Frissítettem Focal Fossa-ról Jammy Jellyfish-re

Címkék

(A Miért váltottam Debian Sarge-ról Ubuntu 5.10-re?, a Frissítettem Ubuntu Breezy-ről Dapper-re, a Frissítettem Ubuntu Dapper-ről Edgy Eft-re, a Frissítettem Ubuntu Edgy Eft-ről Feisty Fawn-re, a Frissítettem Ubuntu Feisty Fawn-ről Gutsy Gibbon-ra, a Frissítettem Gutsy Gibbon-ról Hardy Heron-ra, a Frissítettem Hardy Heron-ról Intrepid Ibex-re, a Frissítettem Intrepid Ibex-ről Jaunty Jackalope-ra - ... - a Frissítettem Karmic Koala-ról Lucid Lynx-re, a Frissítettem Lucid Lynx-ről Maverick Meerkat-ra, a Frissítettem Maverick Meerkat-ról Natty Narwhal-ra, a Frissítettem Natty Narwhal-ról Oneiric Ocelot-ra, a Frissítettem Oneiric Ocelot-ról Precise Pangolin-re, a Frissítettem Precise Pangolin-ről Quantal Quetzal-ra, a Frissítettem Quantal Quetzal-ról Raring Ringtail-re, a Frissítettem Raring Ringtail-ről Saucy Salamander-re, a Frissítettem Saucy Salamander-ről Trusty Tahr-re, a Frissítettem Trusty Tahr-ról Utopic Unicorn-ra, [ 32 bitről 64 bitre váltás miatt újratelepítés ] a Frissítettem Utopic Unicorn-ról Vivid Vervet-re, a Frissítettem Vivid Vervet-ről Wily Werewolf-ra, a Frissítettem Wily Werewolf-ról Xenial Xerus-ra, a Frissítettem Xenial Xerus-ról Yakkety Yak-ra, a Frissítettem Yakkety Yak-ról Zesty Zapus-ra, a Frissítettem Zesty Zapus-ról Artful Aardvark-ra, a Frissítettem Artful Aardvark-ról Bionic Beaver-re, Frissítettem Bionic Beaver-ről Focal Fossa-ra - avagy lehet 10 év 18 alatt egy újratelepítéssel is élni - kaland folytatódik...)

Két éve ott hagytuk abba, hogy frissítettem LTS-ről LTS-re (mert a HUPszáj szerint az valami "bonyolult|nem sikerülő|veszélyes dolog") probléma nélkül. Azóta eltelt több mint két év, átálltam Ubuntu Pro-ra és használtam a rendszert különösebb probléma nélkül.

Az elmúlt napokban naprakész állapotra hoztam a mindig készen álló tartalék laptopom és ha már így tettem, nyomtam is rá egy dist-upgrade-et kíváncsiságból. Mivel olyan simán és gyorsan ment, hogy még én is meglepődtem, úgy döntöttem, hogy az elsődleges laptopomon is megejtem ezt a kevesebb mint egy órás kalandot négy-hat szimultán HUP flame közben.

Elvárásaim a szokásosak voltak: az Ubuntu Pro 22.04 LTS upgrade végeredménye jobb lehet, de rosszabb nem, mint az Ubuntu Pro 20.04 LTS volt, minden korábbi szolgáltatásnak működnie kell stb. Mivel a tartalék laptopon a végeredményt már napok óta használtam párhuzamosan, nagy meglepetés nem ért az éles frissítéskor:

Frissítettem Focal Fossa-ról Jammy Jellyfish-re

Essünk neki! A rendszer jelez, hogy minden friss, de van újabb LTS kiadás, ha akarok, frissíthetek. OK ...

Frissítettem Focal Fossa-ról Jammy Jellyfish-re

Elolvashatjuk a kiadási megjegyzéseket és a frissítésekhez tartozó egyéb infókat ...

Frissítettem Focal Fossa-ról Jammy Jellyfish-re

...

Frissítettem Focal Fossa-ról Jammy Jellyfish-re

A frissítés idejére a 3rd party szoftverek apt forrásai letiltásra kerülnek ...

Frissítettem Focal Fossa-ról Jammy Jellyfish-re

Összefoglaló arról, hogy mi fog történni a következő fél-egy órában ...

Frissítettem Focal Fossa-ról Jammy Jellyfish-re

A képernyőzár a frissítés ideje alatt letiltásra kerül ...

Frissítettem Focal Fossa-ról Jammy Jellyfish-re

Haladjunk tovább, letöltés után a csomagok telepítése a következő lépés ...

Frissítettem Focal Fossa-ról Jammy Jellyfish-re

A Firefox innentől kezdve Snap-ként lesz elérhető. Erről olvastam előzetesen hideget-meleget. Megmondom őszintén, azon kívül, hogy a frissítés után a magyar helyesírás-ellenőrzőt hozzá kellett kézzel adni, semmilyen változást sem észleltem. Migrálta a rendszer a Firefox profilomat Snap-be. Indítás után minden ugyanott volt, ugyanazokkal a beállításokkal. A telepített kiegészítők működnek, még a webes böngészési session-ök is megmaradtak ... Nem érdekel innentől kezdve, hogy Snap vagy sem. Egy dolog érdekel: működik-e úgy, ahogy nekem kell vagy sem. Egyelőre úgy néz ki, működik.

Frissítettem Focal Fossa-ról Jammy Jellyfish-re

...

Frissítettem Focal Fossa-ról Jammy Jellyfish-re

Néhány kérdés megválaszolása után már csak a rendrakás maradt hátra ...

Frissítettem Focal Fossa-ról Jammy Jellyfish-re

A szükségtelen csomagok mehetnek, nekem nem kellenek.

Frissítettem Focal Fossa-ról Jammy Jellyfish-re

Reboot ...

Frissítettem Focal Fossa-ról Jammy Jellyfish-re

Tesztek szerint minden működik ...  Az Ubuntu dist-upgrade-ek évek óta eseménytelen frissítések. Ahogy a kisebb lépések, úgy az LTS->LTS upgrade-ek is simán zajlanak.

Mivel az Ubuntu Pro 2032-ig biztosítja a rendszer szükséges frissítéseit, nincs okom rohanni a következő upgrade-del.

Találkozunk pár év múlva!

Hozzászólások

Kimaradt:

  • továbbra is X.Org-ot használok
  • a telepítés képei a tartalék laptopról vannak, nem fényképeztem ki még egyszer ugyanazokat, az utolsó kép az éles gépről

trey @ gépház

mondjuk nem kapkodtad el, tobb mint 1 eve 22.4 van :)

Bár én is hírlevél feliratkozó vagyok, az annyira nem fog hiányozni.
DE ebben a frissítési beszámolóban is találtam hasznosat.
Mivel nem napi téma, így valószínűleg annyira nem is fontos számomra, de amikor olvastam, hogy néhány gépre ingyen is igénybe vehető az Ubuntu pro előfizetés, akkor is ki akartam próbálni. De most ebben az írásban volt egy emlékeztető számomra.
Előbb utóbb csak meglépem! Bár a fő gépemen most vagy 2 éve már Fedora van. :)

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Amikor a Pro felajánl frissítéseket (Synapticot használok, lusta vagyok), akkor csak azt szabad telepíteni, amit a „Minden frissítés kijelölése” telepítésre jelölt. Volt már kavar, mert kézzel bejelöltem mindent, amit felajánlott.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Szerintem félreérted, nem hiszem, hogy bántani akart Árpi. Csak mindenkinek az van a fejében, hogy komoly szakember vagy aztán idetolsz egy ilyen grafikus-RandomKumarTutorial-t és nehéz hová tennünk.
Nincs ezzel semmi baj, csak ahol kellett, már rég 22.04-en vannak az eszközeink. Ahol meg nem, annak oka van. ¯\_(ツ)_/¯

"If I had six hours to chop down a tree, I'd spend the first four hours sharpening the axe."

Szerintem azért van az LTS, hogy az ember használja ha neki megfelel.
Én pl. anno egyetemen mindenből a pre-alpha elött kettővel verziót használtam, mert érdekeltek az újdonságok (néha meg is volt a böjtje).
Ma már nyugodtabb vagyok (nem kell sietni).

Egy nap 24 óra, plusz az éjszaka!

Épp ezt akartam írni, hogy pár hónapja reklámoztad, hogy Ubuntu Pro-ként 10 évig használod majd a 20.04-eset. Mondtam, hogy nincs értelme egy verzión olyan sokáig rajtamaradni, szénné avulnak a csomagverziók, de ezek szerint beláttad te is. Azért nem árt, 1-2 LTS kiadásonként mégis upgrade-elni, tehát ha a 20.04-eset nem is 22.04-re (bár a legideálisabb), de azért lekésőbb 24.04-re frissíteni. Az már kellő stabilitást nyújt, de még a rendszer sem avul el teljesen, egy jó középút, nem kapkodás.

Azt meg továbbra sem látom, hogy mi a jó abban, hogy egy 8+ éves rendszert görgetsz magad előtt. Főleg nálad, aki stock állapotban tartja a rendszert, még a hátteret se cseréli le. Simán újrahúznád a rendszert, egyszer tiszta lappal kezdenél, SSD-re telepítéskor 5 perc sincs az egész, nálam egy hasonló rendszer telepítése külső USB-s SSD-ről belsőre megvan 2-3 perc alatt. Ez a sok évig nem telepítek újra, meg nem bootolok újra virtusnak ma már nem sok értelme van.

Illetve én a helyedben ilyen hosszú kihagyás után átnyergelnék Debian-ra. A 12-esre sokat fejlődtek, és nincsen benne a Canonicalnak a Snap-hülyesége.

Nekem Arch usernek persze mindezek túl konzervatívak, de elfogadom, hogy nem vagyunk egyformák. Ahogy látom, ha 64 bitre váltást is a végletekig halogattad (2015), amit pl. én már 2014-ben megléptem (egy időben a Linuxra váltással), de az is irtó későn volt, a legtöbb tech-vénás emberke már 2006-10 között megugorta. Nálam azért tartott tovább, mert elavult gépeket használtam sokáig, bár 1-2 közösen használt gépen már 2009-től, a Win7 érkezésével átváltottam, de egyes őskövületek kihúzták XP-n. Ilyen P4 szintűekre kell gondolni, de később is, hiába lett a proci 64 bites, ilyen 1-2 giga RAM-okkal a 64 bit felejtős. Ma már viszont 2 giga RAM-on is a 64 bitet erőltetném, nyilván a rendszert azért soványan tartva.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Amúgy az általad leírtak fényében tök jogos lépés volt, hogy az LTS kernelek támogatását most hat évről két évre csökkentették. Hamarabb frissebbre váltanak a user-ek, senki nem akar sok éves szoftverrel dolgozni. Ahogy mondtad, már Trey is avíttnak érezte a sajátját, nem bírta tovább ;-)

Én nem éreztem ebben az iróniát. Ha volt benne, akkor tévedtem.

Mi a mozgató rugúja annak, hogy állandóan a legfrisebb kell? Minek? A biztonsagi frissítéseket értem. De azért, hogy egy új, elbaszott, újragondolt, megnyomorított funkciót megkapjak, felesleges! Sajnos a szoftver fejlesztés ebben az irányban halad. Minden újhullámos fejlesztő fel akarja találni újra a melegvizet. Minek?

Erről valami link? Lemaradtam erről. Tudtommal továbbra is 5 évig támogatottak az LTS Ubuntu kiadások. Én csak azt mondtam, hogy a 10 év támogatásnak nincs értelme, mert annyi idő alatt brutálisan elavulnak a csomagok, és nem éri meg home/desktop usernek 10 évig egy kiadáson maradni, hiába tervezte ezt trey is. Avíttnak nem érezte, de gondolom belátta, hogy felesleges olyan sokáig várni egy upgrade-re, mikor már a mostani LTS is elmúlt egy éves, és nincs vele stabilitási gond. Egyet is értek vele, ha egyszer valaki megteheti, hogy frissítsen, értelmetlen halogatni, meg kell lépni. Legalábbis megéri törekedni rá.

Ez a 10 éves támogatás, meg Pro szolgáltatás cégeknek van, akiknek régi Java, Python 2.x, PHP 5, stb. verzió kell valami legacy szutykuk miatt, de sajnos ők se értelmesen használják ki, halogatnak, míg lejár a támogatási idő. Pedig az az idő arra lenne, hogy a legacy szoftvert magát átírassák, modernizálják, de ehelyett kivárnak a végtelenségig, és csak a legutolsó percben megy a kapkodás, mikor lejárt a támogatás. Halogatni sose jó politika, ez a ne nyúljunk hozzá ahhoz, ami működik hozzáállás szintén. Ezért nem jó senkit rászoktatni a túl hosszú támogatási időre, mert csak halogatásra jó lustáknak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

hogy a 10 év támogatásnak nincs értelme, mert annyi idő alatt brutálisan elavulnak a csomagok,

Rendkívül érdekes ez, hiszen az általam 99%-ban használt alkalmazás a Firefox böngésző, amiből 20.04 LTS-ben is a legfrissebb volt. 

trey @ gépház

A böngésző csak egy eleme a rendszernek. Sok más fontos rendszerkomponens elavulhat, ami kielégíthetetlen verziófüggőségeket eredményezhet. Abban igazad van, hogy az univerzális, sandboxolt csomagformátumokkal (Snap, Flatpak, Appimage) ez valamelyest enyhülni látszik, de nem oldja meg teljesen, mert vannak alkalmazások és kategóriák, amik nem működnek ezekkel, pl. sok CLI megoldás, rendszerkomponens (kernel, glibc, stb.). 10 év távlata még Windowsnál is durva, addigra kijön annyi update, hogy annál is nehéz ősleleteket használni. Az egésszel csak arra akarok rámutatni, hogy ez a 10 éves support igazából csak marketing, nem érdemes rámenni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem személyes, csak pont azt csinálom, amit ti a nyitó postokkal. Nem olvassátok el. Ha elolvastad volna, nem írtál volna ennyi faszságot. Nem azért upgrade-eltem, mert elavult volt, hanem azért, mert a tartalék gépemen hajtott a kíváncsiság (LTS->LTS nagyon veszíjjjesss folyamat állítólag), majd amikor kiderült (ahogy sejtettem), hogy lófasz, akkor már megcsináltam az éles gépemen is, hogy a kettő (éles, tartalék) egyforma legyen.

🤷‍♂️

Majd ha azon kaplak, hogy elolvasod amiket írok (nem, nem olvasod, ez kiderült a hírlevél megszűnik cikknél is), akkor talán majd veszem a fáradságot és elolvasom azt, amit te írsz.

trey @ gépház

Szerkesztve: 2023. 09. 29., p – 20:07

-

Hát ez az archive.org-on is elavult lenne, de a kitartásodat ezzel a cikksorozattal tisztelem.

Szerintem tök nagy hír, hogy egy akkor sztár, mint én, végül a következő LTS-re váltottam.

Ez a blogom, hírül adtam. Nem kell ebbe többet belelátni (se kevesebbet) 😉

Hozott 12xx megtekintést, 1000 felett személyes jónak ítélek egy postot.

Ez jó.

A célját elérte.

👌

trey @ gépház

A napokban jutott eszembe, milyen régen olvastam már ilyen beszámolót.

"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Ezek szerint, akkor van olyan állomány a gépeden trey, ami 10 éve nem frissült?

Szeretném jelezni hogy nekem tetszik ez a cikksorozat és határozottan nagyon örülök neki hogy van.

Az meg hogy kicsit csúszással érkezett az a lőtéri kutyát nem érdekli, a lényeg maga a folyamat. Ennek örömére hétvégén anyós vadállatján (i3-2100, 4 giga ram, ssd) felfrissítetem aktuálisra a mintet, ott is LTS ugrás volt, teljesen hibátlanul lement, mamának nem tűnt fel változás és nincsenek panaszok.