kedvtelenítő: The Thing

szóval a 82-es Carpenter / Kurt Russel féle igazán (hangsúlyosabban: igazán-nagyon-nagyon) mesteri sci-fi horror előzményeit nemsoká' megnézheted a moziban, vélhetően az eredeti színvonal alatt, akarom mondani vélhetően jóval a béka segge alatt.

http://videa.hu/videok/film-animacio/a-dolog-elozetes-trailer-Ny1ziNuKc…

szóval ezt most nem kedvcsinálónak írom, hanem kedvtelenítőnek: ha nem tudsz olyat csinálni, mint az eredeti, megteszi a jóval szarabb is csak divatos legyen meg hozzon valamennyi zsét, full ötödosztályú kategóriás koppintás is lehet. :(

Hozzászólások

Ezek ilyenek, kreativitás hiányában remake-ek és előzményfilmek készülnek megállás nélkül, ha már végképp nem bírnak magukkal, akkor animéket kezdenek adaptálni, lesz majd Ghost in the Shell meg Cowboy Bebop, esetleg még Akira is.

És ami a legrosszabb az a Battle Angel Alita James Cameron rendezésében, aki egyelőre még kivár a technológia fejlődésével, de már leszögezte, hogy az Avatar 2 után elkezdik forgatni (az Avatart amolyan gyakorlópályának tekinti a Battle Angel Alita-hoz). Remélhetőleg 2016-ig sikerül megmerényelnem James Cameront, hogy ez a szentségtörés ne következhessen be.

Kegyetlen vagy, mint mindig (bár ellenvetésem az nincs, mert tehetséges és sikeres is), de a személyeskedés teljesen offtopik, a kiinduló hozzászólásom releváns a témához (nem mellesleg eddig a HUP-on csak elvétve néhány alkalommal írtam animékről és legalább 15 hónapja nem nézek rendszeresen animét, a MAL-t talán 4 hónappal ezelőtt frissítettem utoljára), ez nem az.

Még több offtopik. Szakmába vágóan semmit (bébiszitterkedés), mostanában rájöttem, hogy sohasem akartam informatikus lenni, sokkal inkább fizikus, de a célirányosságom teljes hiánya miatt (23 évesen szerintem egy diploma megszerzése alapvető kellene legyen) egyelőre patthelyzetben vagyok, mint egy beragadt váltó.

Egyáltalán nem durva. Aki mélyebben ismeri az anime/manga világot, döbbenten tapasztalja, hogy hollywood milyen pofátlanul nyúl le alapötleteket, koncepciókat, esetleg teljes filmeket, képregényeket. Aztán a végső produktum vagy jól sikerül, vagy nem. Általában nem.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Az utóbbi időkből. Christopher Nolan Eredet című filmjében komplett átemelésre került az alaphelyzet és ötlet Satoshi Kon, 2006-os Paprika című animejából. Az Álomháború egy az egyben nyúlás, csak most nem ugrik be az eredeti manga ill. anime sorozat. Egyébként igyekeztek is az alkotók egy élőszereplős anime filmet csinálni, csak hát ehhez az amcsik kissé hülyék. De a lista hosszú lenne, ha olyan 10, 15 évre visszamenőleg nézném a dolgokat. Ja, és a Mátrix is lopkovica, csak nem olyan szembeötlő. Kb. három négy manga ill. animeból lett összegyúrva.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Nekem a párhuzam ennyire nem tűnt fel az Inception, meg a Paprika között, pedig mindkettőt láttam.

Nekem semmi problémám nincs azzal ha elképzeléseket vesznek át, inkább a végeredménnyel szokott lenni.

A Mátrix és a Ghost in the Shell párhuzamot sem érzem olyan erősnek.

Szerintem a megvalósítás az ami igazán számít és az animék egy része nagyságrendekkel szofisztikáltabb, mint, hogy Hollywood megfelelően adaptálhassa azokat, de ez már a múlt, az anime ipar az évek alatt jelentősen megváltozott, ma már többnyire csak ecchi tartalmak vannak.

A többség természetesen nem kellően nyitott, úgyhogy nem kell szégyenkezned.

Bizonyos szofisztikáltabb animéket (FLCL, Serial Experiments Lain, Paranoia Agent, Haibane Renmei, Sayonara Zetsubou Sensei, Kino no Tabi stb.) alighanem meg sem értenél igazán, ezek nem az átlagos nézők igényeire vannak szabva, az animék egy része akár kulturális sokkot is okozhat.

Ilyen szempontból tehát a legtöbb amit tehetsz az ignorálás, hiszen a nyitottsághoz kreativitás és értelem szükségesek.

Amíg rajzfilm formájában adják elő, különösképpen a jellegzetes távol-keleti figurákkal, addig nem tudom megnézni, még ha a világ összes bölcsessége is van benne. Egész egyszerűen irritál, de valami hihetetlen módon. Meg ez a Japán-mánia is, meg az összes többi mánia. Nálam itt kezdődik a probléma.

Mindennek vannak mániákusai, ez engem még sohasem tartott vissza.

"egyszerűen irritál"

Technológiailag (kézzel rajzolt, CGI és leginkább ezek keveréke) és ábrázolásmódilag jelentős eltérések lehetnek, akárcsak a karakterek ábrázolásában.

Kezdetnek nézz meg egy Cowboy Bebop-ot, Magyarországon is kiadták, ha láttad a Firefly-t, hasonló ahhoz (csak több jazz-el és blues-al), meg fog változni a véleményed.

Hozzám hasonlóan sokan nem a nagyszemű mangalányos animéket kedvelik (amikből igazán dömping van, ami miatt sokan ezzel azonosítják a műfajt), hanem a hard scifiket, a klasszikusokat, drámákat, mint a korábban felsoroltak vagy a Monster (a neve félrevezető, a manga és anime egy klasszikus), Legend of Galactic Heroes stb.

http://s3.amazonaws.com/kym-assets/entries/icons/square/000/005/545/Opo…

"Megneztem oket."

Ez elég nyilvánvaló hazugság. 12 éveseknek, a Barefoot Gen, vagy a Grave of the Fireflies? I don't even. Végigmaratonoztad a Planetest is?

Teljesen fogalom nélkül vagy.

Grave of the Fireflies. Komolyan. It is often considered to be one of the best movies, one of the most powerul anti-war movies of all time.

Ez már majdnem szentségtörés.

Eleg fiatal lehetsz. Igen, azt is megneztem, 1x nezhetonek neveznem. Ha a tartalmat nezem, akkor plane nem ertem mi sokkol rajta, mert ez a tortenet naponta megy minden afrikai bozotban, csak eppen nem latod lerajzolva. Az erzelmekre hatast pedig egy katicabogar eletevel is ki lehet valtani...

Az afrikai bozót nem az 1940-es évek Japánja egy világháborúban, a bozótost sem egy nemzetállam veszi körül, de ennek ellenére sokféle párhuzamot lehetne találni, de ez egy történelmi dráma, a magánvéleményed pedig kevésbé népszerű.

Ettől persze még tiszteletben tartandó.

"Ha a tartalmat nezem, akkor plane nem ertem mi sokkol rajta"

Történelemnek nevezik.

"a magánvéleményed pedig kevésbé népszerű"
Bocs, nem tudtam, hogy velemeny-contest van :)

"Történelemnek nevezik."
Ooo, miert, az afrikai bozot nem tortenelem? :)

Szerintem ne rugozz azon hogy kinek a velemenye a nagyobb/kisebb/mervadobb/whatever, en sem azert irtam. En speciel pont a te omlengo dicsereted miatt neztem meg oket es azutan hogy deepscifi/deeptartalommal volt beharangozva, eleg nagy csalodas volt. Hence the post, end of story.

Pedig a Planetes hard scifi, én meg nem hiszem el, hogy a bejegyzésem óta végignézted a 26 epizódot, nemigen van alapod rá tehát, hogy kritikát fogalmazz meg, már ha megtetted volna.

A Grave of the Fireflies széleskörben egyike a legelismertebb animációs filmeknek a méltán elismert Ghibli Stúdiótól, negatív reviewokat nem nagyon találsz róla. Megint nem azt jelenti, hogy neked is el kellene ismerni, kritizálhatod (sőt, más BBS-eken a kritikák tartalmas threadekhez szoktak vezetni), csakhogy a kritika nem egyezik meg a pocskondiázással, ami kevésbé tolerálható.

"az afrikai bozot nem tortenelem?"

Jelenkori állapotához történelmi tényezők vezettek. Készíthetnének Afrika múltjáról is történelmi drámát, a Grave of the Firefliesnak még akkor sem lenne kevesebb létjogosultsága, vagy lenne kevésbé értékelhető, márpedig ez az amit implikálsz.

Ez egyike azoknak a hurkoknak, amikor én leszánalmasozok valakit, mert nem ért egyet a közvéleménnyel vagy a véleményemmel, mire másvalaki leszánalmasoz engem, ezzel is megkülönböztetve magát (nem a legcélravezetőbb módon), elhatárolódva tőlem.

Ezt persze jogodban áll megtenni, véleményt alakítasz ki a rólam és ennek hangot is adhatsz.

Az egyetlen kifogásom, hogy nincs semmiféle álláspontod, egyetlen konstruktív hozzászólás sem animációs ipar, történelmi dráma témakörben.

Ez meg következetesen offtopik tartalmakhoz vezet, nevezetesen flamehez, mindenféle releváns tartalom nélkül.

jo, mondok en akkor, csak hogy megvedjem a japanok becsuletet, vagy mivan.

Tenshi no Tamago (Angel's Egg)

europai alapoktol megreszegult japan rendezo munkaja, nem hiaba van tele Bibiliai utalasokkal, igy talan kulturalisan kozelebb is lehet hozzad, a wikipedia konkretan emliti Tarkovsky es Chris Marker nevet mint korai inspiraciot.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

lassan mar ket-harom evszazada vannak kezdemenyezesek arra hogy vegre levetkozzuk ezt a "minden muveszetet erteni kell" hozzaallast, de most nem akarok errol beszelni, csak korbenezhetnel ugy a 19. szazadtol a teljes muveszettorteneten igy a masodik mondatod alapjan.

gyakorlatilag nem "szol" tobbrol, mint hogy az ozonviz tortenetenek atultetese es ujraertelmezese egy fiktiv vilagon belul.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Az a Firefly, ha az ennyire tetszett akkor a Cowboy Bebop biztosra vehetően hasonlóan vagy jobban fog.

http://www.sorozatjunkie.hu/2006/04/16/cowboy-bebop/

Sokakban fel is merült, hogy a Firefly készítőjének, Josh Whedonnak kellene Cowboy Bebop mozifilmet rendeznie.

Szerintem nemigen, a Firefly egy nagyon jó űrwestern, de még így sem egy Cowboy Bebop, bár a rajongótáboraik között elég nagy átfedés van, én is kedvelem a Firefly-t.

Ha nézed nagyon szigorúan eredeti japán szinkronhanggal, azaz felirattal (az angol vagy magyar szinkron nem adják vissza a karakterek stílusát).

Ööö...
Ízlések és pofonok, de nekem angol hanggal jobban bejött mint japánnal...
Viszont a többi anime-hoz képest a magyar sem lett veszélyesen rossz, de azért a két idegennyelvű jobb.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Végülis a duboknak, szinkronszínészeknek is megvannak a maguk rajongói, nekem vérezni szokott tőlük a fülem.

De azért a Cowboy Bebop esetében még mindig inkább azt éreztem, hogy az angol szinkronnál kitettek magukért, nem volt meg az a pornófilmes utánérzés (mondjuk az amit szinkronizált hentaiknál hallhatunk), az átlaghoz képest, ha mondjuk átlagnak a Neon Genesis Evangelion szinkronját veszem (bár a kommentárok alapján ott a szinkronszínészeknek legalább tetszett az amit fordítanak) nem is olyan rossz.

Obvious troll is obvious.

Szigorúan csak az alternatív univerzumodban, ahol az Inception (vagy bármelyik másik nyári popcornmozi) a filmtörténelem 10 legjobb mozifilmje közé tartozik.

Persze a szubjektív véleményed tiszteledben tartandó, legfeljebb népszerű nem leszel vele.

"nagyon szigorúan eredeti japán szinkronhanggal"

Leccineee... Felesleges erolkodni, van, aki keptelen elviselni a japan szinkronhangot. Anno, szobatarsam unszolasara megneztem a Hellsinget. Vegul is tetszett, de 10p utan atraktam angol hangra, mert irritalt.

----------------
Lvl86 Troll

Doh. Ezek szerint tényleg vannak akiknek tetszenek ezek a szinkronok.

Majd akkor kezd el nem vérezni a fülem a többségüktől amikor a japán hangszínészekét megközelítő tehetséggel rendelkező szinkronszínészeket alkalmaznak (amihez normális költségvetés kellene) és esetleg nem szerkesztik meg, módosítják a tartalmat (erről az egykori ADV Films jut eszembe).

De nem minden szinkron olyan végzetesen elviselhetetlen, meg kell hagyni, többségében persze egyhangúak, a tehetségtelenebb, alulfizetett szinkronszinészek képtelenek érzelmeket kifejezni a hangjukkal, de legalábbis nem olyan skálán, mint azt valaki aki odafigyel a részletekre elvárná.

De lehet, hogy csak sznob vagyok, vagy japán fanatikus.

"De lehet, hogy csak sznob vagyok, vagy japán fanatikus"

Mellette vak is vagy, hogy keptelen vagy eszrevenni, hogy nem mindenki nyitott mindenfele kulturara esz nelkul. bar mintha mostansag a felmeresek is ilyesmit magyaraznanak, hogy az EU az egy ilyen intolerans kontinens :)

----------------
Lvl86 Troll

"az EU az egy ilyen intolerans kontinens"

Háttőőőő, izé, ha végignézed az elmúlt cirka 2000 év történelmét, sohase a toleranciáról volt híres :D

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Azért azt nem árt tudni, hogy az 1982-es film is már eleve egy 1951-es film újraforgatása.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Így van. Ráadásul a mester (Carpenter) egy tipikusan b-c kategóriás szinten dolgozó és gondolkodó rendező.
Csak megvan hozzá a tehetsége, hogy minden 3. filmje briliáns legyen a rendelkezésre álló minimális erőforrások
ellenére.

Én azért megnézem ezt a filmet és utána alkotok véleményt. Akár még jó is lehet.

>>: sys-admin.hu :<<

Ez így részben igaz csak. Carpenter az indulásakor megtanulta, hogyan lehet minimális pánzből igencsak cool mozikat csinálni. 13-as rendőrös ostroma, A dolog, Menekülés New Yorkból, Köd stb. Ezekkel a filmekkel pedig komoly, fanatikus rajongótábort teremtett magának. Aztán el kezdtek komoly pénzeket pumpálni a filmjeibe, (pl. Nagy zűr kis kínában) csak a kilencvenes évek fordulóján Carpenter kissé beragadt, és nem vette észre, hogy szemléletet kéne váltania, ahogy azt megtette Wes Crawen is, mert a közönsége felnőtt, az akkori fiataloknak meg már ő kevés volt. Aztán szépen így is maradt az öreg. Talán a Vámpírok volt az utolsó vállalható filmje, habár én, mint Carpenter fanatikus, a Mars szellemével is elvoltam, de ez az utolsó "visszatérés" mozija, a 2010-es The Ward egy iszonyatosan tucat gagyi.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

igen, ugyanabból az "alapanyagból" készült, csak a 82-es már nézhető is. az 1951-est én személy szerint nem bírtam végignézni - és nem mondhatni, hogy a "technika" hiánya miatt (hiszen az a 82-esben sincs túl sok). részemről a horrorisztikusabb hangulata miatt jobb klasszisokkal a Carpenter féle cucc.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Nem értem mi olyan jo a The Thing-ben, szerintem ritka szar film...

semmi gond, ízlések és pofonok, szerintem meg pl az "álmomban már láttalak" a ritka szar :D
egyébként alapmű (mármint a Dolog), úgy ahogyan van, nem hiába

ui nézd csak, az első 250-ben benne van eszerint: http://hu.wikipedia.org/wiki/Internet_Movie_Database
nem kevésbé "hiteles" adat, mintha valami semmirekellő kritikus osztályozná a filmeket.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Jah... szokott ilyen lenni... megnézi valaki akinek tetszik, a másiknak elmondja mennyire jó, az is megnézi, de még ha úgy is gondolja, hogy úristen mi ez a szar, akkor is azt fogja mondani, hogy húú de jóóó vóóót, mert mi a túrónak vitázzak ezen a fostalicska filmen, amikor már értelmes dolgot is csinálhatnék :)
Lehet hogy sok embernek tetszik. Nekem egy cseppet sem fáj, hogy ezt a filmet ilyen nagyra tartják, de én megnéztem úgy, hogy nem tudtam ez mennyire jó filmnek van híresztelve, csak később olvastam, és csodálkoztam. Ennyi :)

Btw. jössz egy olyan listával, ahol az eredet a 9. a toy story 3 pedig megelőzi az amerikai historia x.et? Ez sokat elmond a hitelességéről :)

"másiknak elmondja mennyire jó, az is megnézi, de még ha úgy is gondolja, hogy úristen mi ez a szar, akkor is azt fogja mondani, hogy húú de jóóó vóóót"

ahahah itt kb be is fejeztem, egy bizonyos szellemi színvonalat azért hozni kellene eme fejedben született elmélet ellenében. próbáld meg megint, én pedig megpróbálok majd visszanézni.

"Btw. jössz egy olyan listával, ahol az eredet a 9. a toy story 3 pedig megelőzi az amerikai historia x.et? Ez sokat elmond a hitelességéről :)"

ez is roppant iq volt, próbálj meg nekifutni mégegyszer kérlek.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Nem hinném, hogy olyan emberrel érdemes leállni aki azonnal a szellemi szintemet firtatja, ráadásul ő maga bevallja, hogy kb! végig sem olvasta a hozzászólásom, aztán de, mégis, és már az iq-m is kiderítette.

Mindez amiatt, mert valakinek nem tetszik a kedvenc filmje :) Tapsvihar

"Nem hinném, hogy olyan emberrel érdemes leállni aki azonnal a szellemi szintemet firtatja"
meglehet, meglehet

"kb! végig sem olvasta a hozzászólásom"
fentebbi egy csinál "húú de jóóó vóóót" véleményed után elsőre megálltam, okok fentebb.

"Mindez amiatt, mert valakinek nem tetszik a kedvenc filmje"
fail, lásd fentebb. ki lehet mondani, hogy nem tetszik neked ezzel nincs is semmi baj "ízlések és pofonok". de a jóó vóót ötlettel kombinált fú de szar elképzelés, fűszerezve a listán halovány fingom sincs mi miért van dolog már kevésbé üdítő. na peace, jó légy.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Az IMDB listája (vagyis a felhasználók szavazatai) kutyavesét sem ér, nehogy már a legjobb 10 film között olyanok legyenek, mint az Inception vagy a The Dark Knight, a Blade Runner be sem jutott a 100 legjobb film közé, de bezzeg a Toy Story 3, és a Letters from Iwo Jima-t is minden megelőzi, még a 2009-es Star Trek is (pedig annál van legalább egy, nagyságrendekkel jobb Star Trek mozifilm).

Ezek csak kiragadott példák voltak annak demonstrálására, hogy ez lista egyáltalán nem ért semmit.

szerintem nem igazán az a lényeg, hogy mi a sorrend, hanem egy nagy tábor mit mond sorol az első 250-be. "kimaradt valami" [nem egyenlő] "szar" illetve ez sem lényeg, ebben a kontextusban inkább a "szar" [nem egyenlő] "nekem nem jön be". szóval ha valami ott van a listán, akkor az csak úgy szar, hogy "nem értem" / "nem esik egybe az érdeklődésemmel" stb. szerintem.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Akciódúsabbank ígérkezik, mint az eredeti, persze abban pont az volt az egyik alapja a feszültségnek, hogy nincs kvázi semmi fegyver, vagy durrogtatni való, amivel ki lehetne nyírni a "valamit".
Én már csak azt nem értem, hogy minek a "Valami" előzményeit elmesélni? Nem tökmind1, hogy ott mi történt? Úgy emlékszem, mintha azt mondták volna a afilm első 10-20 percében, hogy a másik kutatóbázison mindenki meghalt (FIXME, nagyon régen láttam). Úgy is tudom, mi a film vége, akkormeg minek? :P

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Az én pénzemre számíthatnak a rohadékok! :) Én se bízok benne, de egyszerűen látni kell. Ezek a norvégok akiktől elszökött a "kutya"?

[SPOILER]
A végén a kutya lesz a „dolog”, és megpróbálják lelőni, de elmenekül.