-ekkel mi a probléma?

Egyébként ajánlom a Magyar Elektronikus Könyvtárat. Sok könyv érhető el legálisan rtf, html, pdf, stb. formátumokban, amit elvileg az Amazon szolgáltatásával Kindle-re tudsz optimalizálni, ha jól sejtem.

Igazából inkább olyan könyveket szoktam olvasni, amit a MEK nem nagyon tartalmaz: Lee Child, Frederick Forsyth, ilyesmik. Ezeket pdf-ben beszerezni nem annyira egyszerű, inkább egy kényelmes megoldásra lenne szükségem, ahol az eszközön kereshetek könyveket és tölthetem is le kapásból.

Nézd át a választékot (http://www.amazon.com/Kindle-eBooks/b/ref=sv_kinh_1?ie=UTF8&node=1286228011) a Kindle-re. Ha nem találod meg a kedvenceidet itt, akkor keress más olvasót.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

"Igazából inkább olyan könyveket szoktam olvasni, amit a MEK nem nagyon tartalmaz: Lee Child, Frederick Forsyth, ilyesmik. Ezeket pdf-ben beszerezni nem annyira egyszerű,"

Ezen kijelentés alapján egy jó- vagy egy rosszhiszemű feltételezésem van Rólad. A jóhiszeműt mondom: odafigyelsz arra, hogy csak tiszta licenszű termékeket olvass... - amiért egyébként nagyra tartalak.

- o -

Szintén sokat utazó lévén - mivel az utat én vezetem le - évek óta hangoskönyveket, színházi közvetítéseket, rádiójátékokat hallgatok. Hálistennek olyan mennyiségben akad ezekből, hogy nagyon-nagyon-nagyon sokáig megvan az úti ellátmány.

Technikailag és árban a Kindle lenne ideális, az egyetlen ami ellene szól az a legális és friss magyar nyelvű anyagok szinte teljes hiánya.

A gond ugyanis az, hogy az Amazonon ilyen nem nagyon van, a magyar ekönyveket áruló boltok meg DRM-es EPUB-ot használnak többségében, amit persze a Kindle nem támogat.
Ez lassan változni látszik egyébként, de ha neked most kell megoldás, akkor DRM-es EPUB képes olvasót keress. A Sony olvasója, meg a Koobe viszi, illetve ha tablet mellett döntesz, akkor tuti találsz hozzá szoftvert az aktuális marketen/app store-ban.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Felejtsd el a legalitast, azzal teszed magadnak a legjobbat. Annyira gyenge a magyar nyelvu bolti kinalat, hogy azert ilyen eszkozt gyakorlatilag felesleges venni.
Mashonnan viszont mindent elersz, tulahdonkeppen meg akkor is, ha muszaj magyarul olvasnod.

A magyar piac sajnos elég csapnivaló. Kicsi a választék, többnyire adobe DRM-es, és túl van árazva (ugyan annyi, mint a papír).
Ha ehhez akarsz igazodni, akkor adobe DRM képes eszközt veszel (szinte minden epub képes cucc tudja). Ugyanakkor olvasók szempontjából letarolta a piacot a kindle az árával (itt volt egy felmérés róla, a blog egyébként is igen hasznos, főleg, hogy a szerkesztők könyv kiadásban dolgoznak vagy dolgoztak), ehhez már elkezdett igazodni szép lassan a könyvpac (sfportal, adamobooks, trandus). Szerintem lassan ott tartunk, hogy a készülék nem lesz lényeges, csak a tartalom szegényes.
Amazonos kindle edition könyvet eddig csak angolt láttam, igaz, nem nagyon keresgéltem.

Helyesbítek, nem angol tartalom eddig is volt állítólag. Most biztosan van angol/német/spanyol/francia/olasz amazon.

Szervusz!

Technikai oldalról megközelítve, szerintem az iPad, és minden más TFT-s megjelenítő felejtős.. Ilyen hosszú folyamatos olvasást nem fog bírni a szemed. Vhogy mindig felidegesít az, hogy az emberek döntő többségének az iPad = a könyvolvasóval, pedig dehogy. Szerintem az igazi könyvolvasó kizárólag eInk technológiájú lehet. Ez lényegében olyan mintha egy könyvet olvasnál, nem mintha egy monitort bámulnál.

Ha Magyar tartalom kell, lényegében a régi klasszikusokat leszámítva szintén felejtős... Gyermekcipőben jár még az egész eBook társadalom.. Fizetőképes kereslet már van rá, de szolgáltatás inkább a 0-hoz közelít. A DRM-ek miatt megy, ha jól tudom a huzavona...

Szóval a javaslatom: Min 6", eInk... Kicsit elfogultan, de Kindle../Ennyi pénzért jobbat nem kapsz.../

"Kicsit elfogultan, de Kindle../Ennyi pénzért jobbat nem kapsz.../"

Meg aztan az se hatrany, hogy havonta egyszer dugom fol a toltore es nem kell naponta tolteni.

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."

Miért, ha naponta kell tölteni, akkor mi van? :-)

Elfelejtem. Igy bennvan a taskamba es amikor kell csak eloveszem. Utazas kozbe se biztos, hogy mindig konnektor kozelebe tudsz kerulni pont amikor kene.

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."

Hat, gondolj bele, mintha a konyvet naponta 1-3 orara vissza kellene tenni a polcra, hogy tovabb lehessen olvasni. :)

Kindle + kalózoskikötő ftw. Viccet félretéve a kindle nagy előnye, hogy nagy mennyiségű (angol)
nyelvű könyv elérhető rá, illetve én kb. havonta 1x szoktam tölteni, és szinte minden nap olvasom,
és egyáltalán nem fárasztja a szemet, ellentétben a többi kijelzővel.

Az iPad előnye, hogy szép szines, van benne normális web kliens, szóval ha utazol, és kell gyorsan
egy google map, vagy web keresés, akkor hasznos tud lenni. Sőt, mintha iPad-ra is lenne kindle formátum olvasó.

iPadra, Androidra, BÁRMIRE van Kindle olvasó. Én a bélyeg méretű telefonképernyőn is használom, és tökéletes (már a lehetőségekhez képest)..

Köszönöm a válaszokat és véleményeket. Ezek szerint a magyar tartalom felejtős még...
Még alszom rá párat mielőtt eldöntöm, hogy egy színes böngészőnek örülnék jobban vagy a szemkímélő megoldásnak...

Én nem tudom, kinek mi a szemkímélő, nekem például a másodperces képfrissítés a feketére villanó, majd üresre törlődő képernyővel roppant zavaró (vagy inkább idegesítő), míg egy világos háttérrel egy tükrös LCD is teljesen jól olvasható átlagos megvilágításban (na nem a strandon - de ki az, aki egy ilyen drága cuccal menne strandolni?)...

Majdnem beneveztem egy Kindle DX-re, de aztán rájöttem, hogy
- nincs benne Wifi (WTF?!?), márpedig én az olvasnivalóm 50%-át a neten fogyasztom
- megőszülnék, mire végiglapozgatnám a könyvet, valamit keresve (ismételten a lassú képfrissítés...)
- KELL a 10-es képernyő, például szakkönyvet olvasni (PDF-ben), de egy tablet akkor már nem sokkal drágább... és mennyivel sokoldalúbb.

Az is igaz, hogy nem utazom 7-8 óránál többet (vagy ha igen, sem akarok végig olvasni), viszont szívesen nézem pl. a kedvenc sorozatomat elalvás előtt az ágyban fekve... opppá, megint csak a tablet nyert. Such is life.

Ahogy mondani szokták, YMMV :-)

Ha nem használtad nem tudod felmérni, hogy mire jó. Tényleg nem fárasztja a szemet. Továbbá kötelez, hogy világítás legyen, ami szintén hozzájárul a szem jólétéhez.

Tölteni is ritkán kell, s ez nagy előny.

Másodperces villogást nem tudok elképzelni csak akkor, ha nekiállsz lapozni a huszadik oldalról a harminckilencedikre. Lehet ugrani is. Mondjuk a lapozásban igazad van: nem erre találták ki. Elsősorban a lag és nem a villanás miatt.

Az e-ink elsősorban szekvenciális tartalomra jó, de arra nagyon. Ha ugrálni akarsz, akkor tablet.

DX-et és Kobo Touch-ot használok pár hónapja.

Ahogy mondod, YMMV. De amibe manapság egy ilyen olvasó kerül... Simán meg lehet venni. Irodalomra elég a 6".

Még egy kérdésem lenne: a kindle és a kobo touch esetén ha veszek egy könyvet, elolvasom, majd esetleg 1-2 év múlva megint elővenném, akkor azt újra le tudom tölteni (ha esetleg letöröltem), vagy más készülékre is át rakhatom ha vennék másikat, szóval ezek a digitális könyvek mindenképp megmaradnak? Mi a helyzet ipad, kindle, kobo esetében?

Ha Kindle-t veszel, akkor ahhoz automatikusan kapsz egy az olvasódhoz regisztrált azonosítót. Amit korább na megvettél, bármikor le tudod újra tölteni, de csak arra az olvasóra. De ha esetleg x év után le kell cserélned a kindle-t egy újabb kindle-re, akkor csak át kell regisztrálnod az amazon account-odhoz, és a korábbi vásárlásaid mind újra bármikor letölthetőek.

Nekem több, mint egy éve van kindle-m, és nagyon ajánlom. IT könyveim sajnos csak pdf-ben vannak, de kis kivételtől eltekintve nagyon szépen olvashatóak azok is. Amúgy meg amazonon nagyon sok könyv van, ha az angol nem zavar. Én nem várok a magyar könyvekre, megveszem angolul, ami érdekel.

U-dash
----
Arch + Gnome Shell
MSI MegaBook S271 + Intel SSD \m/

Kindle esetén, az Amazontól vásárolt könyveket nyugodtan törölheted a készülékről, mert bármikor újra letölthetőek az Amazontól (Archived Items). Továbbá usb-n keresztül számítógépre is elmenthető a könyv. Minden olyan készüléken olvashatóak a könyvek, amelyre van Kindle kliens (Win, Mac, iPhone iPad, Android, ?), illetve böngészőben is olvashatóak (Cloud Reader).

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Ezek szerint a magyar tartalom felejtős még...

SLP

Szerintem gyakorlatilag megvan minden magyar nyelven is. Sajnálom, hogy a kiadók le se ...ják az igényeimet, mert én bizony megvettem, amit meg lehetett, de ami nem elérhető legálisan, ott marad az alternatív forrás.

Csaba

Alternatívban meg van könyv dögivel. :)

Az SLP zártkörű azóta mióta a kiadók rászálltak, szóval ha nem vagy tag, nem megoldás...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

(Torrentboltól is letölthető egy kalap ebook...) Otthon van vagy 200G+.

Az meg nem jogtiszta így itt nem reklámozandó.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Nem is akarom reklámozni, de az is tény, h az ember hiába szeretné megvenni legálisan, magyar nyelven, ha egyszer nem tudja, mert nincs.

Igaz, de a legális források is "zártkörűek".
Csaba

Valaki tud kuldeni meghivot? :)

+1

Nekem az angol tartalommal is gondjaim vannak.

Pl. probalja megvenni valaki Kindle-re a kovetkezo konyveket:
- Isaac Asimov: Nemesis
- Carl Sagan: Contact

Hat, elarulom, Europaban ezeket nem aruljak.

Nincs mas lehetoseg, mint a torrent.

Magyar konyvek eseteben meg rosszabb a helyzet. Nem panaszkodok, mert warez van boven, es szerintem masolatok toltogetese nem kifogasolhato dolog, maximum hosszutavon kontraproduktiv.

Azonban tovabbra is ott vagyok, mint gyerekkoromban: akkor az antikvariumokat es a konyvtarakat bujtam egy-egy ahitott konyv utan, most pedig a btjunkie.org es a tarsain keresem a konyveket.

En eskuszom fizetnek azert, hogy nem kelljen egy orat toltenem egy Carl Sagan konyv levadaszasaval, de a hulye uzletpolitika rakenyszerit.

Arrol nem is beszelve, hogy az Amazon draga.
Ugyanannyi az ebook, mint a paperback, azonban nem lesz a tied az informacio: ertsd, mas eszkozon nem olvashatoak a DRM file-ok. Ezek utan az ember haromszor is meggondolja, hogy kicsengesse-e a lovet az Amazonnak.

Osszessegeben a legtobb megvenni kivant konyvet nem talaltam meg az Amazon boltjaban.

Hat az iPad az elvileg olvasasra nem valo, ellenben van ra txtr kliens, meg talan lesz mas kliens is ra, meg ha drm-mentes az epub (vagy ha megvetele utan nem szegyelled feltorni a drm-jet) akkor mast is olvashatsz rajt, a kindle viszont prc-t fog enni, meg kindle store-bol tudsz csak venni, az erre van kitalalva.

én is kb ezen töprengek (ipad vagy kindle). mindkettőt nem vennék a Mostani Gazdasági Helyzet miatt... arra jutottam, hogy a pdf-ek, a videók, meg a normális netezés (+ nem olvasnék napi 1 óránál többet) kedvéért ipad lesz, de megvárom a 3-at, aztán eldöntöm, hogy a 2 vagy a 3 legyen. addig is telefonon olvasok, jó nagy betűmérettel, igaz, kicsit gyakran kell lapozni.

OFF
ipad, ipad... Miért mindig csak iPad? Android?
KB fél évig használtam/szenvedtem egy iPad1-et. Nem a saját tulajdonom volt ezért a jailbreak felejtős volt. A nélkül pedig közelített a földhöz vágom kategóriához..
pl.: 1.0 user fogja letölti xy file-t egy böngészővel, majd azt vmilyen módon el akarná juttatni egy szerverre.. FTP, SFTP... Nah ez innen nem ment mert ugyebár a programok között nincs átjárás, szinte csak cloud megoldások, Dropbox pl..

Egy apple vak, bocsánat fant megkérdezve a válasz: Ja jailbreakeld utána kapsz egy normális file managert...

De hogy ne csak Én legyek a "szemét", párom csak felhasználói szinten szeretett volna netezni.. Minden este hallgattam, hogy ez az oldal nem ment, ez a video nem ment stb.
Tudjuk, a Flash halott ez Jobs bácsi is megmondta, OK de jelenleg még jópár ilyen oldal van, amit ezen okok miatt, csak korlátozottan lehet megtekinteni. Értem, hogy a jövőbe kell nézni, de még mi most vagyunk a mostban /Mikor? most! :)/

ON

Csak hogy ne legyen ennyire OFF, egy kicsit nézz körbe az androidok háza táján is, ne csak alma alma alma alma....

Elnézést a kirohanásomért, de rosszul vagyok a hypeolt megvezetéstől.

ipad, ipad... Miért mindig csak iPad? Android?

rövid leszek: van androidos cuccom (SGS, szóval nem a leggyengébb vas), és összehasonlítási alapom is (ismerősök iphone-jai). ég és föld.

ne csak alma alma alma alma....

??

Szerintem a telefon kategóriát ne keverjük bele a táblába..
Egy ideális androidos tábla az egy Honeycomb-os 10"-os, Pl. Motorola Xoom.
Rootolás nélkül KB minden fut rajta tökéletesen.

Végszó gyanánt, én abszolút aláírom az Apple cuccok minőségét. Egy 10-es skálán kb 9-et egyértelműen megkapna. Csak a hypolás minimum 20 fölé emeli, és ez dühít.

Azert, azt tartsuk szem elott, hogy a droiddal is az a user elso dolga, hogy rootolja. Mert anelkul... hat, "bongeszni es telefonalni jo".