1 millió eurót kap a GNOME alapítvány, mint közérdekű infrastruktúra fejlesztője

Címkék

A GNOME alapítvány munkáját közérdekű infrastruktúrán végzett munkaként azonosították, s mint ilyen 1 millió eurós támogatást kap a Sovereign Tech Fund-tól a GNOME asztali környezet és platform modernizálására, akadálymentesítésére, fejlesztői eszközeinek javítására. Az összeget a GNOME az alábbi dolgokra költi majd:

  • Improve the current state of accessibility
  • Design and prototype a new accessibility stack
  • Encrypt user home directories individually
  • Modernize secrets storage
  • Increase the range and quality of hardware support
  • Invest in Quality Assurance and Developer Experience
  • Expand and broaden freedesktop APIs
  • Consolidate and improve platform components

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Helyes! 20+ éve használom minden nap. Hajrá!

trey @ gépház

Szuper hír, megérdemli a projekt!

Szerkesztve: 2023. 11. 12., v – 11:57

Ideje ebbol a penzbol meg tobb JS-t belepakolni es megtriplazni a memoriafogyasztasat, mert kinottek a hardverek ezt is. ;)

Ha megnézed a legújabb fedorát ott pl nagyot gyorsult a gnome (személyesen nem próbáltam de több helyen olvastam, többek közt itt is).

Amúgy az hogy egyszerűsítenek én nem feltétlenül érzem problémának. Ma már simán oda tudok rakni egy mezei user elég egy gnomeot vagy cinnamont attól függően hogy macről vagy windowsról vált. Van millió+1 asztali környezet ahol az utolsó miliméterig be tudsz reszelni magadnak mindent, szvsz jó hogy van "hülyebiztos" megoldás is.

Miert is ne lenne mervado?

Mervadobb, mint azoke, akik nem valasztottak a GNOME-ot, hanem kaptak, mert meg "csak hallottak, hogy kiprobalhatjak az Ubuntut" es soha le se probaltak cserelni az ablakozojat.

Ha mar nemdefaultereket nezunk, hanem "DE valasztokat", nemhogy magasan nyer a KDE, de a GNOME szerintem meg csak nem is masodik jelenlegi formajaban.

Hát, én mikor elkezdtem megint linux desktopozni egy hosszabb kihagyás után, akkor gnome lett, mert az volt a default, végül azért ment a levesbe, mert volt pár olyan dolog, amihez muszáj volt extensiont használni, mert kellett az életképes desktop élményhez (és itt nem kell nagyon elvadult dolgokra gondolni, csak pl használható multi monitor supportra), és azokból valamit minden egyes update eltört a francba, aztán kellett hegesztgetni. Aztán a nem tudom hanyadik után, mikor konkrétan valami azért nem ment, mert kurva fontos volt refaktroálni a globális app változót applicationre, vagy valami ilyesmi, akkor megint feldobtam egy kdet, hogy ott rohadjon meg. Abba nem kell semmit külön belevarázsolni, és bónuszként ha kb bárminél felmerül, hogy "mi a francér nem lehet ez inkább úgy, hogy", akkor megkeresem a settinget, beállítom, és jól van. Ugyanez gnomeban a biztos van rá valami extension az abandonwareség valamilyen fokán. És ez ugyan járulékos nyereség, a legtöbb megszokható volt, de azért összességében nekem jobb, hogy azt a pár dolgot, ami nekem nem áll alapból kézre, azt simán át tudom konfigolni. Cserébe mondjuk, főleg némelyik appnak a defaultjai botrányszarok tudnak lenni.

Same here (fedora, gnome, intel, mondjuk dokkoló), nem az volt a baj, hogy nem tudta mi merre van, hanem az, hogy be se lehetett állítani a viselkedését "normálisra". Már megkoptak az emlékek, de kb nem tudta azt ha jól emlékszem, hogy legyen x virtual desktop egymás alatt, és együtt lapozzon a két monitor, vagy hogy az overviewban látsszon minden, vagy valami ilyesmi. Nem volt használhatatlan ami benne volt, csak nekem volt nagyon zuzu petals.

mert sosem voltak egymas alatt a virtual desktopok, hanem egymas mellett? legalabbis nekem ez remlik, fixme :)
az is remlik, hogy ment a huzavona, hogy a virtual desktop csak a main monitoron legyen, vagy minden, aztan lett valami tweak ahol ezt is lehetett bokdosni. reg volt es csak ritkan hasznaltam a virtual desktopot (tobb monitorral kb. minek)

Az, hogy jobbra balra, vagy fel-le, azt simán el tudtam volna engedni, szerintem az volt a baj, hogy csak a mainen volt, vagy külön ment a lapozó, vagy valami ilyesmi, ami nekem a nettó agyfasz kategória volt.

Értem, hogy szerinted minek, nekem hasznos, hogy tudom csoportosítani, hogy éppen mit csinálok, ezekhez tudom használni mindkét monitorom, és könnyen tudok köztük váltani.

Ezek csak a beteendo funkciok. Azt miert nem soroljak fel, hogy mit szuntetnek meg, es mit butitanak le?

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

"Investment"? Ez most őszinteség, elszólás, vagy tévedés?

Jó hír! Alig várom, hogy mi sül ki ebből! Reméljük, hogy jó dolgok.

A KDE-vel összehasonlítva - ha csak az objektív mérőszámokat nézem - a gnome mindenben rosszabb. Kétszer annyi memóriát, és több CPU-t eszik, kevesebbet tud. Remélem elérik a KDE szintjét ennyi pénzből...

Én tiling WM userként egyiket sem szeretem. Azért a KDE is bloat, meg bugzani is erősen tud, viszont valóban testreszabhatóbb, és kisebb erőforrás-igényű. A Gnome sem használhatatlan, de valóban erősen lebutított, és a bloatsága attól is függ, hogy milyen egyéb szolgáltatásokat futtat az adott disztró alatta, meg milyen extension-ök vannak telepítve. Pl. ugyanaz a Gnome 45 Fedorán majdnem másfélszer bloatabb, mint Ubuntu alatt, ami meg bloatabb, mint Debian alatt. Nagyban függ, hogy hogyan konfigolod, mit telepítesz mellé. A KDE is nagyon tud szórni ebből a szempontból.

Ha full DE kéne, én inkább raknék fel LXQt-t, vagy Xfce-t, persze akkor már inkább egy WM, stacking WM-ek közül IceWM, WindowMaker, JWM, Openbox, Fluxbox, fvwm, illetve tiling WM-ek közül bspwm, dwm, Herbstluft, i3wm, Qtile, esetleg Wayland-vonalon Sway, Hyperland. Persze van még alternatíva bőven ezeken kívül is, de azok nehezebben elérhetőek, nem annyira ismertek, erősebben rétegcuccok. Amik nálam az utóbbi években mentek, kronológiai sorrendben: Openbox, i3wm, Gnome 3.2x (ezzel a Waylandet teszteltem) Sway, Openbox, dwm, bspwm, dk wm, bspwm (jelenleg), és néha játszottam másodlagos WM-ként ezekkel: Fluxbox, IceWM, WindowMaker, X11 TWM (ez utóbbi kettő konfigja félbe van hagyva, várat magára, hogy befejezzem). Sőt, félbe van hagyva egy saját WM projekt is, egy nowm-fork (üres shell scipt loop az xinitrc-ben, kiegészítve sxhkd-vel, ami xdo, xdotool, suckless X cli megoldásokat hívogat). Látok felhasználókat olyan ritkaságokat is használni, mint ratpoison, xmonad, StumpWM, mwm/nscde, olvwm, stb..

Nem rajongok a Red Hat-ért, és a Gnome-ért, már eleve a politikai irányultságuk, meg a nagycéges, mindent eldöntünk a felhasználó helyett, lebutítunk neki felfogás miatt, de mehetett volna talán jobb vagy akár rosszabb helyre is a pénz. Mindenesetre több projekt kaphatna ilyen ajándék pénzmagot, Bill Gates, Soros, Musk, Larry Page, Zuckerberg, stb. bőven megengedhetné, hogy akár többet is támogasson évente ilyen 1 milliókkal, nekik az aprópénz, uzsonnára többet költenek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Jajj, imádom ezt, a vi konzolhuszárkodás vonalon tolod, hogy azért jó, mert nem kell mindig újat megtanulni, aztán idetolsz egy olyan ~15 elemű listát WM-ekből, hogy ezek mentek nálad az utóbbi években (és akkor nagyvonalúan eltekint attól, hogy van még vagy másik ~10 elemű lista, amit szintén ismersz). Hallod, bőven több mint 20 éve linuxozok, harmad ennyit nem használtam összesen. Mit nem használtam, szerintem nem is láttam. :D Zseni. :D

Kipróbáltam több mindent az idők során. Én nem disztrók között ugrálok, hanem éveken át azonos disztrón az ökoszisztémám variálom, nem csak WM, de minden más megoldást is cserélgettem az idők folyamán, nem csak vim-re, de sok minden mást is, ami a rendszeren van. Nyilván ehhez idő kellett, meg fokozatos volt, nem 5 perc alatt próbáltam ki mindet. Egyébként még így is sok minden van, amit nem próbáltam ki (xmonad, Hyperland), meg van egy pár, amit próbáltam, de nem tettem bele a fenti listába, mert csak 5-10 percet volt fent, nem tetszett, vagy valami jelentős korlátjába ütköztem, ami azonnal dealbreaker volt (pl. 9wm, berrywm, stb.), vagy ugyan használgattam, de nem a saját rendszeremen, vagy csak tesztrendszeren (JWM, LXQt pl. ilyen, anno saját gépemen csak LXDE volt, de azt meg DE, nem WM, azért nem tettem bele a listába). Nagyon korai linuxos időkben én is DE-kkel kezdtem, nekem a kedvenc sokáig a KDE volt, de próbáltam Cinnamont, Mate-t is.

Szerintem aki leragad ezeknél a mainsteam Gnome, KDE-nél, a Linux legjobb részéből marad ki. Persze megértem, ha mást nem tud feltenni, de pl. te nem vagy ez a kategória. Meg aki kezdő is, vannak jó WM-es disztrók is, amikben jól elő van konfigurálva az adott környezet (Archbang, Mabox, Arco-nak különböző WM-es kiadásai), meg igazából nem nagy szám őket már most se archinstall-lal telepíteni, bár ez utóbbi még mindig veszélyes egy kezdőnek, mert feltelepíti ezeket a WM-eket Arch-ra, feltelepül, működni fog, de default, külön témázás és testreszabály nélkül bűn rondának fogja ezeket találni, meg fogalma sem lesz, hogy default configban mik a billentyűkombinációk, így gyorsan elszalad, hogy használhatatlan szarok, és csak frusztráció, rossz szájíz marad.

Néha azért is jó a WM-et lecserélni, mert bővíti az embernek a látókörét, meg kevésbé lesz unalmas a rendszer, hogy mindig ugyanaz megy, ugyanúgy néz ki, stb.. Bár mostanában nekem sem változik már kb. 2-3 éve, mert eleve csak bspwm és dk wm között ingadozott, ezek meg ugyanúgy voltak konfigurálva, ugyanúgy néztek ki, ugyanazok a billentyűkombinációkkal ugyanazokat az alkalmazásokat indították, ugyanaz a háttérkép, ugyanaz a polybar/lemonbar, dmenu, stb.. Indulás után azt se venni észre melyik fut, annyi, hogy a dk wm-nek van 1-2 extra dinamikus ablakelrendezési kiosztása, meg a konfigfájl máshogy néz ki. De pl. egy i3wm és Sway között sem fogsz különbséget látni, azoknál még a konfig is azonos körülbelül, mivel klónjai egymásnak, csak az egyik X.org, a másik Wayland alapú, és utóbbi esetben le kell cserélni néhány alkalmazást lehetőleg Wayland-kompatibilisra, pl. scrot-ot grim-re, sxiv-t imv-re, polybar-t swaybar-ra, stb., de ezek csak motorháztető alatti változások, amik ha be vannak konfigurálva, kb. a user észre sem veszi, mert annyira hasonlóak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Persze, hogy meg tudnám csinálni, csak semmi értelmét nem látom, nekem nagy vonalakban kb tökmindegy, mindet el tudom használni. Nincs azzal baj, hogy neked ez tetszik, mindössze az a szórakoztató, hogy miközben folyamatosan mondod, hogy az a jó a mindenfélében, hogy nem kell újra tanulni, ehhez képest aztán "mert bővíti az embernek a látókörét, meg kevésbé lesz unalmas a rendszer, hogy mindig ugyanaz megy, ugyanúgy néz ki, stb.", és közben folyamatosan változik amit használsz, és nem zavar, de valamiért értetlenkedsz, ha valaki le se szarja, ha pár évente egyszer lecseréli az IDE-t amiben dolgozik.

Ha annyira kéne, én is el tudnám használni, akár a Gnome-ot, akár a KDE-t. Nem tetszene, de be tudnám állítani olyanra, hogy minimálisan megfeleljen, csak hát minek, mikor ezt az ökoszisztémám kiépítettem, konfig fájlok el vannak mentve a ~/.config/-ban, így már nem nagy munka ezt használni, esetleges újratelepítés, új rendszerre költözés után sem.

Nekem kicsit hiányzik, hogy változzon a rendszer, de nem annyira, mint gondoltam, hogy fog. Annyira kézreálló már minden, annyira egyszerű, átlátható, hogy nem hiányzik a változás. Nem lenne rossz, de nem igénylem.

Ezekkel a nagy DE-kkel egyébként több baj is van. Óriási kódbázis, csak multik meg nagy pénzmaggal dolgozó alapítványok tudják vinni projektként, bugok javítására sokat kell várni. Plusz minden főverziókor, minden néhány évben teljesen átdizájnolják, átalakítják őket, így bezavarnak az embernek kialakult workflow-jába, ez is marha idegesítő. A régi verziók meg elavulnak a régi toolkitek miatt. Plusz egy konfigfájlt könnyebb hordozni, mint GUI-n kattintgatni minden beállítást végig. Egyszerűen csak nem hatékonyak ezek a DE-k, hagyományos GUI-k. Nem használhatatlanok, de a WM-ek után visszalépésnek érezném őket. Ha annyira csak DE-ből lehet választani, akkor nálam az LXQt, Xfce lenne a befutó, mondjuk ha gyorsan kéne egy eldobható rendszer, pár óra elejére, amit könnyű, gyors, 2 kattintásra, 2 perc alatt telepíteni, meg gyorsba beállítani. Esetleg Gnome, de azt nem szeretem a lebutítottsága és a Gnome team mindent butitsunk le, korlátozzunk le szemlélete miatt. Ugyanez az IDE-re, simán tudnék én is VSCode-ot használni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nekem egy olyan DE kell, ami magbízhatóan képes kezelni a windows share-ket. Könyvjelzőbe dobhatom, nem szakad, nem karikázik, nem kell hozzá konzolozni fél napot...

Erre a KDE elég jó. A másik, ami nekem nagy segítség, az a KDE Connect. Így hirtelen.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Látod erre nem gondoltam, ez valóban egy érv, hogy a DE komplett ökoszisztémával jön. Míg egy WM, csak az ablakkezelésről gondoskodik, nagy ritkán van csak háttérképkezelő, panel mellékelve hozzá (pl. IceWM), a tiling WM-eknél ez sincs, ott csak egy fekete vagy szürke háttér fogad, üres képernyő, alapból nincs semmi, semmilyen elődefiniált alkalmazás vagy panel, mindenről a user-nek kell gondoskodni, de ez jó dolog, mert minden ponton eldöntheti, hogy mit akar használni.

Az első 2 évben én is KDE fan voltam, csak azt használtam. Sambát azonban azóta nem nagyon használtam, de ha kéne, én inkább bekonfigurálnám terminálból, írnék rá szkriptet, lehet kuli munka, de kb. egyszer kell megcsinálni, utána örök időkig működik, még akkor is, ha KDE-n valami bug miatt eltörik valami. A Sambát már kerülném is, mivel MS technológia, és hiába vannak FOSS implementációk (meg került be a driver a kernelbe), attól még nem lesz jobb vagy biztonságosabb, ugyanaz a szutyok. Örülnék, ha kihalna végre.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

De tudom. Csak azt felejtettem el, hogy ez egyeseknek mekkora érv. Nekem meg pl. pont a legnagyobb ellenérv. Volt is pár éve egy másik fórumon egy emberke, nagy Mint Cinnamon fetisiszta volt, sose értette, hogy miért használ valaki WM-et, meg Arch-ot, mikor egy Mint Cinnamont 2 perc feltenni és minden benne van. Próbáltam neki elmagyarázni ha telepítenék is Mint-et, ott is azzal kezdeném, hogy eltávolítom belőle az összes szemetet, meg felteszek saját WM-et, mert nincs szükségem a beépített szutykokra, nem bírta megérteni. Próbált érvelni, hogy milyen jó, szép nagy színes ikonok, jó panel, jó alkalmazásindító menü, hiába magyaráztam, hogy ezeknek egyikére se kattintanék, mert közvetlenül, billentyűkombinációkkal indítom, ami kell (nagyon ritkán meg fuzzy find alapú launcher alkalmazással, dmenu, rofi, wofi, fzf-alapú script közül valamelyik).

Ez a komplett DE ökoszisztéma azoknak jó, akik kezdők, mert nem tudnak még egyes alkalmazástípusokra alternatívákat, és nem kell azzal kezdeniük a linuxos pályafutásukat, hogy keresgélnek, hanem minden alájuk van tolva. Ahogy viszont az ember hosszabb ideje linuxozik, kialakul egyfajta preferenciapalettája, hogy milyen programokból mik kellenek neki, és úgyis felteszi azokat, nem keresgél, nem a beépített megoldásokat használja. Pont itt buknak a grafikus csomagkezelő, Store alkalmazások is, Synaptic, Gnome Software Center, Octopi, stb., hiszen, aki kezdő, nem nagyon keresgél, aki meg haladó, az terminálba vereti a CLI csomagkezelővel befelé a megszokott csomagneveket (apt install, dnf install, pacman -S, stb.). Ez is olyan, mint a pótkerék a biciklire, hogy csak egy ideig kell.

Pont ezt utáltam a Windowsban is, sok beépített, használhatatlan szutyok, IE/Edge/Edgium, Notepad, Write, Paint, Moviemaker (régebben), Windows Media Player, Windows Explorer, Outlook/Express, stb., mindnél van jobb megoldás, még FOSS címke alatt is. Ezeket tényleg csak ilyen ECDL Mancika szintű felhasználók használják, akik nem tudják, hogy fel lehet tenni mást. Így én már a windowsos korszakomban is lecseréltem kb. mindent, és Linuxon is adta ez magát, a nagyon kezdeti KDE4-es időket leszámítva, az első pár hónapban. A legjobban azt utálom, hogy ultrafelesleges dolgokat is tesznek disztrókba vagy DE-kbe, pl. Avahi browser, azt is minek, meg CD/DVD író, szkennelő alkalmazás, mikor a legtöbb user nem is használ már ilyeneket. Windowsba is nyomják bele a reklámokat, telemetriát, One Drive, Candy Crush, egyéb kreténség, ki a ráknak kell az? A legjobban OEM gyártók voltak ebben a műfajban eleresztve, a legtöbb brand géppel előtelepítve jött egy csomó szemét, MS Office és antivírus demo/trial, 10 kiló adware, spyware, hátha kell valakinek.

Lefogadom te sem a beépített megoldásokat használod min. 90%-ban. Megvan az évek óta kialakult (és folyamatosan változó) preferenciád, hogy mi a kedvenc fájlkezelő, text editor, böngésző, stb., amire esküdsz, megszoktál, legjobban kézre áll, és automatikusan felteszed azokat, függetlenül attól, hogy épp milyen disztró vagy DE elé ülsz. Ráadásul én pont emiatt nem csinálok a rendszereimről sem mentést, vagyis hagyományosan nem szoktam rá. Nekem egy fél-egy éves rendszer visszaállítása a backup-ból sokáig használhatatlan volt, mert annyi idő alatt megváltoztak a beállításaim, preferenciáim. Talán 2-3 éve működne, de most meg a rendszereim annyira minimálisak, config fájlok eltéve, hogy nincs mit menteni egy komplett rendszeren.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

De tudom. Csak azt felejtettem el, hogy ez egyeseknek mekkora érv. Nekem meg pl. pont a legnagyobb ellenérv

Ezzel semmi baj nincs, csak az nem megy a fejedbe, hogy ez nem a "haladóság" természetes végpontja, hanem a te kütyüzésre való hajlamodé. Ami valóban viszonylag sok kockában megvan (legalábbis a "normális" populációhoz képest), de messze nem általános, és ha igen, akkor sem biztos, hogy a tooling basztatásnál jön ki, ez a legtöbbünknek messze nem olyan fontos mint neked. 

Ez a komplett DE ökoszisztéma azoknak jó, akik kezdők, mert nem tudnak még egyes alkalmazástípusokra alternatívákat, .... A legjobban azt utálom, hogy ultrafelesleges dolgokat is tesznek disztrókba vagy DE-kbe .... Lefogadom te sem a beépített megoldásokat használod min. 90%-ban

Nem igazán, itt pont arról van szó, hogy egy csomó minden eleve ott van, és nem kell rajta gondolkodni. Engem rohadtul nem zavar, hogy a DE feltesz egy csomó "ultrafelesleges" dolgot, ami ha kell, akkor ott lesz. Természetesen vannak olyan dolgok, amikben megvannak a preferenciáim, azokat felteszem, és használom. De körkörösen, extrém magasról nem érdekel, hogy minek hívják a programot, ami a taskbart csinálja az ikonokkal, a clipboard managert, a hangerő basztató és kimenet választó izékét, a network manager bekonfiguráló anyámkínját, azt a valamit, amibe begépelhetem az indítani kívánt program nevét, a programot, ami cserélgeti a háttérképemet, jeleníti meg a notificationokat, vagy teszi ki az órát és a naptárat a sarokba., esetleg jön fel, ha megnyomom a print screen gombot, vagy mutatja meg, hogy mi van, ha nyomok egy alt-tabot.

A legtöbb alkalmazás sem érdekel különösebben, kb teljesen hidegen hagy, hogy mi a pék fog kinyitni egy képet, ha rákattintok. Ugyanez van még egy csomó mindennel, pdffel, mp3mal, random tököm videókkal, meg számos jó ég se tudja mivel, amit az ember letölt, és azt várja, hogy akármi kinyissa, és közben kb úgy viselkedjen, ahogy az ember azt nagyjából várja tőle. És kb százszor többet ér, hogy szinte mindig van valami, és tudom használni kb instant (a DEk ebben jók, a hozzájuk jövő szarok kb ugyanúgy néznek ki, és kb ugyanolyan logika mentén épülnek fel), és nem kell rajta gondolkodni, meg keresgélni, meg a konfigot reszelgetni hogy pont jó legyen... csak van, és működik. Aztán azt a néhányat, ami meg nem jó mert nem áll kézre azt vagy a helyére basztatom valami kényelmes GUIból (a KDE ebben elég jó), vagy keresek rá egy altarnatívát. Arra, és nem mindenre is. És ja, azzal sincs kedvem pöcsölni, hogy úr isten, most mivel kell mondjuk kinyitni meg felcsatolni egy samba sharet, beírom a címsorba, hogy smb://mittom.en aztán haladjunk.

Cserébe elképesztően nincs igényem arra, hogy gyorsbillentyűkkel indítsak programokat, meg mindenféle workflowra végletekig összescsizolt izém legyen, úgyse bírom megjegyezni, meg úgyis annyi félét csinál az ember, hogy sokkal egyszerűbb, ha amikor csinálom, akkor kb szétszórom úgy, ahogy épp jó. És nem az lesz, hogy valami új kell, amit még nem csináltam, akkor hosszan lehet vekergőzni rajta, hogy ezt most hogyan. Van pl egy ideje a kwinben titling tudás, kurva jó. Használtam már vagy háromszor, mert az esetek 99%-ában bőven elég, hogy oda tudom csapni fél képernyőre, vagy valamelyik sarokba az ablakokat. Rohadtul nem fogom magam hatékonynak érezni attól, hogy mit tudom tudom én, napi egyszer a chrome, vagy párszor a file kezelő gyorsbillentyűvel induljon, ahelyett, hogy alt+space, ch/dol, enter, bár épp ezt is be lehetne állítani. 

Amikor még fiatal voltam és se kutyám se macskám nem volt, ráértem én is reszelgetni ezeket a szarokat. Most már egy conkyra sincs időm, hogy összehordjak egy jó configot hozzá. A desktop nekem legyen olyan, hogy ha kell akkor találja ki a gondolataim, de egyébként ne zavarjon, bújjon el. Dolgozni akarok, nem azzal foglalkozni.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Arch nem olyan sok munka, csak az első 1-2 install. Utána már lementett csomaglista alapján lehet mindent újratelepíteni, konfigokat meg a régi home-ból húzni vissza, vagy esetleg git-re menteni, onnan klónozni.

Gentoo-t is próbáltam, többször nekifutottam, de nem sikerült megugrani. A minimalizmus miatt. Ha valami DE-vel telepíteném, meg fullos USE flagekkel, generic kernellel, akkor könnyű lenne, de az csalás. Én WM-mel, meg kicsontozott kernellel csináltam, és működött ugyan a rendszer, de fontos dolgok hibádzottak, gépspecifikus billentyűk, GPU gyorsítás nem volt jó, stb.. Tervezek vele még futni kört, de az nem mostanában lesz. Pedig a Gentoo sem nagy szám, onnantól, hogy van működő, mentett Portage make.conf-od, benne a megfelelő USE flag-ekkel, meg mentett kernelkonfig, onnan nem nagy szám telepíteni, modern gépeken a proci is van olyan combos, hogy a fordítás se kivárhatatlanul hosszú. Viszont amíg eddig a pontig el nem jut valaki benne, addig nagy szívás, mert ha elrontasz valamit, és fel kell venni valami új USE flag-et, vagy hasonló, az emerge szépen minden értintett csomagot újrafordít, és ez egy ördögi kör, állandóan forog újra minden, az már úgy iszonyat időtemető tud lenni, míg az ember bénázik. Manapság kevesebb időm is van, talán jövőre lesz annyi, akkor újra nekifutok. Az Arch-nak, vim-nek, LaTeX-nek, plain TeX-nek is többször neki kellett anno futni, az se volt sima ügy.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Alapvetően engem sem annyira érdekelnek az alkalmazások. mióta megszilárdulni látszik a listájuk. A bspwm+polybar+sxhkd triót és dmenu/alock duót leszámítva a Firefox, neomutt/Thunderbird, simple terminal, fzf, Vifm, neovim, mpv, Zathura, sxiv, ffmpeg, imagemagick kb. lefedi a használt alkalmazások 99%-át, meg sok minden saját shell script már (azok is főleg alap coreutils vagy GNU toolokat hívogatnak). A többi apróság (htop-vim, cmus, transmission-cli, bvi, wget/curl, stardict-cli, xetex, sox, gcc/llvm/clang, make, git, GUI-sok közül Steam, Signal kliens, Gcolor Picker, stb.), meg most van néhány új (pl. aMule, Carla/guitarix, Lingot), néha esetleg felmegy qemu, néhány játék, DosBox staging, ScummVM, PCem, Deadbeef, LibreOffice appimage, stb., de ezeket ritkán használom, nem is mindig vannak fent.. Nekem csak az a fontos egy alkalmazásnál, hogy ne legyen bloat, ne splash screen-ezzen, ne legyen benne millió toolbar, lehetőleg legyen terminálos TUI/CLI, és működjenek benne lehetőleg a vi/vim típusú billentyűk, vagy be lehessen ilyeneket állítani, lehetőleg modálisan.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

The Sovereign Tech Fund started in October 2022 and is financed by the German Federal Ministry for Economic Affairs and Climate Action. It is currently incubated at SPRIND GmbH.

 

A németek biztosan majd belerakják az öko/migráns/meleg propagandát a GNOME-ba ezen keresztül. Vagy ez most nem narratíva? Hol marad a projekt szuverenitása?