Előadást tartott RMS a ... Microsoftnál

Címkék

Miközben Richard M. Stallman évtizedek óta hű a szabad szoftveres filozófiájához, a Microsoft változik. Olyannyira, hogy már az sem (nagyon) meglepő, hogy RMS a Microsoft Research-nél tartott előadást a minap. Pedig RMS nem bánik éppen kesztyűs kézzel a redmondi szoftveróriással. A jelenlevők szerint a szabad szoftveres mozgalom atyja a szokásos témáiról beszélt főként: a szabad szoftver fontosságáról, a GPLv3-ról, a GNU és a Linux kapcsolatáról, de fogalmazott meg kéréseket is:

Részletek itt.

Hozzászólások

Ha itt nem eszeget le bordarabkakat a labarol, akkor nem is erdekel...

Vicces, vicces. Aztán a helyzet mégis úgy áll, hogy az öreg "bolond" ment a Microsofthoz előadni az eszméit, nem fordítva.

Tulajdonképpen az erkölcsi győzelem a hosszas háborúban, amit a Microsoft viselt a FLOSS ellen, az olyan lesajnált embereké, mint Stallman. Az ellenfele, a jancsibohóc Ballmer meg max. rossz tréfák során jön elő.

--
trey @ gépház

> az erkölcsi győzelem a hosszas háborúban

Erkolcsi gyozelem? Az egy olyan dolog, amit a vesztesek szoktak mondogatni, nem? Itt nincs semmifele haboru, a Microsoft egy for-profit ceg, erzelmek nelkul. Rajottek, hogy tobb penz van a szimbiozisban, mint a versengesben, ezert most van WSL, Linux az Azure-ben, stb. Ideologiat belekepzelni szerintem felesleges, azt a Ballmer-fele "jancsibohóc"-ok szoktak. A linuxhuszarok ugyanazt a notat fujjak az idok kezdete ota, ami miatt kirohogtuk Ballmert az iPhone-temetesen.

Milyen vereseget? Ballmer tavozasa ota tobb mint haromszorosa lett a reszvenyar, tulajdonoskent meg nagyon sok ilyen vereseget szeretnek ^^

Mondom, barmifele haboru itt csak a fejekben letezik, mindekozben az erintettek rohognek a markukba, a MSFT reszvenyesek nem gyozik szamolni a zsetont, RMS meg irhatja a political note-okat (peldaul: szavazz Bernie-re, hasznalj gendersemleges nevmasokat, ne olvass Harry Pottert, stb.) a donate-ekbol, win-win. Haboru meg sehol.

erkölcsi <> anyagi

Látom, hogy te pénzről beszélsz, de itt én sehol sem említettem pénzt. Úgy fest, hogy a Ballmer-i filozófia felett győzedelmeskedett a Stallman-i. Kár idekeverni most a tőzsdét.

Stallman-nak ez valószínűleg sosem a pénzről szólt. Már most látszik, hogy a szoftveres világ történelmében rá egy elsimert valakire emlékeznek majd, Ballmer-re meg mint egy paprikajancsira. Még akkor is, ha az egyik anyagilag egy senkiként, a másik meg gazdag emberként fog meghalni.

--
trey @ gépház

goto

Epp ezert irtam, hogy ertelmetlen haborurol beszelni, mert teljesen kulonbozo dolgokat akar a ket fel. A Microsoft penzt keresni, Stallman meg az ideologiat hangoztatni. Mind a ketten baromi sikeresek a sajat teruletukon, a MS reszveny az egekben van, RMS meg onkenteseket keres, mert nem gyozi pakolni a politikai eszmefuttatasokat a webre.

Jaj, már ez a hááborúú vaaan! Éértem!? Győőzelem vaan! Ne már.

Amúgy meg, én inkább most aggódok. Szerintem jobb volt amíg az Ms Linux meg foss ellenes volt, elpusztítani sosem volt esélye, viszont megszűrte a közösséget. Akik felültek az Ms kampányra, azok nem is hiányoztak. (mondom ezt nagy pofával 14 éves kiskamasz korommal :P)

Most meg nagy Ms <3 linux, meg fejlesztek a kernelbe, meg nesztek ingyen cuccok, és hopszlá github. Félek, hogy mivé akarja formálni a "platformot" (értsd jól), mert hogy alakítani fogja az tuti. Nem háborús vereség van itt, hanem taktikai fordulat és virágcsokros mosolygós asszimiláció.

Régen kristálytiszta volt a kép, most meg ködös.

Szerintem nem ez történik. Inkább az, hogy a M$ belátta, hogy az open-source világ túl nagyra nőtt ahhoz, hogy bárki meg tudja állítani. Ráadásul a növekedés valószínűleg még egy darabig gyorsulni fog. Úgyhogy inkább beállt, nehogy lemaradjon. Kb. a Guglit kezdte el másolni (illetve az Alphabet-et). A guglinak eléggé bejött, hogy támogatja a nyílt forrású fejlesztéseket.

Szerintem meg egyszerűen vezetőségváltás volt a cégnél, az új irányítás már mentes a régi dogmáktól.

Gondolom hatalomátvételnél leültek a fejesek végignézni melyik üzletág vajon mennyit is hoz valójából és mekkora potenciális növekedés rejlik benne. A régi érában (állítólag) a Windows fejlesztői részleg volt a kiskirály, miközben az üzletág a profit töredékéért felelt már akkoriban is, 0 növekedési potenciállal (90%+ penetrációról nehéz növekedni), ha a mobilokat belevesszük, meg kicsit kritikusabbak vagyunk, várhatóan inkább fokozatos eljelentéktelenedéssel.

Ha meg már nem kell tűzzel-vassal védeni a zárt csoda OS elterjedtségét, akkor hirtelen más szempontok is érvényre juthatnak, pl. a felhős üzletágnál a Linux jobb támogatása lehet többet hoz a konyhára. Illetve akkor már nem kell keresztes háborút vívni az opensource ellen sem, lehet rá építeni termékeket, szolgáltatásokat, nem kell "izomból" ledolgozni azt a versenyhátrányt, amije a konkurenciának volt a MS-al szemben amiért jobban ki tudta aknázni a nyílt forrásban rejlő lehetőségeket.

> make it easier to workaround Secure Boot.

Amikor új alaplapot vettem, és el akartam indítani a gépet, nem értettem, hogy miért nem tölti be a GRUB-ot. Ja, Secure Boot. Oké, kikapcs. Akkor meg nem talált boot-olható eszközt. Mi van?!... Ja, be kell kapcsolni a "legacy boot"-ot. Oké.

Alaplapi firmare frissítésekor pedig minden egyes alkalommal ki kell kapcsolni a Secure Boot-ot. Nem tudom, miért csinálják (Heló, Asus!), de nem lettek tőle a kedvenceim.

- - -

Ácsi, az nem a Secure boot hibája, hogy neked eleve Legacy BIOS bootos rendszer volt telepítve. Hiába is kapcsolod ki a Secure Bootot, alapesetben a modern UEFI-k UEFI only bootra vannak állítva, ez meg csak olyan rendszert indít el, amelyik eleve UEFI boottal lett telepítve, ezt nem érdekli semmilyen MBR, helyette GPT+EFI partíciót keres. Ha neked legacy rendszered van, akkor vagy a Mixed (UEFI + Legacy) vagy CSM/Legacy only bootopciót kell beállítanod.

A Secure boottal addig gond nincs, míg kikapcsolható.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

> az nem a Secure boot hibája, hogy neked eleve Legacy BIOS bootos rendszer volt telepítve

Az tényleg nem. De az, hogy minden egyes firmware-frissítésnél a saját maga által jónak vélt beállításokat állítja vissza, az már igen. (Igen, elmentem magamnak a beállításokat külső tárolóra, de nemá', hogy nem bír el az alaplap egy pár kB-os tárolót, amiben a mindenkori legutóbbi beállítás(ok) firware-változattól függetlenül megmarad(nak). Vagy "ó'gyák meg valahogy", de ne engem szivassanak.)

- - -