Ubuntu szívások

A hétvégén rászántam magam, hogy frissítsek Ubuntu 11.10 béta 2-re. A legfőbb ok, hogy 11.04 alatt resum után a ventilátor maxon ment míg rá nem dugtam a tápot, és azért egy laptopot nem úgy szeretne használni az ember, hogy folyton rohanni kelljen a tápért... A hiba 2007 óta ismert és jelentett, workaround volt hozzá, csak 11.04-en már az sem működött.
Előtte nyomtam egy tesztet live usb-ről, és minden okénak tünt.

A hivatalos oldalon írtaknak megfelelően indítottam az upgrade-et, szépen letöltötte amit kell, aztán kezdte telepíteni a csomagokat, míg meg nem állt a ubuntu-desktop csomagnál hibával. A neve alapján pedig elég fontos csomagnak tünt :) Mindegy, ment tovább a telepítés, aztán reboot, majd ültem egy darab a sötét képernyő előtt, és gondolkodtam, hogy hol is van a backup vinyo :)
Végül újra húztam az egészet 11.10-re pendriveról. Az első meglepetés akkor ért, amikor telepíteni akartam a chromiumot. Tudom én, hogy béta, meg lehetnek törött függőségű csomagok, na de az mc kivételével semmit nem tudtam feltenni, mindenre függőségi hibát írt ki.
Paff, akkor esett le! Újra megszívtam a magyar mirrorral, már 11.04-en is átakartam írni, de valahogy mindíg elmaradt. Átírtam de.ubuntu-ra, és egyből ment minden. Remek, a 11.04->11.10 upgradet is a magyar mirror miatt szívtam meg. Ezt többet biztos nem fogom elfelejteni.

Most van egy fasza kis 11.10-es rendszerem, ennek beállítása is megérne egy blogbejegyzést... Visszafelé fejlődik ez az Ubuntu, vakítani vakít, de ha valamit be kell állítani akkor ubuntu-tweak, gconf-editor, vagy /etc-ben kell matatni. Témát nem lehet egyszerűen állítani, képernyőkímélő nincs, default window managert nem lehet egyszerűen állítani, stb... Ezek régen menüből elérhetők voltak.
Na, meg ezt a Unity-t nem dual monitorhoz találták ki...

Amugy az Ubuntunál mindenki vak? Az összes verzióban akkora default DPI-t vagy font méretet állítanak be, hogy 13"-on is zavaró. Ráadásul 11.10-ben azt is külön "advanced settings" alkalmazással lehet állítani...

Hozzászólások

Ubuntunál kapsz egy kész rendszert, oszt' csókolom. Ha testre szabható Linuxot akarsz, rossz helyen keresed. :)

Ubuntu is an ancient african word, meaning "I can't configure Debian"
Ubuntu is an ancient african word, meaning "I don't have enough money to buy a Mac"

Nem akarok ám én olyan nagy testreszabást :) Amit én szeretnék az csak annyi, amit korábban is meglehetett ubuntu alatt oldani a default beépített adminisztrációs eszközökkel: default wm-et megtudjam változtatni és ne kelljen minden loginnál kiválasztani, resum után ne lockolja a képernyőt, font méretet vagy dpi-t tudjak állítani, témát tudjak változtatni. Nem olyan nagy dolgok ezek, és eddig meglehet oldani kényelmesen tweak cucc vagy configfájl szerkesztés nélkül.

A freepark-os mirrort csinalo emberkenek igencsak a labara kene lepni, mert mas disztrok repoi is torottek miatta. A mandrivae pl. frissites alatt folyamatosan torott, mert egy rohadt rsync parancsot nem kepes osszerakni emberunk.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

A kozosseg tobbszorosen jelezte mar, hogy az rsync-nek kene egy konkret opcio, amit amugy a Mandriva mirror howto-ban is meg lehet talalni, de honapokon keresztul meg csak valaszra se meltattak.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Nekem ezzel az új Ubival tele a tököm..
Felraktam, hogy majd biztos jó lesz, erre.. ha a firefoxot vagy az utolsó megnyitott ablakot kilövöm, akkor az egész compiz összeomlik.

Ezen felül a hibajelentések percenként jönnek, idegesítő, ha gépel az ember, így le se szabad okézni őket, hogy aháttérben legyenek (ekkor nem jön fel az adott hibáról új sztem). Jah, ezek azok a hibajelentések, amiknél nem lehet bepipálni, hogy "Az ilyen ...hibák ne jelenjen meg ez az ablak"

Több gondom nincs vele, de ezen azért meglepődtem!:)