"Elkezdődött a magyar nyomozás a Microsoft-botrányban"

"A Fővárosi Főügyészség egy szerdai levélben arra kéri az Esterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatóját, hogy küldje el a Microsoft-szerződéseket, amelyekkel kapcsolatban korábban korrupciógyanú merült fel amerikai részről [...] Mindennek előzménye, hogy a magyarországi Microsoft-leányvállalattal együttműködő viszonteladók, akik magyar állami intézményeknek értékesítették a Microsoft-licenszeket, a Microsofttól kapott diszkontoknak köszönhetően nagyon olcsón jutottak a termékekhez, a kedvezményt pedig nem adták tovább a végső vevőnek. A profitrátájuk olyan magas volt, hogy arra már nem nagyon akadt észszerű magyarázat, ha csak az nem, hogy a profitból állami döntéshozókat vesztegettek meg, méghozzá a Microsoft tudtával – ez persze csak feltételezés, de elég komoly volt a gyanú ahhoz, hogy először a Microsoft vizsgálódjon (ki is rúgtak hazai fejeseket), majd az amerikai igazságügyi minisztérium is nyomozott az ügyben, ez utóbbi elégséges bizonyíték híján egyezséggel zárult (ilyesmire az amerikai jogrendszer sajátosságai miatt van lehetőség)."

A teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólások

És mi van, ha simán zsebrerakták a pénzt? Mármint a Microsoft menedzserek?

Jó, csak aki ebben az iparban benne van mondjuk 2 évtizede, az nem nagyon csodálkozik semmin, főleg, mivel hall pletykákat, amikről utólag majdnem mindig kiderül, hogy igazak. Mivel ezeket hallja, sokszor csak vigyorog, amikor itt meg úgy általában az interneten olvassa a sok sületlenséget, amit egyesek fogalom nélkül összehordanak és csak annyit motyog magában: "Bárcsak leírhatnám, amit hallottam, de nem tehetem..." :D

PS: felesleges rám küldeni a hatóságokat, természetesen ezzel az üggyel kapcsolatban semmit sem tudok vagy hallottam, egyébként is részeg vagyok, azt sem tudom miket irkálok...

--
trey @ gépház

De, aki nem ma jött le a falvédőről, az a Gripen-eknek se örült az F/A 18 Super Hornet helyett (amit a hírek szerint a hadsereg szakértői jobbnak hoztak ki, de ez kit érdekelt). Gripenből meg mi voltunk a bétateszterek aranyáron, ráadásul még a lízingszerződés szerint lehetséges óraszámot sem repülték le velük, merthogy nincs rá pénz, de ebből sem volt botrány. És a hírek szerint emiatt (a gyakorlat hiánya) sikerült egyet totálkárosra törni.

Meg abból sem lett botrány, hogy a Zengőre tervezett NATO radar 10 évig porosodott a gyártó raktárában és fizettük a rengeteg kötbért, mert a honvédség főparancsnoka (a köztársasági elnök) inkább az élőláncban vett részt.

Színház az egész világ.

--
robyboy

Izé, bizonyára csak technikai hiba, de nem látom a szavazást, hogy szerintünk hány hét múlva zárják le ezt a bohóza... izé, komoly nemzetközi port kavart ügyet.

De, ha a NAV -ot át lehetett világítani egy hétvége alatt, akkor szerintem ez az ügy jövő keddre le lesz zárva, mert akárhogy is nézem, egyszerűen nem látok ebben a történetben több feladatot mint kiállítani a megfelelő papírokat.

Alapvetően kaján vigyorral nézném, ahogy a hatalmasok sakkjátszmájában egy-egy tisztáldozat történik, de aztán rádöbbenek, hogy én ezen a táblán gyalog vagyok, vagy még inkább a gyalogok lába alatt a fű amit játék előtt néha lenyírnak...

Fúbazmeg. Megyek is dolgozni.