1,5 milliárd dollár értékű Bitcoint vásárol(t) a Tesla Motors; lehet, hogy elfogadja a jövőben a kriptopénzt a fizetéshez

Ennek hatására az imént ugrott az árfolyam. Elon Musk korábban már többször is tweetelt a Bitcoin-ról, így ez a lépés nem nevezhető teljes meglepetésnek. További részletek itt. A Tesla Inc. SEC-hez benyújtott beadványa, amiben szerepel a tranzakció, itt.

Hozzászólások

(Disclaimer: a cikk szerzője (én) rendelkezik Bitcoinnal)

trey @ gépház

b+ nem gondoltam volna , hogy újra és újra árfolyam csúcsot dönt..

azt hiszem a régi dolgok meg fognak változni..

ok -most biztos sokan mondják majd nekem:

- jóreggelt..

most olvastam:

- a pénzt kis b-vel írjuk: bitcoin

- a mai nap 13.8% -ot vagyis ~1,5millió forintot erősödött= 12,96millió Forint = 1 bitcoin

For Whites Only meeting room!

https://en.bitcoin.it/wiki/Comparison_of_exchanges

 

En ez alapjan  probaltam valasztani eleg nagy, de relative kicsi koltsegu tozsdet. Vannak nagyon olcsok, ahol vagy ritka a kereskedes, vagy ranezesre nem biztos, hogy sokaig biztonsagban lesz ott a wallet (mert megszunik, vagy mert lelepnek a penzeddel, stb). 

A legfontosabb szempont az ilyenekkel szemben nem az, hogy mik a költségek, hanem az, hogy holnap is ott legyen és ne lépjen le a pénzeddel, vagy ne lépjenek le a pénzeddel a bűnözők, akik kifosztják az ilyen tőzsdéket. Minden egyéb másodlagos kérdés.

Ez alapján célszerű választani.

trey @ gépház

Azt elmagyaráznátok hogy miért kell cégeknél tartani a coinod, mikor lehet saját gépen is tartani tárcában,

Igen, elmagyarázom. Azért, hogy tudjak vele igény szerint kereskedni, gyorsan. 

illetve lehet kapni jó drágán titkosított pendrive ? szerűségeket, amin biztonságosabban tarthatnád. Sok hír volt hogy elloptak sok 100 ezer bitcoint.

Nekem meg olyan haverom volt, aki merevlemezen tartotta, majd elfelejtette. Amikor megugrott az árfolyam, akkor kétségbeesetten kereste a diszket. Arra figyelj, hogy biztonságos mentésed is legyen róla és NE felejtsd el, hogy hova tetted :D

trey @ gépház

En elsosorban azert akartam cegnel tartani, mert igy konnyebb adni/venni, a hirekre reagalni. Igy nem csak egyfele cryptot vehetek, hanem epp olyat, amit jo befektetesnek tartok. Masreszt az elso bitcoint is meg kell venni valahol, es igy viszonylag egyszeru volt. Igazsag szerint nem is valoszinu, hogy vennek random idegentol, akinek at kellene utalni a penzt. (Igy is van olyan kvazi tozsde, ahol a kereskedes utan szemelyesen kell atutalnod a fiat-valutat az eladonak) Most mar talan paypalon is lehet bitcoinra convertalni, az talan meg egyszerubb.

2 BTC-ből már tudnál venni egy Teslát, minimum felszereltséggel, ÁFA nélkül. ;)

Tegnap néztem, hogy veszek még egy kis Bitcoint, ha 35000 alá megy... Na, már nem fog.

Szerkesztve: 2021. 02. 08., h – 19:53

Hogy a francba lehet fizetőeszköznek elfogadni valamit, aminek 15 százalékot változik az értéke pár órán belül? 

"korlátossága miatt bele van kódolva az infláció"

Gondolkodom, hogy olvastam-e mar ennel nagyobb hulyeseget ezen a heten. Mivel meg csak kedd van, nem valoszinu.

A BTC-nek az az atka es az aldasa egyszerre, hogy veges, igy sokminden lesz vele, de inflacio biztosan nem.

Az inflacio bevezetese es az aranystandard/ezuststandard eldobasa ket fontos eszkoze volt a jegybankoknak az 1929-es valsag kezeleseben. Emogott komoly matek van, aminek sokszor kozgaz PhD-t vegzettek se ertik fontos reszleteit.

Multkori peldam: ha egy szigeten arannyal fizetnek, de valaki meggazdagodik es elassa az arany 90%-at, akkor joval nehezebb lesz a tobbieknek egyaltalan barmit is venni, nemhogy gazdasagot uzemeltetni, mert az arak valtozasat meg semmi nem indokolja.

Az, hogy az altalanos fizetoeszkoz (allamok valutai) inflalodik, az ugy van jol, ahogy van. De a BTC-t es a tobbi cryptot arra talaltak ki, hogy ha valaki olyan virtualis penzt szeretne tartani, ami nem inflalodhat, mert "ugy van megirva, hogy nem tud". A cryptovalutak celcsoportja azok az emberek, akiknek van olyan penze, ami nem kenyerre es nem hiteltorlesztore kell. A tarsadalom nagy reszet ez nem erinti (ami akkor mukodik hatekonyan, ha a tobbsegnek nem nagyon tud lenni megtakaritasa, hanem a levegot is hitelre veszi)

Infláció olyan értelemben, hogy egyre többet ér :-) Érted: felfúvódik az értéke.

A Bitcoin két zsenialitása: korlátos mennyiség van belőle, és nem lehet a használatát sem korlátozni, hogy ki mire használja (ez utóbbi persze változhat, de talán nem fog). Miután az államok jegybankok előszeretettel bocsátanatak ki óriási mennyiségű pénzt (ahogy hallottam az USA összes dollárjának 20-30%-át tavaly bocsátották ki: nézzetek utána a pontos számoknak), miközben a gazdaságot mesterségesen bezárják, nem csoda, hogy mindenki ésszerűbb helyekre menekítené a pénzét.

A gazdaság elektronikus mederbe szorítása mellett pedig már most megjelent, hogy egyes embereket persona non grata-ként kizártak a banki szolgáltatásokból, tehát nem tudnak elktronikusan pénzt fogadni és küldeni sem. Nem nehéz elképzelni egy olyan jövőképet, ahol ez mindennapi gyakorlattá válik. Lényegében a pénz nem a tiéd, hanem ki kell érdemelned hogy használhasd.

Mindezen problémák nem érintik a Bitcoint. Valójában sokkal inkább megfelel a pénz definíciójának, mint bármi más.

"Infláció olyan értelemben, hogy egyre többet ér"

Az deflacio (lenne). A japan jegybank jutott mar el oda, hogy az okozott epp a legkevesebb kart, igy a japan yen deflalodott.

Egyebkent a bitcoinnak szigoruan nezve csak a fiat currency-khez hasonlitva kene ertekesebbe valnia. A "veges van belole" _hosszutavon_ azt jelenti, hogy "emberi mertekben" mindig "pont ugyanannyit er". Csak van masik ket faktor:

- egyre ertekesebb ahogy egyre tobb helyen hasznalhato, mert eloszor "jatekpenz" volt a piac szemeben, aztan egy "1% esellyel nem csak jatekpenz", "5% esellyel nem csak jatekpenz", es igy tovabb

- az ongerjeszto volatilitasat nem allitja meg egy jegybank. Azert volatile mert szeretik a kisbefektetok es a nagybefektetok is. Azert szeretik a kisbefektetok, mert ez a volatilitas behozza a tranzakcios dijak marginjat gyorsan. Azert szeretik a nagybefektetok, mert volatilis es hatekonyan balnaskodhatnak.

Írhattam volna negatív inflációt is, ha nem volt egyértelmű. 

"A "veges van belole" _hosszutavon_ azt jelenti, hogy "emberi mertekben" mindig "pont ugyanannyit er"

Vagyis azt jelenti, hogy az érte adott áruk, szolgáltatások és emberi munka értéke folyamatosan értéktelenedik, vagy legalábbis stagnál. Ilyen környezetben semmi nem ösztönöz arra, hogy beruházz, feltalálj, optimalizálj. 

"Azert volatile mert szeretik a kisbefektetok es a nagybefektetok is."

Azért volatile, mert túl nagy mennyiség koncentrálódik túl kevesek kezében
Igy sokkal egyszerűbb befolyásolni az árfolyamot. 
 

Ebből a szempontból kifejezetten érdekes a bitcoin. Eddig a pénzmennyiséget viszonylag könnyen lehetett növelni, ahogy arra igény volt - ha nem jött össze, jött egy nagyobb infláció, ami esetenként összeomlást is okozott. De ezt valamilyen szinten megtanultuk kezelni. Most van egy 'pénz' (vagy bármi, amit bizonyos szempontból pénznek hívnak), ami nem tud inflálódni. A rendszerbe épített deflációhoz pedig egyetlen gazdaság sem szokott hozzá. Személy szerint nem hiszem, hogy pénzként sokáig működni tud.- lásd a tranzakciós költségeket többek közt - de majd meglátjuk. Lehet mondani, hogy befektetési eszközként működhet (ahogy jelenleg működik is), de mi mögötte az, ami biztosítja az értékét? Ha holnaptól kikerül az érdeklődés központjából, egy pillanat alatt összeomolhat.

valaki igy fogalmazta meg:
"Az óceán nem azért jó mert nagy és állandó, hanem azért mert a puszta léte értéket teremt az emberiség számára. Könnyebben és gyorsabban lehet rajta közlekedi vagy árucikket szállítani, mint szárazföldön. Értékes alapanyaga megannyi iparágnak és nem mellesleg az állatvilága fontos tápláléka az embereknek. Ha nem rendelkezne az óceán ezekkel az értékekkel, akkor a franc se akar rajta hajózni. Hisz mi értelme?
A Bitcoin esetén a hálózat biztonsága illetve manipulálhatatlansága csak tulajdonság ami önmagában még nem érték. Értéket akkor teremtünk ha ezeket a tulajdonságokat elkezdjük hasznosítani, építünk azokra és értéket teremtünk vele magunk és mások számára.
A nap minden órájában elindul legalább egy kihívó aki a Bitcoin babérjaira tör. Ezek tulajdonságaikban messze felülmúlják a Bitcoint ám ennél ellenére mégis elvéreznek. Hiszen érdemben nem kezdi kell azokat használni. A technológiai tulajdonságok önmagukban nem teremtenek értéket."

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nem pénz, de fizetőeszköz ettől simán lehet ha mindkét félnek megfelel. Pl ha az eladó egyébként is fektet ₿-ba (l. Tesla), akkor miért ne fogadná el. És ebből akár az is lehet, hogy sok helyen elfogadják konverzió nélkül, akkor is ha értetlenkedik rajta az ember.

Egyébként ha a teljes kripto ökoszisztémát nézed, DeFi (Decentralised Finance) alapon futó stablecoinok (pl Dai) már képesek a pénz értékmérő szerepét is átvenni központi szereplő nélkül és mögötte olyan kriptók állnak fedezetként mint a bitcoin. Egymást erősítő folyamatok ezek amik komoly szeletet hasíthatnak ki a világ pénzügyeiből. Valahol ott jár ez mint a Facebook amikor 100.000 felhasználója volt. :)

(s/infláció/defláció/)

Szerkesztve: 2021. 02. 08., h – 19:57

Na és a zöldek mit szólnak ehhez? A BC a spekuláción kívül kizárólag CO2 termelésre és egyéb környezetszennyezésre jó.

Nem hiszem, hogy a Covid alatt - ami megmagyarazta, hogy a 2004-ben SARS-sulytotta Kelet-Azsia miert csomagolta egyesevel az almat es hasznalt el annyi maszkot - tul sokat nott volna a sotetzoldek aranya. Szerintem ez inkabb most valik csokkeno trendde.

Foleg ilyenek utan: 

https://theveganreview.com/peta-urges-indias-health-ministry-to-stop-te… (2020 Szept - allatvedo szervezet tiltakozik a Covid vakcinak majmokon valo tesztelesen)

Biztos azért vették hogy legyen visszajáró akkor. 

Hat tobbszorosen is bebizonyosodott, hogy nem ertek a penzhez, es nem is szabadna gorcsolnom ezen. Tavaly osszel  nem keves Radeon rx5700xt volt 120-150k korul, gondoltam, majd a 6800-as is jo aron lesz karacsony utan, inkabb megveszem egyik nagy almomat, egy csillagaszati tavcsovet, es a VGA-val meg raerek :D

Szerintem az eletben tobbet nem fogok tudni VGA-t venni :S

 

a PICSABA :D

U-dash

Miért is? Úgy érted, hogy a Bitcoin bányászat tolja felfelé a videokártyák árát? Nem követem. Szerintem ez a piac is betelik egyszer, és a vége csak az lehet, hogy még olcsóbb lesz a videokártya. Nincs olyan, hogy végtelenségig emelkedik valamire az igény és az ára is. Értelmezd úgy, hogy a Bitcoinosok finanszírozzák a fejlesztést és a gyártás felfuttatását! Csak ki kell várni. Addig tedd Bitcoinba a pénzed, és akkor lesz miből videókarit venni! :-) (Csak vicc volt, nem pénzügyi tanács!)

Igen, volt hír, hogy (megint?) megéri GPU-val bányászni, és ezért a bányamérnökök tucatjával vették a videokártyákat, gamer laptopokat, konzolokat.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

En sajnos csak ugy tudom ertelmezni, hogy szuksegem lenne valamire ( nem, enm 20-30-75 darabra ) amit nem igazan tudok megvenni, es ki tudja lesz-e meg olyan, hogy vga max 150k-ért. Nyilvan felnott ember vagyok, es ki fogom birni, ha ez most nem lesz elerheto, de azert sajnalom.

U-dash

Amihez ez a csávó hozzányúl arannyá változik. KB az lesz a befektetési stratégiám hogy abba fektetek lovét amit ő mond.

vicc. Akkor én is beszálltam.

GPLv3-as hozzászólás.

erdekes, hogy mindenki a bitcoin-t ismer/mond, holott az ethereum jocskan fejlettebb tech. Es jocskan uttorobb is: ethereum VM, meg most a proof-of-stake atallas. Nemtom, miert mindenki bitcoint tolja, de az a benyomasom, hogy aki bitcoint vesz, jo ha 10% erti tenyleg, mi is van mogotte.

Mindig lesz ami méginkább úttörő de itt a lényeg az, hogy ellátja-e még a feladatát az ami már egyszer bevált a célra. Ha igen, akkor miért ne használnánk azt tovább. Az Ethereum szintén egy bevált megoldás és ha nem így tekintenénk rá akkor már a Polkadot vagy az Elrond pörögne a helyén.

A proof of stake ígéretes, de közgáz oldalról nézve szerintem a hátránya épp az lehet ami az előnye, hogy nagyon olcsó létrehozni és működtetni, így arra van gazdasági ösztönzés, hogy minél több lánc épüljön párhuzamosan ami hosszútávon devalválja, inflálja az értékét egy-egy láncnak. Szóval amíg a PoW értéke mögött munka van és ezt bárki ellenőrizheti (!), a PoS láncok mögött semmi olyan nincs amit ne lehetne simán lemásolni, csak a köz konszenzusa tartja egyiket előbbre a másiknál. A közlegelők tragédiája alapján valószínű, hogy mindig lesznek akik felemelik az újabb és újabb láncokat a pillanatnyi gazdasági előnyért és a többség nem tudja visszatartani őket, ellenben a PoW-val, ahol a többség le tudja darálni a gyenge láncokat 51%-os támadással úgy, hogy még nyer is rajta a renitensek kárára.

Az állam erőszakkal tartja fenn a kizárólagos jogot pénzkibocsájtásra, a PoW láncok gazdasági ösztönzéssel és a többség akaratával tudják elérni a konszenzust ami gátat szab a másolatoknak, de sajnos a PoS láncok semmit nem tudnak tenni az újabb és újabb kihívok felbukkanása ellen, emiatt szerintem nem lehetnek jó értéktárolók csak jó feldolgozók. Ez az én véleményem a bitcoin mint store-of-value mellett miközben rajongok a DeFi-ért és a PoS láncok jobb skálázhatóságáért.

PoS láncokra DeFi-t és fedezetként használják a PoW láncok coinjait!

Erdekes, amit irsz. Gondoljuk vegig!

- kezdetben lesz az eredeti ethereum, mint elso PoS lanc.

- valaki kigondolja, hogy legyen egy 'bethereum' (lol), mert az neki jo lesz.

- meggyoz X embert, hogy futtassak a bethereum klienst.

- az X ember erdeke az, hogy futtassa mind az eredeti ethereum, mind a bethereum lancot. Mivel nem tudja, melyik lesz sikeres. Ha meg mindketto, akkor dupla haszon, yay!

- tehat a vegeredmeny, hogy mindenki fogja futtatni az eredeti ethereum lancot, es valtozo (de sose 100%) a klon lancokat.

- az eladok erdeke, hogy minel tobb usert elerjenek, ezert azt a lancot celozzak meg, amelyik 100% fedest biztosit nekik.

- vegeredmenyben senki se hasznalja komolyabban a klon lancokat, amik beszakadnak, mint az ethereum classic.

 

Ha elszurtam valahol a fenti gondolatmenetet, szolj!

> az eladok erdeke, hogy minel tobb usert elerjenek, ezert azt a lancot celozzak meg, amelyik 100% fedest biztosit nekik

Ha az az érdekük, hogy minél több usert elérjenek, akkor a legegyszerűbb minden láncon jelen lenni. Olyan népszerű tokenek mint az USDT most is épp ezt teszik. A DApp-ok pedig simán lemásolhatóak, lefordíthatóak lehetnek a klónozott láncokra is (ha nem maga a fejlesztő adja ki), ahogy most is versengenek a DEX/lending platformok több láncon miközben lényegében ugyanaz a funkciójuk.

Amint egy PoS lánc megpróbálja a tx fee -ből eltartani magát a natív coinok örökös hígítása (inflálása) helyett, elég magas költségei lesznek a tranzakcióknak (hiszen ki kell fizetni a sok stake-előt), ami az új feltörekvő láncok felé tolja a felhasználókat, hiszen az új lánc épp ugyanazt a biztonságot tudja garantálni csak olcsóbban (mert kisebb a kapitalizációja). PoW-nál tudod, hogy azt fizeted meg, hogy az infrastruktúra és a rengeteg energia garantálja a biztonságot, de PoS-nál miért fizess annyit, amikor egy olcsóbb lánc is ugyanazt tudja? Ha pedig örökké hígítással lesznek kifizetve a stake-elők, akkor a bitcoin ígérete (max coins) megintcsak felértékelődik ezzel szemben.

Bár igaz, hogy pl a DeFi-hez likviditás kell, ami annál jobb minél több felhasználó van, így van egyfajta "network effect", de mivel több láncon olcsó jelen lenni, ez elég gyenge (lásd pl chat appok). Ráadásul egy új PoS láncnál azt is nehéz megmondani hogy mennyire használják, ugyanis fake volume-ot pakolni alá szintén olcsó (pl a saját magán futó DEX-en), szóval elég biteket gyártani ahhoz, hogy ha valaki technikai szempontok alapján összeveti a láncokat, az képtelen legyen azt mondani, hogy az egyik "erősebb" mint a másik - csak annyit lát, hogy más. Ezzel szemben PoW-nál a munka biztosan valódi pénzbe kerül, az objektív szemlélő számára pusztán a bitek vizsgálata elárulja, hogy egyik lánc mitől értékesebb mint a másik.

Ez tulajdonképpen a "nothing at stake" probléma kiterjesztett változata; láncon belül a tudod bünteti azokat akik visszaélnek azzal hogy párhuzamos láncot is építenek hogy jól járjanak bármelyk lesz sikeres, de ha ugyanazok egy tök más láncon dolgoznak ugyanebben a szellemben, akkor már az algoritmussal (és mindenhogy) tehetetlen vagy velük szemben, pedig szerintem az ugyanúgy probléma. Az, hogy az új láncok mind PoS-t használnak nem azért van, mert minden szempontból jobb technológia mint a PoW, hanem azért, mert elengedték azt, hogy jobb Bitcoinok legyenek mint a Bitcoin. Az a verseny lefutott, ez már egy másik.

Ez a Bitcoin, Ethereum, Dogecoin, HUPcoin stb. (ez utóbbi lehet nem is létezik, de biztos lesz majd ilyen is), ugyanolyan pénzügyi mániák, mint az utóbbi pár száz év mániái. Sokkal olcsóbb inkább venni egy tőzsdei mániákról szóló könyvet pár ezer forintért, azt először elolvasni, mint csomó pénzt tolni ilyen buborékokba. Volt már sok ilyen pénzügyi mánia, lesz is még.

Ugyanazt a mintázatot követik ezek: van egy pénzügyi termék, ami mögött nincsen szinte semmilyen valós érték. Elkezd felmenni az ára, mindenki erről beszél, mindenki ezt veszi. Csillagos égig emelkedik az árfolyam, aztán kipukkad a lufi, és nulla közelébe esik az árfolyam. Egy idő után mindenki elfelejti a dolgot, aztán jön a következő.

Onnan lehet ezeket felismerni, hogy 1) nincs mögöttük valós érték, 2) mindenki erről beszél, címlapon hozzák a nem pénzügyi híroldalak is. Ezekből a legjobb kimaradni.

Pl. azt. Amögött van valós érték, a kézzel fogható ingatlan, vagy pedig egy adott cég összes szellemi terméke, brandje, tárgyi eszközei, alkalmazottai. Persze azon is lehet bukni rövid távon, akár 30-40%-ot, hosszú távra kell vele tervezni.

Az is jó befektetés, ha saját magadba fektetsz be, pl. képzed, továbbképzed magad, vagy akár a saját egészségedbe.

Vagy saját vállalkozás is jó befektetés lehet, ha tudod mit csinálsz.

Ritka ezt a kort megelni demencia nelkul. Sokmindent meg is magyaraz.

Odaig van igazad, hogy egy 80-90 eves nenike az eletben nem fogja megerteni, hogy hogy loptak el a bitcoinjat, es miert nem volt ra allami garancia.

De aki tudja mit csinal, es idoben kezdte, annak jo business.

Azt kellene megérteni, hogy a BTC tök jó eleme lehet egy diverz portfóliónak. Szerintem normális ember nem teszi bele a pénzének 100%-át, de ez nem BTC-specifikus - semmibe nem merném beletenni a pénzem 100%-át. 

Ha holnap lesz egy security flaw a BTC-ben, és emiatt nullára zuhan az értéke, akkor megvonom a vállam, ha meg milliárdos leszek belőle, akkor úgyis boomer ETF-eket veszek belőle, és onnantól megint teszek rá, hogy mi lesz a BTC-vel.

De lehet abból is ha van rá elég időd... Ha nincs akkor  lehet kockáztatni és vagy bejön vagy nem. A buborékon is lehet nagyot keresni (sőt azon lehet igazán), de ugyanígy benne van a nagy bukás is. Ami most folyik a pénzügyi világban az biztos benne lesz a történelemkönyvekben.

ha van idod?

0 indulo toke, havi 500 USD hozzateves, es atlag legyen 8.5% (az elmult 10 ev atlaga 13+% az S&P500ra), 30 ev alatt, a vegeredmeny: ~745k USD. ez messze van a FIRE-tol, a fatFIRE-tol meg meginkabb. es ez 30 ev! akkor mar kb kar "hamarabb" nyugdijba menni, svajcban pl eleg buko, ha 62 evesen hivatalosan nyugdijba mesz 65 helyett.

ha nincs idod, akkor nem kockaztatni kell, hanem latni a trendeket, es nem a regi, boomer elvek menten befektetni, hanem abba, mi jon fel (EV, legalis drogok, etc). e mellett meg kell jatszani a bubikat, es idoben kiszallni. (a BTC szerintem _nem_ bubi. tobb mint 11 eve tartom, es 6 jegyu USD alatt nem tervezem eladni egyelore).

 

a penzugyi konyveket ujra kell irni, mert amikor irtak azok az idok mar teljesen elmultak.

https://blog.coinbase.com/committing-to-better-customer-service-during-…

When there is heightened interest in the crypto space, we see an influx of support inquiries from both existing and new customers. We realize that many of you are experiencing delays in our response time. Whether you’re a new user or have been with us since day one, we recognize this is frustrating. This is not the experience we want for you, our customers.

Ó jaj, már a háziasszonyok is Bitcoin-ba fektetnek, ilyenkor kell elkerülni egy befektetést jó messzire. Egyre nagyobbra fúvódik a buborék.

Ó jaj, már a háziasszonyok is Bitcoin-ba fektetnek, ilyenkor kell elkerülni egy befektetést jó messzire

Melyik befektetés nem buborék most? Az elmúlt ~14 hónapban mindenki, aki valamennyire képben van a befektetésekkel kapcsolatban, kb megduplázhatta a pénzét, sosem volt ennyire felpörgetve a piac, amióta létezik az ismert univerzum, végtelen mennyiségű új pénzt öntöttek a piacra, de a BTC a buborék? :D

Amúgy semmi gond, kerüld el messzire. Tényleg. Nem egyforma a kockázattűrése a befektetőknek, és ezzel semmi baj, csak kár osztani az észt. Ha holnap nullára esik a BTC, elbukom a portfólión tizedét. Ki a francot érdekel? Buktam már nagyobbat is. Ennek a többszörösét lehetett összeszedni, amikor kiárusítás volt tavasszal a tőzsdén.

Szerkesztve: 2021. 02. 23., k – 21:12

Elon Musk 20 milliárd dollárt vesztett a bitcoin zuhanásán

Tehát, ha jól értem: van egy autógyártó cég, aminek főnöke egyszer csak kijelenti, hogy most már space cash-ben is lehet az autóikért fizetni, és vettek ők is egy jó adag space cash-t. Egy darabig emiatt mindenki space cash-t vesz, hogy az milyen jó, illetve a cég részvényei is szárnyalnak. Aztán egy nap alatt esik valamennyit a space cash árfolyama, mert pl. éppen többen akarják a space cash-t beváltani unalmas, nem space cash-re, mint ahányan fordítva, vagy valami ismeretlen módon manipulálják az árfolyamot, stb. Emiatt a tőzsdén hirtelen azt gondolják sokan, hogy az autógyártó cégre is rájár a rúd és hirtelen 110 milliárd dollárnyit esik a cég értéke, ami miatt a főnök már nem is a világ leggazdagabb embere. Egy space cash miatt. Hmm...

Van benne igazság, de valójában ugyanez van, ha USD-je van a cégnek, vagy ha egyik cég a másik papírjaiba fektet, és azok esnek. Összegezve, ebben semmi új nincs és semmi Bitcoin specifikus.

Nem az össes vagyonukat tették BTC-be, tehát simán diverzifikációnak is tekinthető ez. Akármennyire volatilis is a BTC, a portfóliójuk ettől csak stabilabbá vált.

Ráadásul ahogy nézem a BTC megint 50EUSD felett jár, tehát a Tesla vesztesége virtuális és átmeneti volt. Emlékeim szerint a 40EUSD alja környékén vásároltak be, tehát eddig nem veszítettek semmit.