Lakásfelújítás egy "jól" működő országban

Magyarország jogállam, unortodox: az átlag polgárnak jogában áll szívni mint a torkosborz, másoknak meg mindenhez joga van.

2018 végén lejárt a lakástakarékom, így 2019-ben belevágtam egy lakásfelújításba. Kettéválasztott családi ház, a másik lakrészben még nincs fürdőszoba, és a központi fűtés teljes felújítása, szigetelés, nyílászáró csere.

Ez kb. kijön a lakástakarék + kedvezményes kölcsönből, meg ha muszáj van még más megtakarítás is. Ezzel egy időben jött szembe egy hirdetés, hogy energetikai felújításra pályázni lehet ingyen kölcsönre. Gondoltam (igen helytelenül), hogy ez tök jó, akár lehet napelemem is, és kamatmentes kölcsönre a hülyének is megéri, hát még nekem. És meghoztam életem egyik legrosszabb döntését.

Pályázati cég 200eFt + közel 100e egyéb költség a pályázat benyújtásához. Millió papír, minden szart bizonyítani kellet, a fizetés igazolást háromszor kellet kérni, mert az első kettő lejárt mire be lehetett  nyújtani a papírokat. Másik apró nehézség: árajánlatok:
A fűtés teljes felújítását egy régebben ismert szakira bíztam volna. Hónapokig szarakodott, majd az utolsó utáni pillanatban közölte, hogy nem vállalja. Szigetelés (az árajánlat 15eFt nettó, határidőt az ajánlatra nem tudták tartani, csak kb. a dupláját), kb. 2-3 szoros árért vállalták volna, egyetlen jó pont, hogy sürgősben adtak árajánlatot a fűtésre, amiben csak a kazáncsere volt benne másfél millióért, de ennek korrigálása miatt már nem akartam időt húzni (isteni szerencse!) , majd megoldom. Az ablakcsere árajánlat probléma mentes volt. Napelemre nem kaptam ajánlatot (bár kértem), de mindegy is, azt elengedtem.
Na, pályázat benyújtva nyár közepén, bank elvileg dönt 80 nap alatt. Idő közben a régi kazán tönkrement, az új fürdőszoba miatt a gázórát le kellett szereltetni, a lakástakarék + magtakarításokból meglett a fürdőszoba, szigetelés, fűtésrendszer cseréje, és hogy ne télen legyen az ablakcsere (én naiv), előfinanszíroztam az ablakcserét. A bank 2019-ben már nem hozta meg a döntést (ők adják a pénzt, őket nem lehet sürgetni, a 80 napra nincs szankció, ha betartják jó, ha nem, nekik az is jó). A késés miatt fel kellet vennem 100eFt személyi kölcsönt (20% kamat). Télen csak azért nem maradtam fűtés nélkül, mert van egy vegyes tüzelésű kazánom, drágább, macerásabb mint a gáz, de legalább nem fagytunk meg, vagy nem kellett a még drágább árammal fűteni.
2020-ra sikerült döntenie a banknak, tavaszra megkaptam az előfinanszírozott ablakcserére a pénzt (végtöreszthettem, kb. 100 eFt kamat költség). Kazánt is felszerelték nyár végére (a túlárazásba már nem fért bele, hogy az előleg kifizetése után ne keljen két hónapot tökölni). Jelenleg arra várok, hogy a kéményseprők minősítsék a kéményt, mert addig a gáz szerelő nem csinálja meg a gáztervet, és nem adja be az egészet a gázműveknek. A kéményseprők (elvileg 30 nap a határidő) 60 nap után adtak egy időpontot, amikor is nem jelentek meg (a bank legalább a határidő kétszeresét tudta tartani). Jelenleg arra várok, hogy kapjak megint egy időpontot. Ha ez megvolt, akkor ugyan ez a huzavona jöhet a gázművekkel, és máris van gázfűtésem (ha közbe nem jön valami).

Szóval minden a legnagyobb rendben, mindenki betartja a törvényeket, aki akarja, meg akinek muszáj. Én meg szívok, mint a torkosborz, és igyekszem megúszni az egészet, mert világszínvonalú egészségügyünk és a járvány okán többszörösen rossz ötlet most egy idegösszeomlás.

Hozzászólások

Csak az utolsó részhez szólnék hozzá:

Merre vagy az országban?

Lehet arrafelé sokkal leterheltebbek / kevesebben vannak a kéményseprők.

Mi idén tavasszal csináltuk a gázkazáncserét, kéményfelújitást, stb. és kb 2 hónap alatt megtörtént minden (gázóra leszerelés, gázterv, a tényleges kazáncsere, csövezés, kéménybélelés, kéményseprő átvétel, gázóra visszaszerelés új helyre,gázművek átvétel, nyomáspróba, stb). Győr könyéke.

Én kifejezettem kellemesen csalódtam a gázművekben és kéményseprőkben, mert elég rugalmasak voltak és kb 1,5 héten belül adtak időpontot és ki is jöttek az adott időpontban.

Persze ez lehet trey "worksforme" hatása is itt Győr mellett :) :)

Budapest.

Leszarom, mennyire vannak túlterhelve, oldják meg! Nekem minden törvényt, rendelkezést be kell tartanom. Másnak miért nem?

Egy kibaszott felújítást nem lehet megcsinálni 2 év alatt, mert mindenki úgy végzi a dolgát, mintha kegyet gyakorolna. Egy csomó pénzt veszítettem már az eddigi szarakodás cunamin is, és még nincs vége. Jogorvoslat pedig úgy tűnik nincs, a fővállalkozó, és a pályázatos cég is csak szabadkozik (mindketten több mint 100-100 eFt projekt menedzsment díjjal), meg történeteket mesél olyanokról, akik rosszabbul jártak. Ha ügyvédhez fordulok, az megint egy kalap pénz, ami talán nem meglepő módon nem áll rendelkezésemre.

Ez tanács volt? A francba már megint bunkó vagyok, valaki segíteni akar, én meg fel sem ismerem (még most sem, pedig szóltak).

Ráadásul még ingerült is vagyok, pedig semmi okom rá, minden szép és jó, olyan országban élhetek, ahol minden a legnagyobb rendben, csak én vagyok balfasz.

Az a baj trey hogy senki nem mérlegelgette itt a felújítandó vagy felújított lakás vásárlása közti döntést, előnyöket vagy hátrányokat, mindkét kollega modernizálta a saját otthonát.

Az, hogy legyen sok pénzed és vásárold fel a felújított lakást befektetési céllal, senkinek nem tanács itt semmire, csak felesleges fennhéjazás.

Minden bizonnyal, kivéve, ha olyantól veszed, aki a saját lánya számára újíttatta fel, mert arra számított, hogy lánya majd hazajön a lakásba a nála ~ 44 évvel idősebb szerelmétől. Nem nézték jó szemmel a kapcsolatot a szülők, na.

Így jutottam hozzá Delhusa Gjon szerelme, Fanni számára felújított lakáshoz és néhány bennfentes infóhoz. Kicsi a világ, na! :D

A faszi ott állt végig az iparosok mögött és olyan patentre csináltatta meg, hogy én nem találtam benne hibát, pedig kerestem.

#lakastvennitudnikell

trey @ gépház

Így van, viszont szakavatott szem azért kiszúr olyanokat, hogy:

  • kábelek elvezetése olyan, hogy "fogalmam nincs, merre vitték el" (annyira profin megcsinálták)
  • hogy az összes szegélyléc úgy van illesztve, hogy látszik, nem kókler csinálta
  • hogy minőségi anyagok kerültek beépítésre
  • hogy a mosógép mögött a 230-as kábelnek saját kis profi akasztó került kialakításra, hogy nehogy leessen
  • hogy a fószer annyira kényszeres, hogy amikor megmutatta a lakást, mindegy egyes tárgyról, konnektorról, sarokról 30 perces sztorija volt, hogy hogyan állt a szaki mögött és hogyan csináltatta újra ha nem tetszett neki
  • hogy mindent a felesége "praxisába" tartozó vállalkozók csináltak (:D)
  • hogy bármibe kérdeztem bele, nem hogy kielégítő választ adott, hanem elmondta, hogy pluszban még mit építtetett hozzá
  • hogy olyan strang volt kialakítva, hogy enni lehetett belőle
  • hogy minden kábel kínosan patent módon volt elfűzve még olyan helyeken is, amit a kutya nem lát
  • hogy minden garanciajegy (gépekhez) lefűzve, iktatva volt
  • hogy a távirányító be volt csomagolva
  • és végül, hogy a faszi kitörölte a mosogatót szárazra, miután megmutatta, hogy folyik a víz :D :D

Ezek után az átírás és a szolgáltatóknál bejelentés is olyan flottul ment az egész adásvétellel, hogy azt hittem, a világon nincs ilyen :D

trey @ gépház

Én nem hiszek már a síró-rívóknak, mert amikor elkezdenek engem osztani, a végén mindig kiderül, hogy 10-szer akkora házat (méretben és értékben), úszómedencét stb., akarnak felújítani, vagy 10-szer értékesebb autót akarnak venni vagy rendelkeznek mint én.

trey @ gépház

Akkor elárulom, (nem befektetésről, hanem lakhatásról van szó) jelen esetben 120 négyzetméteres családi ház, 300 négyszögöl telekkel, fürdőmedence nélkül.

Közalkalmazott vagyok (nem kistisztviselő!), ennek megfelelően "igen magas" jövedelemmel (mivel pártunk és államunk megbecsüli alkalmazottait). Erre a projektre rááldoztam 5 mFt megtakarítást plusz 3.5 mFt kamatmentes kölcsönt, és itt tartok.

Szóval mi is derült ki? Kibaszottul empatikus barátom.

Egyetértek. Annyi hozzáfűzni valóm van, hogy a legtöbb ilyen embernek vagy a segge alá rakták a "jólétet", vagy pedig -ez a ritkább eset -, ha saját erőből jött össze, akkor elfelejti, hogy honnan is jött és megy a lenézés meg a worksforme.

Hivatásos pitiáner - Dropbox refer - mert kell a hely: https://db.tt/V3RtXWLl
neut @

Elég szomorú amiket leírtál. Két következményt tudok levonni:

1. Nem adtál senkinek kenőpénzt, ezért ment ilyen döcögősen az ügyed

2. Nem NER közeli vállalkozóval végeztetted a munkát

Minden hulla a Mount Everesten valamikor egy nagyon motivált ember volt.

A 2. pont nagyon igaz. Mi sem NER-es tervezőt bíztunk meg és ott tettek keresztbe, ahol csak tudtak. Finoman mindig utaltak rá, hogy azok közül kellene választani, akiket ők ajánlanak, mert ők "ismerik a helyi ügymenetet". Mondjuk ez akkor volt még mikor a főépítész a helyi kiskirály volt.

Érdekes, a mi tervezőink sem NER-esek, jelentsen bármit is, de valahogy soha sehol nem tett nekik keresztbe senki. Max az ács barátom szokott neki szólni, hogy ezt a tetőt a Szent Márton fogja így megtartani? :D

"Mondjuk ez akkor volt még mikor a főépítész a helyi kiskirály volt."

Igen, ezekre az időkre én is emlékszem, soha nem a politikai nézeteiről szólt egyiknek sem az, hogy rábólint egy háztervre vagy sem, hanem a saját ízlése. Például az egyik mediterrán épület buzi volt, és mindig addig erőszakoskodott, amíg valami mediterrán beütése nem lett a terveknek. Másik meg pont ki nem állhatta a lapos tetős (mi általunk csak bauhaus hányadéknak csúfolt) épületeket, és soha nem engedte azokat. Na ezek az idők már elmúltak, a kiskirályságoknak igen csak szűkült a lehetősége.

Politikailag nem informáltam le a vállalkozót, de elég nagy bunkó ahhoz, hogy NER közeli legyen.

Szóval egy nem egészen 300eFt-os kazán és egy kb. 350eFt-os kéménybélésért (+ egyéb költség, project menedzsment, munkadíj) a több mint másfél milliós számla mellé még kenőpénz is kellett volna ?!

Ha lenne szerencsém találkozni kéményseprővel, akkor talán lenne esélyem jattolni is.

Az veszi fel a kapcsolatot a kéményseprőkkel, aki a kéménybélést csinálja, vagyis az alvállalkozó. Az alvállalkozó azt ígérte, hogy másfél hét, mert van ismeretsége. Aztán az első hónap végén azt, hogy ha nem másfél hét, akkor jön a kéményseprő, amikor jön. Aztán 2 hónap múlva megadott egy időpontot, amikor nem jött senki. Legutóbb múlt pénteken beszéltem vele, akkor azt mondta, hogy kb. 10 perc és visszahív, nem hívott, és zóta a telefonja nem kapcsolható. A fővállalkozó is hasonló eredménnyel tud vele kommunikálni. Állítólag ki van fizetve, ergo nagy ívben leszarja az egészet (a gerinc az egy költséges, macerás, és felesleges luxus).

Szigetelés (az árajánlat 15eFt nettó, határidőt az ajánlatra nem tudták tartani, csak kb. a dupláját), kb. 2-3 szoros árért vállalták volna, egyetlen jó pont, hogy sürgősben adtak árajánlatot a fűtésre

Fordítást kérek!

:)

Ok. Tőmondatokban:

A vállalkozó nettó 15eFt-ot kért, az árajánlatért: Homlokzat szigetelés, álmennyezet, napelem, és egy fürdőszoba kialakítása

Megadott határidőt arra, mikor kapom meg az árajánlatokat.

Ezt a határidőt nem tudta tartani, csak kb. a dupláját.

Kaptam tőle csak a homlokzat szigetelésre egy (szerintem) 2-3 szorosan túlárazott ajánlatot. A többi árajánlat elfelejtődött.

Elkezdtem vele alkudozni, hogy vállalná-e olcsóbban.

Ezzel egy időben, mikor is a másik vállalkozó szarban hagyott, kértem tőle ajánlatot a fűtésfelújításra

Adott ajánlatot, de csak a kazán cserére.

A szigetelést nem akarta olcsóbban, ezért nem kértem, megoldottam a pályázaton kívül.

A fűtésrendszert (a kazán kivételével) szintén pályázaton kívül cseréltem, ennek köszönhetően (mivel van egy vegyes tüzelésű kazánom is) nem maradtam fűtés nélkül.

Bocsánat! De becsúszott pár összetett mondat is.

Aztán ma Magyarországon hogyan is kell nem fasszal dolgoztatni? Mert aki nem fasz, és tehette az már rég kiment külföldre. Vagy beledöglött: az ablakossal semmi probléma nem volt, egészen az első garanciás problémáig. Mint kiderült, a tulaj agyvérzést kapott, és a cég éppen összeomlóban.

Máshogyan megközelítve: Egy egyszerű halandó hogyan is állapítja meg, hogy egy adott vállalkozó fasz-e, már azon túl hogy rá fog jönni, de akkor már késő.

Aztán itt most nem is az a probléma, hogy a vállalkozó egy fasz. Mert a kéményseprők a faszok, nem lehet őket megkerülni, nem te választod őket, és szarnak rád. Aztán majd jönnek a gázművek, akik hasonlóan jó fejek.

És végül: a hozzászólásaid alapján te sem vagy egy matyóhímzés, de humoros se.

Tanulság: lehet, hogy drágább (drágábbnak tűnik) kötbérrel terhelten fővállalkozót megbízni ilyennel, de hasznos tud lenni.  Egyébként meg a sorrendiség is fontos lehet: minimum célszerű a szigetelés _előtt_ elvégezni a nyílászárók cseréjét, mert utána akármennyire óvatosan cserélnek, a keretre ráfordulva rakott szigetelést esélyes, hogy több helyen is javítani kell.

Nekem kb két éve Pesten hasonló felújítás. Fővállalkozóval csináltattam szerencsére. 

A kéményt úgy oldottuk meg, hogy szólt a fővállalkozó, neki mindegy az időzítés, de ha szeretném, akkor van rá mód, hogy azon a héten kijöjjenek kéményt ellenőrizni, amikor befejezte a bélelést. Csak álljam a költségét. Álltam. Kijöttek azon a héten. Nem szeretem, de megérte.

A fővállalkozóhoz is szerencse kell. Az enyém a felújítás kellős közepén elment nyaralni (az előlegből persze, nekem nem szólt), a munkások pedig szétszéledtek

Elvi síkon egyetértünk, de a gyakorlatban úgy saccolom, hogy 8-10M alatt nincs értelme jogi útra menni és akkor is évek mire lesz belőle valami (ha lesz és nem a halott unokatesójának a macskájának a nevén lesz addigra a cég).
Te tudsz valami működő gyakorlatot, amivel az előbbi értéket és behajtási időt alacsonyabbra lehet venni?  (ezt komolyan kérdezem, nem trollkodásból)

Illetve a topic példánál maradva: a mai piacon hány olyan vállalkozó létezhet, amelyik az adott project feltételeit tudja (papírral + mindennel) és be is vállal egy számára ennyire "piti" melót?

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Nekem sem ment minden számlára, de sok mindenről kellett: gáz, kémény, kazán, villany. Ami számlás, az  100%-kal drágább, mint ami nem. Valamit - valamiért. Ha van számla, garanciális kérdésben nehezebb azt mondani, hogy nem mi voltunk. Ez drágít. 

Két éve sem volt egyszerű a fővállalkozó számára az emberek egyben és itthon tartása. Nem tudom, most mi a helyzet.

Aki gipszkartonozóval a cégnél dolgoztatunk ősidők óta, 3 hónapra tud adni időpontot, és teljesen jószándékú. Lehet, hogy máshol jobb a helyzet.

Semmit nem ér. Mikor CSOK-ot igényeltük, akkor átnéztem a szerződést és úgy volt minden megfogalmazva, hogy semmi miatt ne lehessen bankot felelősségre vonni. Tehát házra megvolt szerződés és ugye bank kötelezően direkt az eladónak utalja a részét. Csakhogy ha 10 évig nem utal, akkor sem történik semmi a szerződés szerint és szóban is ezt mondták el mikor rákérdeztem erre. Nevetséges. A szerződésbe ezért külön beleírtuk, hogy amennyiben a bank nem utalja el a pénzt határidőre, akkor a vevőt tájékoztatni kell és 1 hete van a bank helyett a pénzt az eladó részére megfizetni.

Nekem kb. ezért soha meg se fordult a fejembe, hogy akármikor akármire is pályázzak. Persze lehet kiélni a fóbiát is, hogy a NER, Orbán, Lölö és egyéb rángatózások, amik ilyenkor jönni szoktak, de ez mindig is így volt, hogy mikor pályázat van, akkor mindig benne van ez is a pakliban, tök mindegy hogy most épp ki van a moslékos vödör közelében.

Nálunk a worksforme az, hogy mindent magunk csinálunk meg és csak olyat építünk, amit saját magunk megtudok csinálni, vagy ha mégis akad olyan, amit jobb, ha nem mi csinálunk (gáz pl.), akkor az ismerősi körből keresünk rá vállalkozót. Abból is lehet bukta, meg idegesítő szituáció (legutóbb 1 egész hónapot kellett várnom 4db 150 cm-es redőnyszőnyegre, meg 8db redőnylábra, úgy tűnik még egy hónapot spóroltam azzal, hogy magam javítottam meg a redőnyömet). Ha meg olyan van, amit semmilyen esetre sem tudunk megcsinálni, mert nincs benne tapasztalat, akkor vagy bevállaljuk a rizikót és vállalkozót keresünk és tőle eltanuljuk az alapokat (bátyám így tanulta meg a fűtésszerelést), utána pedig a továbbiakban mi csináljuk, vagy pedig nem vállaljuk be se magunknak se másnak.

Ezért van az, hogy hívnak 0/24-ben a redőny javítástól az ablakcserén át a fűtésszerelésig mindennel. Ehhez kell műhely is, meg szerszámozottság, pár házat felépítettünk már és jó pár milliót érő szerszámot összeszedtünk már, jómagam asztalosműhellyel vagyok így, hogy új műhelyt kell építenem, mert a mostaniba már nem tudok bemenni.

Azért, ha figyelmesen elolvasod a történetet, akkor kiderül, hogy a legnagyobb gond nem a pályázattal volt. Az egyértelmű, hogy nem érte meg. Hoztam egy rossz döntés, és ennek vannak következményei.

A jelenlegi szarakodásnak semmi köze a pályázathoz, egyszerűen a hivatalok, ill. a hatóságként fellépő cégek nem végzik el a dolgukat, miközben a megkerülésük nem lehetséges, lévén hatóságként működnek. És persze, a vállalkozók is ott csesznek ki a vevőkkel, ahol nem szégyellik, márpedig nem szégyellik, mint az látszik. Nem mindenki dörzsölt jogtudós, aki belefog valamibe, de ha ez feltétel egy országban, akkor nem mondja senki, hogy az egy jogállam.

Persze, elolvastam, tipikus magyar történet, csak azért írtam le, hogy pont az ilyenek elkerülése végett eszem ágába sincs belevágni semmi ilyenbe. Meg tartom magam, az "addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér." közmondáshoz, és utána ha túl kell nyúlnom a kereteimen, akkor nagyon óvatosan teszem/tesszük és általában el is lessük a tudást. Hivatalnokok pedig mindig is ilyenek voltak, mikor nekem kell valami hivatali ügyet intézni, akkor mindig a seggükbe vagyok ütközésig, most legutóbb bátyámnak kellett NAV ügyben segíteni, hogy hogyan kell a torkukra lépni, hogy megmondják, hogy ki tud segíteni, egészen addig, amíg meg nem oldódik az ügy. Többek között az ilyen hivatali bürokratikus szarok miatt nem akarok semmire sem pályázni, napelemes témát is addig jegelem, míg saját pénzből saját magam nem tudom elintézni.