Ismerkedés GlusterFS -sel (Segítség kérés)

Fórumok

Mostanában kezdtem el (ismét) foglalkozni a GlusterFS-sel, így előre is elnézést, ha vmi nagy hülyeséget kérdeznék.
Tehát odáig megvagyok, hogy létre tudtam hozni egy tükrözött "tömböt" 2 géppel, ez tök jól működik is. Na de mi van akkor, ha elfogy a szabad hely és bővíteni kellene? Ezt hogyan tudom megoldani? Vagy a létrehozott Gluster tárterületet tegyem LVM-be? Vagy hogyan szokás ezt megoldani? Előre is köszönöm a segítséget!

Hozzászólások

Nafene!? Ekkor hülyeséget kérdeztem? :)

Mi igy hasznaljuk: LVM -> ext4 -> GlusterFS
--
1 leszel vagy 0 élő vagy hulla!

Már nem akartam új topikot nyitni.
szóval összeraktam 4 node ból 1 glusterfs-t
kliensen felmountolva csak írni tudok rá, egy ls -al re meg már semmi, csak homokóra.

Mind a 4 node CentOS 6 glusterfs 3.2.7 es verzió.
A konfiguráció alap, szóval create volume meg start volume volt.
Kliens egy Debian 6 ott is 3.2.7 es backportolt glusterfs, ott sincsen konfigurálva, csak 1 mount van.

Az egész környezet virtualizálva fut egy xenserveren, bár remélem nem ez az okat a jelenségnek.

Fedora 16, Thinkpad x61s

ha a sima kommersz glusterfs-t hasznalod, akkor az a fajlokat egy konyvtarban tarolja a gepeken. aztan hogy az a konyvtar az ext3/ext4/xfs/akarmi, azt mar te dontod el. ha keves a hely, akkor a hordozo particiot noveld (lehetoleg mindket helyen) meg a szokasos linuxos megoldasokkal (ha lvm-en van akkor azzal bovitesz, vagy nagyobb disket teszel be, stb), kb ugy mintha a /home-ot akarod novelni.

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

hat van a glusterfs amit a kedvenc OS-edre teszel fel, meg van az a gluster cucc, amit cdrol teszel fel next-next-finish telepitessel. ott a webes feluleten be lehet adni hogy az adott volume mekkora meretu (hogy ezt hol/hogy tarolja fingom nincs, anno nemjartam utana), de szerintem nagyon nemszereti ha te sshzol a node-okra es kezzel novelsz meretet...

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

CD-rol felrakos dolog mar nincs, en ugy emlekszem, csak appliance. Volt a Storage Platform, amit egy USB-rol lehetett felrakni es termeszetesen ugyanazt csinalta, mi mast csinalt volna?
Egy Fedora 11 volt, ext3 FS-sel, semmi kulonos. Ha jol emlekszem, a gluster user-ral lehetett ssh-zni es az volt a pw is. Vgy csak grub piszkalas utan atirni a root pw-t.

t

Köszi mindenkinek, asszem megvilágosodtam! :)

Nem egy mai téma... a malmok meg lassan őrölnek! :)

Adott a GluseterFS-es "clusterem". Működik a replika, minden tuti. Na igen ám, de van 2 szerverem (pl: 10.0.0.1/24 illetve 10.0.0.100/24). Egy adott kliensen vagy egyiket mountolom vagy másikat - az pedig hétszentség, hogy pont az halna el, amelyik mountolva van... Ezt hogyan lehet kiküszöbölni?