"Elkezdődött a magyar nyomozás a Microsoft-botrányban"

 ( trey | 2019. augusztus 22., csütörtök - 12:37 )

"A Fővárosi Főügyészség egy szerdai levélben arra kéri az Esterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatóját, hogy küldje el a Microsoft-szerződéseket, amelyekkel kapcsolatban korábban korrupciógyanú merült fel amerikai részről [...] Mindennek előzménye, hogy a magyarországi Microsoft-leányvállalattal együttműködő viszonteladók, akik magyar állami intézményeknek értékesítették a Microsoft-licenszeket, a Microsofttól kapott diszkontoknak köszönhetően nagyon olcsón jutottak a termékekhez, a kedvezményt pedig nem adták tovább a végső vevőnek. A profitrátájuk olyan magas volt, hogy arra már nem nagyon akadt észszerű magyarázat, ha csak az nem, hogy a profitból állami döntéshozókat vesztegettek meg, méghozzá a Microsoft tudtával – ez persze csak feltételezés, de elég komoly volt a gyanú ahhoz, hogy először a Microsoft vizsgálódjon (ki is rúgtak hazai fejeseket), majd az amerikai igazságügyi minisztérium is nyomozott az ügyben, ez utóbbi elégséges bizonyíték híján egyezséggel zárult (ilyesmire az amerikai jogrendszer sajátosságai miatt van lehetőség)."

A teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

És mi van, ha simán zsebrerakták a pénzt? Mármint a Microsoft menedzserek?

Úgy érted, hogy a köztes cég - a Microsoft és az ügyfél közt - semmit sem tett zsebre? Akiket a Microsoft hárításra tart(ott)? :D

Nyilván nem tudok semmit, csak pletykák keringenek ezekről a dolgokról. Azoknak meg nyilván nem ülünk fel.

--
trey @ gépház

Ez most mire? :)

--
trey @ gépház

Csak úgy. :)

http://www.gvh.hu/data/cms1029376/VKK_palyazat_2013_7_tanulmany.pdf

Ebben is említenek olyan eseteket, amikben nagynevű (vagy egykor nagynevű) IT vállalatok kartellezgettek, egyeztetgettek. A szakmában dolgozók sok pletykát hallanak ám :)

--
trey @ gépház

Szerintem a szóba hozott cégek közül majdnem mindegyiktől kaptam ajánlatot.

Nem csak a bevételi, hanem a kiadási oldalon is szerették volna 'okosba intézni a dolgokat és ezt nem is különösen leplezték. :)

Jó, csak aki ebben az iparban benne van mondjuk 2 évtizede, az nem nagyon csodálkozik semmin, főleg, mivel hall pletykákat, amikről utólag majdnem mindig kiderül, hogy igazak. Mivel ezeket hallja, sokszor csak vigyorog, amikor itt meg úgy általában az interneten olvassa a sok sületlenséget, amit egyesek fogalom nélkül összehordanak és csak annyit motyog magában: "Bárcsak leírhatnám, amit hallottam, de nem tehetem..." :D

PS: felesleges rám küldeni a hatóságokat, természetesen ezzel az üggyel kapcsolatban semmit sem tudok vagy hallottam, egyébként is részeg vagyok, azt sem tudom miket irkálok...

--
trey @ gépház

Ebben a történetben jó helyre fog menni minden pofon.

Szerintem meg pont nem. Ez feltételezne egy független igazságszolgáltatást, ami már rég nincs.

--
robyboy

Miért? Lesz pofon?

Szerintem meg rabszolgaság is van Magyarországon. És jobbágyság is, csak elhallgatják. Elmaradt kis koszfészek. Mindenki tudja.

a közpénz elveszti közpénz jellegét? A jó öreg matolcsy nagymester trükk haha?

--
GPLv3-as hozzászólás.

Na ugye.
Illiberális licensz vásárlás volt.
Ennyi na. A Grippenekből nem csináltatok ekkora ügyet, pedig azokon is futhatna windows. Meg lehetne rajtuk ofisz, outluk, notped és passziánsz.

De, aki nem ma jött le a falvédőről, az a Gripen-eknek se örült az F/A 18 Super Hornet helyett (amit a hírek szerint a hadsereg szakértői jobbnak hoztak ki, de ez kit érdekelt). Gripenből meg mi voltunk a bétateszterek aranyáron, ráadásul még a lízingszerződés szerint lehetséges óraszámot sem repülték le velük, merthogy nincs rá pénz, de ebből sem volt botrány. És a hírek szerint emiatt (a gyakorlat hiánya) sikerült egyet totálkárosra törni.

Meg abból sem lett botrány, hogy a Zengőre tervezett NATO radar 10 évig porosodott a gyártó raktárában és fizettük a rengeteg kötbért, mert a honvédség főparancsnoka (a köztársasági elnök) inkább az élőláncban vett részt.

Casco nincs ezekre?

Színház az egész világ.

--
robyboy

Izé, bizonyára csak technikai hiba, de nem látom a szavazást, hogy szerintünk hány hét múlva zárják le ezt a bohóza... izé, komoly nemzetközi port kavart ügyet.

De, ha a NAV -ot át lehetett világítani egy hétvége alatt, akkor szerintem ez az ügy jövő keddre le lesz zárva, mert akárhogy is nézem, egyszerűen nem látok ebben a történetben több feladatot mint kiállítani a megfelelő papírokat.

Ez a választásokhoz kell, meg az is, hogy a végről levágnak egyet kettőt a sajátjaik közül. Választás előtti megtisztulás.

akkor simonkát ezért dobhatták bele a darálóba?

--
GPLv3-as hozzászólás.

Darálni a kis halat szokták...

Persze. Már rég ledarálhatták volna, de a választásokra tartogatták.

Alapvetően kaján vigyorral nézném, ahogy a hatalmasok sakkjátszmájában egy-egy tisztáldozat történik, de aztán rádöbbenek, hogy én ezen a táblán gyalog vagyok, vagy még inkább a gyalogok lába alatt a fű amit játék előtt néha lenyírnak...

Fúbazmeg. Megyek is dolgozni.

Fejétől bűzlik a hal.

--
zrubi.hu

torolve