Itthon is elérhetővé vált az Apple Pay

 ( trey | 2019. május 21., kedd - 7:41 )

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

"épp olyan gyors, mint a bank- vagy hitelkártyás fizetés. Elvégre a vásárlásnak nem a kasszánál való sorbanállásról kell szólnia."

Megsüthetem, ha a boltok nem csinálnak külön kasszát a gyorsfizetéseknek, a sorban meg ott álldogálnak a készpénzhuszárok.

"Az Apple Payjel az OTP Bank által kibocsátott hitel- és bankkártyákat használhatod."

Most majd jöhet az OTP szidalmazás.

--
trey @ gépház

én nem látom, hogy a kártyás fizetések gyorsabbak lennének a készpénzeseknél... mire a terminál kapcsolódik, elküldi a tranzakciót, kinyomtat két külön bizonylatot (ne adj isten még pin kódot kell pötyögnie a usernek, meg egyes helyeken aláirnia a papirt), meg a franc tudja még mi mindent csinál, addig a pénztáros háromszor visszaad a készpénzes vásárlónak.

Helyzetfüggő, csomó helyen terminál már kb instant válaszol, 5k alatt mire összerakod szatyorba/táskába amit vettél már mehetsz is.
Másik véglet pedig az öreg nénibácsi aki apróval és utalványhegyekkel centizik a kasszánál.

Önkiszolgáló fizetésnél egyértelműen látszik hogy gyorsabban pörög a nem készpénzes fizetés csak hogy kivonjuk a kasszást az egyenletből.

Pontosan így van. Ezért sem értem, hogy mi a holdkóros fasznak kell a self chekout kasszára készpénzes fizetési modul. Ott bohóckodik rajta a nyomorult paraszt, ahelyett, hogy beállna a kasszához, azt, aki meg haladna, feltartja. Ráadásul nyomkodja bele a cafatos pénzét, az meg köpi vissza, hogy nekem ugyan nem kell. Elmegy a "segítőért", elbaszva ezzel még több időt.

--
trey @ gépház

Nemrég jött fel ismerősöm Pestre és BKK automatánál akart venni KP-ra 24 órás jegyet. Automata kérdés nélkül minden pénzt köpött vissza a használttól kezdve a frissen ATM-ből kivettig, de legalább cserébe este 10-kor üvöltött hogy KÉRJÜK VEGYE EL A KÉSZPÉNZÉT.

3 próbálkozás után meguntam és megvettem neki paypassal, KP-t meg odaadta.

két kérdés merült fel bennem:
1. Miért nem írja ki az automata hogy KP fizetés nem támogatott mert *insert random hiba/bs*
2. Miért kell ezt olyan hangerővel tennie hogy az örstől a blaháig elhallatszik?

Ebbe belefutott a haverom is a Keleti alatti automatáknál. Köpte vissza a 10 ezreseket.

--
trey @ gépház

De miért akar valaki készpénzzel fizetni bárhol, ahol kártyát is elfogadnak?
Vagy nincs kártyája?

Legtobbszor ezek miatt, gyakorisag szerint novekvo sorrendben:
a) privacy fenntartasok, nehogyma' tudjak, hogy o Pesten berletet vett
b) fel a bankkartyatol (ellopjak, nem secure, akarmi)
c) a bankkartyan csak a minednkori minimalber van, boritekban jon a tobbi

Ó, az utolsó nem jutott eszembe.

Az a vicc, hogy az utolsó olyan munkehelyemen, ahol nem full bejelentve ment a fizetés, úgy oldották meg, hogy volt egy kb. fele fizetésnyi összeg átutalva a magyar bankszámlámra, és volt valami kajmán szigeteki bankszámla, ahová meg valahonnan odakerült a maradék. Ehhez tartozott egy debit kártya.

a) úgyis be van kamerázva szóval ez értelmetlen
b) ez a bankkártyás félelem érdekes, de igaz ... valamiért
c) nekem is volt ilyen időszak, meló után az első utam ATM -hez vezetett amiben pénzt felrakni is lehet

A vásárló hibája, hogy a mérnök szart tervez, és hogy a karbantartó szarul tart karban, és hogy az üzemeltető cég vezetője szarul vezeti a céget. A vásárló rohadjon meg, mert vásárolni próbál!

:)

Van olyan Spar, ahol alapból csak az önkiszolgáló van nyitva, a biorobot csak akkor jön, ha nagy a sor.

Kerülöm az önkiszolgáló kasszákat, a fenének sincs kedve keresgélni a vonalkódot, simogatni/egyengetni a csomagolást mert gyűrődött és nem tudja leolvasni. A mindenféle kiflik perecek fantázia nevét sem kívánom betanulni, és képekhez hasonlítgatni sem nagy öröm.

A boltnak szerintem egy szolgáltatása az, hogy van hozzáértő eladó, aki rá tud mutatni pl. két főzőtejszín közötti különbségére, tudja hogy a legutóbbi átpakolás után hova rejtették a megszokott helyéről a mosogatószert, stb. Ugyanúgy szolgáltatás az is, hogy a kasszában ül valaki aki tudja hogy melyik lapozó melyik oldalán van a kifli, és szépen lecsippantgatja nekem a cuccokat.

Azt, hogy az önkiszolgáló kasszák gyorsabbak lennének, én nem tapasztaltam. Ugyanúgy lehet egy balfék előtted aki 10perceket elvacakol a kakaós csiga megtalálásával, mint ahogy a kasszásnál is ki lehet fogni egy másnapos, álmos melódiákos gyereket, aki egyenesen a kocsmából érkezett a kasszába reggel, mert elhúzódott az esti foglalkozás. Mondjuk inkább állok be a hosszabb sorba az állandó kasszáshoz, mint a melódiákoshoz a rövidebbe. Az 'utolsókból lesznek az elsők' számtalanszor megvalósult már ilyen helyzetben.

Ha csak kevés tételt veszek, amiket gyorsan le lehet csippantani, arra ott van (van még?) a 'gyors kassza' ahova csak ~10db cucc alatt lehet állni, és a rutinos pénztáros gyorsabban lehúzza őket mint ahogy a vevők az önkiszolgáló kasszánál.

Gondolom a középtávú cél az, hogy teljesen megszűnjenek a hagyományos kasszák és csak az önkiszolgáló maradjon. Párhuzamot látok a göngyöleg visszaváltók esetével: régen a göngyöleges ember rápillantott az elé pakolt 8-12 üvegre, látta hogy 8-12 üveg, adta a blokkot ~40 másodperc volt. Most meg egyesével lehet rakosgatni az üvegeket a gépbe, ugyanazt többször is hogy egyszer végre elfogadja, 10perceket lehet szórakozni. Előfordult már, hogy inkább a kukába (szelektív) dobtam a betétes üvegeket, mert az időm többet ért mint az a pár forint, amit érnek.
Érdekes hogy papolják a környezet védelmet/tudatosságot és pl. a betétes üvegek esetében pont az ellenkezőjét csinálják: szopatják az embert a visszaváltásnál, ezzel (is) terelik az eldobós csomagolás felé. Itt rémlik fel az, hogy a kólás műanyag palackok is betétesek voltak valamikor...

Gyors kassza lol, belvárosi üzletekben van A kassza, esetleg max kettő ugyan olyan, és ennyi.

Sparban annyival értelmesebb a rendszer a tescohoz képest, hogy a zöldséget, pékárút adott helyen kell felvonalkódozni, ahol ki is van írva mellé a kódja, a kasszánál már csak a vonalkódot kell és lehet leolvasni. 4-5 alkalom, és már sokkal gyorsabban végzek, mint egy kasszásnál.

++

Elvileg az alu dobozok is visszaválthatók valami 5 forintért darabját, ha nincsenek összenyomva. De ki a tököm tartogatja az üres dobozokat napokig összenyomás nélkül és viszi vissza a hipermarketben lévő visszaváltóhoz, hogy bepakolhassa a gépbe egyesével pártíz forintért?

Csak érdekességképp mondom, hogy ugye a nyugati világban úgy megy általában a szelektív hulladékgyűjtés, hogy az ember különrakja, a szelektív kukát ingyen elviszik (úgy ingyen, hogy se nekem közvetlenül, se a helyi adón keresztül nem kell fizetnem, és a helyi önkormányzatnak nem kell érte fizetnie).

Ezután általában kézi válogatás van (ezért kell kiöblíteni, hogy szerencsétlen minimumbéres munkások vagy a börtönbüntetésüket töltő olcsó munkaerő ne a belerohadt mindenféle tej és húsmaradékokat szagolja megállás nélkül).

Majd legvégül a magáncég, aki az önkormányzati gyűjtés után a hulladék tulajdonosa, eladja az egészet külföldre, pl. Kínába, és ezért kapja a zsét.

Ja, kínában meg összegyűjtik nagy halmokba az egészet, hogy az még valamire biztos jó lesz, de fene tudja, hogy egyáltalán mekkora részét dolgozzák fel.

Ezzel szermben a harmadik világban, mint pl. Brazília, úgy megy ez, hogy az ember kiteszi a szemetet, aztán arra jár egy hajléktalan egy biciklivel és néhány nagy műanyag zsákkal, és kiválogatja azt, amire ő specializálódott. Pl. hogy a fenti példánál maradjunk, aluminium italos dobozokat.
Elviszi, és valahol eladja. Így mondhatjuk, hogy az önkormányzatnak kb. 0 a dolga az egésszel.

Aha.
"Nincs kisebb?"
"Van 85 forint?"
"Várjon itt valahol van még egy ötös."
Önkiszolgáló kasszánál reggelente legszívesebben tarkón vágnám aki készpénzzel bohóckodik.

Legtöbb helyen azonnal válaszol a terminal. Ha nem garanciális a cucc amit veszek akkor a papírt otthagyom. SMS ingyen van. Mostmár Gárdonyban a giroszosnál is van terminal, úgyhogy sehova nem kell kp :)

+1

--
trey @ gépház

+1

-------
It is our choices that define us.

Mi volt a helyzet most a hosszu hetvege elott? Mindenkinek worksforme volt most is? :D

Hotel Castello, 4 csillagos Wellness Hotel + termálfürdő: belépőjegy vehető kártyával, az egyik kajáldában szintén lehet fizetni kártyával (igaz fél percig "Kapcsolódás..." felirat volt), a másikakban csak készpénz fizetési lehetőség (gondolom azok alvállalkozóknak vannak kiadva).

De nyilván sehova nem kell kp. :)

Én nem azt mondom, hogy sehova se kell, de pl. ha egy étteremben azt mondják, hogy csak kp, de itt van a sarkon egy ATM, akkor megköszönöm az infót, és nem az ATM-hez megyek, hanem másik éttermet keresek.

Ha minden étteremben ugyanazt lehet kapni vagy ugyan mást, de neked nem kifejezetten és kizárólag arra van szükséged, amelyiket az adott étterem nyújt, akkor ez működhet... Egy ilyen zárt területen viszont a kajáldák tipikusan felosztják egymás között a kinálatot és te hiába vagy az öntudatos vásárlók gyöngye, ha csak azon az egy helyen lehet kapni azt, ami miatt a gyereked lerágja a füledet. :)

Persze tudom, legyek szigorúbb, meg egyébként is kussoljon és menjen pacsálni... :P

szombaton mindenhol (Lidl, Coop, Auchan, Tesco, Nemzeti Dohánybolt (+ egy random kisbolt vasárnap)) Apple Pay-el fizettem, sehol nem volt gond. 1x sem kellett kp-hoz nyúlnom az elmúlt 2 hónapban.

Nekem a paypass-al nagyon jók a tapasztalataim, sokkal gyorsabb a kp-s vásárlásnál. Lehúzom, kijön 2 cetli pikk-pakk és annyi.

Neked még nem toporgott kasszás kétségbeesetten, mert nem tud visszaadni?

Ave, Saabi.

- "Kisebb nincs?"
- "Nincs 15 forintja?"
- "Te Erzsiíííiii! - üvölt át a másik kasszához - "Fel tudnál váltani egy 20 ezrest?!?" - közben úgy néz az emberre, mintha anyagyilkos lenne.

Hosszasan lehetne sorolni.

--
trey @ gépház

Meg amikor jön a matekozás, hogy mennyit lehet ebből Erzsébettel fizetni, meg miért nem lehet kajautalvánnyal Domestost venni.

Amúgy az, hogy ezek a félmondatok kb mindenkinek egyből bevillanak a készpénzes fizetésről azt is jelenti, hogy évtizedek óta az MNB elbassza a címletek mennyiségét, de a 20 ezresre se sok szükség van manapság a Nokiás dobozokat leszámítva. Azokat is megbaszkodnám péklapáttal, aki kitalálta, hogy sok ATM csak ezrest meg tízezrest ad ki, a címleválasztás bevezetése is mennyibe került a jobb bankoknak, 20 évbe?

a kártyás és főleg az érintéses fizetés ott biztosan gyorsabb hogy a user már rég előkapta és ott van a fix összeg a kezében maximum 4 szám bepötyögésnyire, amíg a készpénzes, abból is a rosszabbik fajta még csak akkor döbben rá hogy, ja itt fizetni is kell, kinyitja a tárcát, átszámolja a vagyonát, ezt a fémet adom, azt a papírt mégsem, ja ez kevés lesz, az sok, számolja már át a pénztáros is ha már kiapróztam neki, elvégre ő sem akarja hogy levonják a fizuból ha kevesebb a bevétel fizikálisan mint papíron.

Minden tisztelet persze a kivételnek, de valljuk be, ritka az a készpénzes aki már előre kiszámolt összeggel, nyitott pénztárcával áll a pénztárnál, odaadja a fix összeget, blokkot elvesz és már ott sincs.

Mondom mindezt úgy hogy pár éve még inkább KP párti voltam én is, jobb volt átlátni, érezni, de a PayPass egyszerűsége lustává tett, keresgélés, számolgatás, visszajáró várás és visszajáró átszámolás helyett ma már csak csippant, blokk elvesz és viszlát.

Ismerős dolgozott pénztárban, nekik is az a könnyebb ha nem kell készpénzt számolgatni, kisebb az esélye annak is hogy bármilyen kevesebb bevétel, elszámolás miatt jegyzőkönyv és fizetéslevonás lesz.

Hátrányát is elismerem, tény hogy felelőtlenebbül költekezünk ha nem látjuk, érezzük fizikálisan, kényelmesebben, gyorsabban DE felelőtlenebbül

Nagyon szep es jo a NFC/chip/magnescsik bankkartyan/telefonban, de ha nincs mukodo internet kapcsolat amikor epp fizetni akarsz akkor igy jartal (KP segit olyankor). Mar tulzottan fuggunk a mindennapi eletunkben ezektol a kellemes technologia vivmanyoktol amibe beleszulettunk (en sem vagyok kivetel). Az ApplePay eseten meg a mobil lemerulesetol is tartani kell :)

Hollandiaban volt egy erdekes dolog (mar kihalt idokozben). A bankkartya chip-re lehetett tolteni penzt es azzal fizetni pl. (nem internetre kotott) parkolo automatakban, stb. Viszont ha a bankkartya elveszett akkor a penz is (csakugy mint KP eseten).

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nekem mar vasaltak le a hitelkartyamat, igy ez nem megoldhatatlan problema. :)

a sparban az onkiszolgalokasszanal?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem, bar ahanyszor eddig a sparban nem mukodott a terminal (nulla, pedig evekig naponta jartam), eppenseggel vasalhattak is volna.

legkozelebb rakerdezek, hogy van-e vasalojuk.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Minek? Pont azt mondtam, hogy még nem láttam olyat, hogy ne működött volna a POS.

Gondolod, ha áramszünet lesz, akkor előkerül a számlatömb és az indigó is? :)

Láttam már hasonlót.

Cég megnezvezése nélkül, adatbázisprobléma miatt leállt a rendszer. Egy nap után úgy döntöttek, megpróbálják legalább a forgalmuk töredékét újraindítani, kockás papír és toll használatával.

Nem volt nagy siker.

> Minek?

Megprobalom egy peldaval szemleltetni.

- Azert jarok maganrepulovel, mert sose romlik el, de ha elromlana, van ejtoernyozesbol is vizsgam.
- Van a repulodon ejtoernyo?
- ???... Minek, sose romlik el...

Szoval majd rakerdezek, hogy van-e vasalojuk.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

És ezzel nincs is baj.

Nekem is volt időszak, hogy volt kp is a tárcámban, tartalékként. Csak aztán amikor egy éven át nem kellett 1-2 alkalomnál többször, akkor elkezdtem nem hordozni magamnál.

Ha valahol nem lehet kártyával fizetni, akár azért, mert nincs terminál, akár azért mert hiba van, általában csak sarkon fordulok és megyek máshová.

Ha nincs más hely, akkor megkérdezem, hol van ATM a közelben. Ilyen előfordul mondjuk 2 év alatt 3 alkalommal. Ennyi nekem belefér.

Legutóbb valamikor januárban adott egy csaj egy 50 fontos bankjegyet, azt hordoztam egy darabig, mert nem mentem bank közelébe, hogy betegyem a számlámra. Aztán odaadtam az asszonynak, hogy fizesd már be a számlámra, légy szíves. Erre elköltötte :-D

nem mondom hogy nincs így, az utóbbi fél évben az auchan 2x is eljátszotta hogy csak kp elfogadás volt mert nem volt net, igaz ez 5-10 percig ha tartott, addig elbóklásztam ott, persze aki siet annak ez aranyat érő idő ezt elismerem.

ellenben ezeket az eseteket leszámítva Soprontól, Keszthelyen át Nyíregyházáig nem futottam még bele olyan esetbe hogy ne tudtam volna kártyával fizetni, már fagyit is tudok kártyával fizetni, sőt gyros -t is úgy vettem tegnap az utcai árustól, szóval a tapasztalatom inkább jobb mint rosszabb, de persze hiba pro és kontra van a rendszerben, pl. BKK automata KP -s dolgaira sok a panasz kártyára 1-2 elvétve. :)

Sajnos az emberek elég nagy része meglepődik valamelyik dolgon a kasszánál: vagy azon, hogy fizetni kell, vagy azon, hogy el kéne pakolni. Utóbbiak akik nyitott bukszával, szúrós szemmel nézik a pénztárost, le ne húzza kétszer a kefírt, a pro-k fizetés után még a blokkot is átbogarásszák, miközben a következő vevő cuccát nincs hova pakolni.

+1 közben a következő néni a seggedbe tolja a kocsit

Annál jobb, amikor én még csak elkezdtem kipakolni a kocsimból a több köbméternyi ellátmányt, de ő már teszi a saját szarát a szalagra, miközben egyértelmű, hogy arra a helyre is szükségem lesz.

Valami elbaszott tajan lakhatsz anglianak ( csak nem London?) tuti valami magyar migrans volt mogotted :D

Ráköszönhettél volna. :D

:)

>> a kártyás és főleg az érintéses fizetés ott biztosan gyorsabb hogy a user már rég előkapta és ott van a fix összeg a kezében maximum 4 szám bepötyögésnyire, amíg a készpénzes, abból is a rosszabbik fajta még csak akkor döbben rá hogy, ja itt fizetni is kell

azért ugye érezzük a kettősmércét, amikor a kártyás usernél feltételezzük, hogy már a kezében a kártya, a készpénzesnél meg még a pénztárcáját sem találja... :D

én szoktam fizetni kártyával és készpénzzel is, volt amikor ez volt gyorsabb, volt amikor az... ismerek olyan helyeket, ahol 2400 baudos modem hamarabb összefütyülné magát a másik oldallal, mint amennyi ideig a paypass terminál elvégzi a tranzakciót.

az mindenesetre biztos, hogy az utóbbi 10 évben sokat javult a kártyás fizetés itthon, de még mindig lenne hova fejlődni, ha nem kellene a sok szemetet gyártani azzal, hogy nyomtatgatják a nyugtákat

Contactless fizetésnél eleinte CVM limit alatt nem volt kommunikáció a host felé, az jelentősen gyorsította a folyamatot. Sajnos azóta CVM limit alatt is van, az meg, hogy nem kell PIN-kódot beírni vagy a bizonylatot aláírni, már igazán nem számít, ha a GPRS-es terminál még felmegy a hálózatra, eljut a hostra, visszakapja a választ, és a többi. Gyenge térerővel rendelkező helyeken áldás lehet, de azt is imádtam pár éve, hogy a Margitszigeten a a Hajós Alfréd uszodában még modemes kapcsolaton lógott a terminál.

(A bizonylatok nyomtatását meg akár el is lehetne hagyni, az emberek 95%-a úgyis ott hagyja vagy rögtön kidobja, az iroda melletti étteremben tartott nem reprezentatív felmérés alapján, mármint megkérdeztem konkrétan a pénztárost. Vagy csak egy példány kellene a kasszába, és egy kérdés, hogy kéri-e az ügyfél a sajátját, ha igen, akkor nyomtat, ha nem, akkor viszlát.)

Igen, ez egy jó megközelítés lenne, hogy külön kelljen kérni. Néha jól jön, ha megyek át egyik közértből a másikba, akkor jó, ha megvan, hogy mit vettem már korábban máshol.

>> Contactless fizetésnél eleinte CVM limit alatt nem volt kommunikáció a host felé, az jelentősen gyorsította a folyamatot.

Váo, erről nem tudtam, ez mondjuk tényleg segíthet a sebességen. Gondolom itthon azonnal visszaéltek vele.

>> az meg, hogy nem kell PIN-kódot beírni vagy a bizonylatot aláírni, már igazán nem számít, ha a GPRS-es terminál még felmegy a hálózatra, eljut a hostra, visszakapja a választ, és a többi. Gyenge térerővel rendelkező helyeken áldás lehet, de azt is imádtam pár éve, hogy a Margitszigeten a a Hajós Alfréd uszodában még modemes kapcsolaton lógott a terminál.

+1

Tudok olyan helyet is, ahol a PayPass terminál ellenére elkérik a kártyát és lehúzzák. Egy pince étterem, ahol gyenge a hálózati kapcsolat és úgy gondolják, hogy így biztosabban átmegy...

> Váo, erről nem tudtam, ez mondjuk tényleg segíthet a sebességen. Gondolom itthon azonnal visszaéltek vele.

Valószínűleg igen, ezért aztán (legalábbis az OTP terminálokon) minden CL tranzakció online, de például a Manna ABC-ben (az meg K&H?) még offline a CL, a kártyán meg amúgy is van limit az offline elkölthető összegre, ami után mindenképp online lesz.

> Váo, erről nem tudtam, ez mondjuk tényleg segíthet a sebességen. Gondolom itthon azonnal visszaéltek vele.

Milyen hálózati kapcsolatra van az kötve, modemre? :) Bizonyos típusokon tényleg nem működik a CL és a PSTN modem felállás, de hát aki ilyet használ, az meg is érdemli.

Van ilyen is, amit írsz, de nem ez a jellemző.

Én azért szoktam le kb. 20 éve a készpénzhasználatról, mert minden olyan helyen, ahova rendszeresen jártam (értsd: közért, benzinkút, stb. Magyarországon) érezhetően lassabb volt a készpénzes dolog.

Igen, van olyan is, hogy pont 500 forint, és az ember odaad egy papír 500-ast és kész. Az gyors.

De ha nem extrém szerencsés vagy, hanem egy random összeget kell fizetni, pl. 211 forint 20 fillért és odaadom a papír 500-ast, akkor Mancika elkezd fejben számolni és keresgetni a fémpénzeket, meg a papír pénzeket, meg megnézi UV alatt, nem hamis-e az 500-asom.

Igen, tudom, hogy manapság nincs már fillér, sőt, a forintot is kerekítik 0-ra vagy 5-re, ha jól emlékszem. Próbáljunk a mondanivalóra koncentrálni, ne a konkrét számokra!

Mi például elég rendszeresen vásárolunk piacon - no ott azért elég ritka az az őstermelő, aki a fél kiló hagymáért fizetéshez tartana kártyaolvasót. Azaz a vásárláshoz így-is-úgy-is van KP-nk. Akkor meg már a boltban is simán elővezsek KP-t.

A legtöbb olyan boltban pedig, ahol lehet kártyával fizetni, nem Mancika számolja fejben a visszajárót, hanem beüti (igen, ez is idő) hogy mennyit kapott, és az erre kitalált eszköz ("célszámítógép") kiírja neki, hogy mennyit adjon vissza. Szóval az is erősen túl van misztifikálva.

(Tovább megyek, akinek már volt rossz tapasztalata illegális kártyás használatból eredő problémával, az jobban figyel egy darabig a kártyahasználattal. Igen, olvastam azt a szálat is, hogy egyeseknek fájdalommentes volt az illetéktelen kártyahasználatból adódó probléma megoldása, másoknak viszont nem. Asszonyt felhívta a bank egy bécsi tranzakció miatt - nem különösebben magas összeg amúgy, engem még soha sem hívottt semelyik bankom, pedig elég extrém országokban használtam már többféle kártyát is.)

Szóval azt a zsigeri utálatot amit itt többektől (nem pont tőled) olvasni a KP-s vásárlókkal szemben - no azt erősen eltúlzottnak érzem. Ilyen erővel lehetne gyűlölni a kelkáposztafőzeléket fogyasztó ismeretlent is az étteremben - én pl. a szagát is utálom. (Azaz ugyanúgy zavar engem az ő evése, mint valakit az én KP-s fizetésem.) És valószínűleg nem sokakat érintett, és egyre kevésbé fgo, de amikor 11 éve volt az ominózus Kispest kiserdei kábellopás, no akkor volt jó a kártyás fizetésre felkészült élet, mert nem volt net, nem volt bankautomata, egyedül KP-t fogadtak el a környéken elég sok helyen egy darabig.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Mondjuk az elég gáz, hogy kábelvágás miatt nem lehet kártyával fizetni. Arrafele nem hallottak még a mobilnetről? Ráadásul akkumulátoros eszközökkel még egy áramszünet is áthidalható. Ezek azért nem technológiai újdonságok.

Ave, Saabi.

Csak éppen az az említett kábellopás a GBC elérhetőségét szüntette meg. Ha úgy gondolod, hogy mandjuk a bankok és a GBC közt mobilnetes forgalomnak kéne lenni, akkor rosszul gondolod. Meg hát 11 éve volt, tudom, a mobilnet régebbi, de annyira mintha nem lett voln aelterjedt.

Mondjuk az elég gáz, hogy kábelvágás miatt nem lehet kártyával fizetni. Arrafele nem hallottak még a mobilnetről? Ráadásul akkumulátoros eszközökkel még egy áramszünet is áthidalható. Ezek azért nem technológiai újdonságok.

Ave, Saabi.

a kérdés az, hogy ha pl. Norvég unokatesóm idejön a beálított apple pay-es telójával tudja -e használni.
szerintem nem. mert ha csak OTPs kártyákat lehet digitalizálni, akkor .....

Ez egy ilyen bicikli. Apple földön ennek is örülni kell.

--
trey @ gépház

-1

ApplePay = PayPass.
Ha van digitalizalt kartyad (barmelyik orszagban), akkor tudod hasznalni (barmelyik orszagban).

Egyszeruen arrol van szo, hogy a magyar bankok kozul eddig csak OTP-s kartyat lehet digitalizalni, de Norvegiaban mas bankok is vannak, nem csak OTP. :)

Ez nem igaz. Csak akkor PayPass, ha MasterCard a kartya, amivel fizetni akarsz. Ha VISA, akkor payWave :)

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Ha pedig American Express, akkor ExpressPay, és még sorolhatnám :) De mögötte ugyanaz a szabvány van úgyis :P

+1

Magyarországon lehet OTP-s kártyákat digitalizálni. De gondolom Norvégiában X bank már megoldotta a dolgot, így szerintem Magyarországon tud fizetni NFC-s termináloknál. Úgyanúgy mintha csak a norvég bankkártyáját érintené oda. Tudtommal az Apple Pay-hez kell egyik oldalról az Apple, hogy elérhetővé tegye az adott országban. A másik oldalról meg kell a kártyát kibocsájtó bank, hogy digitalizálni tudd a kártyát a Wallet alkalmazásban. Így ha már egyszer bent van az alkalmazásban akkor bármely NFC-s terminálnál tudok elvileg fizetni akár itthon akár külföldön.

De ha rosszul tudom akkor majd kijavít valaki. :)

Miért ne tudná? Nekem Android Pay-el simán megy a Lloyds-os debit card-dal Magyarországon is a fizetés

Az Apple Pay minden olyan terminalon mukodik, ami PayPass kompatibilis. Tehat tok mind1, hogy milyen orszagbol rendelkezel Apple Pay kompatibilis kartyaval, ha rajta va na telefonodon/oradon, akkor tudod hasznalni. Az eddigi UK kartya melle, mostmar a magyar OTP kartyat is be tudtam aktivalni. Eddig itthon es kulfoldon is az UK kartyat hasznaltam.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Tudja használni. Magyarországon eddig is lehetett apple pay-jel fizetni ha volt megfelelő kártyád. Amikor megjelent akkor volt egy raklap tutorial hol, hogyan lehet neten bankolni, hogy itthon fizethess apple pay-jel. De mindenhol kell egy adott országba szóló azonosító (személyi szám, lakcím, stb.) a számla nyitáshoz, utalgatni se kényelmes, és az adott ország app store-ja kell ha jól emlékszem. Ezért kevesen csinálták.
Ez most arról szól, hogy magyar állampolgárok számára elérhető bankkártyával is lehet használni.

Szerintem az "idejött Magyarországra az Apple Pay" nem azt jelenti hogy az Apple Pay megállt Hegyeshalomnál eddig, most meg átlépte a határt, hanem hogy magyar bank által kibocsájtott kártyát is meg tud enni. Tehát a norvég uncsitesód nyugodtan jöjjön és fizessen vele.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Így van. A háttérben ugyanúgy Mastercard/Maestro/Visa van.

Persze.

Én is tudtam Google Pay-jel fizetni Magyarországon, amikor akartam fizetni. Akkor még nem is tudtam, hogy a Google Pay nem támogatott.

Valójában az elfogadóhelyek amikor kiírják, hogy Apple Pay-t is támogatunk most már, az csak marketing.

Ezek sima NFC-s fizetések, és bárhol működnek, ahol kint a contactless jel.

Miert ne tudna? A sajat kartyaja van beallitva gondolom. En is tudok fizetni a svajci kartyammal franciaorszagban garmin pay-en keresztul... Az en Apple kutyumben meg HSBC kartya van elmentve. Gondolod ezentul az egesz vilagon mindenkinek lesz OTP-s kartyaja? :D

Most, hogy a Revolut-on lehet forint alapú feltöltést végezni, össze is kötöttem a Garmin Pay-el. Szerintem ez lesz a max, amit Magyarországon ki lehet majd hozni a Garmin Pay-ből ( bár ne legyen igazam ).

Fene tudja bar ez inkabb a bank es szolgaltatok kozotti megallapodasrol szol.

Pl tegnap kiderult, hogy a UBS-nel (itt van szamlam) nem lesz Apple pay a boga eletben mert mar van Twint (ez valami svajci csoda) lehet vele telefonrol fizetni illetve weben keresztul is. Kulfoldon viszont nem mukodik :D

Apple pay helyett viszont ennel a banknal van Garmin es Swatch pay. Fene se erti ezt...

Akkor megcsinálták a helyi Simple alkalmazást oda is. :D

Igen, egyébként nagy vonalakban úgy működik, hogy a szolgáltató odaadja a specifikációt, hogy milyen integrációt vár el ( payment tokenization, card operation, meg több egyéb mandatory integráció... ), ezeket implementálja a bank, vagy megveszi valakitől, akinek van ilyen integrációs megoldása, kötnek egy szép szerződést, aztán máris regisztrálható a bank által kibocsátott bankkártya az Apple pay rendszerbe.

Google Pay, Garmin Pay ugyan ez.

Tesztelve a Garmin Pay Revolut kártyán keresztül - hibátlan. :D

Miért ne tudna? Mi az isten köze van neki az otp-hez? Ahol van paypass terminál ott megy az applepay is, mert a terminál számára a kettő egy é ugyanaz. A hír az, hogy az otp kártyái is regisztrálhatóak a rendszerbe.

Ez van, ha túl drága az időd, de szolgára már nem telik.

:)

Ebben az a mókás, hogy OTP Simple megeszi bármelyik bank kártyáját. Gondolom perpill csak ők felelnek meg vmi almás feltételnek itthon...

Vagy csak ők voltak hajlandóak aláírni az Apple szerződését és leadni az Apple-nek a tranzakciónkénti sápot.

> Ebben az a mókás, hogy OTP Simple megeszi bármelyik bank kártyáját.

Igen, az appon beluli vasarlashoz. NFC-s fizeteshez nem, ahhoz letrehoz egy prepaid virtualis kartyat, amit toltogethetsz. Fel eve legalabbis ez volt.

OTP kártyával már az előtt is működött... érted.. droidon.. :D

En is Androidrol beszeltem, es NFC-vel fizetni Andoridon is csak OTP-s kartyaval lehet. A tobbi feature (parkolo, mozi, pizza stb.) megy mas kartyaval, vagy lehet virtualis OTP-st kerni az appbol ha NFC-zni akarsz.

Miben jobb ez mintha csak simán odatartom a bankkártyámat a terminálhoz, csipp és kész is a fizetés?
Az oké, hogy neten is lehet vásárolni vele, de csak olyan boltokban amik támogatják is ezt. Ilyet még nem is láttam! PayPal viszont sok helyen van és legalább annyira egyszerű azon keresztül fizetni mint ezzel.

Igen, tök jó hogy most már van nálunk is Apple Pay, csak épp vajon hol lehet használni? Elfogadóhellyel még én sem találkoztam.
Neten sincs még szerintem sehol egy lista, hazai elfogadóhelyekről.

Mindenhol mukodik, ahol van PayPass es vagy PayWave kompatibilis terminal.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Leteszteltem, it works perfectly

Evek ota hasznalom mindenfele problema nelkul.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

A Paypasst én is évek óta használom gond nélkül, Apple Payt teszteltem.

En Apple Payt hasznalok evek ota, szoval egy csomo helyen nem fognak mar meglepodni, mert mar korabban meglepodtek, hogy ilyen is letezik.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Semmiben, csak nem kell bankkártyát vinned magaddal. pl. vízpartra, vagy sétálni elviszed a telefont, de egyéb kártyákat nem. Melóból leugrok akkor nem kell a tárca.
Ez akkor lenne igazán hasznos ha egyéb kártyákat is be lehetne húzni. Jogosítvány, lakcímkártya, stb.

Biztos vannak ilyen helyzetek is, de az esetek 99%-ban ha megyek valahova, akkor pénztárcával megyek, mert abban vannak az irataim: jogsi, személyi ,... és mellettük elfér a bankkártya is ugye.
Viszont telefont nem mindig viszek magammal.

Ha csak a sarki kisboltba megyek le gyalog, akkor is egyszerűbb felkapnom a bukszát és vásárláskor odanyomni a bankkártyát a terminálhoz és mehetek is tovább, mint telefont kioldani, az appot elindítani.
Igaz ez utóbbi nem tudom hogy működik, lehet készenléti állapotban is használni fizetéshez a telót?

Hasonlóan látom én is, de vannak helyzetek, ahol van előnye. Nem egy világmegváltó dolog szerintem se, mivel nem vagyok olyan mobil függő, hogy állandóan a kezemben (vagy akár a zsebemben) lenne a telefon, a táskámban tartom. Nekem a bankkártyát elővenni sokkal kényelmesebb, de van ismerősöm, aki imád a telefonjával menőzve fizetni :)

Mivel rendszeresen feltartanak a kasszáknál a nem paypass-os emberek (Erzsébet utalványban, kabátgombokban, csicsedliben és ezek mindenféle együttállásában fizetők), a sorban állva telefonon híreket szoktam olvasni. Mivel a telefon a kezemben van eleve, csak odatartom, nem kapirgálom elő a kártyámat. Tehát, kényelmes és kurva gyorsan végzek.

Mondjuk, azt előnynek veszem, hogy akár egy 2+ milliós vásárlásnál sem kell PIN-t ütnöm, mert már előzőleg ujjlenyomattal azonosítom magam. Minél kevesebb helyen kell PIN-t ütni, annál gyorsabb és kevesebb az esély, hogy lelopják.

--
trey @ gépház

A telefonon touch id eseten dupla homeot kell nyomni face id eseten pedug dupla powert, majd engedni, hogy authentikaljon. Ezzel aktivalodott a fizetes es tarthatod maris terminalhoz. Ha viszont mindezek nelkul odatartod egy fizeto terminalhoz, akkor automatiksan feljon az Apple Pay (ehhez az is eleg, ha sleepel a kijelzo), ahol authentikalva magad (odateszed az ujjad a touchidre, belenezel a faceidbe, beirod a passcodeod) azonnal fizethetsz. Az oran a side buttont kell 2x megnyomni es maris oda lehet tartani a terminalhoz.

En ha leugrom a boltba nem viszek semmit, mert az ora eleve a kezemen van. Ha strandon vagyok, akkor oda se kell penztarca mert az ora szinten mindig rajtam van.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Én például a pénztárcámat a táskám mélyén tárolom, ahonnan körülményes előkotorni. Az Apple Watch meg ott van a csuklómon, nem kell keresni. Hogy ez kényelmesebb-e? Egyértelműen. Lehet enélkül élni? Nyilvánvaló. De lássuk be, a fejlesztések túlnyomó többsége a dolgok kényelmesebbé tételéről szól.

Ave, Saabi.

+1

nem kötelező használni a szolgáltatást, főleg ha nem vagy hajlandó belátni hogy miért lehet ez jó.

Nekem olyan tokom van telefonhoz, aminek a hátlapjába be lehet csúsztatni 2-3 kártyát. Személyi, lakcímkártya és egy bankkártya kényelmesen belefér és ki se esik, így legtöbbször mást nem is viszek, csak telefon és kulcs, esetleg kp. Egyéb iratok meg egy kis kártytartóban, a táskámban, de ugye azt nem mindig viszem. Ezzel csak annyi a gond, hogy van két hitelkártyám + betéti kártya, előre át kell gondolni, hogy melyik legyen a telefonban. Apple pay-t azért várom, mert akkor bedigitalizálom a két hitelkártyámat, és elég a nem paypassos betétit cipelni, ha kellene valahol kp, vagy nem menne telefonnal a fizetés.

Ahol működik a PayPass ott megy az Apple Pay is.

100%?

--
trey @ gépház

Igen/Nem. Ha MasterCard kartyat hasznalsz Apple Pay mellett, akkor arra kell figyelni, hogy a terminal PayPass kompatibilis legyen, ha pedig VISA kartyat (a magyar OTP VISA kartyakat egyelore nem lehet berakni a Walletbe) akkor pedig payWave kompatibilis terminal kell.

---
Apple iMac 27"
áéíóöőúüű

Abban jobb hogy mostantól elég a telefont vinned, nem kell bankkártyát. De egyébként ebben az Android masszív kört ver az almára, mert iosban csak az apple pay működik mint az nfc fizetés szolgáltatója, androidra meg az összes bank csinálhat saját appot, és nem kell megforgatni a pénzedet Timmyéknél.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Android alatt nem tudok okosórával fizetni. Milyen körökről van szó?

Miért ne tudnál?

Én még a fitbitemmel is tudok fizetni, nem kell ahhoz se Android, se Apple

ennek mi köze van ehhez a threadhez? android és ios a téma, nem pedig fitbit pay.

btw, itt sincs egy magyar bank se, revoluttal meg szenvedjen a faszom

ebben a topicban arról van szó, hogy OOTB megy az OTP itthon az iOS beépített Wallet appjával, anélkül, hogy BÁRMIT IS telepíteni kéne.

A kérdésem az volt, miért ne tudnál fizetni android alatt okosórával.

A fitbites részt ignoráld

van itthon hivatalos android wear support bármelyik magyarországi banknál?

ameddig trükközni kell, meg külföldi bankozni meg revolutozni addig ne mondjuk már, hogy lehet. ezek a lehetőségek eddig is megvoltak iOS alatt is, és az volt a mondás, hogy itthon nem lehet iPhoneal fizetni.

A Simple app (OTP) régóta tudja a mobilos fizetést de egy órára sem elérhető és passthrough-t sem lehet megoldani.
Túl secure a dolog.
Android Wear órákkal Android Pay-t tudsz használni ha van olyan kártyád amit betudsz regisztrálni hozzájuk.

Á, értem már.

Amikor azt írtad, hogy "Android alatt nem tudok okosórával fizetni", az valójában azt jelentette, hogy nem tudsz magyar bankkártyát felvenni az google pay-be.

Esetleg legközelebb azt írd le, amit mondani akarsz, és akkor nem gondolja mindenki, aki tud Android alatt okosórával fizetni azt, hogy hazudsz.

De.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

hogyan? van android wear Simple app? vagy bármelyik másik itthoni banknak? google pay elérhető hivatalosan itthon?

A nyafi az volt hogy nem tudsz androiddal okosórával fizetni, a válasz meg az, hogy de.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Arra akar kilyukadni eleg nyakatekerten ,hogy az almara mindig azt mondtak az nem mukodik mo-n es az mekkora hazugsag volt. Most ,hogy mar 1 magyar banknal hivatalosan tamogatva van lehet mondani ,hogy az alma az mukodik az android meg nem*

*Az android most ugy mukodik mint elotte az Apple. Ha van android kompatibilis kartyad azzal tudsz fizetni de most jelen pillanatban ez kenyelmetlenebb (ugye nem mindenki kulfoldon el/dolgozik vagy van nem magyar kartyaja) ezert az android szar :D

Evone you`re welcome ;)

az volt az eredeti felvetés, hogy az android köröket ver itthon az applere. ez nem igaz, mert most apple oldalon hivatalosan mókolás nélkül tudsz az oraddal (apple watch) fizetni. androidon ezt 0 magyar bankkal tudod megtenni hivatalosan.

Igen ezt irtam en is. Egyetertunk. Most lehet ekezni a droidot -----> kocsog magyar bankokat ,hogy nem szerzodnek.

Androidon bármelyik bank készíthet nfc fizetést lehetővé tevő alkalmazást. Ez mindenképpen előny, hiszen
- nem kellett évekig várni arra, hogy a telefongyártó mozduljon, csak a bankokra kellett várni (ez ~2 éve megjött androidra az OTP jóvoltából Magyarországon elsőként, azóta számos bank lehozta már)
- ha már mindenki "megérkezett", akkor is előny, mert az egyes bankok olyan kiegészítő szolgáltatásokat találhatnak ki és implementálhatnak ami tetszik
- ugyanazon a telefonon akár több nfc fizetési lehetőség is jelen lehet, a vásárlás pillanatában kiválaszthatod hogy melyikkel akarsz fizetni

"most apple oldalon hivatalosan mókolás nélkül tudsz az oraddal (apple watch) fizetni."

Jó, a divatmajomság szubkulturális területén talán, ahol ezeket a nettó haszontalan hulladékokat használják, van átmeneti előnye az almának, de ez csak azért, mert a magyar bankok (még? nem tudom pontosan) nem hozták le az okosórás nfc-t, de majd le fogják. De én úgy látom hogy ezt túl sokan nem használják, míg telefont gyakorlatilag mindenki.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

> nem kellett évekig várni arra, hogy a telefongyártó mozduljon, csak a bankokra kellett várni

Tudomasom szerint az Apple Pay-nel is a bankokra kellett varni. Az Apple szivesen rolloutolna a cuccot barmikor, barhova, csak tul draganak talaltak elsore.

> olyan kiegészítő szolgáltatásokat találhatnak ki és implementálhatnak ami tetszik

Pl.? Simple-ben NFC-s fizetessel kapcsolatban nem volt semmi extra feature, mire lehet itt gondolni?

> ugyanazon a telefonon akár több nfc fizetési lehetőség is jelen lehet, a vásárlás pillanatában kiválaszthatod hogy melyikkel akarsz fizetni

Az Apple-nel is, nyilvan a supported kartyakkal, legalabbis.

> Jó, a divatmajomság szubkulturális területén talán, ahol ezeket a nettó haszontalan hulladékokat használják, van átmeneti előnye az almának

Hat nezd, ha az divatmajomsag, hogy el tudsz menni pl. futni ugy, hogy telefon sem kell, az oradrol megy a zene a BT-s fulesedre, meg tudsz venni vele egy uveg vizet, buszjegyet, stb. ha szukseg van ra ,akkor en valszeg divatmajom vagyok, de nekem ez hasznos - nem elengedhetetlen! de hasznos - feature.

"Tudomasom szerint az Apple Pay-nel is a bankokra kellett varni. Az Apple szivesen rolloutolna a cuccot barmikor, barhova, csak tul draganak talaltak elsore."

Van különbség aközött hogy üzleti csatát folytatnak aminek a végén megegyeznek (T) vagy leül a bank, kifejleszti az appot és go-live (T' várhatóan < T).

"Pl.? Simple-ben NFC-s fizetessel kapcsolatban nem volt semmi extra feature, mire lehet itt gondolni?"

Azt majd az idő eldönti. Az Androidnál az NFC fizetőapp implementációja szabadon fejlődhet, tetszőleges szolgáltatók beszállhatnak a buliba, míg Applenél kötött a szolgáltató és ennek megfelelően a szolgáltatások/ficsőrök is.

"Az Apple-nel is, nyilvan a supported kartyakkal, legalabbis. "
Több kártyát lehet digitalizálni, de szolgáltatót nem lehet váltani, goto előző kérdés.

"Hat nezd, ha az divatmajomsag, hogy el tudsz menni pl. futni ugy, hogy telefon sem kell, az oradrol megy a zene a BT-s fulesedre, meg tudsz venni vele egy uveg vizet, buszjegyet, stb. ha szukseg van ra ,akkor en valszeg divatmajom vagyok, de nekem ez hasznos - nem elengedhetetlen! de hasznos - feature."
Én is futok - telefonnal, de vaskos túlzásnak tartom egy 100k HUF feletti plusz kütyü beszerzését arra, hogy a karomon levő tok helyett a csuklómra tegyek valamit, ami ugyanazt csinálja. De elfogadom hogy egyes emberek hasznos dolgokra is tudják az okosórát használni, de piaci szempontból ez rétegigény.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Nekem egy Fenix 5 Plus-om van. Van okosora funkcioja de nem ezert veszik altalaban az emberek hanem azert amit mellette tud.

Aha, de az Applenél ami funkciót az egyik felhasználó megkap, azt valószínűleg a többi is megkapja. Vagyis a felhasználó érezheti a kommunához tartozás szívderítő erejét. Melengetheti a lelkét, hogy milyen kurva jól választott, és egy trendi és erős csapat része. Meg feljöhet a HUP-ra, és lobogtathatja a – közös – faszt, hogy náná, itt aztán minden megvan, ami kell, és milyen szép és jó földig hajolva bepucsítani egy multinak, aki nagyon érti a csíziót, és ez annyira de annyira jó.

(Nem, nem vontam kétségbe, hogy az Apple saját maga szempontjából jól és jó ütemben csinálja, amit csinál.)

:)

> Aha, de az Applenél ami funkciót az egyik felhasználó megkap, azt valószínűleg a többi is megkapja.

Androidon nem kapja meg?

Nem, mert Androidon nincs olyan mértékű centralizáltság/homogenitás.

:)

Nem, de erősen azon dolgozik a Google hogy iOS szerűvé tegye a sw stack gondozását és disztributálását (rakás gyártónál lehet kapni "original" Google-ös telefont), a trend egyértelmű ebben. Mondjuk legalább három nagy vendort tudok aki szereti a saját fosára verni a brét (TouchWiz, EMUI, MIUI), meglátjuk hogy leszoknak-e róla vagy sem.

Plusz észrevehető hogy a Google nyomatja a customizálás visszaszorítását (lásd több gyártó kezdi lehetetlenné tenni a bootloader unlockot, a google meg a SafetyNettel támad, és szeretné detektálni a piszkálásokat (root detect, bootloader lock detect, stb detect...). Legalábbis az alkalmazásfejlesztők megkapják a lehetőséget hogy szankcionálják amennyiben a telefont piszkáltnak érzékeli a Google. Persze lehet hogy egy Facebook arra hajt inkább hogy nyugodtan hackeld szét a telefont, csak futtasd az adatgyűjtő hulladékukat. :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

és ha ez megtörténik mivel lesz jobb az Android?

megmarad neki az értesítési led, meg az ikonok össze vissza rendezhetősége a home screen előtt esetleg a torrent? :D

Apple tud már ikon mátrix mellett widgeteket kitenni a home képernyőre?

ja igen, még a widgetek amik gusztustalanul hiányoznak, nem lehet nélküle élni. egyéb? :D

mindig elcsodálkozok, hogy sokan pro usernek hívják magukat, és az a legnagyobb gondjuk, hogy nem tudnak csak 2 sor ikont alulra rakni, hogy csodálhassák a naponta 5x cserélt hátterüket.

Apple fasz a torokban, nem lehet nélküle élni. Egyéb? :D

:)

Nem tudom, miről szól a második bekezdésed, ha arra válasz, amit írtam, akkor sajnos nem értem.

Widgetek: 2007-ben vettem az első okostelefonomat, egy Windows mobile-os cuccot. A határidőnapló, ami listázza, hogy mikor mi a következő dolog, ahová mennem kell, számomra fontos.

Az alatt a kb. 2 év alatt, amíg apple telefon volt az elsődleges telefonom, ez hiányzott a legjobban.

De azt szeretem, amikor az apple és az applehuszárok jobban tudják, hogy mire van nekem szükségem, mint én.

Akkor, 2007-ben pl. azért voltam lehülyézve, mert 3G és GPS is kellett. Valamit mindig lehet találni, ami miatt a másik hülye.

vannak widgetek. zárolt képernyőn jobbra kell húzni az ujjadat és megjelenik. tudom, ez nem olyan egyszerű mint elsőre hangzik. (de)

Vagyis akkor a kérdésemre a válasz az, hogy igen?

Na, majd megnézem otthon valamelyik iphone-on, hogy is működik ez.

iOS 10-től felfelé van, akár zárolt képernyőt is elhúzod vagy simán home-ot, ott lesznek bal szélen a widgetek.

Amúgy nem igazán értem a widget mániát, amikor droidos telóm volt egyedül az időjárás volt kint egy órával kombinálva meg 4 ikon, többi bevágva folder(ek)be.
A tényt hogy nem tudja az iOS el tudom fogadni, most iPadOS-be be fogják vezetni hogy ezt a fent említett widget screent ki tudod rakni a home-ra is, de igazából nem érzem a hiányát. Egy swipe és ott a calendar, weather, podcastok, zene javaslatok, gyakori kontaktok. Akkor már inkább ciki hogy nincs custom icon layout csak sorba behányás.

akkor te nem vagy hardcore hup user. minimum szükség van még 1 óra widgetre hiszen amúgyis mutatja azt a telefon a jobb/bal felső sarokban. szükség van calendar widgetre, reminder widgetre, ftp kliens widgetre, az otthoni pc-t monitorozó widgetre (jó, ha nyaralás alatt is instant tudod, hogy éppen mekkora a cpu terheletség meg a load avg és, hogy éppen mennyi hely van szabadon), jó ha van olyan, ami mutatja mennyi hely van a telefonodon, meg egy időjárás widget is kell ami 2-3 hétre előre mutatja az előrejelzést. stb stb. ezek nélkül _nem_ _lehet_ _élni_.

lehet, de minek? ;-)

Hát akkor így jártam :) Persze ezek mókás dolgok meg érdekes statisztika amit én is szívesen nézegetek alkalomadtán, de igazából tök felesleges. Ha valami kritikus akkor arról úgyis lesz alert vagy snmp riasztás vagy akármi, egyébként meg had zörögjön a sarokban, minél kevesebbet kell törődnöm vele annál jobban teszi a dolgát :)

Amúgy jó példa lehet erre a robotporszívó. Most vettem, első pár nap nézegettem hogy úúú most takarít, úúú most erre megy, úú most végzett, 3. napon már a start/stop notit is kivettem hogy ne pittyegjen feleslegesen a teló, hazaérek látom hogy nincs kosz, tök boldog vagyok, majd szóljon ha tele porzsák vagy valamit csinálni kell vele, addig meg hagyjon lógva :)

Nekem pl. a naptár fontos. Nem akarok megnyitni egy appot, swipe-olni, hogy megjelenjen valami, semmi ilyesmit. Rá akarok nézni a telefonra, és látni, hogy hol a következő meeting, mikor, és mi lesz utána. A főképernyőre és a lock screen-re kiteszem ami kell, és van utána 2 lap, ahol meg ikonok vannak mindenféle folderekben. Hozzáteszem, hogy a lock screen-en nem szeretem, mert jobbra kell swipe-olni egyszer, hogy az óra helyett a naptárat lássam. Arra jó, hogy a telefon feloldása nélkül meg tudom nézni, de én az órával együtt szeretném látni ideális esetben.

De nem mindenkinek fontos ugyanez, pl. az asszony nem használ egy widgetet sem, pedig ugyanolyan telefonja van, mint az enyém, csak kisebb a mérete és más a színe.

Mondjuk ezt (naptár widget, next events), pont tudja az iOS. Arra nem emlékszem, hogy a gyári calendar-ral megy-e, én 3rd party-t használok.
--
https://naszta.hu

Megy.

Nekem felüdülés volt az ios megoldása (jobbra swipe és bejönnek) azután, hogy xiaomin folyton szivattam magam új naptár hozzáadásakor, hogy a két letörölhetetlen naptár app közül melyikhez melyik widget tartozik, és az épp hozzáadott esemény aztért nem látszik még, mert nem szinkronizált, vagy rossz helyen vettem fel.

"Androidon bármelyik bank készíthet nfc fizetést lehetővé tevő alkalmazást."

akkor miért nem készítenek Android Wear alá ilyet? ott az android nyitottsága, azt' mégsincs megoldás erre. hol van ilyenkor a nagy nyíltság? elveszett? elnyelte a föld?

"Jó, a divatmajomság szubkulturális területén talán,"

LOL. :D mondjuk egy ubuntu/windows/android usertől mást nem is várhat az ember, csak hogy élből elutasító legyen mindennel szemben amit ő nem használ. :D

Lezárhatjuk a beszélgetést azzal, hogy aki bepisil ha nem tud órával fizetni a menzán, használjon apple -t :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

senki nem mondott ilyet. azt mondtam, hogy kényelmes és hasznos és nem utolsó sorban biztonságosabb mint a kártya. ha szerinted a gyorsaság kényelem és a biztonság divatmajomság az nem engem minősít.

Idézet:
androidra az OTP jóvoltából Magyarországon elsőként

Tudtommal a Gránit Banknak volt először használható NFC-s appja.

:)

Oh, köszi a fixet. :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Miert, Apple Pay-nel megforgatom a penzem Timmy-eknel? Marha gyorsan forgathattak, mert par masodperccel fizetes utan mar jott is az SMS. :D

A tobbi resze kb. +1, bar pont ez teszi lehetove a felkesz/ganyolt megoldasokat. KH-s kollegak pl eleg sokaig anyaztak az app szinvonala miatt. Mostanra vagy megjavul, vagy toroltek, mert nem hallom oket. :)

Gyenge érvek bármi mellett vagy ellen :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Mire gondolsz? Melyik resze volt erv barmi mellett/ellen?

" bar pont ez teszi lehetove a felkesz/ganyolt megoldasokat. "

Erre gondoltam. Szerintem Androidnál előny és nem hátrány, hogy nem egyetlen dedikált fizetési szolgáltató van (mint az applenél), hanem jön a bank, megírja az appot, és te fizethetsz vele. Az, hogy egyes bankok fos appot írnak, már egy másik kérdés, és nekik szól az irgumburgum, nem az Androidnak.
A simple tök jól van megcsinálva, engem ez érint és érdekel, a többi rizsa.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Ez akkor lenne jó ha olyan iratokat is itthon lehetne hagyni, mint a személyi, lakcímkártya, jogsi, forgalmi, műbizonylatok. Még ezek kellenek ahhoz, hogy elmenjek a Lidl-be vásárolni, addig +- 1 kártya már oly mindegy.

A szemelyit huzd le a listadrol, 18 eve nem kell.

2 hete igazoltattak és kérte a rendőr :O

Lehet, hogy nem azt mondta, de valójában arra gondolt, hogy a személyi, útlevél, jogosítvány trióból egyet mutass neki.

Nekem kb. 5 évig nem volt személyim, pl. Aztán azért lett, mert az útlevél lejárt, és utazni akartam, szóval akkor meg személyi volt útlevél helyett egy ideig.

Kerheti de igazolhatod magad utlevellel is.

Nekem kb 10 eve lejart a szemelyim es azt hiszem ez mar igy is marad :D

Abban jobb, mint bármi más mobilfizetés a kártyához képest. Sokszor kitárgyaltuk már.

Az én két szempontom, amit le szoktam írni (és utána leugatnak néhányan, hogy számukra ezek nem fontos szempontok, ami persze nem csoda, mert ezek az _én_ szempontjaim):
1) a tárcámat ritkán otthonhagyom véletlenül. A telefonomat szinte sosem. Így ha nincs nálam a tárca, akkor is tudok fizetni
2) Pl. tömegközlekedésnél minden alkalommal a tárcát kivenni a zsebemből nem szeretem. Nem szeretem, ha látja egy zsebtolvaj, hogy melyik zsebben van, nem szeretem, ha a benne lévő papírok miatt feltűnik, hogy jé, de szép duci tárca, hátha megkívánja. A telefont sokkal kevésbé érzem rizikósnak. (Igen, tudom, hogy telefont is lehet lopni)

+1, ujjlenyomattal a kártyás érintéses fizetés limitje felett is tudok fizetni.
-1, volt már olyan, hogy a terminál azt mondta, hogy "dugja be a kártyát!", miközben semmilyen kártya nem volt nálam.

-1: a telefon lemerülhet.
-1. (nagyon halványan) némelyik kártyával akkor is tudsz fizetni, ha nincs net vagy áram.

Az OTP Simple NFC működik offline is.

https://simple.hu/szolgaltatasok/Mobilfizetes/
Search: "token"

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Ha a telefonod offline, akkor igen. :) Ha a POS, akkor nem tudom, mi van: nem tudom, az OTP Simple virtualis kartyaja tud-e offline tranzakciot. Szerintem nem. Sot, szerintem egyik sem, mar abbol kiindulva, hogy online-only kartyat is lehet digitalizalni. Franc se tudja, majd kijavit, akinek ez a munkaja. :)

A POS-on kell paraméterezni a contactless kernelt, hogy meddig lehet offline, és mikortól online egy CL tranzakció, ezt a 0x9F92810F tag adja meg. Minden AID-ra és tranzakciótípusra (vásárlás, visszavét) külön kell megadni, de ha ez mindegyiknél 0, akkor minden CL tranzakció online lesz. A kártyától kevésbé függ, hogy offline vagy online-e a tranzakció, de az tudja magáról, hogy mennyi az offline elkölthető összeg, és ha azt eléri, akkor mindenképp online lesz a következő tranzakció.

A bankkártya is. De a boltnak online kell lennie, egy dombornyomott bankkártya esetén viszont nem feltétlenül. De ezért mondtam, hogy ez csak egy nagyon halvány érv, általában ha nincs online kapcsolat a POS-on, akkor nincs kártyás fizetés, érdekes lenne, ha mondjuk a Sparban elkezdenének elővenni vasalókat, hogy akik dombornyomott kártyával rendelkeznek, azok fizethetnek :)

Azt pedig elfelejtettem írni, hogy a kártya ráadásul kevésbé sérülékeny, és könnyebb/olcsóbb pótolni. Persze ez megintcsak minimális előny, mert akinek van mobilfizetési lehetősége, annak kártyája is - legrosszabb esetben valahol a fiókban esetleg. De ha mondjuk leejted a telefonodat, az összetörik, és kártya épp nincs nálad, az kellemetlen.

> ha mondjuk a Sparban elkezdenének elővenni vasalókat, hogy akik dombornyomott kártyával rendelkeznek, azok fizethetnek :)

Magyarorszagon nem divat, de az USA-ban vasaltak mar le kartyamat,

Rendben, de ott se állnak át backup megoldásként vasalóra egy olyan boltban, ahol nagyjából percenként akarnak kártyával fizetni :)

Amióta mobiltelefont használok - úgy kb. a kilencvenes évek közepe óta - egy kezemen meg tudom számolni, hányszor merült le annyira a telefonom, hogy kikapcsoljon. Pedig az első telefonom még egy Nokia 2110 volt, ami nem bírt egy töltéssel még egy napot sem. Szóval ezt a telefon lemerül dolgot szerintem nyugodtan elengedhetjük. De ha valaki tudja magáról, hogy annyira figyelmetlen, hogy rendeszeresen elfeledkezik a telefonja töltéséről, az a biztonság kedvéért inkább tartson magánál kártyát meg készpénzt.

Ave, Saabi.

És ha veled nem fordult elő, akkor lehetetlen esemény. Gondoltam.

Ezek a dolgok azért jók, mert lehet választani. Eközben egyesek bankszámlát se hajlandóak tartani, és aprótól csörgő kistáskával mászkálnak.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Ezzel nincs is gondom. Minél több lehetőség, annál jobb (amíg el nem tévedsz :)). Ez akkor szokott gond lenni, ha már teljesen átállsz a legkényelmesebb dologra, viszont nem számolsz a lehetséges problémákkal, és éles helyzetben érint kellemetlenül. Pl. milyen jó dolog, hogy a beszállókártyára ott a Wallet alkalmazás, nem kell szórakozni a papírral, meg környezetbarát is. Aztán ha lemerül a telefon, vagy betörik a kijelző, akkor hogy szállsz fel a gépre? (vannak azért backup megoldások rá anélkül, hogy nyomtatni kelljen, de példának nem rossz)

Nyilván, ezekre a dolgokra gondolni kell :) Amúgy azt hallottam hogy WizzAir meg a társai szívesen nyomtatnak neked, ha valamit elszúrtál, persze a megfelelő árazás mellett :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Szerk rossz thread, törölve

na ez nem hiányzott. Így sokat költök az app stóreba lol...

--
GPLv3-as hozzászólás.