Trinity Desktop Environment

 ( fdavid | 2011. szeptember 9., péntek - 7:59 )

Kivancsi lennek a tapasztalaitokra a Trinityvel kapcsolatban. Van-e aki napi szinten hasznalja? Problemak, nyugok? Melyik kde-s programok futnak egyaltalan trinityvel?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

2 dolgot kivéve teljesen jó. Az egyik az, hogy a kpdf kereséskor a dokumentum végére érve néha meghalt (nem sűrűn; már egy ideje nem csinálta, lehet frissült) illetve kdebluetooth nincs hozzá.

Minden program fut, a régi KDE-s programok programnev-trinity nevű csomagokban vannak, és így lehet őket telepíteni.
Megfér egymás mellet a Trinity és a KDE4 is, tehát pl., tudod használni a KDE 3.5-ös (Trinity-s) krusader-t és közben a KDE4-es kopete-t. (ilyenkor nyilván feltelepülnek a KDE4-es libek)

A Trinity nem telepíti a magyar nyelvi file-okat, de ez a kde-i18n-hu-trinity csomag telepítésével megoldható. Illetve alapesetben a sudo-t próbálja meg használni, ezzel a módszerrel rá lehet venni, hogy a su-t használja.

Latpopomra is most raktam fel (T61), az nvidia-settings -es monitor felbontás-változtatás simán megy,
a netwok manager-hez a network-manager-kde-trinity csomagot,
az energiagazdálkodáshoz a kpowersave-trinity csomagot kellet kézzel feltelepíteni.
Altatás / hibernálás / fedél lecsukása minden szépen beállítható és tökéletesen működik.

szerk.: Trinity-t használva nem forog állandóan a hűtőventilátor.

Nagyon koszi, ez igy eleg biztato. A fontosabb (KDE terjesztesen kivuli) KDEs alkalmazasok 3.5-os verzioit is gondozzak, vagy azokbol KDE4-eset tudsz csak hasznalni (pl k3b, amarok, stb.)? Mennyire mukodnek a kozponti funkciok a KDE4-es alkalmazasokkal (taskbar, notification, stb.)?

A k3b, amarok és hasonók mennek rendesen, szintén programnév-trinity csomagként telepíthetőek. (a /opt/trinity-be települ, trinity alól simán amarok-ként indíthetó, de más alatt (gnome, xfce) kell a PTH-al játszani.)
KDE4-es programokat nem használtam, de elindulni elindulnak.

Ha kde4 mellé rakom fel a trinityt, akkor a kde4-es progik nem akadnak össze a trinity-s megfelelőjével? Pl ha trinity alól indítom a saját k3b-jét, az nem akad össze a kde4-es k3b-vel, egyáltalán melyiket indítja el? És fordítva ugyanez? Mennyire fér meg egymás mellett a kettő?

Alapesetben a trinity-s, de ha rendesen megadod, hogy /usr/bin/k3b, akkor a KDE4-es.
Este fel tudok éleszteni egy virtuális gépet, és minden kérdésre pontosan tudok válaszolni.

Sikerült-e tesztelni?

Még sajnos nem, de ma este megcsinálom.

Szerk.: csak most ertem haza.

Megcsináltam, itt az eredmény:

Debian squeeze alap KDE4-es CD-ről telepítve. Erre felraktam a Trinity-t. Ha KDE4-et indítok, akkor alapból a KDE4-es programok mennek, ahhoz, hogy a Trinity-sek menjenek, a PATH elejéhez hozzá kell adni a /opt/trinity/bin -t. KDE4-en minden gond nélkül futott egymás mellet a KDE4-es és a Trinity-s Kopete, K3B és Amarok.
Ezután átállítottam a default-display-managert a kdm-trnity -re, (echo "/opt/trinity/bin/kdm" > /etc/X11/default/display-manager) elindítottam és bejelentkeztem a Trinity-be. Itt is mentek a KDE4-es és a Trinity-s programok egymás mellet (a menüben szépen ott volt a KDE4-es és a Trinity-s program is egymás mellet), DE a KDE4-es programok systemtrayicon-ja nem jelent meg sehol.
A Trinity alatt elindítva a plasma-desktop.kde4 -et megjelenik a KDE4-es asztal és panel, ezen már látszanak a KDE4-es programok systemtrayicon-jai. Lényegében ilyenkor megjelenik a teljes KDE4-es asztal, és a KDE4-es panel fölé kerül a Trinity-s panel.
Egy kis ügyeskedéssel el lehet érni, hogy a 2 panel egymás mellett, egymást nem fedve létezzen. Első körben a KDE4-es panl szélességét le kell rövidíteni és -mondjuk- a jobb alsó sarokba tenni, ezután a Trinity-s panel szélességét kell kisebbre venni és be kell tenni -mondjuk- a jobb alsó sarokba. Végül a KDE4-es panelnek meg kell engedni, hogy az ablakok eltakarhassák a panelt.

Képek itt találhatóak minden állapotról: http://postimage.org/gallery/280kzihgo/

Remélem minden érthető volt, ha valami mégsem vagy még kíváncsiak vagytok valamire, írjatok!

Kb. mennyi memoriat eszik? Ha van egy 512 MB-s gepem, elfutna rajta?
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Adtam a virt. gépnek 512 MB-ot, úgy érzésre jónak tűnik.
Trinity + kopete + amarok: 220 MB
Trinity + plasma-desktop + kopete(KDE4) + amarok(kde4): 290 MB
Trinity + kopete + amarok + kis netezés (hup, index, youtube): 320 MB; 40-50 MB swap

En az este kiprobaltam egy sima KDE3-at opensuse-n (meg van benne olyan), 512 RAM, libvirt fut csak a hatterben, hat szornyu volt. De ennek lehet, hogy inkabb a libvirt volt az oka.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

A winyó sebessége elég sokat számít. (A fizikaié is és a virtuális driver is. KVM és VMWare alatt nekem jónak tűnik, de a VirtualBox-é szerintem borzalmasan lassú.)
Itt a host gépben 8 GB RAM van, a virt.gép file-ai egy gyors winyón vannak, és a proci (Q9550) támogatja a HW-es virtualizációt.

Ez egy Xen Dom0 volt.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Köszi.

Off: miert lett hirtelen ennyire gonosz a sudo a DE-k koreben?
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal

Megjelent a 3.5.13!