Teljesértékű Linux kernel érkezik a Windowsban a WSL2-vel

 ( trey | 2019. május 7., kedd - 10:15 )

Microsoft will be shipping a Linux kernel with Windows

Yes, you did just read that heading correctly! We will be shipping a real Linux kernel with Windows that will make full system call compatibility possible. This isn’t the first time Microsoft has shipped a Linux kernel, as we have already shipped one in 2018 when we announced Azure Sphere. However, this will be the first time a Linux kernel is shipped with Windows, which is a true testament to how much Microsoft loves Linux! We’ll be building the kernel in house from the latest stable branch, based on the source available at kernel.org. In initial builds we will ship version 4.19 of the kernel.

This kernel has been specially tuned for WSL 2. It has been optimized for size and performance to give an amazing Linux experience on Windows. We will service this Linux kernel through Windows updates, which means you will get the latest security fixes and kernel improvements without needing to manage it yourself.

Lastly, of course this Linux kernel will be fully open source! When we release WSL 2 we will have the full configuration available online on Github, so you can see how it works and build it yourself. If you’d like to read more about this kernel you can check out this blog post written by the team that built it.

Részletek itt és itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Most mondhatnám, hogy ezt nem jósoltam meg itt 15+ évvel ezelőtt... De nem lenne igaz...

--
trey @ gépház

permalink or didn't happen

Azért ez még mindig csak a Windows felett virtualizált Linux kernel, nem fordítva.

Ha akkor azt mondtam volna, hogy "csak" ennyi lesz, az is kemény hahotázást váltott volna ki. De várjuk ki a végét...

--
trey @ gépház

Az Edge mar Chrome alapú, lépésről lépésre haladnak :-)

Ez már a végállomás lenne?

Durva lenne, ha a Windows a Linux térfelén nyerné meg végül a meccset... nagyon nem hülyék Redmond-ban mostanság.

--
robyboy

Pontosan mire gondolsz? A WSL azért nem egy "production" rendszer, nem a Linuxos szerverek kiváltására való. Hanem arra, hogy a corporate windows-okon a fejlesztők tudjanak valami értelmes* környezetben tesztelni, dolgozni, scripteket futtatni, stb.

*akár azért mert a Linuxos környezetet jobban szereti, akár azért hogy a prod rendszerhez (Linux) tudjon tesztelni, fejleszteni.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Pár éve még sehol sem volt a WSL. Nemsokára beköszönhet akár a "production" is, föleg ha így haladunk.

--
robyboy

Én nagyon nem látom, hogy production Linux rendszereket lecseréljenek egy Windows-ba csomagolt Linuxra, teljesen értelmetlennek tűnik. Ha az MS meg megpróbálná forkolni a Linuxot, és teremteni egy, az eredetivel nem kompatibilis ágat, az szerintem teljesen sikertelen kísérlet lenne. Ezt a WLS-t leve csak egy szűk rétegnek szánják.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Ez a desktop vonal - azoknak, akik eddig ide-oda pattogtak a két OS között, vagy épp virtualboxban Linuxoztak/kvm/qemu-ban tolták Linuxon a Windowst.
A szerver-vonalon ez a lépésük nem fog semmi extrát hozni - DC, Exchange, szarpoint (bocsánat, de eredeti nevén nevezni nem vagyok hajlandó ezt az... izét...) estébé jól elvan Windows-on, az egy szál SQL-szerver meg kellően stabilan röfög Linuxon. Is.

Én még nem találkoztam pályafutásom alatt olyan emberrel aki szerette volna azt a hulladék serpojntot. Kivéve persze gondolom azt a néhány állatot aki serpojnt mvp. Aztán lehet róluk is kiderülne, hogy még ők se steretik valójában :)
--

A sharepoint azert keszult el, hogy lassuk mennyire szukseg van barmi masra (wiki like). Ki volt az az allat aki komolyan gondolta, hogy dokumentumokat toltogetek fel valahova es linkelgetek ossze egy wiki/weboldal/etc helyett? Agyonutnem. Ez is olyan mint, amikor valaki olyan talal ki valamit, amihez nem ert. Amolyan perpetum mobile ize, ami mar nekunk is van magyaroknak. A fizika torvenyein tul mutatoan. :D

> Ki volt az az allat aki komolyan gondolta, hogy dokumentumokat toltogetek fel valahova es linkelgetek ossze egy wiki/weboldal/etc helyett?

Ennek valszeg az lehet az oka, hogy a Sharepointot (2010+, legalabbis) nem erre talaltak ki. Ha erre hasznalod, majd megallapitod, hogy egy bloatware hulladek, akkor egyreszt igazad van, masreszt PEBKAC. :)

Igen, tökéletesen alkalmas arra, hogy egy SQL-szervert meg egy vödör pénzért fejlesztést lehessen eladni hozzá.

:D
oke

Oke, de akkor mire talaltak ki? Mert mi meg nem talaltuk meg, hogy mire lehetne tenyleg hasznalni. :D

Szerintem a SharePoint egy platform, amire lehet epiteni line of business alkalmazasokat, folyamatokat.

> Mert mi meg nem talaltuk meg, hogy mire lehetne tenyleg hasznalni. :D

Akkor miert hasznaljatok? (Ha egyaltalan.) Siman lehet, hogy nem nektek valo, akkor meg minek szenvedni vele? Ahol en sikeres SP bevezetest lattam, az jellemzoen nem egy vanilla SP installalasbol allt, hanem volt mogotte valami konkret cel, amit el akartak erni.
- EUC kivaltasa, vagy legalabb leltarazasa, auditja
- Uzleti folyamatok komolyabb IT-reszvetel nelkuli automatizalasa (lasd drag&drop workflow szerkeszto a SP Designerben)
- Alkalmazasfejlesztes/-integracio SP alapon

Pl lattam olyat, hogy amikor a HR adatbazisban at akartak irni valamit, akkor a SharePoint bekerte az approvalt az illetekestol, legeneralta a szerzodesmodositast, majd a kinyomtatott, alairt, beszkennelt szerzodes feltoltese utan modositotta az adatot.

Meg lehet ezt csinalni SP nelkul, akar nullarol? Persze. Egyszeru feladat osszerakni kezzel egy olyat, ami az osszes ehhez szukseges feature-t, es API-t tamogatja? Nem.

Na ezek tényleg jó dolgok. Kellenének is. De mindez megvan más rendszerek segítségével, amik lehet jobbak/rosszabbak, de azok vannak használatban. Az SP meg linkelgetett dokumentumok halmaza. Hányás. Oké, ez nem az SP hibája, csak mondom.

Oke, de akkor mire talaltak ki? Mert mi meg nem talaltuk meg, hogy mire lehetne tenyleg hasznalni. :D - iszonyat gyors vagyok es utolertem magam; idocsapda

Én ezt nem teljesen így látom. Ahol SQL Serverrel kell együtt működni, OLAP kockákat pörgetni, ott nagyon hasznos, ha van egy Windows/IIS alapon működő microservice, míg maga a fő app amúgy lehet akár Laravelben is írva. Ami az előn abból, hogy ezek egy gépen vannak, az a szervizek közötti kommunikáció overheadje. Gépen belüli kommunikációnál ez jóval kisebb.
--
Blog | @hron84

:)
Jól van ez így. Én mondjuk erre emlékeztem.

A végén tényleg eljön a Linux Desktop éve: Windows alatt.

:D

Akármennyire nem akarom, kezdem megszeretni ezt a céget. (Régi vágású vagyok tudom.)

Eugene, te vagy az? :D
https://www.youtube.com/watch?v=lD9FAOPBiDk

Üdv,
Marci

De most miért?
Azóta amióta Satya van a MS élén, nagyot fordult a világ a cég szempontjából.
El kell engedni a régi sztereotípiákat. Ez van.

Csak a "Akármennyire nem akarom, kezdem megszeretni ezt a céget." és "IE sucks...less" kínzó párhuzama tűnt fel... :D

Üdv,
Marci

Ám legyen. :)

-

Kontener mania tenyleg ilyen eros ?

Az MS -nek linux kontenereket kell tudnia futatnia
hogy a ceges fejlesztok ne valtsanak linuxra ?


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

*OS X-re

*macOS-re

* bármi másra csak ne arra a fos macOSre

nem sikerült megértened a kommentem lényegét. attól, hogy analfabéta lúzer vagy egy rendszerhez az még nem lesz fos. :(

* bármi másra csak ne arra a fos macOSre

Azzal mondjuk nem vagy beljebb, ott se native a docker. (Illetve annyira win alól is tudod használni.)

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Melóhelyen a csapat egyik fele win-en dolgozik, mi pedig mac-en. Érezhetően stabilabb a docker mint windows alatt. Mondjuk én ellennék egy Ubuntuval is, a MacBook pro erős csalódás (kijelző és billentyű problémák).

Igen, Mindenki docker-ezik, aki számít.

Mondjuk inkább úgy, hogy konténerezik. A Docker valóban a legelterjedtebb, de nem feltétlenül a legjobb implementáció. https://developers.redhat.com/blog/2019/02/21/podman-and-buildah-for-docker-users/

Ez tetszik! Ha jol ertem, ez azt jelenti, hogy minden ami eddig nem ment (Fuse, etc..) az most mar menni fog?

Igen, ez lenne a fontos nekem is.

Minden biztos nem (pl GPU nem valószínű), de több minden.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

GPU nem is kell nekem, eleg ha csak "minden mas" megy szepen. Ha kapok egy kozel teljes erteku "Linux terminalt" windows alatt akkor en mar orulni fogok. :) Elore latom, ahogy osszedrotozom a Linuxos es wines appokat egyazon szerveren... :)

NGINX-et hasznalo, .NET-es, MariaDB-s progi, kis FUSE-vel, egy szerveren :D

Azért szerintem a Windows oldalról UNIX socketre történő írás még _picit_ utópia. De lehet, hogy named pipe-ok már lesznek!
--
Blog | @hron84

Gondolom a Docker és társai is fognak futni, ami azért elég jó :) Eddig is lehetett WLS-ben Dockerezni, csak meg kellett hákolni hogy a docker for windowst szólítsa meg a cmdline tool.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Forkoltak a 15 eve kiadott colinuxot vagy az majd a WSL 3 lesz?
En orulok neki, de egy kis kesest erzek..

Igen, most jön az "extend" rész, azaz a Microsoft elhelyez egy adag egyedi system call-t a saját Linux kernelében és rákényszerít/csalogat egy csomó fejlesztőt, hogy használják őket.

Ezután egy csomó alkalmazás már csak a Microsoft-féle Linux kernelen fog futni.

Ez szerintem túl pesszimista forgatókönyv, kétlem hogy pont az ms tudna "Linux-forkot" csinálni.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Mire alapozod ezt a kételkedést? A Microsoftnak elég nagy a piaci érdekérvényesítő képessége, forkot csinálni és rávenni fejlesztőket, hogy az ő forkját használják nem olyan eszeveszett bonyolult. Vannak fejlesztő eszközei, összedughatja a fejét más nagyvállalatokkal, dockert meggyőzi, hogy azure-on jobban fut az ő kernelével a konténer, van szép fejlesztő környezete, ők pénzelik a linux és opensource konferenciákat is, majd lesz sok előadás a témában, hogy mennyivel nőtt a fejlesztők produktivitása mióta Winuxon dolgoznak stb.

--
Desktop: Windows10 | Server: CentOS

Ha tényleg elég nagy lenne, akkor most nem kéne Linuxszal bohóckodnia.

Az eheti konteó adagot hallottátok. És most reklám.
--
Blog | @hron84

Gondolatkísérlet inkább mint konteó. Lehetne erről beszélgetni, persze ahhoz a lesajnáló egysorosnál több energiát kéne belefekteni ;)
--
Desktop: Windows10 | Server: CentOS

Üzletileg nem megérős, szakmai szempontból bukó minden második ötlet, amit leírtál. Azért gondoltam, hogy ezt inkább konteónak küldted be te is, mint komoly ötleteknek. Ha csak ki akarok ragadni egyet, a Docker Azure-hoz kötése pl elég erős fail lenne, főleg, hogy nagy nyilvánosság előtt szembeköpné a mostani nyitott, platformok felé közeledő hozzáállásást az MS-nek, plusz nincs olyan szakmai/üzleti érv egyik oldalon se, aminek a fényében ez megérné bármelyik cégnek is.

Nem sajnáltam le, komolyan nem látom, hol lenne ennek valóságalapja, amit leírtál. Az MS nem erre megy, a világ nem erre megy, so what?
--
Blog | @hron84

Nem baj, csak akkor szedjék ki belőle a systemd-t is :)

Majd lesz helyette regedit :P

systemd-regeditd? :)

Már leírva látni is fájt, nem szabad még valaki megcsinálja :D

Űberkúl lenne.
systemctl start regedit.exe :)

Ne fokozd :)
____________________
echo crash > /dev/kmem

Miért, az IBM az AIX alatt huszonéve megcsinálta a registry-t ODM néven :-D

Vagyis svchost.exe - a regedit az nagyon mást csinál.

Ez akkó.. a vízbű veszi ki az oxigént?

/subs

Inkább az Ablakokból (Windows) vegyék ki a pici puha magot (Microsoft-kernelt). ;)

Hurrá, végre van Windows alatt Linux.
De minek hozzá a Windows?

A jól működő driverek miatt...

:)

Nekem ezek miatt: Office 365, Adobe termékek, Affinity termékek és még elég sok hasznos alkalmazás amiknek gyengébb az alternatív, Linuxon is elérhető változatuk.
(tudom LibreOffice és GIMP meg Kdenlive, és wine)

--
Desktop: Windows10 | Server: CentOS

+1

Nekem mondjuk a wsl is lefedi a linux igényem 99.9%-át, de mindenképpen pozitiv, hogy megcsinálják a full linux kernelt is.
De vicces látni, hogy a ms hozza be a win alá a linuxot és nem forditva. Egyel kevesebb érv marad a nativ desktop linuxra.

Tudok már a scroll úgy scrollozni, ahogy Linuxon? Ansible-like dolog desktopra?

Nekem ez a két dolog fájt nagyon, amikor legutóbb windows elé ültettek (1-2 éve), oldják meg, s utána boldogság...

Nem tudom, hogyan scrollozol linuxon, én special az egérgörgővel és billentyűzettel szoktam, ezek működnek, bár általában tmux-ban vagyok, ott a tmux adja a scrollback buffert. A jelenlegi terminál elég béna amúgy, sokszor indítok inkább Terminatort wsl-ből (X410 segítségével) vagy Konsole-t. Remélem az Terminal app megoldja ezt...

Ansible-like dolog? WSL-ben futtathatsz ansible-t, ott a chocolatey csomagkezelő-szerűség, ha nagyon akarod akkor azt hívogathatod ansible-ből akár.

Itt van szó windowsok manageléséről:
https://www.ansible.com/integrations/infrastructure/windows

--
Desktop: Windows10 | Server: CentOS

ConsoleZ

Idézet:
This is a modified version of Console 2 for a better experience under Windows Vista/7/8/10 and a better visual rendering.

https://github.com/mintty/wsltty

Nekem a többivel volt egy olyan bajom, hogy ha pl. lenyomva tartottam a Backspace-t, hogy sokat töröljek, akkor "szétesett" a konzolon a szöveg, más jelent meg, mint ami mondjuk mentés után ott volt a fájlban. nano-val gyakran, vim-mel ritkábban sikerült előidézni. De a wsltty ezt megoldotta teljesen.

mikor lesz windows helyett?

:))

Meg nincs egy honapja, hogy kertem linuxos ceges laptopot mindenfele piszkos alkuk es kivetelezesek aran pont azert, mert a korabbi linux subsystem nem tudott dockerezni... (es a ceges infrastruktura nagyon mostoha minden linuxhoz) ejj... na mindegy, mire ez megjon a stabil windows verzioba, es tenyleg stabil is lesz, eltelik legalabb egy ev...

Lehet a "régi" WLS-ben is dockerezni úgy, hogy a sima windows-os docker engine -t szólítod meg a "docker" paranccsal a wls-en belül.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Ettől még a Win megmarad adware-nek. Mindenféle szart reklámoz a csempéken. (Amíg ki nem kapcsolom a csempéket.)

Az igazán nagy bajom a Winnel az, hogy nincs megbízható alkalmazásboltja. Pl. ha egy ssh kliens kell nekem, pl. a PuTTY, akkor hogyan teszem fel? A boltban nincs. De letölthetek egy totálisan ellenőrizetlen, magától nem frissülő binárist a netről. Míg Linuxon tudom, hogy a Fedora vagy Ubuntu fordította, aláírta a binárist. És frissül időben. Az új Win-en persze ott lesz a Linuxos ssh kliens.

És akkor nem beszéltünk arról, hogy a Win még mindig nem tud olyat, hogy pl. a VLC ne férjen hozzá a fájlrendszerem nagy részéhez, írni meg még kevesebb helyre tudjon. Ehelyett a Defender próbál megvédeni, ami nyilván sokat segít, de az alap koncepció ettől még nem jó.

Ebben is fejlodtek mar. Van mar rendes csomagkezelo is: https://chocolatey.org/

"Rendes": úgy érted 3rd party, ami dög lassú és hellyel-közzel működik (nekem pl. van "beragadt" szoftver benne, se frissíteni nem lehet, se eltávolítani), akkor is többnyire a nem csomagkezelésre kitalált szoftvereket hákolja fel a rendszerre installerrel, vagy portable módban?

A semmihez képest nyilván megváltás, de össze nem hasonlítható a Linuxon megszokottal.

+1

Ez a windowsra fejlesztők sara.
Tisztességesen elkészített .msi nem hagy maga után nyomokat.
Meg ha mondjuk az ember nem használja a PistikeFree2019SuperPlus-t ami letörli azt a filet ami "semmire sem kell, csak a helyet foglalja" (meg benne vannak az uninstallnak a beállításai, csak ifj. Vér István ezt nem tudja)

Az esélyt sem szabad megadni, hogy a fejlesztő sarazhasson.

Mint a Flatpak, Snap. De a Windows store is ilyesmi, nem..?

A Windows store-ról nem tudok nyilatkozni, azt kerülöm.

Igazából ahhoz hasonlítanám mint amikor valamit a disztró repójából tennél fel vö. wget release.hipsztersoft.org/install.sh | bash .

Csak így, sudo nélkül? Abban nincs is semmi izgi.

A # prompt lemaradt előle :-P

Ez 10 éve még nagy technológia volt :) Egyazon processzoron két kernelt futtatni egy időben :) Pláne, hogy akkor még nem volt nekik külön processzormag :) ...mondjuk fene tudja, hogy ez előny vagy hátrány :) ...persze kíváncsi lennék, mennyire lehet majd őket külön választani :) Ki lehet-e nyírni az egyiket úgy, hogy a másik vígan muzsikál tovább?

10 éve már bőven volt core2duo, és vmware
--

de az nem az, amire én gondolok :) a hypervisor az nem ér :P

2004

--
trey @ gépház

Idézet:
Makes for a great developer system for those deploying to Linux servers

Igaz.

Csak a Windows felesleges rá.

Csomó helyen csak a céges windows-os gépet szabad használni, voltam ilyen ügyfélnél. Jó szolgálatot tesz a WLS ebben az esetben.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Dolgoztam évtizedeken át szoftverfejlesztő cégeknél. Eddig még nem láttam olyan céget, ahol a fejlesztőknek kötelező lett volna a Windows.

1996-ban, amikor először kérdeztem erre rá, mondta a főnök, hogy hát ez ugyan szokatlan és nem is gondolt eddig rá, de hát neki csak az számít, hogy a munka el legyen végezve.
Onnantól kezdve ahogy számolom, 4 cégen át (ezek együtt 18 évet ölelnek fel) megvolt a lehetőség. Én általában éltem is vele, annak ellenére, hogy ebben az évezredben nem fejlesztőként dolgoztam.
Ugyanígy Mac-et is sok helyen engednek, ha valakinek épp az tetszik.

Ügyfélnél én is jártam, ahol csak a Windows ment, de azok nem szoftverfejlesztő cégek voltak. A beidézett mondat viszont kifejezetten fejlesztőkről szól.

Amúgy nekem is volt egy gépem egy hónapig egy cégnél, ahol Linux nem mehetett volna fel a hardver miatt, így inkább egy WLS-t tettem fel. Nem is azt mondom, hogy nem tud jó lenni ez a rendszer. Csak azt, hogy ha Windows alatt csak a Linuxot használja az fejlesztő, akkor kb. felesleges oda a Windows.

Van ilyen is, olyan is. Voltam banknál illetve S&P500-as cégnél, ahol fel sem merülhetett az IT policy áthágása. Vagy céges laptop, vagy arra az ajtó.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Én szoftverfejlesztő cégekről írtam egyébként. Lehet, hogy nem volt egyértelmű.

Nem csak szoftverfejlesztő cégeknél kell szoftvert fejleszteni. #hint
--
Blog | @hron84

Így van. Amiket írtam (bank, nehézipar) ott is kellett fejleszteni, mint ügyfélnél, de mégsem lehetett a szigorú IT policy-t kihagyni.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Lazan kapcsolodva, elso proba. Mert ennek is adni kell egy eselyt.

$ uname -sr
Linux 4.4.0-17763-Microsoft
$ mv AIX.TAR AIX.tar
mv: 'AIX.TAR' and 'AIX.tar' are the same file

Gyorsan eljatszotta... De valjon oromere annak, akinek jo lesz. Nekem ez inkabb elrettento peldanak tunik. Persze ertem en hogy az NTFS alatta, de akkor is. Ennyi erovel az ls-t is hivhatnank dir-nek, a /-t C:-nek, a malware.exe-nek meg nem talaltam meg a parjat.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Melyik könyvtárból próbáltad?

Idézet:
Emulating Linux features

As discussed above, Linux diverges from Windows in several ways for file systems. VolFs must provide support for several Linux features that are not directly supported by Windows.

Case sensitivity is handled by Windows itself. As mentioned earlier, Windows and NTFS actually support case sensitive operations, so VolFs simply requests the Object Manager to treat paths as case sensitive regardless of the global registry key controlling this behavior.

https://blogs.msdn.microsoft.com/wsl/2016/06/15/wsl-file-system-support/

"a malware.exe-nek meg nem talaltam meg a parjat"

4 napos hír

Nekem nem eletszeru hogy az ember ki sem mozdul a / alol, foleg WSL eseten. De igen, VoIFs valoban case sensitive.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Ahogy az sem, hogy case sensitive fs-re legyen szükség.

Ha neked nem kell case sensitive FS, az a te dolgod.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Mivel a web alapvetoen case insensitive (foleg a HTTP URL-ek), neked sincs mulhatatlanul szukseged ra Drupal fejlesztokent.
--
Blog | @hron84

"valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával" via @snq-

Youtube video URL-ek pl. tipikusan case sensitive.
--

Konzisztencia. Ezert imadom en a webet!

/s

"web alapvetoen case insensitive (foleg a HTTP URL-ek)"
Ez nem igaz. A HTTP URL a scheme://host:port-ig case insensitive, utána már nagyon is case sensitive.

A tények makacs dolgok:
RFC 2616, Hypertext Transfer Protocol -- HTTP/1.1
https://tools.ietf.org/html/rfc2616#section-3.2.3

3.2.3 URI Comparison

When comparing two URIs to decide if they match or not, a client
SHOULD use a case-sensitive octet-by-octet comparison of the entire
URIs, with these exceptions:

- A port that is empty or not given is equivalent to the default
port for that URI-reference;

- Comparisons of host names MUST be case-insensitive;

- Comparisons of scheme names MUST be case-insensitive;

- An empty abs_path is equivalent to an abs_path of "/".

Vagyis az abs_path nincs a case-insensitive módon kezelendő részek között.
De trollkodásnak nice try, I have to admit that!