Gondolatkiserlet: milyen (karrier)tanacsot adnal ma magadnak? (programozas, foleg)

Fórumok

Nemreg beszelgettem egy ifju rokonnal, aki erdeklodik a programozas irant, affinitasa is van talan hozza. Iskolaban egyelore a kotelezoket tanulja (gondolom Pascal), de akarna valamit butykolni szabadidejeben is. Ez nem egy "milyen elso programozasi nyelvet?" thread. :)

Ezutan a beszelgetes utan elgondolkodtam, hogy ha mai fejjel kene donteni, ugyanazt az utat jarnam-e be, mint anno. En az elso komolyabb projektjeimet PHP-ban kezdtem, utana nemsokkal valtottam C# iranyba, talan a .NET Fw 3.0 korul. Ha ma lennek 18 eves, akkor mai fejjel mar biztosan nem PHP-t javasolnek magamnak, de talan nem is C#-ot. Elobbit azert nem, mert utalom (tudom, tudom, az uj verziok mar biztosan jok! :)), utobbit pedig azert nem, mert elegge behatarolja, hogy milyen projekteket tudsz vele kifogni. En eddig eleg jol elkerultem az igazan unalmas projekteket, de azert statisztikailag nem elhanyagolhato az esely.

Szoval errol a beszelgetesrol, meg az epp most a hupon futo C vs Rust szajkaraterol jutott eszembe a gondolatkiserlet. Ti milyen tanacsot adnatok magatoknak a mostani tapasztalataitokkal, ha a most a nullarol kene kezdeni az ipart? Mire specializalodnatok? Szoval nem az az erdekes, hogy mit kellett volna csinalni 20-30 eve, hanem hogy mit modanal mondjuk a gyerekednek, mit tanuljon most.

Hozzászólások

Azt tanácsolnám magamnak, h az építőipar irányába menjek, és full feketén csináljak mindent.

Most építkeztünk és arra jutottunk, hogy bármelyik kapcsolódó szakmában hülyére keresi magát bárki, az összes szaki. Nekünk a festő tűnt a legjobbnak, mert neki nem kell nehéz és/vagy veszélyes dolgokkal foglalkozni, mint mondjuk egy burkolónak vagy villanyszerelőnek és ugyanúgy szarrá keresi magát mindenféle felelősségvállalás nélkül.

Próbáltál már váll fölött tartva a kezeket dolgozni? elég kemény tud lenni fizikailag. Én anyám lakását csináltam meg egyszer, de nem olyan, amit minden héten csinálnék.  Bár lehet bele lehet erősödni.

Szerintem amúgy az a fura, hogy hogy van az, hogy ezeknek az állásoknak nincs túl sok presztízse. Kb ők építik fel a világ fizikai részét, ami kint van. És egy speciális tudás is kell, hogy igazán jó legyen.

Azért a kontárkodás terén simán versenyezne bármelyik szakembörrel az egyre több babzsákfejlesztőt magáénak tudó informatika, mint szakma. Csak néhányan ezt nem érzik, mert nem egyértelmű nekik egy kókány szoftver működéséből, hogy az kókány szoftver. Pedig a modern szoftverek 80%-a már kókány szoftver.

Eljön még az idő, amikor az lesz a lemarad-kimarad™ divattrend, hogy okosfestékkel festik le a falat és JS-frameworköket kell behúzni, hogy színe is legyen... Mint most az okoscsengő, meg az összes hasonló vadbaromság, amihez adatközpontoknak kell terawattórákat elpöfögtetniük, csakhogy működjön valami full alapdolog a házban, ami ezerszer egyszerűbben és értelmesebben is kivitelezhető lenne.

Szerkesztve: 2024. 03. 09., szo – 17:57

Elsősorban ha valami érdekli, akkor csinálja azt! Pláne diák korban. Másodsorban az unalmas dolgokat úgy kell elkerülni, hogy sodródás helyett el kell dönteni, hogy mire mond igent az ember és mire nemet! Nem kötelező mindent elvállalni ami szembe jön, nem kötelező az első állásajánlatot elfogadni! Nem a nyelven fog múlni, bár ha mondjuk Algolt tanul, akkor az tényleg legacy rendszerek karbantartására fogja determinálni :-)

Ha még gimis korban van, akkor ne csak a programozásra koncentráljon, hanem az agyát pallérozza matekkal és fizikával is! Kitűnően kombinálhatóak a területek, az analízis megértésében segít például ha csinál fizikai szimulációkat, amik kis lépésekre alapulnak meg hasonlókat. A közelítő módszerekre is lehet programot írni, algoritmusok skálázódásának futásidejét mérni, stb. Lehet játékprogramot írni, abba is kell fizikai szimuláció például.

A beágyazott dolgok szerintem nagyon érdekesek és meglepő módon a mai napig van piaca. Ha érdekli az ilyesmi érdemes lehet foglalkozni vele. Beágyazott C-t szerintem mindenképpen kell érdemes csinálni, és _utána_ kipróbálni ugyanazt Rust-tal.

Magasabb szinten ha van érzéke a széphez, akkor foglalkozzon UI designnal is, ha mellé programozni is tud, az ütős kombó, mert egymaga képes terméket létrehozni (nekem sajnos a szépérzék hiányzik és mindenképpen kell designer).

Érdemes modellezéssel, modellvezérelt fejlesztéssel foglalkozni, mert szinte minden projektnek van ilyen része. Az adatbázisokat is érteni kell.

Én továbbra is egyetem párti vagyok, szerintem érdemes az informatikus képzést végigcsinálni. (Aki azt mondja, hogy felesleges, az tipikusan az a babzsákfejlesztő, aki elrontja a skálázódást, hibásak a tranzakciói, lassúak az SQL-jei és általában kritikus helyzetekben hibáznak a programjai.)

Én még megmutatnám neki a technológiákat, amiket én alkottam, annál csak gyengébbekkel fog találkozni, de legalább tudni fogja, hogy mi a tuti :-)

Én is ilyeneket mondanék neki, plusz azt, hogy csináljon kicsit komolyabban valami hobbi projektet. Vagy sajátot, ha van ötlet, vagy száljjon be valami érdekes fejlesztésbe. Ott nagyon sokat lehet tanulni, még akkor is, ha csak kisebb dolgokat rak hozzá.

Egyik fiam ezen a vonalon nyomul, egyetemista, csinált androidos meg desktop játékokat, kint vannak githubon. Mindezek nagyon jó referenciák amikor nyári munkákra jelentkezik, egyből lehet mutogatni, hogy ezeket már meg tudta csinálni működőre.

Ezen kívül vannak mindenféle online versenyek, kódolós, adat, informatika vonalon is, szerintem azokat is érdemes csinálni. Még ha nem is végez valaki nagyon előkelő helyen, már egy egy ilyen részvétel is mutatja, hogy valaki képben van adott témakörben.

Csaba

Elsősorban ha valami érdekli, akkor csinálja azt!

+1, ha az motiválja most, hogy megcsinálhatja az N+1-dik Minecraft (vagy mi az aktuális menőség) modding oldalt, amit havonta tizenöten megnéznek, akkor dobjon fel egy Wordpress-t egy random ingyenes helyre (esetleg adj neki egyet, ha belefér a havi párszáz forintos VM), és szopjon a PHP-val, meg annak minden üzemeltetési / testreszabási nyűjgével - és közben a Minecraft miatt valszeg egy valag Java is ráragad.

Ha Unityben akar valami játékot csinálni, akkor csinálja. Valszeg C# ragad rá sok - de itt van redditen egy (saját bevallása szerint) 15 éves gyerek, és egy olyan FPS-t rakott össze, amit Steamen árul, és ha jól értem, van hozzá multiplayer. Ehhez egy csomó adózási, jogi, angol-írásban-kommnuikálós, meg a multiplayerhez valszeg egy valag szerverüzemeltetési tudás ragad rá.

Ha az érdekli, hogy megcsinálja az N+1-dik Futár kijelzőt otthonra, amit ki lehet szögellni egy tableten az ajtó mellé, és mutatja azt, hogy milyen busz megy a közelből és mikor, hajrá - meg fogja tanulni a HTTP protokollt, meg valamilyen frontend nyelvet.

Ha segíteni akar a szüleinek a számlák megértésében, akkor 15 percenként fényképezze le a mérőórákat, és csináljon belőle strukturált adatot - esetleg ha van klíma, akkor optimalizálja a klíma működését, hogy bent meleg/hideg legyen, de a klíma ha lehet, akkor fusson, amikor a kinti/benti hőmérséklet a legjobb SCOP-ot hozza. Ha imponálni akar valami gretathunberg-követő osztálytársnőjének, akkor vegye bele, hogy éppen miből termeljük az országban az áramot, és hűtse le napenergiából az otthoni dolgokat, majd csináljon belőle meggyőző grafikonokat.

Ma egyértelműen a PHP-t. Lassan 30 éves és még egy darabig velünk lesz, miközben mindenki szídja és nem akar a közelében sem lenni. A nyelv ennek ellenére egyre felnőttebb lett. Python túl divatos lett, ahhoz hogy ajánljam.

PHP mint weboldal generálás, vagy PHP mint általános célú programnyelv?

BTW velem még egyetlen normális típus nélküli nyelv nem jött szembe. Nem azt mondom, hogy nincs jó, sokat nem is ismerek, de legutolsó powershell próbálkozásaim:

> $str="41.35"
> $str-10
31.35
> $str/2
20.675
> $str+10
41.3510
> $str*2
41.3541.35
> $str*2.7 # hátha
41.3541.3541.35
> $str+10.2
41.3510.2

Ne mondja nekem senki, hogy az normális volt, aki ezt kitalálta. És tudom hogy a JS se jobb ebben a tekintetben. Ehhez képest a PHP még egész tűrhető.

Szépen verzióról-verzióra jelenik meg a típusosság a php-ban, igaz még csak opcionális jelleggel.

Js-nél is ott van a typescript, hogy fordítási időben jelenjen meg a hiba és ne futásiban. Ez "hiányzik" a php-ból, de tippre10 éven belül megoldódik, legalábbis a szándék és az irány ezt sejteti.

Szóval még akár másra is alkalmas lehet.  Nem azt állítom, hogy a php svájcibicska lesz, hanem azt, hogy jó megélhetést fog biztosítani még nagyon sokáig. Sőt! Egyre jobbat.

a php utalata nem ujkeletu dolog... ahogy a java-t is sokan utaljak, pedig...

a web viszont eltolodott az utobbi evekben a kliens fele, mar szinte minden a kliensen generalodik js-ben, a backend csak adagolja ajax hivasokra az adatbazist. a php meg abban volt eros, hogy serverside generalja dinamikusan az egesz html-t. manapsag leinkabb arra hasznaljak, hogy sql-bol kiszedje az adatot es json-ba atadja api-n, erre meg vannak mar jobb megoldasok/nyelvek is.

Ez igaz, de frontenedsből van bőven elég. Ma már van egy ilyen mondás is, hogy mindenki frontendesként kezdi, csak van aki tovább tanul.

Amiért én a php-ben jövőt látok az, hogy a net ezzel van tele. Ezeket kell majd foltozni. Pár órás munkákért már ma is százezres nagyságú pénz elkérhető pl. wp basztatásért. Itt nem triviális dolgokra gondolok, ilyen egy site elköltöztetése is, sajnálatos módon. Látom már most ismeretségi körben, hogy mennyit el tudnak kérni az ilyen munkákért, amihez a wp-s kollégák 95%-a nem ért. Az egyéni pluginba már bele sem megyek.

Ps. Wp- ek is van api-ja, de azt is majd basztatni kell valakinek.

Ugyan nem vagyok programozó, vagyis valamilyen szinten igen, ipari és biztonsagtechnikai eszközöket programozok. Tulajdonképpen PLC programozás.

Mai tapasztalattal azt mondanám a fiatalkori önmagamnak, hogy tanulj rendszer és beágyazott programozást.

Érdekelnek a programnyelvek, nagyon sokkal megismerkedtem alapszinten. Programot nem nagyon írtam. Pár AVR programot C-ben, meg 6502 assembly, egy kis Commodore BASIC. Mostanában Motorola 68k-val ismerkedek és a Forth-al. Sokat foglalkoztam Lisp-pel is, az a kedvencem mind közül.

Fuss Forest, fuss !!

:-D

For Whites Only meeting room!

Komolyan írtam, régóta velünk van és lesz. Folyamatosan lehet építeni a tudást, nem kell állandóan újratanulni a fél világot ugyanazért a spanyolviaszért. Nem rapid, hogy majd a userek bétatesztelik csak menjen ki a release. Nem olcsó cégecskék használják, nem is a mostanában ingataggá váló startup/fintech/social világ. Nem érzem az AI fenyegetését sem itt. Ahhoz eléggé kicsi, eléggé speciális környezetekben.
Cserébe vélhetően unalmas lesz egy idő után. Olyan legacy érzés. De izgalomra ott vannak a hobbyk :)

echo crash > /dev/kmem

Szerkesztve: 2024. 03. 09., szo – 22:20

Legyél penge algoritmusokból és járd végig a Szilícium-völgy cégeit (és tartsd meg a dolgozói részvényeket). Én amúgy a valóságban is ilyen pályát jártam be, csak nem kezdtem elég hamar. Azon kívül nem bántam meg.

Ja, félreértettem a kérdést, szóval hogy most mit kellene 2024-ben? Szerintem ugyanez ma is érvényes, csak esetleg az MI-t is javasolnám mellé. De a nyelvek, framework-ök, stb. közül továbbra se specializálódnék, az ilyen helyeken nem is azt kérik, csak hogy tanulj bele gyorsan abba, ami épp ott van.

Menjen el egy nagyobb szervezethez dolgozni, ott sztenderdizált (és unalmas) munkafolyamatokban vehet részt. Mellette hobbizhat, amíg nincs család akár este 10ig. Semmiképp ne kis KKV-nál kezdjen, mert gyan megtanulható az élet sava-borsa (és az áfacsalás és a betegség alatti kötelező szabadság), de egy fél életre megnyomoríthatja az egyébként is bizonytalan fiatalokat.

Szerkesztve: 2024. 03. 10., v – 06:47

Occam borotvaja elv: attol lehet a legtobbet tanulni, aki fizet a munkadert. Kesobb: aki a legtobbet tudja fizetni a munkadert.

Menjen abba az iranyba amibol a leghamarabb lat penzt. A nyelv tokmindegy.

Ha elhelyezkedtel, stabil a megelhetesed, ne szord a penzed a kepzesiparra. A valosagban mindenkit az erdekel a legjobban, hogy ki miert fizetett teged korabban.

  • Tanuljon meg rendesen angolul (és egy másik nyelvet, pl. németet)
  • Olyan dolgokkal foglalkozzon, amit szívesen csinál. Nincs annál rosszabb, mint amikor valaki egy olyan szakmában dolgozik, amit nem szeret és nem élvez.
  • Tanulja meg az erős engineering kultúrával rendelkező cégnél azt, hogy milyen, amikor egy rendszer részeként dolgozik
  • A magas absztrakciós tudással (követelmények, modellezés, stb.) több időt töltenék, a bitfaragással jóval kevesebbet
  • Nagyon hasznos ha valaki egy szélesebb látókörrel rendelkezik, ilyen szempontból a klasszikus mérnökinfó képzés elég jó
  • Érdemes soft skillek fejlesztésére rágyúrni mint pl. előadó képesség, konfliktuskezelés, stb. Ezek messze fontosabbak, mint hogy X nyelv Y funkcióját ismeri-e

Ha beagyazott programozas a(z egyik) cel, akkor ST Nucleo/TI Launchpad/ilyesmi (ahol a programozo es legalabb egy soros adatcsatorna adott egyben, azaz egy USB madzagon keresztul mind a ketto elerheto). A programnyelv es/vagy host operacios rendszer az szinte mindegy. Bar ketsegtelen hogy erre C/C++ eseteben van a legtobb referencia, de van egyszeru getting started rust-ban is is, ha jol latom.

Anno nagyon orultem volna egy Nucleo-szeru valaminek, de igy maradt az AVR + bitbang ISP programozas parhuzamos porton keresztul mint kezdeti elso lepesek :)

Szerintem a topik inkább olyasmi akart lenni, h. pl. "Egy életre megbántam h. java szoftverfejlesztőnek álltam! Helyette víz-gáz-fűtésszerelőnek vagy végrehajtóiroda-vezetőnek kellett volna mennem. De már el lett baszva az életem, nem tudok visszamenni és változtatni rajta."

Szerintem a topik inkább olyasmi akart lenni

Nem sajnos, epp ellenkezoleg. A topikot szerintem felrevitte a bevezetes, valojaban nem az ismerosnek kell karriertanacsot adni. Helyesebb lett volna ugy kerdeznem, hogy ha elutne a villamos, es ugy ebredsz fel a komabol, hogy megmarad az iparagrol, tendenciakrol, stb. tudasod, de minden technikai dolgot (programnyelvek, frameworkok, stb.) elvinne az amnezia, akkor mit kezdenel tanulni.

"Egy életre megbántam h. java szoftverfejlesztőnek álltam! Helyette víz-gáz-fűtésszerelőnek vagy végrehajtóiroda-vezetőnek kellett volna mennem. De már el lett baszva az életem, nem tudok visszamenni és változtatni rajta."

Imho ez az egyik legnagyobb hazugsag, amit magunknak mondogatunk. Olyasmi, mint a "majd karacsony utantol dietazom". Bullshit. Lehet, hogy buborekben elek, de nem latom a sajat kornyezetemben, hogy egymas sarkara taposva tolakodnanak a kenyelmes irodai szekekben ulok a fizikai munkaert.

Erdekes, hogy amikor mondjuk egy layoffnal kirugjak ezeket a kiegett java fejlesztoket, akkor a tobbseg ugyanugy javas, vagy legalabbis valamilyen IT-s melot keres, nem?

Érdekes, hogy amikor mondjuk egy layoffnal kirugjak ezeket a kiegett java fejlesztoket, akkor a tobbseg ugyanugy javas, vagy legalabbis valamilyen IT-s melot keres, nem?

Nagyon azért nem érdekes vagy meglepő. Ugyan mivel tudna elhelyezkedni valaki kirúgás után 1-2-3 hónap alatt: amivel eddig is dolgozott és ért hozzá, v. olyasmivel amivel még életében nem foglalkozott és nem is ért hozzá semennyire sem?

A fenti pedig csak szemléltető példa volt ("mi lett volna ha"). Nem hiszem én sem h. víz-gáz-fűtésszerelőre akarna bárki is váltani 10 év enterprise java architect role-ból kirúgás után.

Olyan területet keressen, ami a szenvedélye lesz, mert akkor lesz élvezetes az élet meló része és észre kell tudni venni, hogy mikor befolyásolja negatívan ez a szociális életet ill az egészséget.

Érdemes már az elején eldönteni, hogy mennyire fontos a pénz.

"Egyébként" a mozgást nem szabad elhanyagolni, mert a sok üléstől derék és hátfájás fog jönni (gerinc) ill keringési rendszer problémák. A szem az elromlik, mindegy mit csinál. Szakmai ártalmak, szerencsés esetben a dns állomány enyhíthet dolgokon. :)

Ami még "öl" az a stressz, úgyhogy ajánlom a sztoizmust tanulmányozni. (A blogger szintű verziója "a leszarom rafinált művészete" c. könyvben van megfogalmazva szedett-vedetten.)

Igazából én úgy csináltam (és javasolnám is régi önmagamnak) hogy kóstoljon bele mindenbe és ami neki a legjobban fekszik azt csinálja. Nem a nyelv a lényeg hanem a logika mögötte, a gondolkodásmód elsajátítása, utána már rá lehet húzni akármilyen nyelvre a jövőben.

Ami nekem kimaradt és utólagosan tanultam bele az az adatbázis kezelés, igazából ezt jobb lett volna a lehető leghamarabb megtanulni. És itt se specifikusan egy rendszert hanem a mögöttes logikát, utána már minimális eltérés van a rendszerek között.

Nem csinálnám máshogy, mindössze más eszközökkel. Kezdjen el az ember jó tankönyveket forgatni (videókat nézni), majd programokat írni, tervezni, és elsajátítani a learning by failing elvet. Onnantól kezdve már csak alázat és szorgalom kérdése a tudás megszerzése, meg persze egy szakirányú diploma. 

Akinek ez a hívatása, azt ellenállhatatlanul hívja a szakmai érdeklődés.

Vegyel egy telket, ass ra egy godrot es ha meg akkor is ezt akarod akkor temesd be magad.

 

Amugy autoszereles, hatul, kokanyba. Kornyeken 5 ilyen sufnituning megy es hat nagyon megy...

Beszelgeteskor korberohogtek az egyebkent nem egy szar havi jovedelmemmel IT szempontbol.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Sosem érdekelt, ki mennyit keres olyan munkával, amit én nem tudnék még összeszorított foggal sem végezni.  A fejlődésem két legfontosabb állomása az volt, amikor rájöttem, hogy az IT munkát másoknak csak pénzért szabad csak végezni, és amikor úgy döntöttem, hogy csak sok pénzért csinálom meg.

networking

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Social engineering és idegen nyelvek, a többi bármi lehet. Hobbinak meg talulhat bármit. Munkával is lehet pénzt keresni, de a meggazdagodáshoz nem az kell.