Hangos szomszédok ellen

Fórumok

Sziasztok!

a szomszédban lakik egy 25-27 éves "gyerek", az anyjával.
na szóval ez a "gyerek" kb. 13 órakor elkezdi a fészerükben bömböltetni a mindenféle electronic zenéit. a fészer a mi udvarunk mellett van közvetlenül. a házban az első (!) szobákban is úgy lehet néha hallani azt a kib@szott zenét, mintha ott lennének a hangszórók.

de ez semmi! egyik éjjel 23 órakor még mindig "hallgatta" a zenéit.

mit tehetnénk?

Hozzászólások

Tankcsapda koncertet szervezel:
A színpad a te kerted, a szomszéd háza elé meg kiteszel egy táblát "NÉZŐTÉR" felirattal, alatta egy villogó nyíllal a kapujuk irányába.
A kapura táblát akasztasz: "NEHEZEN NYÍLIK - ERŐSEN LÖKNI!".
Nyitsz egy sört, leülsz a teraszra és élvezed a koncertet... :P

Nem elég hatékony. Jobban tennéd, ha aljasabb eszközhöz folyamodnál. Az anyjával "spontán" összefutsz az utcán, és beszédbe elegyedsz vele, majd "elkotyogod", hogy elviselhetetlen gépzene jön valahonnan, és már azon gondolkodtatok, hogy elköltöztök; már egy próbahirdetést is feladtál, amire csak egy 5 gyerekes cigánycsalád jelentkezett. Egészen jó árat ajánlottak. Még a család tanakodik.
Ha ez nem üt, akkor Mike Tyson sem tudná a gyereket rendre nevelni. (A Rendőrségben ne bízz.)

Nálunk is hasonló probléma van, de a "zaj" forrását még nem tudtam pontosan lokalizálni. (de a szomszédban is van egy fészeres 2 emeletes lakóház :) )
Egyébként nem véletlen 14. ker?

Átmész, és kulturáltan elmondod, hogy zavar, és megkéred, hogy kicsit halkítson a zenéjén?

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

már nincs éjszakára korlátozva (régen este 10-től volt), most már egész nap lehet értesíteni a rend őreit. (ha hamar kijönnek, rákoppintanak a buksijára, általában 2-3 alkalom után szoktak komolyabb eszközhöz folyamodni).
A bejelentést teheted névtelenül is, ugyanúgy ki fognak jönni, de legalább nem azt mondják hogy a szomszédot zavarja, hanem a lakókörnyezetet zavarja

4x1000W+quake2 shotgun, jó móka :D

Több ötletem is lenne - de azt mondják a leghatásosabb tüzet tűzzel. Tessék esetleg egy villanyszekrényt keresni, és esetleg laza csuklómozdulattal csavarni egyet a biztosítékokon..... Vagy esetleg csendháborításra hivatkozni.... vagy ha már zene, a legjobb lenne mélynyomós hangfalakba némi Marilyn Manson - Personal Jesus-t tölteni, és remegjenek az ablakok.... :) és pumpum techno elektronikus izét kivégzi a gyönyörű gitár :)

Z

Ezen besírtam! :D

Havernak volt 30-sok évvel ezelőtt hasonló konfliktusa panelben: éjjel egykor még ment a 3+2 (a lagzilajcsi előtt legalja lakodalmas szintipop) és nem elég, hogy énekelték vele, hogy "Akinek a f@sz@ veres, abból lesz az alezredes", de erre még táncoltak is. Falábbal. Ami kopogott. Amikor már mindkét gyerek bőgött, apuka előtolta a fotelgörgős ORION HiFi tornyot, aminek a bemenetválasztója már akkor tudott touch-mute-ot, hangfalat a közös fal felé, feltette a Beethowen No. V.-t, lemjútolta az erősítőt, koppra tekerte, tű a lemezre, mute elenged, TADADA-DAAAAAM.... Varázslatos csend, és béke hajnalig. Reggel - harmadnap, mert ki is kellett józanodni - mondta a szomszéd, hogy bocs, meg hogy két tányér leugrott a közös falról, és megállt a kakukkos óra..

Dehogy Mansont, még "rákap"! Inkább Napalm Death-től bármit. Pl ezt, végtelenítve:
http://www.youtube.com/watch?v=ZC7-k3Z4vJU&feature=related

És van még pár hasonló, igen rövid, de velős muzsikájuk. :)

(Nem, nem szeretem ezt a stílust, de haverok elött spontán elsütni egy-két ilyen számot viszonylag magas hangerőn... azok az árbázatok... (futni kéne-től az itt a világvége-ig minden) :D )

Na azt szoktam élvezni, amikor (az amúgy csendesházban) az alattam lakó nekem veri a radiátor csövét mert a fölöttem lakó kopácsolását hallja. Szóval nem lennék meglepve, ha beállítana egy harmadik szomszéd, és megkergetné mindkettőt egy vasvillával, erre is gondoljunk már. Szóval kezdésnek vegyük a bátorságot szólni, ne pedig sunnyogjunk amíg a düh elég elszántságot ad visszavágni..

Még olyan 13 éves lehettem és egyedül, nyugodtan olvasgattam otthon, amikor a kedves új szomszédok úgy döntöttek, hogy zenét fognak hallgatni (4 emeletes panelban este 10 körül...). Na mondom rosszabb már nem is lehet... Nos, lett. Egyszercsak csöngött a telefon. Felvettem és az alattunk lakó rendkívül értelmes nő volt és az alábbi beszélgetés játszódott le:
- Na most már hívom a rendőrséget!
- Ezek a mellettünk lakók.
- Az nem lehet, náluk kisgyerek van!
- Attól még ők azok.
- Majd a rendőrség kivizsgálja!
[letesz]
Értelem az van...

Első alkalommal szépen kérni
második alkalommal kérni
harmadik alkalommal lekapcsolni a biztosítékot
negyedik alkalommal tűntetőleg lekapcsolni a biztosítékot (várni 1 percet, majd megint, hogy lehetőleg scandisk/fsck közben legyen - ha gépről nyomja :-) és lekapcsolni megint - megvárni amíg kijönnek
ha ez még mindíg nem hatott, akkor plombamentesíteni a villanyórát, és jelezni a szolgáltatónak.

ha továbbra is jön az abusive forgalom, akkor goto 1

Hasonlót játszottam én is el. Előzmények: panelban alattunk lakó srác csinálta ugyanezt (gyerek alvásidejében legtöbbször).

- első: szépen kértem (előttem már a nejem is)
- második: határozottan kértem
- harmadik: mivel nem volt hajlandó ajtót nyitni: villanyóra le-fel
- negyedik: elkaptam a lépcsőházban és a nyakánál fogva feltoltam a falra és ismét nyugodtan elmagyaráztam a szitut

Negyedik után nem volt gond ...

A police-t, mivel ez egy nem bejelentett koncert és nemkívánt akusztikai élmény.

Ha anyuka értelmesebbnek néz ki akkor megér egy kört a párbeszéd, lehetőleg a "debil" és a "fia" szavakat ne használd egy mondatban az egyeztetés alatt. :)

-
Debian Squeeze

Mivel ez magyarorszag, ezert egy megoldas lehet, hogy szolsz bizonyos egyeb statuszu embereknek, hogy abban a feszerben nagyon ertekes dolgok vannak. Reggelre nem lesznek. Sajnos tapasztalat.

mondjuk beszéld meg velük ahelyett, hogy ide írsz.

Az előzetes beszélgetés teljesen hatástalan (tapasztalat). Mivel ezt jogszerűen nem teheti, birtokvédelmi eljárást kérsz a jegyzőtől, aki hatósági jogkörénél fogva eljár az ügyben és bírság terhe mellett felszólítja őket a tevékenység megszüntetésére. Előtte érdemes felvenni videokamerával hogy pontosan milyen jelenség történik hogy később ne tudja letagadni.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

nálunk oviban erre azt mondták, hogy "árulkodós Júdás, nemkappiros too-jást"

szerintem tiszteletlenség eleve azt feltételezni, hogy szép szóból nem értenek.

ha az nem segít, az megint más tészta, de ennyit szerintem mindenki megérdemel... csak ma már az egyenes beszéd büdös az embereknek, elszoktak tőle, most a passzív agresszió dívik.

ez a harmadik világháború. egymással vívjuk.

"When the power of love overcomes the love of power, the world shall know peace."

Ez már nem az ovi, de nem is árulkodás, hanem teljesen jogos védekezés. És nem tiszteletlenség, max. logikus következtetés; aki élből szarik a másikra, az nem fog veled beszélgetni, kb. leszarja hogy neked mi a nyűgöd, az ő portáján azt csinál amit akar (legalább is ezt hiszi az ilyen istenbarma). Én már pl. ilyen beszélgetés kezdemény alkalmával megkaptam hogy - "ha nem tetszik, menj ki lakni a tanyára." -és csak azért is csinálta tovább, dupla gázzal...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Nem feltétlen, nekem pl szólt az alattam lakó, hogy ne tologassak bútort éjszaka. Elsőre mondom wtf, aztán bizony leesett, hogy már nem padlószőnyeg van, és ha felkelek a székből az adhat ilyen hangot. Ragasztottam a lábára kis párnákat, aztán kész. De ha hasonló módon állt volna hozzá koránt sem biztos, hogy így reagálok

Jajj a szép emlékek...
A már fentebb említett idős hölgy (aki alattunk lakott) egyszer feljött, hogy jó lenne ha felvinnénk az emeletre (volt tetőtér) az edzőgépünket, mert zavarja a hangja. Mondtam neki, hogy nincs olyanunk, de nem nagyon akarta elhinni és közben látványosan próbált belesni a lakásba, hogy lebuktasson... Az emberek továbbra is furák...

ez ellen is lehet tenni egyenes beszéddel.

amennyire tőlem telik, türelmesen, de elmondom újra, most megint más szavakkal:

szóból ért az ember.

pontosan azért, mert mindenki olyan besz_ri kimondani amit gondol, meglepően nagy eredményeket lehet elérni szimplán 1-2 teljesen átlagos hangnemben kimondott gondolattal. megszeppennek tőle, mert nincsenek hozzászokva, még a panasztevőnek kell figyelnie hogy óvatos legyen, mert érzékenyebb lelkűek egyből támadásnak vehetik, holott nyilvánvalóan nem erről van szó.

+1, az is előfordult ismerősi körben, hogy miután a jószándékú beszélgetésen jelezte hogy mik a problémái, a "jóindulatú" szomszéd azután már célzatosan csak a tételesen megemlített zavaró tevékenységeket ismételgette, tovább bosszantva ezzel a problémát jelző illetőt... akkor ezért biztos érdemes volt...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Én is úgy gondolom, hogy a szóban történő, diplomatikus hozzáállás itt nem fog működni. Viszont...

Felhívod a yardot, hogy téged rettentően idegesít ez a tuc-tuc zene és unod már, hogy minden hétvégén egy csomóan jönnek a szomszédhoz, aki -szerinted - pénzért osztogat, átlátszó pici tasakokban gyógyszert. Folyton a hidadra állnak és letiporják a füvet. :))). Azt az arcot azért linkeld be, amikor megjönnek a kábszeresek kutyákkal éjjel egykor..:))).

Inkán egyik reggel hajnalban meny át sutyiban és kicsit mahináld meg az erősítőt köss össze pár hangszóró kábelt és várd reggel a reakciót.
Ha mázlid van nincs pénze új erősítőre.

Amúgy én is a garázsban szoktam zenét hallgatni,de nekem nem olyan erős a cucc.De azért lehet hallani.

Erölködök: 2x Videoton EA 6383S
Hangszórók: 2x Orion HS 500 ,1x Mac Audio Mp Tube 30

Szerintem muszáj megpróbálni szép szóval, fenyegetés nélkül. Van, amikor hat. Kevésbé súlyos, de hasonló esetben volt már sikerem. Nem csak ezt az egy ügyet akarod lerendezni, hanem évekig egymás mellett fogtok lakni. Egy "hadüzenet nélküli háború" ugyan sikeres lehet ebben az ügyben, de hosszú távon visszaüt. (Átszökhet hozzájuk a kutyád, egyszer-egyszer Te is akarsz bulit tartani, ...)

Ha fogadást kellene kötnöm, inkább arra fogadnék, hogy a szép szó nem lesz sikeres, de akkor is meg kell próbálni. Ha tényleg sikertelen lesz a szép szó, akkor jöhet a rendőrségi móka, de csak a tényekhez ragaszkodva. Poénnak jó lehet, amiket itt írogatnak egyesek, hogy úgy jelentsd föl, mintha drogosok is lennének ott, stb, de ennél kisebb hazugság a feljelentésben téged tesz támadhatóvá.

Sajnos paragrafusokat nem tudok, mire lehet hivatkozni, de vannak. Vagy 15 éve volt ilyen ügyem, akkor kikerestem. Érdemes neked is megtenni, és ha az első beszélgetés nem volt eredményes, akkor a másodikon ezt is megemlíteni a szomszédnak.

Nekem csak a 4-kor kukorékoló kakassal van gondom.
Az ellen nem tud valaki valami ellenszert?
(puska, nyakkitekerés nem játszik)

Üdv: redman

http://www.redman.hu

a) -ahogy fentebb írták- értelmes párbeszéd kísérlete
b) veszel neki wireless fejhallgatót
c) lekapcsolgatod a villanyórát nála, csak gyorsan tűnj el onnét :P
d) birtokháborítás (nem csend, olyan nincs) miatt citálod a jegyző elé
e) egyik este -hogy hogynem- csúnyán elesik és összetöri kezét-lábát (télen pláne)
f) büntiből -többi szomszéddal egyeztetve, akár együttműködve- néhány éjszakán keresztül lakodalmas rock stílusú muzsikát irányítasz feléje
g) vasárnap reggel 5-6 körül kitámasztod a csengőjét
h) GUMISZOBA feliratot helyezel el a bejárati ajtaján
i) ...

--
Aspire_3690 & bP_10.1.1
"amióta esténként kikapcsolom a mobilomat, utolérhetetlen vagyok az ágyban." - ismeretlen szerző

Nem tudom, hogy segít e, de leírom a saját valós történetemet a felettünk lakó szomszéddal.
A szereplők szintén anya és fia. A közös bennük még, hogy mindkettő alkoholista. Bár ez bérház, de talán még rosszabb mint egy családi ház.
Szóval, amikor ideköltöztünk, akkor az első 10-15 éjszakai dinóm-dánomukat csendben tűrtük a párommal. Majd egy januári éjszaka felmentem hozzá, hogy illene befejezni. Közölte velem, hogy „jóóó” -és minden ment tovább. Kapott még tőlem kb. 20 percet, majd felhívtam a 107-et. Tudni kell még róla, hogy ha be van rúgva, akkor mentálisan olyan állapotba kerül, hogy képes kijönni a lakásajtón, és azt hinni, hogy a WC-ben van. Nem vicc, többször is megtörtént, hogy a saját csengője elé vizelt. Szóval, első bejelentéskor,(kb éjjel 1 óra magasságában) ki is jött két rendőr, aki megkérdezte tőlem hogy mi a gond. :) (Mintha nem is hallották volna...) Szóval becsengettek hozzájuk, majd csend lett. Kb 5-10 perccel távozásuk után, csengetnek nálam. Hát természetesen a fölöttünk lakó fia, aki szóban megfenyegetett, hogy találkozunk még a lépcsőházban. Én erre teljes nyugalommal mondtam, hogy:”természetesen” Kb. kétszer akkora mint én, és a termetével, illetve stílusával, gyakorlatilag éveken keresztül sikeresen rettegésben tartotta a szomszédokat is.
Vagy két nappal később, szintén berúgott és Ismét ment az esti műsor, azzal kiegészítve, hogy a maga közel 120 kilójával ugrált felettünk és nekem címezve , le sem írom, hogy miket ordítozott.
A, párom teljesen kibukott este 10 órára. Ekkor felemeltem ismét a telefont, és ismét 107. Az ügyeletes tisztnek elmondtam, a két nappal ezelőtt eseményeket illetve, hogy mit csinál pillanatnyilag. Véleményem szerint, a telefonban, a beszélgetés ideje alatt ő is hallotta.
2-3 percen belül itt voltak a rendőrök. Csend lett. Mint később kiderült, első alkalommal, csak figyelmeztették, a második már 50.000 Ft.-jába került. Azóta annyiban változott a helyzet, hogy egy józanabb pillanatában elkaptam az anyját,és szemébe mondtam neki, hogy engem az nem érdekel, hogy ki mennyit iszik, magánügynek tartom mindaddig, amíg az én életemet nem akarja vele tönkretenni. A zenével kapcsolatban az mondtam neki. hogy este 10-ig, és nem tovább, ellenkező esetben, mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül automatikusan hívom a rendőrséget.
Akkor úgy tűnik megértette, és azóta is este 10 óra körül kikapcsolja a zenét. Igaz volt már olyan, hogy részegen azt ordítozta, hogy: „én nem fizetek ...megyek a börtönbe...stb” De egyenlőre hatásos, bár úgy tudom, hogy időközben más is megfenyegette, hogy rá hívja a rendőrséget, ha nem tartja be az együttélés szabályait.
Ez az én történetem, talán hasznát veheted.

én hasonlót már csináltam, fölvettem amit nyomattak odaát, majd megvágtam, masztereltem és visszaküldtem nekik. egész délután ment, én meg közben jól nem voltam otthon :)
egy párszor ismételni kellett, de amikor már a fölvett beszélgetésekből (pardon, ordibálásokból) készítettem kis zenei remixeket és azt játszottam vissza, akkor visszafogták magukat. mostanra maradt a dübögés és az ajtócsapkodás, de azt meg mi is tudunk :)

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Semmit. Te egy beszari nyúl vagy és neked szenvedned kell. Ez a sorsod, fogadd el!

Bár, át is mehetnél... :)

Helló! Itt helyben is volt ilyen probléma. Kedves barátom úgy oldotta meg az állandó Bódi Guszti koncert lehalkítását, hogy amikor a delikvensek nyugovóra tértek, akkor ő elővette a kedvenc flexxét és letolt vele egy kisebb műszakot:)!

A 80-555-111 ha jól tudom ez a szám. Itt bárkit fel lehet jelenteni név nélkül ha ilyen kamu drogos vagy egyéb sztorival akarsz előállni.

De a leghatásosabb az amikor kihívod a zsarukat előtte esetleg szólhatsz nekik. Már az első esetben is tehetsz feljelentést ez csak rajtad múlik, de ha másodszor is ki kell jönni akkor büntetnek.
Én egyszer megtettem és utána még hangosabbak voltak, meg direkt dübörögtek lefele aztán elmentek bulizni. Már bánom, hogy nem tettem feljelentést. De ez csak egyszeri eset volt.

Ma már bármikor tehetsz feljelentést csendháborításért, már nincs időkorlát, mint korábban 10 után volt.
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

beszelj a masik emberrel. valoszinuleg nem a te basztatasod miatt csinalja.

Nyiss egy sört és élvezd a zenét ;-)

vegyél gázpisztolyt és lövöldöz a kertben reggel 6kor

1) átmész, beszélni vele, úgy általában, hogy fejezze abba
2) amikor zavar a zene, átmész szólni, hogy halkítsa le, mert zavar (ez fontos! mindjárt meglátod miért)
3) ha nem halkítja le/kapcsolja ki, felhívod a 112-t (ha jól hallottam a többi hívószámot épp megszüntetnék) és elsírod bánatod, hogy a szomszéd üvölteti a zenét, és te (válassz helyzetnek megfelelően:) nem tudsz pihenni tőle, dolgoznál reggel, vizsgára készülsz, a gyerek se bír aludni ebben a hangzavarban, (most figyelj:) átmentél szólni neki (ez a mozzanat fontos, ha nem mondod, rákérdeznek), de nem vesz figyelembe, ugyanmár, jöjjenek ki és hassanak oda.
4) rend őrei kiérnek a delikvenshez (településtől függően) 5 és 40 perc között, bemérik a zaj forrását, bekopognak, igazoltatnak, adatokat felvesznek, határozottan felkérnek az elkussolásra, és figyelmeztetnek, hogy ha még egyszer kihívják őket, a csendháborítás 30ezer / alkalom és ahhoz már az is elég, ha tőlük szól a zene, nem fogják az ajtót betörni, hogy szóljanak, hogy hagyja abba a partit, ez volt az utolsó figyelmeztetés.
5) csend lett, örülsz.

Voltam a fasz mindkét végén, egyrészt ha kékruhások kérnek fel a csendesebb életvitelre, a normálisabbja szót fogad, gazdagabbja meg tűri a heti 30ezres közig eljárásokat fizetni.
A másik irányból meg jó érzés, amikor hajnali fél 1-kor csend lesz végre, amit csak úgy tudtam elérni, hogy a rendőrök 32-es villáskulcsommal ütötték az ajtót, mert a gumibot nem volt elég kemény, hogy meghallják a kedves szomszédok a kopogást.

Ezért fizeted az adódból, ha a szép szó nem megy, akkor rendőr, ez (is) a dolga.
--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Nekem nagyon ritkán van ilyen problémám, de az esetek 100%-át eddig megoldotta 2 dolog:

  • Meshuggah
  • Marduk

Előbbitől a Catch 33-t, utóbbitól a World Funeral-t ajánlom. Miután ezeket "bevetettem", legalább 2 hétig hullaszag volt a környéken. A jobbik része az, hogy nekem ezek a zenék tetszenek, de szerintem a Catch 33-t max hangerőn egy erős mélynyomóval nagyon kevesen képesek elviselni és érteni fogják a célzást.

Jogi úton nem nagyon tudsz mit tenni sajnos. Feljelentheted az ipsét birtokháborításért, ha elér egy bizonyos decibel-t a hangerő és mérhető a dolog...

esetleg hívhatsz pár szekrényajtót baseball ütővel és megjelenhesz a gyereknél. Valószínűleg ez elég lesz ahhoz, hogy szintén értse a célzást.

Az se jó megoldás mert ha srác azt mondja nekik hogy ö kétszer annyit fizet a kor bizony még szarab a helyzet mint előtte.
Talán ha vannak olyan ismerőseid,de pénzért ne akarj ilyeneket felbérelni.

Inkább beszélj valami hangosítással foglalkozok emberkével, és bérelj tőle valami koncertekhez használt hangrendszert. Azért elnefeljts szólni a környékbeli szomszédoknak hogy mi van. Aztán mehet 3 napig non-stop valami rohadt idegesítő zene.
pl http://www.youtube.com/watch?v=ZyhrYis509A
Aqua - Barbie Girl nincs olyan ember aki ezt bírná, főleg 3 napig non-stop.

Ha három napig non-stop ezt a zenét halja akor biztos veszi a célzást,vagy rosszabb esetbe megbuzul.

"ha elér egy bizonyos decibel-t a hangerő és mérhető a dolog...
- egy ilyen mérés, ahhoz hogy hiteles legyen, eléggé költséges, komplikált dolog. Rendszeresen, több alkalommal ismétlődő, zaklatásszerű zenebona kell ahhoz, hogy a hatóság embere pont a helyszínen tartózkodjon és hitelesített mérést készítsen. Ennek a költségét te állod és majd a bírósági perben a kártérítés összegébe beleszámíthatod.
De a jegyző valszeg nem így jár el, egyszerűen kijönnek a hivataltól, megszemlézik a helyszínt, beszélnek mindkét féllel és a szubjektív szemle alapján aztán hoznak egy határozatot (amit mindkét fél megtámadhat - asszem' és után bíróság - de ha nem, javítson ki aki jobban tudja).

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Azért látom egyesek nem úgy érzelmezték a kérdést, hogy mit lehet csinálni a való életben, hanem hogy ők mit tennének, ha olyan nagyok, bátrak és törvény felett állóak lennének, mint szeretnének :))

Nálunk volt egy nyári eset pár éve, amikor is lan partyt tartottunk. A szobám akkor kb 15.20 nm volt, amin volt egy 40x40-es kis ablak. Nem ordított a zene, gond nélkül beszélgettünk a szoba két sarkából. Egyszer csak csöngetnek, és láss csodát a kedves szomszéd volt az, hogy halkítsam le a zenét, mert sziesztázna (!). Ekkor kicsit felszökött az agyvizem, mivel a szomszéd minden hétvégén reggel 7-kor vágja a füvet az ablak alatt ráadásul még büdöset is főz a bográcsba. Ezt elmondtam neki, azt is hogy bírja ki, mert én is elviselem a büdöset meg a zajt, hétvégi barkácsolását.

Ezek után a szomszéd megszeppenve hazament és nem hallottunk felőle ez ügyben kapcsolatban...
-------------------------
127.0.0.1 SWEET 127.0.0.1

Menj át, beszélj vele. Nem kell baseball ütőzni, rendőrt hívni meg ilyenek. Szomszédok vagytok, emberek vagytok. Egy ismeretlent sokkal könnyebb utálni, de ha látod, hogy ő is ember, kérdésekkel, problémákkal, jó-rossz adottságokkal, akkor könnyebb lesz zöld ágra vergődni az egész szituval. A zenehallgatási szokások és ízlések alapján még nem kell elítélni az embert.

Volt hasonló problémám. Hihetetlen módon sikerült megoldani. Felöltöztem, átballagtam és kultúrált, ámde határozott módon elmondtam, hogy szeretnénk pihenni, a jog által számunkra biztosított keretek közt és bár már egy hete ez megy, megköszönném, ha kultúráltan bírnánk egymás mellett élni. Mit tesz Isten, működött. Tudom, hogy vannak tajparasztok meg prolik meg gyökerek, de egy beszélgetést még talán kibír az ember, nem? Vagy egyszerűbb magunkban durrogni? Miért?

Van egy belvárosi lakásom, amit kiadtam egy norvég egyetemista lánynak. Ma hívott a szomszéd, hogy túl hangosan vannak a lakóim, csináljak már valamit, mert nem bírja már cérnával. Mondom neki, hogy ez lehetetlen, amikor magam vittem ki a reptérre 4 napja a csajt a csomagjaival, és csak augusztusban jönn vissza az országba. Ok, de menjek oda, mert bizony nonstop megy a zene. Megyek... Lakás üres, sehol senki. Megyek fel a szomszédhoz. Tényleg szólt valami zene, de azt nem tudta, hogy honnan jön. Némi kutakodás után az ágya alatt találtam egy elemes rádiót bekapcsolva, amit esténként szokott hallgatni... Napok óta nem találta. :D

---
http://youtu.be/wzEahz7pa7k

no, ha jól értem akkor ugye van kert és fészer.
a kettő eredményezi a vasvellát... hát küld meg vele.

Régebben volt ilyen szomszédom az előző lakásban. Jó megoldás:
100W-os izzóra forrasztasz két (szigetelt!!) vezetéket a két pólusra. Fogsz egy ráspolyt amire szintén rögzítesz egy vezetéket.

Ha ez megvan akkor a ráspoly egyik vezetéke+az izzó egyik vezetéke mehet a konnektorba. Izzó másik vezetékét meg húzogatod a ráspolyon hogy jól szikrázzon.

Ha elég közel van akkor az erősítő nem sokáig bírja a vezetéken menő impulzusokat, ha rádiót hallgat akkor meg pláne... :)

http://kovisoft.hu

Fenéket :)

Be kell jelenteni, hogy gárdaavatás megy a szomszédban, meglásd, öt percen belül ott lesz a fél Készenléti állomány.

Tudsz gitarozni? Nem? Remek! Kerj kolcson egy elektromos gityot meg egy jo eros gitarkombot es gyakorolj egy kicsit. Ha a gitarozas mar megy, akkor a trombitat vagy a dobot is kiprobalhatod.

Csinálj egy olyan cuccot, ami kioltja az onnan érkező hanghullámokat.
Az azonos frekvenciájú és hullámhosszú hullámok kioltják egymást, ha ellentétes fázisban találkoznak.

--
[ Falu.me | Tárhely | A Linux és én ]

Húzz fel oda egy jó magas hangszigetelő falat. Saját birtokodon teheted, autók ellen széles körben használt megoldás. ;-)
----------------------
Mandriva-függő

Rendelni kell egy köbméter trágyát az ajtaja elé.

Az éjszakai zenén nem segít, de zajra nem vághatsz vissza zajjal (utánozómajomság), hanem pl. bűzzel.
... és várni a következő húzását.

Aki előbb elköltözik, az veszít, a győztesnek pedig diadalívet építünk ascii karakterekből a hupon.

"de zajra nem vághatsz vissza zajjal (utánozómajomság)"
- ezzel nem értek egyet, pont hogy ez az, ami kb. legálisan megtehető, hogy zajhatás esetén kb. hasonló zajhatással élsz, ami elnyomja a szomszédból jövő zajt (birtokvédelem jogos önhatalommal-jogi fogalma).

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Fateréknál volt hasonló a helyzet pár éve. Ők már lejátszották a normál lehetőségeket (beszéd a gyerekkel normál és emelt hangon, beszéd az anyjával stb), eredmény nélkül. Már épp a további akciókon törték a fejüket, mikor egyik napról a másikra csend lett. Kis nyomozás után kiderült, hogy a szomszéd utcába új lakó költözött egy ukrán származású "úr" személyében. Ő egyszer átment szólni, másodszor a 45-öst tolta a srác arcába :)

Különben ahogy többen is mondták már: ha szép szóval nem megy, akkor marad a hatóság. Vonatkozó joganyag: 218/1999 (XII.28.) Korm. rendelet 6. paragrafus. Ez nálam is bevált, mikor a sokadik jelzés után két egyenruhással a hátam mögött zörgettem be a buliba :)

--------------------------------------------------------------
"Tegnap reggel addig röhögtünk a főnök viccén, míg ki nem derült, hogy az a napi feladat."

Én a rendőrséget szoktam kihívni meg írni kell a jegyzőnek.
Elméletileg már nincs olyan, hogy 2200-tól van csendháborítás ha zavar hívhatod őket.

(Sajnos a tapasztalat az, hogy a rendőrök nem oldják meg a gondot ha egyáltalán kijönnek, gondolom keresik a móriakat még.)

nalunk az volt, hogy a felettunk lako csaja iszonyat hangosan visongott kefeles kozben, es mar sokadjara is idegesitett. amikor hetkozben napkozben csinaltak ezt, akkor tankcsapda szextargyak lett a vege. egy valamit kell csak megjegyezni, elobb rakd be a zenet, aztan tekerd fel a hangerot. a sajat dobhartyadat nem kell kiutni :)
oh, azota kuss van.

donatus@donatus~$ _

Beszéltem vele egyik délután.
gyerek: ma grillparty-t tartunk, meghívtuk a haverokat, stb, hát kell a zene.
én: Jól van mondom, de lehetne egy kicsit halkabb? Mert már ez többször is előfordult.
gyerek: Persze, persze figyelni fogok rá.
(Na persze...)

Aztán este 8-9 óra magasságában megint elkezd üvölteni a zene, hol hangosabban, hol egész halkan (már olyan érzékeny a fülem, hogy meghallom). Sebaj, gondoltam, én nem vagyok annyira híve a hatóságokhoz fordulásnak, hanem előkaptam apu hajókürtjét a szekrényből, kimentem a teraszra, és jó nagyot belefújtam. És lőn csend! Igaz, hogy csak fél óráig tartott, de nem is baj, mert aznap este elmentem otthonról.
De amikor nincs nála party (ezt meg kell kérdezni :D ), akkor nyugodtan jön a hajókürtös történet, csend lesz.

Ami hatásos volt már pár esetben, és talán nem költséges megoldás.
Kell hozzá egy, több nagy-teljesítményű magas hangszóró (talán jobb ide piezzós), egy hanggenerátor, vagy előre elkészített hang file valami adathordozón, ami olyan 16-25KHz között van (hangszóró függvénye), az sem baj, ha vándorol oda vissza két freki között és egy erősítő. Kiegészítő lehet egy hangérzékelő, ami kapcsolgatja a cuccot.
A hangszórókat a másik hangforrás felé irányítani, megtólni ami belefér. De úgy a legjobb, ha elmész otthonról közben, vagy csinálsz hozzá valami hangterelőt, hogy Te ne őrüljél meg :)
Lehet akkor, amikor zajong, vagy épp akkor mikor nem, vagy épp alszik.
Garantáltan egy hét múlva olyan fáradt és idegbeteggé válik, hogy nem lesz kedve semmit hallgatni :)

próbáld ki, az a legtutibb bizonyíték
Nem jó példa, de talán segít szemléltetni a dolgokat. Egy szúnyog zümmögésére simán felébredsz, míg simán alszol a szúnyoghoz képest üvöltő tv mellett. Nem kell, hogy tisztán agyilag halld a dolgokat, attól még a szervezeted észleli és reagál rá, és ez a lényeg.

a szúnyog szárnya által keltett frekvencia nem különösebben magas (8-12kHz körüli), de egy csukott ajtón keresztül már akkor se nagyon hallanád meg, ha a százszorosára erősíted! pláne ha egy 30-as téglafal áll a hang útjába. az emberi fül részére még hallható tartományba eső nagyfrekvenciás hangok (15-20kHz) pedig eleve pontszerűen terjednek (ha nem pont a füled irányába halad, már drasztikusan csökken az hallhatósága). tegyél be egy mérőlemezt a cd-játszóba, állítsd repeatre a 16kHz-es szinuszt, tekerd fel a hangerőt hogy jól hallható legyen, majd takard el a kezeddel a magas sugárzót. szinte megszűnik a hang hallhatósága...

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Az a baj, hogy nem sok mindent tudsz csenni. Csendháborítás csak este 10 és reggel 6 között játszik, amúgy meg a rendőrök beleszarnak kb. Finoman szólni semmit nem ér, ha rákontrázol, az meg olaj a tűzre.
Te meg bőven megőrülsz, ha egész nap ezt kell hallgatnod, és se tanulni, se dolgozni, se pihenni, semmit nem tudsz. Az ilyen ember sokszor a pszichiátriára lenne való, kényszerzubbonyba, csak sajnos megszűntek az ilyen intézmények, ami megmaradt ott meg nincs hely, ezért nem tudják beketrecezni az ilyet.
--
The Community ENTerprise Operating System

Ha valaha volt is 22:00 órás kezdőlimit, ma már városi legenda ill. tévhit.

"A tulajdonos köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat, különösen szomszédait szükségtelenül zavarná, vagy amellyel jogaik gyakorlását veszélyeztetné."

Du. 2-kor sem lehet állatnak lenni, és nem csak a lakótömbben nem, de pl. a buszon sem, és mellesleg akár 30ezer forint lehet az ilyen buli ára:

"A csendháborítás szabálysértését követi el, és 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetőleg a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja."

Bírságot nem kaptunk, de figyelmeztetést igen, amikor az alattunk lakó fél éve beszólt a jardra, mert a beköltözésünkkor az elemes bútorokat a kereskedő általunk fusiban fizetett, összeállításban gyakorlott fuvarosainak sem sikerült a prospektus szerinti ("bárkire" kalibrált) idő alatt összerakni.
A még este 8 előtt kiszálló és engem igazoltató rendőr és a csinos kolléganője látta, hogy nem az a tipikus bulihangulat okozza a lenti jogos felháborodást - már csak a két gyerek miatt sem -, és hogy a fuvarosok már elpakolják a szerszámokat, ezért csak annyit mondtak, hogy ha mégis van még valami igazítanivaló, azt már hagyjuk a következő napra, mert ha újra csörög a telefonjuk, azt ők sem, mi sem ússzuk meg bővebb jegyzőkönyv nélkül, ami nekünk drága is lesz.

Ez egy közönséges nyíregyházi panel, 2 percre a rendőrörstől, 20m-re körúttól.

"A csendháborítás szabálysértését követi el, és 30 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki lakott területen, az ott levő épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illetőleg a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja."

Próbáltál már ennek a rendelkezésnek érvényt szerzni a 104-es BKV buszon Újpest mecs előtt vagy után?

Hasonló sztorim van,csak annyi a különbség,hogy 2-4 éves gyerek aki reggel 8-9-től üvölt egész nap (síkit,fiú lévén...) ,anyja 2 szobával arrébb meg a gyereknek üvölt...Társasház körfolyosó,természetesen nyitott ablakoknál tolják.
Szóltam nekik 2 napja,hogy nem e akar valamit csinálni mert megbolondul a ház,főleg én,aki éjjel dolgozik nappal aludnék...majd jött a válasz,hogy "hát gyerekek,mit csináljak" mondom ablak,spaletta becsuk aztán üvölthet.Azt hozzá kell tenni,hogy a gyereket nem nagyon viszik ki kb 0-24 a lakásban rohad,néha néha elmennek vele de az se hosszú idő. Plusz az mikor itt az unokatesója aki szintén egyidős vele,és akkor már 2 gyerek visít üvölt plusz anyuka...
Azonkívül,hogy rájuk gyújtanám a lakást,mit tehetek? hívjam ki rá a rendőröket ?:p

Jó, ez kicsit extrém reakció lenne. Viszont az alábbi lehetőségeid vannak:
- elköltözöl
- ha nem tudsz elköltözni, olyan környezetet/körülményeket kell teremteni, hogy ők akarjanak elköltözni
- ha a fentiek egyike sem megy, akkor próbálj valamilyen sorozatra, zenére vagy ASMR/white noise-ra aludni. Kicsit kísérletezni kell majd a hangerő belövésével.

Nekem a sorozatos megoldás vált be - elindítok pár Csengetett Mylordot vagy Jeeves and Woostert és akár betonkeverő is mehet az ablakom alatt, arra sem kelek fel.

Pont nemrég olvastam, hogy egy kanadai kiránduló egy pumát késztetett megfutamodásra Metallica - Don't Thread On Me című számával (1). Mondjuk a Napalm Death - Scum lehet, hogy hatásosabb humanoidok esetén. Esetleg egy automatikával kombinálva (2, 3).

1. https://globalnews.ca/news/5712542/bc-woman-cougar-metallica/
2. https://youtu.be/KnHYKVIbDcs
3. https://youtu.be/JDpX2mvNpvU

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Én épp pont szombaton szörnyülködtem el a lépcsőházban, amikor szembetalálkoztam a felettünk lakó csajjal. Sajnos alig birt felmenni a lépcsőn, úgy tűnik, hogy a hangos dugásoknak meglett a hozadéka... Pedig összetettem a két kezem, amikor az előző lakó 3 éve elköltözött és vitte a kölkeit. Most kezdődik újra a gyerek orditás éjjel, nappal, a lépcsőházban, mindenhol.
Nem baj, majd több nácimetált fogok hangszórón hallgatni.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

A társasház már csak ilyen. Több, különböző életvitelű/életritmusú emberrel kell együtt élni. Ami neked normális, az másoknak nem, és fordítva. 10 évig laktam társasházban. Ránk is többször hívott rendőrt az alsó szomszéd, mert a pici gyerekek szaladgáltak, játszottak, leejtettek valamit. Pedig óvónő volt, tudnia kellett, hogy milyenek az ilyen gyerekek. Engem is sok minden zavart, sőt, volt olyan is amit lakógyűlésen szóvá is tettem. Szerencsére ahogy nőttek a gyerekek, egyre nagyobb tér kellett nekik, nekünk meg egyre kevesebb maradt, ezért elköltözünk egy családi házba.
Aki antiszociális, az ne lakjon társasházban. Egy ilyen helyen mindenkinek alkalmazkodnia kellene a másokhoz, de a mai, kifordult világ nem erről szól. A csapból is az egyén felsőbbrendűsége folyik. Szarj le mindenkit, élj úgy ahogy szeretnél!
Kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

--
Falu.me Tárhely Domain VPS

Hát igen. Az a szép benne, hogy ezek a normák minden lakóra egyaránt vonatkoznak - rád is! Tehát ha te nem tudsz úgy élni, hogy az életmódoddal mások nyugalmát ne zavard, akkor nem kell társasházban lakni! :)
Ráadásul utóbbi tevékenység már ptk-s cselekmény.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Jaja, emeleti lakásban úgy kell szocializálni a gyereket már kiskorától kezdve hogy ne szaladgáljon és ne verje a lábát a padlóhoz mert az alatta lakó nem feltétlen tolerálja ha leng a csillár. És nem, nem elfogadható válasz az, hogy "dehát gyerek, mit csináljon?". Mit? Takarodjon le a játszótérre és szaladgálja ki magát.
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Nekem biztos csak azért fáj, mert anyám sokat dolgozott éjszaka, ezért nappal aludt és csendben kellett lennünk öcsémmel. Ezért nekem az az alap még ma is, hogy nem verem a lábam a padlóhoz, nem keltek olyan zajt ami a lakáson kivül is érzékelhető...stb Érdekes módon tudtunk csendben játszani úgy, hogy a mutter a másik szobában aludt. Ráadásul még csak nem is panel, hanem kertes ház volt.

Joga van mindenkinek (sajnos) a gyerekhez, hallgassa csak az orditást, de ne kötelezze a szomszédokat arra, hogy nekik is kelljen.

Amúgy pedig (mint nálunk, lásd előző kommentem) 36 nm, másfél szobába gyereket gyártani szerintem inkább az állatkínzáshoz áll közelebb, mintsem a humánus gyerekneveléshez. Bár, az előző szomszédnak 3 volt. Képzelhetitek milyen fasza volt alattuk lakni...
-------------------------
Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @ présház

Érdekes, amikor én kicsi voltam és zajt csapva játszottam, rohangáltam az emeleti lakásban, akkor a szüleim nem voltak restek rám szólni! És nem is tekintették antiszociálisnak azt aki szólt amiatt, h valami zavarja. És egyszer sem hívtak ránk rendőrt és a lakógyűlésen sem panaszkodtak ránk.

Azért a kisgyerek zajongása nekem más kategória (még akkor is ha bosszantó), mint egy huszonéves gyerek, vagy egy felnőtt ember zajongása.

El tudom képzelni, hogy tarthatatlan a dolog, és rá kellene szólni a gyerekre, de sajnos sok besavanyodott embert láttam már, akik minden szart szóvá tettek, illetve olyanokat is, akiknek nem volt gyereke, nem is akart, nem is szerették a gyerekeket, és mindenért beszóltak.

A kedvencem, amikor a gyerek kipróbálja, hogy hisztizik a boltban, persze, kezeli az ember a dolgot, de a nyanyika csúnyán néz, hogy milyen kis bunkó a kisgyerek, bezzeg az Ő korában, 100 éve, amikor 20-an voltak testvérek...

Ez nem gyerekszeretet, vagy nem szeretet kerdese, hanem a normális közösségi magatartás alapvetése. Nem azért szól, mert rühelli a kölyköket, hanem mert nem akarja más kölykének a nyavajgasasat a nyakába venni - legyen ez a szülő terhe, és ez mondjuk jogos is.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Mi a normális közösségi magatartás alapvetése? A normális közösségi magatartás alapelve szerintem nem az, hogy mindenki (legfőképp egy gyerek) a lehető legynagyobb csöndben ül otthon, mert mást megzavarhat a hang. Ez kicsit sem lenne normális. A normális gyerekek hangot adnak ki, ugránlak, és huppognak, stb... Meg lehet kérni, hogy legyen egy kicsit csendben, mert hülye a szomszéd bácsi, és ennyi... (és még egyszer, nem arról beszélek, akiket félrenevelnek a hülye szülei, elkapatták.) A szomszédról meg az lenne a véleményem, hogy akár fel is költözhet egy hegy tetejére, és akkor emberekkel sem kell találkozni, nem lesz problémája... (és ezt nem a téma felvetőjéről írom, nem tudom, hogy Ő milyen helyzetben van.)

Akik pl nekünk szóltak a gyerekek viselkedése/a játék miatt keletkezett hangzavar miatt (ritkán fordult elő, de volt már 2-3 eset a 10 év alatt), azok: 1. nincs gyereke, és fingja sincs, hogy ez mivel jár == nem látott még gyereket. 2. magánakvaló, begyöpesedett alak, besavanyodva, rosszindulattal tele. Esetleg gyereket sem akar/akart soha, mert az büdös (van aki ezt gondolja). Nem akarnám a hülyeségüket, nyavajgásukat a nyakamba venni, sajnos mi is itt vagyunk, én is örülnék, ha távolabb lakna az ilyen.

Egy lakóházi közösségben lehetnek gyerekek. A gyerekek hangosabbak (is tudnak lenni), ezt írtam én is, és azt is, hogy ez normális dolog. Ha valaki a lakást választotta, akkor tudta, hogy másokkal kell megosztania azt. Nem várhatod el senkitől (gyerektől pl), hogy 0 dB zajt adjon ki, mert az téged zavar. Nem fog senki lábújhegyen közlekedni, és sutyorogva beszélni, azért mert van egy házsártos szomszéd, vagy elköltözik, mert az ilyen tényleg nagyon idegesítő tud lenni, legalább annyira, mint amikor hangoskodik a kisgyerek.

Gondolom a két végletről beszélünk, csak én olyan "hülyével" találkoztam, aki semmit nem bírt elviselni, Te meg neveletlen gyerekkel. :)

Kertes házban lakom, a szomszédban van kisgyerek. Ha kimegy az udvarra, gyakorlatilag folyamatosan visít. Hol örömében, hol azért, mert valamire azt mondják neki, hogy nem. Őszintén szólva sokszor zavar, de van bennem annyi tolerancia, hogy nem szólok érte.
Azért sem, hogy a műanyag kerekű kisautóval lemerülésig csattog a betonon, miközben végtelen loopban nyomatja a beépített "rádióból" a benne tárolt, kb. 15 másodperc hosszú popzenei remekmű részletet.
Ettől még úgy gondolom, hogy a szülőknek illene arra nevelni a gyereket, hogy próbálja minimális mértékben zavarni a körülötte élőket, nem elintézni azzal, hogy "mit csináljon, gyerek".
Adalék: a 3 év alatt, mióta ott élek, egyszer kellett miattam huzamosabb ideig zajt elviselniük. Egy szombaton de. 10-től kb. 6-7 órán keresztül dolgoztam csiszológéppel. Habár a helyi csendrendeletben ez nem tiltott, jöttek szólni, hogy hagyjam abba, mert aludna a gyerek.

"Ettől még úgy gondolom, hogy a szülőknek illene arra nevelni a gyereket, hogy próbálja minimális mértékben zavarni a körülötte élőket" - Igen, teljesen egyet értek ezzel, illetve ha otthon nem lehet örjöngeni, akkor nem otthon kell kiörjöngenie magát a gyereknek, hanem lehetőleg a játszótéren.

Történetek:

- Műanyak kisautó 15 másodperces vinnyogó popzene loop-al: Kivettem belőle az elemet, és azt mondtam, hogy kifogyott, és nem teszünk bele másikat. Őszíntén szólva én sem bírom a hangját. :)

- Nekünk az egyik volt szomszéd (társasházi lakás) három éven át felújított. Ennyi idő alatt kb a társasházat fel lehetett volna építeni, de nem szóltunk, és mi gyerekeink is hasfájósak voltak, valószínűleg nem is lett volna igazunk.

- Felettünk egyetemisták laktak, akik nagyon hangosan jöttek haza hajnali háromkor, csapkodták a vas lépcsőház bejárati ajtót, részegek voltak, ordítozva mentek fel a lépcsőházban, majd fent max hangerővel elindult valami nagyon sz*r elektronikus zene. Az egyik ilyen alkalommal a gyerek éppen elaludt a hasfájás közben, összerezzent a zenére, és nyöszörgött. Felmentem, és nem túl kedvesen megkértem őket, hogy ha ezt miattunk csinálják, akkor nyugodtan hagyják abba.

- Elköltöztünk családi házba. A kerítés felújítása miatt otthon voltam szabin, és a szabim utolsó napján csiszoltam a kerítést (hétköznap, kb du. 3 órakor), időre ment, még megvolt, hogy mit kell aznap befejeznem: A szomszéd szólt, hogy Ő éjszakás, és most aludna, ne zúgassam a csiszoló gépet. :/ ehh...

- A szomszéd gyerekek alapból ultra hangosak, de nem szóltam még rájuk, és nem is haragszom rájuk, sem a szüleikre. A mi gyerekeink is "meghülyülnek" és úgy is maradnak egy kis időre, ha a szomszéd gyerekekkel játszanak. Kb még két év kell, és kinövik. Egy 10 éves már tuti nem ordítozva visítozva játszik. A szomszéd gyerekek szülei is teljesen normálisak, és mindig elmagyarázzák a gyerekeknek, hogy nem kell visítozni. De ha belemerülnek a játékba, akkor az hanggal jár.

Aki a zajt csapja, az a hunyó! Ha szólnak miatta, mert mást zavar, akkor illik befejezni (és egyben elnézést kérni. Esetleg türelmet az illetőtől, és ha az hozzájárul csak akkor folytatni). Az meg ahogy [korábban] elkezdted minősítgetni a panaszosokat, mindent elmond a hozzáállásodról. Gondolom helyes lenne erősen lecsavarni a hübriszedet, és több alázatot mutatni a panaszosok irányába!

Még egyszer: Én arra próbáltam rávilágítani, hogy sokszor a panaszos a nem normális.

A gyerekek pedig zajt csapnak, nem másokról volt szó (ott amit én írtam). A szüleiknek igen, rá kell szólni a gyerekre, aki nem veszi észre magát, de egy *normális* ember viszont türelemmel van feléjük.

A minősítgetésekről: Igen, vannak rosszindulatú nyanyikák, akik utálják a gyerekeket, és beszólnak az első halk "nyikkanásra", amint csak tehetik, és vannak egyéb önző emberek is, akik nem veszik észre, hogy közösségben élnek, és nekik is alkalmazkodni kell, tolerásnak kell lenni, hogy a másik is tudja az életét élni. Egy normális zajszint alatt (és ez a furcsa, hogy miből gondolod, hogy ezt én nem tudom, hogy hol van), a panaszos járjon el pszichológushoz, ha idegbeteg. De ugye elhiszed nekem, hogy tapasztaltam már ilyen embert is, olyan embert is, és fenntartással kezelem a "szomszéd Pistike zajong" című beszámolókat.

És egyébként nem jellemző ránk, hogy zajonganánk, az összes esetet leírtam fentebb, nincs nagyon panaszos. Csak van egy véleményem arról, hogy sok ember van, aki lehetne egy kicsit türelmesebb.

Egyszer-kétszer felkopogtam a szomszédhoz, hogy legalább éjszakára kapcsolja ki a azt a szart, azzal fenyegetőzött, hogy feljelent zaklatásért.
Lélekben már ott tartottam, hogy megvárom, amíg elmegy dolgozni, kikapcsolom nála az áramot, és reménykedek, hogy mire hazaér, megdöglenek a halai...

Apró elégtétel volt, hogy a csávó egy idő után messzire elkerült, és elpanaszolta a közös képviselőnek, hogy fél, hogy meg fogom verni :) Mondjuk rá is fért volna, hátha megérti, hogy egy harmadik emeleti lakás nem az a hely, ahol 1m^3 + 120L akváriumot kell tartani, 24/7-ben üzemelő szivattúyval.

Volt neki a szekrény alatt valami 2cm vastag gumilap, mégis átvitte a rezgést. 1,1T azért már gondolom lapított rajta rendesen.
Egyébként javasoltam neki én is, hogy tegyünk valamit még legalább a kisebb, szivattyús akvárium alá, de nem volt hajlandó, emrt akkor neki szét kell szedni az egész rendszerét. Mondom, igazi kompromisszumképtelen, önző pöcs volt az illető.

Volt egy szomszédom, olyan mulatós fajta népes családdal. Amikor időnként túllőttek a célon mindig kihívtam a rendőrséget. Idén elköltöztek, mondván, hogy összeférhetetlen vagyok és ezt már nem tudják tovább tolerálni. (-::

> Sol omnibus lucet.

Rosszul tűrték, hogy nem hagytam őket zajongani (-::

Egyszer kihívták rám a rendőrséget zaklatás miatt, mert szóltam nekik, hogy hagyják abba. Szerencsétlen rendőr, mikor a maga szerény eszközeivel értelmezte a helyzetet, nem tudta hirtelen, hogy ki hívta őt és kit kell lecsillapítania.

> Sol omnibus lucet.

Nekem az oldalsó szomszédommal is már hasonló a helyzet. Bár ebben az esetben valszeg én vagyok a zajongó.
Egyébként nem is hallgatok otthon zenét, max a tv megy egy-egy film erejéig esténként.

Volt olyan, hogy szombat este fél 10 körül taposta a csengőmet, hogy ő aludna és kussoljak már. Meg úgy püföli a falat - jelezvén, hogy hangos vagyok -, hogy én riadok fel és azt nézem már ilyenkor, hogy mikor esik le NÁLAM a festék a falról...

Vagy túlérzékeny vagy a falon hordja a fülét. Még nem jöttem rá.

Az érem másik oldala: 6 éve lakunk ebben a házban, ma, vasárnap történt meg először hogy akaratom ellenére kb. fél óráig zajonganom kellett. Volt egy kerti gyerek csúszdás faházikónk, amit elajándékoztam. Sajnos aki átvette nem tudta hét közben vagy szombaton lebontani mert boltban dolgoznak. A zaj csak annyi volt míg szétvertem a szerkezet négy lábát összekötő gerendákat, a munka többi része majdnem zajtalan volt. A kert végében végigmenő autópálya nagyobb zajt csap, mint amit én csináltam.
Hát nem átjött az a szomszéd, aki évek óta vasárnap és ünnepnapon flexel, szerel, betonozik, házat épít, füvet nyír, akinek a gyerekei a kerti medencében és a trambulinon üvöltöznek (nyári szünetben a fél falu gyereke itt tölti el a napot míg a szülők munkában vannak) és én soha egy rossz szót nem szóltam neki.
Mikor végeztem a munkával fogtam egy üveg bort, átvittem neki és elnézést kértem.