Microsoft - Novell egyezség

Címkék

A Novell és a Microsoft közös sajtóközleményben jelentette be a legújabb megállapodásának részleteit - egy-két igencsak meglepő ponttal: szabadalmi "megnemtámadási szerződés", közös munka az OpenOffice.org OpenXML támogatásán, közös munka a fejlettebb Windows alatti Linux-virtualizáción, stb.

Ezenkívül a Microsoft bejelentette azt is, hogy nem fog szabadalmi perekkel fellépni az egyéni, nem-kereskedelmi fejlesztőkkel szemben. A bejelentés itt.

Hozzászólások

Nincs már messze a Microsoft Linux 1.0 :)

--
trey @ gépház

Ez az bejelentés a végén vajon mennyire ad védelmet mondjuk a Debiannak?

Nekem rögtön az jutott eszembe erről, hogy volt itt az SCO persorozat, amikor a Novell azt állította, hogy a UNIX rendszer jogai nála vannak és nem az SCO-nál. Akkor az MS az SCO oldalára állt, viszont lehet kiderítették a jogászaik, hogy a Novellnek lehet igaza. Továbbgörgetve ezt a gondolatmenetet, ha az MS mostani kernelei sok olyan szabadalmat sértenek, amely tulajdon joga a Novellnél van, akkor a megállapodás érthető, mert véddik a hátsójukat. Amúgy lássuk be mind a két vállalat pénzből él és nem jótékonysági szervezet, de remélem ennek a hírnek más terjesztésekre is lesz jótékony hatása. (Mindenki használhatja a duplaklikket ingyé... :))

-Mr-

Hát pont ez a RedHat dolog az, ami aggaszt. Először az Oracle seggberúgja az Unbreakable Linuxszal, erre most meg a Novell+MS jól orrba vágja. Kérdés, hogy talponmarad-e. Mindenesetre elkezdenék a RedHat helyében változtatni az üzleti stratégiámon, de nagyon gyorsan. Vagy szivacs lesz itt pár éven(talán 1 is elég) belül.
Sajnálnám a RedHat-et, komolyan. A használható szoftverek jó 60%-át a RedHatnek köszönheti a FOSS világ. A kernelben is van egy jelentős (20-30%) részesedésük, főleg az enterprise megoldások(LVS, DM, libATA, SAS, számos hálókártya, satöbbi) és egyéb stabilitási pontok mentén(ütemező/mingo/,?).
Kár lenne értük.
--
God bless IQ

"If you can't beat 'em, join 'em."
Ekkora szüksége lenne a Novellnek a M$ marketingre?
A következő M$ hírcsomag (fake):
"Egy mai bejelentés szerint a Microsoft megnyítja kapuit a világ fejlesztői előtt. A mai naptól nyilvánossá teszi a Vista forráskódját és az eddigi Microsoft Windows Vista új kódneve: OpenVista.
A redmondiak abban bíznak, hogy a mára már népszerűségét vesztett Windows desktopok versenyképessége lényegesen javulni fog. Theo de Raadt perrel fenyegetőzik..."

Aztak*rva. Ezek meg fogjak venni kilora a novellt.

synapse

A groklaw eleg sommasan foglalja ossze a dolgot: 'novell sells out'. Erdemes vegigbongeszni a cikket, csokorba gyujti a reakciokat. Peldaul Eben Moglentol:

"If you make an agreement which requires you to pay a royalty to anybody for the right to distribute GPL software, you may not distribute it under the GPL," Moglen told CNET News.com Thursday. Section 7 of the GPL "requires that you have, and pass along to everybody, the right to distribute software freely and without additional permission."

Tehat a Novell nem kothet kulonalkukat GPL alatt terjesztett szoftverekre, es slussz.

Egy masik, ZDNet-es reakcio: "Microsoft and Novell: Fox marries chicken, both move into henhouse." :-)

"If you make an agreement which requires you to pay a royalty to anybody for the right to distribute GPL software, you may not distribute it under the GPL"

Miért is? Szerintem ez nem igaz.
--
Gentoo motto: It's worth spending eight hours trying to make something load 20ns faster.

[összeesküvés-elmélet]
és mi van akkor, ha kernelt illetve a hozzá kapcsolódó dolgokat (fájlrendszer, stb) továbbra is gp alatt adná ki mondjuk az MS, viszont az összes userland programot 'megírja' (értsd: azt mondja, h írt egy ls-t de azt ő írta, és az ő szellemi terméke, és fizess érte, és zárt, és küönbenis). Portolja az explorert, az IIS-t, az officet és a komplett csomagot kiadja MS Linux néven. Pénzért. És a dvd-n rajta van a kernel forrása...
[/összeesküvés-elmélet]

Elég vad dolog a fenti, és marhára nem érné meg senkinek, főleg utána a perek (ki hinné el, h nincsen benne gpl kód). De láttunk már vad dolgokat :)

Nincs ebben a hírben semmi durva. Két nagy megegyezett, mert a mamutok nem is tehetnek mást. Különben jön néhány gyorsan mozgó kicsi, és miközzben egymással vannak elfoglalva, simán kihalnak, vagy legalábbis csúnyán pozíciót veszítenek. A "kicsik" (Ubuntu, Apple) pedig nagyon nyomulnak.

A microsoft-hoz képest mindenképpen az, mint operációs rendszer fejlesztő. Mint ahogy a Novellhez képest is kicsi az Ubuntu. Márpedig a kicsik mindig veszélyesek, mert mozgékonyabbak, gyorsabban és rugalmasabban tudnak reagálni a változásokra.

A microsoft is volt kicsi...

Már a Kossuth is bemondta. Ekkora jelentősége lenne? :)

Miért asszociáltam a Molotov-Ribbentropp paktumra?

"Szerző: pozsarzs
Dátum: p, 2006-11-03 21:12

Már a Kossuth is bemondta. Ekkora jelentősége lenne? :)"

Apropó! Erről ugrott be, hogy: Sting lehozta már e hírt vajon?

Bocs. Csak vicceltem :-)
((mert, hogy kit is érdekel, hogy igen, vagy nem))

Sikerult ujabb osszeskuves elmeletet gyartanom :)
Mi van, ha MS nem akar linux kernelt ?
Mi van, ha minden opensource stuffot portolnak windowsra, ill. megkonyik a portolasat az ujaknak (windows-gentoo (Hol is dolgozott a gentoo fejleszto elvtarsunk?, (Hirek aprilisi trefanak minositettek..) ). (Egy klik es mar windowsra is fordul.)

Marad windows nt kernel, marad DirectX Windows only. A regi win only appok siman mennek.
VS -is tamogatja majd az effele kodok fejleszteset.

Driver elatottsag kivallo marad.
Minden fut rajta.
MS nek meg kevesebbet kell koltenie fejlesztesre (IE, Office).
(Esetleg kesobb megnyitja a kernel ill. DX kodjat is, de ugy, hogy mas projektekben ne lehessen felhasznalni)
(Egy ilyen windowst, lehet en se vetnek meg:) )

((Csak egy ujabb agyament teoria.))

(((Mar megint sok a zarojel.)))

leírtad a jelent:)

>> Mi van, ha MS nem akar linux kernelt ?
a felhasználók sem akarnak

>> Mi van, ha minden opensource stuffot portolnak windowsra
minden elérhető amire volt kereslet

>> Marad windows nt kernel, marad DirectX Windows only. A regi win only appok siman mennek.
kipipálva

>> VS -is tamogatja majd az effele kodok fejleszteset.
?:) kipipálva

>> Driver elatottsag kivallo marad.
kipipálva

>> Minden fut rajta.
kipipálva

>> MS nek meg kevesebbet kell koltenie fejlesztesre (IE, Office).
már most is elérhető számos alternatíva mindkettőre, mégis megéri ezekkel foglalkozniuk

Az van :) Cygwin is van.

Anno leszenvedtem "vegtelen sok" mingw32 stuffot. De pl. rendes terminalt nem sikerult beszerezni.

./configurenek meg mindig kelett meg valami, hogy menjen... (vegteln +1 stuff)

Azota lehet valtozott a helyzet, evek ota nem foglalkoztam vele, es winnel se igazan.