"Az én HTPC-m" - 7. rész - Karácsony volt...

tegnap! Mire hazaértem otthon várt egy szép nagy "Made in China" feliratos kartondoboz, asszonynak címezve (mivel ő volt otthon, ill. nekem nincs ide bejelentett lakcímem...). Miután a masszív ragasztószalagcsíkot felmetszettem, majd a fél köbméter hungarocellt kirámoltam, ott mosolygott rám a kazal alkatrész :) (ezúton is *thumbs up* az iPon-nak a gondos csomagolásért!)

Érkezett:

  • 1 × Asus E35M1-M MoBo
  • 1 × OCZ Vertex 2 (E) 60GB SSD (Hunger írásának idején már úton volt...)
  • 1 × Asus My Cinema P7131 Hybrid tuner
  • 1 × FSP FSP400-60APN táp
  • 1 × SMC WPCI-N2 Wi-Fi kártya

Tegnap délelőtt még kifizettem ezt is, ha minden jól megy ma útnak indul az M.P. támogatásával és remélhetőleg gondoskodásával holnap indul érte a futár és pénteken vagy hétfőn kilincsel vele.

Ami meglepett, először, hogy az alaplap milyen nehéz a méreteihez képest, mondjuk elég testes, tömör és masszív a passzív borda rajta. Másodszor, hogy a csutf*sz PCI-os tuner egy majd félméteres, a kártyánál legalább 4x nagyobb, lapos kartonban érkezett; cserébe viszont lett egy harmadik távirányítóm is, amit soha nem fogok használni meg még egy rakás tyúkbél... :)

Már csak egy dilemma maradt: Windows-e legyen-e vagy Linux-e legyen-e. A mai nap Google túrással fog telni, bár előzetes utánajárás alapján a fájdalommentesebb útnak az első opció tűnik...

Hozzászólások

Linuxon ja, de Windows-on kell egy TV szerver is, az meg MediaPortal-ban van, de akkor már rakok inkább MediaPortalt. XMBC-t ízlelgetem pár hónapja, picit irritál az XBox-ból hozott örökség, hogy idle módban is eszi a CPU-t... amúgy utóbbi+TV támogatás megoldása esetén egyértelmű lenne.

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Nekem ugyan nem dedikált htpc (csak tervezek egy tiádhez hasonlót), de xbmc+mythtv-t használok (executor pluginnal indítom a mythtv-t xbmc-ből).
Vagy van még a hts tvheadend, azt egyszerűbb configolni, elvileg egy sima vlc-vel is nézhető (nekem sose ment), cserébe nincs timeshift, csak felvétel+live tv.
Videógyorsításra azt írkálták ph fórumain, hogy megy.

A tápot szerintem eltúloztad, halkabb megoldás lett volna egy ilyesmi: http://www.adapter.hu/webaruhaz/product_info.php?cPath=125&products_id=…

Ha Linux lenne, akkor tvheadend + XBMC. Olyan megoldást szeretnék, amivel a távirányító power gombját megnyomva néhány másodperc múlva már az XMBC home képernyője fogadna, mindenféle bűvészkedés vagy egér/billentyűzet baszkurálás nélkül (a telepítést/konfigurálást leszámítva nem is lesz ilyen periféria hozzácsatolva.) A táp a ház miatt ilyen, abba normál ATX táp megy, hirtelen ez volt a legkisebb teljesítményű, ami minőségibb és aránylag jó áron van.

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

Nem látom, hogy ez miért lenne probléma linuxon (bár windowson kétségtelenül könnyebb beállítani). A helyedben mennék egy kört az xbmc live-val, bár én magam nem próbáltam, de ezt oob tudnia kellene, és mivel csupaszított ubuntu, a tvheadend telepítése se kéne, hogy probléma legyen.

Phoronix szerint a legújabb proprietary driverrel XvBA-n keresztül van hw gyorsítás. Esküszöm kipróbálnám, de nagyon nincs kedvem napokig ilyenekkel szórakozni perpillanat :(

ok, fáradt vagyok... lejátszóról nem tudok, ami képes lenne használni...

--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

"Már csak egy dilemma maradt: Windows-e legyen-e vagy Linux-e legyen-e."

Ennyire nem számít egy dobozos Windows licenc ára a projektben?

--
trey @ gépház

Ha tudnád, mennyit költöttem eddig... :)
Még nem számoltam, hogy a pl. a saját rendszermérnöki óradíjammal számolva egy Linuxos rendszer beüzemelése vs. egy Win licenc+beüzemelés közül melyik jönne ki többre.

Viccet félretéve: kb. 25 ropiért kapok egy oem w7hp-t, ami elég. Cserébe leszek én az OEM, a gépet pedig nem tervezem rövid időn belül alakítani, ha nálam kiszolgált, megy tovább a családban, vagy eljutunk oda, hogy tetszőleges disztró alatt ootb megy minden. De most elszánom magam, hogy csakazért is kipróbálok rajta egy ubuntut/opensuse-t! :)
--
A gyors gondolat többet ér, mint a gyors mozdulat.

nekem nas funkciót is betölt, meg le is tölt a gép, de archlinux és xbmc van rajta, megspékelve tvheadenddel. egész korrekt. ha nem töltene le, akkor érdekelne is, hogy hogyan lehetne kivitelezni, hogy távirányítóra kapcsoljon be, de szerencsére megy éjjel nappal