Orosz–ukrán háború #6

Hozzászólások

Na ez egy érdekes téma:

- a ruszkik azt akarják, hogy Európa megfagyjon télen

- az USA azt akarja, hogy Európa megfagyjon télen

- az Unió vezetése is azt akarja, hogy megfagyjunk télen

 

Szerintem tök jó hír, hogy minden nagyhatalom kívánsága teljesülni fog. Ritka az ilyen nagyfokú egyetértés a világban.

Szerencsére a NER bátran ellenáll.

 1. Nekem kívülről úgy tűnik,  hogy ahol tudnak ott próbálkoznak: lásd kivételek az olaj import alól stb. << már ezért is kárhoztatják őket, bár nem értem miért (a hollandoknak senki sem rója fel, hogy kereskedelmi mérlegük az oroszokkal kilőtt az égbe a szankciók óta..)
 2. Nem arról van szó, hogy az oroszokat meg kéne dícsérni azért amit csinálnak, hanem arról, hogy úgy legyenek szankcionálva, hogy az
 • a) ígéreteknek megfelelően az oroszokat vegye rá a háború *gyors* befejezésére
 • b) Európának és az itt levő cégeknek/lakosságnak a lehető legkevesebb kárt okozzon: de minimum kevesebbet mint az oroszoknak..

Ha pedig a szankció mint eszköz nem működik az ígéreteknek megfelelően akkor valami mást kell kitalálni.

A probléma az, hogy amint azt külpolitikában járatos diplomata is már az első csomag bevezetésekor elmagyarázta: a szankció az az eszköz amit akkor használnak, ha

 • a) a diplomácia csődöt mondott vagy szándékosan nincs is figyelembe véve mint lehetséges eszköz
 • b) azoknak akik bevezetik nincs rá akaratuk/képességük/ötletük, hogy a helyzetet rendezzék. Ilyenkor ki lehet alakítani egy hosszan elhúzódó álló-háborút. (illusztráció: tetszőleges ország és ellene már hosszú évek óta érvényben levő szankciók)

Nem kötekedni akartam. Tényleg direkt írtam ide és szerintem te pontosan tudod miért. A probléma az, hogy az a tévedés az Orbán kormány esetében a máz és a belbecs van összekeverve minden szinten. Azaz nem azért "nemzeti a kormány" mert az országnak az a legjobb, hanem azért mert a benne tevékenykedő megélhetési politikusok ezt a rést találták meg. Nem azért volt "rezsicsökkentés" mert ez valóban jó volt bármilyen szempontból az adott formában, hanem ez szolgálta legjobban a politikai érdekeket. Természetesen ez _néha_ egybeesik épp az ország érdekeivel, kinek szájíze szerint mennyi alkalommal.

Visszaérve Kirill pátriárkára, nem azért kardoskodtak érte mert valójában értékítéleti szinten számítana nekik valamit a vallási vezető szabadsága, hanem azért mert szívességi viszonyt alakít a kérővel (vagy legalábbis elhitték, hogy tudják ki kéri). Emellett jó volt zajnak. Az állandó "brüsszelezés" sem meggyőződési kérdés, de kell valami amire rá lehet fogni a problémákat.

Na és akkor a lényeg, nem csak Orbán a tetű, meg a kormányoldal, hanem a politikusok 99.9% az már vagy az lesz. Vagy kevésbé vagy jobban, gyomortól, sikerességi foktól függően. Ezt pedig nem azért írom, mert minden "is" szar. Hanem a példa rámutat, hogy amit te "próbálkoznak" elven írsz le valójában csak politikai játszma. Amiben az a legnagyobb baj, hogy a betett tét nem a politikustól hanem a pórnéptől származik (erkölcsi, vagyoni). 

Fel kellene fogni, a politikus egy olyan állatfajta, akinek te addig vagy fontos, míg a céljait segíted. Utána le se szar téged.

Na és itt jöttünk meg, miért utálom Orbánékat, mivel ők azt a politikai vonalat hozták vissza, hogy "aki nincs velünk az ellenünk van".  Arra fókuszálnak, hogy egy stabil és jól irányítható szavazóbázissal az abban lévő természetes félelmeket és ellenérzéseket felerősítve nagyobb támogatást szakítsanak ki.

A mostani "szankciós infláció" (tudod ami a szankciók előtt 6 hónappal kezdődött Magyarországon) típusú hozzáállással nem haladunk előre, mivel az országot olyan irányba hangolja, ami nem az európai összetartást szorgalmazza. Ehhez tartozik hozzá, hogy a maximumot szeretnék kihozni maguk számára mind ebből mind a háború okozta károkból ezért a komppolitikával engedik az orosz érdekeket (minél nagyobb feszültségek legyenek Európában) szolgáló propagandát terjedni. Sokan itt persze, "lóf*szt, nem kell nekünk nagyobb összetartás" (meglepően a konzervatív oldalról), minél jobban távolodjunk az EU-tól, stb. De végig sem gondolják, hogy mi ennek a rendszernek a részei vagyunk, elég csak Angliát példáját megnézni, aki a szélén van Európának egy sziget és más gazdasági szövetség irányítója, jóval nagyobb gazdasági és "globális" erővel, mégis mennyire függ Európától. 

Na ezért mosolyogtam és írtam "Kirill pátriárkát". Nagyon szomorúnak tartom, hogy nem egyértelmű  azoknak sem akik gondolkodnak, hogy miért történnek ezek. 

Hosszú, felelősség nélküli semmit-megmondás.

miért utálom Orbánékat, mivel ők azt a politikai vonalat hozták vissza, hogy "aki nincs velünk az ellenünk van".

Apró probléma, hogy ha ennyire fontos, hogy Orbánék ezt csinálják, akkor szükséges elmondani, hogy a "haladók" ezerszeresen csinálják, megfejelve azzal, hogy mindenek feletti jó és mindenek alatti rossz küzdelmének próbálják beállítani. Konklúzió: Orbánék ebben ezredannyira rosszak, mint a "haladók". (Plusz talán nem elhanyagolható adalék, hogy a választások jelentős részét meg tudták nyerni.)

Az pedig egy más kérdés, hogy miért kell utálnod bármelyik csoportosulást. Talán az oxigénhiány teszi veled, ezt is.

:)

Apró probléma, hogy ha ennyire fontos, hogy Orbánék ezt csinálják, akkor szükséges elmondani, hogy a "haladók" ezerszeresen csinálják

Ez is jó emlékeztető arra, hogy az orosz propaganda része, hogy azt terjessze "ma már semmi se jó" semmibe ne bízzatok.  Még jó, hogy politikusokról volt a fenti írásban szó, te meg ideömlesztetted ezt a baromságot. 

Nem gyanus nektek hogy pont egy nappal az USA midtermek elott talalnak valakit, aki bevallja az ilyesmit?

Negy eve egy masik midterm elott egy hettel Barack Obama es Hillary Clinton es George Soros hazanal pedig olyanokat talaltak, akik pont keszultek ellenuk merenyletet elkovetni. Valahogy 2018 Novembere ota a CNN meg a Guardian se talalt egy olyat se, aki ebbol a harombol az egyiket keszult megmerenyelni:
https://abcnews.go.com/US/suspicious-package-found-clintons-home-north-…

sub

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egyébként elrontottad a címet. Helyesen Orosz - USA háború #6, de mindegy, így is értjük.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Épp most olvastam, hogy valami republikánus azzal kampányolt, hogy egy további centet sem Ukrajnának, sőt, behajtani rajtuk mindent!

Elgondolkoztam, hogy ez most bug, vagy feature?

Mármint a Providentnél is más ember osztja a hitelt és megint más hajtja be, de azért ugyanannak a vállalatnak dolgoznak.

:)

Az is tény, hogy a ruandai népirtás úgy ért véget, hogy Ugandából betört a tuszi hadsereg a független szuverén Ruandába és eltakarítottak mindenkit, aki hatalmon volt.

Bizonyos esetekben kimondottan jól jön, ha egy szomszédos hatalom egy másik országban takarít. Ez ugye a ritka kivétel, az esetek zömében persze illik tisztelni a szuverenitást.

Orosz szemszögből nézve ők takarítani mentek Donbasszba.

Hát én a szuverént is egészen máshogy értelmezem, azaz az értelmező szótár szerint:

szuverén = "Minden külső kényszertől, befolyástól mentes; önhatalmú, független".

Ez talán még 1 évszázada érvényes volt néhány országra, de a mai globalizált világban ez a kifejezés már nem érvényes.

de a mai globalizált világban ez a kifejezés már nem érvényes.

Fontosnak érzem én is aláhúzni, hogy a mai világban egyszerűen nem létezik olyan, hogy lokalizált konfliktus. Nincs olyan, mint a Gyűrűk Ura elején a kedélyesen söröző hobbitok bemondják, hogy amig a határukon túl történik bármi, azt ők leszarják. Szóval amikor a fideszesek meg az álértelmiségiek azzal jönnek, hogy hagyni kéne Ukrajnát és Oroszországot lemeccselni a kettejük háborúját, nagyon súlyosan tévednek, hiszen az is pont ugyanúgy határokon túlnyúló hatásokkal birna, csak azokat jelenleg nem éljük meg - hálistennek, teszem hozzá.

Ebből az következik hogy a háború hatásai akkor is globálisak ha a nyugat segit Ukrajnának (és természetesen saját magának), meg akkor is ha nem segit. Ha a nektek tetsző, nem segit esete állna fent, szerintem sokkal durvább hatásokkal kellene számolnunk, és ezerszer szarabb lenne személy szerint itt mindenkinek ebben az országban is, de máshol is.

A probléma gyökere és megoldása pedig ugyanaz: nem kellett volna Ukrajnát megtámadni, fel kell függeszteni a háborút, békét kell kötni. De az hogy Ukrajna védekezik és elfogadja a védekezésre átadott fegyvereket, valahogy a ti oldalatokon egyfajta elitélendő dolognak számit. Megnézném mit szólnál ha Zemplén megyét már elfoglalták és szétbombázták volna. Na ugye. Tehát a háborút nem úgy kell befejezni hogy abbahagyjuk a védekezést, hanem úgy, hogy abbahagyjuk a támadást, sőt, visszavonulunk a saját országunkba.

Ott hibázik a narratíva, hogy a történelem kezdetét az oroszországi inváziótól számolod, s nem nézet tágabb aspektusból ezt az egészet. Jóval a háború előtt nyomást gyakorolt az USA többek között Magyarországra, hogy az olcsó orosz földgáz helyett vásároljuk a drága amerikai palagázt. Az USA mindenképp piacot akart az LNG-nek, de érdemes látni azt is, hogy elérkezettnek látta az időt arra, hogy Oroszországot uniformizálja, nyugati liberális demokráciáá alakítsa. Aztán jön Kína, a többieket legyűri félkézzel, csinál egy világkormányt, a szabadságért lázadó szabadcsapatoknak pedig semmi esélye, amikor mindenkinek megvan a kapcsolati hálója, szokásai, minden róla.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem legközelebb hozd magaddal, vagy azt osztogasd, amivel valóban rendelkezel. No nem kétlem, hogy az átlaghoz képest tetemes készleted van mindenféle idegen pénzekből. Gondolom, ezek többnyire otthon is maradnak, mert az elvtársaidtól megtanultad, hogy a vállon veregetéssel több marad a rejtekben, mintha odaadnád, amit mondasz. Én viszont adok neked egy kutyakekszet, hogy ne fájjon annyira a szíved. Ha térdelve fogyasztod, talán jobb lesz a lelkednek. Jó étvágyat kívánok!

:)

A Krím elfoglalása szerintem geopolitikai érdek. Pont annyira volt indokolt, mint az USA-nak Irak megtámadása. Az USA-nak ott volt érdeke. Meg Szíriában. Továbbá Afganisztánban, Vietnámban. Persze, azok „jó” támadások, az rendben van.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A probléma gyökere és megoldása pedig ugyanaz: nem kellett volna Ukrajnát megtámadni, fel kell függeszteni a háborút, békét kell kötni.

Ha a múltban keressük a megoldást, akkor pl. Ukrajnát létre sem kellett volna hozni, és így nem lenne ez a háború.

Megnézném mit szólnál ha Zemplén megyét már elfoglalták és szétbombázták volna.

Elhiszem, hogy megnéznéd. A fajtád már csak ilyen.

a háborút nem úgy kell befejezni hogy abbahagyjuk a védekezést, hanem úgy, hogy abbahagyjuk a támadást

Te mint megtámadott fél hogyan tudod meghozni a döntést, hogy a téged támadó abbahagyja a támadást? És ezt a döntést könnyebb-e a gyakorlatba ültetned, mint azt, hogy feltételekkel megadd magad?

sőt, visszavonulunk a saját országunkba.

Ukrajna nem az ukránoké, hanem az oroszországi és volt oroszországi népek egy részének (beleértve az ukránokat) közös területe. Leszámítva pár területet, ami más népeket illet. Majd száz év múlva lehet beszélni arról, hogy van-e annak létjogosultsága, hogy "ukrán nép", "ukrán állam", "Ukrajna". Addig az a papíron ország csak egy bullshit, ahogy a többi, a semmiből, méltatlanul, művileg létrehozott európai "ország" is.

:)

"Megnézném mit szólnál ha Zemplén megyét már elfoglalták és szétbombázták volna. Na ugye."

Ha az ukránok területük 2/3-át elveszítenék, akkor azt tudnánk nekik mondani: Na ugye, hogy kibabráltak velünk és veletek a nagyhatalmak.

Abban viszont tudnánk tanácsot adni, hogy a területi veszteségeiket hogyan lehet elfogadni.

 

Ha megszünne az ukránok támogatása és oroszoknak szabad kezet adnának, arról meg a lengyelek tudnának nekik mesélni.

És mi van, ha Zelenszkijt jobban utáljuk, mint Putyint?

Fegyvert kellene szállítani az oroszoknak? Komplett agyhalott, aki ezt gondolja.

 

Az egyedüli normális megoldás a focimeccs nézés. Nézed a bulit egy sör mellett és fogadásokat kötsz, hogy melyik marha mennyit megy előre a héten.

Az én fogalmaim szerint viszont az a valótlanság sok esetben, amellyel te hozakodsz elő. Mondjuk önbizalmad van hozzá. Bizonyos szint alatt a kellő magabiztosság elegendő a kommunikációs győzelemhez, de a HUP-on ennél kicsit több kell.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nézd, engem nem érdekel, hogy mennyi ember ért egyet vagy nem egyet azzal amit mondok, vagy máshogy megfogalmazva gondolja azt helyesnek. Nem is értem a kommunikációs győzelemről összehordott hülyeséget. Én ide két dolog miatt járok, szórakozni és újabban ellensúlyozni az alusisakos baromságot. 

Ahhoz egy szint kell azért, hogy egy szuverén ország szuverenitásáról mondott véleményre az általános ismérvek alapján kontextusban közölt tényeket azzal cáfoljuk hogy "de nem ugy van". Legyen akkor itt neked valami hogy jobban értsd:

Ukrajna nem kevésbé szuverén mint Magyarország, Csehország, Szlovákia vagy esetleg * ország. 

Az a fajta szuverenitás (vagyis a 100%-os) szerintem a történelem során maximum az egymástól elszigetelten élő törzsi közösségek idejében működött. Már az ókori birodalmak császárai és a középkori királyok is stratégiáztak (ezt ma geopolitikának nevezik).

Nyugodtan elszigetelheted magad a világtól ha erre vágysz, vár Észak-Korea.

Kijelentettük hogy Ukrajna olyan mint a többi ország. Az ottani magyarok helyzete miatt érzem sokszor azt a "jobboldaliakon" hogy innentől kezdve ők lenézik Ukrajnát, és szinte kivánják, hogy az oroszok elintézzék őket. Ez képmutatás.

Ha az USA helyett az oroszok, Kina és India lenne világrendőr, az jobban tetszene? Tetszik vagy nem, a világnak mindig is voltak és lesznek hatalmi központjai, pólusai, világrendőrei. A büdös életben nem fogunk ettől megszabadulni.

Ez nem zavarhat téged annyira, hogy azt kivánod, bárcsak bedarálnák az Ukránokat.

Értem én hogy csipi a szemedet hogy az USA ebbe is belekontárkodik - mert azt  teszi és jórészt a saját érdekei mentén - de összességében ezzel jobban járunk, mint a másik hárommal, vagy a "nem teszünk semmit"-tel, vagy az egyéb agyrémekkel amiket puffogtatnak.

Ha az USA helyett az oroszok, Kina és India lenne világrendőr, az jobban tetszene? Tetszik vagy nem, a világnak mindig is voltak és lesznek hatalmi központjai, pólusai, világrendőrei. A büdös életben nem fogunk ettől megszabadulni.

Megint a szart kenegeted. De betudom annak, hogy játszik veled egy szar álom. Bárki uralja a világot, a többinek éreztetni kell vele, hogy az uralom megtartása nincs ingyen. Pl. ezért nem kellene a fajtádnak parancsra térdelni (önszorgalomból meg pláne nem).

Értem én hogy csipi a szemedet hogy az USA ebbe is belekontárkodik - mert azt  teszi és jórészt a saját érdekei mentén - de összességében ezzel jobban járunk, mint a másik hárommal, vagy a "nem teszünk semmit"-tel, vagy az egyéb agyrémekkel amiket puffogtatnak.

Csak ámulok-bámulok, mennyi hivatkozást és magyarázatot szúrtál be ebbe a bekezdésbe. Valósággal leesik az állam!

:)

Arról beszélek, hogy az rendben van, ha több hatalmi központ van, mert akkor egyik sem kanászodhat el teljesen, egyik sem tehet meg bármit következmények nélkül, mindenképpen szükség van alkalmazkodásra. Ezzel szemben, ha egyetlen hatalmi központ van, s erre egyedül az USA törekszik, akkor semminek sem lesz ellensúlya. A Biblia szerint egyébként ez meg fog valósulni, azt már csak remélem, hogy nem az életemben. Viszont sajnálatos módon egyre gyorsulnak az események, társadalmi, gazdasági, geopolitikai változások.

Ez nem zavarhat téged annyira, hogy azt kivánod, bárcsak bedarálnák az Ukránokat.

Azt hagyd meg nekem, engem mi mennyire zavar. Az ukránok éppen úgy nem homogének, mint mi, magyarok. Ott is vannak nyugatos hazaárulók, meg vannak olyan mérsékeltek, akik felfogják geopolitikai szerepüket. Meg vannak nacionalisták, és még sokfélék.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ah, azt sem tudják épp mi fájjon. Most is azon vitázunk mi a szuverén, ami egy definiált fogalom, de van egy csapat aki "újragondolja". Egyik pillanatban _nemzeti összetartozásról_ másik pillanatban önállóságról beszélnek.  Összetévesztik, hogy egy rohadt világegyetemben, sőt ugyanazon a bolygón, hovatovább ugyanazokat az erőforrásokat használva (levegő, víz, ásványi anyagok) létező országok "nem önállóak".

Engedd el. 

Most is azon vitázunk mi a szuverén, ami egy definiált fogalom

https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/Lexikonok-a-magyar-nyelv-e…

szuverén [ë v. e] melléknév és főnév (régies írva: souverain is)

I. melléknév -ül -ebb [e]

1. (régies) Uralkodói, fejedelmi, királyi. Szuverén hatalom.

2. (sajtónyelvi) Minden külső kényszertől, befolyástól mentes; önhatalmú, független. Szuverén állam, ország. || a. (sajtónyelvi, választékos) Olyan, amit nem korlátozhat, nem csökkenthet senki, semmi; korlátlan. Vkinek szuverén joga: csorbíthatatlan, korlátlan, kizárólagos joga; szuverén hatalmánál fogva. A lektori megjegyzések figyelembe vétele vagy mellőzése a szerző szuverén joga.

3. (ritka, régies) Felsőbbséges, fölényes.  Azt nem tudhattam, hogy Haynau az irodalmi vétségek iránt oly souverain megvetést tanúsítand. (Vajda János)

II. főnév -t, -ek, -je [ë, e] (régies) Független, korlátlan úr, fejedelem; olyan uralkodó, aki az államhatalmat egymaga gyakorolja. || a. (átvitt értelemben, ritka) Olyan személy, akinek bizonyos hatáskörben korlátlan rendelkezési joga van.

(2) Minden külső kényszertől, befolyástól mentes; önhatalmú, független.

Ha az USA nem tartja fent, már rég csődbement volna. Ha a kifejezéshez ill. annak pontos sajtónyelvi jelentéséhez akarsz ragaszkodni. Vond le a következtetést :).

Ezt írtad:

Most is azon vitázunk mi a szuverén

Ő helyesen erre a szóra, a melléknévi, jelző alakra keresett. Erre te megkerested a főnévi alakot helytelenül, annak ellenére, hogy te sem azt használtad, nem arról szólt a vitátok. Mindezen felül úgy gondolod, jobban tudod nála, ő mit akart. Különös.

Mindamellett a főnévi alakkal sincs különösebb baj.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ad

 1. tőled idéztem, azt "akartam" amit csináltam. De örülök, hogy ismét eljutunk a gondolat olvasó képességedig: impresszív. Kérlek továbbra is szorítkozz saját véleményed ill. gondolataid kifejtésére: ez így nagyon gagyi.
 2. Ahogy lolcsemege jelezte, az általad használt alakot idéztem pontosan.
 3. Lényeg: Tartalmi eltérést nem látok:

[..] (Állami, uralkodói) teljes önállóság, függetlenség.[..]

avagy

 Minden külső kényszertőlbefolyástól mentesönhatalmú, független.

Látod én még a falu bolondjaival is szóba állok, az OCD-m berúgja az ajtót amikor látom hogy valamit iszonyúan "máshogy" szeretne látni mint a mainstream, és erőlködve magyarázgatja. Ilyenkor megpróbálom kimagyaráztati velük amit gondolnak, de jobb esetben félrebeszéls lesz belőle, falu bolondjánál meg agressziv személyeskedés.

friss fejlemény:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_22_6699

Az unokáinkés leszármazottaik is az ukrán államcsőd lyukas hordójába öntött hitelt fogják fizetni (ha a covid hitel meg a budapest-belgrád nem lenne elég).

Erről és ilyesmikoről kéne általános szavazást tartani.. pl az EP választással egybekötve.

De az eddigiek legalább EU állampolgárokat érintettek. Ez az új próbálkozás teljesen más tészta: finanszírozza az a háborút aki profitál belőle. Főleg, hogy bejelentkeztek EU részről, az újjáépítés finanszírozásba, amit az amerikaiak megköszöntek azzal, hogy majd azt ők intézik: hát akkor pláne fizessék ők a cehet.

Ettől függetlenül a most is folyó segítséget: élelem, gyógyszerek, villany, gáz(igen orosz molekula, de rajtunk keresztül) helyesnek tartom. De egy olyan korrupt szervezetre mint ukrajna pénzt locsolni kb annyit ér mint afganisztánban: a pénz lenyúlására és a korrupció tovább hízlalására alkalmas egyedül: a lakosságnak attól nem lesz jobb. Még amit oda szállítasz azt is konkrétan az emberek kezébe kell adni, mert külöben úgy kioptimalizálják az elosztást, hogy csak az nem kap belőle akinek a szállítmány szólt.

Szerencsére ez nem úgy van az EU-ban mint nálunk...

- Nem a facebookon van bejelentve

- Nem mézesmázos fele összeg van beleírva az adatokba majd 3-4x annyi kifizetve

Jelenleg is volt megszavazva 9 milliárd erre az évre, amiből 4-et se kaptak meg. 

Szerencsére az EU-ban több ellentétes érdekű tolvaj van telepítve a vezetésbe, így könnyebben akadályozzák egymást a lopásban. 

Az EU-ban pusztán egy dologban van egyetértés. A lakosságtól kell lopni, ha akarják, ha nem. Az engem nem vigasztal, ha az ellopoptt pénz egy része Ukrajnába kerül, a kamatok meg a hitelező bankoknak. Semmivel sem jobb, ha nem a politikusok lopják el. Attól az még el van lopva.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Elmondom neked mit szeretne(nem tudom persze, csak az itteni üzeneteiből deriváltam):

Azt szeretné, hogy azt csinálhasson amit akar, akkor amikor akarja. De csak ő, mert ha más is azt csinálhatja amit a másik akar és az neki nem jó akkor az természetesen hülyeség.

Ezt úgy látja megvalósíthatónak, ha minél kisebb közösség dönt és valamiért az "ország méretű" a közösség a kedvence, mert alatta kretének vannak meg felette is. Ne keverd ezt össze azzal, hogy beragadt nála a lemez, miszerint az amerikaik csinálnak mindent is. (akkor épp nem ha valami jó) 

Feltettél egy eldöntendő kérdést. Arra lehet olyan választ adni, amelyben a klasszikus ok-okozati sorrend felcserélésre kerül. Erre írtam A tanú című filmből az idézetet, illetve linkeltem azt, ahol szintén sajátos módon megfordult az események természetes sorrendje. Ezt követően írtad, hogy nem releváns a linkem. Én meg azt, hogy de, az.

De szerintem engedjük el, ha nem érted vagy nem akarod érteni, mert egy mondatra adott válaszon rágódni napokig nem túl gazdaságos.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miért kell, hogy már előforduljon? Ugyanaz az eset, mint arra hivatkozni, hogy felesleges a kerítés, hiszen alig vannak migránsok Magyarországon. Igen, részint épp a kerítés miatt.

Szerintem feltettél egy kérdést, arra van két lehetséges válasz, ennek egyikére írtam egy releváns reakciót, te meg azt mondtad, nem releváns. Most meg rágjuk a gittet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Miért kell, hogy már előforduljon? Ugyanaz az eset, mint arra hivatkozni, hogy felesleges a kerítés

Úgy érzem másik dimenzióba kerültél.  Hogy jön ide ez? Azt akarod magyarázni, hogy egy légvár azért kell, mert légvár nélkül nem lehet a légvárra hivatkozni? A felvetett kérés az volt, nem visszás e, ha szerződő partner tájékoztatását egy átlátható működésű közpénzek felett döntési szerepben grémium a döntés meghozatalát követően nyilvánosan teszi. Erre azt mondtam, ilyen esetben egyenesen üdvözítő. Erre te beidéztél egy teljesen irreleváns példát,  ahol szatirikusan eljátsszák hogy tárgyalás zajlik de valójában már az ítélet is megvan. Erre kérdeztem, hogy mondjál már arra példát, amikor a (szabályos) döntést megelőzően mondták el a döntést (ahogy mostanában a facebookon Viktor szokta, először van "megmentünk mindenkit" aztán mindenki vár 1-3 hetet és már van róla közlöny is, holott ilyen parlament nevezetű bohócságot már közbe sem iktatnak "jóvanazúgy"). 

Amennyiben az egyik szerződő fél egy átláthatóságra törekedő közpénz felett rendelkező szervezet, akkor ez sok esetben a helyes út.

Mivan?

Az a kérdés, hogy van két szerződő fél: A és B. Tárgyalnak a szerződés feltételeiről több körben. A fogja és egy ponton ahelyett, hogy a következő kör eredményeit (jelen esetben épp saját elvárásait B-től) a sajtóba szivárogtatja ki még az előtt, hogy A-nak ezt elküldené. Ennyi a kérdés. Ha jól értem szerinted ez helyes.

Államiság nélkül nemigen van ország (kivéve, ha a nagyhatalmak érdeke kívánja a létét). Az ukrán államiság* egy agytumorral született, béna csecsemő. Mondhatnánk: innen szép nyerni. Másik kérdés, hogy az ukrán államiság szépséges győzelme** nem csak az oroszoknak nem áll érdekében, de pl. a lengyeleknek és a románoknak sem, kivéve, ha nekik komoly befolyásuk van az ukrán államra.

* :D
** nem egy "ukrán államiságnak" mondott rendszer létezése, hanem egy valódi ukrán államiság

:)

Akkor majd most figyelj idén meg jövőre, ugyanis éppen születőben van Ukrajnában egy olyan társadalom, ahol az emberek között összetartás és sorsközösségen alapuló szimpátia van. Éppen a  mi államiságunk az, amit szerintem a szentlélek, meg egy tonna jogszabály és szokás tart egyben, meg némi történelem, tekintve hogy pl te is rendszerint becsmérelni és köpködni jársz ide. Ez sok embernek a hétköznapi szokása. Az hogy megadjuk a tiszteletet a többi embernek és nem önző faszkalapként viselkedjünk, lenne az alapja az államiságnak.

De ha már igy szóba hoztad, jó lenne ha alá is támasztanád tényekkel amit gondolsz (xy évben ez és ez történt, emiatt az volt a következmény hogy, és akkor jöttek az akárkik és azt csinálták ... hasonló jelleggel. Tényeket. Engem ugyanis komolyan érdekel az a fajta agymenés, amit egyesek itt előadnak - "nem kár Ukrajnáért, mert ők úgysem állam, hanem egy nyugati hazugság" - elaborate pls).

Akkor majd most figyelj idén meg jövőre, ugyanis éppen születőben van Ukrajnában egy olyan társadalom, ahol az emberek között összetartás és sorsközösségen alapuló szimpátia van.

Kíváncsian várom, hogy milyen lesz, amikor a keletet megtagadva ráébrednek a nyugatra.

Éppen a  mi államiságunk az, amit szerintem a szentlélek, meg egy tonna jogszabály és szokás tart egyben, meg némi történelem, tekintve hogy pl te is rendszerint becsmérelni és köpködni jársz ide.

Ezer+ év után az ország elbírja a véleménykülönbségeket. Még azt is, hogy számodra ez csak fikázásra érdemes dolog.

Ez sok embernek a hétköznapi szokása.

Kifejlesztetted az önkritika képességét? Meglepne, de nyitott vagyok a lehetőségre.

Az hogy megadjuk a tiszteletet a többi embernek és nem önző faszkalapként viselkedjünk, lenne az alapja az államiságnak.

Mi van?

xy évben ez és ez történt, emiatt az volt a következmény hogy, és akkor jöttek az akárkik és azt csinálták ... hasonló jelleggel. Tényeket.

Kevered a "tény", a "becslés" és a "magyarázat" fogalmát. Mások is csinálják. Igaz, ők ezt az elegyet ~történelemnek hívják, és egyben kezelik, nem pedig úgy, mint egy menstruáló elsőéves lány, aki energiaitalon tengődve egy hétig Telexet olvasott, és utána nagy felbuzdulásában tényeket kér számon.

Tényeket.

Tényeket közöltem, és tényeken alapuló következtetéseket. Legalább a Wikipédia :) bejegyzéseit olvasd el Ukrajnáról...

Engem ugyanis komolyan érdekel

A stand-up estedre készülsz?

:)

Én arra kértelek hogy irj évszámokat, eseményeket, összefüggéseket, következményeket, politikusok és helyszinek neveit. Vagyis, fejtsd ki légyszi és támaszd alá a véleményedet, ismereteidet, tudásodat arról hogy mi és miért történik Ukrajnában, szerinted melyik része rossz, melyik része lenne máshogy jó, és miért.

Ha ez egy szövegértő-szövegalkotó dolgozat lenne, akkor nulla pontot kapnál rá. A kötekedésedet simán leszarom, ne erőlködj.

Én arra kértelek hogy irj évszámokat, eseményeket, összefüggéseket, következményeket, politikusok és helyszinek neveit. Vagyis, fejtsd ki légyszi és támaszd alá a véleményedet, ismereteidet, tudásodat arról hogy mi és miért történik Ukrajnában, szerinted melyik része rossz, melyik része lenne máshogy jó, és miért.

Mi alapján várod el, hogy a kérésed akár csak elméleti szinten is teljesüljön?

Azért kérdezem, mert:

 1. a hozzászólásaidban nem látom az érdemes hivatkozásokat, sem pedig a levont következtetéseid indoklását,
 2. és mert nem világos számomra, hogy a történelem és a hírek kapcsán miért nekem kellene tanítanom téged, miközben szabad vagy* és szabadon rendelkezésedre áll az internet.**

 

Ha ez egy szövegértő-szövegalkotó dolgozat lenne, akkor nulla pontot kapnál rá.

Figyelemre méltó felvetés. Talán elbukott tanár vagy? Megmagyarázná, honnan ered a világhoz*** való pofátlanságod.

 

* csak viccelek
** remélem, locsemege nem írja be megint, hogy "de hát az orosz tartalmak egy része cenzúrázva van!"
*** túlzok, de csak azért, mert illik hozzád

:)

 ahol az emberek között összetartás és sorsközösségen alapuló szimpátia

Sajnos nem ezt hallom; pont, hogy 

 1. a külső támadás kapcsán most van születőben az általános ukrán nemzeti identitás (ez önmagában amúgy +: legyen nekik, fontos az)
 2. ezzel együtt ennek korábban is meglevő extrém ágai amiket eddig sem igazán tartottak kordában teljesen elszabadultak; sőt legalizálva, bátorítva vannak (ez viszont minden a területükön élő nemzeti kisebbségnek eddig is gyötrelmes élettapasztalat volt, most meg fokozódóan méginkább az.)

Szerintem ne kérd számon rajtuk, hogy a tényeket a számukra kellemesnek tűnő narratívának megfelelő formára hajlítgatva értelmezik. Mondjuk azt nem igazán értem, hogy miért kellemes narratíva számukra, hogy egyes népek más népek kárán kaptak (nem önmaguk szereztek, hanem kaptak) országot. Ez a gondolat a birodalmakat szolgálja ki, noha a Gyuszk-félék pont azt kérik számon másokon, hogy a béke érdekében azt javasolják az ukránoknak, hogy egyezzenek ki a hozzájuk sok tekintetben nagyon közel álló birodalommal. Telexkárosultak.

:)

A homályos mellébeszélés és utalgatás helyett sirva könyörgök neked, hogy konkrétan oktass akár engem személyesen is. Kérem.

Ne legyél bolond-féle, ahogy te fogalmazol, hanem, ha már úgy érzed tudsz valamit, oszd meg velünk. Ha nem osztod meg, még kiderülhet hogy üresség van a fejedben némi emberek iránti utálattal füszerezve.

Szükségtelen sírva könyörögnöd, még ha esetleg gyakorlott is vagy benne. Csak egy kis értelemre van szükséged (valahonnan biztosan összekaparod), és a Telex mellé a Wikipédia bőven elég, hogy megértsd, amit mondtam.

Megosztottam. Szerintem tekints a dologra úgy, mintha egy relatíve jól dokumentált szoftvert ajánlottam volna az általad felvetett feladat megoldására.

:)

Szerkesztve: 2022. 11. 09., sze – 21:10

Közben az oroszok: https://www.youtube.com/watch?v=ssx_N7KdGqY

(elég durva, hogy nem röhögték el magukat közben, pl. annál a résznél, hogy milyen fontos nekik a katonáik és a civilek élete :D)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Tényleg pihenek, de pesszimista vagyok.
4:14: https://youtu.be/zfeHACNRs20?t=254

Viszont ma már tudok ismét realista lenni.

Nem lesz baj. Tovább megyünk. Tudom.

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

 1. Ez így enyhén kattintásvadász: a cikk címe jelenleg: "Blast kills two in Poland near Ukraine border, Russia denies its weapons involved"
 2. Szerencsére a nordstream robbantáshoz képest ezúttal ha a robbanást rakéta/irányított bomba okozta: fel se merül, hogy ne lenne közös NATO adat: ha jól értem az awacs gépek pár100km-re ellátnak: így indítási helyet és pályát is kézben tartanak: ebből az is kiderül, ha pl esetleg valami védelmi rendszer segített a pályamódosításban: nagyon örülnék ha nem most indulna ww3
 3. Most tesztelték, nem tudom mekkora a hatótávolsága https://tvpworld.com/63923100/polish-army-tests-antimissile-and-antiair… ill. hatékonysága.
 1. Még nem megerősített információ sem az, hogy orosz, sem az, hogy konkrétan rakéta találat.
 2. Tény és szomorú, hogy meghalt két ember: csak még nem tudjuk pontosan mitől, miért és hogyan.

Nato should demand a clear explanation from Russia, he said, and, if a missile had gone astray, take steps to make sure it wouldn’t happen again.

There was potential for mistakes on Tuesday, with Ukrainians trying to shoot down a massive barrage of Russian missiles targeting their electricity grids.

https://www.bbc.com/news/live/world-asia-63593855

Annyi a finomkodó és óvatosságra felhívó pl amerikai nyilatkozat, hogy érdemes odafigyelni a fejleményekre. 

Pl:

Mark Cancian, from think tank CSIS, believes it may be from an S-300 system. This type of missile is typically used for surface-to-air attacks, and has been used by both Russia and Ukraine throughout the war.

Teljesen mindegy. Oroszország kifejezhetné sajnálatát az áldozatokkal kapcsolatban, akkor is, ha nem ők követték el - már ha érdekelt a további eszkaláció elkerülésében.

Persze kissé felszínes lenne annak tükrében, hogy párszáz kilométerrel arrébb ők gyilkolják a polgári lakosságot.

A Nyugat mindenképp ki akarja provokálni a III. világháborút. Ha az oroszok meg akarják támadni Lengyelországot, mennyire életszerű, hogy egy határ menti úton haladó szekeret, autót, akármit lőnek ki? A délszláv háborúban is ért határmenti magyar házat találat, de amíg lehetett, igyekeztek titokban tartani, mert nyilván nem az történt hogy Szerbia vagy Horvátország rátámadt Magyarországra, hanem elszúrták az irányzékot. Akkor is lehetett volna indulatokat gerjeszteni, de helyesen nem tették. Ezzel szemben, most még semmit sem tudunk biztosan, de a nyugati sajtó rárepült, mint gyöngytyúk a takonyra, jönnek mindenféle harcos, indulatos megnyilatkozások, hogy a NATO-t megtámadták az oroszok. Mi lesz a következő? Fegyverbe?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azok akik számítanak (pl Stoltenberg, lengyelek stb.) nyugalomra intettek; remélhetőleg mi is megtudjuk majd, hogy mi történt :).

Egy ilyen kiélezett pillanatban érdekesek a tudósítások: van ahol már most kihírdették, hogy az oroszok megtámadták a NATO-t és irány Moszkva bombázása, meg van a másik véglet ahol leírják, hogy az ukránok robbantottak, mivel kezdenek az emberek európa szerte elégedetlenkeni a háború rájuk gyakorolt hatásaival.

Jelen ponton ezek mind alaptalan vádak; a mádiamunkásokon meg látszik, hogy igyekeznek meglovagolni a hullámokat. Ahol kicsit is adnak magukra, ott odafigyelnek a pontos helyzetértékelésre: miszerint jelenleg nagyon kevesen tudnak bármit is a helyzetről; ők pedig nem fogják azt velünk megosztani.

Teljesen mindegy. Oroszország kifejezhetné sajnálatát az áldozatokkal kapcsolatban, akkor is, ha nem ők követték el

kommunikációs szempontból ez öngyilkosság lenne.

Persze kissé felszínes lenne

pontosan; a háborút próbálják magyarazni, vadítani belföldön; és a lengyelek sem finomkodnak a nyilatkozatokkal irányukban (teljesen érthető módon): nincs olyan viszony a két ország között, hogy akár hangyafingnyi gesztust gyakoroljanak az oroszok..

Teljesen mindegy

??? szerintem krvara nem mindegy. :⁠-⁠). Meglátjuk holnap tuti lesz valami előzetes nyilatkozat.

Missile that landed in Poland was fired by Ukraine - report

The Associated Press news agency is quoting three US officials as saying a preliminary assessment suggests the missile that hit Poland was fired by Ukrainian forces at an incoming Russian missile.

The officials, who are not authorised to discuss the matter publicly, spoke to AP on the condition of anonymity.

Earlier on Tuesday President Biden said it was "unlikely" the missile that hit Poland was fired from Russia.

The missile landed in the village of Przedwodow near the border with Ukraine, killing two people.

https://www.bbc.com/news/live/world-asia-63593855

Who benefits? Kinek áll érdekében?

Elég nyilvánvaló, hogy az oroszoknak nem. Ha el is találták a lengyeleket, az csak baleset lehetett. Nem hinném, hogy megtámadnák a NATO-t, de ha mégis akkor nem így fogják elkezdeni az biztos.

Sajnos még az is lehetséges, hogy valami szarkavaró hárombetűs banda csinálta. De a legvalószínűbb, hogy csak eltévedt.

nem így fogják elkezdeni az biztos

Igen, nem túl életszerű, hogy a NATO megtámadása egy kb. határ közeli földúton haladó szekér vagy pótkocsis traktor lebombázásával kezdődik. Ennél látványosabb lenne, de az oroszoknak szerintem ez nem érdeke.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha jól látom, a helyzet az, hogy Ukrajna megtámadta a NATO-t, tehát a NATO-nak lehet, hogy be kell szállnia a háborúba Oroszország oldalán.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Nincs jele annak, hogy ez szándékos támadás lett volna Lengyelország ellen. A legvalószínűbb, hogy egy orosz gyártmányú Sz-300-as [eredendően légelhárító, bár a háborúban orosz részről földi célpontok ellen is bevetett] rakéta volt. Jelenleg semmilyen bizonyítékunk sincs arról, hogy a rakétát az orosz oldal lőtte volna ki" - írta a Twitterén.

"Sok jel utal arra", írta, hogy az ukrán légvédelem rakétájáról van szó, amely "szerencsétlenül lengyel területre zuhant".

Przewodówban, az ukrán határtól mindössze hat kilométernyire kedd este csapódott rakéta, melynek következtében két ember életét vesztette. A történtekre Lengyelország és a NATo is a helyzet komolyságához méltó visszafogottsággal reagált, nyugati részről senki se vádolta Oroszországot az incidensért.

Innen: https://444.hu/2022/11/16/duda-elnok-szerint-nincs-jele-annak-hogy-szan…

Az USA lenne a sorban az első, akit le kellene szerelni. Az egyetlen állam, amelyik nukleáris fegyvert vetett be élőerő, mi több, civil lakosság ellen. Sok felé folytatott és folytat háborút a világon pénzügyi, gazdasági, politikai, hatalmi érdekei szerint.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Tegnap óta tudjuk, hogy ukrán kormányzati emberek szerint Biden is az orosz propagandát hangosítja fel, mivel megkérdőjelezte, hogy az oroszok támadták meg lengyelországot.

Hála égnek, hogy ukrán érdekeket szolgáló propaganda nincs :).

Az mondjuk kicsit félelmetes, hogy a barát-ellenség detektoruk politikai téren sem működik..

Az már rég nem működik. Magyarország egy rakás humanitárius segítséget nyújt nekik, aztán teli talppal szállnak gyakorta belénk, mert nem vagyunk hajlandóak bevonódni a háborújukba és tövig sz.pni az USA érdekeit akár a saját életünk és környezetünk épsége árán is, ahogy teszik ezt ők. Kíváncsi vagyok, mikor esik le sok ukránnak, hogy egy idegen érdekeket kiszolgáló hazaáruló kormányuk van, s elkerülhették volna a háborút, a sok sebesültet, halottat, az országuk, otthonaik, infrastruktúrájuk elpusztítását.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem hiszem hogy elkerülhették volna, már 10+ éve is nagyon nyomta minden ukrán akit csak ismertem hogy mennyire gyűlölik az oroszokat, szerintem soha sem lesznek képesek normálisan és értelmesen tárgyalni velük bármiről is.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Dobniuk kellett volna a NATO és EU tagság csatlakozási szándékokat, kicsit nagyobb távolságot kellett volna tartani az USA-tól. Nem kell a nagy medve karmai közé rohanni, csak politikai és gazdasági szempontból diszkrét távolságot kellett volna tartani mindkét oldaltól, s olyan üzletekbe kellett volna belemenni, amely Ukrajnának előnyös.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Amennyiben leall Ukrajna ellen a katonai agresszio jelentosen csokken az eselye annak, hogy Ukrajnan kivul is artatlan civilek kozvetve vagy kozvetlen essenek aldozatul az orosz katonai agresszionak.

Dehogyis. Miért lenne pl kevesebb a kiosztott, eladott fegyver? És ezek meg fogják találni a nagyon is létező vevőköröket: a szervezetbűnözésnek azért volt relatíve nehéz dolga, mert legálisan is  nehéz volt fegyverhez jutni: nem nagyon forog/forgott fegyver közkézen. Ez biztosan meg fog változni, az összes háborús térségben igaz ez.

A fegyver csempészet meg ettől a hatástól függetlenül mint virágzó üzletág, egészen más mértékű fenyegetést jelent.

Arra próbáltam rávilágítani, hogy hiába áll le a háború, attól még a biztonsági helyzet nem fog javulni: sőt. Amíg aktív harc van addig a fronton fegyverekből /lőszerből folyamatos hibány van. Ha a harc megáll -> raktároznak -> onnan sokkal nagyobb készleteket lehet értékesíteni.

Így igen: "Ukrajnan kivul is artatlan civilek" szempontjából még rosszabb lesz a biztonsági helyzet, ha épp befagy/leáll a konfliktus. A háború során traumatizált tömegekről meg ne is beszéljünk: arról, hogy egy normális békés társadalomba mennyire nem/nehezen beilleszthetők azok akiket a harctéren a legtöbbre értékelnek/tek.

Mekkor az esélye annak, hogy egy eltévedt rakéta pont mezőgazdasági munkásokat talál el? Szerintem ez csak úgy történhet meg, ha a célkövetője aktiválva volt, és mondjuk a hőkövető pont ráállt a járművükre. Hogyan működik ez a rakéta, magát vezeti célra, vagy vezérelni kell távolról? Megtörténhet ez véletlenül, vagy emberi hiba/szándék kell hozzá?

Nem jól látod, szinte biztos vagyok benne, hogy nincs konkrét információd arról ki lőtte ki a rakétát. 

Elég kezdő dolog lenne az Ukránok részéről ez, hisz tudják hogy AWACS-ek szinte biztos, hogy ezt kiszúrják, így csak visszafelé sülhet el, ha ők akarnak így provokálni. 

Az oroszoknak sem áll ilyen módon közvetlen érdekükben. Biztos vagyok benne, hogy nem így kezdenének egy kiszélesített konfliktust.

Ami viszont a képzelgéseddel ellentétben _tény_: 

- az oroszok bombázták Ukrajnát 

- az orosz politika szajkózza, hogy ez provokáció 

 

Ami a legvalószínűbb a jelenlegi ismeretek szerint:

Bármelyik fél részéről akaratlan csapás (eltévedt rakéta)

A hozzászólásom cinizmus volt, s arra utalt, hogy a NATO is prekoncepciók alapján működik. A NATO a Szovjetunió és Oroszország ellen jött létre, nem olyan nemes eszmékért, ahogyan az meg van fogalmazva. Teljesen nyilvánvaló, hogy ha Ukrajna szándékosan támadta volna meg Lengyelországot, a NATO akkor sem szállna be a háborúba Oroszország mellett Ukrajna ellenében, pedig ez lenne a dolga. Viszont ez már nem fér bele a prekoncepcióba.

Amit írsz, annál előrébb vagyunk. Több forrás úgy nyilatkozott, ukrán légvédelmi rakéta csapódott lengyel területre. De ami a legfontosabb: mindenképpen véletlen volt, nem szándékos provokáció.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én nem a NATO véleményét hangoztatom, hanem a sajátomat. Nem vagyok NATO szóvivő, nem értem, miért várod tőlem ezt. A véleményem pedig nem alaptalan. A sajtóból tájékozódom. Persze, azt bátran mondhatod, hogy a magyar - tehát nyugati - sajtó igénytelen, hiteltelen, ilyen vélelmezéseim nekem is gyakran vannak.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2022. 11. 16., sze – 14:47

Oké, tehát, hogy a lengyeleket ért rakéta találatot a helyére tegyük:

1. Nem az oroszok lőtték ki.

2. Az ukránok szerint:

Ukraine's Foreign Minister Dmytro Kuleba said earlier that any claim that Ukraine was responsible for Polish deaths was a Russian "conspiracy theory" and that anyone amplifying the message was spreading "Russian propaganda".

3. Stoltenberg:

"Let me be clear, this is not Ukraine's fault," said the secretary general. "Russia bears ultimate responsibility as it continues its illegal war against Ukraine."

**

Így végső soron a lényegi információ nem hangzik el: az ukránok által kilőtt légvédelmi rakéta becsapódása okozta a 2 lengyel halálát, de ennek felelősségét az ukránok helyett az oroszokra hárítják. Azt hiszem így pontos a megfogalmazás. Mondjuk szerintem az lenne a korrekt ha ez így egyben lenne kommunikálva, van akinek ez nem egyértlemű.

https://www.bbc.com/news/world-europe-63640344

**

Érdekes; ezek szerint elválasztható a tett, annak következménye és a felelősség. Veszélyes gondolat. Ezzel az erővel *minden* ami a háború ideje alatt ukrajnában történik "az oroszok" hibája.

" az ukránok által kilőtt légvédelmi rakéta becsapódása okozta a 2 lengyel halálát"

Ez kicsit olyan, mintha az ukránok csak úgy ok nélkül lövöldözgetnének a levegőbe légvédelmi rakétákat, valahogy hiányzik a sztori eleje...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ez kicsit olyan

Nem. Ez a konkrét megtörtént események leírása. Aztán lehet rá rétegezni, hogy miért. Jogosan-e (persze, hogy) stb.

Ha két ember egymással szemben állva fegyvert fog egymásra, majd az egyik meghúzza a ravaszt akkor a másik attól hal meg, hogy a szemben álló lelőtte. Aztán lehet ragozni, hogy miért volt fegyver náluk, miért fordították egymás felé, miért biztosították ki és miért húzták meg a ravaszt. Más és más kérdések.

A lengyel helyzetre:

 • Ki és honnan índította a becsapódott rakéták(at) ( ha jól értettem 2t is)
 • Miért? (milyen céllal, milyen motivációval, milyen környezetben)

stb..

 • Ki a felelős [...] ez egy újabb, a fentiek után, a tények megállapítása után külön felthető kérdéskör.

Érdekes mert amikor meg mindig mondják hogy "dehát az oroszok támadtak először egy szuverén stb országra" és esetleg azt válaszolja valaki, hogy valahogy hiányzik a sztori eleje, az meg terelés?

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Így meg betagozódhatunk a világkormányba, ahol nem lesz készpénz, nem lesz magántulajdon, nem lesz magánélet, nem lesz család, hagyományok, nemzetállamok, saját magad által megélt vallás, azaz nem lesz szabadság.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Sajnos ez igaz, például Soros György és Bill Gates is naponta követelik, hogy vegyék már el tőlük a vagyonukat... (Nem szeretnék senkit leszólni, de ez már g~ olvtárs szintű hülyeség (van is rá külön topik Huge Reinstall vagy ilyesmi címmel.)

csak óvatosan, ez is lehet mindig rosszabb: timmermans-weber vonal most csak ugat ill. háttérből zsarol, azokhoz kepest Von der Leyen kifejezetten egyuttmukodesre torekvo a sajat keretei kozott.

A szovjet mintára alakítás pedig még nem lefutott meccs, többen nem vágynak rá pl franciák közül se.

Itt az amerikai befolyás a gond. Előbb elveszik a szuverén államok önrendelkezését, azt egy felettes entitás alá szervezik, majd ez a felettes entitás, az EU adminisztráció szolgai módon kiszolgálja az USA-központú globális elit érdekeit a saját népei ellenében. Ez megmutatkozik a szankciós politikán. Az EU-s polgárok érdekeivel szemben szolgálják ki az USA érdekeit, legyen bármilyen drága is a fűtés az európaiaknak, miközben itt van közelben az olcsó orosz gáz.

Ennek az irányzatnak egyik legszélsőségesebb megtestesítője Annalena Baerbock, német külügyminiszter. A G7 megbeszélésről eltávolíttatott egy 482 éves feszületet. Mi lehet annak a nőnek a lelkében, ha ilyen súlyos lelkiismeret-furdalást okoz a feszület jelenléte benne, hogy nem bírja elviselni a terhet? Mennyi hazugság, aljas tett a választói ellenében, tudva, hogy a döntéseivel, a küzdelmeivel milliók életét teszi tönkre? Jegyzem meg, lehetett volna ezt a megbeszélést egy patinás épület helyett valami új üvegépület tárgyalójában is tartani, ott nincsenek efféle veszélyes tárgyak, mint egy sokat látott, régi feszület.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az EU vezetést említetted. A jelenlegi német kormányzat ill. kancellár önmagában is érdekes: nem véletlen, hogy anno Merkelt mikor távozott volna még visszahozták egy ciklusra. A sötétzöldeken nincs semmi meglepő, hozzák a formájukat. Nézd meg hol van a német külügyminiszter belföldi támogatottsága: valahol 15% környékén.

Az, hogy a saját országuk ill. a térség érdekei elé helyezik az USA érdekeit csak tisztázza a szerepeket szerintem. EB/EP-ben többektől látszik ugyanez.

Érdekesek ezen a szinten a Scholz vs Baerbock nézet eltérések is: előbbi átengedte a kínai kikötő részesedés vásárlást, míg utóbbi azt mantrázza, hogy az "új kína politika" az kell legyen ami szerint németország az USA érdekeinek rendeli alá magát. Ennél nehéz egyértleműbben kifejezni, hogy a nő kit/mit és kit/mit nem képvisel. 

Optimális ugye az lenne, ha egyik szuperhatalom felé se lenne direkt függőségben (német)ország. De ha már van függőség akkor célszerű azt kb azonos mértékben köztük elosztani, és nem bábuvá válni azok egymás elleni háborújában..

nem érdeklik a választói

Az összes politikust addig érdeklik a választói amíg a szavazatukra pályázik. Amikor erről beszélt az azért volt érdekes, mert az ukránok felfegyverzése és a német választói akarat volt egymással szembeállítva: erre mondta, hogy leszarja a választókat. Addigra már sikerült 40%ról ~20% környékére tornáznia a a támogatottságát ahhoz képest még mindig van valamennyi; de még messze a következő választás..

Itt az amerikai befolyás a gond. Előbb elveszik a szuverén államok önrendelkezését, azt egy felettes entitás alá szervezik, majd ez a felettes entitás, az EU adminisztráció szolgai módon kiszolgálja az USA-központú globális elit érdekeit a saját népei ellenében

Azt már tisztáztuk, hogy Ukrajna szuverén ország. De legalábbis annyira szuverén mint Magyarország. Meséld már el hogy vette el tőlünk USA az önrendelkezés jogát?  

Épp úgy, ahogyan egy vadállatot is kelepcébe tudsz csalni. Apró falatkák, bemegy a ketrecre, aztán az ajtók záródnak. Tudod, át lehet majd személyivel lépni az országhatárt. Nem teljesen lényegtelen? Tényleg az a hatalmas előny, hogy nem kell megcsinálni egy másik okmányt? Mindezt cserébe azért, hogy felszabadítjuk piacainkat, tönkretéve magyar vállalkozásokat, beengedünk az országba idegeneket, lemondunk a szabadságunkról. Pont akkora üzlet volt, mint a ketrecben ülő tigrisnek a 10 dkg ingyen hús.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mind a kettő arról szól, hogy kontextusba kellene helyezni dolgokat, amitől szeretnek eltekinteni adott esetekben, mert ha nem tennék akkor olyan szélsőséges véleményeket kellene megfogalmazni, mint hogy például az erőszak minden formája tiltott. Elkezdtem egy hosszú kommentet irni az egyéni érzékenységek kezeléséről ami nagyon is jelenlegi probléma, és hogy hogyan adnak el a polgáraiknak a nyugati állami berendezkedések egy spektákulum szintjén lévő gondolatrendszert ami köszönőviszonyban sincs a saját társadalmukkal sem, de aztán elolvastam a nevet: harlequin. A mutatványos szórakoztató, a bohóc aki azzal szórakoztat, hogy szerepet játszik. Pantomimjátéka tökéletesen abszurd formában tárja elénk hogy mi az, ami nincs. Mit is tehetnénk? Nevetünk rajta, mert ha komolyan vennénk azzal elismernénk az ördög lovagjának győzelmét.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

a sztori eleje...

Te arra a kérdésre keresed a választ, hogy miért lőtték ki az ukránok a légvédelmi rakétákat.

Ezt a kérdést csak az után lehet feltenni, hogy megállapították, hogy az ukránok lőttek ki és konkrétan légvédelmi rakétákat (meglepő módon feltehetően légvédelmi és nem támadó célzattal: az oroszok használtak s300-at támadó célra): valószínűleg egy közeli hőerőművet támadó orosz rakétá(k)ra indították ezeket az ukránok (de ez utóbbi csak találgatás).

A kérdések ill. válaszok sorrendjét nem tudod felcserélni.

"Te arra a kérdésre keresed a választ, hogy miért lőtték ki az ukránok a légvédelmi rakétákat."

Annyira nem keresem... nincs olyan sok dolog, ami miatt ki lehet lőni egy légvédelmi rakétát....

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Érdekes fejlemény, hogy a külügyminiszter azonnali reakciója óta a lengyel ill. amerikai állásponttal szemben Z. azt magyarázza, hogy nem az övék a rakéta .. Ez azért nagyon érdekes mert pontosan ismert az indítás helye, ideje a rakéta pályája. Ennek fényében két fő lehetséges irány

 • valóban nem ők voltak, de a lengyel-amerikai fél el akarja kerülni az oroszokkal való direkt konfliktust és az ukránokra keni ezt
 • valóban az ukránoké, ez esetben viszont érthetetlen, hogy egy elnézést kérés helyett miért áll ebbe(is) bele Z : kommunikációs szempontból ez a lengyelek felé nagy hiba (a támogatottsága lengyel részről meg úgysem ezen a 2 emberen fog múlni..)

(oké lehetne harmadik, hogy ukrán területről a nato bevonásának céljával, de ez semennyire sem logikus: pontosan tudják, hogy a nato infra meddig lát hisz napi szinten kapnak cél információkat... )

Hálásak vagyunk, hogy nem minket hibáztatnak, mert orosz rakéták ellen harcolunk a saját területünkön

Valaki a stábból megsúghatta neki, hogy mi a helyzet: ők a felelősek(legalább részben) érte, de senki sem hibáztatja őket..

Ettől függetlenül a stílusa, reakciói olyan szinten bicskanyitogatóak (neki és a kormánya többi tagjának), hogy részemről a szimpátiát már elégették, marad az empátia: az meg nem a poltikusokon múlik se nem nekik szól ..

Szerkesztve: 2022. 11. 17., cs – 12:09

egy neve elhallgatását kérő kijevi diplomata azonban még nála is keményebben fogalmazott. 

Ez már egyszerűen kezd nevetségessé válni. Az ukránok lerombolják a beléjük vetett bizalmunkat. Senki nem vádolja Ukrajnát, mégis nyíltan hazudnak. Ez sokkal nagyobb kárt okoz, mint a rakéta

– nyilatkozta a Financial Timesnak a diplomata. 

trey @ gépház

Erre találtam egy cikket. A valóságtartalmát nem ellenőriztem, nem vagyok katonai szakértő:

https://www.szilajcsiko.hu/single-post/financial-times-egy-nato-orszag-…

A gyanúsnak ítélt dolgok a cikk szerint:
- Azaz az ilyen légelhárító rakéta ha elveszti a célpontot önmegsemmisítést kellene végrehajtania.
- A rakéta nem csak légelhárításra használható. Földi célpontok ellen párban használható. Ide is 2 rakéta ment.
- Nem használható követésre, tehát keletre és délre kellett volna kilőni, amerről az orosz támadás jött

Ha a fenti állítások igazak, attól még lehet talán ennyire béna a kezelő személyzet, hogy azt sem tudják mit nyomkodnak és merre lőnek.

Igen, de a mostani támadásról beszél a cikk. Aminek a valóságtartalmát nem tudom ellenőrizni, hogy nem-e lőttek északról, sőt esetleg nyugatról is az oroszok. A nyugatról indított orosz támadás minden esetre megmagyarázná az adott cikk kérdését, hogy miért lőttek nyugatra az ukránok.

Ez az állami TV odaát? Valódi? A felirat helyes? Nem értek oroszul, még csak most kezdtem el tanulni :-)

Ha ez valóban lement így az állami 1-es csatornán, akkor Oroszországban sokkal nagyobb a szabadság, mint gondoltam. Ehhez hasonló szintű kritika lemenne Nyugat-európában? Vagy leállítanák az adást a közepén?

Miért szerinted nem azt mantrázta folyamatosan, hogy orosz rakéta volt ami betalált és teljes légtérzárat Ukrajna fölé és harci repülőket adjanak át nekik válaszul? Azt meg érted, hogy ez -is- 3. vh? Nem véletlenül intett nyugalomra minden releváns értelmes fél az előzetes vizsgálati eredményekig: mivel ha orosz rakéta akkor nagyon is kérdés az 5. cikkely.

Az idézett mondat faszság. Ha Zelenszkij mond valamit, az nem történik meg automatikusan, az meg főleg nem, amire ebből Nógrádi rájött.

" Nem véletlenül intett nyugalomra minden releváns értelmes fél az előzetes vizsgálati eredményekig"

Pontosan. Ezért (is) faszság, amit Nógrádi írt.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ha Zelenszkij mond valamit, az nem történik meg automatikusan

Csak ha ellentmondasz neki / kétségbe vonod az allitasat attól automatikusan putyin pincsi stb. leszel.. sőt orosz troll, orosz propaganda terjesztő.. igy jart Biden, Stoltenberg, a lengyel elnok ill. miniszterelnök is.

Mondjuk lehet, hogy előrébb vinne a részletekre odafigyelő értelmező hozzáállás mint a mostani; kritikus gondolatokat totálisan kizáró vele vagy ellene(1bites) gondolkodásmód. Médiamunkások és olvasóközönség részéről egyaránt.

Egyesek szerint Magyarország szabad ország, s nem áll amerikai megszállás alatt. Pedig de.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Itt nincs állandó amerikai katonai jelenlét a 2.vh lezarasa ota. Az Németország ill. Japán.

De amúgy a világszerte jelenlevő amerikai katonai bázisok általában nincsenek benne a köztudatban (oké a képen levő Afganisztáni bázisokat már le lehet takarni :) ).

Érdekes dolog: összevetni ezen bázisok "vendéglátó" országai és az orosz-ukrán háborúban valamely fél mellett állást foglalók listáját :).

https://www.aljazeera.com/wp-content/uploads/2021/09/INTERACTIVE-US-mil…

Ukrajnában nem lesz korrupció, mint ahogy már most sincs

Na ezt is tanítani fogják történelemből. Ez idáig minden háborús helyzet fokozta a korrupciót a világon. Itt viszont valami csoda történt. Érdemes lesz tanulmányozni ..

Szerkesztve: 2022. 11. 18., p – 12:40

ez az ukron-orosz izé megy még ? azt hittem, haza mentek már..

ja ez még csak az első évad ? hányadik serial ?

megrendelték már a rendezőtől a következő évadot ? jó a nézettség ?

és lesznek benne új szereplők ?

vagy szankciók hatására becsődölt és az egész orosz államadósságot felvásárolta soros..

For Whites Only meeting room!

végén még meg fogjuk kapni az EU-s pénzeket - mert az EU annyira fel akarja venni azt a hitelt, hogy oda tudja adni ukrajnának..

kinek az érdeke ? ennyire rá vannak izgulva erre a nem EU-s országra ?

vagy parancsba kapták ?

For Whites Only meeting room!

A népek eladósítása folyik, s attól tartok, ha az EU-s pénzekért cserébe megszavazzuk az ukránoknak adandó hitelt, EU tagként magunkat is eladósítjuk. Ráadásul a folyósítás előtt még kitalálhatják, hogy megszavazták ugyan, de itt olyan mértékben sérül a demokrácia, hogy az csak egy elvi lehetőség a pénzekhez jutáshoz, teljesítsünk újabb feltételeket - térden állva, munkavédelmi sisakban szopjuk le Bident -, s akkor a töredékét talán át is utalják.

A korrekt hozzáállás az volna, hogy hagynánk a fenébe azokat a pénzeket, viszont kitartanánk a vétó mellett.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A népek eladósítása folyik

Speciálisan Európáé. Eddig is volt pár rázós és kérdéses hitel felvétel, de legalább szegről-végről kötődött az állampolgárokhoz, akiknek a vállára rakták. De ezt, hogy az ukrán állam működésének finanszírozását EU adófizetők finanszírozzák ez röhej. Nem egyszeri valamekkora összegű támogatásról, hanem folyamatos, a végtelenbe és tovább (lyukas hordó tipikus esete) helyzetről van szó: és ezt az egészet hitelből. Na menjenek a bús francba. Még akkor is kérdésesnek tartanám, ha meglevő eszközöket fordítanának ezért eladósítani az EU országait, teljesen abnormális.

Az ezredes álmában kiad egy parancsot:
- Mindenki egyen egy narancsot!

De a nők inkább banánt kérnek.
A fáradt hősök már henyélnek.

A magas külföldi vendég történelemkönyvet olvas és halálra röhögi magát.

A szolgák lopnak és lopakodnak.

For Whites Only meeting room!

Szerkesztve: 2022. 11. 19., szo – 03:23

rm

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Itt a wanted meg a vadász!

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Szerkesztve: 2022. 11. 19., szo – 05:35

Van egy szál cigid?
https://youtu.be/3qxEOXz1ppU

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Aludjatok, majd én tolom.

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Na most érzem, h lelépek:
https://youtu.be/XU4wrlQ_IGQ

Ha nem lépek le, akkor 2+ hónap múlva jövök.0

Biztos, hogy nem én gonoszoltam le!

Volt japán miniszterelnök: miért kritizálja mindenki Putyint, Zelenszkijt viszont senki?

Mori Josiró volt japán miniszterelnök élesen kritizálta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, és kijelentette, nem igazságos kizárólag Vlagyimir Putyin orosz elnököt hibáztatni az orosz-ukrán háborúért.

“Nem egészen értem, miért csak Putyin elnököt kritizálják, és Zelenszkij elnök felelősségét miért nem látják. Zelenszkij regeteg ukrán ember szenvedéséről tehet”

jelentette ki a 85 éves Mori pénteken, egy politikai találkozón. Nekiment a japán hírügynökségeknek is, kijelentve, hogy az ukrajnai háborúról szóló egyoldalú tudósításaik azt a benyomást keltik, hogy “csak Európából és az Egyesült Államokból származó tudósításokra hagyatkoznak”.

Mori szerint Putyin atomfegyvert vethet be, ha ha jelenlegi helyzet fokozódik, mert “ő sem veszítheti el teljesen az arcát”.

Mori azt is mondta, hogy annakidején bíztatta Putyint, hogy csatlakozzon a NATO-hoz, Putyin hajlott az ötletre, de azt mondta, az USA nem engedi csatlakozni Oroszországot.

Mori szerint a jelenlegi helyzetet Japán részéről egyedül Abe Shinzo volt miniszterelnök enyhíthette volna – őt azonban júniusban egy merénylet sorn agyonlőtték.

trey @ gépház

Ugye, milyen egyszerű ez a világ? Putyin rossz, Zelenszkij jó. Zelenszkij olyan jó, hogy egyetlen kritikával sem illethető. A Lengyelországot ért rakétatalálat akkor is Putyin hibája, ha az ukrán rakéta. Ha orosz lenne, akkor mégjobban. Szerintem az is Putyin hibája, ha nem elég édes a reggeli teám.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

nem meglepő, ukránok is az orosz hadseregben - pontosabban a nagy szovjet hadseregben kezdték a katonai pályafutásukat.

Attól még, hogy pár éve NÁTO kiképzést is kaptak az ukránok NEM lett más a fajtájuk..

ukrán, orosz egyre megy - csak az ukránok ott tartanak, hogy különbnek képzelik magukat az oroszoknál - mivel ők nyugatabbra vannak és jobban süt rájuk a nap.

Ez olyan mint a a cigányoknál a muzsikus cigány és oláh cigány..

muzsikus cigányok lenézik a többi cigányt..

For Whites Only meeting room!

muzsikus cigányok lenézik a többi cigányt..

hierarchia van. fejlesztési folyamat résztvevői között is; de ha egy kivitelezőt megkérdezel a burkolók közül vannak akikre a presztízs beruházás leginkább szem előtt levő szakaszait bízza, másra meg egy fürdőszoba v. konyha lerakása sem bízható rá jószívvel.

A cigányok között azok akiknek hivatásuk/szakmájuk van természtesen kiemelkednek az alkalmi munkások közül, az alkalmi munkások pedig az ingyenélők(khm akarom mondani életművészek) közül..

De régen is ha napszámosokért mentek megvolt, hogy ki milyen munkát végez (és mennyi idő alatt) így a tarifa és a megbízások száma (megbízhatóság) is felállított hasonló hierarchiát az emberek között.

A nagy csend nem túl meglepő:

[..]Key evidence is likely to come from the type of sensitive intelligence that EU members have traditionally been reluctant to share. Allegations last year that intelligence agencies in Denmark had allowed the U.S. to spy on senior Swedish and German lawmakers deepened mistrust.[..]

https://www.politico.eu/article/sweden-denmark-germany-nord-stream-inve…

**

[..]On 1 November 2022, Danish Geodata Agency granted Nord Stream AG a permit for surveying the pipeline rupture location in the Danish exclusive economic zone.

However, until recently access to the relevant damage sites for a hydrographic survey was not possible due to the exclusion zone established by the Danish Maritime Authority.

On 11 November 2022, the radius of the exclusion zone for maritime navigation has been decreased from 5 nautical miles to 500 meters around the pipeline damage zone. At the same time, the Danish Maritime Authority has granted Nord Stream AG an exemption that allows, under certain conditions, including weather, to approach the damage area at a distance sufficient to carry out part of relevant works.

Immediately after receiving permission to enter the restricted area, the vessel chartered by Nord Stream AG moved into the area of damage and began to survey the pipeline rupture points. The duration of the survey will depend on access restrictions to the damaged area related to weather conditions. 

Update 02/11/2022

As of 2 November 2022, Nord Stream AG has completed initial data gathering at the location of the pipeline damage on Line 1 in the Swedish exclusive economic zone.

According to preliminary results of the damage site inspection, technogenic craters with a depth of 3 to 5 meters were found on the seabed at a distance of about 248 m from each other. The section of the pipe between the craters is destroyed, the radius of pipe fragments dispersion is at least 250 m. Experts continue to analyse the survey data.[..]

https://www.nord-stream.com/press-info/press-releases/incident-on-the-n…

**

A kár mértékéről:

[..]Days later, Alexei Miller, Gazprom’s chairman, in comments made to Russia’s Channel One television station, floated the idea that it would possibly be faster to rebuild the pipeline than to repair it.[..]

Értsd 10 évben mérhető időtartam, ennek megfelelő költség vonzattal.

https://www.nytimes.com/2022/10/25/world/europe/nord-stream-pipeline-ex…

Szerkesztve: 2022. 11. 21., h – 18:05

Mivel felmerült már errefelé, hogy az oroszok az ukrán kormányváltást szerették volna kikényszeríteni  a különleges hadműveletükkel (többek között)

... na ezt most Peszkov cáfolta :D https://tass.ru/politika/16384599

illetve Óceánia mindig is Eurázsiával folytatott háborút.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szerintem ez volt az egyik cél, de nem a legfontosabb. Inkább csak eszköz ahhoz, hogy jóval kevesebb áldozatot követeljen ez a háború. Az oroszok itt szerintem stratégiai hibát vétettek. Zelenszkijt el kellett volna távolítani élve vagy halva, de nem tették. Fogalmam sincs, hogy ennyire előkészítetlen volt a háború, és ezért, vagy ennyire ostobán nem foglalták ezt a célok közé.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem tudom mi a célja a háborúnak, de nemrég amikor Zelenszkij Herszonban volt, kb. 2 km-re az oroszoktól, akkor állítólag az orosz katonáknak tiltó parancs volt a kilövésre.

Azaz Zelenszkij kilövése tiltott dolog.

A tiltó parancs viszont elég biztosnak tűnik, hiszen tényleg simán elintézhették volna, akár a közvetlen környezetével együtt.

Bár ahogy Putyinnak vannak dublőrei, lehet Z-nek is vannak. Ez is lehet magyarázat miért volt tiltás.

> Azaz Zelenszkij kilövése tiltott dolog.

Ha ez tényleg így van, az alátámasztaná azt a legrosszabb forgatókönyvet, hogy mindkét fél a WEF bábja (Zelenskij és Putyin is), és a háborúval cél az ukrán nép tönkretétele (emlékezzünk rá, hogy Ukrajnában volt eddig a legnagyobb fehér többség, alig volt színes kisebbség az országban), illetve Európa gazdasági elgyengítése a Great Resetre való felkészülés lépéseként. Mindkét cél fényesen teljesülni látszik. Mi hülyék pedig egyik vagy másik oldalnak "szurkolunk" és nem vesszük észre, hogy mindannyiunkat az orrunknál fogva vezetnek.

egyik vagy másik oldalnak "szurkolunk"

ez tényleg hülyeség lenne.

https://www.youtube.com/watch?v=7F9R5gT9DAU

I am not altogether on anybody’s side, because nobody is altogether on my side, if you understand me: nobody cares for the woods as I care for them, not even Elves nowadays.

― J.R.R. Tolkien, The Two Towers

Ehhez közvetve kapcsolódik:

A legtöbb ember értetlenül áll a globális energiaválság előtt, amikor az olaj, a gáz és a szén ára egyszerre szárnyal, sőt, olyan nagy iparágak üzemei kényszerülnek bezárására, mint a vegyipar, az alumínium- vagy az acélipar. A Biden-kormányzat és az EU ragaszkodik ahhoz, hogy mindez Putyin és Oroszország ukrajnai katonai akciója miatt van. Ez nem így van. Az energiaválság a nyugati gazdasági és politikai körök régóta tervezett stratégiája az ipari gazdaságok leépítésére egy disztópikus zöld menetrend nevében. Ennek gyökerei jóval a 2022 februárban kezdődött orosz katonai akció előtti időszakra nyúlnak vissza.

...

F. William Engdahl, amerikai stratégiai kockázati tanácsadó itt megjelent írásának fordítása.

http://williamengdahl.com/gr15November2022.php

https://www.klimarealista.hu/hogyan-teremtette-meg-larry-fink-blackrock…

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Egyszerű statisztika, hogy ne kelljen keresgélni: https://www.minusrus.com/en

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Approximate assessment of the Armed Forces of Ukraine

Persze, az orosz veszteségekről az ukrán hadsereg tudósítása fog hiteles híreket adni. Az ukránokról meg az oroszok? A beazonosított veszteség listák amik korábban linkelve lettek sokkal hitelesebbek: persze nem tartalmaznak minden veszteséget. De ez és az ehhez hasonló "Egyszerű statisztika"-k csak propaganda számok, a valósághoz semmi közük: az ellenség veszteségeit felnagyítják, a saját veszteségeiket letagadják: innentől meg semmi értelmük. Valamelyik katona mondott konkrét számot, hogy milyen általában a torzítás aránya (nem emlékszem pontosan)..

Egy példa: Ha jól emlékszem a háború első hónapjaiban az ukránok közreadták, hogy hány orosz tankert lőttek ki: a szám nagyobb volt mint az orosz légierő összes tankere együttvéve :D. (Különösen mókás volt annak fényében, hogy összesen volt nekik 23db ha minden igaz :) )

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_active_Russian_military_aircraft

**

Orosz irányból meg a 2014 óta tudjuk, hogy előbb csak "zöld emberkék" tevékenykedtek Donyeckben, majd szabadságukat töltő hivatásosok, de a hivatásos katonák közül senki sem halt meg az ottani harcokban, bár egyes családtagok lehegesztett koporsóban kapták vissza a hivatalosan kiképzésen levő családtagot aki kiképzés közben "baleset"-ben hunyt el. Persze :).

Nyüszítenek az ukránok, románok OV Nagy-Magyarország sál miatt :-D

For Whites Only meeting room!

Nem, csak olyan kisebbségi külpolitikát kell csinálni, ami tényleg a külhoni magyarokat támogatja.

Ez helyett a Nagy-Magyarország lobogtatása minimum fölösleges pótcselekvés, de inkább káros. Csak belpolitikai haszna van, a fidesz szavazóinak hülyébb fele most örült egy kicsit. Hurrá.

Szerintem nem érte meg. 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

[..]olyan kisebbségi külpolitikát kell csinálni, ami tényleg a külhoni magyarokat támogatja.

Ez helyett a Nagy-Magyarország lobogtatása

Komolyan azt akarod állítani, hogy egy focis sálon szereplő Nagy-Magyarországból áll a határon túli magyarokhoz kapcsolódó külpolitika? :O

Felvett egy olyan sálat mint bármelyik drukker itthon. Ebből lett vihar a biliben.

"Komolyan azt akarod állítani, hogy egy focis sálon szereplő Nagy-Magyarországból áll a határon túli magyarokhoz kapcsolódó külpolitika? :O"

- olvasd át, hogy került ez át a szomszéd országok sajtójába

- gondolkozz el azon, hogy Viktor tényleg olyan hülye-e, hogy nem számolt a következményekkel (szerintem egyébként ennyire nem hülye).

"Felvett egy olyan sálat mint bármelyik drukker itthon."

Pedig azt hittem, abban azért egyetérthetünk, hogy Viktor nem "bármelyik drukker". Pl. kicsit nagyobb a hatása. 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

olvasd át, hogy került ez át a szomszéd országok sajtójába

Mint mondtam vihar a biliben; szokásos módon sokszorosan tupírozva..

Ha ebbe tudtak kizárólag beleakadni akkor öröm és és boldogság. Szerencsére nincs fontosabb dolguk, mint hogy a szomszéd ország miniszterelnökén látható sál mintázatát vizsgálják :).

Oké, megpróbállak rávezetni lassan és türelmesen.

Kezdjük az elején: annak a mondatnak, hogy olyan területeken, ahol magyarok élnek (nem, nem pont Ausztráliára gondolok, de ezt egy kicsit nyitva hagyom, szerintem magadtól is rájössz, melyik országokra, de ha mégsem, nézd meg a linkelt wiki-cikket), a magyar - országalkotó nemzet viszonyban az ilyen húzásoknak negatív eredménye van, van olyan része, ami nem érthető, vagy olyan, amivel nem értesz egyet?

Ha igen, melyik és miért?

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ugye direkt értetlenkedsz?

Két állításom van:
- Ezek a húzások nem tesznek jót a magyar - államalkotó nemzet viszonynak a Magyarországgal szomszédos országokban
- A romló viszony nem jó az ott élő magyaroknak.

Ha bármelyikkel nem értesz egyet, próbáld már meg megfogalmazni, miért.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Az sem tesz jót a magyaroknak, hogy te és a fajtád faszságokat irkáltok magyar- és egyéb nyelvű fórumokra. A helyzetetekben az a jó, hogy te és a fajtádat alkotó egyének akár most felhagyhattok ezzel a káros szokásotokkal. Bizony, te magad szabadon dönthetsz arról, hogy folytatod-e a faszságok írását, további kárt okozva a magyaroknak.

:)

Itt a lehetőség tisztába tenni az ukrán magyarelleneséget: egy ellenzéki politkus elmagyarázhatja, hogy *nincsenek* revízionista törekvések Kárpátalja ilyen módú visszaszerzésére, a meglevő nemzetközi jogi helyzet keretein belül szeretné a magyar külpolitika a határon túl élő magyarok alapvető jogait és helyzetét megnyugató módon rendezni: ezért is indult rengeteg kezdeményezés ezen a téren és hangzik el minden fórumon folyamatosan.

Na itt egy zseni aki felelőssége teljes tudatában szítja a magyarellenességet, ahelyett, hogy tisztázná a helyzetet még rájátszik:

https://www.youtube.com/watch?v=n4s3tH8n8Z4

Elfogult és érzelmileg bevonódott, de valós pontokat is tartalmazó reakció:

https://www.youtube.com/watch?v=MgcWQrXjSpY

Segíts már, szemelvényben szedd össze légy szíves miben hazudott Karácsony, vagy kellett volna neki ez alkalommal? A farhátos meg mondja a hülyeségeket.

Érdekes kérdés feltevés: mintha állítottam volna konkrétan azt, hogy hazudott. Fuss neki még egyszer és abból indulj ki amit írtam.

itt egy zseni aki felelőssége teljes tudatában szítja a magyarellenességet, ahelyett, hogy tisztázná a helyzetet még rájátszik

Azt állítottam, hogy a helyzet világos tisztázása helyett tovább tápolta az orosz propagandát amivel fűtik a környező népek körében amúgy is élő félelmet egy esetleges revízió kapcsán. Egyenesen feltették neki a kérdést, hogy jogosak-e az ukrán félelmek, hogy a magyarok most akarják Putyin segítségével visszaszerezni Kárpátalját. Erre ő nekiáll maszatolni meg magyarázni, hogy a kormány mi mindennel nem segíti Ukrajnát. Holott erre annyit kellett volna mondani, hogy: nem, nincs szó revízióról, pláne nincs Putyin segítségéről lévén EU és NATO tagok vagyunk. És még mindig magyarázhatta volna a saját bizonyítványát, hogy bezzeg Ő Budapest főpolgármestereként mennyivel túltesz a kormányzati segítségen {x-y-z-zs} konkrétumokban.

Visszakérdéezek: szerinted Karácsony elvtárs segítette/javította a Kárpátaljai magyarok helyzetét az interjúban megfogalmazottakkal?

**

Segíts már

szóval segíts már azzal, hogy abból kérdezel ami oda van írva.. (gondolat olvasás még mindig nem megy...)

Azt állítottam, hogy a helyzet világos tisztázása helyett tovább tápolta az orosz propagandát amivel fűtik a környező népek körében amúgy is élő félelmet egy esetleges revízió kapcsán.

Konkrétan kijelentette, hogy a magyarok többsége támogatja Ukrajnát. Az is igaz, hogy vannak olyan emberek (itt a fórumon is nem egy) aki simán kaszára kapára kelne és visszafoglalná, azt ami szerinte az övé. De, ezt szerencsére nem fejtette ki, csak jelezte, nem bagatellizálja el a kérdést de a magyarok többsége nem hajlana ilyesmire. 

 

Szerintem _Karácsony viselkedése_  se nem rontotta se nem javította a kárpátaljai magyarok helyzetét. Ami rontja a kárpátaljai magyarok helyzetét az a magyar kormány hozzáállása. 

Ezért kérdeztem, hogy el kellett volna e torzítania a dolgot elhallgatni és letagadni?

Azt állítottam, hogy a helyzet világos tisztázása helyett tovább tápolta az orosz propagandát amivel fűtik a környező népek körében amúgy is élő félelmet egy esetleges revízió kapcsán.

versus

vannak olyan emberek

Persze olyan emberek is vannak akik minden ukránt kivégeznének mert nácinak tartják őket (főleg oroszországban). A kérdés az, hogy felelős vezetőként arról kérdézték, hogy kell-e az ukránoknak ettől tartaniuk. Normális ember ilyen pozícióban(Budapest főpolgármestere bakker) és jelen helyzetben(háború és a szokványosnál is kiélezettebb helyzet) tiszta vizet önt a pohárba és azt mondja, hogy nem kell( vagy ha esetleg komolyan reális veszélynek gondolod, hogy magyarországról bárki is megindul fegyverrel visszavenni Kárpátalját akkor azt mondd, ez esetben 104 ).  Karigeri ehelyett maszatol: táptalajt ad az orosz propagandának.

nem számolt a következményekkel

Ha valamibe bele akarnak akadni akkor találnak rá okot. Ha van relevanciája ha nincs. Lásd Úzvölgyi temető.

Téged sem érdekelne, ha nem lehetne kicsit Viktátorozni ennek kapcsán :).

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Zseniális ötlet még jobban fokozni az ellentéteket a mostani Európában.

mi van b+

lábujj hegyen kéne járni ?

még egy ilyen sunnyogó , szolgalelkű embert ritkán "látni"

látom biológia csoda vagy - gerincnélküli képződmény..

húzd már ki a fejed a wc-ből...

For Whites Only meeting room!

"mi van b+"

Melyik szavat nem értetted? Már ha kérdezni szerettél volna.

"lábujj hegyen kéne járni ?"

Dehogyis. Csak a diplomáciát ésszel kell csinálni. Mit nyert ezzel a húzással Viktor? 

Szerinted az ilyen húzások után jobb lesz a külhoni magyaroknak, vagy inkább élesednek az ellentétek a nemzetek között, és rosszabb?

Ha az első, akkor nagyon kiváncsi vagyok, hogy miért. 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Történelem atlaszoktól mekkora hátast dobnának.. :)

..románok meg pont most szavazták le a román állam keretein belüli autonómia törekvést:

https://rmdsz.ro/upload/dokumetumok/A_romaniai_Szekelyfold_autonomia_st…

Ezek után nem tudom mit várnak? Normális keretek között kell biztosítani a kisebbségek képviselethez való jogát. Anno ez nem volt elsőre komolyan véve itthon sem, részben ebből lett némi segítséggel az ország darabolása. Azt értem, hogy a románoknak ez nagyon érzékeny téma, hisz ők is tudják, hogy ami történt az abban a formában semmiképp sem védhető, a hivatkozott etnikai határokat nem vették figyelembe, pláne nem volt elsődeleges vezérelv.

Az ilyen túlérzékenység csak a saját belső félelmeik kivetülése.. ..tudod mint amikor a tolvaj retteg, hogy kiderül mit csinált: a teljesen semleges kérdésre is agresszíven reagál.

A Le Monde írása nyomán közli a focus.ua, hogy a nyugati partnerek figyelmeztették Kijevet, hogy kevesebbet lövöldözzenek, mert elfogyott a muníció, írja a focus.ua.

A francia lap írása szerint túlságosan anyagigényes az ukrajnai háború. Az ukrán tüzérek túlbuzgók, naponta mintegy húszezer lövedéket, rakétát lőnek ki az orosz állásokra. Az USA és a nyugati országok már nem győzik lőszerrel, a készleteik kritikus szintre csökkentek. Már a vésztartalékaikat kénytelenek előszedni veszélyeztetve ezáltal a saját védelmi képességeiket.

Ezért figyelmeztették Kijevet, hogy az ukrán sereg fogja vissza magát, és napi hétezernél ne lőjön ki több ágyúgolyót, rakétát.

https://karpathir.com/2022/11/23/tul-sok-loszert-pazarolnak-figyelmezte…

Szerkesztve: 2022. 11. 24., cs – 14:21

A lengyelek kezdik kiismerni az ukránokat (helyesebben az ukránokat vezető nem ukrán nemzetiségű egyéneket):

Lengyel EP-képviselő: a kijevi hazudozás undort és csalódottságot keltett a lengyelekben

Az, hogy Kijev minden áron megpróbálta magáról lerázni a felelősséget, még az amerikaiak bizonyítéka ellenére is, minden bizonnyal undort és csalódottságot keltett a lengyelekben – fogalmaz Czarnecki, aki szerint egész egyszerűen csak be kellett volna ismernie az ukrán félnek a hibát.
 

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Szerkesztve: 2022. 11. 25., p – 13:49

.

For Whites Only meeting room!

Szerkesztve: 2022. 11. 25., p – 13:50

.

For Whites Only meeting room!

Köszönjük és még több támogatást nekik:

Viktor Baloga ukrán képviselő:

A magyarok apró korcsok.

Magyarország összes emlékét ki kell törölni Kárpátaljáról.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Szerkesztve: 2022. 11. 26., szo – 22:12

Küldeném Gyurexnek meg mindenkinek aki szereti https://www.youtube.com/watch?v=ZJR6Y0wQXu4

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

For Whites Only meeting room!

A legutóbbi Csatt alapján arra következtetek, hogy a "haladó" ellenzéki pártok nem kívánják megnyerni a következő választást, és a velük szimpatizáló elit sem szeretné, hogy megtörténjen. A 444-es kommentek alapján úgy látom, a szavazópolgárok lelkesen támogatják őket ebben. Fura. :)

:)

Nem mintha ennek lenne köze ahhoz amihez hozzászóltál.

Miért, Magyarország nem az EU tagja, nem a NATO tagja, nincs háború Ukrajnában, és nincsenek hozzászólások a linkelt 444 cikknél? :o

Bár tudjuk

Ti mindent tudtok. Kivéve Magyarországon választást nyerni.

mindenért is az ellenzék a hibás...

Azért hibásak a "haladó" ellenzéki pártok/képviselők, amiért hibásak. Meg azért, mert nem kínálnak valamirevaló alternatívát a Fidesz–KDNP-vel szemben.

:)

Miért, Magyarország nem az EU tagja, nem a NATO tagja, nincs háború Ukrajnában, és nincsenek hozzászólások a linkelt 444 cikknél? :o

Sőt, az emberek levegőt vesznek, az internetet meg IP hajtja..

Ti mindent tudtok. Kivéve Magyarországon választást nyerni.

Én még soha nem próbáltam nyerni választást, így ezt nem tudjuk, de legyen neked, csak a kérdés, mi köze ennek a témához megint -> ugyanaz a terelés mint az eredeti hozzászólásban, két karakterre elmondod amit szeretnél. Ez sajna marad terelés.

Meg azért, mert nem kínálnak valamirevaló alternatívát a Fidesz–KDNP-vel szemben.

Na ja, csak épp NATO csatlakozás volt a téma ugye. 

Jah, a fajtád jellemző vonása, hogy a nektek nem tetsző kontextusok esetén tereléssel vádoljátok a másikat. Hiszen a világban csak azok az összefüggések léteznek, amit ti megengedtek tárgyalni. A linkelt videóban is hasonló történt, szóval ügyes vagy, hogy megteremtetted a kapcsolatot. Jár neked a kutyakeksz. Jó étvágyat!

:)

Nem a NATO csatlakozás (reménytelen a jelenlegi helyzetben), a NATO - Ukrán tárgyalás.

Ami azért is érdekes, mert a NATO egy védelmi szervezet, aminek deklaráltan az a célja, hogy egy tagot ért támadást minden tag a saját maga elleni támadásnak tekintse. Eddig szó sem volt nem NATO tagok kollektív katonai segítségéről.

szerda délután a főtitkár kijelentette: a külügyminiszterek kinyilvánították, hogy fontosnak tartják Ukrajna további katonai támogatását, és a légvédelem megerősítésére helyezik a hangsúlyt. Hozzáfűzte, hogy a szövetségesek áramfejlesztőkkel és üzemanyaggal is segíteni kívánják Ukrajnát.

Amikor a NATO konferencián egyeznek meg arról, hogy mivel támogatják, ezt a NATO főtitkár közli a nyilvánossággal, nehéz azt mondani, hogy nem a szervezet támogatja hivatalosan.

nehéz azt mondani, hogy nem a szervezet támogatja hivatalosan.

Pontosan: ezt a határvonalat -is- kezdik egyre inkább átlépni; az oroszok meg időnként mordulnak egyet, hogy nem kéne..

Nem is értem, hogy képesek egyesek még most is tagadni, hogy proxy háború zajlik..

Eddig szó sem volt nem NATO tagok kollektív katonai segítségéről.

Dehogynem; rendszeresen emlegetik a különféle szélsőségesek (egyesek pl itthon is) azt, hogy NATO szinten kellene beavatkozni. A lengyel felvetés miszerint a németek által beígért patriot rendszert telepítsék nyugat Ukrajnába ugyanerről szól (NATO légvédelmi infrastruktúrát háborús területre telepíteni): folyamatosak a próbálkozások arra, hogy a jelenlegi élen táncolás helyett (az egyes NATO tagok saját nemzetállami hatáskörükben) szövetségi szinten is vonódjon be a konfliktusba.

Stoltenberg többesszámban megfogalmazott nyilatkozatai sem segítik a képet: -szerintem- neki szerepéből adódóan azt kellene hangsúlyoznia, hogy a NATO szövetség mint védelmi szervezet tagjait védi pont; nincs szerepe a szomszédban folyó háborúban, csak figyelemmel kíséri. (Persze ez sérül a NATO hírszerzési infrastruktúrából származó taktikai információk valósidejű továbbadásával stb)

a NATO - Ukrán tárgyalás

Ezen meg ha akarnának elég gyorsan előrébb léphetnének, de láthatóan nem nagyon akarnak mozdulni a témában.. ..ami amúgy a szövetség további tagjainak is kényelmes így, mert nem kell nekik kibúvókat keresniük..