szünetmentestől fagynak a gépek?

Fórumok

Sziasztok!

Lehet, hogy őrült vagyok, de úgy tűnik a szünetmentestől fagynak a gépek...

Volt egy gép, nem szerver, de jó minőségű és került rá egy windows 2008 szerver az elektronikus napló kapcsán.Szépen ment is minden rajta, de minden áldott reggel mikor ránéztem csonttá volt fagyva! Belépni se lehetett, csak kikapcs, néha meg kék képernyő fogadott. Először azt gondoltam, hogy hát windows, de aztán mivel ez rendszeres lett, eventlogba semmi, hardverhibára gyanakodtam, bár konkrétan nem találtam semmit.
Pár napja egy másik gépre /szintén nem szerver vas, de azért nem olyan szar/ feltoltam egy linuxos moodle-t, majd a fenti folyton fagyó win2008 szerver helyére került. Másnap reggel semmi élet, belépni sem lehet, csonttá volt fagyva...

Na most vagy két független vas egyformán szar -ami persze azért nem lehetetlen- vagy az egyetlen közös pont a szünetmentes...
Próbaképpen lehúztam a szünetmentes kábelét /Smart SC1500 a táp és 940-0272A a kábel/ a gépről és azóta nincs fagyás, még reggel is él a gép. :)
...persze még lehetne ugye szoftveres gond is, de a szoftvere csak a win2008-ra volt telepítve, linuxon nem nagyon akart menni a 272A kábellel az apcupsd, az apc meg csak RedHut -hoz adott programot, szóval azt egyelőre hagytam úgy voltam vele ha lesz időm majd szórakozom ezzel, tehát nem is futott szolgáltatásként semmi program, ami kommunikált volna a táppal...

...szóval nagyon úgy tűnik az egyetlen közös pont a gépek halálában a rádugott szünetmentes... Valaki találkozott már ilyennel?

Üdv: M.

Hozzászólások

USB-n, vagy soros porton kommunikál? A szünetmentes menedzsmentjében van valami anomáliára utaló jel? Mennyi idős szünetmentesről van szó? Az akkumulátora milyen állapotú? stb.

Nem lehet, hogy túl meleg van?

--
trey @ gépház

A táp végén soros alj a kábel meg egy 940-0272A, ami a sorosból csinál usb-t, tehát a gépbe már usb megy.

2008 alatt, ahol ment a menedzsment szoftvere ott semmi furcsaság nem volt, leszámítva addig a pontig, hogy reggel totál befagyva volt a gép. Eventlogba addig a pontig semmi. Most ubuntu alatt menedzsmentszoftver nincs is, és a fagyás pontjáig a syslogban sincs semmi fura, azon túl hogy egyszercsak megáll a syslog a géppel együtt. ;)
Mindkét gépnél csak reset gomb segített.

22-24 fok van /nyáron más lenne a helyzet :)/ van itt még egy RS 1500 és egy 1500SUA, őket nem zavarja. A táp kb 1 éves, de durván 1 hónapja került használatba, akksi jó.

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

Lehet szar UPS is, de én inkább a betápkábelre gyanakodnék. Én már szoptam ilyet, kábé a minden ki lett cserélve, csak a kábel nem. Egy próbát megér a csere.

Kérdés, hogyan működik a szünetmentes táp. Ha a hálózatot egyenirányítja, akksit tölti, majd onnan egy inverter csinál 230 V AC-t, az a jobbik eset. Ha viszont akkor, amikor van hálózati betáp, egy bypass útvonalon közvetlenül van hálózat, amikor meg elmúlik, átkapcsol az inverterre, akkor ott bizony igen csúnya tranziensek lehetnek.

Szerintem a gép 230 V-os bemenete és a szünetmentes táp 230 V-os kimenete közé kellene valami zavarszűrőt rakni. Egyszerűbb esetben soros induktivitást.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

El kell kuldeni szervizbe az UPS t. Nezzek meg az akkukat elektronikat, a legegyszerubb ut szerintem.

Valószínű ez lesz a vége, csak elsőre olyan hihetetlen volt, hogy mit tud tenni a géppel az usb-n keresztül, amitől az csonttáfagy. ..úgy, hogy egyébként az idő nagyrészében szépen kommunikált (még a 2008-al)a gép a táppal, azt egyszer csak rájön az agyvihar és az usb porton keresztül szétfagyasztja... Én eddig ilyet nem láttam, nekem új volt!

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

Nem ilyen egyszerű ez, gondold csak végig. Ha vacak az szünetmentes táp konstrukciója - és nem is olyan könnyű jól megcsinálni -, akkor az USB kábellel kisöntölöd a PC tápjában lévő zavarszűrést, hiszen a PC és az UPS GND-jét galvanikusan összekötöd. Mondhatod ugyan, hogy de hát a szünetmentesben van trafó, a tekercsek egy ferrit magon, de erre visszakérdezek, hogy vajon a két tekercs közti kapacitás nulla-e? S ha nem nulla, akkor ez a kapacitív reaktancia véletlenül nem lesz éppen a frekvenciával fordítottan arányos, azaz nem lehet, hogy épp a meredek tranziensek közlekednek a leghatékonyabban rajta?

Mondandóm lényege az, hogy az USB kábel által remekül átviheted a tranzienseket - mellesleg a kábellel csak a két berendezés GND-jét rögzíted egymáshoz -, elérve ezzel, hogy a lórúgás tranziens felfordulást okozzon a gépben. Nem hinném a jelenséget misztikusnak, és az a gyanúm, nem is software-es természetű a gond. Erre utal, hogy platformfüggetlen a jelenség.

Csak feltételezés, amit írtam, van más lehetőség is, de ez a legvalószínűbb.

tr [:lower:] [:upper:] <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szia!
Nem PFC -s a tápok vannak a gépekben?
Mert ilyesmivel már szívtam.
Lehet hogy nem szeretik a négyszög jelet.

Nekem is volt ilyen esetem.
Van egy 3 éves effekta me 800 ups-em. Egy idő után rendszeresen csúnyán kattogott, főleg a nyári hajnali időszakban (talán a légkondik akkor kapcsolnak be a környéken). Amikor már kevésnek tűnt az áthidalási ideje (<10perc, eredetileg 30 körül is vitte) akkor lecseréltem az akkut, sajna 9.5Ah helyett csak 7.2Ah volt kéznél. A lényeg, hogy ezzel már jobban ment.. egy darabig. Aztán néhányszor lefagyva találtam a gépemet. Volt, hogy pont akkor volt áramingadozás, amikor a gépnél ültem és hallottam ahogy átkapcsol... majd csonttá fagyott a gép. Pár próba után egyértelmű lett, hogy valami nem ok a tápegységgel. A gép tápját is ellenőriztem, hogy nincs e esetleg ott láthatóan hibás kondenzátor, de szünetmentes nélkül azóta is jól megy. Ja igen, passzív pfc-s táppal használtam, mert az enyém nem szinuszos.

Szerintem elfáradhatott valami, talán kondenzátorproblémája lehet a szünetmentesnek. (Bakker, most nézve neten, több mint duplájába kerül most egy ilyen, német márkanév meg minden, de itt gyártják pár kilométerre tőlem Szegeden.)

Ha a táp nem bírja tartani a kimeneti feszültségeket, akkor a powergood jel alacsony szintre esik, ami resetben tartja a CPU-t amíg nem áll vissza a normál feszültség.

Elvileg tehát csak rebootolhat a gép a betáp hibája miatt, nem fagyhat.

Egyszer volt egy vitás esetem egy hostingszolgáltatóval, akkor csináltam efféle teszteket, ott jó minőségű Corsair aktív pfc-s táppal igazolódott az elv: én voltam a helikopter, 3 szerver más-más miatt fagyott, pedig alig volt bennük közös. A tápok pufferkondijai elképesztő kapacitásúak, brutálisan jól bírják simítani a betáp hibáit. Mondjuk nem sok jelalakkal próbálkoztam, csak tirisztorral és kondikkal torzítottam a szinuszt, de a FET-eket így is sikerült tönkretenni a tápban, túlfesz nélkül is. :) A gép még akkor sem fagyott amikor a táp már haldoklott; stabil volt vagy rebootolt és a BMC minden esetben loggolta a betáp hibáját.

Ez az elv, a gyakorlat és egy gagyi táp erre persze rácáfolhat.

"Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem." :)
Az én esetemben usb kábel nélkül használva reprodukálhatóan fagyott a gép amikor az usp előtt kikapcsoltam az áramot. Persze nem zárható ki az sem, hogy a táp kondijai nem a legjobbak már és ezért az átkapcsoláskor kimarad egy pillanatra a táp vagy zavar keletkezik. FSP 350 egyébként de lehet ráfér lassan az újra kondizás.

Egyébként általános az, hogy hatalmasat emelkedtek az usp árak, vagy csak erre az effektára jellemző, hogy most több mint 2x annyiért árulják, mint 3 éve (régóta drága, nem most ment fel)?

Egy PFC-s tápot raktam egy "gagyi" szünetmentessel ellátott gépbe kb. fél év alatt nyírta ki a tápot.

Hasonlóval.

2.6.26-os kernel felfüggesztésből való / (suspend ot ram) visszatéréskor kivágta a rendszert. bugos volt az usb driver.

Most 2.6.27.y van, semmi baja, tök jól megy minden. (APC Back UPS CS 500 van, ha minden igaz :-)

linuxnál kernel bug során nem mindig sikerül a kimenetet kern.log/ba syslog ba írni,

dmesg > file.out -al

viszont sikerül, ha sikerül eljutni idáig :-).

Próbáld meg beütemezni mondjuk félpercenként írja ki ua. fájlba.

Hátha szerencséd lesz és fülön csípsz valami bugot. (?)

U.I: cserélj kábelt. (?).

--------

Nem vezetek...Jobb így. Nekem is
meg mindenki másnak is.

Hmmm, ez sajnos nem linux specifikus, mert win2008 szerverrel is csinálta, a másik táp ugyanilyen kábelével is próbáltam, ugyan ez lett a vége. Itt valami a szünetmentes elektronikájában lesz, ami valami olyat küld át néha az usb-n, amitől megfekszik a gép hardvertől és oprendszertől függetlenül. Misztikum.

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

APC Smart-UPS SC 1500VA
http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=sc1500i…
Waveform Type: Stepped approximation to a sinewave (kvázi-sinus)

Leírás fejlécében:
Please refer to application note #147 when using with servers that have active power factor corrected (PFC) and/or redundant power supplies.
http://www.apc.com/prod_docs/results.cfm?DocType=App%20Note&Query_Type=…
http://www.apcmedia.com/salestools/RMUZ-7DTKRC_R1_EN.pdf

"It is important to note that not all PFC power supplies will cause the UPS overload. However, the incompatibility is most acute in the one of the following situations:
• A large server class PFC supply (e.g. rated 500W or more) is used with a Back-UPS or Smart-UPS SC.
• The server is equipped with redundant PFC supplies (has two line cords) that are powered by the same UPS.
• More than one PFC supply is plugged into the same UPS, bringing the total power rating (nominal) of the power supplies to 500W or more.
• A workstation class PC (or high-end gaming PC) is equipped with a PFC power supply rated 500W or more.
In any of these situations, APC recommends that a true, pure sine wave, server class UPS be used. Acceptable models include APC’s Smart-UPS®, Smart-UPS® XL and Smart-UPS® RT family of UPSs.
"

Korábban említetted, hogy SUA1500I-vel megy:
APC Smart-UPS 1500VA USB & Serial 230V
http://www.apc.com/products/resource/include/techspec_index.cfm?base_sk…
Waveform Type: Sine wave (ez a nyerő)

Érdekes, hogy a Back-UPS RS 1500VA-zal is megy, holott az is kvázi-sinus-os.
http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=BR1500&…

Egyébként a passzív-PFC az okés. Az aktív-PFC az, ami igazán összegerjedhet a kvázi-sinus-os UPS-sel. Ma már minden tápegységben aktív-PFC van gyakorlatilag. A helyedban csak Smart-UPS-t tolék elé.

Egy ups kivizsgálás sosem árt. Ajánlom az sosups.hu-t.
Menézik az elektronikát, meg ilyesmi.

Tesztelni tök egyszerű. Bebootolsz egy LiveCD-re és kihúzod az UPS elől a dugót. Fagy-nemfagy?

Egyébként kisebb-nagyobb hálózati eszközök tápegysége is sokszor allergiás a kvázi-sinus-ra. Szóval a switch-eket meg a routert is szinuszos tápegységre dugnám a helyedben.

Üdv:
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

...csakhogy a 230-at továbbra is a szünetmentesen át kapja!
Csak a kettő közti adatkábelt húztam le és az megoldotta a problémát. Szóval az adatkábelen küldi azt amitől megfekszik a gép, valószínű Iocsemege felvetése a helyes, hogy ott megy valami tranziens, valami ami az usb portot nem öli meg, de ügyesen lefagyásba viszi a vasat...

Rózsár Gábor (muszashi)
http://www.lok.hu

Előfordulhat, hogy az áramfelvétel pont a határon van a konnektorból?
Akkor lehet olyan, hogy a 230 V lecsökken, amitől a szünetmentes adja a "gubanc van" jelzést. Ezt oda vissza csinálhatja. Érdemes lenne mérni a feszültséget a konnektorban, egy további fogyasztó ki- és bekapcsolása közben.