25 éves a GNOME projekt!

Címkék

Kétszemélyes projektként indult 1997-ben, az elmúlt negyed évszázadban (leírni is félelmetes) pedig masszív fejlődésen ment keresztül és így vált a nyílt forrású projektek egyik meghatározó építőkövévé. Az évforduló alkalmából számos korabeli és új fotóval illusztrált megemlékező oldalt indított a GNOME projekt: happybirthdaygnome.org

Hozzászólások

Párszor én is próbáltam KDE-re váltani, de aztán mindig GNOME vagy Wmaker lesz a vége. Valahogy "b@ssza" a szememet. Nem tudom elmagyarázni. És nem is annyira témafüggő. Azt is kipróbáltam vele nem egyet.

Persze a GNOME-ra meg mindenki azt mondja túl van butítva. A KDE meg túl van zsúfolva. A kettő közt lenne az arany középút. Belegondolva, talán a Cinnamon az, ami a kettő között van nekem érzésre.

Más is beküldte. Álljon itt:

( persicsb | 2022. 08. 15., h – 13:17 )

1997. augusztus 15-én, 25 évvez ezelőtt jelentették be a GNOME projektet a GTK levelezőlistán. A bejelentés itt olvasható: https://mail.gnome.org/archives/gtk-list/1997-August/msg00123.html

A projekt célját akkor így deklarálták: a CDE-hez és KDE-hez hasonló, könnyen használható, felhasználóbarát alkalmazásokat szeretnének készíteni, amelyek GTK-t használnak és egységes megjelenésűek.

Azért új projekt jött létre, és nem KDE-hez járultak hozzá, mert a KDE által választott Qt akkor még nem volt szabad szoftver. Ők GPL licenc alatt tervezték kiadni a projektben létrejövő alkalmazásokat, amit a ami napig tartanak is.

trey @ gépház

HBD!

It is our choices that define us.
Thinkpad X1 Carbon | Arch linux

Mennyivel jobb a 2.0, benyomva süllyesztett hatású gombok, világosan elkülöníthető kezelőelemek, nem ez a flat fos, ami olyan, mint a point and click kalandjátékok, amiben végig kell kattintgatni az egész képernyőt, hátha van valami, ami nem csak dísz, hanem csinál is valamit.

Szerintem is sokkal jobb a KDE, de mivel mindent is lehet benne állítani, így ~senkinek nem jó a default.

Ami probléma szerintem, hogy mindenből akartak saját appot, csak azért hogy egységes legyen... aminek kurvára nincs értelme, és ezzel egyből 'elidegeníti' azokat akik egy appot már megszoktak, és csak azért nem akarnak másikat, mert annak szebb a 'keretje'.

És még ráadásul elég kevés normális disztró szállítja alapból... gondolom a fentiek miatt.

 

De pont ezért jó a Linux, eldöntheted hogy jó-e az amit alapból kaptál, vagy a saját igényeidhez alakítod.

Más OS esetén erre lehetőséged sincs.

 

szerintem.

Elérték már a célt, a teljes képernyős kikapcsológombot?