Mit tud még? (Kindle)

Fórumok

Most tervezem hogy veszek egy WiFi-s qwerty-s verziót, és bár már magában könyolvasóként is megéri megvenni, de jó lenne tudni hogy mire lesz még jó, ( szeretném magam jobban meggyőzni)

Arról már olvastam hogy valami alap szintű böngészőt fejlesztettek hozzá, de pl szótár, vagy e-mail alakamazás is igazán jól jönne.

Ha még nincs akkor milyen esélyt adtok neki, illetve mennyire zárt ennek a sw környezete, mi a forráskódja ilyesmi.

Amiket én szívesen látnék.

  • SSH

  • E-mail ( IMAP főleg)

  • Böngésző ( elinks-nél nem baj ha okosabb)

  • Szótár

  • Ennyi :D

Hozzászólások

Az enyém November 30-án érkezik hozzám (ismerős hozza be így no posta), de ahogy a fórumokat olvasgattam ssh az nem nyert, de wiki oldaoak és gmail tuti megy rajta. Az e-ink miatt a flash felejtős, de kolléganőm férje böngészget a kindlen, csak nem lehet annyira rossz. Jailbreak után lehet tenni angol-magyar szótárat felfele... Meg sok mást.

na helll a rath!

Nézz körül az amazon oldalán, van appstore kindle-re is, csak nem elérhető amerikán kívül. Viszont vannak elég jó jegyzetelő programok, miegymás.

Egyébként valaki gyorskezű megmutathatná egy youtube videón, hogy olvasás közben milyen gyorsan lehet jegyzetet létrehozni (csak gépel és leokéz), a jelenlegi videók készítői annyira gyöszösek, hogy nem tudom eldönteni, ők a lassúak, vagy a gép.

Lassú? Vagy nehézkes? Nekem arra kéne, hogy nap közben, amikor e-mail-eket és pdf-eket fogyasztok legtöbbször, néha mp3-akat, akkor ha fel akarok valamit írni, fel tudjam. Nem rendezem át, write-only kell, otthon, majd laptopon átszerkesztem, szó szerint csak "bepötyög és enter" szinten kell.

Erre szerinted alkalmatlan? Csak mert elég sokszor belefutok ilyenekbe:
http://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=128347

Egy gyors youtube videót összerakhatnál :), vagy azt akarod, hogy a metron a következő kindle tulajt kérjem meg?

ZX 81-el és ZX Spectrummal kezdtem a számítógépes pályafutásomat. Mindkettőnek nagyon kényelmes billentyűzete van. A Kindle kis kerek "izéihez" képest. A Spectrumon tudtam 10 ujjal gépelni. Az ujjam és a Kindle "izék" mérete nem kompatibilis egymással, pedig határozottan kis kezem van. Ha gyorsan akarok írni, akkor gyakran két gombot is lenyomok, és ilyenkor az eredmény előre nem jósolható meg. Ha nem akarsz gyorsan írni, akkor használható.

A videó nem fog menni, mert a kamerámat kb. 4 évvel ezelőtt eladtam kihasználatlanság miatt.

-----
"Ember embernek farkasa." Ezért aztán "Holló a hollónak nem vájja ki a szemét."

subs
~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~.~
Zenwalk - Full featured GNU Linux Operating System

ha komolyan erdekelnek az extra funkciok, akkor erdemes mas olvasokra is ranezned, pl. a Nook Simple Touchra, amiben Android zorog, es egyszeruen rootolhato, ami utan azt raksz ra amit akarsz (en pl. mar a CoolReadert hasznalom a gyari olvaso helyett az epubokhoz es prc-khez)
-
Slackware current / OSX Snow Leopard

Csak ugy kivancsisagbol megkerdeznem, hogy minek ra SSH?
Mit akarsz csinalni azutan, hogy beleptel ra?

Az ssh teljesen felesleges a Kindle-n, mint ahogy a mail kliens is. A billentyűzet nem való munkára, csak szövegben keresésre és rövid jegyzetekre. A képernyő lassan frissül, csak lapozni jó, szöveget scrollozni nem. Tudom, a régi terminálok is jó lassan rajzolódtak újra, de mai viszonyok között elég gáz úgy dolgozni, hogy 1-2 másodperc a képernyő átrajzolása és úgy is szellemképes marad.

Böngésző van a Kindle-ben, amire jó az kb az, hogy statikus, szöveges oldalakat lehet vele olvasni, és mindig van nálad wikipedia, vonatmenetrend és gmail. Az egész világon, külön előfizetés nélkül, ingyenesen! Amolyan galaxis utikalauz. Cserébe viszont el kell viselni, hogy a böngésző nem multimédiás, dinamikus dolgokra való. Bizonyos oldalakat (pl.: m.index.hu) be se tud tölteni valami miatt. Általában viszont a mobilos oldalakat szereti.

A szótár alapfelszereltség, ráadásul iszonyat jó, hogy egy ismeretlen szóra ráviszem a kurzort és automatikusan meg is jelenik a definíció. Alapból angol egynyelvű szótár van benne, többféle szótár vásárolható az Amazonról.

Ne a plusz mellékes funkciókat keresd szerintem a kindle-ben. Ha ilyesmi kell, akkor már inkább android tablet. Ha hosszú szöveget akar valaki olvasni (pl regény), akkor jó. Kötelező kellék hozzá a Calibre (win, linux, mac program), amivel más formátumokat lehet a kindle által kedvelt .mobi-ra átalakítani. Emellett iszonyat jó Amazon szolgáltatás az, hogy ha elküldök az en.nevem at kindle.com-ra egy word doksit csatolva, akkor az .mobi-ra alakítva és gyönyörűen megformázva érkezik a kindle-re rá drót nélkül. Kapok egy hosszú szöveget valakitől, nem gond, forwardolom a kindle-címemre és majd a buszon-vonaton-fotelben elolvasom.

Nem ertek , egyet, igenis hasznos ha van egy ssh kliensed, es az androidos tabletet az pedig kikerem magamnak.
Na az ami semmire nem valo, es amugy is uttalom a tipi tapi izeket.

Ha tudnam e-mailezesre meg sms-re haszalni akkor kidobnam a telomat. Aksiido, szemnek kellemes kijelzo, mint meret mint technika teren, igenis kenyelmes billenyuzet, bar a specialis karakterek es a szamok fel nem cimkezese kellemetlen de nagyon is hasznalhato, meg zsebmeret de a szemed sem gubbad ki ha nezni kell, konnyu es egyszeruen jo. Nekem ez az idalis kutyu, nem hianyoznak sem a szinek sem a gps sem a giroszkop ez igy jo ahogy van ( marmint a hw a sw-re rafer egy eros tunning de az vallalhato )

De ugye kinek a pap kinek a papne.

"Kindle keyboard"-om van (Kindle 3), abból is a 3G+WiFi-s verzió.

- Olvasásra nagyon jó.
- A 3G nagyon jó, minden országban ingyen használhatod a 3G-t, ahol az Amazonnak van szerződött partnere. Itthon asszem vodafon-on megy. Az újabb olvasókon van valamilyen korlátozás 3G-re? Úgy rémlik mintha csak a store, a wiki, meg néhány google page(gmail) menne.
- Alapból van rajta Oxford dict, de magyar értelmező szótár, angol-magyar, is létezik rá.
- Bőngésző van rajta, de erősen experimental fázisban, olyan is, nem túl használható, lassú, ha valami új lapon szeretne megnyílni, azt egy hibaüzivel nem nyitja meg(not supported).

___________________________
http://lorem.hu
Az emberi tudás mindenkié!

Out-of-Box
Minden egyebb varazslat, regisztracio, vagy kartyainfok megadasa nelkul a bongeszovel siman nezegettem a huppot, vagy olvasgattam hireket egyebb hirportalokrol, beleertve https oldalakat is sinam 3G-n keresztul.
Engem is meglepett de tapasztalat hogy mukodik. Szoval egyenlore elgedett vagyok, csak sajnos nincs tul sok idom most feltuningolni minden joval, bar ha talalnek valami jo leirast akkor konnyebben menne.
Ez lenne a szint :)
http://wiki.mobileread.com/wiki/Kindle_Screen_Saver_Hack_for_all_2.x_an…

A Kindle Keyboard szérián nincs korlátozás, a Kindle Mini és Touch csak a Store / Wikipedia / Google
A googlenak sok értelme nincs mert találatot nem tudsz megnyitni, gmail nincs.

És azért jegyezzük meg hogy a 3G csak 80 és 443-as port. Valami szűrés a 443-as portra is van, mert nekem ssh-val nem sikerült kimenni rajta, de lehet hogy csak én vagyok béna.

Nekem julius ota van szerencsem hozza, es ezekre hasznalom:
* olvasas elalvas elott
* olvasas a munkahelyen, ha egyedul ebedelek
* olvasas, ha hosszabb ideig kell varnom (pl. orvos, tomegkozlekedes)

A bongeszot parszor hasznaltam, mert tetszett, hogy van benne, de mind a kijelzo, mind az iranyitas alkalmatlan ra. Egyszeruen nem arra van, es kesz. Eszembe nem jutna, hogy ssh-t rakjak ra.

Imadom, remek eszkoz, arra amire kitalaltak, de mar tul oreg vagyok hozza, hogy hekkelgessem...

Ja, meg valami: szakirodalomra nem ajanlanam, mert a kereses/ugras oldalra/tartalomra, stb. sem tul kenyelmes benne. Viszont egy regenyt vegigolvasni tokeletes.

Azt hiányolom rajta, hogy tudjak rá küldeni reggel híreket. Ezt valahogy úgy kellene megvalósítanom, hogy írja felül/frissítse a már meglévő ugyanolyan dokumentumot, hogy ne legyen meg ezer példányban minden.
Ez persze mehetne e-mailben is, de az igazán elegáns az lenne, ha időzítőt tudnék beüzemelni rajta, és az húzná le az érintett fájlt http-n.

Tipp?

--
Kum G.
Linux pólók HUP pólók Linux tanga

Nem teljesen így gondoltad, de nálam így működik:
Asztali gépre|notebookra felrakod a Calibre-t, amiben kiválasztod a téged érdeklő hírforrásokat, és ezeket időzítetten is le tudja tölteni. Ha közben rá van dugva a Kindle (usb-n), akkor át is tölti rá a konvertált anyagot (, ha úgy állítod be). Ha nincs csatlakoztatva, akkor emailben is elküldhető (Könyvek megosztása/Email...).
A törléssel kapcsolatban csak tippem van. Nem próbáltam, de talán működik. A Calibre-t úgy állítod be, hogy az átküldendő fájlok neve (azonos hírforrás esetén) mindig ugyanaz legyen. Így vélhetőleg megtörténik a felülírás. Az igazi kérdés az, hogy be lehet-e így állítani? Ha nem lehet, akkor havonta egyszer felcsatolod egy számítógépen, és a régi fájlokat fájlkezelőben, vagy a Calibre-ben törlöd az eszközről.

Amire figyelni kell: A csak wifis változat, a képernyővédő aktiválása után néhány perccel a wifit is lekapcsolja, így az email csak akkor érkezik meg, ha előtte kézzel deaktiválod a képernyővédőt. Usb-s áttöltésnél nincs ilyen probléma.

Jó hír: a Calibre parancssorból is használható, így akár egy szerveren is futhat.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Kindle Keyboard WiFi:

Böngésző: Kb HTML4 - CSS3 kompatibilis, de a :hover meg :visited és hasonlók nem igazán működnek. Igazából mobil-oldalak nézegetésére alkalmas csak normális méretben elfér a szöveg. A standard weblapokra élvezhetetlen ami nem is böngésző, hanem e-ink és kijelző méret probléma. Az új lapon való megnyitás nem működik és jelenleg működő workaroundot sem láttam.

Szótár: Van neki egy saját formátuma, találsz is hozzá rengeteget, kiválóan teszi a dolgát.

E-mail: Kliens nincs, webmail mobil változata javasolt.

Forráskód: Hivatalos változat nincs, de van valami nem hivatalos ami jól néz ki. Elég sokan fejlesztenek rá. Jailbreak van, a szoftverkörnyezet egy sima lebutított linux X szerver helyett Java felülettel. Van hozzá remek terminál emulátor Java-ban írva, amiben aztán minden linuxos karakteres programot el tudsz futtatni.

SSH: Jailbreak + terminál emulátor + ssh(d) Az ssh "csomag" alapból "jár hozzá" :)

Magyar billentyűzet: Jailbreak után van hozzá hack (dupla-gombnyomásos és felugró buborékos is)

Minden más: Ha sok türelmed van elvileg bármit le tudsz rá forgatni, talán pine/mutt -ot is ha ilyen levelezést akarsz. Egy csomó mindent már le is forgattak hozzá: mplayer, bash, cron, wget, sshd, ...

Kíváncsi vagyok beválik-e majd neked ezekre! Mindenképp írd meg pár hét után a tapasztalataid...

Ugyanis és is azok közé tartozom akik szerint a Kindle leginkább olvasásra kényelmes (meg persze a szótár, na az szerintem is csúcs). Abból is az olyan dolgok olvasására amit az ember főleg lineárisan elejétől a végéig olvas (max. 1-2 rövid hiperlinkes széljegyzet még elviselhető).

Én pl. böngészés közben a legtöbb weboldalt csak átfutom: "na mitír - görget - görget - blabla - hú mi volt feljebb - visszagörget - jé ez a link érdekesebb - katt - görget -görget - mégsem... - vissza" stb...

Hosszabb írásokra a weben - amit az ember többé kevésbé lineárisan olvas - pl. tutorialok, wikipedia, persze alkalmas, de ezekre sem szeretem a böngészőjét - bizonyos hossz felett inkább letöltöm gépen, konvertálom mobi-ba és úgy olvasom...

Az ssh használat meg kimondottan interaktív, és a legkevésbé sem az elejétől végéig való nyugodt olvasásról szól, ezért - noha nem próbáltam - ennek a kényelmével is kétségeim vannak...

szülinapra kértem egy K3 3G-t.
Könyveken kívül főleg külföldön böngészni szeretnék vele, gmail, hírek, google maps (ha megy), ilyesmi.
Sokszor voltam olyan szituációban külföldön, hogy csak egy emailt kellett volna megnézni, vagy egy bankszámlaegyenleget - és lehetett netkávézót keresni vagy wifit vadászni.
Rabatban az Agdal negyedben a McDonalds mellett a járdán van egy kis free wifi. Két hétbe tellett megtalálni. A közelben sehol máshol.
Natal repülőterén kb. 3-4 alkalommal fizettem borsos pénzt fél-fél óra netért az emeleten, csak azért, hogy megnézzem, mi a helyzet a bankszámlámon, aztán visszamenjek a földszintre, ahol az autót próbáltam bérelni és ahol a kártya nem ment. Új próba, megint nem. Megint emeletre. Persze mivel kijelentkeztem, újra lehet fizetni.
Nem kéne gyakran, de néha baromira jól jönne.

karácsonyra (+szülinap ezek szerint) kaptam egy Kindlet. Nem touch, nem keyboard, nem 3G. Most itt néz a sarokban, az égvilágon semmit nem tudok vele csinálni (wifi nincs, 3G-t nem tud). Bekapcsoltam, kiírta, hogy akkor kapcsolódjunk wifihez és regisztráljunk az Amazonra. Kikapcsoltam. :-(

Miért van az, hogy ha egy geek elmondja, hogy milyen típust kér, ráadásul meg is magyarázza, hogy miért pont azt és nem másikat, akkor a család megkérdezi mások véleményét, akiknek persze teljesen mások a szempontjaik, és ebből kikövetkeztetik, hogy akkor 3G nem kell, a keyboard az régi verzió, a touch 3G egyébként jó lenne, csak nem szállítják ide, akkor legyen a kis buta jószág?

Nem kell válaszolni, csak csalódott vagyok kicsit. De remélem, ki lehet cserélni egy kb. duplaannyiba kerülő termékre.

És majd akkor érdekelni fog, hogy mire lehet használni.

Értem, hogy nem kell válaszolni, de azért mégis.

google maps-et felejtsd el. Bankszámlaegyenleget is, mert https-et a beépített böngésző nem tud. Persze ha telepítesz rá mást, akkor lehet, hogy igen....

Egy-egy emailt megnézni, arra jó. De arra is csak a régi (keyboard) verzió, mert az újjal 3g-n lényegében csak az amazon.com elérhető, a net többi része csak wifin keresztül megy. Szóval pont arra nem jó, amire szeretted volna használni.

Ja igen, és a keyboard-nál se lehet tudni, hogy meddig fog menni a 3g-s böngésző, az amazon bármikor becsukhatja a kaput....

1. Van google maps: http://kindlemap.net
2. Van https
3. A keyboard 3G-t úgy vetted meg, hogy minen országban, ahol az amazonak van szerződött szolgáltatója megy a 3G, így ezeken a készülékeken ez menni is fog továbbra is. Különben mondjuk bejelenthetnék az is, hogy innentől kezdve letiltják az összes készüléken a könyvolvasás funkciót. :)

___________________________
http://lorem.hu
Az emberi tudás mindenkié!

1-2. Kösz, ezeket nem tudtam.

3. Igazad van abban, hogy a könyvvásárlás funkciót nem is fogják megszüntetni, nyilván ez menni fog 3g-n is. Amiről itt szó van az a böngészés 3g-n keresztül. Ez az amire nincs garancia. Az új kindle-ken már nem is működik:
http://techcrunch.com/2011/10/03/the-horror-kindle-touch-3g-disables-we…
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20100912100727AAldrIr

Nem értessz ez nem "MÁR NEM is működik", hanem azokat a készülékeket úgy vetted meg, hogy az a fícsör nincs. Tudtál róla mikor megvetted, ez így korrekt, vehettél volna K3-at is, abban van.

Viszont, ha már vettél valamit, amiben van egy feature (amit tudott, mikor megvetted, sőt az a feature volt az, ami miatt a drágább készüléket vetted), ha ezt utólag kiveszik, az nem túl fair dolog.

Ez olyan, mintha vennél egy kocsit, aztán egy fél év múlva a kereskedő/előző tulaj az éj leple alatt kiszereli az ABS-t, meg a légzsákokat és hagy erről egy levelet a szélvédőn, hogy bocs, ezeket kiszedtem, még működik az autó, csak ezekre már ne legyen szükséged.
___________________________
http://lorem.hu
Az emberi tudás mindenkié!

Hogy ne csak autos pelda legyen egy informatikai oldalon:
Ez olyan lenne, mint ha vennel egy jatekgepet, amin van Other OS funkcio (es direkt emiatt vetted ezt es nem a konkurenciaet), akkor azt egy frissitessel letiltanak joval azutan, hogy megvetted. Ez egyszeruen nonszensz lenne, ilyenre egy vallalat sem lenne kepes. Raadasul semmi oka nem lenne ra.

--
Das "N" in RTL steht für Niveau... -Tuamo/Reel (?)

Én is most tervezek venni kindle-t.
Két kiszemelt típus van: Kindle Touch 3G valamint a Kindle Keyboard 3G
Négy kérdés gyötör:
- a 3G vajh melyiknél nincs korlátozva? ("bármilyen" www tartalom böngészése)
- hol lehet a legköltséghatékonyabban beszerezni őket magyarországi használatra
- hack nélkül lehet magyar karaktereket bepötyögni rajtuk?
- 3g használat díja: ha jól látom a 3g-n át feltöltött dokumentumokért 1 USD-t kell fizetni, illetve a 3G www tartalom talán már csak kindle keyboardon elérhető itthon, vagy új kindlekre már ott sem? - csak mert ez áll az amazon.com kindle keyboard lapján: Access Wikipedia via Whispernet on the experimental web browser. Access other websites like Google via a Wi-Fi connection.

Ha olyan a válasz, várom privibe is.

Kedves wince, köszönöm, sok kérdésemre választ kaptam, ugyanakkor mintha nem lenne mindenben up to date:

http://www.amazon.com/gp/product/B003DZ1Y7M Válasszuk Hungaryt és ezt kapjuk:

Important Product Information for Your Country

Kindle ships with a micro-USB cable for charging your Kindle via a computer USB port
You can transfer personal documents to your Kindle via USB for free at anytime. Service fees for transferring personal documents via Whispernet are currently $.99 per megabyte. Learn more
Wireless download times can vary based on 3G or EDGE/GPRS coverage, signal strength and file size.
Kindle books, newspapers, and magazines are currently priced and sold in United States dollars
Access Wikipedia via Whispernet on the experimental web browser. Access other websites like Google via a Wi-Fi connection.
Kindle includes a 1-year limited warranty. See details
Use of the Kindle is subject to the Kindle License Agreement and Terms of Use

Ergo nekem úgy tűnik, hogy már ez sem tud többet mint a touch (www böngészés szempontjából), azt viszont nem szállítják haza - azaz a hivatalos forrás kiesett - nekem. Bár ilyen feltételekkel minek is a 3G... lehet hogy csak azt éri meg mint zoyo-nak ezek után(kindle4 wifi).

PS: TTS Esztert használja valaki? Onnantól csak TTS Eszter megy vagy angolul is fel tud olvasni, és együtt telepítve elvan a két TTS "hang"?

Hmmm. Érdekes. A GB változat (http://www.amazon.co.uk/gp/product/B002LVUWFE?country=GB) meg ezt írja:
New WebKit-Based Browser
Kindle Keyboard's features an experimental web browser based on WebKit to provide a better web browsing experience. Now it's easier than ever to find the information you're looking for right from your Kindle Keyboard. Experimental web browsing is free to use over 3G or Wi-Fi.

Az amazon.uk-tól érdemes rendelni, USA-ból ha van ismerős (priviben küldök egy számot ha kell, nagyon korrekt gyerek vele szereztetem be, ha kell valami. Reklámos touchot hoztam tőle 40 ropiért. Előreutalással működik, az árut személyesen lehet átvenni Budapesten, vagy Gödöllőn.A csomag nyomkövető kódot emailben továbbítja az ember. A csomag az USA állami postával érkezik.).Touch az nagyon szép és cuki, de a reklámmentes verzió elég drága és a hack sem tökéletes! Keyboard az férfiasabb darab (nekem is az van)és abszolúte hackolható!!! Magyar karaktertáblához, teljes könyvtárszerkezet láthatóvá tételéhez, a felület magyarításához a jailbreak egyaránt szükséges.

na helll a rath!

Ott nem. Az eszközön igen.
[home] [menu] ->Settings [menu] -> Legal
A GPL-t más egyébbel már korábban megemlítik, a 31. oldalon kezdődik a licenc szövege.
Viszont láthatólag ez annyira nem köt le kb. senkit, hogy olybá tűnik, Te sem kerested sokat ;)

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

Megéri egy ilyet venni, ha szeretsz olvasni. Ha netezni akarsz, akkor vegyél tabletet, de akkor megint csak nem azért fogod venni hogy olvass!
A szótár funkciója nagyon jó, ha van alap angolod, akkor nagyon megkönnyíti az angol szövegek olvasását..

--
h0bb1t