Sorban állnak Japánban a gamerek a Steam Deck-ért

Az egykor az Apple, most a Valve alkalmazásában álló Lawrence Yang osztotta meg a fenti videót, amin az látszik, hogy Japánban tömött (már-már az egykori, iPhone-ra váró időket idéző) sorokban várnak a gamerek a Tokyo Game Show 2022 rendezvényen, hogy végre kézbe vehessék a vállalat linuxos kézi játékkonzolját, a Steam Deck-et. Úgy fest, hogy a Steam Deck lesz a következő "nagy dolog" Japánban (is) ...

Hozzászólások

Jó cucc, nekem is a napokban jött meg :)

Nem jatszok (steamem sincs), ezert kerdeztem. De valoszinu a kerdesemet felreertettetek.
Az volt a kerdes, hogy minden pocc-roff, nincs ilyen koncepciotlan valtoztatas? (pl. mint ubuntunal jobbrol attetek balra a bezaro ablak gombot majd vissza jobbra nehany ev mulva. Vagy egy idoben alapban kiirta a pillanatnyi net sebesseget a felso csikon az ubuntu a mostani gnome alatt ugy kell felszenvedni. Mindig van valami hianyerzete az embernek.).

 

Szoval egy kesztermek erzete van az embernek, mint egy dvd lejatszo menuje, egy okostelefon, vagy mindig megvan ez a hianyzik meg valami erzet, vagy megint varialtak ok nelkul erzet?

 

Gondoltam ra, hogy veszek egyet, de valszeg a tuzzel jatszanek...

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nézve a videókat, pont ugyanaz az élmény van, mint a Steam Big Picture módban. Azt le tudod tölteni Windowsra, Linuxra, meg tudod nézni egy TV-n. Utána képzeld el ugyanazt kis kijelzővel a kezedben.

A Big Picture mód egy Steam felületet, amit konzol kontrollerre optimalizáltak. Igazából akár billentyűzet és egér nélkül is használhatod.

trey @ gépház

és ez így nem ciki meg nem gáz akkor? :D

Engem  baromira irritál az, amikor valaki azt mondja magáról, hogy "gémer". A másik ilyen szó az "influenszer".

robyboy

Esküszöm megértem amikor egyszerűen bevágják a szöveget valami programba és kész, kit érdekel a minősége, de ebben egy rakat elirás is van, szóval valaki dolgozott vele, vagy nem tudom. Nem értem az egészet. Agyrák ez az útmutató.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

A gémerrel szerintem nincs baj. Simán egy kategória, akik a gépet főleg játszásra használják, meg úgy általában ez a hobbijuk, ezzel töltik a szabadidőt, hogy játszanak. Az influenszer-től viszont engem is kiráz a hideg, nem is értem, hogy ki találta ki ezt a baromságot.

Egyébként ez jó, hogy ennyi embert beránt a Valve a Linuxba. Így már tömegek is használják, és meglátják, hogy a közhíreszteléssel és reddites meme-ekkel ellentétben a Linux 1) nem szar, 2) nem csak hackereknek, és szakállas rendszergazdáknak használható fekete mágiás, 90-es években megrekedt rendszer, 3) lehet rajta játszani bőven. Így sok olyan ember is komolyabban kipróbálja, akik egyébként hitvallás miatt még bottal sem merték megpiszkálni eddig.

Félre ne értsetek, eleinte a laikust nem fogja érdekelni, hogy Linux fut rajta, mert csak játszani fog, de ahogy rájön, hogy ezt lehet nem csak játékokhoz használni, meg hogy ugyanez a rendszer, ökoszisztéma nem csak Deck-en megy, hanem bármelyik PC-re, laptopra telepíthető (főleg AMD-sekre, de megy Intel GPU-val is, egyedül az NV-val lóg ki a lóláb), onnan lehet, hogy megindul nagyobb mértékben a Linux adoptációja.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nosztalgikusan gondolok vissza a régi világra amikor valamit bejelentettek, megjelent, elmentél érte a boltba és hazavitted.

Most meg preorder van meg imádkozás hogy egyáltalán létezzen a termék. Fura világ van.

Úgy, hogy előszeretettel álltál bele picsányi cégekbe az előrendelési rendszerük miatt, miközben a világ legnagyobb és legtehetősebb cége sem tesz másként, sem jobban.

Az előrendelés - főleg a mostani alkatrész- és nyersanyagínséges időben - egy létező és akár szükséges dolog. Hogy tervezni tudjanak.

trey @ gépház

A valve nem picsányi cég. Amit leirtam, általános jelenség.

Divat lett a vásárlók pénzét előre elkérni.

miközben a világ legnagyobb és legtehetősebb cége sem tesz másként, sem jobban.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Steam_Deck#History

A deck tavaly nyáron jött ki, most elmúlt a nyár és ha "megrendeled" a weboldalon akkor decemberre igérik, de lehet hogy az sem sikerül.

Szerinted iphone -ra is 1,5+ évet kell várni?

https://www.apple.com/hu/shop/buy-iphone/iphone-14-pro/6,1-h%C3%BCvelyk…

Szállitási idő 1 hónap. Ha nálad a 1,5-2 év meg az 1 hónap ugyanaz, akkor szerintem ne beszélgessünk tovább, mert értelmetlen.

Nem tudom mit szeretnél ezzel mondani. Az appletől elvárás az azonnali delivery, "szegény" valve meg nyugodtan szállitsa le 2 évvel később a beharangozott handleld consoleját, mert jajszegény?

Lehet persze ilyeneket mondani, majd a piac eldönti hogy mit szeretne, mit értékel, és mit nem. Én örülnék a deck sikerének, csak egyre szkeptikusabb vagyok.

Nem tudom mit szeretnél ezzel mondani.

Az Apple ezerszer akkora cég.

Az appletől elvárás az azonnali delivery, "szegény" valve meg nyugodtan szállitsa le 2 évvel később

Az Apple egy 10 éve bejáratott termék új (rossz nyelvek szerint ugyanazon) verzióját hozza ki egy meglevő piacra meglevő ügyfelek számára előrendeléssel a Valve meg most próbál bevezetni egy nem létező piacra egy teljesen új terméket előrendeléssel. Ezerszer kisebb anyagi lehetőségekkel.

Ha szerinted ez ugyanaz  ... 😆

trey @ gépház

Nem akarom elmagyarázni ezt a thread -et elölről.

Nálam itt lement a lényeg: https://hup.hu/comment/2831759#comment-2831759

Azóta maszatolunk.

De ha megnyugszol, kijelenthetjük hogy az apple több pénzből sokkal gyorsabb delivery-re képes. Az usert mondjuk szerintem pont nem érdekli hogy melyik cégnek mennyi pénze van, szeretne valamit megkapni amikor fizet érte. Az hogy lenyomták a torkunkon a fizess és kussolj megoldást, az - számomra - egy negativ dolog, de elfogadom, ez van, és nem egy helyen.

A kérdés az, hogy benned (saját bevallásod szerint) rühelled a preorder intézményét, milyen érzéseket generál az, hogy a világ legnagyobb IT cége ilyen lamer:

szar árakkal, összedőlő szerverrel, egyre nyúló szállítási időkkel terhes preorder-t indított és miért várod azt, hogy egy értékben 1000-szer kisebb cég azt ugyanúgy vagy jobban csinálja egy olyan termékkel, amit az iPhone-nal szemben 0-ról kell bevezetni, ráadásul egy niche piacra

Innentől loop.

trey @ gépház

Válaszolok a nyilválvaló troll kérdéseidre. A preorder szar. A hibák szarok. A késedelem szar. Mindig szar, ha fizetsz valamiért, és nem kapod meg. Az apple esetén is. Ha az apple téved, hibázik, késik, az is szar.

Az apple aktuális, általad linkelt dolgait leszarom, nem vagyok se fanboy, se részvényes, se nem terveztem új iphone -t venni most.

Amiben tévedtél, már megbeszéltük. (1,5 év vs max 1-2 hónap). Te raktál egyenlőségjelet oda, ahova nem kéne.

Én más dolgokat nem állitottam, igy a további esetleges kérdéseidnek nincs értelme (de azért jöhet, ha van).

azt ugyanúgy vagy jobban csinálja egy olyan termékkel

Elnézést, az elvárásom az hogy egy 1,5 éve beharangozott terméket meg tudjak vásárolni, kapni. Ez nem áll fent, mert még mindig decemberre igérik, ami vagy teljesül vagy nem. Látom hogy itt páran irogatják hogy ha esetleg 1+ éve megrendelted, akkor ez nem igy van, de hát bakker. Az apple késedelmei ehhez képest nullák. Szóval nekem ez az elvárásom egy új termékkel kapcsolatban. Most tökmindegy hogy melyik gyártóról van szó.

Lehet ezt védeni mindenfélével, de ahogy mondtuk, majd a piac eldönti mi lesz a termék sorsa.

Semmiben sem tévedtem, ez az egész beszélgetés mindössze azt hivatott bemutatni neked, hogy még a világ legnagyobb cége is él a preorder-rel és a legnagybobb büdzsé ide vagy oda, azzal is lehet szarul csinálni. Ahogy azt a mellékelt ábra is mutatja. Mondjuk, az Apple esetében ez azért óriási gáz, mert okostelefonból immár a 10+. generációt hozza ki, ha valakinek, akkor neki már rég kellene tapasztalatának lennie, hogyan kell ezt jól csinálni.

Nem sikerült most sem.

trey @ gépház

Egyikünk sem tévedett (bár te túlzotál amikor a valve bénázását egyenlővé teszed az apple bénázásával).

Nézzük másik szemszögből: minden hasonló cégnek saját magához (vagyis a piacon elért sikereihez képest) van lehetősége elbaszni dolgokat.

Az, hogy néhány %-nyi user szop az iOS16-tal, egy ideig rossz árak voltak a weboldalon, nemtommennyi időre megállt pár apple szerver, és hogy pár hetet/1-2 hónapot csúszik a preorderelt iphone (fixme) azok olyan dolgok amiket ennek a cégnek a széles vásárlóközönsége jól tolerál és senki nem fog rá emlékezni pár hét múlva. A prognosztizált x millió darab iphone legyártódik és meg lesz vásárolva.

Az, hogy a valve meg 2 éve próbálja nekünk beadni, hogy a steam deck egy létező termék, azzal fog járni hogy a felhasználók csüggedtek, csalódottak lesznek és elpártolnak / másvalamire költenek / megveszik a konkurenciát (ha van). Ez egy új termék, ütnie kellett volna, ehelyett meg csak malmozunk. Ennyi idő alatt már számottevő lehet akár a hardver elavultsága is, stb ...

Mindkét gyártó elbaszta, de az egyik úszik a vásárlókban, a másik meg nem. Sajnos, teszem hozzá. De ne legyen igy, nekem is tetszik amúgy.

Ember, nem az első példányoklat szállítják le decemberben, folyamatos a szállítás, sokan már hónapok (6 hónapja) használják, de a gyártás üteme nem tudja tartani a megendelésekét, ezért van ez a rendszer. Most éppen 3 hónap a rendelés után a szállítási idő!

Sok kisebb cég használ ilyen megoldást!

Jalos

Meglepően jó cucc amúgy, talán ami egy kicsit irritál hogy néha nagyon vinnyog a ventilátor benne, de ezen kívül egy rossz szavam sincs.