Németországi munkavállalás

 ( asd | 2011. szeptember 9., péntek - 11:38 )

Sziasztok,

Van lehetőségem Németországban alkalmazottként elhelyezkedni. Azt viszont nem tudom, hogy milyen okmányokat, engedélyeket kell beszereznem, hogyan szerezhetnék nyugdíjjogosultságot Németországban (ami a jelenlegi magyarországi körülmények között nagyon aktuális téma), hogy alakul errefelé az egészségbiztosítás, meg úgy nagyjából minden, ami a németországi munkavállalással kapcsolatban szóba hozható. Ha van valakinek esetleg kis ideje ÉS tapasztalata, akkor kérem jelentkezzen nálam, elbeszélgetnék vele.

Köszi,
asd

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Először is mázlista :) és sok sikert.

Május 1-gyel megszűnt mindennemű korlátozás a németeknél, így teljesen szabadon vállalhatsz munkát, nem szükséges már semmilyen engedély.
Bankszámlát bárhol nyithatsz, bár érdemes jól körbenézni, mert nagyok az árkülönbségek. Útlevelet szeretik, jó, ha az van nálad. Bankkártyát nem kapsz azonnal, azt általában az ún. Schufa vizsgálat után adják csak.
Telefonból kártyásat szintén bárhol vehetsz.
Egészségbiztosítás az itthonihoz hasonlóan működik, azaz be kell jelenteniük és lesz TB-d.

Nyugdíjat viszont nem tudom...

--------------------------------------------------------------------------
"Az egyetlen bajom az életemmel, hogy nem valaki más vagyok" (Woody Allen)

kösz :) van valami infód a kettős adózásról?

Én úgy tudom, hogy ha itt kint adózol otthon már nem kell.

szerk: http://amunkaadolapja.hu/1999/11/kulfoldi-jovedelmek-adozasa/

"Munkaviszonyból származó jövedelem

A munkaviszonyból származó fizetés, bér és más hasonló juttatás - a nemzetközi egyezmények fő szabálya szerint - ott adóköteles, ahol a munkát végzik. Ha azonban a munkavállaló az adott adóévben nem tartózkodik ott összesen 183 napot, és a térítést olyan munkaadó fizeti, aki a másik szerződő államban nem bír illetőséggel, és az illetményt nem a munkaadónak a másik állambeli telephelye vagy állandó képviselete viseli, akkor az így szerzett jövedelem - e három feltétel együttes megléte esetén - ott adózik, ahol a magánszemély illetőséggel bír."

köszi, talán ez jogi szempontból a legrelevánsabb... amúgy nem szokott kifogni rajtam jogi szöveg, de bevallom ezt már háromszor elolvastam és nem lett érthetőbb :)

Az igazság az, hogy én sem értem egészen, de a lényeg szerintem ez:
"A munkaviszonyból származó fizetés, bér és más hasonló juttatás - a nemzetközi egyezmények fő szabálya szerint - ott adóköteles, ahol a munkát végzik"

A "Ha" után annyi feltételnek kell teljesülnie egyszerre, hogy szerintem az már rád nem vonatkozik, még jó hogy a csillagok állását nem vették bele.

Röviden összefoglalom:

- német cégnél, németországi foglalkoztatás keretében végzett munka után fizeted rendesen az ottani adót, ahogy más kinti dolgozójuk,
- ha az adóév több, mint felében kint is laksz hivatalosan, akkor ennyi,
- ha viszont itthon, akkor ezen felül fizethetsz Magyarországon is adót (amiből levonhatod a Németországban már kifizetett adót, tehát csak akkor lesz fizetnivalód, ha itthon magasabb százalékkal adóznál - ez szerintem most nincs így)

koszi, ez a kettos adozast kizaro egyezmeny ugye? jan1-tol kezdodne a munkavallalas, szoval ez akkor nem igazan szamit. Annyit meg mondtak, hogy APEH-hez, meg TB-hez terjek be, hogy ne keressenek rajtam kulonbozo adokat, jarulekokat, tb-t.

asd

azert kivancsi lennek, hogy kinek kell bizonyitani, hogy en tenyleg kint voltam tobb, mint 183 napot. rakjam el a repjegyeket? :/

Kint van rendes bejelentett lakcímed, itthon meg kijelentkezel (max az addigi lakóhelyedre tartózkodási helyként jelentkezel be, ha valami miatt szükséges). ELVILEG ha itthon megmarad a lakcímed, még a minimál bér után köteles lennél EÜ hozzájárulásra szerződni. Ezt én akkor tudtam meg, mikor hazaköltöztem. Mondták, ez így nem volt OK-s (kint ugyan volt bejelentett lakóhelyem, de az itthonit nem mondtam le). Persze amikor kérdeztem, akkor mi a teendő, azt mondták a TB-nél, hogy á, hagyjuk (gondolom ők sem tudták).

Ha itthon volt az állandó lakcímed, akkor egy E106-os nyomtatványt kellett volna beadni. Az hülyeség, hogy itthon is fizetni kellett volna, elvileg nem is fizethetsz.

http://www.oep.hu/pls/portal/url/ITEM/4D6A5EFDDBE601DAE040A8C0CB327459

Mi az, hogy elvileg nem is fizethetsz?

Pl. amikor én Brazíliában éltem, akkor azt mondták, hogy kötelező fizetnem a TB-t Magyarországon, az nem érdekli őket, hogy én utazgatok, és a brazil egészségbiztosítás nem is váltja ki a magyart úgy, mint egy európai uniós.

Az úgy van, hogy ha évi 183 napot, vagy annál többet dolgozol külföldön, akkor ott kell adóznod és TB-t fizetned (social insurance a neve általában). A kinti TB viszont itthoni ellátásra is jogosít, államközi megállapodás alapján.

Ez így ebben a formában biztosan nem igaz.

Ha 183 napot vagy többet külföldön vagyok, akkor ott kell adóznom, ez tiszta. De a TB?

A kinti egészségügyi ellátórendszer nem jogosít magyar ellátásra automatikusan. Külföldieknek (akinek nincs érvényes TB száma), fizetni kell Magyarországon pl. a körzeti orvosnál, meg máshol is.

Aki Eu államban a központi ellátórendszer ellátására jogosult, az kaphat EHIC-t, és ezzel Magyarországon is (és más Eu államban is) a helyi biztosítottakkal megegyező módon kap ellátást. Vagyis Magyarországon pl. ingyen.

Aki Eu államban biztosított, annak be kell jelentenie Magyarországon ezt, és így kijelentkezik a TB-ből.

De ha pl. én Brazíliában élek, és ott vagyok biztosított, ez a tény nem elég ahhoz, hogy a magyar TB-ből kijelentkezzek. Legalább is nem ezen a nyomtatványon. Más hasonló nyomtatványt pedig nem láttam. Ha van, akkor szóljatok! :-)

Igen, pont ezt mondták. És én ugyan nem tudtam, de ettől még be kellett volna adni, tehát elvileg mulasztottam. De mindegy, mert nem tudták, mi a teendő. Magyarország, no comment. (Bár kivételesen a javamra voltak tudatlanok.)

Ha más Eu tagállamban biztosított vagy, akkor erről Magyarországon a TB-ben nyilatkoznod kell (van erre egy formanyomtatvány), és onnantól kezdve nem kell fizetni.

Mivel a TB ügyintézők lusták/buták/mindkettő, ezért gyakorlatrilag akkor sem kell, ha nem nyilatkozik az ember. Persze nem biztos, hogy mindenkinek szerencséje lenne.

Azt ne felejtsd el, hogy ha év közben mész ki, akkor az itthon keletkezett jövedelmed után itthon majd még bevallanod és adóznod kell. 2. évtől már békén hagy az APEH.

--------------------------------------------------------------------------
"Az egyetlen bajom az életemmel, hogy nem valaki más vagyok" (Woody Allen)

Ahol én is vagyok és tudom javasolni:

- Egészségbiztosítás(Krankenversicherung): AOK (Ha otthon már nem fizeted a TB-t azt egy idő után jelezned kell az APEH-nak, mert elkezdenek majd rádmászni és bizonyítani kell, hogy te itt kint fizeted)

- Bank: Stadtsparkasse

- Telefon(Mobil): Fonic vagy O2 (A Fonic is az O2 hálózatát használja. Az O2-t kicsit olyan köcsög multinak tartom mint a T-t, bár azoknál azért korrektebbek, az elején mindenképpen a prepaid kártyát javaslom)

- Telefon(Otthonra), Internet: Alice (Van csomagjuk ahol egybe kérheted és mikor én előfizettem volt olyan akció, hogy plusz pár euro-ért ingyen telefonálhatsz Magyarországra korlátlanul)

Amire érdemes odafigyelni, hogy mikor bejelntkezel a kreisverwaltungsreferat-nál (ez magyarul nem tudom mi, ahol bejelented a lakhelyed), akkor megfogják kérdezni milyen vallásu vagy. Ha nem vagy ateista, hanem mondjuk református, akkor beregisztrálnak annak és egy ugynevezett kirchensteuer-t (templom adót) kell fizetned, amit szépen minden hónapban levonnak a fizudból. Ez a fizetéseddel arányos, de szerintem elég sok.

A cég szerintem intézni fogja neked a nyugdíjjat szóval azzal nem lesz gond.

Amit rohamkocka mondott azt csak megerősíteni tudom, most már nincs semmilyen korlátozás, nem kell papírt intézned a munkavállaláshoz. Utleveél az elején mindig legyen nálad, mert ha ügyet kell intézni azt általában kérni fogják.

Egyházi adó

Ezt az adófajtát akkor kell befizetni, ha az állampolgár kijelenti, hogy valamelyik egyházi közösséghez tartozik. Az egyházi adó mértéke tartománytól függ, de általában 8-9%. Ha az állampolgár regisztráltatja magát egy egyháznál, jövedelméből automatikusan levonják az egyházi adót. Ha valaki nem tartozik egy egyházhoz sem, nem kell adót fizetnie, de nem használhatja az egyházi épületeket, szolgáltatásokat.

Én banknak ajánlanám a Sparda Bankot, ha csak pénzforgalmi szolgáltatást veszel igény (nem hitelfelvétel), akkor ingyen számla, kártya, stb.

Mobilnak nekem egy ring SIM kártyám volt / van (bár itthon nem azt használom :) ).

--------------------------------------------------------------------------
"Az egyetlen bajom az életemmel, hogy nem valaki más vagyok" (Woody Allen)

Miért írtad le nekem, hogy mi az egyházi adó? :) A "regisztráltatja magát" egyenlő azzal, hogy amikor a kreisverwaltungsreferat-nál bejelentkezik vallásosnak valja magát.

Igazából csak a mérték miatt. Meglepődtem, hogy akár 8-9% is lehet. :-o

--------------------------------------------------------------------------
"Az egyetlen bajom az életemmel, hogy nem valaki más vagyok" (Woody Allen)

Régen nem kérdeztek semmit, de volt a tized. Most egy kicsit már csökkent az elvonás. :-)

-----
"Ember embernek farkasa." Ezért aztán "Holló a hollónak nem vájja ki a szemét."

Azert fontos, mert amikor bejelentkezik a lakasba esa hivatalban benezi, hogy mi a vallasa es beirja, akkor automatikusan elkezd adozni az egyhaznak. A lemondasa meg maceras. Hoznod kell a az egyhaztol egy papirost, amiben blablabla. Ezt mar vegigjatszottuk egyszer. Ha nem igazan vallasos, akkor jobb tagadni.

Egy pm-ben leírhatnád a pontos menetét, mert én is elkövettem ezt a "hibát" és ahogy láttam tényleg nem egyszerű a kilépés. Találtam egy erre vonatkozó dokumentumot. Nem teljesen értem, de elég nyögvenyelősnek tűnik.

Megnezem pontosan. De valami olyasmi, hogy attol a felekezettol vagy micsoda, ahol megkereszteltek, meg elvileg jarnal kell egy papirt szerezned . Hogy ugyan meg vagy keresztelve, de nem gyakorlod a dolgot. Gondolom Magyarorszagon tortent, ezert ezt le is kell forditanod. Nem kell hivatalos forditas.
Ezt be kell nyujtanod az onkormanyzatnal, ahol bejelentkeztel.

Az asszony kovette el, igy majd megkerdezem tole, hogy pontosan hogy is volt? De nekem ez remlik.

Van egy masik modja, kozvetlenul Nemetorszagbol, de allitolag azt meg elo ember nem tudta megcsianlni. Gondolom ezt talaltad meg:) Az en nemet tudasom a legfontosabb szavakra korlatozodik (meg, mar, ...): mahlzeit, gesundheit, schönes wochenende, 1 doner teller bite. Meg amit a regi narratoros vhs kazettakbol megtanultam.

szerk: ki kell lepni az egyhazkozossegbol hozza es errol ad otthon az egyhaz papirt. Most kaptam az infot. Szoval utolag mar drasztikus, tenyleg erdemes bejelentkezeskor jol ikszelni.

Azért az, hogy otthon odamegyek a tiszteleteshez és megmondom, hogy írj már egy papírt, hogy ateista lettem azért elég meredek, főleg, hogy konfirmáltam is. Kell lennie valamilyen más megoldásnak. Otthon nem fogok kilépni, mert azért ez elég szégyenteljes dolog. Ezt jól elcsesztem. :(

Egyébként a párod akkor kért ilyen papírt és sikeresen kilépett?

Nala nem okozott akkora lelkiismereti dolgot, mivel az unokahuganak lett a keresztanyja es cak ezert keresztelkedett meg. Hazament, kilepett, megirtak, beadta, kihuztak a listarol.

Melyik vallásnál van ez a csak kilépsz az egyházközösségből? A róm. keresztények nem igen engedik az embert.

Nemtom. Pogany vagyok, es bar erdekelnek a vallasok, annyira azert megsem.
Ha pedofil kepeket talalnak nalad, akkor sem lehet kilepni? (nem mintha lenne, csak mint lehetoseget kerdezem)

Elvileg vallásos vagyok, de nem vagyok az a templombajárós típus. Gondolom ha az ember meg szeretne házasodni, akkor ezt nem ússza meg, jól gondolom? :)

Milyen olyan szolgáltatást adhat nekem a *bármelyik egyház*, ami hiányozhat annyira nekem, mint 10% fizetés ?

asd

Ha megházasodsz szintet lépsz... :) De tényleg, magasabb adózási osztálbya lépsz és te is és a feleséged is kevesebbet fogtok adózni, tehát egy elég nagy összeggel emelkedik a fizetésetek. Akkor már megéri bejelentkezni. Amúgy ha nem csináltok templomi esküvőt csak polgárit akkor maradhattok mindketten ateisták nem? Bár azért az már tényleg meredek ha vallásos családból jössz.

Vagy esküvő Magyarországon lesz, és ennyi.

Én bevallottam római katolikusságomat. Ezek után a helyi gyülekezet mindig küldte az aktuális programlistát (pl. misék, "klubest", jótékonysági akciók, kirándulások, filmestek). Tehát igyekeztek valamiféle közösséget szervezni. Mondjuk ez meg is érthető, ott csak a tényleges hívők után kapnak pénzt, így érdekük is, hogy elégedett legyen és ne "lépjen ki" a vallásából.

--------------------------------------------------------------------------
"Az egyetlen bajom az életemmel, hogy nem valaki más vagyok" (Woody Allen)

Szerintem a 8-9% félreértés, nem a bruttó fizetésednek, hanem a jövedelemadód 8-9%-nak megfelelő összeg az egyházi adó, ráadásul gyerekek után kedvezmény is jár, pl. a mi esetünkben végül egy minimális összeg, kevesebb mint 1%. Cserébe például a német evangélikus egyház ad némi pénzt a németországi magyar protestáns gyülekezeteknek is.

"Ha valaki nem tartozik egy egyházhoz sem, nem kell adót fizetnie, de nem használhatja az egyházi épületeket, szolgáltatásokat."

Hát, mi három évig éltünk kint, a gyerek egyházi (fenntartású) oviba járt, mi mindenhol (az oviban is) azt mondtuk, hogy ateisták vagyunk (nem spórolásból, tényleg). Ennek ellenére pontosan ugyanazok a feltételek vonatkoztak ránk, mint másra. Egyébként az ovi pl. fizetős (nem csak az ateistáknak). A gyereket az oviból havonta egyszer elviték gyerek istentiszteletre (megkérdezték, vihetik-e, mondtuk nekünk nem baj, hadd lásson olyat is). Más egyházi szolgáltatást meg sem próbáltunk igénybe venni (viszont amikor hívtak oviudvart rendbetenni a gyülekezet részéről, akkor szívesen mentem, örültek is neki).

Az iméntiek az alsószászországi evangélikus egyházra vonatkoznak, a fene tudja, tartomány és egyház mennyire változtat ezeken.

Nalunk is egyhazi az ovi es/vagy bolcsi. Egyikonk sem vallasos.
Mondjuk az otthoni bolcsode es ovoda sokkal jobb volt. De legalabb van.

szerk: Hessen

OFF,troll
Kimaradt az "inn"
/OFF,troll
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Vagy 6* atolvastam de nem esik le, hogy honnan:)

Hess (inn) en
Én kérek elnézést! :)
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Amúgy hová mész ki?

--------------------------------------------------------------------------
"Az egyetlen bajom az életemmel, hogy nem valaki más vagyok" (Woody Allen)

Stuttgart környékén fogok dolgozni :)

Lakast talaltal mar?

Nemetorszagban kicsit a farka csovalja a kutyat. Az ingatlan kozvetito a berlotol szedi be a jutalekot, ami adoval egyutt altalaban 2.38 * a havidij. A legtobb tulajdonos eppen ezert ingatlanoshoz megy, mivel nekik ingyen van. Szoktak meg kerni 3 havi kauciot, es az elso honapot elore. Igy egy 1000 euros lakashoz elsore kell 6380 euro.
Lakastipusok:
- butorozott: van benne minden (neha meg mosogep is)
- butorozatlan: a, nincs benne lampa, de van konyha, b, nincs benne meg konyha sem.

Telefon:nincs ultimate legjobb. Nekem azt javasoltak, hogy ha nem csak nagy varosban mozgok, akkor Vodafone. Amit tudni kell, hogy itt szeretik a 2 eves huseget. Cserebe Vodafone-on belul ingyen telefonalsz, meg meg 1 vagy 2 szolgaltahoz. Csomagja valaogatja.
Keszulek Galaxy S II 1 juro, plussz 10 euro havonta 2 evig az elofizetes melle. Van szifon is, nagyon kinalgatjak. Gondolom nem fogy.

Rendszam: ha kint elsz, akkor __illik__ nemet rendzsammal kozlekedni. Kulonben konnyen feljelentenek.
Uzemanyag: naponta tobbszor valtoztatjak az arakat. Kis lelkesedessel fel lehet ismerni a mintazatot benne (heti es napi leosztasban is). Ha jol remlik altalaban szombaton olcsobb, de hogy hany orakkor az passz.

Orvos: van vizitdij. De egy honapra szol, es nem egy alkalomra. Talan 10 juro. Az AOK-t irta a kollega.

Ha koltozol keszulj hidegre, itt konkretan ugy 14 fok korul lehet. Meg sokat esik az eso es fuj a szel. Volt iden nyar is, 3 reszletben osszesen vagy 10 napig.

Bejelentkezes lakcimre: a kollega altal irt, kimondhatatlan nevu hivatalban lehet. Viszonylag gyorsan megtortenik. Alberleti szerzodest tolem nem kertek. A vallasodat csak akkor valld be, ha adozni is akarsz erte. A lemondasa kicsit maceras (kell egy allasfoglalas az otthoni papi hivataltol, ...).

Ovoda/bolcsode: bolcsodei hely keves van, cserebe draga. A brutott fizeteshez merik az arat (az ovodat is). Ovodabol sincs tul sok. Cserebe egy resze felnapos. Kicsit olcsobb, mint a bolcsi (bolcsi 430 juro, ovi 150 juro kb, de mint irtam szintes tarifa van). Mind a ket intezmenyben csak ebedet kapnak, reggelit, tizorait, uzsonat vinni kell.

Melo: ritka a 40 oras munkahely, legalabbis amirol en tudok. Gyakoribb a 32-35 oras heti. Cserebe ehhez hozzajon az ebedido, meg kaveszunet. Igy mar majdnem 40 oras. Penteken delutan nem szeretnek nagyon dolgozni. Legtobb hivatalban 2 korul hazamennek. A hetveget komolyan veszik;)

Adozas: ha jol remlik tamogatjak a palyakezdoket, fiatalokat. 26 (?) ev alatt nagyon kedvezo az adozas. Folotte mar nem annyira. De ez is savos, es eleg sok osszetevos. Asszony van-e? gyerekeke vannak-e? ... Az adobol eleg sok dolog leirhato: pl.: uzemanyag a munkabajarashoz, ... Erdemes utanajarni.

Az orszag hivatalos nyelve a torok, de egyes tartomanyokban a nemetet is hasznaljak. Bar azzal nehezebb buszjegyet, kajat, vagy egyeb szolgaltatast igenybevenni.

Lakberendezes: IKEA itt is van. De mashol is lehet egesz jo uzleteket kotni. Van finanszirozas, viszonylag jo kamatokkal, kesleltetett kezdofizetessel. Konnyu meg vasarolni hasznaltan. Mondjuk nem az ebay-en, mert a nemetek a bolti ar fole szoktak licitalni a dolgokat ugy 10-20%-kal, hanem a tobbi apron. Nem azert mert kiegette a kolok otthon, hanem mert nagy a kivandorlas az orszagbol. Sokan menekulnek elfele.
A boltok vasarnap zarva vannak. Nagyon keves az amelyik nem.

Munkaeropiac: nagy a munkaerohiany! Sok helyen nem az intezetek valogatnak a jelentkezok kozott, hanem a jelentkezok a munkaadok kozott! Szakkepzet munkaero most elegge kelendo. Erdemes raszanni az idot a megfelelo hely kivalasztasara.

A legfontosabb dolog meg: hmegkostolod az echte nemet donert, akkor otthon mar nem akarsz enni seholsem! Verhetetlen!

Az orszag hivatalos nyelve a torok, de egyes tartomanyokban a nemetet is hasznaljak. Bar azzal nehezebb buszjegyet, kajat, vagy egyeb szolgaltatast igenybevenni.

De jot nevettem ezen. :)

A temainditonak.

Amugy en a Postbankot is tudom ajanlani. 0 a havi koltsege, 0 az utalas belfoldre, online banking is van (0). Erdemes ugy odamenni, ha mar van SIM-ed. Arra mennek az ideiglenes kodok. Maga a konto hamar megvan, a kartya 1-3 het.

Krankenkasse - En a HEK-nel vagyok, de ok nem adnak ki E106-os igazolast (csak E104-et), a NAV meg azt ker. Arra hivatkoznak (a HEK-nel), hogy az mar reg nem aktualis. Ergo egymasra mutogatnak.

Alberletet hosszu idore adnak ki inkabb. Szivesebben nemeteknek (meg szep).
Jo aron, olcso fenntartasut nehez talalni.

Utazas: a pentek -, vasarnap delutani es hetfoi napon utazashoz sok turelmet kivanok.
Nem villogtatnak, hanem balra indexelnek; ha bent ragadtal a belso savban es szeretnenek megelozni. (220-nal is siman letol par autos!) Itt az ut mindenkie, igy ha van egy autonyi hely, akkor bemennek. Savvaltaskor, ha van melletted hely, elvarjak, hogy menj eggyel beljebb, hogy ok a helyedre savolhassanak. Az ro es az sk rendszamu autosoktol sok jora ne szamits.

A donerjuk tenyleg finom. Foleg, ha a helyi sorfozdes sortura utan hazafele gyalogolsz :)

Lehet tisztaban vagy vele, de magazodnak alapvetoen. Neha meg sorozes utan is :)

Ja igen, itt turelmesen megvarjak, mig befejezed az elozest.
Villogni azert nem villognak, mert azert megb@k oket, van ra valami rendelkezes, hogy tilos.
Mellesleg sokan a kozepso savban felejtik magukat, annak ellenere, hogy a kulso is ures.:I

Bar en viszonylag keveset vezetek, tobbet bringazok es itt az autopalyan tilos. Fene sem erti miert?

Ja es vigyazni kell, mert sok a civilbe bujtatott rendorauto. A korlatozasokat erdemes betartani, itt ez nem ajanlas. Es az is furcsa, hogy a BMW-s nem bunko, az Audis nem kopasz, a Mercedeses nem afromagyar. Es egyik ilyen auto sem romlik el! Nagyon keveset lehet beloluk latni elakadasjelzovel. Valoszinuleg minden egyes hibas darabot Magyarorszagra vittek!

Egy kisvárosban dolgoztam még 1992-ben. Egyik délután (csepergett az eső) a zebránál piros volt, megálltam. Láttam mellettem, hogy jön a járdán egy bőrdzsekis, neon zöld-sárga-kék színű kakastaréj frizurás, orrláncos punk srác. Ő is megállt a piros lámánál. Leesett az állam. Nem erre számítottam. Viszont amikor a kollégámmal kocsival közlekedtünk és meglátott egy török emebert amint a járdáról a gyalosátkelőhelyen akart átmenni, akkor egyből nyomta, hogy "Komm schon, Kameltreiber..." Milyen jókat röhögött a saját blőd viccein.

Telefonnak nekük is Vodafone van, mobil is, vezetékes is meg ADSL is. 3 hét mire meglett az ADSL, de valami Sofort csomagunk van, adnak hozzá USB-s kütyüt, amivel otthon a 3G-s net ingyen van, ez a vásárlás napjától működik.

A viztidíj úgy tudom negyedévre szól, és ha a doki beutal máshova, akkor ott már nem kell fizetni. AOK van nekünk is.

A bejelentkezés szerintem várostól függ, mi a Rathausban az Anmeldeamt-nál intéztük. :)

Néha van hosszított nyitvatartás, és elég hatékonyak. Asszem csak útlevél kellett. Egy délután sikerült a lényeget elintézni: 1) Anmeldeamt: lakcímbejelentés, 2) Arbeitsagentur: munkavállalási, 3) Finanzamt: adószám/adókártya, 4) AOK: egészségbiztosítás.

Ha egyedülálló vagy, akkor az I-es adókategóriába kerülsz. A munkaadó általában vonja, és évente 1x kell bevallást csinálni, lehet elektronikusan is (ELSTER).

Az egészségbiztosítót választhatod. Kicsit a magyar rendszer, és a privát biztosítás keveréke: járulékot fizetsz, de te választod, hogy kinek. Amikor bemész, és mondod, hogy náluk akarsz biztosítást, akkor ők intéznek neked Sozialversicherungsnummer-t is, amivel bekerülsz a társadalombiztosítási rendszerbe. Az AOK küld biztosítási kártyát is, ezzel kell a dokihoz menni. A másik oldala meg Európai Egészségbiztosítási Kártya. Ne felejtsd el otthon az OEP-nél bejelenteni, hogy külföldön fizeted a járulékot.

Ja, igen, a vasárnapi zárvatartás tényleg fontos, mi megjártuk vele, mert szombat éjszaka érkeztünk. :D

A döner is úgy van, ahogy a kollega mondja. A mi kedvencünk a Dönerteller mit Salat und Pommes. ;)

Detto, nekunk is voda a vonalas, a net, mega ket sim. Meg igy 30 juroert havonta van egy Galaxy Tab is.

Ezt a kombinalt csomagot megkapod a Kabel Deutschland-tol is, en mar 3-4 eve naluk vagyok (elotte T-Com/T-Mobile), kabelnet + vezetekes + 5 mobil (az O2-val vannak szerzodesben). Az O2-ra szokas panaszkodni, de nekem eddig nem volt veluk bajom ;)

O2-rol mar hallottam jokat, de a Trejrol nem.

"Ovoda/bolcsode: bolcsodei hely keves van, cserebe draga. A brutott fizeteshez merik az arat (az ovodat is). Ovodabol sincs tul sok. Cserebe egy resze felnapos. Kicsit olcsobb, mint a bolcsi (bolcsi 430 juro, ovi 150 juro kb, de mint irtam szintes tarifa van). Mind a ket intezmenyben csak ebedet kapnak, reggelit, tizorait, uzsonat vinni kell."

Oviból néha van 3/4, még ritkábban egész napos is. Viszont félnapos oviból simán van olyan, ahol vagy semmi kaja nincs (csak amit viszel), vagy csak egy kis tízórai. Az oviban fizetendő összeg erősen a család egy főre jutó jövedelmétől függ.

Megjelölve.
____
Semmi sem biztos. Még az sem biztos, hogy semmi sem biztos.

Itt van egy oldal, ahol ki tudod számolni a nettó fizut: http://www.nettolohn.de/

Ez kiírja azt is, hogy mennyi az egyházi adó, csak ki kell választani a tartományt.

Mekkora iPhone reklám található azon az oldalon, és még Apple App Store is. :-)

Könyvjelző.
--
unix -- több, mint kód. filozófia.
Life is feudal

Subscribe

+1

Sub...

Ha a teljesen hivatalos verzió is érdekel, akkor németül ezen az oldalon mindent elolvashatsz.

http://www.arbeitsagentur.de/migration-check-arbeitnehmer

Nekem úgy tűnik, hogy van angol változat is.
____
Semmi sem biztos. Még az sem biztos, hogy semmi sem biztos.

Igen, nekem is sikerült átváltanom angolra. Egész hasznos információk vannak rajta és a megfogalmazás is normális (nem túl formális).

Sziasztok!

Engem is érdekelne ez a téma és szeretnék tőletek kérdezni egy-két dolgot.

Gazdálkodás és menedzsment szakon diplomáztam üzleti informatika szakirányon. Sajnos németül csak keveset tudok, viszont az angolom elég jó.

Én Leipzig-ben tudnék lakni rokonoknál, de nem tudom, hogy kapnék-e munkát nyelvtudás nélkül és ha igen akkor milyet?
Kb. mennyit keres egy benzinkutas vagy egy mosogató?
Érdekelne akár internet bekötés is, de gondolom ahhoz is kéne tudni németül :S

Ez most vicc, vagy komoly? Mert ha az utóbbi, akkor inkább ne menj ki (ez most nem gúnyolódás, komolyan mondom)!

Nem akarok én menni egyelőre sehova, csak szeretném nagyjából ismerni a lehetőségeimet.

arra gondolt szerintem, hogy diplomaval mosogatni mennel. vagy nincs onbizalmad, vagy nem tudom, de az indiai bevandorlok diploma nelkul szoktak mosogatni, nem nyelvtudassal es tapasztalattal rendelkezo diplomasok.

Felteve, hogy a diplomadat az adott orszagban elismerik (persze jelenleg egy infos diploma, fuggetlenul a szakiranytol, nem lehetne elvileg problemas). Egyebkent valoszinuleg ez a legnagyobb gond, ha az ember a csaladjaval kulfoldre koltozik. Elobb-utobb a feleseg/baratno is megunja az otthon ucsorgest, es szeretne a kepzettsegenek megfelelo munkat talalni. Ez sajnos nem mindig mukodik.

Sajnos én közgazdász vagyok csak a szakirány az üzleti infó. Nincs családom, szólóban mennék.

Igazából szeretnék jól megtanulni németül, mert érzem, hogy egy idegen nyelv kevés lesz. 7 éves korom óta tanulok angolul és még most se megy annyira jól sajnos. Nem szeretnék 20 évig német nyelvtanárhoz járni, ezért gondoltam, hogy inkább az ott lakós nyelvtanulást próbálnám ki. Persze valami minimális kereset kéne ott is, hogy fenntartsam magam, ezért kérdeztem, hogy milyen esélyeim lennének komolyabb német nyelvtudás nélkül a munkaerőpiacon.

Nemetorszagban nyelvtudas nelkul az eselyeid akkor lehetnek jok, ha a diplomad egyebkent keresett. Mar a nemetek sem hordjak annyira magasan az orrukat es az utobbi evekben a mi szegmensunkben nem ragaszkodnak a nemet nyelv ismeretehez. Elonynek szamit, de a hianya nem feltetlenul kizaro ok. Csak a nyelvtudas megszerzese miatt, egy diplomaval a zsebedben, viszont hulyeseg elmenni szart lapatolni. Mar csak azert is hulyeseg, mert akik veled egyutt lapatolnak, szinten nem fognak tudni nemetul, tehat toluk nem fogsz tanulni semmit ;) Persze, ha az a terved, hogy a munka mellett nyelviskolaba jarsz, akkor mukodni fog a dolog.

Köszi az infókat! Úgy olvastam, hogy pl. az IT szegmensben az angollal is lehet boldogulni.
Amúgy meg a diplomáról annyit, hogy szép és jó, de nem feltétlenül záloga a magas életszínvonalnak és a jó munkának.
Én ötösre diplomáztam (25 emberből 3 ha kapott ilyet) volt nyelvvizsgám meg minden, és 7 hónapig kerestem munkát eredménytelenül. Volt egy fejvadász cég, ahol szó szerint kidobtak az épületből, mert már ott volt a nyakamon a következő jelentkező. Ez a a közgazdász diploma! Képzeljétek el, milyen esélyeik lehetnek a filozófusoknak vagy a bölcsészeknek...

Ezért nem mindegy, hol szerzi az ember azt a közgazdász diplomát. A jobb helyeken nemigen számít, hogy hanyasra diplomázol, ellenben elég nehéz ahhoz, hogy aki eljut a végére, az simán elhelyezkedik. Persze a közgazdászképzés még a húzósabb helyeken sem olyan nehéz, mint egyes más szakterületeken.

Én most olyan helyre járok ahol a 100ból 92 pont kellett ahhoz, hogy felvegyenek államira, tehát annyira rossz csak nem lehet. A BSc-t is itt végeztem, akkor is 125/144 volt a határ kb.

sub

Sziasztok!

Ha valaki németbe készül vagy már kint van és nincs munkája lehet hogy tudok segíteni...(nem lehúzás)
magánba keressen.

Üdv!

IT meló? Helyileg melyik város?

Servicetechniker für Telekommunikation und Informationstechnik
kábeltv modem install

Frankfurt, Koln
szállás van!

többit privátban.

Sajnos akkor tárgytalan.

A páromnak kéne munka, de Münchenben és kezdetnek valami egyszerűbb. Közgazdász a végzettsége, németül is beszél, de első munkahelynek valami könnyűt szeretnénk (hogy szokja a légkört). Például eladó egy pékségben, vagy egy cégnél valami kisebb beosztású állás, ahonnan aztán lehetne feljebb lépkedni.

De azért köszönöm a gyors választ!

Német nyelv feltétel?

Nem biztos, hogy jól értelmezem a kérdést...

A párom magyarul és németül beszél, illetve angolul alapfokon. Azt nem szeretném, hogy magyarok között dolgozzon és magyarul beszéljen, mert akkor nem fejlődik semmit, sőt csak visszaesik. Angolul annyira azért nem tud, hogy napi szinten használja. Tehát marad a német.

De azért kíváncsi vagyok a lehetőségre, ha nem titok leírhatod.

sunmao-nak:

Németül jól kell tudni beszélni és megérteni mit mondnak.

A szakmai részt oktatják:
- Alap PC ismeret pl. Windows hálózat beállítása, de Machintos-on is be kell tudni állítani
- Wifi SOHO router beállítása
- Kézügyesség: RJ45 kábel vagy koax csatlakozó klimpelése

http://hup.hu/node/106707#comment-1387928

Szerintem mi hárman eléggé elbeszélünk egymás mellett, de azért köszönöm, hogy próbálsz segíteni. :)

Aligartor-nak:

igen, mert:
- 5 napos oktatás német nyelven
- napi munka miatt is (német kolléga és német ügyfél)

Rossz helyre írtam, német nyelv elvárás, és ha igen, akkor milyen szintű?

Nos, januar 8-an kezdek. Van azota valami fejlemeny?

Valaki tudna ajanlani egy itthoni konyvelot? 2011-es es 2012-es bevallas megirasahoz fog kelleni, plusz konzultalnek vele az OEP es a NAV fele torteno kommunikaciorol.

asd

Én is most kezdtem Berlinben, az OEP felé a kommunikációhoz:
Ha van ügyfélkapud akkor tök egyszerűen kitöltöd a

"Bejelentő lap TAJ számmal rendelkező magyar állampolgár részére, aki EGT tagállamban biztosított személy"
innen:
http://www.oep.hu/portal/page?_pageid=34,26645934&_dad=portal&_schema=PORTAL&tmodule=1

és beküldöd online.

Apeh/NAV-ot még nyomozom :)

Látom el van látva a kolléga munkával :D

koszi!

probaltam veled felvenni a kapcsolatot, de itt nem lehet - megtenned, hogy te veszed fel velem?

asd

mivan ha nem jelentjuk be ezt az OEP cuccot?

"1. EGT tagállamban dolgozónak kell-e Magyarországon jeleznie, hogy külföldön dolgozik?

Amennyiben a magyar állampolgár az Európai Gazdasági Térség (EGT)1 valamely tagállamában vállal munkát, akkor rá annak a tagállamnak a szociális biztonsági szabályai vonatkoznak, ahol keresőtevékenységet folytat és kizárólag ott kötelezett járulékfizetésre. A magyar jogszabályok alapján fennálló társadalombiztosítási járulékfizetési kötelezettség rá nem terjed ki, illetve annak önkéntes teljesítésére sincs lehetősége.

Annak érdekében, hogy az EGT valamely tagállamában dolgozó személy a közösségi jogszabályban foglaltaknak eleget tegyen, illetve, hogy Magyarországon a járulékfizetési kötelezettség alól mentesüljön, illetve annak érdekében, hogy elkerülje a kettős járulékfizetést, bejelentést kell tennie a lakóhelye szerint illetékes egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnél a „Bejelentkező lap külföldön biztosítással rendelkezők részére” elnevezésű, a www.oep.hu weboldaról letölthető nyomtatványon.

A bejelentést a külföldi biztosítási jogviszony létrejöttét, illetve megszűnését követő 15 napon belül kell megtenni. A bejelentés elmulasztása mulasztási bírság kiszabását vonhatja maga után."

Innen: http://www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/EUELLATASOK/110118_GYIK.PDF

igen ezt tudom, de en ugy ertem, hogy valami buntetes vagy ilyesmi ha elmarad a bejelentes?

" A bejelentés elmulasztása mulasztási bírság kiszabását vonhatja maga után."

Ezek szerint van, kérdés hogy valaha megbírságoltak-e valakit ezért illetve hogy mekkora a bírság összege (meg hogy be tudják-e hajtani rajtad).

Szerintem itt is lehet de írtam mailt ;)

Lakcím ki/bejelentés, TB, adózás röviden, érthetően:
http://www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=1321

Akit esetleg még érdekel ausztriai, svájci, és németorsza´gi munkavállalás, a cég ahol dolgozok kb 300 embert tervez felenni ( csak alkalmazotti viszonyba) kb 30 pozicióba a köv két évben. Küldj egy üzenetet, és küldök egy linket ahova kiirogattam minden poziciót.

Üdv

Ezek mind IT pozíciók?
Németországon belül hol?

Szia,

írj privát üzenetet, nem szeretném, hogy esetleg kigyomláljanak innen. :)

Nem elég becsületesnek lenni, annak is kell látszani.

Németországban mennyire "legális" a torrentezés (saját célra letöltés)?

Remelem nem ez donti el, hogy kikoltozol-e :)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Hááát...:)

letolt otthoni (mo-i) gepre + atscp-zed magadhoz. :)

lol tényleg

Rá google-öztem a "torrentezés németországban" kifejezésre és találtam sok "okosságot". De nekem azért a gyakori kérdések és társai annyira nem releváns információ források.

Az nyilvánvaló, hogy Németországban jobban odafigyelnek ezekre a dolgokra és ahogy látom itt annyira nem is divat már a torrentezés.
Magyarországon ez úgy néz ki, hogy elvben nem szabad de még életemben nem hallottam olyat, hogy valakit nyakon csíptek volna, tehát elvben senki nem csinálja gyakorlatban azért elég sokan(de ebbe most ne is menjünk bele). Az megint más dolog hogy a torrent oldalakat nyaggatják Mo-n is.

A kérdésem arra irányulna, hogy mekkora esélye van annak, hogy valakit el kezdenek Németországban piszkálni, ha zárt(meghívásos alapú) magyar torrent oldalról szed le tartalmat, úgy hogy a protokoll titkosítás be van kapcsolva (néhány kliens képes erre).
Természetesen érdekel a jogi része is a dolognak, de inkább a gyakorlati részére lennék kíváncsi.

Én személy szerint a fent leírt feltételek alapján (magyar meghívásos oldal, protokoll titkosítás) elég kicsinek érzem az esélyét annak, hogy aki ilyet csinál annak ebből baja származhat.

Természetesen az optimális megoldás a már említett otthon letöltjük aztán scp-n áthúzzuk megoldás az ideális, de ez sajnos akkor kétszer vagy többször (kapcsolat függő) annyi időt vesz igénybe mint a direkt letöltés.

Nektek mi erről a véleményetek? Valakinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata?
Lehet privátban is...

"Even with BitTorrent encryption enabled, anyone can connect to a BitTorrent swarm, see your IP address and send you an infringement notice."

És ezért látom ezt az egészet esélytelennek. Ahhoz, hogy elkapják valaki grabancát, be kell állniuk a peer-ek közzé. Na most ez egy zárt(meghívásos) magyar torrent oldalon...
Nyilván nem lehetetlen bekerülni, de a kérdés, hogy érdekli-e ez ennyire a németeket?

Igen, ez a kérdésem nekem is:)

minden meghivasos magyar trackeren benn vannak a jogvedok is.

A német jogvédők?
Nem vonom kétségbe, hogy ez így van de akkor a felhasználókat, miért nem bántják?

magyarok (meg amcsik), de gondolom van valamilyen informacioaramlas kozottuk.
te hogyan bantanal egymillio felhasznalot? randomra, vagy abc-sorrendben?

na de ez egy nemetorszagi munkavallalasrol szolo topic, hadd ne warezoljuk mar el. surmo magyar kimegy nemetbe' dolgozni, mer szaraZo'sza'g, aztan warezol meg log a bkv-n mint itthon...

Az általad lefestett kép azért nem teljesen fedi a valóságot, de igazad van ne menjünk bele...

btguard.com
blackvpn.com

Na tessék:

"Németországban a játékkiadók egyesével keresik meg a játékaikat kalózváltozatban letöltőket, és fenyegetik őket perrel (amitől egy 800 eurós adomány ellenében nagyvonalúan eltekintenek)."

http://index.hu/tech/2012/02/10/torrentezni_nem_kell_felnetek_jo_lesz/

Gondolom, mint mindenhol mashol a vilagon ...

Ezt nem értem. Magyarországon pl. legális. Valamint Svájcban is.

Magyarországon nem legális.

Saját célra film, zene lemásolása vagy letöltése legális, pénzes szoftver letöltése vagy másolása nem legális.

Jogvédett tartalom megosztása nem legális.

Torrent megoszt, miközben letölt, így nem legális.

Köszönöm a pontosítást, így teljes a dolog.
Engem igazából az érdekelne, hogy valós tapasztalatok (pl. kint élek) alapján mennyire "büntetik". Tehát mint Magyarországon, nem legális, de nem is hajtanak rá az otthoni seedelőkre. De komolyan érdekel:)

Azt is vedd figyelembe, hogy torrentezni csak ott erdemes, ahol van hozza megfelelo internetkapcsolatod.
Magyarorszagon nagyon konnyu olcso es gyors internethez jutni. Nemetorszagban ez nem igazan van igy. Draga, szar es meg lassu is.
De ez az en velemenyem. Lehet, hogy masnak jobbak a tapasztalatai.

Ez ugyanúgy mint Mo-n lakhely függő. Ha szerencséd van és olyan helyen laksz akkor hozzá tudsz jutni viszonylag olcsón gyors internethez (25-100 Mbit/s). Bár a letöltés/feltöltés nincs szinkronban sehol.

Annyiban viszont igazad van, hogy itt sokkal kevesebb helyen van ilyen lehetőség.

Jaja, de ez is csak feligazsag. Nekem 2 Mbps-adnak, bar erzesre az otthoni 384-gyel (ami 10 eve volt) egyenerteku.
Kollegam mar kozelebb lakik Frankfurthoz, neki 16Mbps-at adtak, amibol garantaltak 12-ot, es 6-ot mert.

Lehet, hogy mar volt szo rola a topicban, de nem talalom.

Mennyibe kerulhet egy felnott kajaja /ho, ha nem akarok fogyokurazni..? Leginkabb Munchen kornyeke erdekelne.

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

Több tényezőtől függ, mert például a mi cégünk szerződésben áll egy kantinnal és ezért kedvezményesen ebédelünk.

Nekem körülbelül:
reggeli: nem reggelizek
ebéd: 4-5€
vacsora: 3-4€ (nem étterem, hanem ha a hétre bevásárlok)

étterem:
kínai, ázsiai, indiai: 5,20€-tól már van bőséges második, vagy 5,80€-tól már van olyan is, hogy kapsz hozzá előételt és úgy már jól lehet lakni, illetve 10€-ért "all you can eat"
Tipikus Bajor sörház (pl.: Löwenbräukeller: haxe, braten, schnitzel 10€-tól indulnak
pizzéria: 8-10€ egy normál pizza
gyros/dönner pita: 3,5€

Bevásárlást hétvégén ejtjük meg (ALDI/LIDL) és egész hétre vásárolunk, így szoktunk két személyre 30-40€-t kiadni, de abba van egy rakat édesség, karton innivaló, csipszek, kekszek, stb... Tehát bőségesen.

Így ha kiszámolod felfelé kerekítve, egy személyre:
ebéd (hétköznap): ~5€*22 = 110€
vacsora (hétköznap): ~4€*22 = 88€
hétvége:
egy nap étterem: ~10€*4 = 40€
egy nap főzés: ~4€*4 = 16€

összesen: ~254€
Ami azt jelenti, hogy egy személy durván 250€-300€-ért jól tud lakni egy hónapba. Természetesen ha ketten vagytok ez nem a duplája, hanem mi például olyan havi 400€-ra hozzuk ki.

Van olyan ismerősöm aki 200€-ból ki tudja hozni az étkezését, de én inkább költök egy kicsit többet de élvezem az étkezés minden pillanatát. Illetve van a közvetlen közelemben ellen példa is, aki 400-500€-t költ.

ui: A bevásárlást nem kalkuláltam bele a végösszegbe, de ha megnézed:
egész hónapban a bevásárlás összege: 40€*4 = 160€
napokra lebontva: 160€/30 = 5.3€ (ez már két személyre van és benne van a hétköznapi vacsora és a hétvégi egynapos főzés)

A két főre lebontott (+1 gyerek) 4-500 euro-t én is meg tudom erősíteni, családból származó infó alapján.
Egyébént az a vicc hogy az alapvető élelmiszerek az aldi/lidl-ben kb. ugyanannyiba kerülnek mint itt.

Az emberi meló az, ami sokkal többe kerül kint. Ami logikusan következik abból, hogy arrafele az emberek (főleg az átlagemberek) jóval többet keresnek, mint itt... ez aztán lecsapódik a kétkezi munkával készített termékek árában (pl. kaja).

Koszonom!

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"

heh, hat ez reszletes valasz volt :)

Epp most szoltak, hogy keresni fogunk 2 fejlesztot hozzank aprilistol. NAVTEQ (hamarosan Nokia) Schwalbachban, Frankfurt mellett. Java, REST, Spring, meg ilyenek.

Ha valaki epp kijovesen tori a fejet, jo fejleszto, es erdeklik a reszletek, ne kimeljen egy privat uzenet erejeig.

Innen most mentek el. Elvileg új vezetőség van... Bár nem tudom mennyire függ össze az NSN a NAVTEQ-el.

Engem lehet érdekelne a dolog, viszont nem tudok pü-t küldeni neked, mert nem engedélyezett...

Ha vegre meglesz az albi, Stuttgart kornyeken tudok huposoknak munkakereses idejere fedelet biztositani, ha ugy alakul.

ez igazan kedves toled!

Dícséretes ötös! :)

nem tudom van-e itt meg valaki, de hatha...
szoval olyan PREPAID mobilnetet keresek, ami forgalmi alapon szamlaz (havonta kb. masfel-ket hetet vagyok kint, felesleges havidijas, es eleve keves adatot huznek le rajta), es egy-egy beszedhivas is intezheto rola, van ilyen?

Nekem pl. Ankarában és Londonban a szálloda címét simán elfogadták ott, ahol címet kellett megadni.

Esetleg a németeknél is megy ez?

az O2-es kartyat a szalloda cimere kertem, igaz, nem irtam be sehova hogy ez egy hotel, a postas ugyis tudja mar hogy en ott vagyok szerintem, amennyit rendeltem oda... :D

kozben talaltam az O2-nel egy egesz jot 1 EUR napidijjal, ingyen kipostazzak a SIM kartyat (1 EUR feltoltessel)

http://www.t-mobile.de/xtra/0,23640,18518-_,00.html

Xtra Card - net: 99 cent pro Tag. 10 Euro Startguthaben.

koszi, ez sem rossz, ugyanolyan tarifai vannak mint az altalam rendelt O2-nek, csak az ingyenes, 1 EUR kezdoegyenleggel, ez meg 9.95 EUR, 10 EUR egyenleggel (szoval nincs lenyegi kulonbseg)

arrol esetleg van valami infod/infotok hogy a mobil lefedettsegben vannak-e kulonbsegek mondjuk az O2 es a T-Mobile kozott?