DOS ChatGPT kliens egy 1984-es IBM Portable PC 5155-ön

Címkék

Nem mentség arra, hogy kimaradsz a ChatGPT hype-ból az, hogy csak ósdi géped van! 🤣 Részletek itt.

Hozzászólások

Technikailag ez egy socket. Nincs itt semmi látnivaló.

Ezt egy ARM Cortex M0 (mert ki használ már 8 bites procit, ha ugyan annyiért van 32 bites is) + TCP stack + I2C kijelző + billentyűzettel is össze lehet rakni.
Vagy egy ESP32-vel még könnyebben.

Ja, ráadásul a Cortex M0 köröket fut egy XT köré, és az ára, áramfogyasztása, helyigénye is töredéke. Bár azon nincs ilyen fasza borostány monokróm kijelző, meg ilyen buckling spring kapcsolós, kattogós IBM klasszik billentyűzet, aminek megvan azért a feelingje. Persze, nyithatnék akármelyik gépemen egy terminált, és abban is menne ez a ChatGPT, de minek. Kimaradok ebből a hájpból is. Olyan lesz nálam, mint a Java.

Bár azt azért becsülöm, hogy írnak ehhez is CLI/TUI klienseket. Minél több ilyen tool van, a terminál/konzol annál sokoldalúbb.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Kb hasonló, mint amikor 1994/95-ös tanévben az albérletből C64-ről irc-ztünk.

A C64-en volt egy packet rádió program, egy kis kézi, 2m-es (144 MHz) rádió ráköve a C64-re, onnan a kb 70 km-re lévő JNOS/TNOS gateway-ig ax25-el. A GW-től már telnet-tel egy egyetemi szerverig, ahol az irc kliens futott...

Nálunk a fősulin az ablak az internetre akkor még csak egy 9600 baudos X.25 PAD volt, amit az iskolai IPX hálózaton netbios feletti soros port  emulációval egyszerre max 4-en tudtunk használni az egész fősuliról...

Nem volt túl reszponzív, de működött a chat a kolesz gépterem és az Albi között. 

Hú, ez aztán az eltökéltség. Persze miért ne, ha a hardver képes rá. IRC-nek mai napig megvan a plain text retró feelingje, kár, hogy már nem népszerű, mindenki olyan hülyeségeket használ, mint a Discord, Zoom, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)