A 12 órás műszakról ...

Tegnap este füstölő elektromos autóhoz riasztották a tűzoltókat. A pilisborosjenői önkéntes tűzoltó egyesület elsőként érkezett a Lidl parkolójában álló Hyundai Konához, melynek akkumulátor-csomagja irányából áramlott a füst. [...] Az autót az éjszaka folyamán folyamatosan hűtötték, hogy elkerüljék az újra és újra felmelegedő akkumulátor kigyulladását. Az akku hűtéséhez e-oltólándzsát is bevetettek, amivel az akkumulátor burkolatát átütve, közvetlenül lehet hűteni a cellákat. [...] A riasztást követően több mint 12 órával, reggel 9 óra után végre az autót biztonságosan elszállíthatónak minősítették.

Ha az EV-k száma megugrik, a tűzoltók létszámát is növelni kell majd! Az, hogy egy EV 12 órán keresztül szórakoztatja az állományt, nem túl biztató ...

Hozzászólások

Tulajnak ilyenkor mehet a kérdés?

Szevasz Dzsí! A kövi is EV lesz?!

:D

trey @ gépház

Nem olyan rossz ez! Nyugis műszak, el vannak ezzel a lándzsával, közben megkajálnak, nyomkodják a telefont a végén meg elszállítják. És nem kell égő házba bemmenni, onnan lángoló gázpalackot kihozni stb... 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Most jöhetne a HUP drámatagozat, hogy:

Ha hatos ikrekkel terhes feleséged a 9. hónapban lenne az égő házad felső emeletén és nem érnének oda a tűzoltók, mert egy ilyen EV-vel szarakodnának, akkor majd megtudnád!!!!

Csak, hát valami oknál fogva a drámatagozat ilyenkor nem jön elő :D

trey @ gépház

Ugy erted, kritikus emberhiannyal kuzdenek a tuzoltosagok?

Mert akkor igen, igazad van.

Kedvenc sztorim egy meg nem nevezett orsrol: meghirdettek a toborzo nyilt napot, hogy ott majd ozonleni fognak a jelentkezok. Jott a sajto, diszegyenruhaban felvonultak a tu. fotisztek, be volt rajzolva kretaval a helye az erdeklodoknek a sorban... Majd nem jott senki. Nem "kevesen voltak", hanem konkretan 0 db civil jelent meg az ujsagirokon kivul.

Ez bármelyik pillanatban megtörténhet. Pl. tegnapelőtti viharban kevesebb volt a tűzoltó, mint kellett volna. Emberek vártak vízszivattyúzásra. Ha egy ilyen eseten azért úszik el valaki háza, mert a közeli brigád éppen villanyautót olt 12 órában a Lidl parkolóban ...

Tehát, már a hídon állunk!

trey @ gépház

Sorbanallasi modellek, Markov lancok.

Analogia, hogy legyen eselyed felfogni: vajon eleg-e az SMS kapacitas a mobil tornyokban szilveszter/ujev este ejfel korul? Bonusz: ha marcius 15-en leesik 50cm ho, akkor van-e eleg hokotronk, illetve ha nincs, mennyit erdemes tartani?

Peldaul ezert kellett volna egyetemre jarnod.

Valami nagyon bűzlik a koreaiak akkumlátoraival, rendszeresen van balhé velük, mint pl a repölőn kigyulladt Samu telefon. Pár napja egy gyárban gyulladt ki a cucc és halt meg legalább 22 ember (https://www.bbc.com/news/videos/cgllkjexkrgo), a Samsung gödi akkugyára is problémás.

Ennyire alacsony a léc náluk, vagy a korrupció itt is kicsit nagyobb a kelleténél?

Kóreaiak nagyívben tesznek a tűzvédelmi előírásokra (is). Simán lelakatolják a menekülő ajtót pl. Ezzel szemben, ha létrán 1,5 méter felett végzel munkát, kell beülő, 2 ponton rögzítés, egy ember aki a létrát fogja és még egy, aki felügyel.

Csak egy példa, Samsung Göd.

egyre félelmetesebb ez a technológia. Már minden vacakban tölteni való aksi van. Én félek tőlük. Régebben volt a konyhában kialakítva, ahol tölteni lehetett, de kellett a hely másra. És most meg össze vissza vannak töltők. :-/

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Hagyni kell elégni a picsába!”, orosz akcentussal.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Volt kollegam autoja kiegett a ceges melygarazsban, nem lett belole hir, en is csak a ceges chaten ertesultem rola.

Exem levideozta az erkelyrol, ahogy az utcaban a tuzoltok oltanak egy autot, ebbol sem lett hir. (2018-ban az ego Ramirisrol kuldott kepeket, arrol volt hir)

Autopalya leallosavjaban lattam parszor ego teherautot, azokat sem villany hajtotta.

EV gyulladt ki, ez ujdonsag, emiatt hir. Meg persze amiatt, mert maskepp kell oltani. Jo lenne tudni, hogy statisztikailag lenyegesen tobb gyullad-e ki belole, mint belsoegesubol. A tuzoltok szamat az fogja inkabb erinteni. Vannak olyan orszagok, ahol sokkal tobb EV van, mint nalunk. Ott majd megoldjak, es azt a megoldast eleg lesz atvenni.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Tehát még egyszer: a lényeg, hogy a kibaszott Kona 12 órán keresztül szórakoztatta a tűzoltókat.

Ilyet mutass ICE-ban ... majd abból is lesz hír. Tudod mennyi idő alatt oltanak el egy égő ICE autót? Seperc.

Próbáljuk már megfogni a nem túl hosszú (egy tweet-nyi) szövegben a lényeget ... 🤬

Főleg, ha bolddal ki is emelem.

trey @ gépház

Ha lenyegesen tobb EV gyullad ki * eltoltott ido, akkor kelleni fog meg nehany tuzolto. Vagy olyan technika, ami hamarabb megoldja. Ha lenyegesen ritkabban gyullad ki, akkor meg kevesebb - annak ellenere, hogy tobbet kell tutujgatni, ha megis.

Ugyanugy, ahogy a vilag most jobban figyel a Boeing-gel kapcsolatos hirekre. Pedig a hulye woke-ok miatt romlott ugyan a ceg, de nem annyival, amennyiszer a hirekbe kerulnek.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

A kérdés az, hogy 12 óra alatt

  1. hány ICE tüzet tud eloltani egy tűzoltó brigád,
  2. fajlagosan mennyibe kerül egy EV és egy ICE tűz eloltása (utóbbihoz semmilyen extra felszerelés nem szükséges)
  3. honnan lesz majd minden EV-tűzhöz merülőkád, ha minden autó EV lesz
  4. szükséges-e minden ICE tűzhöz tűoltó (a legtöbbjéhez nem kell)
  5. stb.

trey @ gépház

Kicsit hianyoltam is mar az EV-s vonalat huprol.

12 órás műszak: piha, lett volna programozó! Simán napokig is eltarthat egy tűzoltás!

Miért kell ezzel 12 órát foglalkozni? Ott van a konténeres megoldás. Kiviszed, belepakolod, vizet adsz alá és otthagyod r*hadni.

Égő EV-ktől függetlenül, már most sincs elég tűzoltó. Nekünk a hivatásosok mondták, mikor csináltuk az alaptanfolyamot (önkéntes), hogy nagyon becsüljük meg, mert szükség lesz ránk amikor ők kihalnak :D