ricsip blogja

Erste George

Hajj dejo, most h kiderult mi is ez a hellogeorge baromság, olvasom hwsw-n (nyilván ezt se a saját bankjától kell megtudja az ember hanem a hírekből) h. nemcsak az erste mobilappot cserélik le, de az alig 2 eves netbankot megint újra szétbasszák, kötelezően 2021 áprilistól. Remek.

Jótanacs: ha a váltás napján akarsz intézni vmit netbankon, időzítsd 2 nappal hamarább v. későbbre. Előtte/utâna 1 nap életveszélyes lesz a régit és az újat hasznàlni, ezt így előre látatlanban merem jósolni.

Hátfalrögzítő sarokelem

https://butorkellek.eu/butorszerelvenyek/csavarok-kotoelemek/hatfalrogz…

b+ hogy ezt a szart meddig kerestem mire megtaláltam a név híján (illetve olyan bútor szerelvény boltot budapesten, ahova el is lehetne menni és nem csak webshopja van az is sopronban, meg kiállított bemutatódarabok semmiből)

Illetve tetves praktiker nem tart ilyet, OBI-ban meg 5x áron van:

https://www.obi.hu/oesszekoeto-szerelvenyek/hatfaloesszekoeto-rv-8-muan…

Ubiquiti Edgerouter-X

Beszereztem nemrég egy ilyet, annyian istenítették (többek között itt is 1 másik fórumban). Egy site-ra menne ki, IPSEC site-2-site tunnelhez fog kelleni (dynamic IP-val súlyosbítva), kíváncsi vagyok mire képes.

Edgerouter család tagjai összehasonlítás itt: https://www.ui.com/edgemax/comparison/

Szoftver/firmware letölthető innen: https://www.ui.com/download/edgemax/edgerouter-x/er-x

-> v1 sorozat a régi, állítólag elég bugos, v2 az újabb, de elvileg lassabb, hw gyorsítást nem tudja jól használni, ezeket állítólag a v2.0.9-ben (2020.11.19) mind javították

A 2021.02. megjelent v2.0.9-hotfix1 kicsit bugos megint: https://community.ui.com/releases/EdgeMAX-EdgeRouter-Firmware-v2-0-9-ho…

FONTOS: The ER-X/ER-X-SFP/EP-R6 has more limited storage, and in some cases upgrade may fail due to not enough space. If this happens, remove the old backup image first (using "delete system image" command) before doing upgrade.

Boot loader update: https://help.ui.com/hc/en-us/articles/360009932554-EdgeRouter-How-to-Up…

HW offload: --> link: https://help.ui.com/hc/en-us/articles/115006567467-EdgeRouter-Hardware-…
CLI-ből lehet bekapcsolni a következőkre:

- NAT
- IPSEC

Az Edgerouter-X nem tudja az IPv4 forwarding HW offload-ot, hiába van a CLI-ben a menüpont, hibát fog dobni rá

Known issue:

Offloading - L2TP IPSec traffic is not being offloaded on Mediatek-based routers (ER-X, ER-X-SFP, EP-R6)

--> IPSEC ESP-t remélem ettől még tudja...

Eddig 1 tesztet csináltam, IPERF a WAN és LAN láb közötti 2 gépen, 1 szálon max. 250 MBit/sec jött ki mindkét irányba miközben a router CPU load 50% körül volt. HWNAT offload sikeres (elvileg) bekapcsolása után is. Szóval ez eddig még gyenge...

Lámer voltam, nem mentettem az offload config change-t korrektül:

configure

set system offload hwnat enable
set system offload ipsec enable

commit ; save --> itt a "; save" az nem komment az olvasónak, hanem a tényleges 2. parancs neve, amit a commit után még szintén le kell futtatni.

Írhatták volna 2 külön sorba is. Most már értem, miért mondják sokan a Ubiquiti CLI-re, hogy szokni kell

Így már kb. hozza a 950 Mbit/sec-et, a rúter CPU load pedig alacsony 5% körüli végig.

 

Dynamic DNS beállítása (PPPoE):

https://help.ui.com/hc/en-us/articles/204952234-EdgeRouter-Built-in-Dyn…

NoIP-re van beépített template-je:

set service dns dynamic interface pppoe0 service noip host-name enhostnevem.no-ip.com  // az "noip" string CaSe-sensitive !!, pl. "Noip"-t nem fogadta el
set service dns dynamic interface pppoe0 service noip login noiploginnevem
set service dns dynamic interface pppoe0 service noip password noippasswordom
commit;save;exit

Utána:

show dns dynamic status
update dns dynamic interface pppoe0

NTPd státuszkódok

Emlékeztetőnek.

https://docs.opnsense.org/manual/ntpd.html

Nem a legprofibb, de használható részletességű listája az NTP sync során kiköpött paramétereknek

Status

Human readable status of the upstream

Server

Upstream source

Ref ID

Source IP address or kiss code:
 

ACST manycast server
AUTH authentication error
AUTO Autokey sequence error
BCST broadcast server
CRYPT Autokey protocol error
DENY access denied by server
INIT association initialized
MCST multicast server
RATE rate exceeded
TIME association timeout
STEP step time change

 

Stratum

NTP uses a hierarchical, semi-layered system of time sources (wikipedia) This field shows the stratum of the upstream source (lower usually means closer to the actual time source)

Type

Type of time source, one of:

 • u: unicast or manycast client

 • b: broadcast or multicast client

 • p: pool source

 • l: local (reference clock)

 • s: symmetric (peer)

 • A: manycast server

 • B: broadcast server

 • M: multicast server

When

time in seconds, minutes, hours, or days since the last packet was received, or ‘-‘ if a packet has never been received

Poll

poll interval in seconds

Reach

reach shift register (octal), when set to 377 all 8 bits are set and thus no responses have been lost. Convert to bits to inspect which tries failed. (e.g. 257 –> 10101111 means the last four responses where received and two where lost within the last 8 tries)

Delay

roundtrip delay in milliseconds

Offset

offset time in milliseconds of the server relative to this host

Jitter

indicates the difference, in milliseconds, between two samples

Pacsi Cisco-nak a tervezett elavulásért

Van 1 régi Cisco 2811-es ISR rúterem, a megboldogult cisco-s LAN/WAN korszakomból. Kizárólag jáccós eszköz volt, használtan vettem vaterán. Ma már nagyjából alkalmatlan bármire is, NAT-al jó ha bír 20-30Mbit-et, olyan ócska processzor van benne.

A múltkor megdöglött a HP Proliant-ben a CMOS battery. Így minden áramtalanítás után elfelejtette az időt és a BIOS beállításokat. Az idő/dátum nem volt feltűnő, mert mire startup után ránéztem, már leszinkronizálta a pontos időt NTP-vel. A többi beállítás hiánya miatt vettem észre csak. Gondoltam, megnézem mi újság a másik 1000 éves porfogóval. Hát persze h. ebben is kidöglött, így minden cold restart után szar volt az idő. Szerencsére ezeken a cuccokon nincs BIOS, a konfig meg a flash-ről töltődik be, így nagy gondot nem okot. Certificate-t nem használok rajta mert az mondjuk pont összefossa magát ha szar a dátum. Nosza, cseréljük ki az elemet ebben is, nagy dolog nem lehet. Lekaptam a fedlapot, nézem, hát nem a szokványos PC-féle CR2032-es laposelem van benne, hanem egy pici gombelem. Gyanúsan le van rögzítve a PCB-re, ekkor már sejtettem a faszkalap cisco módit. Gyors gugli, és hát nem lepődtem meg:

An internal real-time clock with battery backup provides the system software with time of day on system power up. This allows the system to verify the validity of the certification authority (CA) certificate. In the Cisco 2811, Cisco 2821, and Cisco 2851 routers, the clock and battery are permanently installed; the battery lasts the life of the router under the operating environmental conditions specified for the router. The Cisco2801 router has a socketed lithium battery. This battery lasts the life of the router under the operating environmental conditions specified for the router, and is not field-replaceable.NoteIf the lithium battery in a Cisco 2801 router should fail, the router must be returned to Cisco for repair.

Érted, lemerül a CMOS elem, baszd ki a $$$$$ szart a picsába a szeméttelepre. Rohadjon meg a cisco is ott ahol van, leginkább a pokolba való köcsög amerikai cég.

Lassan jön a karácsony, idén ne szopd be az olcsó ájfónt

Olvasd el a tavalyi sztorit, és tanulj belőle, mert valamelyik ukrán féreg már biztos készíti az idei decemberi átbaszó kampányt:

https://hup.hu/node/167261

https://hup.hu/node/168177

Okítsd az ostoba rokonokat (főleg ha már idősebbek), akik bármit megvesznek zinterneten, csak mert az OlcsóCuccok webshop azt mondja bízisten kiszállítja ha előre utalnak. Mióta idén tavasz óta már törvényi előírás hogy 5 másodperc alatt eltűnik a pénzed a számláról, még 5 másodperc után pedig már ukrajnában utalja tovább a beállított automata, innentől semmi esély visszaszerezned azt! A bankod/kártyatársaság akkor véd rosszindulatú kereskedőktől, ha kártyával fizetsz. Utalásnál nem védenek! Ott te vagy a hunyó. A számlaszám+számlatulajdonos nevét is hiába adod meg az utalásnál, senki nem nézi össze a kettőt, ezért a névhez bármilyen baromságot beírhatsz (írhatsz az elmü-s utaláshoz orbánt is), az is átmegy, tudom, próbáltam, rendszeresen.

Ezek után jó karácsonyi online vásárolgatást! Ha valami túl jól hangzik, akkor ott a pénzedet el fogja lopni az az ismeretlen gazember!

Update 2020.11.27:  TURBADO is ment a levesbe. A kreatív szaralakoktól az ÁSZF és a számla szerint nem megvásároltad a pénzedért a telefont, hanem csak bérelted. Innentől a NAV bármikor visszakövetelheti tőled a felszámolásuk során:  https://kiszamolo.hu/turbado-csod/

Lenkei legújabb agymenése

Direkt nem linkelem, nehogy még pörgesse az is a nézettségét ennek a sarlatánnak.

Dobálgatja be a postaládákba az újabb néphülyítő szórólap szarját, ami linkel a legutóbbi jutubos videójára. A yt nem szedi le napok óta, mert nem számít nekik a koronavírus-tagadás üldözendő cselekménynek a facebook-al ellentétben. Ahonnan a kádbafekvős korábbi agymenését szerencsére már törölték.

Sok hiszékeny ostoba, gyengén iskolázott magyar ember agya sajnos nincs felkészítve a kritikus gondolkodásra, arra az amerikából importált agymosó szcientológus agyafúrt rutinra, amivel ez a károkozó hergeli a népet. Sajnos sok (idősebb) ismerős látja jutubon ezt a szemetet, és elhiszi az összes bizonyítatlan féligazságát, csak mert ott van a doktor cím a neve előtt (amúgy a Magyar Orvosi Kamarának tagja még, a doktori címet ilyen sarlatán közszereplőtől miért nem veszik el ha drsmitt-től el lehetett?). Meggyőzni nem lehet utána őket, hogy kamu és irreleváns baromságok összefüggéstelen zagyvalékát nézték végig. Mert a max. 8 osztályos vagy rosszabb esetben az "Élet Iskolájában" végzettségűek szellemi szintjéhez igazodó és a körükben népszerű konteós marhaságokat ismételgeti. Jellemző, hogy orvosprofesszorokkal vagdalkózik, akiknek se konkrét nevük nincs, se a tanulmányaiknak címe vagy elérhetősége, ahol el lehet olvasni a nem létező marhaságokat. A tankönyvek se léteznek, mert se ciímük, se oldalszámok nem szerepelnek, ahol a hivatkozott hülyeséget NEM KONTEXTUSÁBÓL KIRAGADVA el lehetne olvasni. Itt üt vissza az alacsony iskolázottság: a célcsoport könyvet kb. 30 éve nem vett a kezébe, nehogy kiderüljön: két szót nem értene belőle ha elkezdene tényleg olvasni a szakirodalmat. Az h. Lenkei mondta elég neki, mert hát ennek ott van az orvos a neve előtt ami nekem sosem lesz, hat biztos nem hazudik!

Nincs értelme tételesen cáfolni a süketelését, már 30 éves rutinnal hülyíti és él meg tökéletesen ezt a célcsoportot lehúzva a placebóival. Sajnos Lenkeit nem üldözik úgy mint az emeltdíjas betelefonálós tv-jósdásokat vagy a nyugdíjasokat lehúzó termékbemutatós tolvajokat.

Az egész egy 2 órás videó, amiben a könyvét promózza, és emberek akik az 5 másodperces reklámok nézésétől lábrázást kapnak a tv-ben, ezt a szart szájtátva végignézik. Anélkül, hogy csekély értelmük felfogná hogy egy KÖNYV és GYÓGYSZERNEK NEMMINŐSÜLŐ hatósági vizsgálat által bizonyítottan összevissza összetételű kapszulák REKLÁMJÁT nézték végig, 2 órányi összefüggéstelen féltudomanyos baromság közé ördögi kreativitással becsempészve.

Az informatikus jól keres... a 'szt!

Olvasgatom ezt a blogot:

https://divany.hu/lakasfelujitas/2020/09/14/szakik-viszontagsagok-lakas…

és a bizony minden bekezdés szóról-szóra betűről-betűre igaz a mai magyarorsazági kontár-szakemberkínálatról. Legyen szó klímaszerelésről, kazánszerelésről, festés, burkolás, bádogos, mind elkurvult, de istentelenül. De az informatikus keres jól b+!

Generálkivitelező pedig az összes csőcselék legmocskosabb gecije, befurikázik a lexusterepjárójával naponta 1x, a lóvét felmarkolja ütem szerint, az embereit meg már nem fizeti ki. Hülye (mármint a megrendelő) aki azt hiszi egy generálkivitelező majd kisegíti egy lakásfelújítás v. építkezés során.

Windows 2004... nooorrmális??

Le a kalappal, a redmondi idióták megint alkottak.

Windows 2004. Mintha a 2001-ben megjelent XP és a 2006-os Vista közé utólag raktak volna be egy 16 éves Windows-t.

Mert nyilván fájt volna 20.04-nek hívni, vagy 202004 vagy 2020.04 vagy bármelyik permutáció. Akkor legalább egyértelmű lenne hogy kettőezerhúsz negyedik hó, azaz 2020 április edition a téma.

Valami System Center doksi-t néztem, írták h. updatelték a 2007-es verziót. Felráncolom a homlokomat (másfél évtized faszságai után már így is elég ráncos): egy 13 éves release doksiját minek updatelték most?? Eltelt vagy 15-20 másodperc mire kapcsoltam, h. b+ a 2020 júliusi release-ről beszéltek. Érjen véget ez a maradék 5 hónap gyorsan, és jövőre már 2100-as éveket fogunk írni....

Kamu fészbuk profil bejelentés

Csepp a tengerben, de az ilyen hülyéket hol lehet töröltetni:

https://www.facebook.com/arya.blade.796

a majomképű életmódtanácsos kamuprofilja, és sajnos a sok fogalmatlan fészbuk ismerős meg osztogatja a kamu nyereményjátékos faszságát, mintha nem lenne holnap. Sajnos IQ1-es fészbuk júzereknek nem lehet elmagyarázni, mi a különbség a valódi facebook user és a kamu profil-kamu fényképpel-autogenerált username-el között.

- Bejelentettem sima fake profilra, Kumar szerint semmi gond nincs vele, ticket closed.

We reviewed the profile you reported and found that it doesn't go against any of our Community Standards.

If there's something specific on this profile that you think we should review (example: a photo), please report the content itself.

We want to keep Facebook safe and welcoming for everyone, so thanks again for taking the time to report this.

- Reportolnám fake celebrity-nek, de szerencsére (vagy sajnos) szabó péterke még nem verified hungarian celebrity, így a listában nem jelenik meg, anélkül meg a form perszehogy nem enged tovább.

- Reportolhatnám, mint fake friend, de ahhoz meg az eredeti majmot kéne felvennem friend-nek, különben nem hozza ki a listában. Nyilván nem fogom felvenni friend-ként.

Jól ki van találva ez a cukkerbergerstein szarja...

 

Update: direktben a kamu fotóit reportolva úgy tűnik végül csak törölték. Más is eltűntnek látja, vagy csak az én valóságomat torzítja a fb helpdesk?

Outlook forradalmi fejlesztések

Valami történhetett az offisz csapat berkeiben, mert így covid alatt 2 olyan fícsört is belelapátoltak 1 éven belül az outlook kliensbe, amiért már 20 éve könyörgött a felhasználói tábor:

1) az első nevezetesen az aláírások központi kezelése. Mióta asztali gépről, laptopról, okostelefonról, tabletről, és még ki tudja miről lehet leveleket írni/olvasni, baszta a csőrét minden outlook felhasználónak, hogy ha beállítja a cégformátumú színes-szagos aláírását a főnök sokadik baszogatása után, az bezony mi a fészkes francért nem jelenik meg az összes többi eszközén is? Hát azért nem, mert ez a kliens végponton örződik csak, és így nem szinkronizálódik a többi végpont kliens-re. Most pár hónapja elvileg már a szerver fogja tárolni (és ha minden igaz csak plaintext lehet, azaz a színes-szagos többmegás html borzadványokat el lehet felejteni!)

2) a másik sokkal praktikusabb és bosszantóbb probléma, h. eddig az outlook nem mentette el a nyitott üzenet listáját. Mindem valamirevaló irodista találkozottár a helyzettel, h. 20 megnyitott email van az outlook főablaka mellett, amikkel mind kéne csinálni valamit. Aztán mikor az ember bezárja az egyik üzenetet, véletlenül bezárja az outlook főablakát, és megy a másik 19 ablak is a levesbe, újra elindítva az outlook-ot, 1 régi ablakot/üzenetet se nyit vissza. Mostanáig. Elvileg a követkrző insider releasben már visszatölti a "véletlenül" bezárt ablakokat is.

Most már csak a késleltetett küldéssel adósak, amit kliens helyett a szerveroldalra kéne bízni.

Philips Saeco 2000 sorozat HD8651 automata kávéfőző

Kb. 3,5 év használat / kb. 500-1000  lefőzött csésze tapasztalata alapján:

 • nagyon hangosan őrli a kávét
 • a zacc tárolóba csak kb 8 pogácsa fér, hamar jön a piros hiba h. tele a tartály, olyankor is amikor még csak 1-2 van benne
 • a zacctartály nem átlátszó, és betolva sem látszik mennyire van tele, igy nem tudni mikor dobja a zacctartály tele hibajelzést, ki kell huzigálni majdnem minden használat után
 • sok járulékos viz elmegy a készítés során, bekapcskori öblítés, kikapcskori öblítés, főzés során, így 4-5 csésze után már újra kell tölteni a víztartályt
 • kicsi víztartály kapacitás, ld. feljebb
 • az átlátszó víztartályt behelyezes után az átlátszatlan burkolat takarja, így nem látszik mennyi víz van éppen benne, a vízszint ellenőrzéshez ki kell húzni, v. meg kell várni amíg víztartályüres hibára fut
 • a kávébab tárolóját majdnem átlátszatlan sötét műanyag fedő zárja. Alig észrevehető ha kifogyott a kávé, hacsak nem emelgeti fel az ember állandóan belenézegetni. Így viszont csak azt veszed észre, ha már furcsán darálja a gép az éppen elfogyott kávét, és az a lefőzött kv kb lefolyóba való ilyenkor.
 • nagyon hangos kattogasok és zajok kávéfőzés során: gyakorlatilag 0. km-től kezdve adja ki ezeket a zajokat a főzési folyamat egyes fázisainál, mintha el akarna a főzőegységben törni valami műanyag. Zsírozva rendszeresen szokott lenni, de a zsirozandó felületek teljes listája az a gépkönyv nyulfarknyi leírásából + youtube videók + a hivatalos support oldal videói összességéből kellett összeállítani
 • a bekapcsoló gomb kicsit gagyi kivitelezésű, nagyon erősen kell benyomni, van hogy csak 3. próbálkozásra kapcsol be

https://www.philips.hu/c-p/HD8651_19/2000-series-automata-eszpresszo-ka…

RBX.HU megy a Mobilexpo.hu után

https://homar.blog.hu/2020/03/05/rbx_webaruhaz

Sztori ugyanaz: előre fizetés után a jónép nem kapja meg a rendelését, a céget meg elérni nem lehet már hetek óta.

EMBEREK: NE FIZESSETEK MÁR ELŐRE OLYAN SZAJRÉÉRT, AMI MÉG NINCS A KEZETEKBEN! NEM, 1 FORINTOT SEM! NEM, AKKOR SEM!

Csak azért mert egy nevenincs tolvaj össze tud dobni egy weboldalt, még nem ok rá hogy azonnal 100-200 ezer forintokat odaadni neki!

Az azonnali fizetés élesedésével ráadásul most már nem órakon belül, hanem 10 másidpercen belül megy Ukrajnába a pénze a palimadaraknak.

 

UPDATE: 

ÁTSZERVEZES MIATT WEBÁRUHAZUNK NEM ÜZEMEL.

info: +36/30 459 7690

A károsultak nem bírták még végleg lelövetni a tárhelyszolgáltatónál ezt a szart :(

Kis méretű csomag levélként feladható

ha postán maradóra kéri az ember. Ha esetleg valaki nem tudna róla :)

Bővebben itt írnak róla:

https://kiszamolo.hu/megoldas-az-uj-postai-szabalyokra/

A fostosch póóóósta.hu díjkalkulátora persze kussol erről a lehetőségről:

https://www.posta.hu/szolgaltatasok/calculator/domesticletter?ln=hu

vs

https://www.posta.hu/szolgaltatasok/calculator/domesticpackage

IKEA BROGRUND nem-konvencionális csaptelep

https://www.ikea.com/hu/hu/catalog/products/60343081/

Amiért ez a típus kellett: rángatja a hülye emberje a vízcsapot naponta 150-200x, és indítgatja az átfolyós kazán HMV termelését meg a szivattyúját 1-2 másodperces impulzusokban ugyanennyiszer. Az áram rángatná a hülye fejét ilyen frekvenciával, de sajnos agyon csapni nem tudom. Maradt az h. lecserélem a csapot valami trükkösre. Ez a csap a szentírás alapján középállásban még nem ad melegvizet, csak ha tényleg balra tekeri a hülyéje. Úgy tűnik ezt a funkciót kb. teljesíti.

Ami viszont nem tetszik:

egy 10 éves MOFÉM csaptelepet cseréltem le, ami már szorult ezerrel, illetve elzárni is alig lehetett. De az atomstabilan rögzítve volt a mosdón, megmozdítani nem lehetett. Volt körbeérő alátét, az 1 db csavar pedig 12 mm-es, rendesen lehetett vele rögzíteni. Ezen meg valami félkör hitvány alátét van, 2db 9 mm-es csavar, de ezeket meghúzva se rögzíti annyira stabilan h. ne tudnám elmozdítani ha egy kicsit rámarkolok.

Fémes csilingelő hangon jön belőle a víz, és hangos. Ez azonnal feltűnt a régihez képest. Azt írja az IKEA vélemények alatt h. a vízhez kevert levegő miatt. Ahhoz képest van kád csaptelepem hasonló levegőbekeveréssel, ott nincs ilyen hangos zaj.

Gorenje RK612PW4 alulfagyasztós kombi hűtő

külső méretek: 185 cm magas, kb 60 centi széles, 64 cm mély

PW4 = white, azaz fehér

PS4= silver, azaz szürke

Ami tetszik: - a 3 év gar

- az előd RK611-hez (A+) képest ez már A++ , bár a 15 ezer ft árkülönbözetet mennyi idő alatt hozza be, az jó kérdés.

- belső helykihasználás talán ebben jobbnak tűnik mint a többi hasonló méretűben

- mint kiderült elég halk

A negatív dolgok:

- nem inverteres a kompresszor (ebben az árkat.-ban nem is jellemző)

- csak 1 kompresszor, nem 2 (bevallom eddig nem is tudtam h. van 2-vel szerelt is)

- csak 2 db üveg(!)polcot adnak hozzá, 3 jobb lenne, de a polcfüggesztékek elrendezése szar 3-hoz. Rendelni gorenje kisker-ből lehetne, végül nem mentem utána, de biztos megkérik az árát.

- filléres tétel, de kispórolták a leolvasztónyílásba dugható "kotrópálcikát"

- a hűtőajtó kivágódik, mint az ólajtó mikor kinyitod, nem fékezi semmi, fal mellett mindennek odabaszódik ha van kiálló bármi. Azt még nem próbáltam h. sípol-e ha az ajtó nyitva marad.

- a fagyasztó leolvasztásához kispórolták a vízleeresztés vájat kialakítását, semmi odateendő vízelvezető műanyag terelő bizbaszt se adtak hozzá, ami segítené valami lapos lavórba kivezetni az olvadékot

- vastag(abb) falak, rengeteg hasznos palolóhelyet elesznek. Érdemes centire lemérni a régi hűtő belső hasznos méreteit, mert az új hűtő hiába 20 centivel magasabb a réginél, ha az ilyenek miatt végül alig lesz benne több pakoló hely.

- direkt nem lcd-s, agyonkonfigurálható kijelzőset vettem, de a hőmérséklet beállításra 1 szem potméter tekerentyű van, ami fokozatmentes, és egyértelműen beskálázva sincs (van 1 vastagodó vonal mellette, de semmi leolvasható beosztás). Így lövésed sincs pontosan milyen hőmérsékletet állítasz be. Az 1-5 fokozatos más hűtőkben alkalmazott tekerentyűknél ugyanúgy nincs ötleted h. az 5 == ? Celsius, de ott legalább tudnám h. előtte is erre volt beállítva, és ha valami miatt eltekertem, aztán most is idetekerem vissza, akkor ugyanúgy kell viselkednie.

- nem gurulós a hátsó 2 lába, nehezebb a helyére juttatni