A Wendy's autós áthajtós kiszolgálásában chatbot-ra állna át

Címkék

Eddig technikai érdekesség volt, hamarosan azonban már az "utcán" is tapasztalhatjuk, hogy munkahelyeket vesz el, vagy fenyeget ... A Google és a Wendy's együttműködésében a gyorsétterem az autóval áthajtó rendszerben rendelőket AI-s chatbottal szolgálná ki. A Wendy's szerint az ügyfelek nem nagyon fogják észlelni, hogy nem egy humán alkalmazottal társalognak. Részletek itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2023. 05. 12., p – 08:55

Ezek szerint akkor a munkahelyek, amelyek megmaradnak: hamburger összerakása, krumpli sütése és a vécé takarítása, tekintve, hogy a koszos környezetben finommotoros fizikai munkát végző robotok léteznek, de még megfizethetetlenül drágák. Eközben az étterem menedzselését és ügyfélkommunikációt, tehát a valóban sikerélményt adó magasabbrendű munkát  vidáman elvégzi egy számítógép. Szép új világ. 

igen, ezekre gondoltam. ezek ilyen furcsasagkent mukodnek itt-ott, de ezen kivul biztosan nem eri meg. ha gurul is, nemhogy egy lepcson, de egy kuszobon se tud atmenni. 

Talaltam hamburgerforgato robotot is, az is olyan, hogy egy helyben all, kell hozza ket-harom laptopos mernok, hogy beallitsa, es mukodes kozben is a keze ala kell dolgozni. A demo utan pedig egy hettel mar mozdulni se tudna a raragadt zsirtol.

Nem is nagy spórolás, mert ahogy írod, továbbra is kell takarítani, logisztikázni, sütni, összerakni, így csak gyakorlatilag egy minimálbéres diszpécseri munkaköltséget spórolnak le, ami nem nagy megtakarítás, de legalább az ügyfeleket majd agyonbosszantja, ha nem tudnak a rendelésen módosítani, meg extrákat rendelni hozzá. Öröm lesz nézni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ebben semmi új nincs

Mekiben, burger kigben most is rendelhetsz úgy, hogy nem kell hozzá külön ember akinél felvedd a rendelésed, csak összekattintgatod érintőképernyős terminálon, fizetsz, és hozzák.

Nem értem miért most az AI miatt megy a nagy kiakadás, amikor ez a munka már el van véve egy egyszerű UI által.

Amire rá akartam világítani, hogy ezt a munkát már most "elvették a gépek" (már ha tényleg, és nem arról van szó, hogy ezek az emberek máshol hasznosulnak, pl a konyhán) és ez nem is kifejezetten olyan munka amit egy AI-ra kell bízni egy jól összerakott felület helyett.

Az pedig hogy átláthatatlan a felület és lassú a UI akár lehetne jogos is, csakhogy ennek ellenére ki vannak maxolva ezek a terminálok, miközben user-facing személyzet meg megfeleződött a Mekikben. 

Ráadásul a Meki csak egy példa.

hehe... nem akartam szemét lenni, de első körben nekem is az jutott eszembe, hogy most sem feltétlen tudom, hogy humánnal társalgok -e egy gyorséttermi rendeléskor...

(mondjuk elvből nem eszem ilyen helyen, de azért a kölköt mostanában elvittem egyszer, hogy lássa, ilyen is van ...)

Szerintem fényévekkel magasabb szinten. Nem csak azonnal és minden nyelven fog tudni kommunikálni, még azt is tudhatja, hogy hol voltam, hova megyek, ki vagyok és pontosan mikor mit szeretek és azonnal. Persze ha az Apple és a Google ehhez az adatokat természetesen biztosítja és fogja is. Az egész étterem ezen része az egyetlen amit most és nagyon jobban tud majd ez a gép elvegezni mint bárki és sokkal olcsóbban. Wendy's részvényt érdemes venni. 

Sima telefonos/nagykepernyos tapicskolos felulet nem jobb? Sok gyorsetteremben az van, nem kell szorakozni vele. Egyszerubb technikai szinten (kb. sima weboldal), teljesen atlathato, kiszamithato, skalazhato. Erre minek AI? Es miert akarnek vele chatelni?

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

A lustasag egy olyan foka, ami valamiert az angolszaszoknal mar bevalt. Es kozben igenytelen is, aki mekis kajat eszik a kocsijaban.

A magyar McDrive sose mukodott, hulyeseg volt a koncepciot importalni. Reszeg fiatalok mennek oda gyalog es kiabalnak, hogy "auto vagyok" - miutan a franchise szabalyainak megfeleloen csak a McDrive ablak van nyitva ejszaka - es aki nem autoval megy azt el is kene protokoll szerint zavarni.

De az angolok utcara nyulo kilometeres sorban allnak a McDrive-hoz, mert ahhoz is lustak, hogy a kocsibol elbattyogjanak egy asztalig, inkabb osszeolajozzak a kormanyt meg osszekecsapozzak a karpitot. Naluk mukodik, amerikaiaknal is. En meg szimplan nem ertem, tobb szempontbol sem, hogy ez mire jo.

A népnevelő pártunk és kormányunk mégse a gyorséttermeket vegzálja, hanem a boltláncokat. Hümm, érdekes. Na meg védhetné jobban is a magyar éttermeket. De állítólag valahogy a nagy bezárások idején se érezték valamiért a fene nagy segítséget.

Miért tenné, ha benne van.

A McDonald's a magyarországi vállalatban meglévő tulajdoni érdekeltségét teljes körűen Scheer Sándorra ruházza át – tette közzé az MTI. A McDonald's Corporation hangsúlyozta, hogy a magyar gyorséttermek további működtetéséhez és növekedéséhez szükséges tőkét Scheer Sándor fogja biztosítani. Ez aligha lehet gond, legalábbis egyelőre. Scheer ugyanis a Garancsi Istvánhoz köthető, a NER-érában kiemelkedően sikeres Market Építő Zrt. alapítója, részvényese és vezérigazgatója, emellett a Unione Group ingatlanfejlesztő cég, valamint a Hotel Clark tulajdonosa.

Market... de ide írhatnánk még nagyon sok cég nevet. Hulladék mind. Olyan terülten dolgozom, hogy nap, mint nap találkozom ezen jeles generál kivitelezőkkel. Segghülye mind. Csak a pénzről szól. Bezsebelik a nagy lóvékat, a frontvonalba meg kiállítanak egyszer használatos, dilettáns idiótákat. Az nem pénz egy projektek kifizetni pár ilyen macskajancsit. Egy projektes pojácák. Aztán meg lehet nézni milyen munkát végeznek/végeztetnek borsodi/ukrán "vendégmunkásokkal".

Reszeg fiatalok mennek oda gyalog es kiabalnak, hogy "auto vagyok" - miutan a franchise szabalyainak megfeleloen csak a McDrive ablak van nyitva ejszaka - es aki nem autoval megy azt el is kene protokoll szerint zavarni.

Ezért mondjuk a kurva anyját a McDonaldsnak. 

Miért kell a sorbanálló taxist megkérnem, hogy vegyen nekem kaját, csak mert nem ültem be ittasan egy autóba?

talán annyi, hogy autóból kihajolva nehézkes tapicskolni, meg ha valaki lassú, akkor feltartaná az egész kocsisort (étteremben ki lehet rakni párhuzamosan 5 képernyőt is).

Mondjuk nekem az egész drive thru egy őrületesen pazarló amerikai hülyeségnek tűnik, amennyiben 1-3 tonnás, óriás helyfoglalású benzinzabálókkal állunk sorba egy zacskó kajáért

Akkor csak az autósoknak lesz elérhető a bagolyfőzelék?! :D

Már most is terminálokon lehet rendelni rengeteg gyorsétteremben, ehhez azért nem kell feltétlen chatbot szintű technológia, nem ettől fognak bedőlni ezek az állások. Lásd bolti automata pénztárak, hasonló eset.

Nandosnal meg terminal sincs, csak qr kod, es a sajat telefonodrol kell rendelned, amihez be kell regisztralnod, bankkartyaszamot bepotyognod, stb. Kenyelmetlen, soka tart, nem tudsz kerdezni semmit a kajarol, stb. Egy pincer egy perc alatt felvenne a rendelest. Nem tudom, mi az uzlet nekik ebben, az etterem Tele volt, es szerintem ebben kozrejatszott, hogy csomo ideig foglaltak az emberek az asztalt.

En biztos nem megyek oda tobbet.

Ritka az a gyorsétterem ahol dedikált ember veszi fel a rendelést, azaz ez minimális ember munkájára veszély, ellenben végre felszabadul az a szerencsétlen, aki szedi össze a cuccod, kiszolgál az átvevő ablaknál, kezeli a pénzt és közben rögzíti a megrendelését a hárommal hátrébb lévő kocsinak.

szegeny bolcseszek, most hova fogjak felvenni oket?

Introvertáltaknak azért ez nagy megkönnyebbülés, hogy egyre inkább nem kell emberekkel beszélniük!