Deepfake technológiával adtak olyan szavakat Zuckerberg szájába, amit sosem mondott volna ...

 ( trey | 2019. június 12., szerda - 11:49 )

és tesztelik a Facebook fake videókkal kapcsolatos irányelveit. A vállalat korábban azt mondta, hogy nem távolítanák el az ilyen videókat. Az érdekes részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Egyszerre szórakoztató és félelmetes is ez a technológia.

--
trey @ gépház

inkább félelmetes :/ Elég sz.r korszak elé nézünk ezekkel...

Ugye gondoljuk el lemegy egy ilyen deepfake videó XY csatornán (vonatkoztassunk el Mo.-tól, tökmind1 hol), vagy akár maga a csatorna gyártja le. ~Fut 2-3 hétig, paff, helyesbítés kell, ~10másodperc alatt eldarálják hogy "sorry fake volt", de addigra az egyszeri ember agyába már beleégett a fake videó + a mondandója, onnantól kezdve kalap kabát bármilyen helyesbítésre.. :(

Hát, szerintem sokkal szórakoztatóbb lenne, ha Kim Kardashian adná elő a legújabb kvantumfizikai kutatások eredményét, mint valami seggig érő homlokú tudós. :D

--
trey @ gépház

haha :D na ja, lehet többen néznék meg :D

Stephen Hawkingot elég sokan nézték és hallgatták, pedig neki nemcsak a homlokával voltak problémák.
Ebben a hírben nincs semmi "ijesztő" szerintem. Vagy titeket a Photoshop is megrémít?!
Már sok éve hozzászokhattunk ahhoz, hogy nem hihetünk a szemünknek és lám nem omlott össze a civilizáció.
Itt sem az lenne a hír, hogy olyan szavakat adtak Zuckerberg szájába amiket nem is mondott. Mert ez már egy három éves szakállas hír. A hír itt csak annyi, hogy kipróbálják a facebook főgörényén az egyik új ígéretét.
Adobe Voco nem mai gyerek. Hülye volt az Adobe, hogy évekig nem hozott ki terméket miután nagy hírverés közepette demózta a szoftverét. Így egy különben opensource projekt elvitte a showt. WaveNet néven meg lehet találni. Többek között a Google Assistant is alkalmazza.
Egyébként itt is azt a Neurális hálózat modellt használják mint a múltkori témánál ahol szintén ment a Bikeshed, fogalmak híján.
Lépést kellene tartani kor informatikai eredményeivel és akkor nem kellene "rettegni" az ismeretlentől.

Ennek a "lépéstartásnak" pontosan mi is lenne a módja?

---
Science for fun...

Ez fantomkérdés lenne? Vagy alter vicc? Na mindegy, rajtam ne múljon. Válaszolok.
Természetesen szakirodalom olvasásával, elérhetőek teljes MIT kurzusok, van sok Mooc stb.
Még magyar nyelven is lehet anyagot találni kiindulópontként például ebben a témában.
https://www.youtube.com/watch?v=9JIW9c2IMB4
https://www.youtube.com/watch?v=jVa6Rwwi7-s&list=PLSBcNSXgMqrfme530QKqLGJBqt8HN0sCd

Akinek a munkájához kapcsolódik nyilván előnyben van. De egyéb esetben sem lehetetlen.

Nem fantomkérdés, csak nem értetted meg.

Az lett volna a lényege, hogy egy technológia ismerete mégis miképpen vértez fel annak káros következményei ellen.

Mondjuk ha mindent tudsz a lőfegyverekről, akkor hordhatsz ugyan golyóálló mellényt, de van az a kaliber, ami ellen az se véd.

---
Science for fun...

Úgy "véd meg", hogy némi tudás birtokában nem félsz az ismeretlentől.

A Photoshopot is lőfegyverekkel egy kategóriában kezeled? Hát végülis bármikor rád retusálhatok nagy melleket, hogy akaratod ellenére benevezzelek az Eurovíziós Dalfesztiválra, ahol aztán énekelned kell a nagyszínpadon. :)

Ezzel a technológiával van némi remény arra, hogy valamikor majd újra legyen normális magyar szinkron. A klasszikus szinkron jelenleg sajnos átment totál gagyiba. Így ráadásul valóban "saját" hangjukon szólalnának meg a szereplők, addig van azért még lesz pár megoldandó feladat a nyelvek eltérése miatt. Tessék kapásból egy példa ahol jó szolgálatot tehet a technológia.

> Ezzel a technológiával van némi remény arra, hogy valamikor majd újra legyen normális magyar szinkron.

Ez mekkora otlet! Meg a vegen elkezdenek ujra szinkronos filmeket nezni :) halalra idegesit, hogy a szajmozgas nincs _szinkronban_ a hanggal...

Szerk: meg jobb: magyar filmek kulfoldiul :) van egy par, amit szivesen mutogatnek.

Plusz béna élettelen szinkronszínészek. Teljesen félrefordított magyar szöveg. De a legjobb amikor kitalálnak extra szövegeket, amik nincsenek is ott az eredetiben. Ki tudja miért.

Nem félek a Photoshopodtól.
Jó hangom van.
(Egyébként mondtam már, hogy szeretlek?!)

Ami a témát illeti, szerintem még mindig nem érezted át a lényegét, mert a szinkronokkkal vagy elfoglalva és nem akarod látni a következő lépést.

Ez pedig a "relatív igazságok" korának eljövetele lesz. Ha nekem rajzolsz nagy melleket, mindenki tudni fogja, hogy olyasvalaki művéről van szó, aki nagyra értékel engem, uram bocsá' vonzódik hozzám, csak nincs elég konvencionális eszköze ennek kifejezésére.

Lehet azonban az igazságnak és a hazugságnak egy olyan finoman megtervezett elegye, aminél képtelen leszel szétválogatni, hogy abból mi igaz és mi nem.

Ez itt a valódi probléma, és nem Chuck Norris szájmozgása a körkörös rúgás közben.

---
Science for fun...

:o

A relatív igazságok kora már a XX. század elején eljött. Pop-artból politikai propaganda. Mozifilmből politikai propaganda. Közoktatás az ideológia szolgálatában... Hosszasan lehetne még sorolni.
Most bárki számára elérhetőek az ehhez szükséges eszközök. Csak tanulni kell hozzá... sokat.
Mivel lenne jobb ha állammal félig összenőtt megavállalatok számára lenne csak elérhető az ilyen technológia, akik kizárólag maguk és az állam kezébe adnák az úgyis fejlődő technológia lehetőségeit.
Fake news-ról is megy folyamatosan a diskurzus. Mintha ez a 2010-es évek szüleménye lenne. Korábban is manipulált végig a média. Az egész XX. század erről szólt. Csak akkor kizárólag a média-caesar-ok dönthettek arról melyik fake news megy ki másnap a címoldalra.
Ugyanúgy igazság és hazugság keveréke folyt a médiából és nemcsak a bulvárból.

Ebben a hírben nincs semmi "ijesztő" szerintem. Vagy titeket a Photoshop is megrémít?!

Nem, nem rémít meg a photoshop ... Ami ebben az ijesztő az az hogy akár a Te szádba is adhatnak bármilyen előadásod után bármilyen szöveget ami teljesen hitelesnek tűnik... De ha téged ez nem zavar, akkor én kérek elnézést.

Újra csak a Photoshop példa
Számodra mennyiben megnyugtatóbb egy "csak" olyan kép ahol mondjuk te "halál a szivárványpónikra" transzparenst tartasz, másik kezedben meg egy elektrosokkolót amivel éppen egyszarvún teszteled az 1000 Voltot?!
Miközben az egész egy photoshop képmanipuláció.

Természetesen mint mindennel ezzel a technológiával is vissza lehet élni. De nincs itt semmilyen új jelenség. Hamar megtanulják majd az emberek, hogy ugyanúgy nem hihetnek a fülüknek mint ahogyan már vagy két évtizede nem hihetnek a szemüknek sem.

apro bokkeno, hogy az atlagember meg most is hisz a szemenek, hiaba nem szabadna mar ezek szerint ket evtizede

Akkor meg nem mind1?

Ha ezt a kerdest felteszed, akkor de, mar mindegy. Mint a beka a forro vizes edenyben.

Értem, tehát szerinted egyenlőségjelet lehet tenni egy Photoshop kép között és egy olyan deepfake videó között, ahol beszél az ember és elmondja azt amit nem is mondott el ...

Ez így nekem sántít kicsit .. Egy kicsit nagyobb súlyozása van annak hogy valaki egy "élő videó interjún beszél valamit" mint az hogy "kecskével hágott itt a photoshop kép róla" ....

De lehet én gondolom ezt rosszul.

A hamar megtanulják majd az emberekre reagálva.. jah, megtanulják hogy amit lenyomtak XY csatornán az igaz... mert az úgy volt. Kész pont. Bár ezt már megtanulták.

Biztos vagy benne, hogy ezt Te írtad? :)
Ezzel nincs mit lépést tartani. Ha nem tudod majd megkülönböztetni, hogy a valóságot látod-e, akkor nincs mihez igazodni.

Hümm, neki meg a segge ér a homlokáig.

Ő volt az egyetlen nő a linkelt cikkben.

--
trey @ gépház

OMGLOL, ez nagyon nagyot ütött :-)

Mondjuk, ha választanom kéne, hogy mihez dörgöljem hozzá inkább, azt hiszem, hogy a kuffert választanám ;)

--
trey @ gépház

ROTFLMAO meg XD is. ;)

LSHCCOMNAIWEDA

-------
It is our choices that define us.

Kokaint inni? WUT?

Gul Dukat likes this

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Szerintem is inkább félelmetes. Ha belegondoluk már most is az megy amit írsz: a mediában gyk bármit hazudhatnak egyesek (akár közpénzből, ugye...), felelőségre nem nagyon vonják őket, ha mégis, akkor majd valahol megjelenik apróbetűvel a helyesbítés amit senki sem olvas, de a többség addigra már a korábban megjelent hazugságon, félhazugságon pörög, neadjisten ítélkezik.

Eddig a videot nem nagyon tudták ennyire hamisítani, ha ez az eszköz is elérhető lesz, akkor pláne mehet az agymosás ezerrel, sokkal nagyobb hatásfokkal mint eddig bármikor.

A széles tömegek számára a TV/video = valóság, emlékszünk még, hogy gyűjtés volt Izaura felszabadítására...

Azt is el tudnom képzelni, hogy lesznek olyan csatornák, ahol csak ilyen deepfake videok mennek, de egyébként a struktúra meg olyan mint egy hagyományos TV-nél, azt leszámítva, hogy semmi sem igaz. Azok számára akik tudják, hogy miről van szó, még akár szórakoztató is lehet, na de akik azt gondolják, hogy minden igaz ami ott lemegy? Lásd még Világok harca rádiójáték. Ott is bemondták előtte, hogy ez csak egy hangjáték, mégis mennyien pánikba estek.

Nekem már eddig is volt egy-két gyanús eset, amikor azt hittem, hogy egy-egy politikus megdeepfakeztek. :D. De mindig kiderült a végén, hogy simán csak ittasak voltak. :(

--
trey @ gépház

Jelcin papa nagy mester volt ebben :D

Ó, nem kell határon kívül menni... Feri (rendszeresen), Kunhalmi ...

--
trey @ gépház

Kunhalmi?! Hová gondolsz?! Ő biztos nem iszik!
Szerintem füvezik. :)

az nem fű volt hanem kokó. És nem kunhalmi hanem habony. És nem m.o. hanem ibiza.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Deutsch, Kósa, Semjén stb.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Orbánnak sem a Vivienvíztől lett gyíkszerű nyelvmozgása.

Jók ezek a messze menő következtetések. :)

Gyugyó a nemzetközi hubazmegbe is befért, Brezsnyevnek (legalább) már a nyelve sem nagyon forgott :D
https://www.youtube.com/watch?v=kTy5JaH06zI

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

>> ha ez az eszköz is elérhető lesz

ez az eszköz bárki számára elérhető

Értelmes ember már eddig is nézte a hír forrását, illetve több forrásból tájékozódott, és rendszeresen felmerült benne, hogy esetleg nem teljesen igaz amit lát/hall. A kevésbé értelmeseket meg sokkal egyszerűbben is át lehet verni (pl. egy riport ügyes megvágásával; de sok videónál semmi sem utal a felvételkészítés helyére, idejére - a "narrátor" adja mellé az információt, mit is látunk a képen (migráns-karaván, útban Magyarország felé)).
Ezzel persze nem bagatellizálni akarom a dolgot, egyszerűen csak odáig jutottunk, hogy a videó mint bizonyító erejű dolog megszűnt létezni (fotó meg már sokkal előbb).

az a gond ez a deep fake szintlépést jelent. Nézd meg ezt a vidit. Forrás: cbs, az egyik legnagyobb és legelismertebb hírcsatorna.

Amikor még csak emma watsonos szexvideókat csináltak már akkor láccot ebből gond lesz.

És itt a baj.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Sauce? :-)

majd ha elmúltál 18.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Nem kell ehhez deepfake sem. Pontosan ez történik már most is egyszerű "újság"cikkekkel.

Viktor Orange ezzel mosna agyat, minden kisebb falu tvben. Ettől azért eléggé tarthat a hétköznapi halandó. Netán koncepciós perekhez bizonyítékok gyárthatók vele.

Ilyen esetekben viszont visszanyalhat a fagyi, mert a Kedves Vezető szájába is bármit adhatnak, és a videót kitehetik a netre bárhova. ;)

Abba már adott Putyin ami belevaló.

Ezek után a video mint bizonyíték megszűnt létezni.

Nekem az rémlik, hogy az USA-ban a Forrest Gumppal szűnt meg, ami nem tegnap volt.

---
Science for fun...

ezentul ha van egy biztonsagi kamera felvetele egy lopasrol, akkor majd mondhatja a betoro hogy "hat kerem ez deepfake, en ott se jartam"? :/

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nem, mert szakértő meg tudja állapítani egy felvételről, hogy azt manipulálták vagy sem.

... és az AI, ami összerakta?

most még talán, de fejlődik ez a technika is.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Róla könnyű ilyet csinálni, mert mint közismert nem ember, hanem gyíkember: https://www.youtube.com/watch?v=Ew9oewvyd0M PewDiePie: Marz Zuckerberg Is Not Human

A jelen vezető most is fakenewsol. Sarkit, elhallgat, felnagyít számára kedvező avagy kedvezőtlen dolgokat... Áll szent szűzkurva.

https://www.instagram.com/the_fakening/


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Stallone mint Terminátor megvolt? :-)

nem, az kimaradt. merre talalom?


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

LOL Ennek legalább van értelme :-)

:-) köszi


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Ez zsivány cucc ahhahha!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

BREAKING: JON SNOW FINALLY APOLOGIZED FOR SEASON 8
https://youtu.be/4GdWD0yxvqw


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Eh, ez szép. Ez ellen amúgy könnyű védekezni, nem szabad ezt csinálni:

"they routinely accept invitations from people they don’t recognize."

a megoldás pedig egyszerű, a mennyiség varázsa. komolyabbnak mutatsz ha 500 kapcsolatod van, mint ha csak 5. régebben azon versengtek napi szinten az akkori kollégáim, hogy kinek hány ismerőse van iwiw-en vagy facebook-on. licitáltak is egymásra rendesen.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Kene egy blind test, hogy 10-bol hanyrol hanyan mondjak meg, hogy egy kep egy foto egy valos szemelyrol, vagy egy AI generalt "profilkep".

kb 7-en. http://www.whichfaceisreal.com/index.php itt még javíthatod is a képességedet.

Faluhelyen a nagyon helyes szomszéd öreg (85+) néni átjött bandázni a gyerekkel és a Madagaszkár 2-t együtt nézték. Megkérdezte, hogy ebbe az oroszlánba meg zebrába meg mibe akkor most be van öltözve valaki? :)

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

LOL