Srdja Popovic: Az online térben a valóságnak nincs szerepe. (eredeti forrás keresése)

Az idézet, miszerint "Az online térben a valóságnak nincs szerepe, Srdja Popovic-tól, magyarosan Szrgya Popovicstól származik. A kérdés, hogy melyik cikkében, más írásában jelent meg ez a gondolat először, hol és mikor? 

Hozzászólások

Szerkesztve: 2024. 09. 26., cs – 15:49

Erre nem kell külön idézet, itt a HUP-on bármelyik flame* topicban találsz rá ezer példát. :-)

* flame = ahol háromnál több posztja van Treynek, Bolondnak, Hajbazernek, ...**, ...**, vagy nekem.

** Ide kéretik beírni a többi elborult törzstagot a HUP kocsmából.

Ha valaki úgy érzi, hogy a fenti soraim nem fedik a valóságot, annak jelezném, hogy az online térben a valóságnak nincs szerepe! :-)

Szerintem is helyes az állítás. Viszont a kredit mindenképp Popovicsot illeti meg, mert ezt a gondolatot ő fogalmazta meg először. Az, hogy a hup is része a szabálynak, olyan ordas közösségimédiás platformok mellett mint a facebook, insta, youtube meg társai is igazolják az állítást. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Keresel tole konyveket, tudomanyos cikkeket, ujsagcikkeket.

Google mukodik, de eleg gyenge az ilyenekben. Ha kulonleges dolgokat keresel, pl tudomanyos cikket, akkor specialis kereso kell. Ezek sajnos nem mindig publikusak.

Kulon problema lehet, hogy nem feltetlenul angol nyelven publikalt.

Ezen már túlvagyok. Blueprint for Revolution

Ez a legjelentősebb könyve. De, az említett idézet akár származhat egy kevésbé ismert munkájából is, vagy csak sima cikkből, esetleg beszédből. Potyára nem akarom megrendelni a könyvet, nem is az ára miatt mint az esetleges felesleges elolvasása miatt, ha mégsem ott írta volna le. Az időmet sajnálnám. Csak az idézet környezetére tudok most időt fordítani. Ezért gondoltam megkérdezem itt, hátha valami már olvasta és még emlékszik is rá hol. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

Pedig abban van valami nagyon hasonló: "As a matter of fact, she didn’t say anything of the sort during the meeting—but, as anyone who has ever been on the Internet can tell you, facts don’t really matter once you’re online."

A nagy kérdés, hogy aki magyarra átültette, az mennyire volt kreatív.

Az Internet kétélű fegyver: nagyon erős az érzelmi manipulációban, viszont alkalmas arra is, hogy az igazság akadálytalanul terjedjen. Valójában nem lett több a hazugság az Internettől, hanem csak sokkal többre derül fény. Az Internet előtti idő is csupa hazugság volt. Pláne azokban a korokban, amikor a közember nem is tudott írni/olvasni, akkor pláne csak azt írták le a kiválasztottak, ami meg volt rendelve. Ahhoz képest az Internet kora egy élmény.

Ezt hogy érted hogy elinflálódik a véleménnyilvánításhoz való jog? Mit értsünk ez alatt? Az én állításom az volt, hogy az Internet technikailag lehetővé teszi, hogy akár olyat is olvass, ami akár illegális, vagy csak nagyon nem támogatott. Amit nem találsz meg a könyvtárakban, az iskolákban, a sajtóban. Előtte kb szamizdat kiadók terjesztettek ilyen dolgokat, ami vagy eljutott hozzád, vagy nem. Ma meg kinyitod a Rumble, Odysee, Gab vagy hasonló oldalakat és ott van a politikailag üldözött tartalom.

Azt nem mondom, hogy még sokáig így lesz, de jelenleg így van, és ez egyértelműen az Internet hatása.

"Pláne azokban a korokban, amikor a közember nem is tudott írni/olvasni, akkor pláne csak azt írták le a kiválasztottak, ami meg volt rendelve."
Amikor még csak kevesek kiváltsága volt az írás és olvasás képessége, akkor senkit nem érdekelt, hogy az a kevés ember miket ír. Úgysem volt jelentőségük. Természetesen lehet számtalan ellenpéldát mondani, nem mindegy hol és mikor nézzük. De összességében nem üldözték közel sem olyan alaposan mint a tömeges közoktatás bevezetése utáni korokban, amikor már lehetett tétje és következménye egy-egy írásnak. Többek között ezért is maradhattak fent apokrif írások, az egyház szándékai ellenére is. 

"Valójában nem lett több a hazugság az Internettől, hanem csak sokkal többre derül fény"
Valójában nem lehet már eltussolni ügyeket az internet miatt. De hazugság az éppen sokkal több lett. Mint sajnos kiderült szignifikáns tömegeket is meg lehet etetni triviális, logikailag is hibás hazugságokkal. A globális nyugat az ukrán háború elején azzal vádolta Oroszországot, hogy államilag szervezve terjeszt tudatosan dezinformációkat. Ez valószínűleg igaz is. Viszont a nyugat is ugyanezt csinálja. 

“Az ellenség keze betette a lábát”