Kernel

Linus Torvalds: Linux 5.13-rc1

Címkék

Eltelt két hét az 5.12-es kernel kiadása óta, így a beolvasztási időablak (merge window) bezárult, ráléptünk az -rc kernelek szegélyezte stabilizációs útra, amelynek a végcélja várhatóan a hetedik -rc kiadását követő 5.13-as kernelkiadás lesz. Részletek Linus bejelentésében.

"A cache eldobása nem dobja el a cache-t"

Címkék

A Twitter szakemberei, miközben nemrég egy OOM (out-of-memory) problémát vizsgáltak Linuxon, arra jutottak, hogy a miután arra utasították a kernelt, hogy dobja el slab cache-t, meglepetésre az nem történt meg. A hibakeresés közben egy, a shrinker kódban levő ritka race condition hibát fogtak. Részletek itt.

"Teljes közlés" a Minnesota Egyetem kutatói csoportjának tagjaitól a "hypocrite commits" ügyben

Címkék

Folytatódik a szappanopera: a "Hypocrite Commits néven elhíresült ügy szereplői szemmel láthatóan igyekeznek visszaszerezni a Linux kernel fejlesztői közösségének kegyeit. Most éppen egy "A Full Disclosure of the Case Study of the “HypocriteCommits” Paper" dokumentummal álltak elő.

Greg Kroah-Hartman reagált a Minnesota Egyetem diákjainak bocsánatkérésére

Címkék

Mint az ismert, a Minnesota Egyetem egyik kutatói csoportjának néhány tagja kernel bugokat hozott létre és küldött be a Linux kernelhez. Azt állították, hogy céljuk a Linux kernel patchelési folyamatában levő problémák feltárása és azok javítása volt. A kernelfejlesztői közösség nem fogadta kitörő örömmel a kezdeményezést. Reakcióként kilátásba helyezték 190 darab, Minnesota Egyetemhez köthető patch revert-elését a mainline kernelben.

A kutatói csoport három tagja, Kangjie Lu, Qiushi Wu és Aditya Pakki szombaton egy bocsánatkérő nyílt levelet küldött az LKML-re. Greg Kroah-Hartman reagált a bocsánatkérésre:

Linus Torvalds: Linux 5.12

Címkék

Nyolc prepatch után Linus úgy ítélte meg, hogy elegendően stabil az 5.12-es Linux kernel a kiadásoz. Részletek a bejelentésben.

Újdonságok:

"Céllal hoztak létre kernel bugokat ..."

Címkék

Egy érdekes szál kezd kibontakozni az LKML-en. Bugok kerültek a mainline Linux kernelbe. Greg Kroah-Hartman (és mások) szerint nem kezdők ügyetlenkedéséről, hanem szándékos, céllal létrehozott bugokról van szó ...

Linus Torvalds: Linux 5.12-rc8

Címkék

Általában hét -rc után a végleges kiadás érkezik, kivéve, amikor Linus nem teljesen elégedett. Mint most, amikor úgy döntött, hogy érdemes lenne kiadni egy nyolcadik prepatchet is. Részletek a bejelentésben.

"Rust a Linux kernelben"

Címkék

Korábban még csak érdekességként jött szóba, ma pedig már szinte kész tény: érkezik a Rust programnyelv támogatás a Linux kernelhez. Greg Kroah-Hartman veterán kernelkarbantartó a témához ajánlott egy "jó bevezetőt" a támogatáson dolgozók tollából. Elolvasható itt.