Robotporszívó 100 ezer alatt?

Fórumok

Vettem 2 éve LIDL-ben robotporszívót 25 ezerért. A DirtDevil átcímkézett cucca. Ugyanazt tudja kb mint az összes konkurrens akkoriban ebben az ársávban: vakon megy akadálytól akadályig (nincs benne látási szenzor), csak akadálynak ütköző mechanikus rúgós összenyomódó szenzora van, és olyankor irányt váltva folytatja. Ciklikusan csinálja az először x perc egyenesvonalú mozgást amíg akadálynak nem ütközik, majd y perc széleken haladva takarítást majd z perc 1 pont körül körkörös mozgást, aztán ismétlés elölről amíg le nem merül. Sima (nem Li-ion) akkupakk van benne, nincs töltőállomás, nincs távirányító. Két év tapasztalat alapján: jó-jó, hasznos mert sok macskaszőrt összeszed, de valójában még nem  az igazi. Nappaliban van csak használatban, és természetesen sok az akadály: szék asztal kanapé szőnyeg. Sok helyre / szegletbe így az 1 órás üzemidő alatt egyáltalán nem jut el, sok helyen meg 20x végigmegy. Szőnyeg az a kategória, aminek a fél-1 cm magas szegőjéről már "visszapattan" az ütközésérzékelője miatt, de van h. ráfordulva véletlenül fel tud rá menni, akkor viszont ottragad rajta és csak forognak a kerekei 1 helyben. Az oldalkefe motorja se szereti h. leér az alja ilyenkor. Nincs virtuális fal, amit takarításkor elkerülne. Az alacsony ütk.érzékelő miatt a küszöbökről biztonságosan visszapattan.

Ehhez képest vasárnap óta tesztelem a következő kategóriát: ALDI-ban volt 39 ezer-ért black thursday-en. Nagyobb átmérőjű (31,5 cm vs 27,5 cm) és súlyú mint a régi, kb 1 centivel magasabban van az ütközésérzékelője (ez még lényeges lesz), vannak infra led-jei 8-10 db egyenletesen elosztva kb. 180 fokban az aktív ütközéselkerüléshez, van töltőállomása amire hazamegy lemerüléskor, Li-ion akku kb. 2 óra üzemidővel, távirányító, időzítés, középső kefe, HEPA szűrő. Nincs viszont letehető virtuális fal továbbra sem.

Annyiban fejlődött, hogy nem ütközik neki mindennek, az esetrk 70-80%-ban már képes érzékelni a nagyobb összefüggő akadályokat. Mivel sajnos nem körbeforgó lézere van, a 2 szomszédos led közötti terület még mindig vakfolt, és ha ott van akadály azt nem látja meg így azoknak továbbra is nekimegy. Mivel a magassága 1-2 centivel nagyobb, az ütközésérzékelője már nem akad bele a szőnyeg szélébe, és így felkűzdi rá magát minden gond nélkül, ott már nehezebben halad ugyan, de végig is megy. Az akadályként odarakott kisebb és nagyobb tárgyakat már simán eltolja erőből, az ütközésérzékelője ezeket nem mindig detektálja. Hiába a dedikált külön tisztítóprogramok a) random b) spirálisan c) párhuzamos vonalak mentén oda-vissza d) fal mentén e) előzőek sorban repeat until, látványosan nem boldogul jobban a navigációval, ez is oda-vissza pingpongozik néhány helyen. Néhány olyan akadályra is fel tud menni, amiről az alacsonyabb elődje biztonságban visszapattant, viszont ez meg fennakad rajtuk. A küszöbökre is feljut sajnos, aztán általában fennakad, ezért a nappaliból nyíló szobák ajtaját mind be kellene csukni, ami a macskák miatt nem megoldható.

Ezek a gondok 100 ropi alatti többi versenyzőnél is ugyaníg fennállnak? Azért érdekelne, mert holnaptól lesz LIDL-ben egy 60 ezres versenyző, ahhoz már van app ês virtuális fal is. Viszont az írás szerint annak az ütközéselkerülő szenzora is 11 db diszkrét led-es, ergo akkor hasonló navigáló teljesítményt lehet elvárni attól is. Csak azért h. app meg ehhez wifi legyen benne 1,5x ár mellett nem érdekel, vagy az app kell hozzá h. rendesen el tudjon navigálni, standalone az ilyesmi nem megoldott?

Hozzászólások

Bár a kérdésedre nem tudok válaszolni, de én pár nap híján 2 éve vettem egy Xiaomi S50-et, ami szerintem nagyon jó. Épp kicsúszik a 100k-s limitből és rendelni is kell külföldről. Aliexpressről 106k alatti USD-ért van jelenleg (mondjuk ÁFÁ-s számlát nem kapsz...). Ez nem össze vissza mászkál, szépen el tud menni a fal mellett (nem nekiütközik és akkor fordul). Az appban be lehet jelölni a területet, de fizikai virtuális fal nincs hozzá. Elvileg felmsoni is tud, de arra nem igazán használom, 1x próbáltam, szerintem nem túl jó benne. Ha ki akarod próbálni, kölcsön tudom adni:)

Én egy ilyet vettem nyáron: https://www.emag.hu/hoover-robotporszivo-lion-akkumulator-4-automatikus-program-porszenzor-luxor-fekete-rbt001-011/pd/D05GVVBBM/?ref_id=302211377
Akcióban 43k volt, nem vagyok elégedett vele, gyakorlatilag ha egy zsínór, vagy bármi hasonló van elakad és game over.

A következővel várok még 2-3 évet mire kiforrja magát szerintem... :)
 

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Nekunk egy Roomba van. Ez meg nem terkepezi a lakast nincs app es nincs virtualis fal. Toltore visszamegy es hetkoznap reggel szepen korbenyalta a lakast. Amig mukodott :(

Gyakorlatilag 1 ev alatt tonkrement ugy, hogy nincs allat a hazban. Szomszed ugyanilyen gepe eddig 3x jart szervizben...

Központi porszívóm van. Priceless

Aki másnak vermet ás, az stack pointer.

Szerkesztve: 2019. 12. 06., p – 08:23

Update: megnéztem a LIDL verziót. Hajszálra úgy néz ki mint az Aldi-s. A működési módjai is pont ugyanazok, annyi apró különbséggel h. az egyik takarítási opció időlimites és talán kb. 20 perc után befejezi, nem akkumerülésig csinálja. A virtuális falat nem tudtam kipróbálni, mindenesetre valóban a csomag része. A manual alapján az app csak távirányításra és időzítésre szolgál, ezzel nem tudja feltérképezni a szobát. A wifi meg az app miatt kell.

A porszívó rész kapott egy extra szűrőszivacsot. Viszont hülyébb lett a szívóelrendezés: az Aldis jobbról szív a portartály bemeneti nyílásán át, majd a levegő egyenesen távozik balra ki a hepa szűrőn keresztűl a ventillátor modulba, semmi cécó. A lidl-s esetben meg alulról bejut a levegő  a tartály nyílásán, majd innen a tartályban felfelé van egy fél centis rész a hepa szűrő és a tartály teteje között. Ahol aztán meredeken irány ki balra, ventillátor modulba. Azaz a szívóerőt itt szerintem elvileg lecsökkenti a több meredek irányváltás, de ezt csak tippelem.

Ha valaki mégis megveszi, kíváncsi vagyok a véleményére.

Alapos utánajárás és gyakorlati tapasztalatok alapján jelenleg a Xiaomi S50 a legjobb választás ár/érték arányban.

Sőt, a legutóbbi frissítés után sokkal jobb lett... eddig ha elvittem a lakásba valahova spot cleaningre, akkor utána koválygott, hogy hazataláljon... most megtalálja magát a "térképen" és "egyenes" úton hazatalál.... na meg lehet szobákat is kialakítani az alkalmazásban és utána egyszerű megadni, hogy pl csak az egyik szobában porszívózzon 3x. Tavaly évvégén ezt még biztos nem tudta.

Egy gyönyörű nevű Xiaomi Xiaowa Roborock E20 porszívóm van. Az ára kb. annyi mint a Lidl-ben kapható SilverCrest-nek, a szívóereje viszont több mint kétszer nagyobb. Van hozzá ios és android app is, padlókefe, oldalsó kefe, feltöröl, és bár nem egy S50-szerű tájékozódása van, azért mindent gyönyörűen bejár és térképet készít. Egyedül a virtuális fal hiányzik belőle, de az megoldható mágnesszalaggal.

Fél éve vettem 60 000 Ft környékén BlitzWolf BW-VC1. Erős, okos, folyamatosan kapja a frissítéseket. Nekünk bevált.