Telenor Hipernet - Mennyire korlátlan?

 ( hzsolt94 | 2011. október 15., szombat - 21:55 )

Sziasztok!
A telephelyünkre kábeles internetet csak röhejes, (2/2 Mb/s) sebességel hoznak ki, viszont van mindenféle gyors mobilinternet lefedettség.
Arra gondoltunk hogy ez esetleg valamivel jobb sebességet tudhatna. (Tekintve hogy a telenor 42Mb/s-t reklámoz remélnék tőle ~10Mb/s tényleges sebességet).

A hipernet csomag úgy szól, hogy korlátlan böngészés, és e-mail, viszont mi a tapasztalat, ez mennyire van így?
Gyakorlatilag csak böngészést és e-mailt használnánk, azt viszont nagyon. Kb 50 Gb havi forgalmunk biztosan van, de lehet hogy 100 Gb is, ugyanis nagyméretű cdr, 3ds, jpeg fájlok utaznak levélmellékletként.

Mit gondoltok, mi a tapasztalatotok, ezt így engedné-e a telenor csomag, vagy valami üggyel/ürüggyel lekorlátoznának minket az extrém használat miatt?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A mobilnetet jól gondold meg, főleg az ilyet. Ehhez kell egy HSPA+ dualakármit tudó modem, amit ugyan kapsz, de szerintem elég jó ára lesz. Ha esetleg megtelik a cella, akkor visszarepültök edge vagy rosszabb sebességre. A késleltetés roppantmód tud ingadozni (80ms - 500ms) mobilnet esetén. Ha van rá lehetőség, akkor inkább fizess elő két kábeles netre és állíts be a kettőn roundrobin natot vagy ilyesmit.

", 3ds, jpeg fájlok utaznak levélmellékletként."

direkt szivatjátok magatokat?
Ha levélben küldesz jpeg-et, az kb. 37%-al nagyobb az eredeti fájlméretnél... tekintve, hogy pont a sávszélre panaszkodsz, ez a pazarlás iskolapéldája.
Havi pár ezer forintért már lehet jó ftp tárhelyet bérelni, elég csak a linket küldeni a címzettnek.

A 37% nem sokat jelent szvsz, annyit nem nyersz rajta, hogy megérje az összes kuncsaftot megtanítani ftpzni. A jpg mellékletet meg megnyitja a gmail, meg a freemail, azt kész.

Http miért nem jó?

az ftp csak példa volt.
Tökmindegy milyen alternatívát használ, csak ne kelljen előtte base64-be kódolni mindent....

ez a 37% hogy jött ki ?

base64

Inkább 4/3 lesz az, base64 miatt.

--
joco voltam szevasz

4/3 = 1,333333... azaz +33% de ugey van soremeles is ami kb 60 karakterentent +1 vagy +2 byte tehat meg durvan +4%, kijon az a 37%

A'rpi

igen. A MIME kompatibilis base64 kódolás szerint 76 karakter a max sorhossz, utána rendszerint CR/LF sortörés jön.
Innen jön össze a kb 37%-os méretnövekedés.Alapból a base64 esetén valóban 33% (4/3) a növekedés, viszont mivel itt levelezésről volt szó, ezért valószínű, hogy a padding karakterek miatt további 4% körüli növekedés van.

thx
ennyire még nem mélyedtem bele sosem.

pont az elmúlt napokban piszmogtam ilyenekkel, mert nagy méretű levelek küldéséhez kellett konfigurálni egy mail szervert, és ott elég szépen látszott a külömbség az attchment kódolatlan és kódolt mérete között.
30mb-s levélméret határnál pl. a küldhető attachment mérete <22MB volt.

Jó, de ha kocsit akar venni, akkor miért ajánlasz neki tengeralattjárót?

Akik Maxot használnak azok valószínűleg grafikusok vagy terméktervezők, általában nem IT guruk. És ha még mondjuk a saját embereinek meg is tudja tanítani az FTP-zést, a partnerekkel úgyis gond lesz - saját tapasztalat.

Viszont igen, az email helyett van számos más megoldás, kezdve a dropbox-tól egészen a fex-ig. Ez utóbbit használjuk mi is, épp az ilyen problémák megoldására (F*EX - Frams' Fast File EXchange). De a hitvány netre sajnos nincs megoldás, régen is inkább kermittel szedtem ami olyan volt, mert az jobban tűrte a hibákat. Manapság meg már sokan nem is tudják mi az a kermit :D

Ez a dropbox miben jobb az Ubuntu One-nál?

Fogalmam sincs, nem ismerem az Ubuntu One-t.

Ubuntu one csak 1 gigág ingyenes nem?

A dropboxot meg fel lehet turbózni. (Mondjuk én csak 100 megát használok stabilan.)

--
GPLv3-as hozzászólás.

pl. Dropbox több platformon működőképes, mint az ubuntu one.

Sajnos ez ismerős probléma. Hozzánk végül is mikrón (vagy valami rádión, ehhez végképp nem értek) jött ki a net. Mivel a Hipernet csak Bp. és környékén van (ha jól tudom), esélyes, hogy találtok mikrós szolgáltatót. Nálunk amúgy az Inviteltől van a net.

Átböngésztem a Hipernet leírását, az alapján minden csodálatos - talán egy http tunellel meg is lehet oldalni minden problémát :) -, de ilyen esetben, hogy cégről van szó, én inkább szerződéses úton haladnék. Azaz kérném a Pannont hogy hívjanak fel, és ajánljanak egy mindenkinek megfelelő megoldást. Nehogy az legyen, hogy az ASZF egy rejtett pontját megsértitek valamivel.

Ugyanebben a cipőben járunk mi is, 20/20-as optikát vagy mikrót már havi 30 ezres nagyságrendben behúznának (nyilván ez függ az elhelyezkedéstől, nálunk optikából kb. 200 métert kellene áthúzni az épületig), előbbi eseten 120 ezer a beugró, utóbbinál nincs.

A T-s brigád nem áll velünk szóba, mondván hogy ezen a környéken nincsen kábelezésük.
A kínvitel pedig csak DSL-t hajlandó hozni, amire maximum 5/5 Mbps-es csomagot vállal. Micro-s szolgáltatót eddig nem találtam.

Azt hogy mennyire a világ végén vagyunk remeküld demonstrálja hogy "hipernet" lefedettség van, nem is akármilyen: Ha kimegyek mobilnetezni 10Mbps-nél többet tudok mérni.

Szóval nem tudom mi legyen. hosszas levelezés után a t-sek közölték hogy ha álljuk bekábelezés költségét akkor kijönnek... Viszont kb 1 000 000 -t nagyon nem szeretnénk "belépési díjnak" fizetni.


nézd, ha közület vagy, és masszívan munkára használod a netet, szerintem maradj a 2/2 bérelt (jellegű) vonalnál, esetleg kiegészítő jelleggel vegyél mellé más vonala(ka)t.

Számold ki, hogy költségben megtakarítasz-e annyit az olcsóbb vonallal, hogy érdemes hazaküldeni a bridágot, ha aznapra nincsen net...

Összetenném a két kezem, ha lenne 5/5-ös lehetőség. :)
Hipernetnél néztél fel/letöltést (mondjuk több időszakban, épületen belül), késleltetést?

Minden időszakban meglepően jó. A késleltetés természetesen irdatlan nagy ( 50-200 ms), de hát mobilnet...

Közben átnéztem, de mindenhogyan egyedi szerződést kellene kötnünk, ugyanis a telenor a "nagy terhelésű web szolgáltatás"-okat hozzáveszi az adatforgalomhoz.

Gondolom továbbra is csak NAT van.

Subscrible.

volt szerencsém a hipernet 42höz egy hónapig.
11. 14. 15. kerületben sem sikerült átlépnem 3.5 megabites letöltési sebességet, miközben egy 1méterre lévő htc legenddel igen (szintén telenor hálózatban)
még jó, hogy 1 hónapig nem kellett fizetni. nem hagyott pozitív emléket sajnos.

Lehet jobban járnátok valami WLAN-os szolgáltatóval... nézz körül, hogy nincs-e valami ilyen ajánlat a piacon, még az is jobb, mint a mobilnet.

http://www.compagnon.hu
nincs még tapasztalatom velük.. de nem tudom hova kell nektek..

Köszi. Vannak nálunk, vállalnák, de ők még a bérelt T-s vonalnál is drágábbak...

Végig kell olvasni az előfizetési szerződés apróbetűs részeit is, hangya szorgalommal. Ha minden világos rajta, és megfelel, akkor hajrá. Ha mégis szívóznak, akkor az már jogi kategória. Failover -nek mehet a kábeles net.

--
http://neurogadget.com/

Nekünk volt egyszer "korlátlan" pannonos mobilnetünk, hát soha többet. 2 hónapon át 128 kbittel ment, bár az ügyfélszolgálatosok szerint nem volt probléma vagy korlátozás. Valószínűleg nem csak mi jártunk így, mert sorra mondták vissza a hűség ellenére a szerződéseket, köztük mi is. Most újrakezdik a hülyeséget, a percdíjas internet után ezt agyalták ki a furfangos marketingeseik. Vicc ez a szolgáltató.

Ennyi részletből nehéz megítélni, hogy jogos-e a kritikád. Merthogy EDGE-en az a 128kbps teljesen elképzelhető, hogy normális...

Közel 5 mbitet tudott az első nap, ami után lekorlátoztak, mert a korlátlan neten leszedtem egy dvd méretű cuccot(akkor azt még teljesen korlátlannak hirdették, most már odaírják, hogy böngészés meg e-mail). HSDPA területen voltam folyamatosan.

A kritikám annál is inkább jogos lehetett, mivel lemondtak arról a több, mint 21 hónapról, ami a hűségből hátravolt.

Nekem is volt ilyenem(talán 2-3 éve lehetett) 2 hónapig. Nem kellett DVD méretű cucc, mikor a 2. hónap első napján egy youtube videó után levittek 128kb-re visszavittem én is(az első hónapban kb 2 hétig tartott "korlátlanság"). Elengedték a hűséget.

Ugyanez volt velem is, kb. két youtube video megnézése elég a "korlátlan" net korlátozásához, ami utána brutál nagyon lassú lesz. Szerencsére már felmondtam a szerződést, soha többet telenor.

lássuk be, hogy a mobil net nem erre való, és a szolgáltónak nem áll (anyagi) érdekében a "heavy" userek kiszolgálása. A mobil hálózat kapacitása még a (koax) kábelesnél is korlátosabb.

Nincs igazad, valójában egy ideje már erre is való a mobil net. Egy youtube video megnézése még nem számít heavy usage-nak.

nem azt mondtam, hogy nem alkalmas rá. azt mondtam, hogy nem erre való. (sem szolgáltató sem user szempontból)

hasonlat: egy négykerekes terepjáróval is fel lehet szántani a mezőt, ha utánakötöd az ekét. látod, mégsem erre való.

a mobilnetnek az az előnye, hogy bárhol tudod használni és relatív nagy sávszélesség áll a rendelkezésedre, azon _rövid_ ideig amíg _kell_. Azaz, letöltöd a leveleidet, megnézed a jóbarátok közt, etc.

De azt értsd meg, hogy a szolgáltatónak ez másodlagos bevétel, a hálózat "passzív" kapacitását adja ki erre a célra.
A "nagy" bevétel a percekben van, azaz, ha beszédforgalomra van valakinek igénye - akkor simán kirántja alólad az ide allokált kapacitást.

Az is fennálló probléma, hogy bár a helyi bázisállomás nagy sebességgel ki tud szolgálni, annak az uplinkje elég szűkös (mondjuk 8x2mbps = 240 párhuzamos beszédhívás - 5Ft/perc margóval ez 72000Ft óránként, számold ki, h net esetén mennyit keres)

változik a világ, csak a percdíjjak nem csökkennek.

"De azt értsd meg, hogy a szolgáltatónak ez másodlagos bevétel, a hálózat "passzív" kapacitását adja ki erre a célra."

Ez sem így van már, a mobilinternet csomagok elég drágák ahhoz, hogy számítson a szolgáltatónak, főleg, hogy azokat a telefonokat, amin igazából van haszon is, csak normális mobilinternettel lehet eladni. Szóval emiatt egy ideje már a PS kapacitást építeniük kell a szolgáltatóknak, ha nem akarnak lemaradni. Ha ez a telenornál nem így van, az igencsak sajnálatos.

örülök, hogy ennyire tisztában vagy a mobilszolgáltatók infrastruktúrájával.

Azt azért hozzá kell tenni, hogy az árbevételük nagy része a hangszolgáltatásból jön, szóval a mobilnet _még_ nem annyira jelentős.

Ezt a butaságot honnan vetted?

A "(korlatlan) mobil internet" mobil internetezesre valo. A youtube nezes pedig manapsag az internetezes egy kozismert, szeles korben elfogadott, tipikus formaja. Ez nem muszaki kerdes.

Nem megoldhato/gazdasagos a (korlatlan) mobil internet szolgaltatas? Akkor nem kell a vasarlokat megteveszteni az elnevezessel. Hivjak mobil email-nek, mobil internet light-nak, vagy valami hasonlonak. Vagy ha mar feszegetik a hatarokat es megprobaljak csobe huzni a vasarloikat, legalabb ne sirjanak, ha pont azt csinaljak, amit a penzukert igertek nekik. Inkabb sunnyogva adjak vissza a penzt. Az alabb olvashato kommentek tanusaga szerint a Pannon pont igy tett.

Hát igen, de akkor nem kell azt mondani, hogy korlátlan...

Nekem volt pannonos mobilnetem, használtam tethering jellegű dologra is, volt, hogy egy hétvégén 500 megát youtube-oztam rajta. Ez nem korlátlan, hanem 5 gigás volt. Persze a korlátlan is úgy korlátlan, hogy X adatmennyiségig max. sávszélt adnak, ha azt elérted utána korlátoznak.

Korlátos csomagokra nem volt korlátozás. Miért is lett volna? Ha elfogyott a keret, akkor pengettél, mint a katonatiszt.

Szerintem próbáld ki az ötnapos visszaadási garanciát, aztán nézd meg, hogy mennyit "esztek" szerintük négy nap alatt, és ha nagyon sok, akkor mondd vissza az egészet...
Ez egyébként na nincs pannonos mobilod, akkor csak az ügyfélszolgálat felhívásával tudod megnézni a fogyasztásod, az online.telenor.hu-n nem látsz semmilyen forgalmi adatot majd.
Mindenképpen javasolnám én is, hogy legyen egy másik mobilszolgáltatótól is előfizetésetek, mert különben csúnyán meg tudtok szívni akár egy teljes munkanapot is. Nekik ugyanis 72 órájuk van a hiba elhárítására, és szerintem valamiért még komoly gondok vannak ezzel a dologgal, mindenesetre én is beszívtam volna, ha nem lett volna más stick-em is.
Kérd a Huawei E367-es modemet (nem baj, hogy nem a leggyorsabb, 10-nél többet úgysem tudnak adni ők, csak a reklámokban), aztán vegyél hozzá egy Edimax 3G-6200N Router-t, így jössz ki a legolcsóbban/legflexibilisebben, mert abba elég sok más mobilszolgáltató stick-jét is bele tudod dugni.
A Dropbox vagy a még több ingyentárhelyet adó SugarSync nem rossz megoldás e-mail helyett a cégen belüli fájltranszferekre. Asszem a Dropbox tud LAN-on belül is szinkronizálni egyébként.

Köszi, ezt az ötnapos dolgot ki fogom próbálni.
A kábeles 2 Mbites vonalat meg fogjuk tartani, de azzal is megszívtuk már napokra, és bár a havidíjakat visszafizették, attól még net 1-2 napig sem volt.

Ez a szerződésben így szerepel, hogy "böngészés és e-mail"?
Csak mert nekem ez azt jelenti, hogy ezek a tevékenységek vannak engedélyezve (25, 110, 80, 443 portok), a többi tiltva. Itt meg mindenki adatmennyiség alapú korlátozásról beszél. Világosítsatok föl!

--
Debian - The "What?!" starts not!
http://nyizsa.uni.cc

Nem, mert pl a youtube videó sem web, hanem más jellegű forgalom. ié: azt lehet amit mi gondoltunk! Amúgy kár ezen hörögni, aki tényleg internetezésre kívánja használni (web, mail) /ez ugye az ügyfelek nagy része/ azoknak ez nem korlát.