Perl

Jön a Perl 7

Címkék

Közel két évtizednyi verziózással kapcsolatos zsákutcából keveredett ki a Perl közösség azzal, hogy először a Perl 6-ból egy teljesen új nyelv lett, a Raku, most pedig bejelentették, hogy a következő kiadás a Perl 5 után a Perl 7.

A Perl 5 sem tűnik el, maintenance támogatásban marad még hosszú ideig. A közösség ígérete szerint 2+ év támogatást kap minden utolsó felhasználói kiadás.

A Perl 7 lényegét tekintve egy Perl 5.32 eltérő default beállításokkal. Nem kell sok újdonságra számítani - elsőre a verziószám-ugrással és az ezzel kapcsolatosan felmerülő kompatibilitási feladatokkal foglalkoznak. Az új képességek később fognak megjelenni.

Megjelent a Perl 5.14.0

Címkék

Elkészült és letölthető a Perl 5.14.0-s kiadása. E kiadás újdonságai a Unicode 6.0 támogatás, a jobb IPv6 támogatás, néhány reguláris kifejezéssel kapcsolatos fejlesztés, teljesítmény növekedés és így tovább. További részletek az 5.14.0 perldelta oldalon.

Megújult a Perl.org

Címkék

Megújult a perl.org, tette közzé tegnap Dave Cross a useperl-en .

Az oldal egy kékes megjelenést kapott a ,,titkos munka'' (sekrit project) során, nagy, egyértelmű ikonos navigációval, valamint Dave bejegyzései alapján tartalmi frissítésen is átesett.

Megjelenésében és tartalmában a most induló perlblog.hu is próbál közeledni a megújult közösségi oldalhoz.

GPLv2 alatt a Movable Type

Címkék

A Movable Type egy blog publikáló rendszer a kaliforniai Six Apart cégtől. A szoftvert 2001-ben jelentették be, akkor jelent meg az 1.0-s kiadása. A rendszert Perl-ben írták. Számos SQL backend-et - MySQL-t, Berkeley DB-t, PostgreSQL-t és SQLite-ot - támogat. A dinamikus oldalgenerálást a Smarty template engine kezeli. A Movable Type Enterprise a korábban említett adatbáziskezelők mellett Oracle-t és Microsoft SQL szervert is támogat. A Movable Type mögött álló cég bejelentette, hogy a rendszer mostantól (2007. december 12.) nyílt forrású, a GNU GPLv2 feltételei szerint terjeszthető. A bejelentés itt olvasható.

Egy éves a Pugs - Perl 6 interpreter

Címkék

Az "ünnepi" 6.2.11-es verzióval megjelent a Pugs, a jelenlegi legteljesebb Haskell-ben íródott Perl 6 értelmező legújabb változata.Autrijus Tang közzétette blogjában a legfontosabb változásokat, a teljes changelog itt olvasható.

Végezetül, egy kis érdekesség: egy ideje tradíció a fejlesztők körében, hogy minden kiadott verzióhoz egy-egy nyelvre fordított Gyűrűk Ura idézet tartozik. Ehhez a verzióhoz sikerült egy magyar idézetet mellékelni.

Perl Konferencia: előadások listája

Címkék

Bár aki az eddigiek során meglátogatta oldalunkat, már láthatott előzetest az előadásokból, most, az előadói jelentkezések lezárultával elérhetővé vált a Perl Konferencia véglegesnek szánt programja is. 14 előadótól 17 előadás fog elhangzani.Az előadások közül mindegyik érdekesnek ígérkezik (nem bírtunk egyről sem lemondani :), Larry Wall előadása valószínűleg élmény lesz mindannyiunk számára, de a GUI programozással, web programozással foglalkozó előadások is érdekesnek ígérkeznek. Hallhatunk majd arról, hogy ha a szoftverszabadalmakat bevezetik, mit nem fog tudni majd a Perl, de arról is, hogy a legegyszerűbb az lenne, ha a Perlt betiltanák.

A Perl jövője kapcsán betekintést nyerhetünk a Parrot körül zajló fejlesztésekbe (Leo Tötsch), illetve bemutatót láthatunk a Perl 6 nyelvi lehetőségeiről, megvalósításáról, továbbá ha minden összejön, akkor az ebédszünet egy részében videokonferencia keretében Svédországból (az ottani Perl Konferenciáról) a Pugs fejlesztésébe (egyenesen Autrijus Tang tolmácsolásában) is betekintést nyerhetünk.

Ebből a felsorolásból az előadások egy része, melyek szintén érdekesnek ígérkeznek, kimaradt, ezeket is meg lehet tekinteni a konferencia wikijében: Előadások

A konferencia után Vacsora is lesz egy közeli étteremben, erre kérjük mielőbb jelentkezzen (maholnap), aki részt akar venni, hogy foglalhassunk helyet.

A nem pestiek figyelmébe ajánlanám Telekocsi és "Hotel" oldalunkat is.