Cooperative Linux

 ( trey | 2004. január 26., hétfő - 9:48 )

Dan Aloni egy érdekes Linux változatot jelentett be a minap az LKML-en. A neve Cooperative Linux.

A Cooperative Linux egy Linux kernel port, amely hardver emuláció (azaz virtuális gép futtatása) nélkül képes más operációs rendszerek alatt futni a ring0-ás szinten. Ehhez mindössze egy kevés architektúrális változtatásra volt szükség a kernelben.

Mit jelent ez? Azt, hogy a Cooperative Linux képes a Windows 2000/XP alatt úgy futni, mint egy alkalmazás. A Windows alatti futtatáshoz nincs szükség a Windows módosítására, egyszerűen be kell tölteni a Cooperative Linux-ot, mint egy közönséges programot, és máris élvezhetjük az olyan dolgokat, mint mondjuk a KNOPPIX.

A kezdeményezésről screenshotokat találsz itt. A projekt honlapja itt.

A coLinux hasonlít a plex86-hoz abban, ahogy a Linux-specifikus VM-et (virtuális memória kezelést) és az I/O virtualizációt megvalósítja. Viszont a coLinux nagyrész host-OS (host-OS = amelyen futtatjuk) független, így minimális portolással futtatható Solaris-on, a Linux kernelen és elvileg minden olyan operációs rendszeren, amely támogatja a kernel modulok betöltését, és minden olyan architektúrán amely használja az MMU-t. A Cooperative Linux tulajdonképpen az User Mode Linux kernel módú megfelelője.

Jelenlegi állapotában is kellően stabil ahhoz, hogy teljes funkcionalitással bíró KNOPPIX/Debian rendszert futtassunk Windows-on (bizonyos általánosan használt configurációkon).

Dan levele itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Sajnos a release szamos filet nem tartalmaz ami a forditashoz kellene.

Dan igerte, hogy gyorsan kijavitjak es en is csinalom mar a makefile patch-eket :)

Win alatt egyenkent ha halozatot is akarsz a DDK kell hozza. Egyebkent pedig cygwin alatt lehet leforditani azokat a daemonokat amik monitorozakk es inditjak a nativ elf fromatumu vmlinuz-t.

Szoval turelem fog ez meg mukodni.

Ejha, ilyet is leheeet? :)

Hmm. Hogy lehet ezt kipróbálni?

okok..ez szep es jo,meg minden..nezegettem a lapjukat,leszedtem a cuccot,olvastam a readme-t,de kibamod nem volt semmi arrol,h windozon hogy forgatom be..lehet vhonnan make-t,stb..szerezni dozer ala is?jol jonne unalmasabb gyakorlati eloadasokra :)