Zahy blogja

12.1-RELEASE elérhető

Hivatalos hírt nem láttam, de a freebsd-update szerver most már reagál; az egész hosszú hétvégén nem volt erre hajlandó. :-) Egy VM-ben elindult a frissítés. Folyamatosan tölti a peccseket, az RC2-höz képest jelenleg 2593 db-ot. Van esély rá, hogy mire kijön a hivatalos értesítés, addigra tán készen is lesz.

Jav.

Immár hivatalosan is megjelent. Kikerült a freebsd.org oldalra. freebsd.org 12.1R announce

Telefon/tablet külső kijelző

Egy ideje foglakoztat a dolog. És igaz ugyan, hogy a különböző vezetéknélküli megoldások egyre elterjedtebbek, de én mégis a drótos irányban kerestem a megoldást. (Már az első okosabb telefonom - SGS2 - is rendelkezett MHL átalakítóval és szerettem is használni.)
Sokáig keresgéltem, aztán megtaláltam: van egy DisplayLink-nek nevezett technológia. Kell egy Displaylink Presenter nevű app az androidos eszközre, egy ilyen chipet tartalmazó kütyü, és onnantól megy a dolog. Sajnos e-bayen horror áron kapható a legtöbb ilyen spéci chipet tartalmazó ketyere (és még a szállítás is rátesz egy lapáttal), de szerencsére Aliexpressen minden megtalálható olcsóbban. Ez is, így kicsit több, mint 2 hét és 4000 ft után ma este kézbekaptam. Az első kisérletek nem vezettek sikerre: a telefon nem ismerte fel, a tablet igen, de - noha a TV észlelte, hogy valami van - a kép csak nem akart megjelenni. (Sajnos a kütyü a hangot deklaráltan nem viszi át. Illetve van olyan verziója, ami igen, de ez a doboz nem.) Miután meguntam, megpróbáltam a laptoppal is, ugyanez. Aztán végül kiderült a turpisság:

FreeBSD 12.1-BETA3-ra frissítés félhalott gépen

Mint jeleztem, korábban (beta1-nél) valami elhasalt az egyik gépemen a frissítés során. Eredményeként a rendszer néhány helyen már 12.1-B1-nek hitte magát, máshol még 12.0-nak, valamint majdnem a teljes grafikus környezet működött, de pl. a LibreOffice, vagy a karakteres(!) OpenSSH-kliens valami libhiány miatt már nem futott. Ezért a féligfrissült eszközön vártam egy kicsit a frissítéssel, és csak most kezdtem el továbblépni. Pénteken lefutott egy B1-ről B2-re frissítés VM-ben (azért nem Beta3, mert nem láttam, hogy már készen van), majd mivel látszólag minden OK, ma nekiveselkedtem ennek a félhalott gépnek.

Mediawiki syntax

Nézegetem a $subj-t, és az istennek se találom a következőt:


# sorszámozott lista
## lista listája, egy szinttel mélyebb
## újabb elem (a 2.)
## (ez meg a 3.)
# visszatérünk az eredeti szintre
# lista harmadik eleme
# lista negyedik eleme

Fenti kimenete az lesz, hogy


1. sorszámozott lista
   1. lista listája, egy szinttel mélyebb
   2. újabb elem (a 2.)
   3. (ez meg a 3.)
2. visszatérünk az eredeti szintre
3. lista harmadik eleme
4. lista negyedik eleme

No de mi a fenét kell csinálni ahhoz, hogy a lista-listája "normálisan" nézzen ki, azaz 1.1, 1.2, 1.3 tipusú legyen a "cimkéje" - azaz ilyen:


1. sorszámozott lista
   1.1 lista listája, egy szinttel mélyebb
   1.2 újabb elem (a 2.)
   1.3 (ez meg a 3.)
2. visszatérünk az eredeti szintre
3. lista harmadik eleme
4. lista negyedik eleme

Libreoffice 6.2.2

Ma éjjel megjelent a FreeBSD ports-ban. Mivel eddig 6.0.7-es volt, nagy előrelépés. Az meg csak hab a tortán, hogy a hírt se láttam róla, hogy megjelent. Holnap vagy holnapután már a latest package tárolóban is bennelesz, akkor majd jól megnézem - hátha vannak számomra is hasznos funkciók benne.
Ja, és tudom, hogy sok ember rendszeresen rinyál itt, hogy így szar meg úgy szar. Nekem általában a kevéssé támogatott FreeBSD-n is kevesebb szívásom van vele, mint mondjuk a cégnél a nagy testvérrel.

Warner Losh a FreeBSD vs Linux témában

Warner Losh:

Netflix streams 100G on our production boxes. We are sneaking up on 200G in the lab. All with FreeBSD and 100% TLS. All on single socket machines. Every time we try to experiment with Linux, we get significantly slower performance on the same hardware. 100G is 100 gigabits. Over ethernet with Mellanox hardware.

(FB, FreeBSD csoport)