Teljesértékű Linux kernel érkezik a Windowsban a WSL2-vel

Címkék

Microsoft will be shipping a Linux kernel with Windows

Yes, you did just read that heading correctly! We will be shipping a real Linux kernel with Windows that will make full system call compatibility possible. This isn’t the first time Microsoft has shipped a Linux kernel, as we have already shipped one in 2018 when we announced Azure Sphere. However, this will be the first time a Linux kernel is shipped with Windows, which is a true testament to how much Microsoft loves Linux! We’ll be building the kernel in house from the latest stable branch, based on the source available at kernel.org. In initial builds we will ship version 4.19 of the kernel.

This kernel has been specially tuned for WSL 2. It has been optimized for size and performance to give an amazing Linux experience on Windows. We will service this Linux kernel through Windows updates, which means you will get the latest security fixes and kernel improvements without needing to manage it yourself.

Lastly, of course this Linux kernel will be fully open source! When we release WSL 2 we will have the full configuration available online on Github, so you can see how it works and build it yourself. If you’d like to read more about this kernel you can check out this blog post written by the team that built it.

Részletek itt és itt.

Hozzászólások

Most mondhatnám, hogy ezt nem jósoltam meg itt 15+ évvel ezelőtt... De nem lenne igaz...

--
trey @ gépház

Pontosan mire gondolsz? A WSL azért nem egy "production" rendszer, nem a Linuxos szerverek kiváltására való. Hanem arra, hogy a corporate windows-okon a fejlesztők tudjanak valami értelmes* környezetben tesztelni, dolgozni, scripteket futtatni, stb.

*akár azért mert a Linuxos környezetet jobban szereti, akár azért hogy a prod rendszerhez (Linux) tudjon tesztelni, fejleszteni.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Én nagyon nem látom, hogy production Linux rendszereket lecseréljenek egy Windows-ba csomagolt Linuxra, teljesen értelmetlennek tűnik. Ha az MS meg megpróbálná forkolni a Linuxot, és teremteni egy, az eredetivel nem kompatibilis ágat, az szerintem teljesen sikertelen kísérlet lenne. Ezt a WLS-t leve csak egy szűk rétegnek szánják.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Ez a desktop vonal - azoknak, akik eddig ide-oda pattogtak a két OS között, vagy épp virtualboxban Linuxoztak/kvm/qemu-ban tolták Linuxon a Windowst.
A szerver-vonalon ez a lépésük nem fog semmi extrát hozni - DC, Exchange, szarpoint (bocsánat, de eredeti nevén nevezni nem vagyok hajlandó ezt az... izét...) estébé jól elvan Windows-on, az egy szál SQL-szerver meg kellően stabilan röfög Linuxon. Is.

A sharepoint azert keszult el, hogy lassuk mennyire szukseg van barmi masra (wiki like). Ki volt az az allat aki komolyan gondolta, hogy dokumentumokat toltogetek fel valahova es linkelgetek ossze egy wiki/weboldal/etc helyett? Agyonutnem. Ez is olyan mint, amikor valaki olyan talal ki valamit, amihez nem ert. Amolyan perpetum mobile ize, ami mar nekunk is van magyaroknak. A fizika torvenyein tul mutatoan. :D

> Ki volt az az allat aki komolyan gondolta, hogy dokumentumokat toltogetek fel valahova es linkelgetek ossze egy wiki/weboldal/etc helyett?

Ennek valszeg az lehet az oka, hogy a Sharepointot (2010+, legalabbis) nem erre talaltak ki. Ha erre hasznalod, majd megallapitod, hogy egy bloatware hulladek, akkor egyreszt igazad van, masreszt PEBKAC. :)

Szerintem a SharePoint egy platform, amire lehet epiteni line of business alkalmazasokat, folyamatokat.

> Mert mi meg nem talaltuk meg, hogy mire lehetne tenyleg hasznalni. :D

Akkor miert hasznaljatok? (Ha egyaltalan.) Siman lehet, hogy nem nektek valo, akkor meg minek szenvedni vele? Ahol en sikeres SP bevezetest lattam, az jellemzoen nem egy vanilla SP installalasbol allt, hanem volt mogotte valami konkret cel, amit el akartak erni.
- EUC kivaltasa, vagy legalabb leltarazasa, auditja
- Uzleti folyamatok komolyabb IT-reszvetel nelkuli automatizalasa (lasd drag&drop workflow szerkeszto a SP Designerben)
- Alkalmazasfejlesztes/-integracio SP alapon

Pl lattam olyat, hogy amikor a HR adatbazisban at akartak irni valamit, akkor a SharePoint bekerte az approvalt az illetekestol, legeneralta a szerzodesmodositast, majd a kinyomtatott, alairt, beszkennelt szerzodes feltoltese utan modositotta az adatot.

Meg lehet ezt csinalni SP nelkul, akar nullarol? Persze. Egyszeru feladat osszerakni kezzel egy olyat, ami az osszes ehhez szukseges feature-t, es API-t tamogatja? Nem.

Én ezt nem teljesen így látom. Ahol SQL Serverrel kell együtt működni, OLAP kockákat pörgetni, ott nagyon hasznos, ha van egy Windows/IIS alapon működő microservice, míg maga a fő app amúgy lehet akár Laravelben is írva. Ami az előn abból, hogy ezek egy gépen vannak, az a szervizek közötti kommunikáció overheadje. Gépen belüli kommunikációnál ez jóval kisebb.
--
Blog | @hron84

A végén tényleg eljön a Linux Desktop éve: Windows alatt.

Akármennyire nem akarom, kezdem megszeretni ezt a céget. (Régi vágású vagyok tudom.)

Kontener mania tenyleg ilyen eros ?

Az MS -nek linux kontenereket kell tudnia futatnia
hogy a ceges fejlesztok ne valtsanak linuxra ?

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Ez tetszik! Ha jol ertem, ez azt jelenti, hogy minden ami eddig nem ment (Fuse, etc..) az most mar menni fog?

GPU nem is kell nekem, eleg ha csak "minden mas" megy szepen. Ha kapok egy kozel teljes erteku "Linux terminalt" windows alatt akkor en mar orulni fogok. :) Elore latom, ahogy osszedrotozom a Linuxos es wines appokat egyazon szerveren... :)

NGINX-et hasznalo, .NET-es, MariaDB-s progi, kis FUSE-vel, egy szerveren :D

Forkoltak a 15 eve kiadott colinuxot vagy az majd a WSL 3 lesz?
En orulok neki, de egy kis kesest erzek..

Mire alapozod ezt a kételkedést? A Microsoftnak elég nagy a piaci érdekérvényesítő képessége, forkot csinálni és rávenni fejlesztőket, hogy az ő forkját használják nem olyan eszeveszett bonyolult. Vannak fejlesztő eszközei, összedughatja a fejét más nagyvállalatokkal, dockert meggyőzi, hogy azure-on jobban fut az ő kernelével a konténer, van szép fejlesztő környezete, ők pénzelik a linux és opensource konferenciákat is, majd lesz sok előadás a témában, hogy mennyivel nőtt a fejlesztők produktivitása mióta Winuxon dolgoznak stb.

--
Desktop: Windows10 | Server: CentOS

Üzletileg nem megérős, szakmai szempontból bukó minden második ötlet, amit leírtál. Azért gondoltam, hogy ezt inkább konteónak küldted be te is, mint komoly ötleteknek. Ha csak ki akarok ragadni egyet, a Docker Azure-hoz kötése pl elég erős fail lenne, főleg, hogy nagy nyilvánosság előtt szembeköpné a mostani nyitott, platformok felé közeledő hozzáállásást az MS-nek, plusz nincs olyan szakmai/üzleti érv egyik oldalon se, aminek a fényében ez megérné bármelyik cégnek is.

Nem sajnáltam le, komolyan nem látom, hol lenne ennek valóságalapja, amit leírtál. Az MS nem erre megy, a világ nem erre megy, so what?
--
Blog | @hron84

Ez akkó.. a vízbű veszi ki az oxigént?

/subs

Hurrá, végre van Windows alatt Linux.
De minek hozzá a Windows?

Nem tudom, hogyan scrollozol linuxon, én special az egérgörgővel és billentyűzettel szoktam, ezek működnek, bár általában tmux-ban vagyok, ott a tmux adja a scrollback buffert. A jelenlegi terminál elég béna amúgy, sokszor indítok inkább Terminatort wsl-ből (X410 segítségével) vagy Konsole-t. Remélem az Terminal app megoldja ezt...

Ansible-like dolog? WSL-ben futtathatsz ansible-t, ott a chocolatey csomagkezelő-szerűség, ha nagyon akarod akkor azt hívogathatod ansible-ből akár.

Itt van szó windowsok manageléséről:
https://www.ansible.com/integrations/infrastructure/windows

--
Desktop: Windows10 | Server: CentOS

https://github.com/mintty/wsltty

Nekem a többivel volt egy olyan bajom, hogy ha pl. lenyomva tartottam a Backspace-t, hogy sokat töröljek, akkor "szétesett" a konzolon a szöveg, más jelent meg, mint ami mondjuk mentés után ott volt a fájlban. nano-val gyakran, vim-mel ritkábban sikerült előidézni. De a wsltty ezt megoldotta teljesen.

Meg nincs egy honapja, hogy kertem linuxos ceges laptopot mindenfele piszkos alkuk es kivetelezesek aran pont azert, mert a korabbi linux subsystem nem tudott dockerezni... (es a ceges infrastruktura nagyon mostoha minden linuxhoz) ejj... na mindegy, mire ez megjon a stabil windows verzioba, es tenyleg stabil is lesz, eltelik legalabb egy ev...

Ettől még a Win megmarad adware-nek. Mindenféle szart reklámoz a csempéken. (Amíg ki nem kapcsolom a csempéket.)

Az igazán nagy bajom a Winnel az, hogy nincs megbízható alkalmazásboltja. Pl. ha egy ssh kliens kell nekem, pl. a PuTTY, akkor hogyan teszem fel? A boltban nincs. De letölthetek egy totálisan ellenőrizetlen, magától nem frissülő binárist a netről. Míg Linuxon tudom, hogy a Fedora vagy Ubuntu fordította, aláírta a binárist. És frissül időben. Az új Win-en persze ott lesz a Linuxos ssh kliens.

És akkor nem beszéltünk arról, hogy a Win még mindig nem tud olyat, hogy pl. a VLC ne férjen hozzá a fájlrendszerem nagy részéhez, írni meg még kevesebb helyre tudjon. Ehelyett a Defender próbál megvédeni, ami nyilván sokat segít, de az alap koncepció ettől még nem jó.

"Rendes": úgy érted 3rd party, ami dög lassú és hellyel-közzel működik (nekem pl. van "beragadt" szoftver benne, se frissíteni nem lehet, se eltávolítani), akkor is többnyire a nem csomagkezelésre kitalált szoftvereket hákolja fel a rendszerre installerrel, vagy portable módban?

A semmihez képest nyilván megváltás, de össze nem hasonlítható a Linuxon megszokottal.

Ez a windowsra fejlesztők sara.
Tisztességesen elkészített .msi nem hagy maga után nyomokat.
Meg ha mondjuk az ember nem használja a PistikeFree2019SuperPlus-t ami letörli azt a filet ami "semmire sem kell, csak a helyet foglalja" (meg benne vannak az uninstallnak a beállításai, csak ifj. Vér István ezt nem tudja)

Ez 10 éve még nagy technológia volt :) Egyazon processzoron két kernelt futtatni egy időben :) Pláne, hogy akkor még nem volt nekik külön processzormag :) ...mondjuk fene tudja, hogy ez előny vagy hátrány :) ...persze kíváncsi lennék, mennyire lehet majd őket külön választani :) Ki lehet-e nyírni az egyiket úgy, hogy a másik vígan muzsikál tovább?

Makes for a great developer system for those deploying to Linux servers

Igaz.

Csak a Windows felesleges rá.

Dolgoztam évtizedeken át szoftverfejlesztő cégeknél. Eddig még nem láttam olyan céget, ahol a fejlesztőknek kötelező lett volna a Windows.

1996-ban, amikor először kérdeztem erre rá, mondta a főnök, hogy hát ez ugyan szokatlan és nem is gondolt eddig rá, de hát neki csak az számít, hogy a munka el legyen végezve.
Onnantól kezdve ahogy számolom, 4 cégen át (ezek együtt 18 évet ölelnek fel) megvolt a lehetőség. Én általában éltem is vele, annak ellenére, hogy ebben az évezredben nem fejlesztőként dolgoztam.
Ugyanígy Mac-et is sok helyen engednek, ha valakinek épp az tetszik.

Ügyfélnél én is jártam, ahol csak a Windows ment, de azok nem szoftverfejlesztő cégek voltak. A beidézett mondat viszont kifejezetten fejlesztőkről szól.

Amúgy nekem is volt egy gépem egy hónapig egy cégnél, ahol Linux nem mehetett volna fel a hardver miatt, így inkább egy WLS-t tettem fel. Nem is azt mondom, hogy nem tud jó lenni ez a rendszer. Csak azt, hogy ha Windows alatt csak a Linuxot használja az fejlesztő, akkor kb. felesleges oda a Windows.

Lazan kapcsolodva, elso proba. Mert ennek is adni kell egy eselyt.

$ uname -sr
Linux 4.4.0-17763-Microsoft
$ mv AIX.TAR AIX.tar
mv: 'AIX.TAR' and 'AIX.tar' are the same file

Gyorsan eljatszotta... De valjon oromere annak, akinek jo lesz. Nekem ez inkabb elrettento peldanak tunik. Persze ertem en hogy az NTFS alatta, de akkor is. Ennyi erovel az ls-t is hivhatnank dir-nek, a /-t C:-nek, a malware.exe-nek meg nem talaltam meg a parjat.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Melyik könyvtárból próbáltad?

Emulating Linux features

As discussed above, Linux diverges from Windows in several ways for file systems. VolFs must provide support for several Linux features that are not directly supported by Windows.

Case sensitivity is handled by Windows itself. As mentioned earlier, Windows and NTFS actually support case sensitive operations, so VolFs simply requests the Object Manager to treat paths as case sensitive regardless of the global registry key controlling this behavior.

https://blogs.msdn.microsoft.com/wsl/2016/06/15/wsl-file-system-support/

"a malware.exe-nek meg nem talaltam meg a parjat"

4 napos hír

A tények makacs dolgok:
RFC 2616, Hypertext Transfer Protocol -- HTTP/1.1
https://tools.ietf.org/html/rfc2616#section-3.2.3

3.2.3 URI Comparison

When comparing two URIs to decide if they match or not, a client
SHOULD use a case-sensitive octet-by-octet comparison of the entire
URIs, with these exceptions:

- A port that is empty or not given is equivalent to the default
port for that URI-reference;

- Comparisons of host names MUST be case-insensitive;

- Comparisons of scheme names MUST be case-insensitive;

- An empty abs_path is equivalent to an abs_path of "/".

Vagyis az abs_path nincs a case-insensitive módon kezelendő részek között.
De trollkodásnak nice try, I have to admit that!